Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
m_l

#16126 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Udruženje “Pomozi.ba”, nastalo zbog velikog broja socijalno ugroženih i brojnih ljudi koji su spremni da pomognu, tradicionalno i ovaj ramazan, pored brojnih drugih akcija, organizuje "Svi mi za 30.000 njih".
Cilj je pomoći oko 30.000 ljudi, a akcija će biti realizovana na način da će se dijeliti prehrambeni i higijenski paketi, a planiraju donirati hranu za oko 10.000 iftara koji će biti distribuirani širom BiH kao pomoć socijalno ugroženom stanovništvu.

Svi koji nisu u mogućnosti da finansijski ili na neki drugi način pomognu socijalno ugroženim i bolesnim osobama u BiH, sada jednim lajkom na stranicu Udruženja Pomozi.ba na društvenoj mreži Facebook doniraju jedan obrok.

O aktuelnim akcijama, ali i onim koje planiraju realizovati ili su u toku, za AA je govorio Elvir Karalić, inicijator i osnivač udruženja “Pomozi.ba”. On je svoj život podredio ovoj organizaciji i ugroženim građanima u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je već tradicionalna akcija, jer već treću godinu zaredom radimo akciju u ramazanu, a ovaj put pod nazivom 'Svi mi za 30.000 njih'. Cilj nam je da pomognemo oko 30.000 ljudi. Akcija će biti realizovana na način da će se dijeliti prehrambeni i higijenski paketi, a planiramo napraviti oko 10.000 iftara, dakle, da se donira hrana za taj broj iftara širom BiH, kao i pomoć javnim kuhinjama", ispričao je Karalić.

Realizujući projekat "Obrok za sve", Pomozi.ba svaki dan obiđe 130 ljudi i isporuči im topli obrok, a plan je da se u narednih mjesec-dva taj broj poveća na 200 ljudi dnevno.

"Imamo akciju ili projekat gdje dnevno kuhamo 130 obroka, a gledat ćemo da i taj broj ljudi u ovih mjesec dana povećamo na 200. Sve u svemu, ovo je tek početak akcije i nadamo se da će odziv ljudi biti na zadovoljavajućem nivou", naglasio je Karalić.

Pokrenuta je još jedna akcija, a u okviru nje svako ko uđe na Fecebook stranicu Udruženja Pomozi.ba lajkom će osigurati po jedan iftar.

"Prije nekoliko dana nam se javio vlasnik jedne izuzetno velike kompanije, koji je želio da ostane anoniman, a ta kompanija nama pomaže već duže vrijeme. Rekao je da će i sada pomoći, ali je želio na neki način i da motiviše i druge. S obzirom na to da znaju koliko je bitan svaki lajk na društvenoj mreži Facebook, došao je na ideju da svima da mogućnost da pomognu samo jednim klikom"
, pojasnio je Karalić.

Svako ko do 5. jula lajka stranicu Pomozi.ba na Facebooku je donirao jedan obrok.

"Ovaj gospodin će donirati hranu za onoliko obroka koliko bude lajkova za cijeli ramazan. Unazad 36 sati bilo je oko 8.000 lajkova. Ovo je prvi put da možemo lajkom nahraniti nekoga. Ima i onih koji ne vjeruju u to, ali ko bi ih i krivio u kakvom vremenu živimo. Mislim da je ovo prvi put da jednim pokretom miša možemo nahraniti nekoga"
, poručio je Karalić.

Rade, kako je kazao, veliki broj akcija.

"Na dnevnom nivou pomažemo oko 1.000 ljudi. Pored spomenutih obroka pomaže se oko 700 djece u 40 različitih škola u sklopu projekta 'Užina za đaka'. Pored toga pripremamo veliku akciju pomoći svim uposlenicima Krivaje u Zavidovićima koji su u izuzetno teškoj situaciji. Također, pripremamo i veliku akciju pomoći sirijskim izbjeglicama, najvjerovatnije u Turskoj, u vidu od 80 do 100 tona kako hrane tako i higijenskih potrepština", naglasio je Karalić.

Trenutno rade na dobijanju potrebne dokumentacije kako da se ta pomoć prebaci u Tursku.

"Dobili smo i blizu 300 dunuma zemlje na Romaniji. Ustupljena nam je na korištenje, kao i velika mehanizacija koja nam je potrebna za obradu te zemlje. Sada sijemo krompir i mrkvu, a dobili smo i tri plastenika u kojim će biti zasađen paradajz, krastavci i paprika. Na jesen očekujemo da ćemo i tu hranu dijeliti na još većem nivou, kako kroz naše aktivnosti tako i druge organizacije i javne kuhinje kojima planiramo da doniramo tu hranu", dodao je Karalić.

Lukrecija Grossi sa osmijehom dočekuje Mirsu, kako ga naziva, koji im svakodnevno dostavlja obroke Udruženja. Vrata stana na Grbavici otvorena su, jer je vrijeme za dolazak Mirse i jednog obroka. Na krevetu i sa knjigom u ruci Lukrecija provodi svoje dane.

"Zadovoljna sam sa hranom, ukusna je i raznovrsna. Zahvalna sam svima što se brinu o meni i pomažu, jer ja nisam sposobna za bilo šta. U svemu ovisim o pomoći drugih ljudi. Invalid sam 90 posto, imam mala primanja i nemam nikoga", ispričala je Lukrecija dok pokazuje fotografiju kćerke koja je umrla prije deset godina.

Kako je kazala, nije sposobna da kuha i jedva dođe do kupatila.

"Na jedno oko uopće ne vidim, uglavnom ležim. Srećom da pomoću naočala mogu da čitam i gledam neke emisije. Iako sam usamljena, čitanje i gledanje televizije mnogo mi znači", istakla je Lukrecija koja je pri dolasku u penziju zamijenila stan u Brčkom za ovaj u Sarajevu, a sve zbog boljeg liječenja i termi na Ilidži.

Džemaludin Tutnjević je nepokretan od 2002. godine, kada ga je ranio njegov rođak i od tada je "prikovan" za krevet.

"Stradao sam prav-zdrav. Od tada sam nepokretan, dakle 14 godina. Nigdje ne izlazim, jer nemam uslova za to. Pragovi u kući su teški i za pokretnu osobu, a pogotovo za mene. Za ovih godina sam četiri ili pet puta otišao ljekaru i to hitna dođe. Ovdje sam 24 sata", ispričao je Tutnjević dok leži u svom krevetu.

Obroci koje donose članovi Udruženja Pomozi.ba mu dosta pomažu.

"Svaki dan mi donesu ručak. Donesu mi vlažne maramice jer se ne mogu kupati u kupatilu", istakao je Tutnjević koji je ostao sam nakon smrti majke prije šest godina.

Od svojih skromnih primanja, jer je stopostotni invalid prve kategorije, plaća i djevojku koja dolazi kući i četiri sata mu pomaže oko osnovnih stvari.

Hajrija Isanović živi sama u oronuloj kući. Ima minimalnu penziju na kojoj se zahvaljuje i kaže dobro je kada ima i to.

"Ovi obroci pomažu koliko pomažu. Sve je dobro što dođe. U kući je bio požar, jedva smo ostali živi. Staro je. Da mi je samo da barem ne umrem u ovakvoj kući u ovakvom stanju. To mi je želja", istakla je Hajrija, koja živi u nesređenom dijelu kuće dok je na spratu druga porodica.
:thumbup: :bih:

Za boldirano poseban :thumbup:
arzuhal

#16127 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

m_l wrote: Za boldirano poseban :thumbup:
Kako je to dobro...Allah mu dao svako dobro :)
beautyfool

#16128 Re: Ramazan, opet ;)

Post by beautyfool »

a koju vaktiju vi inace pratite ?
Capajebo

#16129 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

ExNihilo

#16130 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ExNihilo »

Znači, klik, like stranicu i nahranili ste jednu osobu.
Ultravox

#16131 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

ExNihilo wrote:Znači, klik, like stranicu i nahranili ste jednu osobu.

:thumbup: et'...
aCme

#16132 Re: Ramazan, opet ;)

Post by aCme »

Ultravox wrote:
ExNihilo wrote:Znači, klik, like stranicu i nahranili ste jednu osobu.

:thumbup: et'...
Evo i od mene. Halal bilo :)
arzuhal

#16133 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

I prošla dva šehri ramazana kiša je redovito posipala, rashlađivala, osvježavala...A vazda je prva misao raji: dani najduži i najtopliji...Ja teraviju klanjao vani i smrz'o se... :mrgreen:
undefined007

#16134 Re: Ramazan, opet ;)

Post by undefined007 »

Ali je steglo, jest me glad uhvatila. :mrgreen:
Towelie

#16135 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

Jeste l' se prejeli za iftar? :D
asurbanipal

#16136 Re: Ramazan, opet ;)

Post by asurbanipal »

Towelie wrote:Jeste l' se prejeli za iftar? :D

Ja onako :mrgreen:

Za sve topoljupce. Sve na gotovo :mrgreen:

Image
Last edited by asurbanipal on 10/06/2016 02:13, edited 1 time in total.
Sanchez22

#16137 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Sanchez22 »

Zna li neko smije li se koristiti ventolin sprej dok se posti?
skupljac_zeljeza

#16138 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skupljac_zeljeza »

Sanchez22 wrote:Zna li neko smije li se koristiti ventolin sprej dok se posti?
Čitao sam negdje u fetvama i stoji da smiješ. Ljevakovićeva...

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Ponekad mi je potrebna Ventolin pumpica pa me interesuje da li korištenje iste kvari post?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Ventolin pumpicu koriste astmatičari radi olakšavanja disanja. Savremena ulema ima podijeljeno mišljenje o tome da li njeno korištenje tokom posta kvari post ili ne. Budući da je ova bolest dosta raširena danas i da sve veći broj pacijenata, koristi ovo sredstvo koje olakšava disanje (mimma te’ummu bihi el-belva), a mogu i žele postiti, mišljenja smo da korištenje ove pumpice tokom posta, u slučaju stvarne potrebe za njenim korištenjem, ne kvari post, zato što se inhalirana materija usmjerava u pluća, a ne u želudac. Također, inhalirana količina je veoma mala, gotovo beznačajna pa neće pokvariti post, analogno vlazi koja ostaje u ustima nakon izapiranja usta i nosa tokom abdesta, koja inače ne kvari post.

http://www.islamskazajednica.ba/post-ra ... in-pumpica
Last edited by skupljac_zeljeza on 10/06/2016 00:08, edited 1 time in total.
art vandeley

#16139 Re: Ramazan, opet ;)

Post by art vandeley »

ako nije hrana i ako ne uzivas udisuci i sl. dozvoljeno je.

hrana kao sto je infuzija i sl. sto ide u krv i sto hrani organizam kvari post, naravno kao i sve sto stigne u zeludac (kroz usta ili nos), a ove inekcije, anestezije i sl. sto nije hrana (kao i pice) i ne sadrzi hranu, ulema je saglasna da je dozvoljeno
HadiRa

#16140 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

dakle, ko je klanjao rani sabah ?

hajmo na raport.. a za topu je najlakse :-D

Ramazan Mubarek forumski narode ! :bih:
kritichar

#16141 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

ne postoji rani sabah, imaš sabah namaz u njegovo vrijeme i naklanjavanje
HadiRa

#16142 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

kritichar wrote:ne postoji rani sabah, imaš sabah namaz u njegovo vrijeme i naklanjavanje
ihh, ja sve mislim da imam dva sabaha :)
ABH017

#16143 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ABH017 »

Ramazan mubarek i od mene.

Nekad za vrijeme rata, momci su ustajali oko 10-11 ujutro (na jednoj BH planini), pa brže-bolje tražili hladovinu iza visokih stijena, kako bi klanjali "rani" sabah, prije nego i tu sunce izađe. :D
mad_max_ba

#16144 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mad_max_ba »

asurbanipal wrote:
Towelie wrote:Jeste l' se prejeli za iftar? :D

Ja onako :mrgreen:

Za sve topoljupce. Sve na gotovo :mrgreen:

Image
Ma nije to to prijatelju, ja je volim sam napravit pa makar :mrgreen:
HadiRa

#16145 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

ABH017 wrote:Ramazan mubarek i od mene.

Nekad za vrijeme rata, momci su ustajali oko 10-11 ujutro (na jednoj BH planini), pa brže-bolje tražili hladovinu iza visokih stijena, kako bi klanjali "rani" sabah, prije nego i tu sunce izađe. :D
pa o tome ti pricam :-D

heej ABH, veliki selam mahsuzile :)
asurbanipal

#16146 Re: Ramazan, opet ;)

Post by asurbanipal »

Gest vrijedan hvale: Pravoslavci u Mostaru organizovali iftar za vjernike muslimane

http://www.klix.ba/vijesti/bih/gest-vri ... /160610007
HadiRa

#16147 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HadiRa »

mad_max_ba wrote:
i ja volim vise domace..

moze li jedan recept iz prve ruke, specijalno za mene.. ali da ne bude puno kompliciran :)
mad_max_ba

#16148 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mad_max_ba »

HadiRa wrote:
mad_max_ba wrote:
i ja volim vise domace..

moze li jedan recept iz prve ruke, specijalno za mene.. ali da ne bude puno kompliciran :)
Ima više načina od mahale do mahale varira.
meni najbrži, najdraži (mislim najslađi za pojest)
Suhi sir, neki trapist (ima u bingu šmarski rok na akciji, odličan za rende), Mlijeko, Pavlaka, Vrhnje za kuhanje. Ima i varijanta sa jajetom ali ga ne stavljam mrsko mi i još mi produži jer ja ovo na laganoj vatrici nekih cca 10-ak minuta dok se sir ne istopi. Soli po želji stavljaš u hladnu smjesu. (nemoj puno jer kad ukuha sol bude slano da imas problem sutradan prilikom posta :D )
arzuhal

#16149 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Ove gotove tope što se prodaju su novotarija, to je nama uveženo, to nikad kod nas nije bilo...I ne treba stavljat mlijeko, topa je za umočit a ne kusat kašikom :mrgreen: Pravi kajmak i malo suhog sira, mrvu soli - voila. Ili, umjesto pravog kajmaka, kombinacija pavlake i kravljeg masla. I samo, što rekla @hadzinica, na najblažoj temperaturi pustit da se istopi, laganini, ne smije da provrije ni na kakav način...

Topu praviti samo s našim, domaćim proizvodima, ništa francuski sirevi i te džidže, ne igrajte se glavom :mrgreen:
mad_max_ba

#16150 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mad_max_ba »

:mrgreen:
A sutlija :mrgreen:
Locked