iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
quarterback

#16126 Re: iPhone - All about

Post by quarterback »

GaRGa wrote:
quarterback wrote:
GaRGa wrote:ili jednostavno jailbreakas ajfon :)
ja nebi mjenjao appstore za google play store da mi mjesecnu naknadu placaju...
poslije 5 godina uporedog koristenja oba sistema mogu reci da se android popravio pravo al meni to nije to...
svakakvih ljudi ima pa i onih koji vole da imaju manji izbor jeftinijih i besplatnih aplikacija a vise onih koje se placaju :D

izvinite, promasih grupu, gud baj bivse IOS kolege :evil:

koje aplikacije ?

ja nisam nijednu platio a ima sve sto mi ikad moze zatrebat i puno toga sto mi nikad zarrebat nece
najbroj mi sta ti imas dzaba na androidu sto ja nemam na ios-u besplatnu laternativu
ja iz prakse znam da sto imam na ios-u nemam na androidu ili puno kasni
primjer
gt racing 2 puno losije izgleda na androidu nego na ios-u, poredjenje na tabletu galaxy tab 10" vs ipad air prvi
evolution battle for utopia kasni 6 mjeseci svaki update na adroidu

evo ti clanak od android authority valjda su ti oni mjerodavni...
http://www.androidauthority.com/open-th ... id-374946/

games crashing much ?
http://phandroid.com/2013/08/27/asphalt ... -into-one/

a stgo se tice vaseg prckanja ja sam se prije 20 godina naflesho EPROM-a dok ste vi jos u pelenama bili
imam ZX Spectrum stariji nego sto je pola vas...
1. necu se dopisivati sa tobom

2. meni su 43 godine i gumicar je kanta, komodor je zakon, pricas sa tipom koji se bavio hakovanjem i asemblerom za 6502 polovinom 80 tih godina

3. iphone je smece ograniceno ko balkon, to bi kao neko ko se bavio epromima trebao znati
quarterback

#16127 Re: iPhone - All about

Post by quarterback »

ps
nasa prica je zavrsena
dzemaludin007

#16128 Re: iPhone - All about

Post by dzemaludin007 »

TheHound wrote: Ja stvarno ne vidim smisao u tom rootu i zato nisam nikad to ni uradio. Tad ti se koristenje smartphonea svede na mijenjanje ROMova, ikona, prakticno sve sto radis sa smartphoneom je da mu ustvari mijenjas izgled. Ja sam to radio sa luncherima i dosadi mi, svaki dan nesto mijenjas i ne znas vise ni gdje si ni sta radis ni zasto to radis.

Meni vise dosadi to mijenjanje nego sto mi dosadi non-stop isti stock izgled. Takodjer smatram da na mobitelima nisam imao bloatware, ako vi bloatwareom zovete recimo Samsung calendar, Samsung notes, itd. do vas je, meni to nije bloatware i koristio sam vecinu tih aplikacija.

I da, smartphone JESTE za instaliranje i koristenje aplikacija a nije za mijenjanje ROM-ova ondosno nije za sminku i svakodnevno mijenjanje izgleda koji nema kraja niti svrhe, nego je za koristenje za pametnije stvari (posao, mail, editovanje dokumenata, itd, itd). Da je smartphone namijenjen za to za sta ti tvrdis, iPhone ne bi bio najprodavaniji mobitel na svijetu niti bi Google pravio Android koji nije rootan, odma bi ga rootali fabricki.

Nemam nista protiv toga da ljudi svaki dan stavljaju novi ROM, da urade root uredjaja, itd. ali to nije svrha smartphonea niti ce ikada biti. To je mozda svrha ljudima koji ne koriste smartphone za pametnije stvari. Ali kao sto rekoh, ima ljudi koji u tome vide car i to je ok, ali to nije nikakav argument da je nesto bolje od neceg drugog.
Upravu si sve, mogu reci... nazalost osim par stvari dole navedenih :D

Pa ko to radi "posao" na smartphone-u, nije posao procitati email i primiti poziv, otvoriti stranicu u Googleu i sl. Poslovi se uglavnom odradjuju na kompu, ako je posao takve prirode. Pusti mi te novokomponovane biznismene ciji "posao" zavisi od Vibera, Facebooka, Twitera, Instagrama i slicnih stvari :D

Pa i kad prckas na telefonu, pod uslovom da znas sta radis, i da li moze imati negativnih posledica, to sto si naveo ne predstavlj problem. I prckas i koristis ga za "poslove" sve u jednom. Dje vam je duh entuzijazma, valjda smo prevazisli samo instaliranje aplikacija barem na ovom IT podforumu :D
PO vama ispade ko prcka oko telefona, sto u smislu ucenja, sto neke vrste hobija, da je danguba :D

Zaboravih, ne rootuje se telefon samo iz razloga mijenjaja ROMa/kernela. Ima tu dosta drugih stvari :)
Haris033

#16129 Re: iPhone - All about

Post by Haris033 »

Imam iPad 3 sa iOS 7.0.6. (Jailbreak). Isti sam htio update-ovat na iOS 8.1.2., i takođe jaibreak-ati sa Taig alatom. Međutim, zeznuo me ovaj novi iOS 8.1.3. koji ne dozvoljava jailbreak. Kako uraditi restore i nabaciti iOS 8.1.2, tj. da li je moguće?
TheHound

#16130 Re: iPhone - All about

Post by TheHound »

dzemaludin007 wrote: Upravu si sve, mogu reci... nazalost osim par stvari dole navedenih :D

Pa ko to radi "posao" na smartphone-u, nije posao procitati email i primiti poziv, otvoriti stranicu u Googleu i sl. Poslovi se uglavnom odradjuju na kompu, ako je posao takve prirode. Pusti mi te novokomponovane biznismene ciji "posao" zavisi od Vibera, Facebooka, Twitera, Instagrama i slicnih stvari :D

Pa i kad prckas na telefonu, pod uslovom da znas sta radis, i da li moze imati negativnih posledica, to sto si naveo ne predstavlj problem. I prckas i koristis ga za "poslove" sve u jednom. Dje vam je duh entuzijazma, valjda smo prevazisli samo instaliranje aplikacija barem na ovom IT podforumu :D
PO vama ispade ko prcka oko telefona, sto u smislu ucenja, sto neke vrste hobija, da je danguba :D

Zaboravih, ne rootuje se telefon samo iz razloga mijenjaja ROMa/kernela. Ima tu dosta drugih stvari :)
Ne kazem ja da su ljudi koji rate root besposlicari i da po citav dan samo to rade :). Ali recimo ja smartphone koristim za posao u smislu da odgovaram na poslovne mailove, editujem dokumente kad mi laptop nije pri ruci, itd. itd. odnosno dosta stvari koje se mogu raditi na ovim novijim smartphoneima. E sad zamisli da nabacujem nove ROMove svako malo, pa non-stop stimaj postavke, pa ne mogu odgovoriti na mail dok sve ne ustimam, znaci automatski sam u drugi plan stavio ono zbog cega sam i kupio smartphone a u prvom planu mi je neko mijenjanje izgleda, ikona i sve ostalog.

To da smo prevazisli instaliranje aplikacija i nema bas smisla, ne sluzi smartphone za instaliranje aplikacija nego za koristenje istih. Instaliranje traje minutu a koristenje sve dok ne nadjemo bolju aplikaciju ;). Zapitaj se malo sta su oni u Appleu i oni u Googleu/Samsungu/... imali kao primarni cilj kada su kreirali i pustili u prodaju smartphone? Vjeruj da za cilj nisu imali root i mijenjanje skinova, ROMova i ostalog nego upravo instaliranje i koristenje aplikacija. Pa i danas im je jedan od glavnih aduta u reklamnim i ostalim kampanjama to koliko ko ima aplikacija na storeu a ne koji se lakse moze rootati ili jailbreakati :D
azdralovic

#16131 Re: iPhone - All about

Post by azdralovic »

TheHound wrote:
dzemaludin007 wrote: Upravu si sve, mogu reci... nazalost osim par stvari dole navedenih :D

Ne kazem ja da su ljudi koji rate root besposlicari i da po citav dan samo to rade :). Ali recimo ja smartphone koristim za posao u smislu da odgovaram na poslovne mailove, editujem dokumente kad mi laptop nije pri ruci, itd. itd. odnosno dosta stvari koje se mogu raditi na ovim novijim smartphoneima. E sad zamisli da nabacujem nove ROMove svako malo, pa non-stop stimaj postavke, pa ne mogu odgovoriti na mail dok sve ne ustimam, znaci automatski sam u drugi plan stavio ono zbog cega sam i kupio smartphone a u prvom planu mi je neko mijenjanje izgleda, ikona i sve ostalog.

To da smo prevazisli instaliranje aplikacija i nema bas smisla, ne sluzi smartphone za instaliranje aplikacija nego za koristenje istih. Instaliranje traje minutu a koristenje sve dok ne nadjemo bolju aplikaciju ;). Zapitaj se malo sta su oni u Appleu i oni u Googleu/Samsungu/... imali kao primarni cilj kada su kreirali i pustili u prodaju smartphone? Vjeruj da za cilj nisu imali root i mijenjanje skinova, ROMova i ostalog nego upravo instaliranje i koristenje aplikacija. Pa i danas im je jedan od glavnih aduta u reklamnim i ostalim kampanjama to koliko ko ima aplikacija na storeu a ne koji se lakse moze rootati ili jailbreakati :D
samo je sad pitanje kako JB ili root stavljaju mail u drugi plan...
imam JB iPhone i mail radi normalno i prije i poslije istog
rootani android isto tako prima mailove bez obzira na sve (i native aplikacija i Good for enterprise) bez ikakvog stimanja
TheHound

#16132 Re: iPhone - All about

Post by TheHound »

azdralovic wrote: samo je sad pitanje kako JB ili root stavljaju mail u drugi plan...
imam JB iPhone i mail radi normalno i prije i poslije istog
rootani android isto tako prima mailove bez obzira na sve (i native aplikacija i Good for enterprise) bez ikakvog stimanja
Promasio si poentu. Nisam rekao da nemas mail na rootanom uredjaju, nego ako non-stop nabacujes nove ROMove to bi znacilo da uvijek moras ponovo stimati sve, dodavati mail accounte, a cesto se desi da neki ROM ima problem pa da nesto ne radi i dok to sve popravis mobitel ti je prakticno neupotrebljiv.

Kolega je na svoj mobitel nabacio Cyanogen koji mu je trosio bateriju ko lud. U po dana covjeku potrosena baterija i mobitel ugasen = neupotrebljiv. Nek roota kome se roota i ko ima vremena za to, ja govorim iz svoje perspektive i nema mi nikakvog smisla da to radim ;)
HRossi

#16133 Re: iPhone - All about

Post by HRossi »

Haris033 wrote:Imam iPad 3 sa iOS 7.0.6. (Jailbreak). Isti sam htio update-ovat na iOS 8.1.2., i takođe jaibreak-ati sa Taig alatom. Međutim, zeznuo me ovaj novi iOS 8.1.3. koji ne dozvoljava jailbreak. Kako uraditi restore i nabaciti iOS 8.1.2, tj. da li je moguće?
Ja imam ipad 3 na 8.1.3 i opasno stuca. Ako ti ta 7 fino radi, ne bih ti preporucio update. Ako vec hoces apple potpisuje jos uvijek 812 skini i opali restore.
Haris033

#16134 Re: iPhone - All about

Post by Haris033 »

Radi super na iOS 7.0.6.. Problem je kod aplikacije D3Go, preko koje sam se navikao gledati tv. Izlaskom nove verzije D3Go aplikacije, ista ne radi na jailbreakovanim uređajima. Negdje sam pročitao da radi na iOS 8.1.2. (jailbreak), ali se mora skinuti tweak TS protector 8. Prije je radilo sa xCon tweakom, ali je sada taj tweak ugašen.

Kako ti je radio iPad 3 na iOS 8.1.2.?

Btw, svi iOS uređaji bez jailbreak-a su sr***! :izet:
HRossi

#16135 Re: iPhone - All about

Post by HRossi »

Lose radi i 812 u odnosu na 7, stopa u multi taskingu u otvaranju u svemu. Ako hoces digni do tebe je. Evo ti link sa ipsw za ipad i nadji svoj model http://www.iphonehacks.com/download-ipad-ios-firmware
Vertig0

#16136 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Moze li se ios 7 vratiti na ipad 3?
Ustvari mozda bih cak i vratio ios6 jer je on najbolje radio na njemu. Da li je moguce zna li iko?
Haris033

#16137 Re: iPhone - All about

Post by Haris033 »

HRossi wrote:Lose radi i 812 u odnosu na 7, stopa u multi taskingu u otvaranju u svemu. Ako hoces digni do tebe je. Evo ti link sa ipsw za ipad i nadji svoj model http://www.iphonehacks.com/download-ipad-ios-firmware
Hvala za info. Neka ga onda na iOS 7.0.6, jer stvarno radi besprijekorno i bez ikakvih štopanja. :izet:
kazo

#16138 Re: iPhone - All about

Post by kazo »

Danas i ja postao vlasnik 4s, a bio sam do sad na galaxy s2 :) Mogu reci da jos ne mogu da se naviknem na ios, nekako mi lakse bilo android koristi ahhaha. Uradio sam update odmah na 8.1.3, baterija mu je skroz losa, izgleda da cu morati mijenjati. I sto me iznerviralo, danas koristim whats up i hocu pozvi da obavim i mob samo od jednom zablokira :-x :-x a najgore sto je on obavio poziv i kredit mi porosio hahaha. Kasnije mi ta osoba vraca poziv i ne mogu da se javim, e kad nisam poludio.
TheHound

#16139 Re: iPhone - All about

Post by TheHound »

kazo wrote:Danas i ja postao vlasnik 4s, a bio sam do sad na galaxy s2 :) Mogu reci da jos ne mogu da se naviknem na ios, nekako mi lakse bilo android koristi ahhaha. Uradio sam update odmah na 8.1.3, baterija mu je skroz losa, izgleda da cu morati mijenjati. I sto me iznerviralo, danas koristim whats up i hocu pozvi da obavim i mob samo od jednom zablokira :-x :-x a najgore sto je on obavio poziv i kredit mi porosio hahaha. Kasnije mi ta osoba vraca poziv i ne mogu da se javim, e kad nisam poludio.
Ja u ovom trenutku 4S ne bih uzeo ni za 100KM, ne znam ko te nagovori na to. Previse je star i 'neupotrebljiv' danas, puno bolje ces proci sa nekim Android uredjajem koji isto toliko kosta. Tom 4S je vjerovatno vec vrijeme za novu bateriju, ni iOS novi ne radi kako treba (poprilicno spor), itd. itd. Uglavnom ne vrijedi tih para za koje se danas moze kupiti.

iPhone 5 se vec isplati kupiti jer je poprilicno jeftin a radi dobro i sa novim iOS-om.
kazo

#16140 Re: iPhone - All about

Post by kazo »

TheHound wrote:
kazo wrote:Danas i ja postao vlasnik 4s, a bio sam do sad na galaxy s2 :) Mogu reci da jos ne mogu da se naviknem na ios, nekako mi lakse bilo android koristi ahhaha. Uradio sam update odmah na 8.1.3, baterija mu je skroz losa, izgleda da cu morati mijenjati. I sto me iznerviralo, danas koristim whats up i hocu pozvi da obavim i mob samo od jednom zablokira :-x :-x a najgore sto je on obavio poziv i kredit mi porosio hahaha. Kasnije mi ta osoba vraca poziv i ne mogu da se javim, e kad nisam poludio.
Ja u ovom trenutku 4S ne bih uzeo ni za 100KM, ne znam ko te nagovori na to. Previse je star i 'neupotrebljiv' danas, puno bolje ces proci sa nekim Android uredjajem koji isto toliko kosta. Tom 4S je vjerovatno vec vrijeme za novu bateriju, ni iOS novi ne radi kako treba (poprilicno spor), itd. itd. Uglavnom ne vrijedi tih para za koje se danas moze kupiti.

iPhone 5 se vec isplati kupiti jer je poprilicno jeftin a radi dobro i sa novim iOS-om.
Ma dzaba ga dobio. Pa po ovom sad mogu reci da je bolji S2 od 4s, meni je dovoljan razlog sto je ovaj 3,5". Mislio sam odnijeti negdje ova dva pa da uzmem 5s. Da li se to isplati? Jer se ovaj krece po piku oko 300 KM, a s2 180-200.
TheHound

#16141 Re: iPhone - All about

Post by TheHound »

kazo wrote: Ma dzaba ga dobio. Pa po ovom sad mogu reci da je bolji S2 od 4s, meni je dovoljan razlog sto je ovaj 3,5". Mislio sam odnijeti negdje ova dva pa da uzmem 5s. Da li se to isplati? Jer se ovaj krece po piku oko 300 KM, a s2 180-200.
I ja bih danas uzeo prije S2 nego 4S. Ako mozes uzeti 5S za ta dva to je super opcija i neces pogrijesiti.
Haris033

#16142 Re: iPhone - All about

Post by Haris033 »

TheHound wrote:Ja u ovom trenutku 4S ne bih uzeo ni za 100KM, ne znam ko te nagovori na to. Previse je star i 'neupotrebljiv' danas, puno bolje ces proci sa nekim Android uredjajem koji isto toliko kosta. Tom 4S je vjerovatno vec vrijeme za novu bateriju, ni iOS novi ne radi kako treba (poprilicno spor), itd. itd. Uglavnom ne vrijedi tih para za koje se danas moze kupiti.
Šta sve napriča??? Čuj "neupotrebljiv"?!? :lol: :-) :-) Drug, imam iPhone 4s na iOS 7.1.2. Mob. radi perfektno!!! :izet:
TheHound

#16143 Re: iPhone - All about

Post by TheHound »

Haris033 wrote:
TheHound wrote:Ja u ovom trenutku 4S ne bih uzeo ni za 100KM, ne znam ko te nagovori na to. Previse je star i 'neupotrebljiv' danas, puno bolje ces proci sa nekim Android uredjajem koji isto toliko kosta. Tom 4S je vjerovatno vec vrijeme za novu bateriju, ni iOS novi ne radi kako treba (poprilicno spor), itd. itd. Uglavnom ne vrijedi tih para za koje se danas moze kupiti.
Šta sve napriča??? Čuj "neupotrebljiv"?!? :lol: :-) :-) Drug, imam iPhone 4s na iOS 7.1.2. Mob. radi perfektno!!! :izet:
Nisam se dobro izrazio, rekao sam 'neupotrebljiv danas' a pod ovim danas sam mislio sa zadnjom verzijom iOS-a. Moguce da sa sedmicom radi bolje ali probaj uporediti sa Galaxy S2 npr. pa ces vidjeti da nema onu fluidnost i brzinu koju bi mobitel od toliko para trebao imati (pogledaj cijene na piku npr.). Za mene je to 'neupotrebljiv' smartphone i ne bih ga nikad uzeo, radije bi neki Android uredjaj za iste pare. 4S je vec pri kraju i s baterijom (ako nije mijenjana) i softverskom podrskom itd.
fatality

#16144 Re: iPhone - All about

Post by fatality »

Opet pocela prica kako je iPhone balkon :)
Ja ne znam kako to neko moze reci i ukutro se pogledat u ogledalo. Nedavno, nakon 4 godine, se opet vratih na IOS i moram reci da je Apple sto se telefona tice trenutno jednostavno nenadmasiv.
Pa dovoljno je samo da ga uzmes u ruku i imas kompletno drugaciji osjecaj nego kad drzis plastikanere od konkurencije. O aplikacijama ne bih ni da pricam jer apple dosta vise truda ulaze u provjeru istih i samim tim su i aplikacije dosta bolje (mislim na iste aplikacije za android i iOS gdje na iOS aplikacije jednostavno tecnije rade), a o tome i na netu ima dosta clanaka ...
Naravno i to sto je najprodavaniji telefon, iako je preskup, ne govori nista, jer sta zna svijet kad je sva pamet skoncentrisana na balkanu :)
NK33

#16145 Re: iPhone - All about

Post by NK33 »

fatality wrote:Opet pocela prica kako je iPhone balkon :)
Ja ne znam kako to neko moze reci i ukutro se pogledat u ogledalo. Nedavno, nakon 4 godine, se opet vratih na IOS i moram reci da je Apple sto se telefona tice trenutno jednostavno nenadmasiv.
Pa dovoljno je samo da ga uzmes u ruku i imas kompletno drugaciji osjecaj nego kad drzis plastikanere od konkurencije. O aplikacijama ne bih ni da pricam jer apple dosta vise truda ulaze u provjeru istih i samim tim su i aplikacije dosta bolje (mislim na iste aplikacije za android i iOS gdje na iOS aplikacije jednostavno tecnije rade), a o tome i na netu ima dosta clanaka ...
Naravno i to sto je najprodavaniji telefon, iako je preskup, ne govori nista, jer sta zna svijet kad je sva pamet skoncentrisana na balkanu :)
Šta zna svijet šta je smartphone, u Bosni se kaže da je balkon i to tako mora biti :D
http://www.cnet.com/news/apple-beats-wo ... ofits-s-p/
todd_smith

#16146 Re: iPhone - All about

Post by todd_smith »

Haris033 wrote:
previse je sitan, nakon koristenja sestice par mjeseci uzeo u ruke stari 4s, znaci da mi placas ne bih ga koristio, samo da je malo veci nesto tipa 5s onda bi bio odlican telefon, ovako premal fkt
Chuckie

#16147 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

5S je dizajnom nenadmašiv telefon i dan danas. Ljepši je od šestice, a radi ko zvrk. Neznatno slabiji na geekbenchu od šestice.
dzemaludin007

#16148 Re: iPhone - All about

Post by dzemaludin007 »

:run:
iSwagga

#16149 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

Chuckie wrote:5S je dizajnom nenadmašiv telefon i dan danas. Ljepši je od šestice, a radi ko zvrk. Neznatno slabiji na geekbenchu od šestice.
Nemoj zezati Chuckie. Kada uzmes sesticu u ruku odmah legne bolje nego bilo koji drugi telefon. A i puno je ljepsi..
Qler

#16150 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Sestica me uvijek iznenadi kad je uzmem u ruku, fakat je super.
Post Reply