Rekonstrukcija tramvajske pruge
- trambusek88
#16126 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Pao je sistem juče, nema ništa dok se ne popravi.
- Thorgerson
#16127 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Cemu to sve? Zakon vec postoji. Isproban sistem vec postoji.Better Man wrote: ↑31/03/2024 19:53 Na sva autobuska stajališta postaviti stubove na daljinski. Daljinske bi imali samo vozači autobusa. Dolazi bus, vozač pritisne daljinski i ulazi u stajalište. Kad odlazi pritisne daljinski i stubovi se dižu. Tako ni jedno auto ne bi moglo se tu parkirati. Ili da se mjenja Zakon i da se kazne za parkiranje na autobuskom stajalištu povećaju na 100 KM i da nema ako platiš u roku 7 dana plaćaš pola kazne, već da moraš platiti punu kaznu i plus da se zove pauk da digne auto i da ako se vozač pojavi, a pozvana je pauk služba, mora platiti pauk službu, a ne da može otići. Ako odbije da plati, samo lijepo sačekati da pauk služba dođe i lijepo mu dignu auto i debelo mu naplate.
Ne zeli da se primjenjuje.
Imamo kazne za ono bezobzirno parkiranje ili kako vec do 400 KM. Ako vozac MORA stati u voznu traku, pri tome krseci i sam pravila saobracaja, te pri tome ugrozavajuci sebi, putnicima, pa i drugim ucesnicima u saobracaju zivot.
Znam. Izgleda bezazleno, vozac stane putnici udju i izadju. Ali sta kada se, a desit ce se kad tako ako se nastavi, se neki dzip, kombi, drugi bus zabije u taj bus koji stoji? Bus u kojem niko nije vezan pojasom i gdje je mogucnost povrede na max?
Svako vozilo koje je parkirano na stanici doprinosi tome.
Dakle, kaznu imamo. 400 KM. Pa da vidimo.
Sistem, isprobani imamo. Kad je radila kamera na socijalnom tu i tamo se znalo desiti da bude auto parkirano. Ljudi nisu znali. Ali nije bio krkljanac. Zasto. Pa zato sto znas, ako stanes ide ti kazna. Kraj price. Nema ono ma haj stacu sekundu, ionako nema drotova. Ne. Kamera je tu 24/7.
To ukinuse? Zasto? Ko je naredio? Kome je smetalo?
Postavi kamere na sva stajalista i rijesio si problem. Nista vise ne moras uraditi.
Ponavljam, nema te osobe koja bi znajuci da mora platiti 200 KM svjesno stala ikada vise na stajaliste. Nikad.
- Haris.ba
#16128 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Sta ce ti kamere. Jedno, samo jedno policijsko auto ti treba. Pravimo ko da je Nju Jork Sarajevo. Jedno auto samo krene praviti krug po Sarajevu i kaznjavati. Za tri dana je problem rjesen.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:04 Postavi kamere na sva stajalista i rijesio si problem. Nista vise ne moras uraditi.
-
neki
#16129 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Postoji jednostavniji i mnogo jeftiniji način...kamere u vozilima javnog prevoza koje skeniraju tablice vozila parkiranih na stajalištima i automatski prijavljuju prekršaj.
Već u primjeni u mnogim EU i gradovima regije. Kao i obično, Sarajevo u svemu kaska kad su primjene modernih tehnologija u pitanju..
Već u primjeni u mnogim EU i gradovima regije. Kao i obično, Sarajevo u svemu kaska kad su primjene modernih tehnologija u pitanju..
- Haris.ba
#16130 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
To ti jeftinije od jednog policijskog auta i dva policajca?neki wrote: ↑01/04/2024 09:10 Postoji jednostavniji i mnogo jeftiniji način...kamere u vozilima javnog prevoza koje skeniraju tablice vozila parkiranih na stajalištima i automatski prijavljuju prekršaj.
Kanton nije u stanju jedno auto i dva policajca naci da pisu kazne na ggm.
Ne mora za sve rjesenje biti tehnologija. Pa onda komotno da ukinemo policajce.
-
neki
#16131 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nije jeftinije...ali jedno auto i dva policajca taj problem ne mogu riješitiHaris.ba wrote: ↑01/04/2024 09:13To ti jeftinije od jednog policijskog auta i dva policajca?neki wrote: ↑01/04/2024 09:10 Postoji jednostavniji i mnogo jeftiniji način...kamere u vozilima javnog prevoza koje skeniraju tablice vozila parkiranih na stajalištima i automatski prijavljuju prekršaj.
Kanton nije u stanju jedno auto i dva policajca naci da pisu kazne na ggm.
Ne mora za sve rjesenje biti tehnologija. Pa onda komotno da ukinemo policajce.
- Haris.ba
- Thorgerson
#16133 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Izvini, ali kako je to prakticnije od kamera? Kako? Plus skuplje?Haris.ba wrote: ↑01/04/2024 09:08Sta ce ti kamere. Jedno, samo jedno policijsko auto ti treba. Pravimo ko da je Nju Jork Sarajevo. Jedno auto samo krene praviti krug po Sarajevu i kaznjavati. Za tri dana je problem rjesen.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:04 Postavi kamere na sva stajalista i rijesio si problem. Nista vise ne moras uraditi.
Plus, podlijeze gresci i tome da nisu svi jednaki. Pa bi onda ovdje citao aj meni pisali, nekom celi sa bmw dzipom nisu. Ili tome da se da mito itd.
Jebo to.
Kamere i gotovo. Uslika te. Udje u sistem. I kraj price.
- Thorgerson
#16134 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jest, inace to djeluje na ostale prekrsaje koji se desavaju. Pa tako nigdje ne mozes vidjeti auto na trotoaru. Daj ba, urazumi se malo. Skupo je ba dvojicu likova pustit da kruze citav dan. A kamera kosta 10x manje.
- Haris.ba
#16135 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kamere su skupe, zice, serveri i licence za programe takve kamere se placaju godisnje.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:19 Izvini, ali kako je to prakticnije od kamera? Kako? Plus skuplje?
Znaci, sada imas rjesenje ako se samo ima volje. Ne moras cekati tendere, procedure, instalacije...
Jedno auto i mjesecna plata dva policajca.
Kod mene u naselju su to rjesili. Ali, moras znati nekoga da salje patrolu.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:20
Jest, inace to djeluje na ostale prekrsaje koji se desavaju. Pa tako nigdje ne mozes vidjeti auto na trotoaru. Daj ba, urazumi se malo. Skupo je ba dvojicu likova pustit da kruze citav dan. A kamera kosta 10x manje.
Parkiralo se po trotoaru, sada niko nikada.
- black
#16136 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
najcesce je tako, nekome se pise nekome ne, nedavno kod masinskog stoji patrola sa rotacijom sigurno nekih pola sata radi nekog pogresno parkiranog terenca, dolazi pauk i taman kada su poceli pripremu za dizanje pojavi se vlasnik terenca, naravno malo price i pauk odlazi gladan. takve situacije sam vidio dosta puta, misa mu pa ako je pauk izaso na teren, potrosio gorivo itd. dizi ga, nema rasprave, raspravljaj kad na depou platis kaznuThorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:19Izvini, ali kako je to prakticnije od kamera? Kako? Plus skuplje?Haris.ba wrote: ↑01/04/2024 09:08Sta ce ti kamere. Jedno, samo jedno policijsko auto ti treba. Pravimo ko da je Nju Jork Sarajevo. Jedno auto samo krene praviti krug po Sarajevu i kaznjavati. Za tri dana je problem rjesen.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:04 Postavi kamere na sva stajalista i rijesio si problem. Nista vise ne moras uraditi.
Plus, podlijeze gresci i tome da nisu svi jednaki. Pa bi onda ovdje citao aj meni pisali, nekom celi sa bmw dzipom nisu. Ili tome da se da mito itd.
Jebo to.
Kamere i gotovo. Uslika te. Udje u sistem. I kraj price.
- Haris033
#16137 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Meni radi.iClass wrote: ↑31/03/2024 22:59Pada konstantno, klasično našeperfect_guy wrote: ↑31/03/2024 20:53 kako fercera aplikacija? ne uspjevam se nikako logovati, a kad idem na zaboravljenu šifru, mail ne stiže![]()
Trenutno u saobraćaju samo 17 tramvaja
2 nova (006 i 008).
-
Dzematlija
#16138 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Bravo. Prejednostavno rješenje.Haris.ba wrote: ↑01/04/2024 09:08Sta ce ti kamere. Jedno, samo jedno policijsko auto ti treba. Pravimo ko da je Nju Jork Sarajevo. Jedno auto samo krene praviti krug po Sarajevu i kaznjavati. Za tri dana je problem rjesen.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:04 Postavi kamere na sva stajalista i rijesio si problem. Nista vise ne moras uraditi.
Policajce imamo, kao i jedno vozilo ili dva. I samo neka kruže.
Ne moraju ni pokriti sva stajališta, ali kad se pročuje, niko neće smjeti stati na stanicu nigdje. Za mjesec dana veliki dio problema (barem 80%) bi bio riješen - garantovano.
- Peacean
#16139 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Je li ono da neće biti reklama na novim vozilima važi samo za tramvaje? Vidio jutros onu novu trolu potpuno ofarbanu u crvenu reklamu kladionice 
- Thorgerson
#16140 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Pa covjece kod mene u naselju auta parkirana na trotoaru. Stalno zovemo policiju. Stalno pisu. Auta su opet na trotoaru.Dzematlija wrote: ↑01/04/2024 10:19Bravo. Prejednostavno rješenje.Haris.ba wrote: ↑01/04/2024 09:08Sta ce ti kamere. Jedno, samo jedno policijsko auto ti treba. Pravimo ko da je Nju Jork Sarajevo. Jedno auto samo krene praviti krug po Sarajevu i kaznjavati. Za tri dana je problem rjesen.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:04 Postavi kamere na sva stajalista i rijesio si problem. Nista vise ne moras uraditi.
Policajce imamo, kao i jedno vozilo ili dva. I samo neka kruže.
Ne moraju ni pokriti sva stajališta, ali kad se pročuje, niko neće smjeti stati na stanicu nigdje. Za mjesec dana veliki dio problema (barem 80%) bi bio riješen - garantovano.
Vi mi fkt niste jasni. Ko da zivite u Becu, a ne Sarajevu.
Kamera i kraj price ba. Koliko god da kosta. Milion je prednosti iste
- prema svima isto, pa bio to neki mafijas il neki balavac, il neki politicar, il neka zena politicara
- nema mita
- efikasnost neuporediva u odnosu na covjeka
- dodatna sigurnost za gradjane koji cekaju na stanici u smislu video nadzora
Mislim fkt ne mogu da vjerujem da vi preferirate policiju da ovo radi. Istu onu policiju koju prozivate da nista ne radi. Pa zasto bi ovo radili?
- Thorgerson
#16141 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nemas rjesenje, ti bi poslao tri patrolna auta x 2 covjeka da kruze 24h? To je 6 plata. To ti je bruto haman 20.000 KM mjesecno sa troskovima goriva itd. Za 10x neefikasniju stvar.Haris.ba wrote: ↑01/04/2024 09:22Kamere su skupe, zice, serveri i licence za programe takve kamere se placaju godisnje.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:19 Izvini, ali kako je to prakticnije od kamera? Kako? Plus skuplje?
Znaci, sada imas rjesenje ako se samo ima volje. Ne moras cekati tendere, procedure, instalacije...
Kod mene u naselju su to rjesili. Ali, moras znati nekoga da salje patrolu.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:20
Ja koliko znam policija nema viska ljudi da to radi.
Evo, imam drugo bukvalno besplatno rjesenje. Nek dozvole gradjanima da slikaju i snimaju. Eto. Auto naidje i stane na stanicu. Fino svi telefone i udri. Nek naprave viber broj ili mail ili app, dobiju slike i reg brojeve posalju kazne, cak uvesti i neki eto bonus za gradjane ako moze.
Vidio bi onda ljepote.
- DaysleepeR
#16142 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
SDA simpatizer sa SDA rješenjima, čuj patrola... 
- Haris.ba
#16143 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nemaju ljudi da 3 patrolna auta krstare ggm? Neka se sada danas odmah ukinu. Plus, ne trebaju 3 patrole. Po noci nije toliki problem.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 10:58
Nemas rjesenje, ti bi poslao tri patrolna auta x 2 covjeka da kruze 24h? To je 6 plata. To ti je bruto haman 20.000 KM mjesecno sa troskovima goriva itd. Za 10x neefikasniju stvar.
Evo, imam drugo bukvalno besplatno rjesenje. Nek dozvole gradjanima da slikaju i snimaju. Eto. Auto naidje i stane na stanicu. Fino svi telefone i udri. Nek naprave viber broj ili mail ili app, dobiju slike i reg brojeve posalju kazne, cak uvesti i neki eto bonus za gradjane ako moze.
Vidio bi onda ljepote.
Znaci ukupno 2 auta i 4 covjeka za cca 15 sati rada.
Mogu odmah da krenu da rade, a kamere neka sacekaju.
Problem sa prijavama preko vibera jeste sto te slike mogu biti lazne.
Sta ljudi nece smisliti samo da policija nista ne radi.
- Thorgerson
#16144 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mislim da sada vec trolas i zajebajes me. Al haj nebitno.Haris.ba wrote: ↑01/04/2024 11:07Nemaju ljudi da 3 patrolna auta krstare ggm? Neka se sada danas odmah ukinu. Plus, ne trebaju 3 patrole. Po noci nije toliki problem.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 10:58
Nemas rjesenje, ti bi poslao tri patrolna auta x 2 covjeka da kruze 24h? To je 6 plata. To ti je bruto haman 20.000 KM mjesecno sa troskovima goriva itd. Za 10x neefikasniju stvar.
Vidio bi onda ljepote.
Znaci ukupno 2 auta i 4 covjeka za cca 15 sati rada.
Mogu odmah da krenu da rade, a kamere neka sacekaju.
Problem sa prijavama preko vibera jeste sto te slike mogu biti lazne.
Sta ljudi nece smisliti samo da policija nista ne radi.
Pa hajmo ukinuti semafore? Nek stoji jedan saobracajac na svakoj raskrsnici, kao eno u Sj koreji.
Jbt ljudi u svijetu postavili kamere koje snimaju ko baca smece iz auta, slika ode automatski do centrale, kazna gotova i sve zavrseno u roku od 30 sekundi, ti bi da ljudi kruze po citav dan gore dole.
- drugtito2011
#16145 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Policajci dnevno mogu napisati minimalno 200 kazni x 20 KM = 4.000 KM x 30 dana = 120.000 KM. Itekako se isplati. Samo što neće da rade.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 10:58Nemas rjesenje, ti bi poslao tri patrolna auta x 2 covjeka da kruze 24h? To je 6 plata. To ti je bruto haman 20.000 KM mjesecno sa troskovima goriva itd. Za 10x neefikasniju stvar.Haris.ba wrote: ↑01/04/2024 09:22Kamere su skupe, zice, serveri i licence za programe takve kamere se placaju godisnje.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 09:19 Izvini, ali kako je to prakticnije od kamera? Kako? Plus skuplje?
Vidio bi onda ljepote.
A 200 kazni dnevno za prakiranje, je smiješna cifra.
- Ateista
#16146 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Treba ubrzati i pojednostaviti pisanje kazni, laptop neki ili nesto, skeniras vozacku i sve sam popuni, uneses koji je prekrsaj sistem izbaci visinu kazne, clan zakona i slicno, isprintas i to je to.
Nije da ih branim, ali ne bih ni ja pisao kazne ako ne moram sa trenutnim nalozima, valja ispisati onaj svaki nalog.
Nije da ih branim, ali ne bih ni ja pisao kazne ako ne moram sa trenutnim nalozima, valja ispisati onaj svaki nalog.
-
Dendrlix
#16147 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Bila postavljena kamera na Socijalnom. Snimala vozila koja parkiraju na proširenju. Ne znam jel bila i mjesec dana.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 10:53 Pa covjece kod mene u naselju auta parkirana na trotoaru. Stalno zovemo policiju. Stalno pisu. Auta su opet na trotoaru.
- prema svima isto, pa bio to neki mafijas il neki balavac, il neki politicar, il neka zena politicara
- nema mita
Mislim fkt ne mogu da vjerujem da vi preferirate policiju da ovo radi. Istu onu policiju koju prozivate da nista ne radi. Pa zasto bi ovo radili?
- Edin H.
#16148 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Da ima bezobraznih pojedinaca ima, ali je besmisleno pisati kazne što čovijek digne dva točka na trotoar da mu ne ogrebu auto u naseljima sa hroničnim nedostatkom parking prostora.
Problem je Opština koja ne alocira parking prostor, a ne stanari.
Problem je Opština koja ne alocira parking prostor, a ne stanari.
-
black64
#16149 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
povukao neko veze iz hoše ili unicredita da se to ukloniDendrlix wrote: ↑01/04/2024 12:48Bila postavljena kamera na Socijalnom. Snimala vozila koja parkiraju na proširenju. Ne znam jel bila i mjesec dana.Thorgerson wrote: ↑01/04/2024 10:53 Pa covjece kod mene u naselju auta parkirana na trotoaru. Stalno zovemo policiju. Stalno pisu. Auta su opet na trotoaru.
- nema mita