Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#16076 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Towelie wrote::D
Image
:lol: :lol: :lol: :lol:

mjesečni mumin
haha
John Cleese

#16077 Re: Ramazan, opet ;)

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:Šta duh ramazana čini, gledaj nekadašnjih džematlija šta je, vela havle :lol:
Knock, knock :| :D :lol: :run:
Towelie

#16078 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Towelie wrote::D
Image
:lol: :lol: :lol: :lol:

mjesečni mumin
haha
A stalozeni musrik? :P
julisiz es grant

#16079 Re: Ramazan, opet ;)

Post by julisiz es grant »

Bilo bi mi možda smješnije da razumijem ove chartove...šta znače ove crvene, zelene i dr. linije?
Vjerovatno neka vrsta dijagrama koji informatičari i geek-ovi odmah prepoznaju, ali ja dolazim iz sasvim drugog svijeta, stoga me prosvijetlite :D
FAP mashina

#16080 Re: Ramazan, opet ;)

Post by FAP mashina »

Eselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu :wink:
Bloo
Globalna šefica

#16081 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Towelie wrote: A stalozeni musrik? :P
najbolje mi je staloženi munafik :D oplakala :D
arzuhal

#16082 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

John Cleese wrote:
arzuhal wrote:Šta duh ramazana čini, gledaj nekadašnjih džematlija šta je, vela havle :lol:
..i privlači ove neke dobre ćafire :lol: :lol:
hadzinicasa

#16083 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

wewa wrote:
hadzinicasa wrote:
Capajebo wrote: Ramazan nije Ramazan bez ove prepiske na forumu :mrgreen:
cru det.
kakve su se tu rasprave vodile.... :)
ja ovdje dobrog derneka!

maksuz selam postacima i topa-filozofima :)
busted!
:run:
arzuhal

#16084 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Sunijske hurme su, uhm, al' pojake, nekako vidiš kroz njih, a ove šiitske se mogu prilagodit svakoj situaciji, sehur ili iftar, primjena teqijje u nolišnoj kutiji, al' pjevaju :mrgreen: Treba da krene i proizvodnja onih mu'tezilskih, u prahu. Sufijske ja prodajem ako nekog zanima, 3 KM kutija, iako dobiješ praznu kutiju al' tjelo hurme je samo puka forma, važno je srcem okusiti (zevq) nebesku hurmu, stopiti se njom, ali te hurme nisu za običan puk koji jede hurme a nikad i ne razmišlja što jede nego to čini samo mehanički, naučeno, naslieđeno jedenje hurmi od predaka, hodža i uleme. Imaju i selefijske, eksplozija okusa u ustima, ima ba svega...
arzuhal

#16085 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Šta ka'e imaju ovi omerovci koji klanjaju 20 rećata teravije, oni su najslabijeg imana. Pa imaš ove koji klanjaju po sunnetu, 8 rekata, koji slijede hadise. I imaš one koji slijede Allahovu riječ i potpuno su predani Njemu a ne ljudima, koji klanjaju 0 rekata, najboljeg su imana :mrgreen:
Rockefeller

#16086 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

beautyfool wrote:Da nije foruma ja vjerovatno ne bih znala da postoji i ta vrsta ljudi koja ne pije samo za vrijeme ramazana :lol:
Imam poznanika koji pije alkohol, jede svinjsko meso i još svašta nešto i pričali mi nešto oko Ramazana i govori mi da ili će prepostit mjesec Ramazan ili neće nikako i pit' će alkohol. Svakome svoje ali :lol:
Bloo
Globalna šefica

#16087 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
John Cleese wrote:
..i privlači ove neke dobre ćafire :lol: :lol:
ama mi se samo naletimo da se ogrebemo za baklavu :d
velikibrnjo

#16088 Re: Ramazan, opet ;)

Post by velikibrnjo »

arzuhal wrote:Šta ka'e imaju ovi omerovci koji klanjaju 20 rećata teravije, oni su najslabijeg imana. Pa imaš ove koji klanjaju po sunnetu, 8 rekata, koji slijede hadise. I imaš one koji slijede Allahovu riječ i potpuno su predani Njemu a ne ljudima, koji klanjaju 0 rekata, najboljeg su imana :mrgreen:

al kad me ovi s osam sto bjeze krenu prejahivat :lol:
arzuhal

#16089 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Bloo wrote: ama mi se samo naletimo da se ogrebemo za baklavu :d
Anoreksična, nisam na tebe mislio...Vi žgolje imate u sebi jak nefs koji vam se ne da ni udebljat, ta naka huja i srklet duševni vas pojede, mislio sam na ove buce kao Cleese i slične dobrohotne osobe ateističke vjere :-D
arzuhal

#16090 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

beautyfool wrote:a gdje kupujete te somune od heljde, ova nasa lokalna pekara nije toliko napredna iako samo somune prodaje :-)
pa na Dobrinji, velahavle, đeš to pitat, imaš u Evropa San pekarama :-D
arzuhal

#16091 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

velikibrnjo wrote:
arzuhal wrote:Šta ka'e imaju ovi omerovci koji klanjaju 20 rećata teravije, oni su najslabijeg imana. Pa imaš ove koji klanjaju po sunnetu, 8 rekata, koji slijede hadise. I imaš one koji slijede Allahovu riječ i potpuno su predani Njemu a ne ljudima, koji klanjaju 0 rekata, najboljeg su imana :mrgreen:

al kad me ovi s osam sto bjeze krenu prejahivat :lol:
..a jel im i ti podapinješ da padnu, hihi :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#16092 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Anoreksična, nisam na tebe mislio...Vi žgolje imate u sebi jak nefs koji vam se ne da ni udebljat, ta naka huja i srklet duševni vas pojede, mislio sam na ove buce kao Cleese i slične dobrohotne osobe ateističke vjere :-D
:| :cry:
arzuhal

#16093 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
:| :cry:
de šaaaaaalim se...pa duh ramazana nekog i baklavom namami, makar da se primakne :mrgreen:
beautyfool

#16094 Re: Ramazan, opet ;)

Post by beautyfool »

arzuhal wrote:
beautyfool wrote:a gdje kupujete te somune od heljde, ova nasa lokalna pekara nije toliko napredna iako samo somune prodaje :-)
Cuj na Dobrinji, pa ima li gdje na bascarsiji, dobrinja mi daleko da idem maksuz radi somuna :-?
arzuhal

#16095 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

beautyfool wrote:
arzuhal wrote:
Cuj na Dobrinji, pa ima li gdje na bascarsiji, dobrinja mi daleko da idem maksuz radi somuna :-?
Nemam pojma, al' čisto sumnjam :mrgreen:
Neregistrirani

#16096 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Neregistrirani »

Pozdrav postacima uz zelju da im post bude lak i prihvacen, da budu snazni i zdravi sljedecih sedmica.

Ja imam jedno pitanje u ime drage osobe koja ima specificno zdravstveno stanje (nesto u vezi sa lijecenjem neplodnosti i postupkom vjestacke oplodnje) zbog kojeg odredjenu terapiju mora piti tri puta dnevno, bez opcije umanjenja na dva puta, bez opcije da je propusti. Ne smatra se bolesnom da koristi tu olaksicu da sada ne posti samo zato sto ce u jednom trenutku u toku dana trebati popiti tabletu. Zeli postiti, ne propusta, do sad je sve Ramazane ispostila, a sada je zabrinuta i istrzana izmedju posta i terapije za postupak koji je vec zapoceo i na ciji pocetak nije mogla uticati, jer su ljekari procijenili da je sada u stanju da se uradi. Koga god je pitala, od lokalnih imama do osobe zaduzene za pitanja i odgovore pri Rijasetu, svi su joj rekli da ce joj uzimanje tablete, makar i na suho, bez pijenja vodem, pokvariti post. Zar je zaista tako, zar ta silna zelja da posti ne moze "ponistiti" to sto ce bez vode progutati jednu tabletu?
Bas mi je zao da je vidim koliko brine zbog toga, beskrajno zeli potomstvo, toliko zeli i da ispuni obavezu, a nema nacin da pomiri jedno s drugim.
arzuhal

#16097 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Neregistrirani wrote:Pozdrav postacima uz zelju da im post bude lak i prihvacen, da budu snazni i zdravi sljedecih sedmica.

Ja imam jedno pitanje u ime drage osobe koja ima specificno zdravstveno stanje (nesto u vezi sa lijecenjem neplodnosti i postupkom vjestacke oplodnje) zbog kojeg odredjenu terapiju mora piti tri puta dnevno, bez opcije umanjenja na dva puta, bez opcije da je propusti. Ne smatra se bolesnom da koristi tu olaksicu da sada ne posti samo zato sto ce u jednom trenutku u toku dana trebati popiti tabletu. Zeli postiti, ne propusta, do sad je sve Ramazane ispostila, a sada je zabrinuta i istrzana izmedju posta i terapije za postupak koji je vec zapoceo i na ciji pocetak nije mogla uticati, jer su ljekari procijenili da je sada u stanju da se uradi. Koga god je pitala, od lokalnih imama do osobe zaduzene za pitanja i odgovore pri Rijasetu, svi su joj rekli da ce joj uzimanje tablete, makar i na suho, bez pijenja vodem, pokvariti post. Zar je zaista tako, zar ta silna zelja da posti ne moze "ponistiti" to sto ce bez vode progutati jednu tabletu?
Bas mi je zao da je vidim koliko brine zbog toga, beskrajno zeli potomstvo, toliko zeli i da ispuni obavezu, a nema nacin da pomiri jedno s drugim.
Dakle ne može se oralno unositi ni kap vode a da ne pokvari post, tako ni ta tableta. No ja bih toj osobi preporučio da, ako je tako, da koristi tu terapiju a naposti kada mogne. To u svoje ime govorim.

Sama želja te osobe da posti, sam aah, ta tuga od eventualnog odustajanja i briga da se ne isposti su, možda, vredniji kod Allaha od cijelih ispoštenih mjeseci mnogih nas...Poput onog što je zakasnio na namaz u džematu pa s džamijskih vrata uzdahnuo uzdahom od kojeg bi zadrhtali meleki na nebesima...Šta je srce, kakva je to tajna...
Neregistrirani

#16098 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Neregistrirani »

arzuhal wrote:
Dakle ne može se oralno unositi ni kap vode a da ne pokvari post, tako ni ta tableta. No ja bih toj osobi preporučio da, ako je tako, da koristi tu terapiju a naposti kada mogne. To u svoje ime govorim.

Sama želja te osobe da posti, sam aah, ta tuga od eventualnog odustajanja i briga da se ne isposti su, možda, vredniji kod Allaha od cijelih ispoštenih mjeseci mnogih nas...Poput onog što je zakasnio na namaz u džematu pa s džamijskih vrata uzdahnuo uzdahom od kojeg bi zadrhtali meleki na nebesima...Šta je srce, kakva je to tajna...
Hvala ti na reagovanju. Dijelimo misljenje.
Znam sta je zvanican stav, ali mi uvijek bude tesko kad se ona zbog neceg sto je "tehnicko pitanje", ne pitanje sustine, uznemiri.
jao_situacije

#16099 Re: Ramazan, opet ;)

Post by jao_situacije »

skupljac_zeljeza wrote:
jao_situacije wrote: jel to imaš problema sa željezom ?
Skupljaci zeljeza ga vazda imaju. :P Dešavalo se par puta kada me posao zapotjera da ga počnem gubiti, pa sada više preventive radi. Znao sam da su dobre hurme, ali da su baš ovoliko, nisam. Vele da su šiijske najbolje. Ne znam jel' bilo novih fetvi. :mrgreen:
ja samo te šitske i jedem :mrgreen:
Ultravox

#16100 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

kako mi danas neobično mirišu
sasvim obične lepine... somuni
obični, nisu heljdini

kao da i topu čujem
...ali, rano je
Locked