Pratim malo šizofrenu situaciju u Tuzli sa njihovim javnim gradskim prevozom (autobusi). I u okolnostima gdje budžeti ne mogu da prate subvencije na koje su političari pristali kao jedina rješenja vidim nacionalizaciju (onda će imati za nekoliko godina Gras u Tuzli) ili sistem gdje se subvencije daju samo socijalnim slučajevima - i ako ne bude uplate od države primjenjuje se tržišna cijena.
Ne znam koliko znaš sve detalje, ali ima mnogo toga što mediji ne pišu.
Ja sam ovo nekako i očekivao kada sam čuo da da je dva najveća autotubska prevoznika koji drže cca 70-80% tržišta u Tuzli (GSP Tuzla i Litvatrans Banovići) kupilo isto lice, Junuzović Lukavac, mislim da je vrijeme da se dopuni Zakon o monopolu u BIH ( ili kako se već zove taj zakon u BIH), pa da za bar autobuski prevoz spusti nivo zabrane monopola i na kanton, jer ako ovo nije monopol ne znam šta je onda.
Priča da mora uvesti komercijalne karte i da trpi gubitke bi pila vode da nema dva sitna detalja: jedini veći prevoznik kojeg nije kupio je Transmont Kladanj, koji začudo opstaje sa cijenama 50% nižim od gore navedenih, i zahvljajujući kojem roditelji školaraca iz Živinica i Kladnja ne moraju obiti banke da bi svojoj djeci kupili mjesečne karte do škole.
Nažalost on ne saobračaja na lokalnim Tuzlanskim linijama ( spominjana linija Lipnica- Tuzla i druge)
Druga važna stvar je da se radi o firmi koje se bavi prometom naftnih derivata, prema tome cijene goriva ne može biti izgovor, a kako se ova firma stekla kapital, najbolje svjedoči presuda Suda BIH kojom Rudnik Đurđevik mora platiti 1,5 milion KM ( miliona

) propustene dobiti jednoj firmi iz razloga što je Junuzović promet nezakonito prošao na tenderu na naftu u ovom Rudniku a nije bio najpovoljniji.