Tvoj Nikšić kaže pristao bi i na dva!
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
doremifa
#16102 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nije uopce vazno na sta bi Niksic ili Dino ili Celik ili ti ili ja pristali. Vazno je sta pise u zakonu i ustavu
- drndalo
#16103 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nego da pokusamo malo pisati i o kome drugom osim o Damiru...
Ima li gdje sta vise o prvom Fortinom danu, dhe su pare i koliko fali?
Imal sta vise o volji ? Itd...
Ima li gdje sta vise o prvom Fortinom danu, dhe su pare i koliko fali?
Imal sta vise o volji ? Itd...
-
doremifa
#16104 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
DAkle, CIK je odlucivao o Domu naroda FBiH a ti si onda spomenuo dio koji je prepisan iz Ustava a koji se odnosi samo na kantone a ne na Dom naroda. Cisto da to rijesimo.kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 16:53Prvo si tvrdio da u Ustavu KS i u Ustavu FBiH ne piše isto. Dobro, to smo riješili.doremifa wrote: ↑06/01/2021 16:21Dakle ovaj clan:
Ustav Federacije BiH Prijelazne i završne odredbe Članak IX 11.a;
„1. Proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti, uključujući i sudove, konstitutivni narodi i skupine ostali biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama Federacije BiH. Kao ustavno načelo, takva proporcionalna zastupljenost bazirati će se na popisu iz 1991. godine dok se Aneks VII. u potpunosti ne provede, sukladno Zakonu o državnoj službi Bosne i Hercegovine. Ovo opće načelo će se precizirati entitetskim zakonima. Entitetski zakoni će utvrditi konkretne rokove i regulirati će narečeno načelo sukladno regionalnom etničkom strukturom entiteta i kantona.
Javne institucije u smislu ovoga članka su ministarstva u Vladi FBiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji BiH.“
Ja moram priznati da ne vidim ovdje Dom naroda FBiH
Da se vratimo na CIK i aneks 7 i popis '91.
Izborni zakon BiH predviđa za Dom naroda FBiH da se "Do potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, raspodjela mjesta po konstitutivnom narodu..." itd, itd... koristi popis iz 1991.
CIK prije dvije godine donosi odluku da se raspored izvrši po popisu iz 2013.
Niko zbog toga nije podnio ustavnu apelaciju ili slično.
I sam Damir Nikšić je aktivno glasao za delegate iz reda Bošnjaka u SKS za Dom naroda FBiH.
Ja iz toga izvodim zaključak, da ako je bio ustavan izbor delegata za Dom naroda FBiH u SKS po popisu iz 2013., onda je ustavan i izbor ovog sastava vlade KS.
Ne može aneks 7 i popis iz 91. istovremeno biti neustavan za izbor sastava vlade, a ustavan za izbor sastava delegata.
Mislim da su Dom naroda FBiH i KS dvije potpuno razlicite stvari.
Ustav KS izricito kaže:
"Član 27
Konstitutivni narodi i pripadnici grupe Ostalih bit će proporcionalno zastupljeni u Vladi.Takva zastupljenost će odražavati popis stanovništva iz 1991. godine do potpune provedbe Aneksa 7, u skladu sa članom IX. 11a. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.
Kandidata za mjesto premijera Kantona imenuje predsjedavajući Skupštine u konsultaciji sa zamjenicima predsjedavajućeg. Kandidat za mjesto premijera Kantona predlaže ministre. Ministri nemaju zamjenike.
Ministri zajedno sa premijerom čine Vladu Kantona.
Vladu potvrđuje Skupština većinom glasova.
Vlada preuzima dužnost nakon potvrđivanja od strane Skupštine i davanja svečane izjave.
Sve odluke Vlade donose se prostom većinom glasova prisutnih koji glasaju."
Ako se CIK pozivao na neki član Ustava FBiH nije sigurno na taj koji si naveo jer nema veze sa Domom naroda FBiH. Ponavljam "Javne institucije u smislu ovoga članka su ministarstva u Vladi FBiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji BiH."
-
doremifa
#16105 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
kluz franjo
#16106 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Stvarno se neću "naduravati" u vezi definicije nečega što ustavopisac naziva "ustavnim načelom".
Ne može Damir Nikšić pri izboru delegata u Dom naroda iz SKS prihvatiti popis iz 2013., a prilikom izbora vlade insistirati na popisu iz '91. i argumentovati to ustavnim načelom, koje je u oba slučaja identično.
Da ponovim.
Ako je sastav delegata za Dom naroda FBiH iz SKS - a za koje je i Nikšić glasao - ustavan, onda je ustavan i sastav ove i zadnje dvije vlade KS.
-
doremifa
#16107 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kao sto sam vec rekao, nisu uopce isti clanovi koji se odnose na Dom naroda i na KS ali ih ti slobodno i dalje poistvojecuj.kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 18:02Stvarno se neću "naduravati" u vezi definicije nečega što ustavopisac naziva "ustavnim načelom".
Ne može Damir Nikšić pri izboru delegata u Dom naroda iz SKS prihvatiti popis iz 2013., a prilikom izbora vlade insistirati na popisu iz '91. i argumentovati to ustavnim načelom, koje je u oba slučaja identično.
Da ponovim.
Ako je sastav delegata za Dom naroda FBiH iz SKS - a za koje je i Nikšić glasao - ustavan, onda je ustavan i sastav ove i zadnje dvije vlade KS.
- addem
-
palermo
#16109 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Dobro, Nikšić je to trebao drugačije juraditi.Bancho wrote: ↑06/01/2021 16:54 Mislim da je Nikšiću povrijeđen ego što nije više bio uključen u rad četvorke, nego što mu je stalo do ustavnosti vlade. Samo njegova izjava "može i dva umjesto tri" i postavljane nekih uslova, jasno govori njegovu želju da podigne sebi rejting i da izgleda važniji nego što jeste. Da se razumijemo, sve što je naveo stoji i potpuno je u pravu, međutim to je trebao da uradi ranije i da priča na tu temu sa Konakovićem, Nikšićem i Kojovićem ali on to nije uradio. On i Marijanović su predložili ministricu za visoko obrazovanje, zbog čega nisu ponudili srbina ili hrvata nego bošnjakinju? Kaže da nije bio svjestan, pa ako smo mi na forumu više manje znali imena, kako to on nije znao koji je bio uključen u sve to?
Nemam ništa protiv njega u skupštini, čak šta više ali je pokazao nestabilnost i nesigurnost. Čovjek nije timski igrač i vjerujem da će ga postepeno četvorka odstraniti.
A što su trebali Kojović, Nikšić posebno, a onda i Konaković uraditi. I što bi trebali sada uraditi ?
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#16110 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
ne mogu da vjerujem da se smjena vlade petak 13 pretvorila u raspravu o nedostatku srba. nitko da spomene ni riječ o fortinom ekpozeu.
i krenemo redom i shvatimo da je prvi kriterij za izbor ministara, zapravo njegova nacionalnost, pa tek struka i ostale kompetencije.
a naravno, nacionalisti jedva dočekaju da se uhvate za slamkicu nacionalne diskriminacije. jebote kada skontam da sam sinoć listao imena bivših ministara i nagađao kako se nacionalno izjašnjavaju i jesu li srbi, hrvati ili bošnjaci i shvatio koliko je to zarazna i bolesna tema. nikada na to nisam ni obraćao pažnju, sve dok nikšić nije počeo sa svojim egzebicijama.Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) smatra da je nova Vlada Kantona Sarajevo neustavna s obzirom na to da nije ispoštovan princip proporcionalnog nacionalnog sastava, jer je od 13 članova Vlade samo jedan Srbin.
i krenemo redom i shvatimo da je prvi kriterij za izbor ministara, zapravo njegova nacionalnost, pa tek struka i ostale kompetencije.
-
doremifa
#16111 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
prvo je stranacka pripadnost i ortastvo, drugo je da je "moje" nacionalnosti a trece ni nemamalakh wrote: ↑06/01/2021 18:13 ne mogu da vjerujem da se smjena vlade petak 13 pretvorila u raspravu o nedostatku srba. nitko da spomene ni riječ o fortinom ekpozeu.
a naravno, nacionalisti jedva dočekaju da se uhvate za slamkicu nacionalne diskriminacije. jebote kada skontam da sam sinoć listao imena bivših ministara i nagađao kako se nacionalno izjašnjavaju i jesu li srbi, hrvati ili bošnjaci i shvatio koliko je to zarazna i bolesna tema. nikada na to nisam ni obraćao pažnju, sve dok nikšić nije počeo sa svojim egzebicijama.Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) smatra da je nova Vlada Kantona Sarajevo neustavna s obzirom na to da nije ispoštovan princip proporcionalnog nacionalnog sastava, jer je od 13 članova Vlade samo jedan Srbin.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#16112 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sami su sebi krivi sto o ovome nisu razmisljali, sa ovakom banalnoscu dati povoda nacionalistima je bas amaterski
- Styling
#16113 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa ne mozes na silu nekoga napraviti ministrom ako nemas kadar.izvrsni direktor wrote: ↑06/01/2021 18:25 Sami su sebi krivi sto o ovome nisu razmisljali, sa ovakom banalnoscu dati povoda nacionalistima je bas amaterski
-
doremifa
#16114 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Evo ti i dodatno pojasnjenje, ovako je pisalo u IZ dok ga nije Ustavni sud "obrisao":kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 18:02Stvarno se neću "naduravati" u vezi definicije nečega što ustavopisac naziva "ustavnim načelom".
Da ponovim.
"*Član 20.16 A
(1) Do potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini,
raspodjela mjesta po konstitutivnom narodu koja je obično uređena Poglavljem 10, Potpoglavlje
B ovog Zakona odvija se u skladu s ovim članom.
(2) Do organiziranja novog popisa, kao osnov koristi se popis iz 1991. godine tako da svaki
kanton bira sljedeći broj delegata:"
Ovako nesto nema ni na mapi za izvrsnu vlast u KS nigdje. Ako ima molim te citiraj
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#16115 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
A jbg, nacionalisti su nalozili da moras, dok ne promijenis ustav, moras. Ako ne u sarajevu, gdje ocekivati onda?Styling wrote: ↑06/01/2021 18:26Pa ne mozes na silu nekoga napraviti ministrom ako nemas kadar.izvrsni direktor wrote: ↑06/01/2021 18:25 Sami su sebi krivi sto o ovome nisu razmisljali, sa ovakom banalnoscu dati povoda nacionalistima je bas amaterski
-
doremifa
#16116 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ali kako? Fino je Dino rekao da nema sposobnih i hrabrih Srbaizvrsni direktor wrote: ↑06/01/2021 18:36A jbg, nacionalisti su nalozili da moras, dok ne promijenis ustav, moras. Ako ne u sarajevu, gdje ocekivati onda?Styling wrote: ↑06/01/2021 18:26Pa ne mozes na silu nekoga napraviti ministrom ako nemas kadar.izvrsni direktor wrote: ↑06/01/2021 18:25 Sami su sebi krivi sto o ovome nisu razmisljali, sa ovakom banalnoscu dati povoda nacionalistima je bas amaterski
-
Škobo Habu
#16117 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Da rezimiramo najosnovnije:
Pošto nismo demokratsko društvo - suludo je očekivati da držimo do demokratskih tradicija.
Ja želim da kažem da sama "konstitutivnost" ima i svoje dobre strane.
Sa te pozicije možemo konstatovati kako je Sarajevo bošnjački grad, a Banja Luka srpski. Po čemu je onda Sarajevo multi-nacionalna sredina?
Ustavnost, ustavnost, ustavnost...čovjek konstantno potencira birokratske odredbe kao da su ona jedina personifikacija Sarajeva i na kulturnom, i na historijskom, kao i na ekonomskom planu.
Ne znam kako nisi sposoban akceptirati stvari poput toga da je Mandić načelnik opštine Centar, gradonačlenik je Bogićević, što opet nema nikakve veze sa ustavnošću, već izbornom voljom građana, dok u kantonalnoj vlasti takvih primjera nemamo?
Znači mi nismo demokratsko društvo. To je tvoja konstatacija.kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 15:12
Ne znam zašto moram osnovna načela demokratije da ponavljam, ali hajde de...
1. Svako ima pravo da bira i da bude biran
2. Svaki glas vrijedi jednako
I u jednom i u drugom slučaju je "etničko balansiranje" (djelimično) suprostavljeno ovim načelima.
Ne kažem, ni da je dobro, a ni da nije, samo konstatujem.
Pošto nismo demokratsko društvo - suludo je očekivati da držimo do demokratskih tradicija.
Da nije "konstutivnosti" kakva bi danas imali prava srpski povratnici u Mostar ili bošnjački u Zvornik?Etnička konstitutivnost ne vrijedi za etničke ili bilo koje druge manjine, tako da ne vidim poveznicu tvog pitanja sa temom.
Ja želim da kažem da sama "konstitutivnost" ima i svoje dobre strane.
Sa pozicija zakona je o.k. Super.Ne znam, pitaj ih. Tema je bila ustavnost izbora ovog sastava vlade.
Ja sam iznio tezu po kojoj je izbor novog sastava vlade KS jednako ustavan, kao i sastav Doma naroda FBiH. Ni manje, ni više.
Sa te pozicije možemo konstatovati kako je Sarajevo bošnjački grad, a Banja Luka srpski. Po čemu je onda Sarajevo multi-nacionalna sredina?
Opet ne znam, na osnovu čega zaključuješ "šta ja zapravo razumijem ili ne razumijem".
Dio o "multi-kulturalizmu, jednakopravnosti, građanskim slobodama, krvim zrncima itd..." primam kao tvoje generalno mišljenje k' znanju iako ne vidim opet nikakvu direktnu poveznicu sa pitanjem ustavnosti sastava nove vlade KS, a niti sa aneksom 7.
Generalno sam kao Sarajlija ponosan, što je u Sarajevu i bez "ustavne prisile" normalno da premijeri i (grado)načelnici mogu biti i jesu nepripadnici većinske etnije.
Ustavnost, ustavnost, ustavnost...čovjek konstantno potencira birokratske odredbe kao da su ona jedina personifikacija Sarajeva i na kulturnom, i na historijskom, kao i na ekonomskom planu.
Ne znam kako nisi sposoban akceptirati stvari poput toga da je Mandić načelnik opštine Centar, gradonačlenik je Bogićević, što opet nema nikakve veze sa ustavnošću, već izbornom voljom građana, dok u kantonalnoj vlasti takvih primjera nemamo?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#16118 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sarajevo se samo sebi piša na glavu tj stanovnici/žitelji... Ustav ako se krsi onda se svaki zakon moze krsiti ispod ustava... USTAV je za gradjansko drustvo Kuran, Biblija, Talmud... i ako to krsis onda je sve dopusteno i kriminal i korupcija i nepotizam i pljacka i ubistva i silovanja itd itd... zato se i valjamo u blatu i tu smo gdje smo, sa partijskim vodjama koji konstantno gaze ustav i rade sto im se hoce i moze a mi se kao ibretimo gdje je zapad, EU, NATO... Konakovic, Kojevic, Niksic trebaju sjesti i dobro o ovome prokontat i donjeti jedinu razumnu odluku a to je da pocnu da postuju ustav od prvog do zadnjeg slova... inace nista od promjena, sve je kozmetika i sarena laža.
-
kluz franjo
#16119 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ne mogu ja stvarno tebi sada objašnjavati šta znači ustavno načelo/princip. Niti ti mogu pojašnjavati šta znače različite zakonske odredbe koje imaju izvor u identičnom ustavnom principu/načelu.doremifa wrote: ↑06/01/2021 18:27Evo ti i dodatno pojasnjenje, ovako je pisalo u IZ dok ga nije Ustavni sud "obrisao":kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 18:02Stvarno se neću "naduravati" u vezi definicije nečega što ustavopisac naziva "ustavnim načelom".
Da ponovim.
"*Član 20.16 A
(1) Do potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini,
raspodjela mjesta po konstitutivnom narodu koja je obično uređena Poglavljem 10, Potpoglavlje
(2) Do organiziranja novog popisa, kao osnov koristi se popis iz 1991. godine tako da svaki
Ovako nesto nema ni na mapi za izvrsnu vlast u KS nigdje. Ako ima molim te citiraj
Ne može primjena jednog te istog događaja - u ovom slučaju primjena rezultata popisa iz 2013. - istovremeno u jednom slučaju biti ustavna, a u drugom neustavna, ako i jedan i drugi slučaj imaju izvor u identičnom ustavnom načelu/principu.
Ali evo, ako će ti biti lakše. Priznajem.AMANDMAN LI
Objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine na odgovarajući način će se koristiti za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke dok se Aneks 7. u potpunosti ne provede.
Ovim amandmanom mijenja se član IX.7 Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.
U FBiH je očigledno Aneks 7 u potpunosti sproveden. U cijeloj FBiH, osim u KS.
- video
#16120 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Joj @kluze kako mozes vise
Ti u klin a on u plocu!
Ti u klin a on u plocu!
-
kluz franjo
#16121 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Skoro sve "konstatacije" koje meni pripisuješ i sa njima se kao svađaš su tvoje lične konstrukcije.
Stoga ja samo mogu da konstatujem da se ti konstantno nešto svađaš sam sa sobom.
Haj živio.
-
doremifa
#16122 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Samo se drzi onog sto je napisano i nemoj izmisljati stvari. Veoma je jednostavno, sve potkrijepi. To da je CIK odlucio nesto u vezi Doma naroda je potkrijepljeno zakonom a ovo u vezi Vlade KS nije. Dakle, manje maste a vise cinjenica. Nadam se da si uspio shvatiti ovaj put a ako nisi nece mi biti tesko da ti opet ponovim.kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 19:12Ne mogu ja stvarno tebi sada objašnjavati šta znači ustavno načelo/princip. Niti ti mogu pojašnjavati šta znače različite zakonske odredbe koje imaju izvor u identičnom ustavnom principu/načelu.doremifa wrote: ↑06/01/2021 18:27Evo ti i dodatno pojasnjenje, ovako je pisalo u IZ dok ga nije Ustavni sud "obrisao":kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 18:02
Stvarno se neću "naduravati" u vezi definicije nečega što ustavopisac naziva "ustavnim načelom".
Da ponovim.
"*Član 20.16 A
Ne može primjena jednog te istog događaja - u ovom slučaju primjena rezultata popisa iz 2013. - istovremeno u jednom slučaju biti ustavna, a u drugom neustavna, ako i jedan i drugi slučaj imaju izvor u identičnom ustavnom načelu/principu.Ali evo, ako će ti biti lakše. Priznajem.AMANDMAN LI
Objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine na odgovarajući način će se koristiti za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke dok se Aneks 7. u potpunosti ne provede.
Ovim amandmanom mijenja se član IX.7 Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.
U FBiH je očigledno Aneks 7 u potpunosti sproveden. U cijeloj FBiH, osim u KS.
Prvi korak: razlikovati zakonodavnu i izvrsnu vlast (ako ne znas koja je koja procitaj negdje)
drugo korak: procitati a ne izmisljati stvari
treci korak: ponovo procitati da se uvjeris da nisi izmislio
nadam se da je bilo dovoljno jednostavno
-
Škobo Habu
#16123 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Smješan si. Toliko.kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 19:22
Skoro sve "konstatacije" koje meni pripisuješ i sa njima se kao svađaš su tvoje lične konstrukcije.
Stoga ja samo mogu da konstatujem da se ti konstantno nešto svađaš sam sa sobom.
Haj živio.
-
kluz franjo
- Styling
#16125 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ima Srba u Sarajevu, nije da nema, ali vecinom nisu rezidenti KS. Zive u Lukavici pa ih ne mozes angazovatiizvrsni direktor wrote: ↑06/01/2021 18:36A jbg, nacionalisti su nalozili da moras, dok ne promijenis ustav, moras. Ako ne u sarajevu, gdje ocekivati onda?Styling wrote: ↑06/01/2021 18:26Pa ne mozes na silu nekoga napraviti ministrom ako nemas kadar.izvrsni direktor wrote: ↑06/01/2021 18:25 Sami su sebi krivi sto o ovome nisu razmisljali, sa ovakom banalnoscu dati povoda nacionalistima je bas amaterski