Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Connaisseur Karlin wrote:
aha, znaci Njemac se mora odreci njamckog drzavljnastva, ako zeli uzeti US drzavljanstvo, hvala na neobicnom obrazlozenju
Ne mora, moram ti crtat. Amere boli kurko koliko drzavljanstava imas, niko te i ne pita za to. Nijemci mogu uzeti Americko i ne moraju se odreci svoga. Turci, mi i drugi hamelj budemo naguzeni jer se moramo odreci svog da bi uzeli njemacko.
detroit-mercy wrote:
Ne mora, moram ti crtat. Amere boli kurko koliko drzavljanstava imas, niko te i ne pita za to. Nijemci mogu uzeti Americko i ne moraju se odreci svoga. Turci, mi i drugi hamelj budemo naguzeni jer se moramo odreci svog da bi uzeli njemacko.
Mislim da HRVATI ne mogu , ako hoce nasljetstvo u svojoj LIPOJ..
U AT isti je zakon za sve. Jedno određeno vrijeme recimo ne traže ispisnice iz prijašnjih državljanstava... Ali kad pošalju da doneseš to važi i za Bosanca i za Nijemca i za Norvežanina. Ako ne doneseš vrati svoje.
u US nema podrske sistema kao u Evropi , drzzavu zaboli dupe kako ce netko zavrstiti skolovanje uvijek moze doci neko skolovan izavana , iz te famozen Njemacke
A u Bosni državu zaboli kako ćeš završiti školovanje?
moonca wrote:ah... mozemo danima uporedjivati ..praksa je drugo , tj toliko ima -ali- moze i ovako- da je nemoguce sve obuhvatiti...
Pa ja kažem samo, kako jeste. Dakle moji rođaci nisu ni u kakve ekskluzivne škole išli, nisu ni u državne, plaćale su se. Sad su se zadužili za studij. U Europi toga nema. I ako žena i muž imaju studentske kredite i plaćaju ih do 35 godina...nema šanse da riješe istovremeno i stambeno pitanje i dobiju djecu (plaćaju škole i vrtiće)
Budimo realni.
OK budime realni, nit ko zavrsava fakultete, niti imaju djecu niti imaju gdje zivjeti . A svake godine sam u De i imam rodjake u Au i vidim svojim ocima gdje zive i kako zive, jos su u tim zemljama iha godina.
Ne znam kako samo svi ovi uspjesi nashi ljudi o kojima stalno slusamo u polju business-a, nauke, medicine, najvise dolaze iz koje zemlje?
Zalosno je da Bosna stagnira dok naprimjer susjedna Srbija ide krupnim koracima naprijed...
Uskoro ce vozovi kroz Srbiju ici 200km/h, autoputevi se grade u ogromnim duzinama, jucer otvoreno 40-50 kilometara..
Vucic ogromne kompanije dovodi u slabije razvijene gradove..mnogi sada ne vide te procese koji su u toku trenutno
ali za 5 godina cemo svi lupati glavom kako je moguce da je Srbija za relativno kratko vrijeme postala Svicarska za nas.
Nivelacija wrote:Zalosno je da Bosna stagnira dok naprimjer susjedna Srbija ide krupnim koracima naprijed...
Uskoro ce vozovi kroz Srbiju ici 200km/h, autoputevi se grade u ogromnim duzinama, jucer otvoreno 40-50 kilometara..
Vucic ogromne kompanije dovodi u slabije razvijene gradove..mnogi sada ne vide te procese koji su u toku trenutno
ali za 5 godina cemo svi lupati glavom kako je moguce da je Srbija za relativno kratko vrijeme postala Svicarska za nas.
Brate stvarno nisam ultra-patriota i neobjektivan, al reci da je Srbija naprednija od Bosne (pogotovo razvijenog dijela Federacije) je suludo.
detroit-mercy wrote:
Fudo je meni bas zanimljiv lik, zao mi je sto opet fasova ban al mislio sam ga pitat jel rano da sadim paradajz i paprike jer nama salaukovina vazda dolazi sa njihove strane .
Ja preko vikenda posadio pa sta bude .
Ono, Fudo voli da postavlja neke crnjake, te vidi ovo ovdje, te vidi ono ovdje a recimo da ga pitas gdje zivi, u kolikom prostoru zivi, kakav mu je komsiluk, dobio bi sasvim drugaciju sliku.
Evo recimo, moja kola su vazda parkirana pred kucom i nikada ih ne zakljucavam. U zadnjih dvadeset godina kazu da je bila jedna kradja automobila u ovom naselju.
Gdje to parkiras..
u Pentagonu..
Pred kucom, prijatelju ovo je zemlja sa toliko razlicitosti da ne povjerujes. Imas pojedine gradove, podrucja gdje je kriminal jako visok dok na drugu stranu imas podrucja gdje je fakat zero kriminal.
X puta mi se desi da odem na posao ili djeca u skolu a da garazu zaborave zatvoriti a kroz garazu moze uci u kucu .
Ono, jednostavno nista se ne desava.
Ista stvar kod mog brata u Sjevernoj Karolini. Ništa se ne dešava. Kada je jedan tinejdžer obio par kuća, i skontali ko je, njegova majka izašla na televiziju i govori mu da se preda i vrati kući. I to je zadnji incident u 4 - 5 godina.
Nivelacija wrote:Zalosno je da Bosna stagnira dok naprimjer susjedna Srbija ide krupnim koracima naprijed...
Brate stvarno nisam ultra-patriota i neobjektivan, al reci da je Srbija naprednija od Bosne (pogotovo razvijenog dijela Federacije) je suludo.
Vidjeces sve uskoro. Ja sam ultra-patriota Bosne pa mi nije tesko priznati.
Da ne idem dalje napisao sam da rekobstruisu sada zeljeznicu, da ce vozovi ici 200 km/h dok kod nas od Zenice do Sarajeva koji je najprometniji pravac u drzavi se ide 2 sata na daljinu od 70 kilometara..
Pogledaj autoputeve..strasno, mi cak ni Lidlu nismo zanimljivi dok kod njih otvaraju desetine objekata Lidla do Ikea-e..itd.
Kompanije dolaze sa ogromnim kapacitetima za 3-4 hiljade radnika.
Ne vidimo sada mislimo da smo nesto..sjetit ces se mog posta kroz koju godinu..mi se samo zamajavamo
SaraFina wrote:
Pa ja kažem samo, kako jeste. Dakle moji rođaci nisu ni u kakve ekskluzivne škole išli, nisu ni u državne, plaćale su se. Sad su se zadužili za studij. U Europi toga nema. I ako žena i muž imaju studentske kredite i plaćaju ih do 35 godina...nema šanse da riješe istovremeno i stambeno pitanje i dobiju djecu (plaćaju škole i vrtiće)
Budimo realni.
OK budime realni, nit ko zavrsava fakultete, niti imaju djecu niti imaju gdje zivjeti . A svake godine sam u De i imam rodjake u Au i vidim svojim ocima gdje zive i kako zive, jos su u tim zemljama iha godina.
Ne znam kako samo svi ovi uspjesi nashi ljudi o kojima stalno slusamo u polju business-a, nauke, medicine, najvise dolaze iz koje zemlje?
Detroicane, sto fali tvojim rodjacima sa magisterijom u DE i u AT
Srbija ima strategiju. Mi nemamo. Kud ćeš dalje kad i Turska tamo ulaže puno više nego kod nas.
SaraFina wrote:
Budimo realni.
Nista, mislim da smo se pogresno razumjeli. Fino sam i konji podvukao, da ce i u Svabiji imati fin zivot, on sve regulisano, polako ide svojim tokom.
Ako hoce nesto vise, sljedci korak, dinamicnije, vise prilike za uspjeh, USA je puno bolja od Evrope.
Al pusite Vucicevu suplju
Jesu ovo pozeljne investicije?
Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović kaže za Danas da njihova bitka sa Jurom traje već pet godina, jer investitor iz Južne Koreje ima ubedljivo najgori odnos prema radnicima u Srbiji.
– Tukli su ih metalnim palicama, žene su napastvovali seksualno, iako silovanja nije bilo. Zabranjivan im je odlazak u toalet i savetovano da nose pelene. Kada nekom pozli, Hitna pomoć se zove u fabriku i ukoliko radnika ne odvedu u bolnicu on je dužan da se vrati poslu nakon što mu je ukazana pomoć – ističe Veselinović.
On kaže da u Juri šikaniraju i maltretiraju radnike u svakom smislu, fizičkom i mentalnom.
– Podneli smo mnogo prijava, ali se nikada ništa nije rešilo, osim u slačaju otpuštanja šestoro radnika još pre pet godina i to zato što su pokušali da osnuju sindikat. Doneta je presuda da su radnici u pravu, dobili su odštetu, ali nikada nisu vraćeni na posao – kaže Veselinović.
Na posao nisu vraćene ni trudnice i porodilje koje su pre dve godine dobile otkaz u kragujevačkoj fabrici. Veselinović kaže da je ista situacija u svim Jurinim fabrikama, Rači, Nišu, Leskovcu i da je zlostavljanje konstantno, kao i da je ponosan na radnike koji su ustali i odlučili da se pobune.
– Mi ćemo im pružiti pomoć, jer je ovaj njihov pokušaj za svako poštovanje, ali bojim se da će jedina posledica svega ovoga biti otkaz za one koji su štrajk organizovali – napominje Veselinović.
Nekoliko radnika danss je bilo i kod predsednika Veća Samostalnog sindikata u Leskovcu Ivana Jovanovića. Došli su da se žale, ali sindikat nema tu moć da ih zaštiti. Bar ne onoliko koliko bi trebalo. Jer u Juri je sindikalno organizovanje zabranjeno.
– Ne mogu da se organizuju jer im prete otkazom. Radnici su uplašeni, ali mislim da im je već dosta svega. Znate, kada na jugu Srbije izgubite posao, teško možete da nađete drugi i zato su ljudi spremni često da rade i za male pare i trpe svašta – ističe Jovanović.
Hiljade radnika ove firme bukvalno svašta trpi za svega 25.000 dinara koliko prosečno mesečno prime. Država je Juri za svako radno mesto dala i do 10.000 evra. Samo prošle godine Jura Leskovac dobila je od države subvenciju vrednu 950.000 evra. I zato ne čudi što u Juru, kako tvrde, stižu samo rutinske inspekcije u kojima se nikada ništa neregularno ne pronađe, jer je ceo sistem prilično „zatvoren“. Kako je i da li je država odlučila da reaguje pokušali smo juče da saznamo u Ministarstvu rada. Nije reagovalo.
Nista, mislim da smo se pogresno razumjeli. Fino sam i konji podvukao, da ce i u Svabiji imati fin zivot, on sve regulisano, polako ide svojim tokom.
Ako hoce nesto vise, sljedci korak, dinamicnije, vise prilike za uspjeh, USA je puno bolja od Evrope.
ali sto ce im vise , ako imaju lijep zivot , i da postanu robovi dolara
zar ce ih vise dolara usreciti , a istovremeno ce izgubiti sve sto imaju u EU
Fino sam i konji podvukao, da ce i u Svabiji imati fin zivot, on sve regulisano, polako ide svojim tokom.
Ako hoce nesto vise, sljedci korak, dinamicnije, vise prilike za uspjeh, USA je puno bolja od Evrope./quote]
Po prici i ponasanju osoba koje rade u EU.. i gledajuci kako to prepricavaju- jako je stresno... ustrokljeno.. mislim ne mogu vjerovati da se neko pored 'svabe ' moze opustiti i lezerno pricati uz kavu, ispricati neki vic. nema shanse -- zamisljajuci ih po mom licnom islustvu- gdje ih vidim opustene ovdje i kao turiste - opet -tezak narod. Imaju oni 'reda'u svemu tome , jel' to nesto sto drugi nemaju i ne naglasavaju .. ..
Opet me nisi razumjela, ako se ne zadovoljavaju time ako hoce nesto drugo onda je ta sljedeca stepenica US.
To ti je kao da kazes Havani (da ga uzmem za primjer), sta ce ti sve to, zaposli se u BH telekom i life is good.
Postati rob dolara je isto pogresan izraz, dvoje ljudi sa faxom, 40 sati rada sedmicno u USA imaju jako dobar zivot.
Ja imam dosta prijatelja, bracni parovi, npr. inzinjeri ili sta ti ja znam koja zanimanja, niko od njih ne neke pretjerane sate (kao sto se prica) na drugu stranu imam i prijatelje koji imaju svoje businesse i koji naravno rade dosta vise ali i vidis zasto rade.
detroit-mercy wrote:
Opet me nisi razumjela, ako se ne zadovoljavaju time ako hoce nesto drugo onda je ta sljedeca stepenica US.
To ti je kao da kazes Havani (da ga uzmem za primjer), sta ce ti sve to, zaposli se u BH telekom i life is good.
Postati rob dolara je isto pogresan izraz, dvoje ljudi sa faxom, 40 sati rada sedmicno u USA imaju jako dobar zivot.
Ja imam dosta prijatelja, bracni parovi, npr. inzinjeri ili sta ti ja znam koja zanimanja, niko od njih ne neke pretjerane sate (kao sto se prica) na drugu stranu imam i prijatelje koji imaju svoje businesse i koji naravno rade dosta vise ali i vidis zasto rade.
a zasto ne bi bili aovoljni, pa nisi jedina osoba koaj nekoga sa istim nivoom obrazovanja u EU , moji svi, rdobina i prijatleji odlicno ziv, a zasto bi radi malo vise dolara sebi uproastili evropski nacin zivota , a koji nece immati u US ; u US dzaba nova, svi imaju novac ,ali nemaju vremena , ne pricaj mi da imaju dobar zivot, jer ga nemaju , vide se jednom mjesecno , ponekda jednom u dva mijeseca , toliko o kvaliteti svakodnevog zivota
ne znam zasto se ovdje pise da su Njemci ili Austrijanci hladni , meni nisu , ja sa njima mogu jer sam zvijla u Ausstriji godinama
a zasto ne bi bili aovoljni, pa nisi jedina osoba koaj nekoga sa istim nivoom obrazovanja u EU , moji svi, rdobina i prijatleji odlicno ziv, a zasto bi radi malo vise dolara sebi uproastili evropski nacin zivota , a koji nece immati u US ; u US dzaba nova, svi imaju novac ,ali nemaju vremena , ne pricaj mi da imaju dobar zivot, jer ga nemaju , vide se jednom mjesecno , ponekda jednom u dva mijeseca , toliko o kvaliteti svakodnevog zivota
ne znam zasto se ovdje pise da su Njemci ili Austrijanci hladni , meni nisu , ja sa njima mogu jer sam zvijla u Ausstriji godinama
Kako neko ko zavrsi u 5 posao u Njemackoj ima vremena i neko ko zavrsi posao u 5 u USA nema vremena . Kazes, vide se jednom mjesecno, je li sto nemaju vremena ili sto mozda nece da sve vide. Ja imam ljude koje vidim vise puta sedmicno a imam i one koje vidim jednom mjesecno a i one koje vidim dva puta godisnje .
Ja kad odem u Svabiju nisam primjetio da oni imaju ista vise slobodnog vremena od nas tokom radne sedmice ili me mozda osjecaj vara.