Ci-Nick wrote:Dobro bi bilo da je 5 do 12 ali je 12 davno prošlo ali ne treba pristajati na neka "ishitrena" rješenja i donositi odluke koje bi mogli zažaliti.clio_dci120 wrote:Razumijem da je sada sto bi se reklo 5 do 12 za rjesavanje problema grijanja, ali velika greska je ici u suradnju sa Mitalom, tj. pravljenje zajednicke firme. Tako ce grad uvijek zavisiti od Mitala i morat ce se pristajati na ucjene u vezi ekoloskih procesa. Trebalo bi pokusati iznaci rjesenje da grad ne zavisi od istoga. Na kraju najbolje ici na gradnju toplana kao u drugim gradovima (kako se griju gradovi bez Mitala), samo u modernijim varijantama, na ekolosko gorivo i sl. Meni je samo glupo to stalno potenciranje Mitala, kao da se bez njega ne moze rijesiti problem grijanja.
Prvo 70 miliona je brdo love, treba se kreditno zadužiti za 35 miliona KM ako bi išli na 50% vlasništva.
Drugo zašto 5 plinskih kotlova, da li zato što to odgovara Mittalu zbog proizvodnog procesa van grijne sezone ili je to najbolja opcija a sigurno nije jeftinija od opcije sa dva ili tri kotla, da li ići samo na opciju plina, koliki će biti troškovi poslovanja, amortizacija, cijena za korisnike, kako "privoliti" one koji su se isključili da se ponovo priključe, da li povećanjem cijene paušala na minimalo 20% jer realno cijevi stanovima daju više od tih 10% toplotne energije u odnosu na one koji imaju priključene radijatore a da ne pričamo o tome koliko isključenih stanara je priključilo radijatore ponovo.
Nisu problem samo JP Grijanje i Mittal nego smo problem i mi.
Mnogo je nepoštenja, obraz nikad jeftiniji.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
belfy
#16101 Re: Zeničani
-
belfy
#16102 Re: Zeničani
narod se grijao i prije Grijanja. svako bira svoju opciju.Not My Idea wrote:Takav smo mi narod, nemamo grijanja na -15,-24...al jebaji ga, hajmo se zezat. Nestane i struje, hajde Boga ti, doce...
Jbte gdje mi zivimo
-
jefferson
#16103 Re: Zeničani
Sta kada Rusija ponovo zavrne plin Ukrajini i slicno?Ci-Nick wrote:Dobro bi bilo da je 5 do 12 ali je 12 davno prošlo ali ne treba pristajati na neka "ishitrena" rješenja i donositi odluke koje bi mogli zažaliti.clio_dci120 wrote:Razumijem da je sada sto bi se reklo 5 do 12 za rjesavanje problema grijanja, ali velika greska je ici u suradnju sa Mitalom, tj. pravljenje zajednicke firme. Tako ce grad uvijek zavisiti od Mitala i morat ce se pristajati na ucjene u vezi ekoloskih procesa. Trebalo bi pokusati iznaci rjesenje da grad ne zavisi od istoga. Na kraju najbolje ici na gradnju toplana kao u drugim gradovima (kako se griju gradovi bez Mitala), samo u modernijim varijantama, na ekolosko gorivo i sl. Meni je samo glupo to stalno potenciranje Mitala, kao da se bez njega ne moze rijesiti problem grijanja.
Prvo 70 miliona je brdo love, treba se kreditno zadužiti za 35 miliona KM ako bi išli na 50% vlasništva.
Drugo zašto 5 plinskih kotlova, da li zato što to odgovara Mittalu zbog proizvodnog procesa van grijne sezone ili je to najbolja opcija a sigurno nije jeftinija od opcije sa dva ili tri kotla, da li ići samo na opciju plina, koliki će biti troškovi poslovanja, amortizacija, cijena za korisnike, kako "privoliti" one koji su se isključili da se ponovo priključe, da li povećanjem cijene paušala na minimalo 20% jer realno cijevi stanovima daju više od tih 10% toplotne energije u odnosu na one koji imaju priključene radijatore a da ne pričamo o tome koliko isključenih stanara je priključilo radijatore ponovo.
Nisu problem samo JP Grijanje i Mittal nego smo problem i mi.
Mnogo je nepoštenja, obraz nikad jeftiniji.
Veliki sam protivnik uglja, i isto tako mislim da kada bi sutra Mital rjesio problem zagadjenja, zagadjenje bi bilo tu zbog lozenja, izduvnih plinova i slicno. Kaos to si rekao, problem smo mi. Jebi Mitalu sve po spisku, i onda kod majstora da se skida filter cestica na dizelu.
Medjutim, cisto sa bezbjednosnog aspekta, sta ako Rusija ponovo zavrne plin kao prije par godina?
-
kakavdanakneiskustvu
#16104 Re: Zeničani
belfy wrote:narod se grijao i prije Grijanja. svako bira svoju opciju.Not My Idea wrote:Takav smo mi narod, nemamo grijanja na -15,-24...al jebaji ga, hajmo se zezat. Nestane i struje, hajde Boga ti, doce...
Jbte gdje mi zivimo
Ii bolje je se grijati bez ovog grijanja
- kamen spoticanja
#16105 Re: Zeničani
ZasluzenoFreamon Lester wrote:Prc. I crveni vas poceli sutati zbog grijanja.kamen spoticanja wrote:Sad sam sreo drugara inzinjera iz Mittala koji zaradjuje hljeb u pogonu energetika
kaze da nikad nisu imali ovako kompleksnu situaciju i da je puno teza od "obicnog kvara" na kotlu
navodno im je cijeli proces proizvodnje ,visoke peci jos neke dzidze dosao u pitanje
kaze najoptimisticnije sutra navecer da saniraju kvar![]()
http://072info.com/prijedlog-iz-2010-sd ... je-zenice/
mada kmeri po obicaju pricaju gluposti
- Norm
#16106 Re: Zeničani
...treba shvatiti logiku 'industrijalca'...ne ulazi on u ovaj projekat sto nas voli, nego sto ce pola investicije platiti neko drugi a on 50% vlasnik u cijem proizvodnom procesu se nalaze novi pogoni i on je fakticki taj koji odlucuje o cijeni i kolicini isporucene toplotne energije gradu...ako se pritisne glede zagadjenja ili cijene a on samo kaze 'puk'o kotao, zaledila elektronika ili meni trenutno za proizvodni proces treba 80% toplote...
Zasto su se nasi zaljepili za to kao jedino rijesenje? Zato sto su cekali 12 god. da se neko, ponovit cu se, ugradi u projekat jer je to lova koja kapa do kraj zivota i njegovih nasljednika...i doveli se do 5 do 12...sada nema ni vremena ni novca (spiskan na prelijepi GGM sa koliko ono kruznih tokova?) i pristaje se ad hoc na bilo koje rjesenje mada u konacnici je upravo to ono sto ce nas kao korisnike najvise pogoditi...
Ali sta sad, nedostatak vizije i netalasanje i opozicije, metoda nezamjerovanja...i evo nas...20 god poslije, status grada, najposjeceniji objekti su onkolosko odjeljenje i apoteke a mrznemo se na nekim temperaturama koje bas i nisu ekstremne za ove prostore...
Zasto su se nasi zaljepili za to kao jedino rijesenje? Zato sto su cekali 12 god. da se neko, ponovit cu se, ugradi u projekat jer je to lova koja kapa do kraj zivota i njegovih nasljednika...i doveli se do 5 do 12...sada nema ni vremena ni novca (spiskan na prelijepi GGM sa koliko ono kruznih tokova?) i pristaje se ad hoc na bilo koje rjesenje mada u konacnici je upravo to ono sto ce nas kao korisnike najvise pogoditi...
Ali sta sad, nedostatak vizije i netalasanje i opozicije, metoda nezamjerovanja...i evo nas...20 god poslije, status grada, najposjeceniji objekti su onkolosko odjeljenje i apoteke a mrznemo se na nekim temperaturama koje bas i nisu ekstremne za ove prostore...
- kamen spoticanja
#16107 Re: Zeničani
Prijedlog gradske uprave ce biti 50% Mittal,20 % grad i 30% mali dionicari( sta god to znacilo)

- Norm
#16108 Re: Zeničani
...ja otprilike mogu naslutiti ko ce biti medju tih 30%...vidjecemo...kamen spoticanja wrote:Prijedlog gradske uprave ce biti 50% Mittal,20 % grad i 30% mali dionicari( sta god to znacilo)
-
Ci-Nick
#16109 Re: Zeničani
A ko će biti mali dioničar ?kamen spoticanja wrote:Prijedlog gradske uprave ce biti 50% Mittal,20 % grad i 30% mali dionicari( sta god to znacilo)
Čisto sumnjam da se može nafatati toliko malih dioničara koji bi za dobrobit grada i građana ( koji vole da kradu i ne plaćaju svoje obaveze) investirali novac u firmu koja teško da će kad ostvariti dobit i isplatiti diviendu.
Na kraju krajeva ta firma treba da posluje na pozitivnoj nuli a ne da ostvaruje dobit jer bi to značilo veću cijenu, vjerovatno takvu da bi većina odustala od javnog grijanja.
Prva velika greška je bila privatizacija stanova, zakon treba biti jasan i efikasan.
Ne možeš stanovati u zajedničkom objektu ako ne želiš plaćati održavanje zgrade pa i zagrijavanje iste. Onaj ko želi da nema ništa sa drugim ljudima i ne želi da poštuje propise stanovanja pod istim krovom eno mu brdo i nek pravi sebi kuću na brdu.
Koliko god izgledalo blesavo jedini resurs koji imamo je ugalj i trebalo bi bar jedan kotao imati na ugalj.
U termoelektrani Kakanj se spali dnevno 7000 tona uglja i ne vidim da je problem ako bi u Zenici spalili 500 tona u modernom postrojenju.
Kotlovi u Zenici su u lošem stanju jer se nisu održavali, posljednja rekonstrukcija i ozbiljini zahvati rađeni u vrijeme Kulovića koliko se sjećam 1998.godine.
Zato, treba požuriti sa odlukom, ali "polako".
-
Ci-Nick
#16110 Re: Zeničani
Nije grijanje ali jest održavanje što je kod nas također problem.
Mi bi da imamo prava ali da nemamo obaveze.
http://www.glasistre.hr/vijesti/arhiva/ ... anj-322292
"Apelirao je stoga na sve one koji ne plaćaju pričuvu da se ne zavaravaju sporošću sustava jer će do naplate kad-tad doći, a tada će iznos biti velik, čak i do 100 tisuća kuna. Ukoliko se dogodi da dužnik ne može platiti, istaknuo je Glumac, mogao bi se naći na ulici jer će vjerovnici, odnosno ostali suvlasnici, naplatiti taj iznos prodajom dužnikovog stana. Napomenuo je da već imaju dva takva slučaja u Puli."
Mi bi da imamo prava ali da nemamo obaveze.
http://www.glasistre.hr/vijesti/arhiva/ ... anj-322292
"Apelirao je stoga na sve one koji ne plaćaju pričuvu da se ne zavaravaju sporošću sustava jer će do naplate kad-tad doći, a tada će iznos biti velik, čak i do 100 tisuća kuna. Ukoliko se dogodi da dužnik ne može platiti, istaknuo je Glumac, mogao bi se naći na ulici jer će vjerovnici, odnosno ostali suvlasnici, naplatiti taj iznos prodajom dužnikovog stana. Napomenuo je da već imaju dva takva slučaja u Puli."
- kamberovica polje
#16111 Re: Zeničani
Održavanje se preslikava na grijanje posebno kad su u pitanju fasade. S kvalitetnom termoizolacijom pada i potrošnja energije...ali kao što smo vidjeli na primjeru socijalnog fasade nama predstavljaju povelik problem.
Last edited by kamberovica polje on 12/01/2017 09:51, edited 1 time in total.
- dinoze77
#16113 Re: Zeničani
bice na zenici uzivo sjednica, valja pogledati da vidimo te strucnjake mislioce i skrivene talove 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16114 Re: Zeničani
Sta predlazes?jefferson wrote: Sta kada Rusija ponovo zavrne plin Ukrajini i slicno?
Veliki sam protivnik uglja, i isto tako mislim da kada bi sutra Mital rjesio problem zagadjenja, zagadjenje bi bilo tu zbog lozenja, izduvnih plinova i slicno. Kaos to si rekao, problem smo mi. Jebi Mitalu sve po spisku, i onda kod majstora da se skida filter cestica na dizelu.
Medjutim, cisto sa bezbjednosnog aspekta, sta ako Rusija ponovo zavrne plin kao prije par godina?
Svi mi znamo kako nesto ne moze, ali tanki smo sa rjesenjima. Jbga jaro, nismo mi bas u nekoj poziciji da biramo. Zna se i ko nas je doveo u tu poziciju, to sad nije tema.
Rizik da se Ruje i Ukrajinici popickaraju je daleko manji od rizika da postojeci kotlovi iskoce, to je valjda jasno. Evo ja se grijem na plin, imam klimu i grijalice za slucaj belaja i to je to. Mislim hajmo realno, sta su nam opcije?
Mozda je najbolje da svi kupimo po Smederevca, ionako su nas vratili 100 godina unazad
- kamberovica polje
#16115 Re: Zeničani
Zna li neko zašto je otpala opcija Kaknja? To je po meni nekako i najbolje rješenje...nema nam zagađenja a toplotna energija osigurana i ne ovisimo o plinu. 
- Norm
#16116 Re: Zeničani
Bata da li je rjesenje zakopavanje jos dublje u mulj i ne talasanje ili usvajanje dugotrajnog rjesenja i otvoreno prozivanje krivaca te nedopustanje istima da se vise petljaju u ovu problematiku i namecu polovicna i losa rjesenja (u kojima se oni tale)..._BataZiv_0809 wrote:
Svi mi znamo kako nesto ne moze, ali tanki smo sa rjesenjima. Jbga jaro, nismo mi bas u nekoj poziciji da biramo. Zna se i ko nas je doveo u tu poziciju, to sad nije tema.
-
clio_dci120
#16117 Re: Zeničani
Pa to ja govorim, kada se cijelo Sarajevo i svi ostali gradovi mogu grijati na plin, sto ne bi i mi mogli? Pola Europe zavisi od rusa i sada bi mi da izvedemo da ne zavisimo...I ja se slazem da je bolje ne zavisiti i da ovo nije idealno rjesenje, jer i u Sarajevu se masovno raja odjavljuje sa plinskog grijanja, jer su cijene plina sve vise (mada vjerujem i djelom zbog slozenog sistema distribucije istoga na podrucju Sa),ali je defitivno bolje nego zavisiti od Mitala. Mislite da ce cijena grijanja nece ici uveliko gore, eto neko ce odrzavati proizvodni proces u kotlovima radi drustvenog dobra? Cijena ce sigurno biti veca. Mislite da firme (mali dionicari, vec se prica koji su) nece gledati sto prije otplatiti svoju investiciju?
Ono sto je najbitnije, malo je vremena i koliko vidim sve ce ici na brzinu, trebalo je iz inostanstva dovesti konsultantsku kucu da izradi analizu, elaborat koji je najbolji nacin grijanja gledajuci ekologiju, ulozeno i dobiveno...Projekt od 70 miliona planiraju da sporevedu do iduce grijne sezone.
Mislim da je ovo sa Mitalom promasaj i da ce se svi hvatati za glavu narednih godina ako se ovaj projekt realizuje.
Za Kakanj je navodno Sarajevo u medjuvremenu uletilo i kakanjci su zainteresovani sada za suradnju sa Sarajevom, Zenica otpada.
Ono sto je najbitnije, malo je vremena i koliko vidim sve ce ici na brzinu, trebalo je iz inostanstva dovesti konsultantsku kucu da izradi analizu, elaborat koji je najbolji nacin grijanja gledajuci ekologiju, ulozeno i dobiveno...Projekt od 70 miliona planiraju da sporevedu do iduce grijne sezone.
Mislim da je ovo sa Mitalom promasaj i da ce se svi hvatati za glavu narednih godina ako se ovaj projekt realizuje.
Za Kakanj je navodno Sarajevo u medjuvremenu uletilo i kakanjci su zainteresovani sada za suradnju sa Sarajevom, Zenica otpada.
Last edited by clio_dci120 on 12/01/2017 11:02, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16118 Re: Zeničani
Prozivanje krivaca nece samo po sebi rijesiti problem.Norm wrote:
Bata da li je rjesenje zakopavanje jos dublje u mulj i ne talasanje ili usvajanje dugotrajnog rjesenja i otvoreno prozivanje krivaca te nedopustanje istima da se vise petljaju u ovu problematiku i namecu polovicna i losa rjesenja (u kojima se oni tale)...
Krivcima treba da se bavi tuzilastvo i pise optuznice koje ce dovesti do osudjujucih presuda i oduzimanja protupravno stecene imovinske koristi. Mali je ovo grad, svi mi znamo dje je lova zavrsila i kod koga.
Da se to oduzme ne bi ti trebao ni kredit, ni Mital ni peti, deseti...
Hoce li se to desiti? Bogdo
- Norm
#16119 Re: Zeničani
...nego cuo sam zanimljivu teoriju da je sve ovo iscenirano da bi se ova ideja sa Mittalom prihvatila bez puno pitanja i realizovala za sto krace vrijeme?
-
clio_dci120
#16120 Re: Zeničani
Ali sto ti je biti politicki ovisan, ovi iz najjace stranke se ni na fb ne smiju pozalati sto se smrzavaju u stanovima...

- kamberovica polje
#16121 Re: Zeničani
Njima nema zime, griju ih poštenje i patriJotizam.clio_dci120 wrote:Ali sto ti je biti politicki ovisan, ovi iz najjace stranke se ni na fb ne smiju pozalati sto se smrzavaju u stanovima...![]()
- Norm
#16122 Re: Zeničani
ali zasto onda da se ne prozovu?_BataZiv_0809 wrote:Prozivanje krivaca nece samo po sebi rijesiti problem.Norm wrote:
Bata da li je rjesenje zakopavanje jos dublje u mulj i ne talasanje ili usvajanje dugotrajnog rjesenja i otvoreno prozivanje krivaca te nedopustanje istima da se vise petljaju u ovu problematiku i namecu polovicna i losa rjesenja (u kojima se oni tale)...
Krivcima treba da se bavi tuzilastvo i pise optuznice koje ce dovesti do osudjujucih presuda i oduzimanja protupravno stecene imovinske koristi. Mali je ovo grad, svi mi znamo dje je lova zavrsila i kod koga.
Da se to oduzme ne bi ti trebao ni kredit, ni Mital ni peti, deseti...
Hoce li se to desiti? Bogdo
...nece to rijesiti problem, ali ce sprijeciti dalju eskalaciju i produzetak agonije...mozda dodju ljudi sa dobrom idejom umjesto njih? ili da im pustimo da ipak oni odrade sto su naumili a mi da budemo kolateral...mi, mislim na zitelje Zenice...
-
clio_dci120
#16123 Re: Zeničani
Pa moguce, to i govorim cijelo vrijeme, toliko projekat planiraju sprovesti do kraja 2017. (najvaljuju grijanje sa novim kotlovima vec u 2018.), a jos uvijek nije izradjeno ni idejno rjesenje, ni projektna dokumentacija i sl... Da ne govorim da kako predstavljaju nema vremena uzeti neku neovisnu konsultansku agenciju iz inostranstva da se vidi koji bi to nacini grijanja bili najbolji.Norm wrote:...nego cuo sam zanimljivu teoriju da je sve ovo iscenirano da bi se ova ideja sa Mittalom prihvatila bez puno pitanja i realizovala za sto krace vrijeme?
Pa ljudi vise vremena odovoje za kupovinu novog automobila, nego sto cemo mi za investiciju od 70 miliona KM.
Na kraju ce biti kao sa Talgo vozovima.
- Norm
#16124 Re: Zeničani
...kakav patriJotizam, znali su oni sta ih ceka pa se na vrijeme obezbjedili...kao i ja...kamberovica polje wrote:Njima nema zime, griju ih poštenje i patriJotizam.clio_dci120 wrote:Ali sto ti je biti politicki ovisan, ovi iz najjace stranke se ni na fb ne smiju pozalati sto se smrzavaju u stanovima...![]()
Bez zahebancije, sta je sa djecicom u vrticima? Sta je sa penzionerima?
- Norm
#16125 Re: Zeničani
...zar nije bil0 50mil.?clio_dci120 wrote:Pa moguce, to i govorim cijelo vrijeme, toliko projekat planiraju sprovesti do kraja 2017. (najvaljuju grijanje sa novim kotlovima vec u 2018.), a jos uvijek nije izradjeno ni idejno rjesenje, ni projektna dokumentacija i sl... Da ne govorim da kako predstavljaju nema vremena uzeti neku neovisnu konsultansku agenciju iz inostranstva da se vidi koji bi to nacini grijanja bili najbolji.Norm wrote:...nego cuo sam zanimljivu teoriju da je sve ovo iscenirano da bi se ova ideja sa Mittalom prihvatila bez puno pitanja i realizovala za sto krace vrijeme?
Pa ljudi vise vremena odovoje za kupovinu novog automobila, nego sto cemo mi za investiciju od 70 miliona KM.
Na kraju ce biti kao sa Talgo vozovima.
...sta je za nas 20mil. gore dole...ima se moRe se...
Sve je to napravljeno i pripremljeno ceka se samo 'dovoljan broj ruku' pa da bude 'sve po zakonu'...