GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
P308

#16126 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

vješalica wrote:
P308 wrote:Trambusek, sta ono rade na tramvajskoj stanici u Nedzaricima? Samo popravljaju ogradu ili planiraju jos nesto?
moizda hoce da naprave kao na ilidži da ne ulaze sverceri
I ja se ponadao, ali izgleda da su samo betonsku ogradu stavili, sto je za pohvalu svakako ali trebali su usput i to napraviti.
vješalica

#16127 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

zanimljivo,da su sva stajališta tako nekako koncipirana sa tim betonom i nekom pristojnom nadstrešnicom jer kad debili lupe kolima sve živo sruše u prečniku od kilometar
bumerangss

#16128 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

man_464 wrote:Stanujem i ja u Boljakovom. Jednostavno tako će biti 3 sedmice tj 21 dan dok se sva tri vozača koja inače voze autobus 611 ne izmjene na godišnji po 7 dana barem, ako ovo ne potraje i sve do 01.09. od 01.09 će definitivno se gotovo svi vratiti sa godišnjih. Danas Npr nikako ne radi autobus za Boljakov, ustvari vjerovatno je radio do 8 sati, kao i autobus za Reljevo dom jer su autobusi sa tih linija otišli za Igman na obilježavanje godišnjice ove (Autobusi 611 - Istanbul i 407 - žuti zglobni.). Inače na Linijama 23 i 23a Rajlovac i Reljevo su radili po jedan bus, znači 2 ukupno i treći na Otoka-Boljakov, dakle sva tri po 3 smjene, prvo je zaplatila treća smjena na linijia za Rajlovac 23, pa je zaplatila druga smjena na Rajlovcu pa je sad zaplatila treća na Boljakovom.

Sad trenutno 23 radi od 05:30-11:30, 23a od 05:30-23:30 i 23c od 05:30-17:30

Linije koje su oštećene nedostatkom vozača (korištenjem godišnjih) su:

16 - Bare, radile samo dvije smjene do 18 sati, sad ne radi nikako, dok ljudi ne dođu sa godišnjeg.
20 - samo prva smjena do 12
20b - ne radi, radio samo prvu do 12
21 i 22 umjesto 6 autobusa na ovim linijama sad radi 5
23 - samo prva, radio sve tri smjene
23c - prva i druga do 18
24 - samo prva i druga
27a - pretežno krpi ostale linije po ilidži, iako radi i na 27a.
30 - samo jedan bus, a trebaju 2
31 - samo prva smjena

I mnoge minibuske linije.
Komšija, hvala ti na odgovoru ali GRAS-u :izet: sve po spisku!!!!
trambusek88

#16129 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Linija 31 Nedžarići-Dobrinja ponovo radi u 2 smjene, ali od treće na žalost još ništa.

Zadnja vožnja u 16:45 iz Nedžarića i 17:00 sa Dobrinje.
vješalica

#16130 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

danas je kjkp rad skidao ogradu na stajalištu malta hoće li i tu biti betonsko nešto?
bluesjunior

#16131 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bluesjunior »

ima li neko slike novih stajalista
bumerangss

#16132 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Juce tj 10.08.2015.god bus Otoka-Boljakov radio cijeli dan!!! :) Ne ureklo se, mašallah :sretan:
man_464

#16133 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Vjerovatno se vratio covjek sa godisnjeg. Bila su dvojica na godisnjem. Cekamo jos treci da ide. Pa mozda opet bude bez trece. Nadam se da nece.
Vitezanin

#16134 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Vitezanin »

Ne znam je li bas za ovu temu, ali ajde. GRAS je sranje, ali ne znam bas koliko gradjani (dobar dio) zasluzuju bolje: evo jucer usred tramvaja dvoje odraslih ljudi koji su se slucajno sudarili na vratima se poceli pljuvati (doslovno), on nju, ona njega i tako par puta, tramvaj pun turista, ljudi gledaju sta se desava. Naravno, nece oni cistiti tramvaj.

Koje seljacine.
bierkof

#16135 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bierkof »

Gras je uhljupska firma, i treba da propadne. I ne samo to, nego i da izgori.
100 puta sam bio svjedok gdje uhvate neke turiste koji su kupili kartu ali nisu znali da moraju da je poniste, pa im traze 50 - 100 eura.

Mrzim gras i grasovce iz dna duse. Sve u vezi te firme je naopako nasadjeno. Poslovi model im se sveo na trazenje sadake po turskoj i austriji, i zivot od penzionerskih kupona. Uopste nisu zainteresovani da poboljsaju uslugu i postanu profitabilni. Nikada nece rangirati cijene karata po broju stanica koje putujes npr. Zasto jedna stanica kosta kao 20?
Ni ono sto su dobili dzaba ne znaju da odrzavaju. Gras treba prekriziti i rasprodati.
kox

#16136 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kox »

man_464 wrote:Stanujem i ja u Boljakovom. Jednostavno tako će biti 3 sedmice tj 21 dan dok se sva tri vozača koja inače voze autobus 611 ne izmjene na godišnji po 7 dana barem, ako ovo ne potraje i sve do 01.09. od 01.09 će definitivno se gotovo svi vratiti sa godišnjih. Danas Npr nikako ne radi autobus za Boljakov, ustvari vjerovatno je radio do 8 sati, kao i autobus za Reljevo dom jer su autobusi sa tih linija otišli za Igman na obilježavanje godišnjice ove (Autobusi 611 - Istanbul i 407 - žuti zglobni.). Inače na Linijama 23 i 23a Rajlovac i Reljevo su radili po jedan bus, znači 2 ukupno i treći na Otoka-Boljakov, dakle sva tri po 3 smjene, prvo je zaplatila treća smjena na linijia za Rajlovac 23, pa je zaplatila druga smjena na Rajlovcu pa je sad zaplatila treća na Boljakovom.

Sad trenutno 23 radi od 05:30-11:30, 23a od 05:30-23:30 i 23c od 05:30-17:30

Linije koje su oštećene nedostatkom vozača (korištenjem godišnjih) su:

16 - Bare, radile samo dvije smjene do 18 sati, sad ne radi nikako, dok ljudi ne dođu sa godišnjeg.
20 - samo prva smjena do 12
20b - ne radi, radio samo prvu do 12
21 i 22 umjesto 6 autobusa na ovim linijama sad radi 5
23 - samo prva, radio sve tri smjene
23c - prva i druga do 18
24 - samo prva i druga
27a - pretežno krpi ostale linije po ilidži, iako radi i na 27a.
30 - samo jedan bus, a trebaju 2
31 - samo prva smjena

I mnoge minibuske linije.
Nije im palo na pamet da prekvalifikuju nekog od 1500 zaposlenih za vozača autobusa pa da korisnici ne zavise od godišnjih odmora vozača ?
Nevjerovatno.
man_464

#16137 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

bierkof wrote:Gras je uhljupska firma, i treba da propadne. I ne samo to, nego i da izgori.
100 puta sam bio svjedok gdje uhvate neke turiste koji su kupili kartu ali nisu znali da moraju da je poniste, pa im traze 50 - 100 eura.

Mrzim gras i grasovce iz dna duse. Sve u vezi te firme je naopako nasadjeno. Poslovi model im se sveo na trazenje sadake po turskoj i austriji, i zivot od penzionerskih kupona. Uopste nisu zainteresovani da poboljsaju uslugu i postanu profitabilni. Nikada nece rangirati cijene karata po broju stanica koje putujes npr. Zasto jedna stanica kosta kao 20?
Ni ono sto su dobili dzaba ne znaju da odrzavaju. Gras treba prekriziti i rasprodati.
Svugdje u svijetu moraš poništiti kartu, pa tako i u BiH, Kazna je 50 KM i doplatna karta 26.60 KM, dakle 76,60 KM. Osim toga na kartama je jasno na engleskom istaknuto da se ista mora poništiti u vozilu na ogovarajućem uređaju. Nisam za deranje turista, ali ima neka granica.

Sadaku GRAS nikad nije tražio, poslijeratne donacije su završile 2000 godine, sva vozila iza 2000 do donacije turskih autobusa 2014. je GRAS KUPIO. To je 30 minibusa, 29 autobusa, te 17 trolejbusa i izrađeno je 15 modernizovanih Satra tramvaja. Osim toga sada je kupljeno 10 autobusa i 15 trolejbusa a nisu donacija.

Naravno sada pristiže donacija 20 tramvaja iz turske također, a i austrijski tramvaji su kupljeni, istini za volju, neka mala cijena.

Cijene karata ne diktira GRAS već kanton tarifnim sistemom koji je u banani, pa se žaliti kantonu, a ne GRASU
kox

#16138 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kox »

Zar im nisu donirani holandski tramvaji 2009 ?
oldtajmer

#16139 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by oldtajmer »

man_464 wrote:
bierkof wrote:Gras je uhljupska firma, i treba da propadne. I ne samo to, nego i da izgori.

Svugdje u svijetu moraš poništiti kartu, pa tako i u BiH, Kazna je 50 KM i doplatna karta 26.60 KM, dakle 76,60 KM. Osim toga na kartama je jasno na engleskom istaknuto da se ista mora poništiti u vozilu na ogovarajućem uređaju. Nisam za deranje turista, ali ima neka granica.

Sadaku GRAS nikad nije tražio, poslijeratne donacije su završile 2000 godine, sva vozila iza 2000 do donacije turskih autobusa 2014. je GRAS KUPIO. To je 30 minibusa, 29 autobusa, te 17 trolejbusa i izrađeno je 15 modernizovanih Satra tramvaja. Osim toga sada je kupljeno 10 autobusa i 15 trolejbusa a nisu donacija.

Naravno sada pristiže donacija 20 tramvaja iz turske također, a i austrijski tramvaji su kupljeni, istini za volju, neka mala cijena.

Cijene karata ne diktira GRAS već kanton tarifnim sistemom koji je u banani, pa se žaliti kantonu, a ne GRASU
slazem se apsolutno sa tim pa i naplatom kazne,ali jesi mozda nekad bio prisutan tome kad revizori nagrnu na turiste,zaista je sve ispod svake civilizacijske norme,takav izljev seljakluka i primitivizma nisam nigdje vidio u svijetu i zasto se u grasu ne poradi na nekoj opstoj kulturi u ophodjenu sa ljudima
i kada ce se grasovci kutarisati selektivnog pregledanja karata,tj. da ako zaista traze kartu i izbacuju onoga ko nema,da takav odnos bude prema svim putnicima a ne "tebe hocu,a tebe necu"
man_464

#16140 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

U pravu si. Moja greška. Dakle to jedina donacija u periodu od 2000-2014.

Hvala na ispravci.

A o ponašanju revizora bi se dalo pričati do sutra, jer ima ih 50 % koji su toliko neotesani da je za nepovjerovat, a opet ima druga polovina savim korektnih, a način pristupanja turistima - hm, u Francuskoj npr te nogama "išutaju" iz metroa ako te neđu bez karte, (lično iskustvo - ne šutanje, već su dvojicu kolega nogama izudarali da izađu iz metroa, a zatim naplatili basnoslovne kazne od 50 eura.
trambusek88

#16141 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

man_464 wrote:

Donacije su završile 1998 i nije ih bilo do 2009.

Od 1995 do danas od vlastitih sredstava je kupljeno 29 novih gradskih i nešto turističkih autobusa, i preko 100 polovnih gradskih autobusa, ali problem je što su ovi polovnjaci u prosjeku vijeka 3-5 godina nakon kupovine, dok novi mogu potrajati 10-15 godina sa ovakvim održavanjem.

Kupljeno je sa ovim sad trolejbusima 100 komada od GRAS-ovih sredstava. Na žalost većina je uzeta u dobi između 15 i 20 godina a takvi trolejbusi mogu raditi u prosjeku između 5 i 10 godina. Ove trole iz Ženeve procjenjuju se da će trajati u prosjeku 5 godina.

Kupljeno je od 2000 30 novih minibusa, a što se tiče prve serije 25 Otoyola iz 1996 dio je kupljen dio doniran. Uskoro će biti kupljeno još 10 minibusa.

GRAS je svojim sredstvima uradio 12 tramvaja Satra 2 i 3 tramvaja Satra 3. Uskoro iz GRAS-ovih radionica izlazi i četvrti trodjelni tramvaj sa niskopodnim modulom.
Kupljena su i 2 trodjelna tramvaja KT8 te 16 polovnih tramvaja iz Beča.
bumerangss

#16142 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

man_464 wrote:Vjerovatno se vratio covjek sa godisnjeg. Bila su dvojica na godisnjem. Cekamo jos treci da ide. Pa mozda opet bude bez trece. Nadam se da nece.
Zvao sam juce ujutru broj za zalbe 293-183 i javila mi se ljubazna gospodicna kojoj sam rekao da od 28.07 bus ne radi trecu smjenu a posto vec duzi period ja njoj prijavim svaki izostanak vec smo se dobro upoznali a zna da ja to prijavim i kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i licno obavijestim inspektora Velida, odmah je rekla da ce zalbu prenijeti šefu :D daj Boze da je to urodilo plodom i da ce i dalje raditi cijeli dan!

Svi oni vozaci su ok ali nas komsija M...... je legenda :thumbup:
trambusek88

#16143 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/betonski ... /150811065

Na osnovu naloga Direkcije za puteve Kantona Sarajevo na dvije tramvajske stanice, umjesto dosadašnje ograde, uskoro će biti izgrađeni betonski zidovi.

Izvođač radova je Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad, a za Klix.ba su potvrdili da se trenutno radovi izvode na dvije tramvajske stanice.

Zidovi se grade na tramvajskim stanicama u Nedžarićima iz smjera grada prema Ilidži te na Dolac Malti iz smjera Ilidže prema gradu.

Kako su za Klix.ba potvrdili iz Direkcije za puteve KS, cilj je da se građani, odnosno korisnici gradskog prijevoza, zaštite od nesavjesnih vozača.

Inače, upravo na ove dvije lokacije bili su česti slučajevi da automobili udare u zaštitnu ogradu te je poruše, pri čemu ugroze i život putnicima koji u tom trenutku čekaju tramvaj.

"Na betonski zid ćemo postaviti rukohvat od inoksa zbog povećanja nivoa same barijere, a sve kako pješaci ne bi pali na cestu. Na kraju, zid ćemo obložiti štampanim betonom kako bi estetski lijepo izgledalo", rekao je za Klix.ba Adnan Alikadić iz Direkcije za puteve KS.

On navodi da će u toku ove godine ista betonska ograda biti izgrađena na još nekoliko stanica, pri čemu su prioriteti "kritične" stanice na kojim često dolazi do rušenja postojeće ograde.

Iz Grasa za Klix.ba kažu da tramvajska stajališta nisu u njihovoj nadležnosti te ne znaju ko i zbog čega izvodi radove izgradnje betonskih ograda.
bumerangss

#16144 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Neku vece sam cuo na dnevniku TVSA da u GRAS-u uskoro imaju jednu novinua to je kupon za nezaposlene koji ce kostati 12KM. Je li to tacno? Po meni to je dobar potez jer najveci broj onih koji se sveraju su nezaposleni a smatram da ce njih 80% moci dati 12KM mjesecno za kupon. Licno znam par zenturaca koje su na birou, koje se cesto sveraju a ciji muzevi fino rade i zaradjuju, tako da je to za njih pravo rijesenje :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16145 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

zene: friz 40 je ok ali karta nije :skoljka:
MOSALJOZE

#16146 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MOSALJOZE »

Black swan wrote:zene: friz 40 je ok ali karta nije :skoljka:
Djeca 10-15 km za bazen je ok,ali 1.60 za kartu puno.Jos se bune sto ih reva tjera da udju na prva vrata(kasindolska i energoinvest)
sunceKOtepsija

#16147 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sunceKOtepsija »

bumerangss wrote:Neku vece sam cuo na dnevniku TVSA da u GRAS-u uskoro imaju jednu novinua to je kupon za nezaposlene koji ce kostati 12KM. Je li to tacno? Po meni to je dobar potez jer najveci broj onih koji se sveraju su nezaposleni a smatram da ce njih 80% moci dati 12KM mjesecno za kupon. Licno znam par zenturaca koje su na birou, koje se cesto sveraju a ciji muzevi fino rade i zaradjuju, tako da je to za njih pravo rijesenje :thumbup:
e ovo bi bio pun pogodak ako je istina
bumerangss

#16148 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

sunceKOtepsija wrote:
bumerangss wrote:Neku vece sam cuo na dnevniku TVSA da u GRAS-u uskoro imaju jednu novinua to je kupon za nezaposlene koji ce kostati 12KM. Je li to tacno? Po meni to je dobar potez jer najveci broj onih koji se sveraju su nezaposleni a smatram da ce njih 80% moci dati 12KM mjesecno za kupon. Licno znam par zenturaca koje su na birou, koje se cesto sveraju a ciji muzevi fino rade i zaradjuju, tako da je to za njih pravo rijesenje :thumbup:
Pa i bio je red jer u Zagrebu odavno nezaposleni imaju BESPLATAN prevoz u ZET-u kao nasi penzioneri!
trambusek88

#16149 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Nigdje ne mogu da pronađem tu informaciju. Ko je to rekao?

S jedne strane dosta ovih nezaposlenih što se švercuju uzeće te kupone, s druge strane radnici koji rade na crno a kupuju radničke od 53KM isto će preći na ove povlaštene kupone od 12KM

Mislim da bi 16KM bila još uvijek prihvatljiva cijena za ovu kategoriju. Isplati se nakon 10 vožnji.
Last edited by trambusek88 on 11/08/2015 18:03, edited 1 time in total.
vješalica

#16150 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

bumerangss wrote:
sunceKOtepsija wrote:
Pa i bio je red jer u Zagrebu odavno nezaposleni imaju BESPLATAN prevoz u ZET-u kao nasi penzioneri!
"besplatan" prevoz neko financira
Post Reply