GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#16076 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Svako ima pravo na godisnji odmor
mudrac2

#16077 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

trambusek88 wrote:Stanje u autobuskom saobraćaju je pogoršano zbog godišnjih odmora a u trolejbuskom malo poboljšano.
Tramvaji su standardno redukovani zbog ljetnog rasporeda.
da, neke linije rade samo ujutro. Pa mamu im lopovsku nisu mogli staviti neko saopštenje nego ko kreteni čekamo na stanicama?
mudrac2

#16078 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

pojedine linije u potpunosti ne voze. al nek su lole uvele dobrinja-ilidža.
man_464

#16079 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Lole su uvele jer je narod pisao peticiju.

Naravno CTS nije htio da vozi jer bi morao priznavati kupone. Oni to ne rade. Samo komercijalno voze.

Da gras nije pristao da vozi Dobrinja Ilidza bio bi teroristicka organizacija koja stanovnistu ne zeli da obezbjedi prevoz.

Licno sam istog misljenja da je ova linija mogla i trebala da saceka bolje stanje tj vis vozila u saobracaju.
mudrac2

#16080 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

man_464 wrote:Lole su uvele jer je narod pisao peticiju.

Naravno CTS nije htio da vozi jer bi morao priznavati kupone. Oni to ne rade. Samo komercijalno voze.

Da gras nije pristao da vozi Dobrinja Ilidza bio bi teroristicka organizacija koja stanovnistu ne zeli da obezbjedi prevoz.

Licno sam istog misljenja da je ova linija mogla i trebala da saceka bolje stanje tj vis vozila u saobracaju.
šta sad ja trebam pisati peticiju da mi vrate liniju koja postoji 30 godina, a koju su ukinuli, odnosno nikako je ne voze?

ili da mi refundiraji dio para kojim sam platio kupon za korištenje između ostalih i ove linije koje nema?
man_464

#16081 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Pa došli smo do te situacije, nazalost.

Lično sam također oštećen uvođenjem ove linije, jer ne "mojoj" liniji treba 4-5 buseva, a ono 2, a evo od ljetos samo jedan. :shock:
trambusek88

#16082 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Ministarstvo je prihvatilo peticiju za ovu liniju a oba prevoznika su izrazila zainteresovanost ali je prvo GRAS dobio privremeno rješenje za probno održavanje ove linije, mislim da je do kraja avgusta. Ako GRAS ne bude želio održavati ovu liniju moguće je da će novo probno rješenje dobiti Centrotrans kao što je bilo sa linijom Otoka-Briješće.

Pošto linija radi u dvokratnom režimu, održava je samo jedan vozač.

Linije su više oštećene sa linijom Vijećnica-Hrasnica, ali na to je Vatrić još prije godinu dana upozorio, da ukoliko inspekcija ne skloni nelegalne Centrotransove autobuse sa te linije koju su samoinicijativno uspostavili, da će i GRAS na isti način otvoriti slične neregistrovane komercijalne linije bez obzira što će druge linije ispaštati. Eto inspekcija je imala godinu dana fore da uspostavi red, ali ništa.
man_464

#16083 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Sasvim logičan potez, odmah je i GRAS trebao ubaciti Vijećnica - Hrasnica. Jer kad CTS vozi nelagalno, može i GRAS.
mudrac2

#16084 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

man_464 wrote:Sasvim logičan potez, odmah je i GRAS trebao ubaciti Vijećnica - Hrasnica. Jer kad CTS vozi nelagalno, može i GRAS.
ma ja, ali u isto vrijeme gras mora povući vozila sa linije hrasnic ailidža. čudi me da već nema tužbi protiv grasa za povrat sredstava. kupiš kupon po punoj cijeni a imaš 50% usluge. sasvim razumno bi bilo podnijeti tužbu protiv grasa i tražiti para unazad par godina.
man_464

#16085 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Vozila na liniji Vijecnica - Hrasnica saobracaju i na potezu Ilidza -Hrasnica... I tu je jos jedan autobus Ilidza - Hrasnica. Ukupno 3 autobusa.

Eh sad ima tu i Centrotrans koji ide svako sat takodjer. Pa to je pouka. Trazili ste privatnika to je taj show.

Ilidza - Hrasnica kad ide jedan bus to je svako 35 minuta. Dok npr na "mojoj" liniji kad je jedan bus ide svako 80-90 minuta.

Svakako da prijevoz treba da bude redovniji i cesci ali to je pokusano da se uradi uvodjem cts sto je na liniji 27 Ilidza Hrasnica dakle bilo potpuni promasaj. Jer cts ide svako sat.

Kad bi Gras trazio povrat novca od svih svercera a putnici koji imaju karte od grasa zbog neredovne voznje to bi ti bilo "bara-bara"
mudrac2

#16086 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

man_464 wrote:Vozila na liniji Vijecnica - Hrasnica saobracaju i na potezu Ilidza -Hrasnica... I tu je jos jedan autobus Ilidza - Hrasnica. Ukupno 3 autobusa.

Eh sad ima tu i Centrotrans koji ide svako sat takodjer. Pa to je pouka. Trazili ste privatnika to je taj show.

Ilidza - Hrasnica kad ide jedan bus to je svako 35 minuta. Dok npr na "mojoj" liniji kad je jedan bus ide svako 80-90 minuta.

Svakako da prijevoz treba da bude redovniji i cesci ali to je pokusano da se uradi uvodjem cts sto je na liniji 27 Ilidza Hrasnica dakle bilo potpuni promasaj. Jer cts ide svako sat.

Kad bi Gras trazio povrat novca od svih svercera a putnici koji imaju karte od grasa zbog neredovne voznje to bi ti bilo "bara-bara"
da, uz jednu sitnicu, tj mjesečna ne važi u komercijali. :D

nek svako svoje naplati.

ps. ukupno tri autobusa, al si zaboravio reći da ovi što idu do vjećnice svaka 3-4 sata bace turu do hrasnice. i to na kraju kad se preračuna ispadne 1,5 autobusa za hrasnicu.
Last edited by mudrac2 on 29/07/2015 13:37, edited 1 time in total.
man_464

#16087 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Da li stvarno kada autobus GRAS-a sa Vijećnice dođe na Ilidžu i priđe na peron za Hrasnicu ne priznaje mjesečne karte već naplaćuje pojedinačne?

Nisam upućen u tu "stavku".

Dakle sad GRAS i CTS imaju isti raspored vožnje, stim da GRAS-ov na Ilidža-Hrasnica vrti više krugova nego CTS-ov.

Na 27E po 2 autobusa
Na 27 po 1 autobus
mudrac2

#16088 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

man_464 wrote:Da li stvarno kada autobus GRAS-a sa Vijećnice dođe na Ilidžu i priđe na peron za Hrasnicu ne priznaje mjesečne karte već naplaćuje pojedinačne?

Dakle sad GRAS i CTS imaju isti raspored vožnje, stim da GRAS-ov na Ilidža-Hrasnica vrti više krugova nego CTS-ov.

Na 27E po 2 autobusa
Na 27 po 1 autobus
neam pojma, nisam iz hrasnice. pretpostavljam da je tako.
trambusek88

#16089 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Avdo je rekao da će otvoriti ovakve linije po cijenu da druge ispaštaju, ukoliko se ne povuče Centrotrans sa linije Hrasnica-Vijećnica, ima godina kako je to rekao.

Sad je i GRAS uveo ovu liniju i na potezu je inspekcija koja bi trebala isključiti oba prevoznika

Ko smatra da treba tužiti, neka tuži.

Inače završen je konkurs za 10 vozača pa će se nadoknaditi ti vozači koji voze na novim linijama. Da je odobreno 40 vozača koliko je GRAS tražio mogli bi se mogli uključiti svi ispravni autobusi, i sve bi linije bile pokrivene iako se opet raspored nebi mogao ispoštovati 100% na svim linijama jer za to treba oko 85 autobusa i oko 210 vozača. bez rezerve
Last edited by trambusek88 on 29/07/2015 13:58, edited 1 time in total.
Akibh

#16090 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Akibh »

trambusek88 wrote:Avdo je rekao da će otvoriti ovakve linije po cijenu da druge ispaštaju, ukoliko se ne povuče Centrotrans sa linije Hrasnica-Vijećnica, ima godina kako je to rekao.

Sad je i GRAS uveo ovu liniju i na potezu je inspekcija koja bi trebala isključiti oba prevoznika

Ko smatra da treba tužiti, neka tuži.

Inače završen je konkurs za 10 vozača pa će se nadoknaditi ti vozači koji voze na novim linijama. Da je odobreno 40 vozača koliko je GRAS tražio mogli bi se mogli uključiti svi ispravni autobusi, i sve bi linije bile pokrivene iako se opet raspored nebi mogao ispoštovati 100% na svim linijama jer za to treba oko 85 autobusa i oko 210 vozača.
Moze novih 40 vozaca, cim otjerate 40 uhljeba iz GRAS administracije...
trambusek88

#16091 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Ne 40 nego 450 ih je otišlo u zadnjih 4-5 godina,a niko nije priman.
man_464

#16092 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

mudrac2 wrote:
man_464 wrote:Da li stvarno kada autobus GRAS-a sa Vijećnice dođe na Ilidžu i priđe na peron za Hrasnicu ne priznaje mjesečne karte već naplaćuje pojedinačne?

Na 27E po 2 autobusa
Na 27 po 1 autobus
neam pojma, nisam iz hrasnice. pretpostavljam da je tako.
Loše pretpostavljaš.

Ja imam informacije od tri osobe da je linija komercijalnog karaktera na potezu Vijećnica - Ilidža, a de se kuponi priznaju na potezu Ilidža - Hrasnica.

Danas su naprimjer saobraćala 2 autobusa na liniji Ilidža - Hrasnica. Plavi niskopodni i Merka- Hoše šareni sa reklamom.
mudrac2

#16093 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

a šta je sa drugim linijama, kovači, kolonija...
trambusek88

#16094 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Upravo tako, ta 2 su bila na 27

Na Hrasničkoj komercijali sam vidio drugog plavog, ali nije svraćao na Hrasnički peron, ali u tom trenutku je Centrotransov autobus kupio putnike, a već je tu bio GRAS-ov 27 na terminalu.

Kovači rade, za Koloniju ne znam, nisam siguran jer je autobus koji obično radi na toj liniji danas oko 15 bio na liniji za Otes.
neki

#16095 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

trambusek88 wrote:Ne 40 nego 450 ih je otišlo u zadnjih 4-5 godina,a niko nije priman.
To ti je los argument jer ih treba otići još bar toliko pa da pričamo o odgovarajućem broju zaposlenih...
man_464

#16096 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Na liniji 27a Saobraća autobus 601 - mercedes, Alanya castle reklama, mada ponekad zna biti prebačen na drugu liniju.
Na liniji 27b saobraća autobus 606 - mercedes, žuti, bez reklame.

Dakle na liniji 27 bi trebalo da saobraća ukupno 4 autobusa u špici, a van špice 3, na liniji 27a dva u špici, jedan van špice, na liniji 27b jedan tokom čitavog dana.

Dakle od ukupno potrebnih 7 autobusa na linijama 27,27a,27b saobraća 4 autobusa i jedan ili dva dodatna na komercijalnoj liniji. Dakle 5-6 ukupno, zaokružimo na 5 radi mogućih isključivanja, prebacivanja i kvarova.

Naravno to nije shodno redu vožnje, ali je mnogo bolje nego na mnogim drugim linijama kao što su 15 i 23. A da ne pominjemo 15b,17b,20b,37,39,41a ovih šest linija ne saobraća, jer GRAS nema dovoljno vozača, iako 20 autobusa ispravnih "leži" u garaži. Na 15b,17b,41a saobraća CTS ali samo komercijalno uz naplatu pojedinačnih karata.

CTS na linijama 27,27a,27b ima ukupno 2 autobusa od predviđenih 7 i dva dodatna na komercijalnoj liniji. Izgleda sa se treba žaliti i ovim drugim jer su obećali da će ponuditi redovniji i bolje prijevoz od GRAS-a.

Što se tiče broja uposlenih, samo 212 vozača autobusa je potrebno puta 4 sektora 848 zaposlenih, a gdje se održavanje, dnevni pregled, mehaničari, limari, itd itd, onda uposlenici administracije (mora biti odrđen broj), zatim kontrola naplate, higijeničari (nije baš da se ubiše od posla.), itd itd, dispečeri... Ne može realno manje od 1250-1500 zaposlenih nikako. Ukoliko je 450 ljudi završilo radni odnos u GRAS-u upošljavanje 40 vozača autobusa ne bi trebao predstavljati problem.
trambusek88

#16097 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Davno je bilo rečeno da je 1400-1500 idealan broj radnika u GRAS-u ali u omjeru - više realnih radnika-manje administracije, a vozača bi trebalo biti u 4 sektora oko 700-750 po redovima vožnje + obavezna rezerva, a po sadašnjem voznom parku nešto manje.

Na autobusima ima 160 vozača, ali je jedan broj njih na turističkim autobusima rezervisan isključivo za ugovoreni prevoz i prevoz radnika Standarda.
To je dovoljno za oko 55 autobusa a sada nešto manje zbog godišnjih odmora. Sa ovih 10 vozača uključiće se još 3-5 autobusa, a sa 40 koliko je traženo moglo bi se uključiti još 15-20 autobusa.

Jedan broj vozača je ranije radio na ugovor na određeno vrijeme, ali kad je došlo do zabrane prijema novih radnika njima nije mogao biti produžen ugovor, a u nekim sektorima nije bilo ni potrebe zbog drastičnog pada broja vozila, tako da se to ranije jedino na tramvajima osjetilo.

Ovi novi što će biti primljeni isto će biti na određeno. U stvari većinom će biti ovi što su već ranije radili na određeno
mudrac2

#16098 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

man_464 wrote:Na liniji 27a Saobraća autobus 601 - mercedes, Alanya castle reklama, mada ponekad zna biti prebačen na drugu liniju.
.

evo veli kolega da je ta linija ukinuta, tj nikako ne voze.
trambusek88

#16099 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Nisam rekao da je ukinuta. Znam da je u ponedjeljak radila, ali juče ga nisam vidio tj. vidio sam vozilo koje obično radi na ovoj liniji da je na liniji 49, ali često se desi da vozilo sa linije 27a par krugova pokrije drugu liniju tako da je rano reći da je linija potpuno ukinuta
mudrac2

#16100 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mudrac2 »

trambusek88 wrote:Nisam rekao da je ukinuta. Znam da je u ponedjeljak radila, ali juče ga nisam vidio tj. vidio sam vozilo koje obično radi na ovoj liniji da je na liniji 49, ali često se desi da vozilo sa linije 27a par krugova pokrije drugu liniju tako da je rano reći da je linija potpuno ukinuta
ma nema ni tih pojedinačnih krugova. ne voze nikako. to kažu ljudi koji žive dole. a ko zna koliko je takvih linija.
Last edited by mudrac2 on 30/07/2015 12:29, edited 1 time in total.
Post Reply