Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Generalizacije su iskljucivo jezicka konvencija i uvijek netacne.
Ukratko.
Ja vjerujem da vecina Bosnjaka u BiH prema "islamizaciji" (uvodjenju serijatskog prava) ima isti odnos kao i ja
prema cetnicima.
p.k.
Vrlo nespretna analogija.
edit: btw, šta bi s Budimirom, jesi li prijavio vaš razgovor nadležnim organima, možda pomogne da ga ponovo hapse?
Šalim se. Pitanje je jeste li se sreli nakon što je izašao iz zatvora i jesi li ga pogledao u oči?
Generalizacije su iskljucivo jezicka konvencija i uvijek netacne.
Ukratko.
Ja vjerujem da vecina Bosnjaka u BiH prema "islamizaciji" (uvodjenju serijatskog prava) ima isti odnos kao i ja
prema cetnicima.
p.k.
Vrlo nespretna analogija.
edit: btw, šta bi s Budimirom, jesi li prijavio vaš razgovor nadležnim organima, možda pomogne da ga ponovo hapse?
Šalim se. Pitanje je jeste li se sreli nakon što je izašao iz zatvora i jesi li ga pogledao u oči?
U potpisu: Jedan od Bošnjaka koji nije za uvođenje šerijatskog prava u BiH!
kamen spoticanja wrote:Na koji način je moguće da koalirate s SDA kad tvrdite da je ista podjednako odgovorna za desavanja u devedesetim kaoni SDS i HDZ?
Moramo izaci iz tog zatvorenog kruga po pitanju koalicije; jeste-nismo, jeste - nismo, itd.
Ja sam na ovom forumu vec previse puta rekao da NS nije u koaliciji sa SDA i objasnio prirodu i domete naseg sporazuma sa SDA/SDU/SBiH. Kad god smo ulazili u koalicije ili partnerstva to smo obznanili i branili nas potez.
No, bez obzira na to.
Vase je pravo da moje odgovore smatrate lazima i da iznesete svoje misljenje o tome, kao sto ste vec i uradili nekoliko desetina, a mozda i vise, puta na ovim stranicama.
Ali ako vec smatrate da vas lazem, ne razumijem zasto mi i dalje postavljate pitanja?
Moramo izaci iz tog zatvorenog kruga po pitanju koalicije; jeste-nismo, jeste - nismo, itd.
Ja sam na ovom forumu vec previse puta rekao da NS nije u koaliciji sa SDA i objasnio prirodu i domete naseg sporazuma sa SDA/SDU/SBiH. Kad god smo ulazili u koalicije ili partnerstva to smo obznanili i branili nas potez.
No, bez obzira na to.
Vase je pravo da moje odgovore smatrate lazima i da iznesete svoje misljenje o tome, kao sto ste vec i uradili nekoliko desetina, a mozda i vise, puta na ovim stranicama.
Ali ako vec smatrate da vas lazem, ne razumijem zasto mi i dalje postavljate pitanja?
p.k.
ja jos ni jednom nisam iznio nikakav stav niti misljenje vezano uz koalciju koju ste u KS napravili...ponovljeno pitanje,a ponavljat cu ga dok se boje ne istope ,jeste vezan uz vas stav kako za zlo u devedesetim SDA nosi krivicu kao i SDS i HDZ...
cisto da se ne zaboravi...
mislim da na to imam pravo po pravilima forumske diskusije a i tema je koncipirana tako da ja pitam a vi odgovarate...
naravno i vi imate pravo ne odgovoriti na pitanje...
Nisam imao priliku gledati danasnju sjedinicu KS, ali mi jedan drug prenjeo, da ste u nekoj od diskusija rekli, parafraziram,: Da cete zbog nepotizma i nacina podjele stolica i pozicija, kao i nacina vladanja i obavljanja svoje duznosti, biti otvoreno protiv trenutne Vlade KS i premijera.
Mozes li mi prokomentarisati ovu izjavu, naravno ukoliko je tacna? I koje su to metode otvorene borbe, koju mislite provoditi, protiv ove Vlade??
Dnevni red hitne sjednice SKS-a sastojao se od svega dvije tacke; razrjesenje i imenovanje skupstina 14 javnih preduzeca. Prije pocetka rasprave parlamentarna vecina predvodjena SDA-om (a cine je SDU, DF, NSrzB i samostalni poslanici) je nametnula odluku da ce se o svim razrjesenjima i imenovanjima diskutovati i odlucivati "u paket".Takva procedura je eliminisala mogucnost zamjerki i neglasanja za pojedina kadrovska rjesenja.Prof. Haveric je podsjetio clanove Skupstine na aktuelno stanje u zdravstvu, na infomacije da se zbog nedostatka adekvatnih uplata iz budzeta i zdravstvenog fonda u sarajevskim bolnicama ne obavljaju pojedine medicinske usluge.
U svom istupu sam podsjetio na monoetnicke rukovodece strukture u zdravstvu, na imenovanje nestrucnih i ljudi sa kriminalnom prosloscu, supruznika, itd…Izrazio sam nas stav da je aktuelna vlada izgubila - ako ga je ikad i imala - svaki moralni kredibilitet, da je smatramo stetnom po interese kantona i gradjana koji zive u njemu i da cemo ih gdje god i kad god mozemo sprijecavati da i dalje rade ono na sta su se ocigledno i jedino fokusirali - a to je preuzimanje kontrole nad javnim rashodima, preduzecima i institucijama.
Neposredno prije istupa o izvjestaju vlada u 2012. godini pokusao sam postaviti sljedece pitanje, ali poslanik SDA, Dino Konakovic, intervenisao (U principu opravdano, po mom misljenju) i trazio da se diskusija vodi iskljucivo u okviru izvjestaja. Pitanje, na koje je premijer zelio odgovoriti, ali je odustao nakon intervencije Konakovica je bilo;
Premijeru, ucinili biste i meni, a vjerujem i javnosti, uslugu ukoliko biste nam pojasnili situaciju sa ostavkama. Nekoliko ministara u vladi je, kako pisu mediji, podnijelo ostavke. Ono sto me konkretno zanima je sljedece; da li su, i koji, ministri podnijeli ostavku? i,… pod pretpostavkom da vi ne mislite da je normalno da ministri koji podnesu nastave raditi svoj posao kao da se nista nije dogodilo…sta vi kao premijer mislite poduzeti po tom pitanju.
Cinjenica da su se u periodu o kojem govorimo na vlasti u Kantonu Sarajevo izredale cak tri vlade cini, na prvi pogled, izvjestaj o radu kantonalne izvrsne vlasti, komplikovanim. Ali sve tri vlade su bile samo razlicita nalicja istog shvatanje politike. To se najbolje vidi iz njihovog odnosa prema javnom novcu, javnim institucijama i odsustvu volje za sustinske reforme. Posto su, po meni, razlike medju njima samo u nijansama njihova pojedinacna analiza bi bila samo dodatno gubljenje vremena. Jer svim ovim vladama - dvjema koje je formirao SDP i sadasnjoj SDA-ovskoj je zajednicko to sto ih se, blago receno, moze okarakterisati kao neefikasne, neuspjesne pa cak i stetne po interese gradjana kantona.
Broj nezaposlenih je iz mjeseca u mjesec bio sve veci.
Ekonomska aktivnost je nastavila trend opadanja, ali je zato finansijski, parafiskalni, pritisak drzave na realni sektor, pogotovo na mala i srednja preduzeca, povecan.
Nije ucinjen niti jedan korak u borbi protiv korupcije i drzavnog kriminala.
Zavlacenje glave u pijesak… Odbijanje vlada u 2012. godini da se uhvate u kostac sa mnogobrojnim problemima u kantonu samo je usloznilo situaciju i otezalo neizbjezne reforme. Milioni maraka poreskih obveznika, iz mjeseca u mjesec, nestaju u finansijskim ambisima javnih preduzeca - koja su kriminalom i stranackim nepotizmom onesposobljena za rad i unistena.
Dug za takvu vrstu politike, za nerazumnu javnu potrosnju, ce platiti buduce generacije.
Za mene je od puke statistike resornih aktivnosti koje precizno opisuju tesko ekonomsko i socijalno stanje u kojem zivimo poraznije bilo citati zakljucne redove izvjestaja u kojima oci bode potpuno odsustvo ideje o tome sta bi i kako trebalo uraditi da se stanje popravi. Da li je to zbog njihovog, licnog, neimanja vizije, ili nespremnosti ostalih clanova vlade da urade ono sto je ocigledno potrebno uraditi, ne znam. Ono sto znam je da su ministri koji su pokusali pokrenuti odredjene reforme u svojim resorima vrlo brzo shvatili da za tako nesto niti u jednoj od ove tri vlade nije bilo i nema ni sada politicke volje.
Zaposleni gradjani 70% svog radnog vremena rade za drzavu. Kada tome dodate PDV, pa porez na dohodak i profit i cinjenicu da drzava gradjanima skupo naplacuje izdavanje dokumenata koje ona od njih u raznim, cesto besmislenim, administrativnim postupcima od njih zahtijeva - onda dobijete ono sto zovemo budzet.
Ali ni za toliki novac ni jedna od ovih vlada nije poreskim obveznicima ovog grada uspjela omoguciti niti uredno snabdjevanje vodom, niti siguran, redovan i udoban javni prijevoz, niti ulice bez razbojnistva, pasa lutalica, ilegalnih trgovaca i profesionalnih prosjaka. Sve tri vlade su svoju energiju i vrijeme potpuno fokusirale na preuzimanje politicke i finansijske kontrole nad javnim preduzecima i institucijama te socijalnim i vanbudzetskim fondovima. Vlade su se mjenjale, ali su se ponasale skoro identicno. Kazem skoro identicno jer ipak postoje razlike. Vlade pod vodstvom SDP-a su pokazale malo vise etnicke pravicnosti prilikom uhljebljavanja svojih kadrova i njihovi su se ministri, za razliku sadasnjih, suzdrzali da imenovanjem bracnih drugova u upravne odbore javnih preduzeca udare jos jedan samar javnosti.
Tesko je po losim odlukama ili nepostignutim rezultatima nadmasiti prethodne, ali aktuelna Vlada je na najboljem putu da i u ovako kratkom vremenu u tome uspije.
p.s.
Kao usputnu, ministar finansija, iznosi infromaciju da ce za mjesec ili dva morati donijeti odluku o obustavi izvrsenja budzeta. Skoro je nemoguce i zamisliti kakvo ce finansijsko i socijalno stanje biti u kantonu ukoliko se vrlo brzo i radikalno nesto ne promjeni u vlasti. Gradjani su ovih dana pred parlamentom poceli iscrtavati liniju preko koje, kako tvrde, vlast ne smije preci.(Ja sam vec mislio da je sposobnost gradjana da trpe ovakvo stanje neogranicena).
Crta je, za sada, pozicionirana kako bi zastitila najmladje od bahatih hirova vlasti. Moje je misljenje da ako se protesti fokusiraju samo na pitanje koje ih je iniciralo, ukoliko se dozvoli da se zbog politickog sukoba "sestorki" i "cetvorki" sve ostalo (Budzeti prije svega) pocne urusavati, i taj prostor ce neminovno i neodbranjivo biti ugrozen.
Cinjenica da su se u periodu o kojem govorimo na vlasti u Kantonu Sarajevo izredale cak tri vlade cini, na prvi pogled, izvjestaj o radu kantonalne izvrsne vlasti, komplikovanim. Ali sve tri vlade su bile samo razlicita nalicja istog shvatanje politike. To se najbolje vidi iz njihovog odnosa prema javnom novcu, javnim institucijama i odsustvu volje za sustinske reforme. Posto su, po meni, razlike medju njima samo u nijansama njihova pojedinacna analiza bi bila samo dodatno gubljenje vremena. Jer svim ovim vladama - dvjema koje je formirao SDP i sadasnjoj SDA-ovskoj je zajednicko to sto ih se, blago receno, moze okarakterisati kao neefikasne, neuspjesne pa cak i stetne po interese gradjana kantona.
Broj nezaposlenih je iz mjeseca u mjesec bio sve veci.
Ekonomska aktivnost je nastavila trend opadanja, ali je zato finansijski, parafiskalni, pritisak drzave na realni sektor, pogotovo na mala i srednja preduzeca, povecan.
To je to.. Pitanje: Da li je itko i ako jeste iz koje političke opcije dijelio ovo mišljenje koje si iznio, podržao ili nešto slično? Općenito zanimaju me reakcije na ovaj dio koji sam citirala. hvala
Mada ne bih trebala uvijek se iznenadim Hvala na odgovoru i ujedno hvala na ovom diskursu, jer predstavlja zaista mišljenje mnogih građana. Bar moje, utoliko mi je neizmjerno drago da ima ko da transmituje
Problem kod svih vas u vlasti je što niste iskreni jedno pričate ,a sasvim drugo radite , to je vidljivo i kod gospodina Kojovića , da nam je da doživimo prijedlog za stvaranje viška vrijednosti a ne samo uništavanje građanskog ili narodnog dobra . Kad se iznosi istina o parazitskoj administraciji mnogi se nađu uvrijeđeni,a ne razmišljaju koliko sve to skupa utječe na podrivanje temelja Federacije i same Bosne i Hercegovine,da ima svijesti imalo u vladajućim političkim strukturama donijeli bi odluku da najveća mjesečna nadoknada ne smije prelaziti iznos od 270.000 KM.Pozdrav
pk , ne upitah vas to nikad, i sad ne želim niti tražim detalje, ali odgovor na pitanje da li ste imali nemoralne ponude u smislu prodaje glasa, koalicije, šutnje ili slično? Hvala.
Pedja Kojovic wrote:Kao usputnu, ministar finansija, iznosi infromaciju da ce za mjesec ili dva morati donijeti odluku o obustavi izvrsenja budzeta. Skoro je nemoguce i zamisliti kakvo ce finansijsko i socijalno stanje biti u kantonu ukoliko se vrlo brzo i radikalno nesto ne promjeni u vlasti. Gradjani su ovih dana pred parlamentom poceli iscrtavati liniju preko koje, kako tvrde, vlast ne smije preci.(Ja sam vec mislio da je sposobnost gradjana da trpe ovakvo stanje neogranicena).
Gospodine Kojovicu, da li ste bili prisutni u sali, kada je gospodin Kozadra izlagao izvjestaj o izvrsenju Budzeta za 2012. god.?
Pedja Kojovic wrote:
KatarinaKosaca wrote: Pitanje: Da li je itko i ako jeste iz koje političke opcije dijelio ovo mišljenje koje si iznio, podržao ili nešto slično? Općenito zanimaju me reakcije na ovaj dio koji sam citirala. hvala
Pedja Kojovic wrote:Bas niko.
Zar nije gospodin Kemal Ademovic prvi prokomentarisao, zasto u izvjestaju Vlade za 2012. g. nema nista o korupciji?
Mada ne bih trebala uvijek se iznenadim Hvala na odgovoru i ujedno hvala na ovom diskursu, jer predstavlja zaista mišljenje mnogih građana. Bar moje, utoliko mi je neizmjerno drago da ima ko da transmituje
dopuna... dakle diskurs odličan, iako je više za više razine vlasti, a ne kantolanlnu. Jer fiskalna politika, kao i kreiranje ambijenta zapošljavanja su prevashodno posao makroekonomije..
Pedja, odlicna izlaganja na sjednici. Veliki broj gradjana, ukljucujuci i mene, dozivljava obje te Vlade, i politicke grupacije, upravo tako kako si ih prozvao.
Smatram da je cin izrazenog etickog, pa mozemo reci i patriotskog, momenta otvoreni i glasno ustati protiv ove trenutne Vlade, i uopste parlamentarne vecine, jer nacin na koji trose budjetski novac je karikaturan i sramitan. U sve to ukljucujem i izrazeni neoptizam, nestrucnist, cak ni minimalan, bar simbolican, pokusaja borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i sl. A da ne kazem koji je sramotan opodnis prema upravljanju javnim oreduzecima i sl.
Da ne duzim, jer si sve i sam odlicno rekao i dijagnosticirao. Moja podrska. I jednostavno morate, vas dvojica iz NS, otvorenije i radikalnije uci u sukob sa politickim i mentalnim sklopom koji vlada u toj skupstini, parlamentarnoj vecini i Vladi.
Otprilike, da vi dio borbe koju mi vodimo po trgovima, prenesete u skupstinu.
Pedja, evo jos jedno pitanje
Da li si ti licno, a i NS, u nekom obliku ipak razocarani drzanjem, logikom, ali i ponasanjem DF i SDU (od ovih drugih ja sam upravo sve ovo i ocekivao), a u kontekstu eventualnog pokusaja stvaranja 'trecega fronta' pred izbore 2014.?
Sarajevo11 wrote:Problem kod svih vas u vlasti je što niste iskreni jedno pričate ,a sasvim drugo radite , to je vidljivo i kod gospodina Kojovića , da nam je da doživimo prijedlog za stvaranje viška vrijednosti a ne samo uništavanje građanskog ili narodnog dobra . Kad se iznosi istina o parazitskoj administraciji mnogi se nađu uvrijeđeni,a ne razmišljaju koliko sve to skupa utječe na podrivanje temelja Federacije i same Bosne i Hercegovine,da ima svijesti imalo u vladajućim političkim strukturama donijeli bi odluku da najveća mjesečna nadoknada ne smije prelaziti iznos od 270.000 KM.Pozdrav
Otkad je Naša Stranka na vlasti i gdje je na vlasti ? Konkretno ? Za "sporazum" znamo ali to je formalno gotovo no gdje to Naša Stranka vrši vlast ? U mašti ? Šta to "gospodin Kojović" radi nekorektno , po čemu je on zaslužan za nestvaranje viška vrijednosti , kako "gospodin Kojović" utiče na krizu vlasti u Federaciji i samoj Bosni i Hercegovini i kada su to "gospodin Kojović" te ostali vijećnici NS-a glasali ZA povećanje mjesečnih naknada i gdje ?
Samo bih vas molila da odgovorite konkretno a ne nadugo prema niđe veze.
Hvala
KatarinaKosaca wrote:pk , ne upitah vas to nikad, i sad ne želim niti tražim detalje, ali odgovor na pitanje da li ste imali nemoralne ponude u smislu prodaje glasa, koalicije, šutnje ili slično? Hvala.
Imali smo takve situacije i stranka i skoro svaki vjecnik pojedinacno.
Pritisak se cesto vrsio i na radnim mjestima nasih clanova, prema njihovim roditeljima i clanovima porodice.
Smatram da je okrupnjavanje OPOZICIJE krucijalno pred izbore 2014.
Da li ce nekome ko je dio ovog mandata proveo u vlasti drugi potencijalni partneri za taj politicki blok i glasaci vjerovati da je zapravo bio opozicija je upitno.
Nema sumnje da se Damir Marjanovic pokazao kao dobar ministar, neko ko bi u nekom drugom okruzenju proveo neophodne reforme u obrazovanju i dao mu budzetski znacaj koji ta oblast zasluzuje.
Ali bojim se da on, i jos nekoliko ministara, u ovoj konstelaciji snaga u kojoj poslanik Radeljas ima nesrazmjerno velik uticaj na rad izvrsne vlasti, Marjanovi&Co sluze ovoj SDA vladi samo kao paravan.
Ulazio i izlazio iz sale za vrijeme prezentacije ministra Kozadre.
Nisam cuo g.Ademovica ali ako je, kako kazete, to rekao on,...on koji dolazi iz stranke koja je najodgovornija za sadasnje stanje u zemlji ukljucujuci i rasirenost i obim korupcije i drzavnog kriminala,... onda mi je drago da nisam jer mi je u ovoj Skupstini navrh glave onih koji za TV pricaju kao opozicija a glasaju za odluke vlade ili osudujuju ponasanje koje i njih same karakterise.
tvsabina wrote:
Otkad je Naša Stranka na vlasti i gdje je na vlasti ? Konkretno ? Za "sporazum" znamo ali to je formalno gotovo no gdje to Naša Stranka vrši vlast ? U mašti ? Šta to "gospodin Kojović" radi nekorektno , po čemu je on zaslužan za nestvaranje viška vrijednosti , kako "gospodin Kojović" utiče na krizu vlasti u Federaciji i samoj Bosni i Hercegovini i kada su to "gospodin Kojović" te ostali vijećnici NS-a glasali ZA povećanje mjesečnih naknada i gdje ?
Samo bih vas molila da odgovorite konkretno a ne nadugo prema niđe veze.
Hvala
tvsabina,
Postavili ste drugom forumasu nekoliko pitanja, i samo se zelim osvrnuti na jedno od tih u kojima govorite o povecanju naknada. Mogao sam ovo izbjeci, ali nasi vijecnici jesu glasali za povecanje pausala u Opcini Centar, ako cemo biti potpuno iskreni. Govorio sam vec o tome kako su odluke prezentirane, kako su zakonske obaveze, i nesto sto nisu bile povezani na sjednici, i kako su nasi vijecnici napravili gresku, i predlozili nakon toga, samovoljno, uplacivati razliku socijalno najugrozenijim porodicama. Iako su Predsjednistvo i GO NS-a nakon toga zauzeli stav da se nigdje ne smije glasati za povecanja naknada, iako smo protiv takvih povecanja bili u svim drugim opcinama, i imajuci u vidu da naknade u Centru nisu znacajno povecane a da je Opcina Centar u veoma dobroj finansijskoj situaciji, mislim da je bilo potpuno pogresno i neodbranjivo glasati na ovaj nacin. Mislim da ce ovakvih gresaka biti jos, iskljucivo zbog neiskustva ne zle namjere, ali ce se popravljati cim ih uocimo.
Na vasa ostala pitanja moze odgovoriti osoba kojoj ste pitanja i postavili jer ja nemam odgovor na ista.
Pedja Kojovic wrote:
Kao usputnu, ministar finansija, iznosi infromaciju da ce za mjesec ili dva morati donijeti odluku o obustavi izvrsenja budzeta. Skoro je nemoguce i zamisliti kakvo ce finansijsko i socijalno stanje biti u kantonu ukoliko se vrlo brzo i radikalno nesto ne promjeni u vlasti. Gradjani su ovih dana pred parlamentom poceli iscrtavati liniju preko koje, kako tvrde, vlast ne smije preci.(Ja sam vec mislio da je sposobnost gradjana da trpe ovakvo stanje neogranicena).
Pedja Kojovic wrote:Ulazio i izlazio iz sale za vrijeme prezentacije ministra Kozadre.
Znaci, niste pratili izlaganje izvjestaja i razloge, zbog cega bi moglo doci do obustave izvrsenja budzeta.
Sta vi mislite kad bi se nesto "brzo i radikalno promjenilo u vlasti KS" sta bi ta "neka druga vlast" mogla uciniti sto se tice budzeta?
Sta vi mozete uciniti u FP, da pomognete u prilivu sredstava u budzet KS sa nivoa Federacije?
LP
Iako je prezentacija ministra Kozadre bila simpaticna, najvise zbog toga sto je upotreba tog metoda nazalost jos uvijek rijetkost kod nas, on nije sadrzavala podatke koje nismo imali i ranije i u materijalu koji smo dobili pred sjednicu.
Ukoliko procitate moj istup prilikom izglasavanja budzeta o kojem je bilo rijeci onda cete vidjeti da smo tada jedino mi ukazivali na nedrzivost istog. Nazalost, isto to smo rekli i za ovogodisnjni budzet koji je radjen na premisama da ce BDP rasti skoro 3% kao i prihodi od indirektnih poreza i da cemo dobiti onih 35 mil km od MMF-a. Zbog toga ce izvrsenje i ovog budzeta vrlo vjerovatno i vrlo skoro morati biti obustavljeno.
Mi imamo vrlo jasnu sliku i plan sta bi trebalo uraditi.
Mi smo i do sada iznosili prijedloge koji su se ticali prihodovne strane budzeta i to, takodje, mozete pronaci i u saopstenjima stranke, i na mom blogu i na ovom forumu ako pretrazite periode neposredno nakon usvajanja budzeta.
Ja bih mogao sve to ponoviti, ali mislim da nije fer ni prema meni (da ponovo pisem o onome o cemu sam toliko vec pisao i govorio na SKS) ni prema drugim forumasima.
ALi vi cete se sasvim izvjesno sjetiti koliko sam puta upozoravao SKS da ce usvajanjem Zakona o nacionalnim manjinama na nacin na koji su to uradili - uz odobrenje ministarstva finansija - kostati KS milione maraka ukoliko se neko dosjeti da pokrene tuzbu jer zakon obecava prava za koja u budzetu nema novaca.
Kao ilustracija(bez "radikalnih" mjera)...
Rashodovna strana; planski stecaj u GRAS-u, stvaranje holdinga komunalne privrede, Univerziteta u Sarajevu, rasporodaja voznog parka, reorganizacija administracije i neophodne korekcije u trezorskom poslovanju...
Prihodovna strana; Osim "giljotine propisa" i poslovnog odjela za rad sa strankama u KS i uvodjenja realnih cijena komunalnih usluga sa pojedinacnom korekcijom putem socijalnih karata, Zakon o saobracaju u mirovanju, donosenje, "ispravnog" zakona o koncesijama i njegova dosljednja primjena, izgradnja garaza ciji je vlasnik KS, itd...
Nabrojano nije ni najbolji ni prioritetni redosljed nego samo ilustracija sta bi kanton mogao uciniti.
Na nedavno odrzanom sastanku sa prof. Cenic smo zajedno prosli kroz ekonomski plan koji je za potrebe Nase stranke radila grupa strucnjaka (I prof. Cenic je ucestvovala u radu grupe) smo vrlo precizno poslozili ta bi se moralo uraditi u prvih 100 dana, u prvoj godini, itd...
(Jako mnogo novca, za prilike u NS-u smo ulozili u izradu dokumenta - imali smo srecu da za jedan veci dio pronadjemo sredstva iz stranih fondacija. Hocu da kazem, kada bude vrijeme necemo ga kriti od ociju javnosti, dapace).