AMERIKA

Post Reply
jeza u ledja

#16126 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Image
zilog

#16127 Re: AMERIKA

Post by zilog »

Osmi Socrates wrote: 02/10/2025 02:55
zilog wrote: 02/10/2025 00:15 Da se izbjegnu obmane, koje kolega plasira, dovoljno je pogledati migracije izmedju dvije partije i gdje su zavrsili rasisti i zagovornici aparthejda:

https://en.wikipedia.org/wiki/Southern_strategy

Image
Gdje su završili? Republikanci su prvi put ostvarili neki značajnu pobjedu na Jugu tek 1994 godine. Izgradili su skoro neoboriv bedem tek 2010.

Naravno da je postojala Southern strategy Nixona, ali da je imala bilo kakve značajne rezultate je obična glupost.
Kakve veze ima, jesu li ostvarili pobjedu, ili nisu?

Pisao si o KKK krilu, pa ti je receno gdje su zavrsili!!!

Ti si jedna najobicnija trolcina!!!
Osmi Socrates

#16128 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Evo još jedan Bidenov biser za anale.

Maj 2020, na "crnoj" radio stanici koja je tada imala oko osam miliona slušalaca.

"If you have a problem figuring out whether you're for me or Trump, then you ain't black."

:lol:

I miss that man. :roll:
Osmi Socrates

#16129 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

zilog wrote: 02/10/2025 07:11
zilog wrote: 02/10/2025 00:15 Da se izbjegnu obmane, koje kolega plasira, dovoljno je pogledati migracije izmedju dvije partije i gdje su zavrsili rasisti i zagovornici aparthejda:

https://en.wikipedia.org/wiki/Southern_strategy

Image
Gdje su završili? Republikanci su prvi put ostvarili neki značajnu pobjedu na Jugu tek 1994 godine. Izgradili su skoro neoboriv bedem tek 2010.

Naravno da je postojala Southern strategy Nixona, ali da je imala bilo kakve značajne rezultate je obična glupost.

Ti si trolčina, jer postiraš poluinformacije bazirane na poluneznanju i polurazumijevanju, u svrhu dokazivanja nečega što si prihvatio kao istinu iz nazovi ideoloških razloga.

Tako i za zadnje izbore tvrdite da su rasisti donijeli pobjedu Trumpu, jer ne znate izvući glavu iz sopstvene guzice. A istina je mnogo drugačija.
zilog

#16130 Re: AMERIKA

Post by zilog »

Osmi Socrates wrote: 02/10/2025 07:22

Ti si trolčina, jer postiraš poluinformacije bazirane na poluneznanju i polurazumijevanju, u svrhu dokazivanja nečega što si prihvatio kao istinu iz nazovi ideoloških razloga.

Tako i za zadnje izbore tvrdite da su rasisti donijeli pobjedu Trumpu, jer ne znate izvući glavu iz sopstvene guzice. A istina je mnogo drugačija.
Trol-či-na
Osmi Socrates

#16131 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Pa dobro, donio si odluku i šta ću sad ja tu. :lol:

Činjenice i dalje ostaju činjenice. Nažalost, Demokrate su osnovale KKK i preko njega pobile gomilu Crnaca, Jevreja i katolika.

To što si ti tužan zbog toga me nimalo ne raduje. Poor little dude. Neko mu razorio snove o Demokratskoj Stranci. :cry:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16132 Re: AMERIKA

Post by Truba »

regan nije uzeo minesotu

znam pratim njegov fejs i govore tojest njegovu ostavstinu
Osmi Socrates

#16133 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Jedino njih nije ubjedio da su rasisti. :lol:
Bossona

#16134 Re: AMERIKA

Post by Bossona »

Batina ima dva kraja i žanješ ono što siješ,........
Nisamsdaali

#16135 Re: AMERIKA

Post by Nisamsdaali »

Truba wrote: 02/10/2025 08:13 regan nije uzeo minesotu

znam pratim njegov fejs i govore tojest njegovu ostavstinu
Ovo je glavna republikanska ostavština.

In September the number of jobs created was -32,000.

“Since the end of the Cold War in 1989, America has created about 51 million new jobs. I swear I checked this three times. Even I couldn’t believe it. What’s the score? Democrats 50, Republicans 1,”
ultima_palabra

#16136 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Southern Strategy je itekako bila uspjesna. 1968. je bio George Wallace koji je bio otvoreno segregacionisticki kandidat, i posluzio je Nixonu jer je otkinuo nekoliko do tada solidnih demokratskih drzava na Jugu. Vecinom su ti glasaci kasnije presli republikancima.

Demokrati su od tada jedino uspjeli nesto uraditi na Jugu kad je kandidat bio juznjak, Carter ili Clinton.
Bossona

#16137 Re: AMERIKA

Post by Bossona »

Bibi i Zionist-i su decenijama preko AIPAC-a kupovali obadvije stranke i kontrolisali Ameriku, sada su u panici jer im ne prolaze laži.
Biće im sve teže da nastave dosadašnju praksu podvala.
dale cooper

#16138 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Osmi Socrates wrote: 02/10/2025 07:22

A šta je istina? I nemoj samo opet reći da su glasali za manje zlo. :mrgreen:
Osmi Socrates

#16139 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

ultima_palabra wrote: 02/10/2025 15:24 Southern Strategy je itekako bila uspjesna. 1968. je bio George Wallace koji je bio otvoreno segregacionisticki kandidat, i posluzio je Nixonu jer je otkinuo nekoliko do tada solidnih demokratskih drzava na Jugu. Vecinom su ti glasaci kasnije presli republikancima.

Demokrati su od tada jedino uspjeli nesto uraditi na Jugu kad je kandidat bio juznjak, Carter ili Clinton.
Logika ti i nema baš mnogo smisla. Čak i po parametrima koje sam postavljaš.

Imaš tri kandidata

George Wallace - najveći rasista
Nixon - srednji rasista
Demokrata (zaboravio ime) - najmanji rasista.

Wallace je osvojio pet država. Da rasistički glasači u tih pet država nisu imali njega kao izbor, da li bi glasali za Nixona ili Demokratu? Sam si rekao da je Southern strategy bila uspješna, dakle, sam zaključuj iz gore navedenog. Nixon je osvojio pet država Juga, Demokrata jednu. Prosta logika kaže da je Wallace oteo države Nixonu a ne demokratskom kandidatu.

Drugo, Wallace je bio Demokrata i prije i poslije tih izbora. Samo je na tim izborima bio nezavisan. Više izgleda da su Demokrate podmetnule Wallacea kao nezavisnog da možda otkine Nixonu čistu pobjedu i da glasanje za predsjednika ode u HoR.

Rasisti na Jugu su bili rasisti na Jugu, nije ih Nixon stvorio. Nixon je eksploatirao rasne podjele. A sudeći po pojavljivanju Wallace na tim izborima, to su isto činile i Demokrate.

Nisi raščistio u svojoj kući, imaš otvorene rasiste u stranci još čitavu deceniju or so nakon šezdesetih, eksploatiraš rasne podjele, i onda kriviš Nixona i Republikance što to isto rade. To je demokratsko sljepilo oko Southern strategy. Ustvari, to je ono što prodaju slijepcima i danas.
Last edited by Osmi Socrates on 02/10/2025 20:17, edited 1 time in total.
vee-jay

#16140 Re: AMERIKA

Post by vee-jay »

evo komunjare
Osmi Socrates

#16141 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

I naravno spominje Martin Luther Kinga. :lol:
Šta može biti iskrenije od toga. Isto kao kad Trump spominje Isusa.
Nisamsdaali

#16142 Re: AMERIKA

Post by Nisamsdaali »

Osmi Socrates wrote: 02/10/2025 20:08
ultima_palabra wrote: 02/10/2025 15:24 Southern Strategy je itekako bila uspjesna. 1968. je bio George Wallace koji je bio otvoreno segregacionisticki kandidat, i posluzio je Nixonu jer je otkinuo nekoliko do tada solidnih demokratskih drzava na Jugu. Vecinom su ti glasaci kasnije presli republikancima.

Imaš tri kandidata

Nixon - srednji rasista

Wallace je osvojio pet država. Da rasistički glasači u tih pet država nisu imali njega kao izbor, da li bi glasali za Nixona ili Demokratu? Sam si rekao da je Southern strategy bila uspješna, dakle, sam zaključuj iz gore navedenog. Nixon je osvojio pet država Juga, Demokrata jednu. Prosta logika kaže da je Wallace oteo države Nixonu a ne demokratskom kandidatu.

Drugo, Wallace je bio Demokrata i prije i poslije tih izbora. Samo je na tim izborima bio nezavisan. Više izgleda da su Demokrate podmetnule Wallacea kao nezavisnog da možda otkine Nixonu čistu pobjedu i da glasanje za predsjednika ode u HoR.

Rasisti na Jugu su bili rasisti na Jugu, nije ih Nixon stvorio. Nixon je eksploatirao rasne podjele. A sudeći po pojavljivanju Wallace na tim izborima, to su isto činile i Demokrate.

Nisi raščistio u svojoj kući, imaš otvorene rasiste u stranci još čitavu deceniju or so nakon šezdesetih, eksploatiraš rasne podjele, i onda kriviš Nixona i Republikance što to isto rade. To je demokratsko sljepilo oko Southern strategy. Ustvari, to je ono što prodaju slijepcima i danas.
Ne razumiješ historijski kontekst. Južnjaci su se grozili republikanaca 100+ godina, nisu mogli tek tako preći na njihovu stranu, ne bi ni ti glasao odmah za SDS i da stvore najpatriotskiju platformu. Izuzetak je Goldwater 1964. ali on je bio direktan i radikalan toliko da osim juga ništa nije osvojio, za razliku od Nixona koji je sve radio u rukavicama. 76. su u potpunosti dali podršku Carteru, i Clinton je dominirao 90-ih na jugu

Southern strategy je tek 2010. doživjela svoj potpuni procvat kad su skoro sve blue dog južne demokrate iz housa, senata i guverneri proćerani, a zadnji od njih je otišao tek prošle godine (Joe Manchin)
Osmi Socrates

#16143 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Nisamsdaali wrote: 02/10/2025 20:34

Imaš tri kandidata

Nixon - srednji rasista

Ne razumiješ historijski kontekst. Južnjaci su se grozili republikanaca 100+ godina, nisu mogli tek tako preći na njihovu stranu, ne bi ni ti glasao odmah za SDS i da stvore najpatriotskiju platformu. Izuzetak je Goldwater 1964. ali on je bio direktan i radikalan toliko da osim juga ništa nije osvojio, za razliku od Nixona koji je sve radio u rukavicama. 76. su u potpunosti dali podršku Carteru, i Clinton je dominirao 90-ih na jugu

Southern strategy je tek 2010. doživjela svoj potpuni procvat kad su skoro sve blue dog južne demokrate iz housa, senata i guverneri proćerani, a zadnji od njih je otišao tek prošle godine (Joe Manchin)
Pa i Demokrate su sve radile u rukavicama. Eto, Wallace je klasičan primjer. Taktika "imaćemo jednog antirasistu na ticketu, i imaćemo jednog ekstremnog rasistu, pa šta upali". I zamalo je i upalilo. Trebalo se još potrefiti par stvari.

Ako to nije eksploatacija rasne podjele, onda ne znam šta je.

Historijski kontekst je meni itekako jasan. Ali ne mislim da historijski kontekst vi razumijete kada je u pitanju Demokratska Stranka. A razumijete ga kada je u pitanju Republikanska.

To je parcijalno tumačenje istorije.

Sasvim je jasno, recimo, da Demokrate i danas koriste rasne (i svake druge) podjele kao što ih koriste i Republikanci.

Politika identiteta je postala mantra čitave stranke već neko vrijeme. Čak toliko da i njihovi članovi to vide, i da se establishment stranke suočava sa otvorenom pobunom nekih članova pred primaries koji slijede.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#16144 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

The Trump administration has told Congress the U.S. is in a formal “armed conflict” with drug cartels labeled as terrorist groups, calling suspected smugglers “unlawful combatants.” — NYT
praktično proglašen rat s Venecuelom, bar ja to tako ovo doživljavam :mrgreen:
dale cooper

#16145 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Velkoski wrote: 02/10/2025 21:11
The Trump administration has told Congress the U.S. is in a formal “armed conflict” with drug cartels labeled as terrorist groups, calling suspected smugglers “unlawful combatants.” — NYT
praktično proglašen rat s Venecuelom, bar ja to tako ovo doživljavam :mrgreen:
Gledaš ovo na pogrešan način, ovo je samo još jedan potencijalni mir koji će Trump donijeti. :mrgreen:
jeza u ledja

#16146 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Osmi Socrates wrote: 02/10/2025 20:47
Nisamsdaali wrote: 02/10/2025 20:34

Imaš tri kandidata

Nixon - srednji rasista

Pa i Demokrate su sve radile u rukavicama. Eto, Wallace je klasičan primjer. Taktika "imaćemo jednog antirasistu na ticketu, i imaćemo jednog ekstremnog rasistu, pa šta upali". I zamalo je i upalilo. Trebalo se još potrefiti par stvari.

Ako to nije eksploatacija rasne podjele, onda ne znam šta je.

Historijski kontekst je meni itekako jasan. Ali ne mislim da historijski kontekst vi razumijete kada je u pitanju Demokratska Stranka. A razumijete ga kada je u pitanju Republikanska.

To je parcijalno tumačenje istorije.

Sasvim je jasno, recimo, da Demokrate i danas koriste rasne (i svake druge) podjele kao što ih koriste i Republikanci.

Politika identiteta je postala mantra čitave stranke već neko vrijeme. Čak toliko da i njihovi članovi to vide, i da se establishment stranke suočava sa otvorenom pobunom nekih članova pred primaries koji slijede.
Sta ti zelis u stvari dokazati?

Da Southern Strategy nije bio uspjesan? Southern Strategy se ne tice jednih izbora i jednog momenta u historiji vec procesa koji je trajao decenijama i koji je zavrsen prije 30-ak godina. Da je strategija bila uspjesna, vidimo po rezultatima izbora. To je nesto oko cega postoji koncenzus medju svima. Sta, ti nam otkrivas toplu vodu nekim novim teorijama?

I koja je poenta cijele price? Ako ta strategija nije ono sto je dovelo do prelaska rasista u Republikanski tabor, to jeste ako ta strategija rezultirala potezima Republikanaca, do koga je onda? Da nije mozda do....Demokrata? Istovremeno pricas o tome kako se Demokrate jos dugo nisu rijesile svih rasista u svojim redovima (sto jeste tacno), a onda nam objasnjavas kako Southern Strategy koju su Republikanci ganjali u stvari bila neuspjesna. Sam sebe opovrgavas.

I zbog cega je to sve bitno kada znamo koji je konacni rezultat - juznjacki rasisti danas glasaju za Republikance, a ne za Demokrate. To je, valjda na kraju, zasluga obje stranke. I koja je onda poenta tvojih traktata o rasistickoj proslosti Demokrata, koju svi znamo, kada su se oni rijesili rasista, a Republikanci ih objerucke prihvatili? Koja je poenta? Trebamo kritikovati Demokrate sto su se rijesili rasista?

Bravo, sjedi, pet plus.
ultima_palabra

#16147 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Storm Thurmond, jedan od najdugovjecnijih senatora i rasista, presao iz demokrata u republikance 1964. Bio senator do 2003. kada je imao 100 godina. Naslijedio ga Lindsey Graham.
jeza u ledja

#16148 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 02/10/2025 23:08 Storm Thurmond, jedan od najdugovjecnijih senatora i rasista, presao iz demokrata u republikance 1964. Bio senator do 2003. kada je imao 100 godina. Naslijedio ga Lindsey Graham.
Strom :P

A Lindsay ce ako bog da, do 100-e. :oops: :D
Osmi Socrates

#16149 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ono što ja pokušavam reći, a to bi trebalo biti jasno i svakoj budali koja je pročitala tri knjige na ovu temu, je da je Demokratska Stranka kreirala kroz sto i kusur godina sve uslove da je Jug rasistički. Stranka je nastala skoro isključivo zbog zaštite prava posjednika robova. I zaštite prava država koje su bile robovlasničke. Kao drastična razlika od ovoga, Republikanska Stranka je nastala tako što su članovi Demokratske Stranke koji su bili žestoki protivnici robovlasništva formirali novu stranku.

Poslije, kad su poraženi u Građanskom Ratu, Demokrate su na sve načine podupirali rasnu mržnju na Jugu, ukidali prava crncima, itd. Sve do polovine šezdesetih godina prošlog vijeka.

Sa ovim dijelom svoje istorije nisu nikad raščistili kako treba. I onda se odjednom čude zašto je Jug rasistički i zašto su Republikanci koristili taj rasizam. Pa vi ste sve kreirali, prijatelji. Čuvali ste rasističke političare u stranci do kraja sedamdesetih, jer ste mogli izvući političku korist iz toga. Znači, niste ništa bolji bili od Republikanaca u tom periodu istorije.

A prije toga, ne samo da nisu bili bolji nego su bili i daleko gori. Po direktivama Demokratske Stranke, spaljivani su ljudi, razapinjani, vješani na drveće, itd.

Otkad su ti zli Republikanci preuzeli te rasiste sa Juga, barem se ove stvari ne dešavaju.
Last edited by Osmi Socrates on 02/10/2025 23:29, edited 1 time in total.
Point.

#16150 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Ja udava Socratesa, obe mi žene :zzzz:
Post Reply