dječak sa šibicama wrote:Grand produkcija.VjecitiStudent wrote:Koji su ratni simboli otpora u Švedskoj?Havatar wrote: CCc osladilo him se paljenje svega sto je simbol otpora u ratu , prosli put arhiv i predsjednistvo sad Vijecnica
PROTESTI!!! - aktuelnosti
- zateznistub
#16126 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
- Alfons Kauders
#16127 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
dobro, dakle ne treba nam grad, postujem tvoje misljenje i znas da sam uvijek za kresanje javne potrosnjeVjecitiStudent wrote:Koje sad crno ukidanje Kantona? Napisah ili Kanton ili Grad. Ovakav Grad, bez ovlasti, sa smiješnom teritorijom koju pokriva, nikakvog smisla nema.Alfons Kauders wrote:hajd nam samo malo objasni... eto stavio sam budzet... sta se desi, onako hipoteticki, kada "ukinemo" grad i kanton?
te pare se vise nece trositi? mislim, nece se nista prebaciti na ostale nivoe vlasti?
fino ukinemo, i nemamo trosak... i nemamo grunt, pravobranilastvo, muriju, domove zdravlja, skole i tako to... jer eto, ukinuli i ne moramo placati, samo ce se to... nekako finansirati, jel tako
mislim, nema sanse da bi se sve te sitnice samo prebacile na drugi nivo vlasti?
Trenutno, Grad Sarajevo je institucija koja troši sedam miliona da bi se brinula o trošenju preostalih pet, što je vjerovatno jedan od rekorda administracija svijeta.
Kakvog to smisla ima?
sad mi molim te objasni kada si dosao do te spoznaje... jer evo pretumbali smo cijelo ustavno uredjenje od 7.2. do danas... pretpostavljam da si vec pisao o tome, pa da ne idemo u off topic - dakle molim te samo me usmjeri na postove koji govore o ukidanju grada sarajeva u zadnja tri mjeseca... ne moraju biti ni tvoji
ili je grad postao problem prije sest sati, kad su krenuli na vijecnicu?
- punta
#16128 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
nalupase seljake pendrecima
mislili su da ce i sad bit kao prosli put ne volim drotove ali nek su ih nalupali
nisu najavili mjesto protesta a i da jesu policija bi ih sprovela do mjesta
onaj betmem hoce da se probije kroz specijalce
i dok ga tuku pacovi okolo gledaju i miruju i kad se sve smirilo onda pocinju udari mene udari mene
skidanje majica itd
smjesni svi koji idu na proteste
kad se zarati tad ce se dokazat i vidjet ko ce da bude prvi u borbi a tad nece bit nijednog onog protestanta
ovako sve je bezveze
kao pjeske dosli u Sarajevo sve sami placenici svi su prenocili u hotelima ko je dao pare za hotele ko ih donira
mislili su da ce i sad bit kao prosli put ne volim drotove ali nek su ih nalupali
i dok ga tuku pacovi okolo gledaju i miruju i kad se sve smirilo onda pocinju udari mene udari mene
skidanje majica itd
kad se zarati tad ce se dokazat i vidjet ko ce da bude prvi u borbi a tad nece bit nijednog onog protestanta
ovako sve je bezveze
kao pjeske dosli u Sarajevo sve sami placenici svi su prenocili u hotelima ko je dao pare za hotele ko ih donira
http://www.youtube.com/watch?v=sESqCVzp0Xc
Last edited by punta on 09/05/2014 19:34, edited 1 time in total.
-
kolegione
#16129 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ljudi mene zanima jel fakat vecina ne podrzava proteste ove ili bilo koje vrste je.bo te jesam li ja lud ili je samo meni ova vlast korumpirana?
P.S nije retoricko pitanje nego fakat ozbiljno
- dječak sa šibicama
#16130 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
ali ova tema ogoli forum kao nijedna... koliko budzetlijske neradnicke kamarile, cudo jedno.
- Alfons Kauders
#16131 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
vlast je korumpiranakolegione wrote:Ljudi mene zanima jel fakat vecina ne podrzava proteste ove ili bilo koje vrste je.bo te jesam li ja lud ili je samo meni ova vlast korumpirana?
no to ne znaci da podrzavam ljude koji bi spaljivali vijecnicu
ima nesto izmedju te dvije krajnosti... da su to skontali 7.2. mozda bi i bilo nekog hajra od bune...
-
VjecitiStudent
#16132 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Glavni grad države je po definiciji mjesto u kojem se nalazi sjedište značajnih institucija države, vlade, parlamenta, predsjedništva, ... I to nema veze sa organizacijom administracije samog grada i njegove teritorije.Genije wrote:Nisam ustavni expert kao ni ti, samo čitam šta piše.VjecitiStudent wrote:Dragi ustavni ekspertu, tu samo piše da je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine.Genije wrote: A u ustavu BiH se nigdje ne spominje Grad Sarajevo, jel tako, čak ni npr u članu 1 tačka 5?
Grad Sarajevo, kao posebna jedinica lokalne samouprave, je u Ustav FBiH amandmanima ubačen tek 1997.
AMANDMAN XXVI
U Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, iza poglavlja VI.A. "Gradske vlasti" dodaje se novo poglavlje, koje glasi:
"VI.B. Organizacija Sarajevo
1. U Kantonu Sarajevo osniva se Grad Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave.
Ustavom Kantona Sarajevo bit će uređeno koje općine ulaze u sastav Grada Sarajeva.
2. Sastav i način odlučivanja organa Grada Sarajeva održava multietničnost i posebnost Grada Sarajeva kao glavnog grada Federacije Bosne i Hercegovine.
3. Nadležnost, organizaciona struktura i način odlučivanja organa Grada Sarajeva utvrđuju se Ustavom Kantona, kantonalnim zakonima i Statutom Grada, u skladu sa ovim ustavom.
http://www.parlamentfbih.gov.ba/bos/par ... vfbih.html
Zanimljivo, u ustavu BiH piše da je Sarajevo glavni GRAD, a ne kanton.
Sarajevo je bilo i glavni GRAD socijalističke republike BiH.
Sarajevo je imalo gradonačelnika od 1878: http://www.sarajevo.ba/ba/article.php?pid=126
Svi ostali kantoni imaju glavne gradove.
Itd, itd, itd.
Grad Sarajevo je, po Ustavu FBiH, jedinica lokalne samouprave koja bi, ko fol, trebala imati potrebne ovlasti da upravlja svojim vitalnim funkcijama, evo ti dugačkog spiska.
Nažalost, od ovoga svega, Grad se bavi sa pregršt smiješnih projekata, za sve bitno uglavnom je nadležan Kanton.Grad Sarajevo je nadležan za:
1. urbano planiranje/upotrebu lokalnog zemljišta;
2. javne službe/infrastrukturu (vodu, kanalizaciju, prikupljanje otpada, grijanje, gas, tržnice, javne parkove, vatrogasne brigade, lokalne zdravstvene službe, sportske objekte, groblja);
3. gradske finansije;
4. javni saobraćaj;
5. kulturu;
6. osnovno i srednje obrazovanje;
7. lokalni biznis;
8. dobrotvorne organizacije;
9. lokalni radio i televiziju;
10. lokalni turizam;
11. izvršne aspekte stambene politike (dodjela stanova, planiranje, izgradnja i održavanje zgrada u društvenom vlasništvu, odluke o visini stanarina);
12. druge nadležnosti koje Gradu Sarajevu prenese Kanton Sarajevo, odnosno povjere općine
Grad pri tome ima mnogobrojnu administraciju, koja troši ogromne novce samo na svoje postojanje, a bavi se sa vrlo malo konkretnih, bitnih i po građane korisnih stvari.
Sarajevo je prije rata imalo gradonačelnika koji je imao značajne ovlasti za upravljanje gradom Sarajevo, ovlasti kakve trenutno ima samo Premijer Vlade Kantona i s pravom je nosio to ponosno ime.
- Havatar
#16133 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Zbog cega bi neko podrzavo proteste protv otvaranja Vijecnicekolegione wrote:Ljudi mene zanima jel fakat vecina ne podrzava proteste ove ili bilo koje vrste je.bo te jesam li ja lud ili je samo meni ova vlast korumpirana?
-
kolegione
#16134 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ajde ovako heroj da ti pojasnim neke stvari, rat ce biti i takvi ko ti budu ohladjeni prvi ( i ko ja) a nasa djeca ostanu bez icega normalnog iako su potplaceni za sitne pare pale,zgrade.punta wrote:nalupase seljake pendrecima
skidanje majica itd
ovako sve je bezveze
http://www.youtube.com/watch?v=sESqCVzp0Xc
-
kolegione
#16135 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Mislim da su otisli zato sto su glavonje tamo ali elem nejse koje predsjedinstvo i arhiv stetu ukradu ja mislim na dnevnoj bazi ova korumpirana vlast fakat mi nije jasno pa i moja porodica rade (neki clanovi) u drzavnoj administraciji pa ja podrzavam promjene i nasilne ako ima sanse da bude pravednije drustvoHavatar wrote:Zbog cega bi neko podrzavo proteste protv otvaranja Vijecnicekolegione wrote:Ljudi mene zanima jel fakat vecina ne podrzava proteste ove ili bilo koje vrste je.bo te jesam li ja lud ili je samo meni ova vlast korumpirana?
P.S nije retoricko pitanje nego fakat ozbiljnoIli one prosle gdje su zapaljeni Arhiv i Predsjednistvo
Last edited by kolegione on 09/05/2014 19:42, edited 2 times in total.
-
VjecitiStudent
#16136 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Jel' ti dovoljno star novembar 2012?Alfons Kauders wrote:dobro, dakle ne treba nam grad, postujem tvoje misljenje i znas da sam uvijek za kresanje javne potrosnjeVjecitiStudent wrote: Koje sad crno ukidanje Kantona? Napisah ili Kanton ili Grad. Ovakav Grad, bez ovlasti, sa smiješnom teritorijom koju pokriva, nikakvog smisla nema.
Trenutno, Grad Sarajevo je institucija koja troši sedam miliona da bi se brinula o trošenju preostalih pet, što je vjerovatno jedan od rekorda administracija svijeta.
Kakvog to smisla ima?
sad mi molim te objasni kada si dosao do te spoznaje... jer evo pretumbali smo cijelo ustavno uredjenje od 7.2. do danas... pretpostavljam da si vec pisao o tome, pa da ne idemo u off topic - dakle molim te samo me usmjeri na postove koji govore o ukidanju grada sarajeva u zadnja tri mjeseca... ne moraju biti ni tvoji
VjecitiStudent wrote:Ne radi se o tome ko ce sljedeće četiri godine biti fikus drčno prozvan jos i "gradonacelnikom", vec kako što prije ukinuti i nepotrebnog gradonačelnika i birokratsku aždaju oko njega.
http://www.klix.ba/forum/alija-behmen-g ... l#p7927090
- Havatar
#16137 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Alfons Kauders wrote:nisam nimalo "povrijedjen" sto su dosli, boli me kuracljuspica wrote: Alfons, da li je tebe iko ucio kako komunicirati sa ljudima? Ako se osjecas bas toliko povrijeđenim sto su demonstranti dosli u Saraejvo, ne znam zasto ne odes pred njih i licno im to kazes? Imaju demonstranti i megafon, mozes sve to lijepo i reci, ovako se patis i prepucavas sa forumasima, ... mislim da je hrabrije otic i stat pred njih pa im to sve fino rec, onako tvojim rjecnikom, kulturno kako samo ti to znas...
ali mi malcice smeta sto se spali predsjednistvo na 30tu godisnjicu olimpijade
pa se onda slucajno organizuje dernek za otvaranje vijecnice... i "krene" se na vijecnicu (a znamo sta je bilo prosli put kada su ti isti "krenuli" na zgrade)
ide mi i na kurac sto su isti ti ljudi organizovali protestni skup i nosali jebene transparente po Kovacima
i sto rece covjek maloprije - eto sad ce godisnjica srebrenice, mozda ce i tamo pokusati? ili ce cekati godisnjicu atentata?
-
VjecitiStudent
#16138 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
FTV: Protestantima se ispred zakonadavne i izvršne vlasti FBiH niko nije obratio.
Pri tome šef USAID-a je našao vremena da prozbori koju sa protestantima, ali ne i naši šupci.
Pri tome šef USAID-a je našao vremena da prozbori koju sa protestantima, ali ne i naši šupci.
- dječak sa šibicama
#16139 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
zanimljivo da nijedan od ovih "vijecnicoljubaca" koji bi je golim rukama branili, ne postavi pitanje "a zasto je Vijecnica obnovljena tek 2014. godine, skoro 20 godina im je trebalo".
"Simbol otpora" a 20 godina se obnavlja, i to uglavnom ili iskljucivo stranjskim donacijama, kako to? i kako to bas pred izbore.
Sta cemo sa Zemaljski muzejom, njega ce otvoriti kad, 2029. godine? da nisu i njega cetnici zatvorili?
"Simbol otpora" a 20 godina se obnavlja, i to uglavnom ili iskljucivo stranjskim donacijama, kako to? i kako to bas pred izbore.
Sta cemo sa Zemaljski muzejom, njega ce otvoriti kad, 2029. godine? da nisu i njega cetnici zatvorili?
- Alfons Kauders
#16140 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
jeste, hvalaVjecitiStudent wrote:Jel' ti dovoljno star novembar 2012?Alfons Kauders wrote:dobro, dakle ne treba nam grad, postujem tvoje misljenje i znas da sam uvijek za kresanje javne potrosnjeVjecitiStudent wrote: Koje sad crno ukidanje Kantona? Napisah ili Kanton ili Grad. Ovakav Grad, bez ovlasti, sa smiješnom teritorijom koju pokriva, nikakvog smisla nema.
Kakvog to smisla ima?
VjecitiStudent wrote:Ne radi se o tome ko ce sljedeće četiri godine biti fikus drčno prozvan jos i "gradonacelnikom", vec kako što prije ukinuti i nepotrebnog gradonačelnika i birokratsku aždaju oko njega.
vidim sve temeljito elaborirano, sa ciframa, ustedama itd
a nista od 7.2. do danas? pa si se toga sjetio tek kad su krenuli na vijecnicu?
btw, sto se tice price o manjim ovlastima grada spram predratnog uredjenja... isto vazi i za opstine, kantoni su preuzeli dobar dio stvari, pa ne znam da li da onda ukinemo i njih?
-
kolegione
#16141 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Pa ja bolan marke nismo dali za vijecnicu umjesto da bude biblioteka da idem uciti tamo bice administracija i tako to a jos ispadam kreten sto podrzavam demonstracijedječak sa šibicama wrote:zanimljivo da nijedan od ovih "vijecnicoljubaca" koji bi je golim rukama branili, ne postavi pitanje "a zasto je Vijecnica obnovljena tek 2014. godine, skoro 20 godina im je trebalo".
- zateznistub
#16142 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
E djecace, dobrom dijelu populacije je lakse dvajes cenata u dupe nego millimetar u glavu...dječak sa šibicama wrote:zanimljivo da nijedan od ovih "vijecnicoljubaca" koji bi je golim rukama branili, ne postavi pitanje "a zasto je Vijecnica obnovljena tek 2014. godine, skoro 20 godina im je trebalo".
-
VjecitiStudent
#16143 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Nemoj tako, jednog predizbornog septembra, svojim sam očima gledao kako radnici sa SDA majicama, pred TV kamerama, čitavih pola sata iznose šut iz Vijećnice.dječak sa šibicama wrote:zanimljivo da nijedan od ovih "vijecnicoljubaca" koji bi je golim rukama branili, ne postavi pitanje "a zasto je Vijecnica obnovljena tek 2014. godine, skoro 20 godina im je trebalo".
-
VjecitiStudent
#16144 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Ja vrijedni pedagog, a ti tako.Genije wrote:I kad ti naučiš značenje pojma šupljatorsko sviranje kurcu.VjecitiStudent wrote: Diskusiju možemo nastaviti kada naučiš značenje pojma Grad Sarajevo.
Više informacija imaš ovdje
http://www.sarajevo.ba
Ideš na ignore.
-
mefistofilis
#16145 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
dzaba djecace pricas, uhvatili su se u kolo i pjevaju refren evo vec 2-3 mjesecadječak sa šibicama wrote:ali ova tema ogoli forum kao nijedna... koliko budzetlijske neradnicke kamarile, cudo jedno.
- BordoSarajevo
#16146 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
.
Last edited by BordoSarajevo on 22/10/2017 23:04, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#16147 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Hajde da rezimiramo.
Vijecnica je prije sest sati postala najveci problem u drzavi. Evo nekih stvari koje su se mogle procitati na klixu.
Obnova je preskupa
Obnova je prejeftina (jer smo trebali sve odraditi nasim parama)
U vijecnici su guzonje
Vijecnica se obnovila samo za administraciju
Vijecnica vise nece biti biblioteka
Vijecnica je simbol korumpirane vlasti
Vijecnica vise nije simbol grada
Naravno svi ovi ogromni problemi su isplivali na povrsinu u roku od 15 minuta, koliko je trebalo demonstrantima da dodju do nje.
I tako jedna od najljepsih zgrada u drzavi, ni kriva ni duzna, postade najveci problem. Hvala joj, jer ja sam nekako imao osjecaj da imamo vecih problema, ali vidim svi su se zaboravili kraj (novog) najveceg problema Sarajeva.
Da su se demonstranti uputili u kontra smjeru, vjerovatno bi problem bio SSC, Alta ili Dvor. Da su krenuli juzno, sad bi pisali o zicari, a da su krenuli na sjever vjerovatno bi se svadjali oko izgradnje zgrada u Pionirskoj i etnickoj podobnosti nove lavice.
Uistinu smo nevjerovatno glup narod.
Vijecnica je prije sest sati postala najveci problem u drzavi. Evo nekih stvari koje su se mogle procitati na klixu.
Obnova je preskupa
Obnova je prejeftina (jer smo trebali sve odraditi nasim parama)
U vijecnici su guzonje
Vijecnica se obnovila samo za administraciju
Vijecnica vise nece biti biblioteka
Vijecnica je simbol korumpirane vlasti
Vijecnica vise nije simbol grada
Naravno svi ovi ogromni problemi su isplivali na povrsinu u roku od 15 minuta, koliko je trebalo demonstrantima da dodju do nje.
I tako jedna od najljepsih zgrada u drzavi, ni kriva ni duzna, postade najveci problem. Hvala joj, jer ja sam nekako imao osjecaj da imamo vecih problema, ali vidim svi su se zaboravili kraj (novog) najveceg problema Sarajeva.
Da su se demonstranti uputili u kontra smjeru, vjerovatno bi problem bio SSC, Alta ili Dvor. Da su krenuli juzno, sad bi pisali o zicari, a da su krenuli na sjever vjerovatno bi se svadjali oko izgradnje zgrada u Pionirskoj i etnickoj podobnosti nove lavice.
Uistinu smo nevjerovatno glup narod.
-
VjecitiStudent
#16148 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Tražio si stari post o ukidanju, dobio si ga.Alfons Kauders wrote:jeste, hvalaVjecitiStudent wrote: Jel' ti dovoljno star novembar 2012?
btw, sto se tice price o manjim ovlastima grada spram predratnog uredjenja... isto vazi i za opstine, kantoni su preuzeli dobar dio stvari, pa ne znam da li da onda ukinemo i njih?
- Alfons Kauders
#16149 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
i zahvalio sam seVjecitiStudent wrote:Tražio si stari post o ukidanju, dobio si ga.Alfons Kauders wrote:
jeste, hvala
jer si u jednoj recenici argumentirano, sa brdom relevantih podataka, dokazao da grad treba ukinuti
duboki naklon, inace bi za nesto takvo bio potreban tim pravnika, ekonomista i ostalih klasnih neprijatelja (zaposlenih), bili bi potrebni elaborati, kratkorocne i dugorocne finansijske projekcije, svasta nesto... a ti to sve u jednoj recenici
svaka cast
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#16150 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti
Višak.dječak sa šibicama wrote:ali ova tema ogoli forum kao nijedna... koliko budzetlijske neradnicke kamarile, cudo jedno.