Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Area_51

#16126 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Area_51 »

@Albin Zuhric

Svaka cast.

@tvsabina

Uvazeni Kojovic direktno je uticao na krizu vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine svojim nekonzistentnim stavovima u vezi Zivka Budimira u smislu njegovog glasanja PROTIV za njegov izbor, sto bi znacilo da nije htio da Zivko Budimir uopce bude izabran, pa kasnije PROTIV smjene, sto bi znacilo da je htio da Zivko Budimir ostane to sto jeste. Imao ga priliku smijeniti i mozda time otkociti neke procese. Nije to Pedja uradio.

NS je u vlasti tamo gdje ima funkcionere koje je dobila u Sporazumu sa SDA. Ne bih ponavljao da se Pedja ne uvrijedi, jer ne zna ocito izdrzat prijateljski savjet ili konstruktivnu kritiku. Jedan od rezultata tog Sporazuma je ukidanje naknada porodiljama u Gradu Sarajevu, koje je svojevremeno donio Alija Behmen iz SDP, dok evo sada kada toga nema, NS suti niti o tome govori tamo gdje treba govoriti. Budzet Grada Sarajeva je u pet deka isti u odnosu na proslo vrijeme, sto znaci da su ti novci sada usmjereni negdje drugo.

@katarinakosaca

Stvar je obratna oko ponuda. NS je trazila i dobila putem Sporazuma sa SDA odredjene pozicije u opcinama, kao i neka savjetnicka mjesta. To ne treba kriti jer je jedina tema Sporazuma sa SDA puka podijela fotelja i pozicija u mjeri koja nadilazi izborni rezultat NS na Lokalnim izborima 2012, jer su u odnosu na Lokalne izbore 2008. imali manje glasova i manje vijecnickih mandata, sto znaci da su trazili i dobili vise nego sto im po izbornom rezultatu pripada. Na te pozicije dosli su, kako neko na forumu rece osobe koje su penzionisane, pa su se sad opet aktivirale i dosle na platu, kao da NS nema mladih i kvalitetnih ljudi. To je malo bez veze, zar nije.

Nema veze, sve u redu.
Pedja Kojovic

#16127 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Area_51 wrote:@Albin Zuhric

Svaka cast.

@tvsabina

Uvazeni Kojovic direktno je uticao na krizu vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine svojim nekonzistentnim stavovima u vezi Zivka Budimira u smislu njegovog glasanja PROTIV za njegov izbor, sto bi znacilo da nije htio da Zivko Budimir uopce bude izabran, pa kasnije PROTIV smjene, sto bi znacilo da je htio da Zivko Budimir ostane to sto jeste. Imao ga priliku smijeniti i mozda time otkociti neke procese. Nije to Pedja uradio.

NS je u vlasti tamo gdje ima funkcionere koje je dobila u Sporazumu sa SDA. Ne bih ponavljao da se Pedja ne uvrijedi, jer ne zna ocito izdrzat prijateljski savjet ili konstruktivnu kritiku. Jedan od rezultata tog Sporazuma je ukidanje naknada porodiljama u Gradu Sarajevu, koje je svojevremeno donio Alija Behmen iz SDP, dok evo sada kada toga nema, NS suti niti o tome govori tamo gdje treba govoriti. Budzet Grada Sarajeva je u pet deka isti u odnosu na proslo vrijeme, sto znaci da su ti novci sada usmjereni negdje drugo.

@katarinakosaca

Stvar je obratna oko ponuda. NS je trazila i dobila putem Sporazuma sa SDA odredjene pozicije u opcinama, kao i neka savjetnicka mjesta. To ne treba kriti jer je jedina tema Sporazuma sa SDA puka podijela fotelja i pozicija u mjeri koja nadilazi izborni rezultat NS na Lokalnim izborima 2012, jer su u odnosu na Lokalne izbore 2008. imali manje glasova i manje vijecnickih mandata, sto znaci da su trazili i dobili vise nego sto im po izbornom rezultatu pripada. Na te pozicije dosli su, kako neko na forumu rece osobe koje su penzionisane, pa su se sad opet aktivirale i dosle na platu, kao da NS nema mladih i kvalitetnih ljudi. To je malo bez veze, zar nije.

Nema veze, sve u redu.
Sto se tice Predsjednika Budimira...
Ja, kao sto i znate, nisam glasao za njegov izbor i razloge (ideoloski uzor stranke kojoj pripada, itd.) sam tada i u vise prilika nakon izbora, ukljucujuci i g. Budimira odmah po polaganju zakletve.
Kada je nova parlamentarna vecina u Domu naroda potpisivala peticiju kojom se g.Budimir poziva da podnese ostavku tijelu koje ga je izabralo na tu funkciju potpisao sam.
Kada je pokrenut zahtjev da se zahtjev za smjenu g.Budimira posalje Ustavnom sudu FBiH svoj sam potpis uslovio proceduralnom i sadrzajnom ustavnoscu/zakonitoscu.
Za razliku od kolega koji su srocili zahtjev ja sam smatrao da parlamentarna procedura podrazumjeva odluku oba doma parlamenta FBiH, odnosno, da plural rijeci dom u poslovniku znaci oba doma. Nakon sto sam u zakonu koji regulise postupak pred Ustavnim sudom FBiH pronasao odredbu koja specificno kaze da se postupak za smjenu predsjednika FBiH pokrece na zahtjev svakog od domova smatrao sam da je moguce prihvatiti tumacenje spomenutih kolega, odnosno, da je zahtjev samo Doma naroda. (Na kraju krajeva, mislio sam, sud ce usput utvrditi i da li je njegov zakon u skladu sa Ustavom FBiH).

Drugi uslov koji Ustav FBiH zahtjeva kao pretpostavku takvog zahtjeva je navodjenje odredjene cinjenice; pravne, zdravstvene, moralne, itd. zbog koje predsjednik nije u mogucnosti ili nije dostojan vise obavljati tu funkciju.U zahtjevu koji je meni bio predlozen toga nema ili je neadekvatno. Moj prijedlog da se svecano otvaranje drzavnog ureda FBiH u jednom malom hercegovackom mjestu odrzalo uz prisustvo drzavnih zastava susjedne a ne nase i da je njegov glavni ucesnik bio Predsjednik FBiH i da ja to smatram valjanim argumentom, je odbijen sa obrazlozenjem da hrvatski klub nikad nece "smjeniti nekoga zbog mahanja Hrvatskom zastavom (Republike Hrvatske, op.P.K.) u Bosni".
To je razlog zbog kojeg nije mogao biti ispunjen treci uslov, a to je 39 glasova.
(Ja sam tada bio 39. Kasnije su DF poslanici, Vajzovic i Prolic, povukli svoja imena i potreban broj je postao nedostizan)

Vasa je druga teza tacna i ja sam je ovdje obrazlagao mnogo puta( I cinilo mi se da mi forumasi ne vjeruju).
Nas sporazum sa blokom SDA/SDU/itd. se ticao raspodjele funkcija u skladu sa izbornim rezultatima ili kako vi kazete, podjelom fotelja.
Ni sam ne znam koliko sam puta pisao da se ticao toga, i iskljucivo toga.

Kada su glasali za nas nasi glasaci su htjeli da nas dovedu u poziciju da ako vec nismo osvojili potpunu vlast imamo sto je moguce veci uticaj na odluke izvrsne i zakonodavne vlasti. I mi smo odmah nakon izbora to i uradili i otvorili razgovora sa oba bloka.

Rezultat tih pregovora, koje je odlicno vodio nas tim predvodjen Lejlom Somun, je izmedju ostalog i Varja Nikolic, predsjedavajuca OV Centar. MIslim da odlicno radi a da ce, kako stice iskustvo, to raditi vrhunski.
Odmah po njenom izboru, kada smo dobili i imena njenih zamjenika jedna od nasih bojazni je bila da ce je ti dugogodisnji, iskusni, politicari, "pojesti". Kako bi smanjili pritisak na nju i omogucili joj da se umjesto smicalicama iza ledja posveti onome za sta je izabrana zeljeli smo na mjesto savjetnika dovesti nekoga ko ima veliko zivotno iskustvo, ali i u drzavnoj administraciji, i u privredi i nije nesnalazljiv u sarajevskim politickim igrama.
Da skratim.
Uloge, koja je daleko ispod njegovih sposobnosti u uspjeha, se prihvatio Nedeljko Despotovic.
Cinjenica da je upravo u mjesecu u kojem je trebalo imenovati savjetnika Varji Nikolic (ili mjesec kasnije, ne sjecam se) g.Despotovic odlazio u penziju sasvim je sigurno doprinjela i njegovom pristanku a nas obradovala jer je to znacilo da ce puno, a i mnogo vise, radno vrijeme moci tom radu.

Vasa treca konstatacija nije tacna.
Broj glasova koje je na ovim izborima dobila Nasa stranka je porastao u odnosu na prosle izbore.
ALi to nije nesto oko cega treba ovdje raspravljati.
CIK-ova stranica sa rezultatima ovih i proslih je dostupna svakome ko ima vremena i strasti da sabira.

Nasa zastupljenost u GV je takodje, ja mislim za razliku od vas, proporcionalna - 3 od 28 vijecnika za stranku koja je u cetiri gradske opstine osvojila vise od 10% glasova.
Niste jedini. Ni SDP to nije mogao da prihvati. SDA je prihvatila ovu nasu, matematicku, logiku i zbog toga je s njima potpisan toliko spominjani sporazum. Sve ostalo, sve ostale funkcije koje imamo i sada, su bile dogovoreno i sa SDP-om.

Kasnije, kada su delegati SDP-a u Domu naroda glasali da je sedamneast podjeljeno sa tri jednako pet, ja, licno, sam pomislio da je zaista mozda i nasa greska sto smo svoju poziciju tokom gradskih pregovora argumentovali brojevima.

p.k.
Area_51

#16128 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Area_51 »

Vecinu ovoga sto je napisano, dijelimo misljenje, to je tako, s tim da je mozda trebalo biti malo vispreniji oko Zivka Budimira. Razlog je jednostavan. Ko je god cinio, demokratski je dozvoliti parlamentarnoj vecini da formira vlast, svidjala se ona nama ili ne, kao sto se meni nije svidjala ona iz 2011. tako mi se ne svidja niti ova koja pretendira biti vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali joj to ne treba sporiti radi demokratskih principa. To je zahtjevno, nekad se kosi sa nasim ubjedjenjima ili psiholoskim stanjem, ali joj treba dozvoliti da formira vlast i uciniti je time odgovornom. Nista drugo. Ovo sto radi SDA je visestruko naoruzavanje snaga tipa Dodika, da pokazu kako nasa zemlja ne moze uspjeti, radi izmedju ostalog nedostatka demokratske kulture.

Ovo ostalo, oko lokalnih zajednica, gradske i opcinskih uprava odnosno vijeca, mislim da je NS trebala biti potpuno drugacija. Kao prvo, dragi Pedja na toj stranici CIK-a, jasno se vidi da ste 2008. imali 11 vijecnickih mandata u 4 gradske opcine koje tvore Grad Sarajevo - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te je imala 2 (dva) gradska vijecnika koji proizlaze izmedju ostalog od snage u opcinskim vijecima pomenutih gradskih opcina. Na Lokalnim izborima 2012. godine, NS je ostvarila 10 vijecnickih mandata odnosno jedan manje i kao takva imala je neopravdan zahtjev da ima 3 (tri) gradska vijecnika koja je mogla i ostvarila je politickom manipulacijom, koja se kod nas zove narodnim jezikom - politicka trgovina. SDP je valjda, ne znam, taj vas zahtjev odbio, dok je SDA to vama dala i vi ste s njom usli u sporazumski odnos - podjela funkcija. Tu se razilazimo, jer taj jedan dodatni gradski vijecnik na manji izborni rezultat ne moze donijeti takvu politicku moc niti prevagu da biste bili u stanju bilo sta spektakularno uciniti, osim sto ce vam se prisiti i prisiva vam se taj dio da ste u koaliciji sa SDA, sto je ocito ideoloski nekompatibilna koalicija, koja ne moze dati rezultate u korist gradjana. Smatrao sam kako to ne trebate raditi, vec ostati na 2 (dva) gradska vijecnika i biti opozicija sa stavom i autoritetom, koja ima politicku konzistentnost. Da sam i ja, a nisam, neki SDP kadar, ne bih vam dao da politickom manipulacijom dobijate dodatne vijecnicke mandate koji vam po manjem izbornom rezultatu ne pripadaju. To je politicki cista situacija, nije zaprljana politickom manipulacijom. Ne letite sebe smatrati »kontrolnim paketom« jer ti u pravilu prvi politicki stradaju. Trenutno na terenu imate navodno realiziran sporazum sa SDA, koji ocito jos uvijek traje, sto se moze vidjeti recimo po vasim glasanjima u Novom Sarajevu, te kao takav nema dodirnih tacaka njegovih potpisnika, sto vas zapravo onemogucava da sa koalicionim partnerima provodite projekte u korist gradjana. SDA ce kao veca stranka po broju mandata diktirati tempo, vodit svoje price kao one u Novom Gradu, gdje se nebosnjaci otpustaju, a vi cete ili sutjeti ili pisati po blogovima, dok ce rezultati biti jedno veliko nista. To je tako. Bilo bi jako dobro za NS sto prije izaci iz toga, bili biste mnogo principijelniji.

Vasa naredna, mislim na NS, ne na vas licno, manipualcija je u Opcini Centar, sto se vidi na stranici CIK da pomenuta Varja Nikolic nije niti usla u Opcinsko vijece Centar, vec je neko NAMJERNO odustao da bi ona kasnije dobila mandat, a sa glasovima vijecnika SDA i funkciju predsjedavajuce Opcinskog vijeca Centar. Klasicna politicka manipulacija. To jasno govori da je NS, potpuno planski i smisljeno usla u novu politicku manipulaciju putem koje je dobila funkciju predsjedavajuce Opcinskog vijeca Centar i to sa osobom koja ima toliko malo glasova da nema neki siri autoritet u javnosti, k tome je penzioner, sto ce joj biti znacajna teskoca u radu. Ako zrelo razmisljamo, to je tako. Njoj se pridodaje osoba koja je promijenila vise stranaka, penzioner, da je navodno savjetuje o necemu. Po meni, nije dobro rjesenje. Nije dobro samo za NS, za ostale politicke stranke moze biti jako dobro, da vas na pametan nacin izloze tome. Recimo SDA moze od nje praviti ikebanu, traziti da ih se nepobitno slusa, kad to ona odbije nabice je nogom. Razmislite malo.

Da ne bismo isli ovdje u kontinuirano kritiziranje, nije moj stil, bilo bi jako dobro da NS malo pametnije, ne na nivou trikova i manipulacija, ulazi u politicke arene, jer ovo do sada, moze vam se samo negativno vratiti. Kako god bilo, nas narod ne voli da ga se vara i da se manipulacijama dovode osobe koje oni ne zele na znacajnim pozicijama, sto izrazavaju kroz glasove. Malo je smijesno da neko sa 200 glasova zeli biti politicki funkcioner u jednoj jako znacajnoj opcini, a da pri tome nije niti dobila direktan mandat, vec ga je ostvarila opet manipulacijom. To je prevara. Nije dobro, mozda dobro izgleda vama, ali naprosto politicki nije dobro. Na vasem mjestu, povukao bih se u opoziciju, pustio neke od manipulacijom dobivenih funkcija i bio ono sto bi ste trebali biti - Nasa stranka, a ne politicki manipulatori.

Bez ljutnje.
VjecitiStudent

#16129 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:
Kada su glasali za nas nasi glasaci su htjeli da nas dovedu u poziciju da ako vec nismo osvojili potpunu vlast imamo sto je moguce veci uticaj na odluke izvrsne i zakonodavne vlasti. I mi smo odmah nakon izbora to i uradili i otvorili razgovora sa oba bloka.
Zašto misliš da su vaši glasači željeli da po svaku cijenu budete dio vlasti?
Pedja Kojovic wrote: Rezultat tih pregovora, koje je odlicno vodio nas tim predvodjen Lejlom Somun, je izmedju ostalog i Varja Nikolic, predsjedavajuca OV Centar. MIslim da odlicno radi a da ce, kako stice iskustvo, to raditi vrhunski.
Odmah po njenom izboru, kada smo dobili i imena njenih zamjenika jedna od nasih bojazni je bila da ce je ti dugogodisnji, iskusni, politicari, "pojesti". Kako bi smanjili pritisak na nju i omogucili joj da se umjesto smicalicama iza ledja posveti onome za sta je izabrana zeljeli smo na mjesto savjetnika dovesti nekoga ko ima veliko zivotno iskustvo, ali i u drzavnoj administraciji, i u privredi i nije nesnalazljiv u sarajevskim politickim igrama.
Da skratim.
Uloge, koja je daleko ispod njegovih sposobnosti u uspjeha, se prihvatio Nedeljko Despotovic.
Cinjenica da je upravo u mjesecu u kojem je trebalo imenovati savjetnika Varji Nikolic (ili mjesec kasnije, ne sjecam se) g.Despotovic odlazio u penziju sasvim je sigurno doprinjela i njegovom pristanku a nas obradovala jer je to znacilo da ce puno, a i mnogo vise, radno vrijeme moci tom radu.
I tako, odlično radeći, 'neizmanipulisani' od bilo koga, izglasa Naša stranka u Centru i vodovod od 7 miliona maraka za guzonje na Poljinama i povećanje plata poslanicima.

I opet isto pitanje: Osim što pišete vatrene blogove i provodite besane noći na facebooku i twitteru, šta ste, učešćem u vlasti u pojedinim općinama i Gradu, KONKRETNO do sada uradili za građane Sarajeva?
volant

#16130 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

Area_51 wrote:Vecinu ovoga sto je napisano, dijelimo misljenje, to je tako, s tim da je mozda trebalo biti malo vispreniji oko Zivka Budimira. Razlog je jednostavan. Ko je god cinio, demokratski je dozvoliti parlamentarnoj vecini da formira vlast, svidjala se ona nama ili ne, kao sto se meni nije svidjala ona iz 2011. tako mi se ne svidja niti ova koja pretendira biti vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali joj to ne treba sporiti radi demokratskih principa. To je zahtjevno, nekad se kosi sa nasim ubjedjenjima ili psiholoskim stanjem, ali joj treba dozvoliti da formira vlast i uciniti je time odgovornom. Nista drugo. Ovo sto radi SDA je visestruko naoruzavanje snaga tipa Dodika, da pokazu kako nasa zemlja ne moze uspjeti, radi izmedju ostalog nedostatka demokratske kulture.

Ovo ostalo, oko lokalnih zajednica, gradske i opcinskih uprava odnosno vijeca, mislim da je NS trebala biti potpuno drugacija. Kao prvo, dragi Pedja na toj stranici CIK-a, jasno se vidi da ste 2008. imali 11 vijecnickih mandata u 4 gradske opcine koje tvore Grad Sarajevo - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te je imala 2 (dva) gradska vijecnika koji proizlaze izmedju ostalog od snage u opcinskim vijecima pomenutih gradskih opcina. Na Lokalnim izborima 2012. godine, NS je ostvarila 10 vijecnickih mandata odnosno jedan manje i kao takva imala je neopravdan zahtjev da ima 3 (tri) gradska vijecnika koja je mogla i ostvarila je politickom manipulacijom, koja se kod nas zove narodnim jezikom - politicka trgovina. SDP je valjda, ne znam, taj vas zahtjev odbio, dok je SDA to vama dala i vi ste s njom usli u sporazumski odnos - podjela funkcija. Tu se razilazimo, jer taj jedan dodatni gradski vijecnik na manji izborni rezultat ne moze donijeti takvu politicku moc niti prevagu da biste bili u stanju bilo sta spektakularno uciniti, osim sto ce vam se prisiti i prisiva vam se taj dio da ste u koaliciji sa SDA, sto je ocito ideoloski nekompatibilna koalicija, koja ne moze dati rezultate u korist gradjana. Smatrao sam kako to ne trebate raditi, vec ostati na 2 (dva) gradska vijecnika i biti opozicija sa stavom i autoritetom, koja ima politicku konzistentnost. Da sam i ja, a nisam, neki SDP kadar, ne bih vam dao da politickom manipulacijom dobijate dodatne vijecnicke mandate koji vam po manjem izbornom rezultatu ne pripadaju. To je politicki cista situacija, nije zaprljana politickom manipulacijom. Ne letite sebe smatrati »kontrolnim paketom« jer ti u pravilu prvi politicki stradaju. Trenutno na terenu imate navodno realiziran sporazum sa SDA, koji ocito jos uvijek traje, sto se moze vidjeti recimo po vasim glasanjima u Novom Sarajevu, te kao takav nema dodirnih tacaka njegovih potpisnika, sto vas zapravo onemogucava da sa koalicionim partnerima provodite projekte u korist gradjana. SDA ce kao veca stranka po broju mandata diktirati tempo, vodit svoje price kao one u Novom Gradu, gdje se nebosnjaci otpustaju, a vi cete ili sutjeti ili pisati po blogovima, dok ce rezultati biti jedno veliko nista. To je tako. Bilo bi jako dobro za NS sto prije izaci iz toga, bili biste mnogo principijelniji.

Vasa naredna, mislim na NS, ne na vas licno, manipualcija je u Opcini Centar, sto se vidi na stranici CIK da pomenuta Varja Nikolic nije niti usla u Opcinsko vijece Centar, vec je neko NAMJERNO odustao da bi ona kasnije dobila mandat, a sa glasovima vijecnika SDA i funkciju predsjedavajuce Opcinskog vijeca Centar. Klasicna politicka manipulacija. To jasno govori da je NS, potpuno planski i smisljeno usla u novu politicku manipulaciju putem koje je dobila funkciju predsjedavajuce Opcinskog vijeca Centar i to sa osobom koja ima toliko malo glasova da nema neki siri autoritet u javnosti, k tome je penzioner, sto ce joj biti znacajna teskoca u radu. Ako zrelo razmisljamo, to je tako. Njoj se pridodaje osoba koja je promijenila vise stranaka, penzioner, da je navodno savjetuje o necemu. Po meni, nije dobro rjesenje. Nije dobro samo za NS, za ostale politicke stranke moze biti jako dobro, da vas na pametan nacin izloze tome. Recimo SDA moze od nje praviti ikebanu, traziti da ih se nepobitno slusa, kad to ona odbije nabice je nogom. Razmislite malo.

Da ne bismo isli ovdje u kontinuirano kritiziranje, nije moj stil, bilo bi jako dobro da NS malo pametnije, ne na nivou trikova i manipulacija, ulazi u politicke arene, jer ovo do sada, moze vam se samo negativno vratiti. Kako god bilo, nas narod ne voli da ga se vara i da se manipulacijama dovode osobe koje oni ne zele na znacajnim pozicijama, sto izrazavaju kroz glasove. Malo je smijesno da neko sa 200 glasova zeli biti politicki funkcioner u jednoj jako znacajnoj opcini, a da pri tome nije niti dobila direktan mandat, vec ga je ostvarila opet manipulacijom. To je prevara. Nije dobro, mozda dobro izgleda vama, ali naprosto politicki nije dobro. Na vasem mjestu, povukao bih se u opoziciju, pustio neke od manipulacijom dobivenih funkcija i bio ono sto bi ste trebali biti - Nasa stranka, a ne politicki manipulatori.

Bez ljutnje.
Area, SDP te voli. Dzaba kad ne znaju, ne umiju. Mozda su ovi iz Nase stranke (pre)cesto pocinili pogreske, ali im niko ne moze osporiti istrajnost u komunikaciju, i principijelnost. Pedja je sve pojasnio, sigurno jedno 20 postova unazad po godine ponavlja i obrazlaze isto. Ali dzaba. Tebi i tvojima iz partije uopste nije stalo da razumijes. Samo sto ne kotnas da sto vise neosnovano napadas, to im vise raste rejting. Zato navali!
Ja u svakom slucaju znam kome cu dati glas na sljedecim izborima. Makar nema one arogancije koja tako krasi socijaldemokrate u naas, a kojima odise i tvoj odgovor pedji. i ko ce, ako nece NS i ovi iz DF-a (mada mi nije jasno sta konkretno, Komsic radi u ovomt renutku)?
P:S
i nemoj, bogati, o prevarama. nema vece prevare od valterova najavljena povratka. ljudima vratiti nadu paih razocarati, gore je i od dva-deset najtezih godina sa SDA. :roll:
Banksy

#16131 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Area_51 wrote:
Da sam i ja, a nisam, neki SDP kadar ...
Naravno da jesi, iz struktura bivše gradske Behmenove vlade.
privremeni

#16132 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by privremeni »

Ove igre u Centru (tako dobro ovdje opisane), preteca onog sto su nastavili na nivou Grada, su bile razlog kad sam prije koji mjesec rekao da moj glas vise nece dobiti ni na lokalnom nivou :twisted:
august63

#16133 Akcija prikupljanja potpisa protiv odluke o placama u O.N.S.

Post by august63 »

Akcija prikupljanja potpisa protiv odluke o placama u Opstini Novo Sarajevo koje su podnjeli vijecnici Vildana Bešlija, Sanja Lazar i Pleše Robert zašto sami ne kažu kolika oni imaju primanja.
Pošto imaju više funkcija političkih gdje se uzimaju paušali,dnevnice i ostalo.
Mislim da nije pošteno nekoga prozivati a i sam je takav.
volant

#16134 Re: Akcija prikupljanja potpisa protiv odluke o placama u O.

Post by volant »

august63 wrote:Akcija prikupljanja potpisa protiv odluke o placama u Opstini Novo Sarajevo koje su podnjeli vijecnici Vildana Bešlija, Sanja Lazar i Pleše Robert zašto sami ne kažu kolika oni imaju primanja.
Pošto imaju više funkcija političkih gdje se uzimaju paušali,dnevnice i ostalo.
Mislim da nije pošteno nekoga prozivati a i sam je takav.
potpuna budalastina i ogavan spin. svi vjecnici nase stranke nemaju zajedno ni 10% koliko je slucajni prolaznik prijavio ciku. 8-)
Sarajevo11

#16135 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Sarajevo11 »

Ovo troje vijećnika samo pokazuju svoju licimjernost,jer su imali prijedlog građana sa mjesne zajednice Kovačići, i Grbavice I da umanje viječnićke paušale koji su nenormalno visoki,jer za svoj nerad uzimaju iznose u vrijednosti:za jedan dan u mjesecu naplate po 420KM+komisije koje iznose 150KM .To nisu stavili na dnevni red vijeća s time pokazuju da rade samo za sebe i da ih građani uopće ne interesuju.Pozdrav
Sarajevo11

#16136 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Sarajevo11 »

Dokaz njihovog patriotizma za PARAMA KM KM KMNM KM je čak ik spremnost preijetiti eksplozivom građanima koji su dali prijedlog o smanjenju paušala parazita u ne radu i pljasčki nad građanima . Tužno ali istinito .
volant

#16137 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

Sarajevo11 wrote:Dokaz njihovog patriotizma za PARAMA KM KM KMNM KM je čak ik spremnost preijetiti eksplozivom građanima koji su dali prijedlog o smanjenju paušala parazita u ne radu i pljasčki nad građanima . Tužno ali istinito .
kakav si ti lik. :shock:
NKVD

#16138 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by NKVD »

Stvarno nevjerovatan lik. Čisto čovjek da pomisli da je neki NS spin čiji je cilj natjerati ljude da im se približe, da im daju šansu. Jer ako su ovakvi likovi najglasnije protiv, ne treba nam bolji dokaz da je NS na pravom putu.
august63

#16139 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by august63 »

Pitao sam nisam dobio odgovor Peđa...
Sarajevo11

#16140 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Sarajevo11 »

PRIJETNJE koje su upućene , očito niste razumjeli DOLAZE od strane članova Naše stranke prema građanima koji su uputili prijedlog o smanjenju vječnićki naknada jer se odnosilo i na njihove naknade . Jasno je da njih samo interesuje novac , demokratija i građani su samo farsa . Vijećnici Naše stranke vole samo novac , sve troje njih su zaposleni na buđžetskim sredstvima , što znači da bi trebali volontirati u općinskom vjeću . Pokvarenluku nigdje kraja .
plese robert

#16141 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plese robert »

Sarajevo11 wrote:Ovo troje vijećnika samo pokazuju svoju licimjernost,jer su imali prijedlog građana sa mjesne zajednice Kovačići, i Grbavice I da umanje viječnićke paušale koji su nenormalno visoki,jer za svoj nerad uzimaju iznose u vrijednosti:za jedan dan u mjesecu naplate po 420KM+komisije koje iznose 150KM .To nisu stavili na dnevni red vijeća s time pokazuju da rade samo za sebe i da ih građani uopće ne interesuju.Pozdrav
Pošto mislite da ste informisani a u stvari pišete gluposti i neistine dat cu vam malo informacija:
Kao prvo nije 420 KM već 400 KM drugo nije 150KM već 70 KM, dakle pišete o necemu o cemu nemate pojma. ILI VAM JE U KRVI DA IZNOSITE NEISTINE.
Potom uzmite fino zapisnike sa sjednica pa procitajte ko je za govornicom OV izrekao: NAŠA STRANKA SE SLAŽE SA PRIJEDLOGOM GRAĐANA IZ MZ GRBAVICA I KOVAČIĆI.
Za sve sto napišete morate imati argumente vi ih ocito nemate, a ako vem trebaju zapisnici slobodno napišite sve do jednog cemo vam dostaviti.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#16142 Re: Akcija prikupljanja potpisa protiv odluke o placama u O.

Post by sabina1 »

august63 wrote: Mislim da nije pošteno nekoga prozivati a i sam je takav.
Još je nepoštenije skidati sa grbače stanovnika Novog Sarajeva nove iznose za starog načelnika i novo općinsko vijeće i o tome ćutati kao zaliven a ako to ikada dođe na red zna se da je najvažnija Bosna i da se sve radi u ime Bosne i Sarajeva...:thumbup:.
august63

#16143 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by august63 »

Peđa nije odgovorio već njegove kolege hvala na ciframa,
ali nije pošteno da nešto tražite a već i Vi uzimate kao i ostali...
Vi ste me razocarali.Niste ostala primanja prikazali ...
Nadajuci se mrvi Vašeg poštenja podjelite informacije sa nama.
I nemojte ublehe na ulici prosipati..
Vi ste isti kao i ostali politicari...grupa koja je našla interes u novcu i pozicijama.
Ricken

#16144 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Jedna od aktivnijih tema na forumu zamrla. Biće da su godišnji u toku.

Nije pitanje za Peđu nego generalno za nekoga iz NS, kako ide ujedinjenje NS i LDS-a i da li sam u biti u toku da se radi o potpunoj integraciji LDS-a u NS?

Da li će u skorije vrijeme ime stranke upućivati da se radi o stranci liberalne orjentacije?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#16145 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Ricken wrote:J

Da li će u skorije vrijeme ime stranke upućivati da se radi o stranci liberalne orjentacije?
Mislim, tako su barem tvrdili, da se radi o stranci SOCIJAL-liberalne orjentacije.
Albin Zuhric

#16146 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Ricken,

Libero je u pravu, takva buduca stranka bi bila socijal-liberalne orijentacije.

Nedavno smo odrzali sjednice Predsjednistva i Glavnog odbora obje stranke, i razgovarali o sljedecim koracima u nasoj saradnji, konvenciji koju cemo odrzati krajem godine i zajednickom nastupu na izborima. Razgovarali smo naravno i o procesu formalno-pravnog ujedinjenja, dakle kreiranju novog pravnog subjekta i gasenju sadasnja dva, medjutim to se pokazalo dosta komplikovano iz tehnickih razloga, ne organizacionih ili politickih, ali je moje misljenje da je to sada samo pitanje vremena i detalja.

Imajuci u vidu kako je u BiH veoma tesko napraviti kvalitetnu koaliciju, a kamoli govoriti o spajanju dva subjekta sto zahtijeva kompromise, medjusobno povjerenje, zrtvovanje licnih interesa...veoma sam sretan sa procesom koji se vodio proteklih mjeseci, i cinjenicom da cemo nastupiti na izborima zajedno.

Taj dio posla je prakticno zavrsen. Treba gledati prema siroj koalicji lijevog centra. Desnica se ujedinjuje.

Zdravo
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#16147 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Albin Zuhric wrote: Treba gledati prema siroj koalicji lijevog centra.
Vecina se nas i nada da ce takva neka koalicija uzeti zamaha u sirinu
. Da li se jos sa nekim strankama pregovara, i koje su to? Znam da se pricalo o pojedinim strankama, i teznji da i one udju u tu koaliciju, ali mene interesuje da li se vec nesto, i koliko ozbiljno, desava? Nadam se da ce se pregovarati, i pokusati uvuci u cijelu tu pricu i neki intelektualci koji do sada nisu bili (javno) politicki angzovani.
Desnica se ujedinjuje.
Sta si mislio sa ovom recenicom ?

Ako neki dio odgovora nisu bas za foruma, moze barem neki vid upakovanoga "poluodgovora" :D , ili odgovor na PP. :D

Hvala.
Pedja Kojovic

#16148 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

libero

SDA ocigledno dogovara post izbornu koaliciju sa drugim narodnjackiim strankama (SBB, HDZ, itd).
Blok lijevog centra, na cijem formiranju cini se jedino mi za sada insistiramo i radimo, se suocava sa nekoliko problema.
Unutrasnja borba unutar SDU-a izmedju grupe koju predstavljaju Pecanac (ciji predsjednicki mandat istice u julu), a s kojom bi mi prirodnije saradjivali, i grupe koju predvodi Zlatar, sa kojima je ta mogucnost malo vjerovatna.
DF koji jos uvijek nije izasao sa jasnom ideoloskom, politickom i programskom orijentacijom.
Takodje, problem je ucesce ovih dviju stranaka u vlasti u KS.

Proces ujedinjenja NS-a i LDS-a ide dobro.
Formalno pravno sjedinjenje stranaka odgodjeno je za poslije izbore iz pragmaticnih, finansijskih, razloga.
Odluceno je da ce ove dvije stranke na izbore ici sa jedinstvenom listom (formalna predizborna koalicija) pod nazivom, cija je radna, a ja se nadam i konacna verzija, Nasa Libereralna Stranka.

Nasa zelja bi bila da se u FBiH formira siroki blok lijevog centra koji bi ukljucivao ne samo sve gore pomenute stranke(plus, stranke dijaspore, penzionera, itd.) nego i nestranacke javne licnosti i intelektualce.Takodje, mi smatramo da bi nakon formiranja taj blok trebao pokusati formulisati dogovor o osnovnim principima politickog djelovanja i medjusobnih odnosa sa opozicionim blokom u RS-u.

Strateski akcioni plan za ekonomski spas drzave BiH koji NS upravo finalizira i ciji je ko-autor prof. Cenic bi mogao posluziti
kao platforma za formiranje bloka 2014., o kojem govorim i na kojem radimo. Mi, takodje,ocekujemo da eventualni sporazum sadrzi konkretna rjesenja za neke od vaznih politickih pitanja - dakle, ne samo deklarativnu izjavu da cemo u prvih sto dana rijesiti problem Sejdic-Finci, nego konkretan sporazum o tome koje od dva rjesenja ponudjena od strane venecijanske komisije cemo prihvatiti.

Mislim da ce naredni izbori, kad god se dogodili, zaista imati dalekosezne posljedice po BiH.
Ukoliko na tim izborima gradjani ne napuste politicku matricu po kojoj BiH treba da "upravljaju tri naroda, preko svojih stranaka", kako su to prije prvih demokratskih izbora formulisali tadasnji predsjednici SDA, SDS-a, i HDZ-a,(Izetbegovic, Karadzic i Kljuic - na zajednickim kaficama i hotel Evropi) to ce znaciti da je ovakvo stanje, uprkos ekonomskom, socijalnom pa i civilizacijskom propadanju, samoodrzivo i da se, iz razloga koji su racionalno neobjasnjvi, moze reproducirati mozda i u nedogled.(Nemoj popravljati ono sto funkcionise). Za mene licno, odrzavanje ovakvog stanja je podjednako pogubno za BIH, kao i politika SNSD-a, pa i HDZ-a. Ukoliko bi nakon tih izbora vlast na drzavnom nivou formirala od stranaka ili blokova predvodjenih SDA-om, SDS-om i HDZ-om ja bih to dozivio, manje-vise kao povratak na stanje nakon prvih izbora 91. minus JNA.

p.k.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#16149 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by antimobbing »

Dosadni ste!

Ljudi su totalno poludili i pukli od vaših ubleha!

Isto ste k'o sihirbazi bacate ljudima sihire: ''SDA'SDP'HDZ'SBB'SDU'NS''.

Svi ste isti, uopće nemate nikakvih ekonomskih programa.

BiH građani su svakog dana siromašniji, a vi polikitičari bogatiji i bogatiji.

Sve vam se svodi samo na borbu oko ''Narodne PDV Sehare'' koju BiH građani svaki dan pune, ništa više!

Trenutno klasne razlike su ogromne, a za par godina će biti ekstremne.

Ovaj raspad sistema unutar pravne anarhije Daytona, proizvodi samo milionere i fukaru kao u Brazilu!

Image
Last edited by antimobbing on 03/07/2013 08:29, edited 2 times in total.
nosara

#16150 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

antimobbing wrote:Dosadni ste!

Svi ste isti, uopće nemate nikakvih ekonomskih programa.

BiH građani su svakog dana siromašniji, a vi polikitičari bogatiji i bogatiji.

Sve vam se svodi samo na borbu oko narodne PDV Sehare koju BiH građani svaki dan pune, ništa više!

Trenutno klasne razlike su ogromne, a za par godina će biti ekstremne.

Ovaj raspad sistema unutar pravne anarhije Daytona, proizvodi samo milionere i fukaru!
Pa sta je lose u tome sto se ovi casni ljudi bore da ne ostanu fukare...? :?
Locked