GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Akibh

#16101 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Akibh »

trambusek88 wrote:Ne 40 nego 450 ih je otišlo u zadnjih 4-5 godina,a niko nije priman.
Nemoj za.ebavat, 4-5 proteklih godina niko nije uhljebljen u GRAS-u!? ja znam dvojicu koji su dobili posao u tom periodu....
Ima prekobrojnih jos 500 pa i to treba pocistiti metlom, a i da vidimo sta cemo sa dugom od 100 i nesto miliona
trambusek88

#16102 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Svako upošljavanje mora vlada odobriti. Znam da je nekoliko ljudi primljeno kad je Adis Šehić bio v.d. direktor. Uposlio je tada i svoju sestru.
Sa drugim upošljavanjima, kao i upošljavanjima vozača nisam čuo, a radnici s biroa koji dođu na 2 mjeseca preko javnih radova se ne računaju.
Čini mi se da je 2011 stavljena zabrana na upošljavanja bez odobrenja vlade.

Ne znam šta će sa suvišnom administracijom, ali eto trenutno stoji 15-20 ispravnih autobusa u garaži dok se neke linije nikako ne održavaju, a nekoliko tih autobusa je sanirano od pomoći kantona, kao npr. 469 koji nije radio 2 godine.

Kad smo kod sanacije danas je u saobraćaj izašao trolejbus 4128 koji nije radio oko godinu dana
Image

a priprema se i 4423 koji je stajao oko 3 godine.
Image
bumerangss

#16103 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

28.07 od 20:10 do 22:50 i 29.07 od 17:20 do 22:50 nije radio bus na liniji Otoka-Boljakov Potok. Kad sam nazvao GRAS-ov broj za zalbe, gospodja mi je rekla da nemaju dovoljno vozaca zbog bolovanja i godisnjih odmora :-) prijava inspekciji :!:
man_464

#16104 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Zaliti se kantonu sto nije dopustio da se uposli dovoljan broj vozaca.

Ilidza Sokolovici nije ukinuta. Nemojte iznositi neistine. U tijeku prosle sedmice radio je sigurno dva dana. Jer sam ga licno vidio. Takodjer i u toku ove sedmice je radio. Naravno ponekad pokrije druge linije.

Trenutno nikako ne saobracaju 15b, 17b, 20b, 37, 39, 41a. A vec rekoh 15b 17b i 41a pokriva centrotrans.

Ovo sa manjkoma vozaca se bas osjeti u avgustu kad su u jeku godisnji odmori i neke linije koje rade rade samo dvije smjene ili samo jednu smjenu ujutro. A druge i trece smjene nema. To ce tako biti dok se godisnji ne zavrse a i dok ovih 10 vozaca koji su primljeni ne pocnu raditi.
Akibh

#16105 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Akibh »

man_464 wrote:Zaliti se kantonu sto nije dopustio da se uposli dovoljan broj
Kakav bezobrazluk, kome vi bacate suplju...
Kad ste uhljebljivali svoje porodice, onda je sve bilo u redu?
Sad kad ste napravili 130 miliona maraka minusa, gradani da se zale kantonu...
Kakva ste vi ubleha, za nepovjerovat
man_464

#16106 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Kanton je odlucio da nema uposljavanja i to je to. To je goruci ali ne i glavni problem koji najvise ugrozava korisnike. A ko je koga uhluebljivao niti znam niti me interesuje jer niti su me uhljebili tamo niti sam uhliebljivao. Ja sam samo jos jedan korisnik gradskog priievoza koji malo dublje gleda problematiku i strukturu u Grasu.

Vjeruj mi ponekad i ja kazem nek se sve zapali jer na Zeljeznickoj znam cekati po sat i kusur da dodje autobus 23.
kazo

#16107 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kazo »

Meni samo nije jasno kako on moze otici u garazu kad je primopredaja smjene? Citav dan vozi samo jedan bus i umjesto da vozac dodje na na stanicu i preuzme vozilo ovaj ga vozi u garazu i kasnije treba neko da ceka sat vremena. zavrsava mu se u 6 smjena i u pola 7 treba da kupi zadnju turu, ali jok. On odvuce onu u 6 odma se vraca za garazu.
Haris.ba

#16108 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Pratim malo šizofrenu situaciju u Tuzli sa njihovim javnim gradskim prevozom (autobusi). I u okolnostima gdje budžeti ne mogu da prate subvencije na koje su političari pristali kao jedina rješenja vidim nacionalizaciju (onda će imati za nekoliko godina Gras u Tuzli) ili sistem gdje se subvencije daju samo socijalnim slučajevima - i ako ne bude uplate od države primjenjuje se tržišna cijena.
vješalica

#16109 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Haris.ba wrote:Pratim malo šizofrenu situaciju u Tuzli sa njihovim javnim gradskim prevozom (autobusi). I u okolnostima gdje budžeti ne mogu da prate subvencije na koje su političari pristali kao jedina rješenja vidim nacionalizaciju (onda će imati za nekoliko godina Gras u Tuzli) ili sistem gdje se subvencije daju samo socijalnim slučajevima - i ako ne bude uplate od države primjenjuje se tržišna cijena.

to će polako i ovdje biti,ukinuće se subvencije i plaćaće se stvarna cijena karte pa čak i skuplja
tržište je veliko ,a mnogi trljaju ruke da zarade
mislim čak da je to i ovdje potrebno,jer dosta je više vozanja i pravljenja nepotrebne gužve,i naravno zatvoriti stajališta da se svakakva bagra ne voza
relativno84

#16110 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by relativno84 »

Dobra je sad ova furka s revizorima kad se grupisu pa vozilo ceka dok pregledaju sve :thumbup:
insaneinthebrain

#16111 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

nindza revizori u coporu, pravo dobra furka :oops:
iz zadnje klupe

#16112 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by iz zadnje klupe »

Pratim malo šizofrenu situaciju u Tuzli sa njihovim javnim gradskim prevozom (autobusi). I u okolnostima gdje budžeti ne mogu da prate subvencije na koje su političari pristali kao jedina rješenja vidim nacionalizaciju (onda će imati za nekoliko godina Gras u Tuzli) ili sistem gdje se subvencije daju samo socijalnim slučajevima - i ako ne bude uplate od države primjenjuje se tržišna cijena.
Ne znam koliko znaš sve detalje, ali ima mnogo toga što mediji ne pišu.

Ja sam ovo nekako i očekivao kada sam čuo da da je dva najveća autotubska prevoznika koji drže cca 70-80% tržišta u Tuzli (GSP Tuzla i Litvatrans Banovići) kupilo isto lice, Junuzović Lukavac, mislim da je vrijeme da se dopuni Zakon o monopolu u BIH ( ili kako se već zove taj zakon u BIH), pa da za bar autobuski prevoz spusti nivo zabrane monopola i na kanton, jer ako ovo nije monopol ne znam šta je onda.

Priča da mora uvesti komercijalne karte i da trpi gubitke bi pila vode da nema dva sitna detalja: jedini veći prevoznik kojeg nije kupio je Transmont Kladanj, koji začudo opstaje sa cijenama 50% nižim od gore navedenih, i zahvljajujući kojem roditelji školaraca iz Živinica i Kladnja ne moraju obiti banke da bi svojoj djeci kupili mjesečne karte do škole.
Nažalost on ne saobračaja na lokalnim Tuzlanskim linijama ( spominjana linija Lipnica- Tuzla i druge)

Druga važna stvar je da se radi o firmi koje se bavi prometom naftnih derivata, prema tome cijene goriva ne može biti izgovor, a kako se ova firma stekla kapital, najbolje svjedoči presuda Suda BIH kojom Rudnik Đurđevik mora platiti 1,5 milion KM ( miliona :-) ) propustene dobiti jednoj firmi iz razloga što je Junuzović promet nezakonito prošao na tenderu na naftu u ovom Rudniku a nije bio najpovoljniji.
Haris.ba

#16113 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Ima Zakon o konkurenciji, i Konkurencijsko vijeće BiH, ali su kilavi. Javni prevoz je specifično tržište. Nije problem da neko ima monopol. Problem je što se ne ide u smjeru rješavanja da se uvede određeni stepen konkurencije (tj. da ne može da zloupotrebljava svoj položaj), bolji blokovi ruta (ekonomskih i neekonomskih koje se subvencioniraju) i slično. Već hajmo osnivanje državnog preduzeća za prevoz (tuzlanski gras). Tuzla nema balast tramvaja i trole koji se koriste u Sarajevu za zamagljivanje rješenja. Može sasvim elegantno riješiti problem tako da domaći prevoznici rade i zarade, a putnici budu zadovoljni.
seoBIH

#16114 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by seoBIH »

relativno84 wrote:Dobra je sad ova furka s revizorima kad se grupisu pa vozilo ceka dok pregledaju sve :thumbup:
Kita :) veceras zadje promrlja nesto, izadjose oni koji su se prepali revizora a ostali bez karte ostadose :)
relativno84

#16115 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by relativno84 »

seoBIH wrote:
relativno84 wrote:Dobra je sad ova furka s revizorima kad se grupisu pa vozilo ceka dok pregledaju sve :thumbup:
Kita :) veceras zadje promrlja nesto, izadjose oni koji su se prepali revizora a ostali bez karte ostadose :)
Omjer nije bio odgovarajuci :D a i ovi malo bolje utovljeni revizori ne rade poslije 15h :D
MOSALJOZE

#16116 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MOSALJOZE »

Prije par dana udjem na Pofalićima,visim na vratima.Reva kod SCC-a,za 30 sec. obezbjedi 10 mjesta da biram gdje ću sjesti.
Ja se ne mogu načuditi,zašto se raja buni kada reva zahtjeva da udju na prva vrata(Energoinvest,Kasindolska),a pokušaji šetanja "do prve stanice" gdje ih dočeka reva,pa do druge stanice gdje ih ponovno dočekaju su vrh.
walk_M-A-N

#16117 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

trambusek88 wrote:Davno je bilo rečeno da je 1400-1500 idealan broj radnika u GRAS-u ali u omjeru - više realnih radnika-manje administracije, a vozača bi trebalo biti u 4 sektora oko 700-750 po redovima vožnje + obavezna rezerva, a po sadašnjem voznom parku nešto manje.
Na autobusima ima 160 vozača, ali je jedan broj njih na turističkim autobusima rezervisan isključivo za ugovoreni prevoz i prevoz radnika Standarda.
To je dovoljno za oko 55 autobusa a sada nešto manje zbog godišnjih odmora. Sa ovih 10 vozača uključiće se još 3-5 autobusa, a sa 40 koliko je traženo moglo bi se uključiti još 15-20 autobusa.
Jedan broj vozača je ranije radio na ugovor na određeno vrijeme, ali kad je došlo do zabrane prijema novih radnika njima nije mogao biti produžen ugovor, a u nekim sektorima nije bilo ni potrebe zbog drastičnog pada broja vozila, tako da se to ranije jedino na tramvajima osjetilo.
Ovi novi što će biti primljeni isto će biti na određeno. U stvari većinom će biti ovi što su već ranije radili na određeno
trambusek88 wrote:Svako upošljavanje mora vlada odobriti. Znam da je nekoliko ljudi primljeno kad je Adis Šehić bio v.d. direktor. Uposlio je tada i svoju sestru.
Sa drugim upošljavanjima, kao i upošljavanjima vozača nisam čuo, a radnici s biroa koji dođu na 2 mjeseca preko javnih radova se ne računaju.
Čini mi se da je 2011 stavljena zabrana na upošljavanja bez odobrenja vlade.
Prvo, najvažnije je da su imenovani razni upravni i posebno nadzorni odbori, pogotovo ovi kulturni, bez kojih bi život u gradu stao naredne 4 godine.
Ali usput eto i manje bitne stavke, nekavih vozača na 3 mjeseca, za sitnu buraniju što se voza javnim prevozom:
Vlada je dala saglasnost za upošljavanje 14 vozača autobusa, trolejbusa i tramvaja u KJKP „GRAS“ d.o.o. Sarajevo, na određeno vrijeme, a na period do tri mjeseca. Danom prijema vozača stavit će se u funkciju linija 103 Dobrinja – Trg Austrije, linija 102 Otoka - Jezero, linija 43 Ilidža – Osijek, linija 18 Drvenija-Pofalići, linija 26 Stup –Dobroševići i linija 3 Ilidža –Baščaršija.
http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... -direktore

seoBIH wrote:
Baš kao što piše. Zato se često pitam, kakav je uopće smisao revizora. Vidim doduše nekad da uhvate starijeg čovjeka i posebno ženu. A većina mladih se i dalje voza mrtva-hladna bez karte, sa mobitelom od nekoliko stotina KM.
P308

#16118 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

Trambusek, sta ono rade na tramvajskoj stanici u Nedzaricima? Samo popravljaju ogradu ili planiraju jos nesto?
trambusek88

#16119 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Nisam još upoznat.
vješalica

#16120 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

P308 wrote:Trambusek, sta ono rade na tramvajskoj stanici u Nedzaricima? Samo popravljaju ogradu ili planiraju jos nesto?
moizda hoce da naprave kao na ilidži da ne ulaze sverceri
bumerangss

#16121 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

molim vas ima li ko na ovoj temi iz GRAS-a da cuje vapaj mjestana iz Boljakovog Potoka jer zadnjih 10-ak dana ne saobraca bus poslije 18h na liniji Otoka-Boljakov Potok! Kazu da su vozaci na godisnjem i nema ko da vozi trecu smjenu :-)
U ponedeljak zovem i kantonalnu i federalnu inspekciju i mjesnu zajednicu... necu kupiti kupon za avgust pa nek stisne reva nek mi pridje! Sve im... :izet:
man_464

#16122 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Stanujem i ja u Boljakovom. Jednostavno tako će biti 3 sedmice tj 21 dan dok se sva tri vozača koja inače voze autobus 611 ne izmjene na godišnji po 7 dana barem, ako ovo ne potraje i sve do 01.09. od 01.09 će definitivno se gotovo svi vratiti sa godišnjih. Danas Npr nikako ne radi autobus za Boljakov, ustvari vjerovatno je radio do 8 sati, kao i autobus za Reljevo dom jer su autobusi sa tih linija otišli za Igman na obilježavanje godišnjice ove (Autobusi 611 - Istanbul i 407 - žuti zglobni.). Inače na Linijama 23 i 23a Rajlovac i Reljevo su radili po jedan bus, znači 2 ukupno i treći na Otoka-Boljakov, dakle sva tri po 3 smjene, prvo je zaplatila treća smjena na linijia za Rajlovac 23, pa je zaplatila druga smjena na Rajlovcu pa je sad zaplatila treća na Boljakovom.

Sad trenutno 23 radi od 05:30-11:30, 23a od 05:30-23:30 i 23c od 05:30-17:30

Linije koje su oštećene nedostatkom vozača (korištenjem godišnjih) su:

16 - Bare, radile samo dvije smjene do 18 sati, sad ne radi nikako, dok ljudi ne dođu sa godišnjeg.
20 - samo prva smjena do 12
20b - ne radi, radio samo prvu do 12
21 i 22 umjesto 6 autobusa na ovim linijama sad radi 5
23 - samo prva, radio sve tri smjene
23c - prva i druga do 18
24 - samo prva i druga
27a - pretežno krpi ostale linije po ilidži, iako radi i na 27a.
30 - samo jedan bus, a trebaju 2
31 - samo prva smjena

I mnoge minibuske linije.
trambusek88

#16123 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Jedino da zakinu neku liniju, al komercijalu sigurno neće dok je Vatrić direktor.

Ne znam kad počinju raditi novi vozači, kažu za koji dan, a nadam se da će od ponedjeljka, ali nisam siguran. Onda bi došlo do stabilizacije linija, ali vjerovatno će se tek od septembra značajnije poboljšati situacija, jer pored ovih 10 odobreno je nekidan još 14 vozača.
mudrac2

#16124 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

vješalica wrote:
P308 wrote:Trambusek, sta ono rade na tramvajskoj stanici u Nedzaricima? Samo popravljaju ogradu ili planiraju jos nesto?
moizda hoce da naprave kao na ilidži da ne ulaze sverceri
prije bi rekao da ona metalna ograda nije dovoljna pa sad prave betonski zid. To bi trebalo na sve stanice tako, a gore kod predsjedništva i dalje betonska stubove da se ne može auto provući.
man_464

#16125 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Odlican potez sa betoniranjem. Sve stanice treba onako uraditi i jos visi zid moze.
Post Reply