Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
arslanica

#16101 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by arslanica »

NediM17 wrote:
da je u prosjeku jedan post kucala 10 sekundi provela je cca. 30 dana kucajuci...
čime se i vi sve zanimate :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bakir1

#16102 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

Dope_Man wrote:
Bakir1 wrote:Sto je problem prestići policiju :mrgreen:
Hebote koliko puta sam ovo u gradu vidio.. 3 trake, policija u bilo kojoj lagano kruza nekih 45-50.. i ostali se zalijepe na par metara iza, blokiraju sve tri trake, ali nema sanse da neko pukne gascinu na 55 i prodje svojoj trakom brze od policijskog :-)

O prestizanju na magistrali da i ne govorim. Ali jednom sam zahvaljujuci policiji bas imao pozitivnu situaciju. Ide kolona, ja mozda 5-6 auto od Konjica prema Jablanici.. i idu nekih 70tak max. U tom se ubaci odnekud policija na vrhu kolone i onda ovi iza pocese drzati tempo za njima, a policija je vozila nekih 85-90 na onim pravcima.
opravdan je strah ali je neopravdano peglati se iza policije ukoliko voze ispod ogranicenja...
lijevi zmigavac i gas :D
vrbas1979

#16103 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vrbas1979 »

arslanica wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:
arslanica wrote:
i mi, koji se rijetko javljamo, znamo voziti :D

nego nam ne dozvoljavate vi pametnjakovići ... :-) :-)
Arslanica: Total posts: 289172
Travnički Noćni Šetač: Total posts: 924

Pozdrav forumskoj kolegici... :thumbup:
Throttle wrote:oj nakucala 300k :lol:
šta te zaboli koliko sam ja nakucala :twisted:
Drama.
Jel' ovo moguće, ovoliko postova?

Da svaki post i prethodno čitanje uzme samo 1,5 minut to je 433.758 minuta, odnosno 7.229 sati, tj. 301 dan.
Skoro godinu dana života (dan i noć, 24h dnevno) potrošenih na forum. Najmanje
zdruzdjo

#16104 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Aaaa glupog tumacenja.
Znaci konstantno se na toj dionici ispred tebe nalazi 3 i vise auta. Znaci po tome nema nikako preticanja nigdje.
ako imas kolonu auta sa 10 komada sa 2-3 metra ispred njih. Nema ni zapocinjanja preticanja jer se nemozes sigurno vratiti nego moras sviju redati.
Ako je kolona razrijednjena pa imas 10-ak metara izmedju auta pa se mozes vratiti sigurno u traku bez da ugrozavas ikoga, obidjes dva i onda se vratis.
BadBoy

#16105 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Pa ispada čovjek upravu:

"Kolona je niz od najmanje tri vozila koja je zaustavljena na cesti ili na se bliskom rastojanju/razmaku krecu istom saobracajnom/prometnom trakom u istom smjeru, pri cemu su brzina kretanja i postupanja vozaca medjusobno uslovljeni/uvjetovani i izmedju njih, bez ometanja, ne moze uci drugo vozilo."

Ako je osam auta u koloni tako zgusnusto da se ne možeš, bez ometanja ubaciti između njih, ne smiješ ni otpočeti preticanje.

Eh sad, ovakve situacije su u praksi rijetke, obično su 2-3 auta zgusnuta pa malo prostora, pa sljedeća 2-3 auta i sve tako. Znači ne može se desiti do Budimpešte da ne pretekneš nikada nikoga.
Throttle

#16106 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

A i šta ćeš vala u Budimpešti, sjedi tu gdje jesi :lol:
Travnički Noćni Šetač

#16107 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Travnički Noćni Šetač wrote: hm... teoretski minimalno 4 poteza za takvu kolonu... no u stvarnosti kako se razmaci odrzavaju tesko....
Uslov da postoji razmak između vozila je već spomenut na početku priče ako se sve pročitalo tako da vrijedi za cijeli nastavak priče...

No bitno je napomenuti: Održavanje razmaka između vozila je zakonska obaveza propisana Zakonom...( da dodam da je to član 27. )...

Znači da vozilo u koloni NE SMIJE ometati preticanje kad ga drugo vozilo pretiče brzinom ili kratkim odstojjanjem, čak u skladu sa članom 60. mora da pomjeri svoje vozilo desno, a po potrebi radi male širine kolovoza ili stanja istog, dužan je da uspori ili ZAUSTAVI svoje vozilo ...
arslanica

#16108 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by arslanica »

Uslov da postoji razmak između vozila je već spomenut na početku priče ako se sve pročitalo tako da vrijedi za cijeli nastavak priče...

No bitno je napomenuti: Održavanje razmaka između vozila je zakonska obaveza propisana Zakonom...( da dodam da je to član 27. )
Za potrebno odstojanje u normalnim uslovima saobracaja preporucuje se pola brzine kretanja vozila izrazeno u metrima (n.pr. za brzinu 100 km/h, preporucuje se odstojanje od 50 m) ili odredjivanje odstojanja u kretanju metodom „dvije sekunde“. Kod metode „dvije sekunde“ – trebate da izaberete neki vidljiv znak ispred sebe i kada vozilo koje ide ispred vas prodje taj znak, i Vi trebate proci taj znak, ali tek nakon dve sekunde .
Travnički Noćni Šetač

#16109 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

To je preporuka ali generalno dobar način određivanja sigurnog rastojanja... :thumbup:
arslanica

#16110 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by arslanica »

ali se kod nas slabo ko toga pridržava :-)
Travnički Noćni Šetač

#16111 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

To je tačno... zato i postoji problem kolona...
vješalica

#16112 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vješalica »

Zaboravih napisati

Svi radoznali kreteni koji bleje ko tele u sarena vrata kad vide npr neki udes i naprave kolonu do Boga i nazad
A sve lafo ono zaprepasteno gledaju i ibrete se
Logovan

#16113 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Logovan »

vješalica wrote:Zaboravih napisati

Svi radoznali kreteni koji bleje ko tele u sarena vrata kad vide npr neki udes i naprave kolonu do Boga i nazad
A sve lafo ono zaprepasteno gledaju i ibrete se
:lol: :mrgreen:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#16114 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

Travnički Noćni Šetač wrote: hm... teoretski minimalno 4 poteza za takvu kolonu... no u stvarnosti kako se razmaci odrzavaju tesko....

No bitno je napomenuti: Održavanje razmaka između vozila je zakonska obaveza propisana Zakonom...( da dodam da je to član 27. )...

Znači da vozilo u koloni NE SMIJE ometati preticanje kad ga drugo vozilo pretiče brzinom ili kratkim odstojjanjem, čak u skladu sa članom 60. mora da pomjeri svoje vozilo desno, a po potrebi radi male širine kolovoza ili stanja istog, dužan je da uspori ili ZAUSTAVI svoje vozilo ...
To sto neko ne postuje zakon (ne drzi odstojanje), to ne znaci da i ti mozes krsiti pravila. Jednostavno, u slucaju bilo kakvog problema, dobijes kaznu i ti i on.

Prema tome, ako nema rastojanja, ti ne mozes preticati, po zakonu.
Travnički Noćni Šetač

#16115 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Napomenuo sam da je razmak USLOV za preticanje... Kako nisam ni rekao da smijem da kršim Zakon mislim da mozemo reci da se oko toga slazemo...
tempuser

#16116 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

xamp wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Još jednom ću ti ponoviti a onda dalje izuzetno izignorisati.... DVA auta NISU kolona ... znači imaš 250 auta ispred sebe... kad pretekneš DVA auta nisi niti POČEO niti PRETEKAO kolonu auta...
...
Hajd sad zdrao...
Jarane, ako vozi 8 auta jedno iza drugog, to je i dalje kolona... Ne smijes zapoceti preticati kolonu. To sto ih ti lomis 2 + 2 + 2 + 2 je tvoje tumacenje zakona koje kod policije ne bi proslo.
Ako zapocnes preticati prvo vozilo od 8, to je pocetak preticanja kolone jer ispred tog vozila postoji jos 7 vozila.
Ako ima prostora da se uvalis izmedju drugog i treceg (a obicno ima) mozes poceti preticanje.
drug_profi

#16117 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Uvijek ima 5-6 metara razmaka i ti mozes stati u taj prostor, onaj koji je preteknut duzan je usporavanjem da te pusti da da se vratis u traku.
Sve pise u tom zakonu kojeg volite citati na preskok.
xamp

#16118 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Ako ako ako...
Travnički Noćni Šetač

#16119 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

drugi profil wrote:Uvijek ima 5-6 metara razmaka i ti mozes stati u taj prostor, onaj koji je preteknut duzan je usporavanjem da te pusti da da se vratis u traku.
:thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16120 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Danas krenuo u vogoscu, i uhvati me kolona od hife do nove industrijske zone gdje sam i skrenuo... Taj dio puta skoro pola sata

Nekih sat poslije, kolona sa kobilje glave

Ko je vozio dole oko 13-14 bilo mu je veselo
Rugafet

#16121 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Rugafet »

drugi profil wrote:Uvijek ima 5-6 metara razmaka i ti mozes stati u taj prostor, onaj koji je preteknut duzan je usporavanjem da te pusti da da se vratis u traku.
Ma nema najvise volim te jurisnike koji se ubacuju onako nicim izazvani i tjeraju te na nagla kocenja bezveze. Prostor od pet metara izmedju auta u takvim situacijama je nista, knap, osobito ako se radi o vecim brzinama.
nepass1

#16122 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Dope_Man wrote:
Bakir1 wrote:Sto je problem prestići policiju :mrgreen:
Hebote koliko puta sam ovo u gradu vidio.. 3 trake, policija u bilo kojoj lagano kruza nekih 45-50.. i ostali se zalijepe na par metara iza, blokiraju sve tri trake, ali nema sanse da neko pukne gascinu na 55 i prodje svojoj trakom brze od policijskog :-)

O prestizanju na magistrali da i ne govorim. Ali jednom sam zahvaljujuci policiji bas imao pozitivnu situaciju. Ide kolona, ja mozda 5-6 auto od Konjica prema Jablanici.. i idu nekih 70tak max. U tom se ubaci odnekud policija na vrhu kolone i onda ovi iza pocese drzati tempo za njima, a policija je vozila nekih 85-90 na onim pravcima.
Ja sam tako jednom za policijom preko stoje magistralom, jbg onda upalise rotacije pa sam morao smanjiti na 60. :D
Travnički Noćni Šetač

#16123 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Rugafet wrote:
Ma nema najvise volim te jurisnike koji se ubacuju onako nicim izazvani i tjeraju te na nagla kocenja bezveze. Prostor od pet metara izmedju auta u takvim situacijama je nista, knap, osobito ako se radi o vecim brzinama.
Ako neces da pretices onog ispred sebe samo se odmakni nemoj se lijepiti za njega drzi normalan razmak da se mi jurisnici mozemo normalno vratiti u desnu traku i nikad neces morati naglo kociti...
xamp

#16124 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

mk ultra wrote:Danas krenuo u vogoscu, i uhvati me kolona od hife do nove industrijske zone gdje sam i skrenuo... Taj dio puta skoro pola sata

Nekih sat poslije, kolona sa kobilje glave

Ko je vozio dole oko 13-14 bilo mu je veselo
Jeb ga. Najeb'o ja... jos na autoputu kontam hocul na stup izaci ili do vogosce...
drug_profi

#16125 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Upravo tako. Ako se vozi 50-60 km/h mora biti bar 10 metara rastojanja ako nećeš krenuti u preticanje.
Kad me vidis sa svoje lijeve strane samo pusti gas i eto prostora i za mene.

Neces biti nista manje musko zbog toga, dapace gospodin i dzentlmen.
Post Reply