Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Naslovnica

#16126 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 22/07/2024 10:30 Prije par dana sam svjedocio necemu sto nisam vidio godinama i ostao sokiran - kamion se sklonio na prosirenje da propusti brza vozila, jos pri tome nije ni velika kolona bila, 4-5 auta. Bas sam gledao u retrovizor i odmah se ukljucio kad smo prosli, nisam mogao vjerovati.

I onda nakon tog pozitivnog soka opet naletim na kompleksasa koji je ubrzavao i nije mi dao da ga preteknem...

Nevjerovatno je koliko je voznja van BiH opustenija, ne samo na autoputevima, bez ovakvih kompleksasa i idiota...
Desi li se da ti nekoga ne pretekneš, bez obzira koliko taj dobro i brzo vozio?!
Ono, da normalno voziš iza njega i on ispred tebe?
:lol:
Laplace

#16127 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 22/07/2024 13:14
Ateista wrote: 22/07/2024 10:30 Prije par dana sam svjedocio necemu sto nisam vidio godinama i ostao sokiran - kamion se sklonio na prosirenje da propusti brza vozila, jos pri tome nije ni velika kolona bila, 4-5 auta. Bas sam gledao u retrovizor i odmah se ukljucio kad smo prosli, nisam mogao vjerovati.

I onda nakon tog pozitivnog soka opet naletim na kompleksasa koji je ubrzavao i nije mi dao da ga preteknem...

Nevjerovatno je koliko je voznja van BiH opustenija, ne samo na autoputevima, bez ovakvih kompleksasa i idiota...
Desi li se da ti nekoga ne pretekneš, bez obzira koliko taj dobro i brzo vozio?!
Da je F16 ispred, Ateista bi ga pretekao.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#16128 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Leon16v »

ateista je ustvari black adrian
Logovan

#16129 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Logovan »

Ateista wrote: 22/07/2024 10:30 I onda nakon tog pozitivnog soka opet naletim na kompleksasa koji je ubrzavao i nije mi dao da ga preteknem...
Sigurno neko sa foruma.
Ateista

#16130 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 22/07/2024 13:14

Desi se u rijetkim situacijama kada naletim na nekoga ko ima slican tempo mome, ali to je bas rijetkost. :D
Ovaj ne naravno peglao i tek jad sam ga pokusavao preteci ubrzavao.
escobar__

#16131 Re: Crna hronika BH cesta

Post by escobar__ »

Laplace wrote: 22/07/2024 13:11 Sljedeće: izgleda da je ubacivanje sa parkinga ili iz avlije na glavni put vožnjom unazad postalo standard, pa i tamo gdje se bez problema mogao okrenuti i uključiti se vožnjom naprijed. Kao jučerašnji slučaj kod mesnice Gora: komotno se može okrenuti ne samo auto klase Pola ili Golfa nego i karavan, monovolumen, SUV pa čaki kombi. A ograničenje 80. I on(a) se uključi vožnjom unazad pa stane da prešalta, sve to na putu na komje ograničenje 80 a vozi se 90+. I to opušteno,bez srkleta.
Taj divlji priključak kod mesnice Gora samo čeka neku žestoku pogibiju u kojoj će živote pogubit par ljudi, pa da - zbog sigurnosti, jel - osvane ograničenje 40.

Ono samo bolestan lik može dopustit.
noviclan

#16132 Re: Crna hronika BH cesta

Post by noviclan »

Laplace wrote: 22/07/2024 13:11 Preko 1.500 km kroz Hrvatsku, Italiju i Sloveniju bez nerviranja a onda nerviranje na prvim kilometrima u BiH.

Na tih 1.500+ km smao jedan namj oduzeo prvenstvo prolaza i nastavio sporo voziti, i to na autoputu - u Hrvatskoj. Lik se ubacio ispred kamiona i lagano. Ostali i ako se ubace ubrzaju tako da ga i ne stigneš niti ti na bilo koji način zasmeta.

Ovdje je sasvim normalno da se ubaci ispred mnogo bržih vozila i vozi polagano.

Sljedeće: izgleda da je ubacivanje sa parkinga ili iz avlije na glavni put vožnjom unazad postalo standard, pa i tamo gdje se bez problema mogao okrenuti i uključiti se vožnjom naprijed. Kao jučerašnji slučaj kod mesnice Gora: komotno se može okrenuti ne samo auto klase Pola ili Golfa nego i karavan, monovolumen, SUV pa čaki kombi. A ograničenje 80. I on(a) se uključi vožnjom unazad pa stane da prešalta, sve to na putu na komje ograničenje 80 a vozi se 90+. I to opušteno,bez srkleta.

Ovo više nisu vozači nego dijagnoze za volanom.
I ko je kriv u tom slucaju, ovaj udario tog mesara straga
Laplace

#16133 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

escobar__ wrote: 23/07/2024 17:53
Laplace wrote: 22/07/2024 13:11 Sljedeće: izgleda da je ubacivanje sa parkinga ili iz avlije na glavni put vožnjom unazad postalo standard, pa i tamo gdje se bez problema mogao okrenuti i uključiti se vožnjom naprijed. Kao jučerašnji slučaj kod mesnice Gora: komotno se može okrenuti ne samo auto klase Pola ili Golfa nego i karavan, monovolumen, SUV pa čaki kombi. A ograničenje 80. I on(a) se uključi vožnjom unazad pa stane da prešalta, sve to na putu na komje ograničenje 80 a vozi se 90+. I to opušteno,bez srkleta.
Taj divlji priključak kod mesnice Gora samo čeka neku žestoku pogibiju u kojoj će živote pogubit par ljudi, pa da - zbog sigurnosti, jel - osvane ograničenje 40.

Ono samo bolestan lik može dopustit.
Nezgodno je uključivanje i kad se okreneš kako treba. Ja se pripremim i, kad se dobro uvjerim da ne nailazi niko, uključim se i odmah po gasu da što prije ubrzam do 80. Zato me i čudi ovako opušteno ubacivanje vožnjom unazad.
Laplace

#16134 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

noviclan wrote: 23/07/2024 18:34
Laplace wrote: 22/07/2024 13:11 Preko 1.500 km kroz Hrvatsku, Italiju i Sloveniju bez nerviranja a onda nerviranje na prvim kilometrima u BiH.

Na tih 1.500+ km smao jedan namj oduzeo prvenstvo prolaza i nastavio sporo voziti, i to na autoputu - u Hrvatskoj. Lik se ubacio ispred kamiona i lagano. Ostali i ako se ubace ubrzaju tako da ga i ne stigneš niti ti na bilo koji način zasmeta.

Ovdje je sasvim normalno da se ubaci ispred mnogo bržih vozila i vozi polagano.

Sljedeće: izgleda da je ubacivanje sa parkinga ili iz avlije na glavni put vožnjom unazad postalo standard, pa i tamo gdje se bez problema mogao okrenuti i uključiti se vožnjom naprijed. Kao jučerašnji slučaj kod mesnice Gora: komotno se može okrenuti ne samo auto klase Pola ili Golfa nego i karavan, monovolumen, SUV pa čaki kombi. A ograničenje 80. I on(a) se uključi vožnjom unazad pa stane da prešalta, sve to na putu na komje ograničenje 80 a vozi se 90+. I to opušteno,bez srkleta.

Ovo više nisu vozači nego dijagnoze za volanom.
I ko je kriv u tom slucaju, ovaj udario tog mesara straga
Zato planiram ugraditi dash cam (doduše, planiram to već godinama, ali nikad to da i uradim).
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16136 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

Trebaju dobri zivci da se teljiga uz brdo niz brdo, sahat ipo do doboya
Vikend
Kamioni
Gradilisni kamioni
Turisti
Dijaspora
Sve u jednu trakicu

Kazem opet, stranci na putu za more, šište :skoljka:
Throttle

#16137 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Throttle »

Jučer na Rostovu šleper u krivini pretiče traktor, svi koče, šleper najmanje
mk ultra

#16138 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

Throttle wrote: 27/07/2024 19:49 Jučer na Rostovu šleper u krivini pretiče traktor, svi koče, šleper najmanje
Zurba je, a kroz bosnu sporo
Jedna trakica 90% vremena
Ne ide!!

Jednostavno fali glavnih autoputeva, ali jok. I onda kaze nije kriv put, ma nikako
Prešišali kapacitet davno

+ postojece magistrale

Dakle za isto vrijeme, pređe se 350km vise.

Image
escobar__

#16139 Re: Crna hronika BH cesta

Post by escobar__ »

Nema veze, ima Bosna more stručnjaka da ti objasne kako se autocesta ne isplati i kako je to za naše uslove skup sport.

Životi stotina ljudi poginulih na kozjim stazama po Bosni su zato prejeftini.
mk ultra

#16140 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

Osijek Zagreb 2.5h voznje - lagane

Kilometara ko Sa Bihać :mrgreen:
Sto drug rece, ko na hadz
NediM17

#16141 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Ko ne moze za 2.5h od Saraj'va do Bihaca nek' ostavi vozacku. :mrgreen:
canvra888

#16142 Re: Crna hronika BH cesta

Post by canvra888 »

Ja znam ko može :D

@black_adrian
drug_profi

#16143 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Meni je bitno da do Neuma sada mogu ispod 3 sata.
Kad bude moglo za 2, bice jos bolje.
zigson

#16144 Re: Crna hronika BH cesta

Post by zigson »

https://avaz.ba/vijesti/bih/920152/kilo ... -sa-strane

Pocelo je, a pisali smo u aprilu i predvidjali ovo
mk ultra

#16146 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

nastavlja se :-) :-)
jasko_ba

#16147 Re: Crna hronika BH cesta

Post by jasko_ba »

Evo me u koloni 50 metara iza ovoga, 3 hitne dosle :-) stvarno gdje sve idioti vrse preticanje, ovo je za doživotne
elcaliente

#16148 Re: Crna hronika BH cesta

Post by elcaliente »

Ovdje sam ja mogao zaplatiti proslo proljece zbog idiota.
Dupla puna, ljudi voze kao da ne postoje znakovi.
Ne razumijem iz kojeg razloga se ne postave New Jersey blokovi, ovako kao da ovi iz cesta zele da sto vise ljudi pogine.

U cestama federacije kao da sjede Hido i Mido pa se klade koliko ce ljudi danas poginuti.
Laplace

#16149 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

jasko_ba wrote: 29/07/2024 16:07
Evo me u koloni 50 metara iza ovoga, 3 hitne dosle :-) stvarno gdje sve idioti vrse preticanje, ovo je za doživotne
U komentarima (ne mogu otvoriti, javlja mi "Server error") neko navodi da je Audi (sa slike) krenuo na duploj punoj da pretiče kamion i dogodio se sudar.

Ovdje za nesreću nije kriva cesta. Kriva je loša odluka vozača.

To što su nam ceste loše, nema autoputa a magistrale prolaze kroz naseljena mjesta (ili su naseljena mjesta nikla pored magistrala, svejedno) uzrokuje to da nam za put od 120 km treba 2,5 sata sa prosječnom brzinom 48 km/h umjesto da autoputem isti put pređemo za 1 sat sa prosječnom brzinom 120 km/h.

Ali, takve ceste i nedovoljna pokrivenost autocestama ne uzrokuju sudare. Uzrokuju ih loši vozači, koji na magistrali gdje je ograničenje 80 pretiču vozila koji voze brzinom 100 km/h (upravo na ovom dijelu puta to rade - više puta su me pretekli iako sam vozio brzinom 100 km/h, tj. na granici oduzimanja vozačke), i to preko pune ili duple pune linije, na krivinama ili kroz tunele, preko prevoja itd.

Došlo je vrijeme da je najbolje voziti iza kamiona, pa bolje stići 2 sata kasnije nego nikako ne stići. Nekako sve više razumijem vozače koji ne žele preteći kamion. Jer, ako voziš normalno, prije ili kasnije ćeš postati žrtva živčanog vozača, kome je i 50 preko ograničenja presporo.
elcaliente

#16150 Re: Crna hronika BH cesta

Post by elcaliente »

Laplace wrote: 29/07/2024 16:33
jasko_ba wrote: 29/07/2024 16:07
U komentarima (ne mogu otvoriti, javlja mi "Server error") neko navodi da je Audi (sa slike) krenuo na duploj punoj da pretiče kamion i dogodio se sudar.

Ovdje za nesreću nije kriva cesta. Kriva je loša odluka vozača.

To što su nam ceste loše, nema autoputa a magistrale prolaze kroz naseljena mjesta (ili su naseljena mjesta nikla pored magistrala, svejedno) uzrokuje to da nam za put od 120 km treba 2,5 sata sa prosječnom brzinom 48 km/h umjesto da autoputem isti put pređemo za 1 sat sa prosječnom brzinom 120 km/h.

Ali, takve ceste i nedovoljna pokrivenost autocestama ne uzrokuju sudare. Uzrokuju ih loši vozači, koji na magistrali gdje je ograničenje 80 pretiču vozila koji voze brzinom 100 km/h (upravo na ovom dijelu puta to rade - više puta su me pretekli iako sam vozio brzinom 100 km/h, tj. na granici oduzimanja vozačke), i to preko pune ili duple pune linije, na krivinama ili kroz tunele, preko prevoja itd.

Došlo je vrijeme da je najbolje voziti iza kamiona, pa bolje stići 2 sata kasnije nego nikako ne stići. Nekako sve više razumijem vozače koji ne žele preteći kamion. Jer, ako voziš normalno, prije ili kasnije ćeš postati žrtva živčanog vozača, kome je i 50 preko ograničenja presporo.
Tu je na tom dijelu cesta predobra.
Nov asfalt, pravac ali problem je upravo u tome. Nasim ljudima treba losa cesta i krivine inace se pocnu bahatiti.
Na ovoj dionici iz pravca Zenice je lagana nizbrdica a pravac i zbog toga je dupla puna ali kamikaze se odozgo zalete pa dole kod Papratnice sta se desi desi.
Nevjerovatno kakvih imbecila po BiH ima.
Samo New Jeresy blokovi na M17 pomazu.
Post Reply