Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Škobo Habu

#16076 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Škobo Habu »

kluz franjo wrote: 06/01/2021 12:56

a) "etnički balans" je vrlo često suprostavljen "demokratskom balansu"
Često? Gdje?

Etnički balans postoji i u državama koje su, u demokratskim standardima, daleko ispred nas. Belgija, Švicarska...
b) postojeća "tronožac" primjena načela "konstitutivnosti" kao sredstvo namirivanja, destrukcije i blokade je direktno suprostavljena osnovnim načelima demokratskih vrijednosti
Da se držalo do načela demokratije misliš da bi Daytonski sporazum bio ikada potpisan?

Naš Ustav je, faktički, napisan u mirovnom sporazumu. Svi nesporazumi proizilaze iz njega.
To da je "konstituitivnost" problem - slažem se. No, pitam te, šta bi bilo sa svima onima koji su manjina, bez obzira na naciju, da nema konstituivnosti?

Da je konstituivnost toliko loša koliko ti tvrdiš - ta, ne bi SDS i HDZ još krajem devedesetih bili protiv nje.
c) ako se uzima odluka CIK-a iz 2018. kao relevantna za "etnički balans", onda je i prva i ova Fortina vlada potpuno u skladu sa ustavnim odredbama

Lično mišljenje: Anex 7 je davno završena stvar, posebno u KS. To što neko misli da može time ostvarivati politički ili drugi benefit, to je njegovo dobro pravo.
Stani malo, je l' se oni vode Anexom 7 ili sposobnošću?

Ti, zapravo, ne razumiješ da trenutni koncept vlasti treba da bude odraz one mnogo veće priče na kojoj se Sarajevo reklamira. I u regionu, i u svijetu. A to je ona priča o multi-kulturalizmu, jednakopravnosti i građanskim slobodama. Prema tome, nije ovdje riječ samo o nečijem etniju, kada se ukaže na manjak ovih ili onih, niti se radi o prebrojavanju krvnih zrnaca, što je već opskurna poštapalica propalih ljevičara na temu fašizma, kojima samo pokazuju stupanj vlastite paranoje, već je i jasna poruka da na tom nivou Sarajevu neće biti mjera Banja Luka ili Mostar.

U tom smislu, ova vlast je, jednostavno, morala voditi računa, jer je i SDA, u neka vremena, imala više nebošnjaka u kantonalnoj vlasti od ove današnje.
saabsa

#16077 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by saabsa »

tempuser wrote: 06/01/2021 13:01
kluz franjo wrote: 06/01/2021 12:56 Lično mišljenje: Anex 7 je davno završena stvar, posebno u KS. To što neko misli da može time ostvarivati politički ili drugi benefit, to je njegovo dobro pravo.
Slažem se, nek se primjene rezultati iz 2013. Samo će onda Srbe i Hrvate u Vladi KS zapasti po pola minisarstva (Srbi parnim, a Hrvati neparnim danima), jer sa 3,2%, odnosno 4,2% zastupljenosti nemaš osnova da učestvuješ u vladi. Tako izgleda uređenje države kad se broje krvna zrnca!
Nisu baš brojevi za ponosa ali hajde...
A koliko vidim da je odluka CIKa donijeta na pitanju federalnog parlamenta i samim tim dok god nije donijeta i za kantonalne nivoe ona je nebitna po ovom pitanju.
Sad još trebamo gledati kako će jebena SDA Srpkinja Smilja podnijet apelaciju da je vlada nelegitimna.... Još samo taj cirkus nismo vidjeli u Sarajevu.
tempuser

#16078 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tempuser »

drug_profi wrote: 06/01/2021 13:57
Govorim općenito o njegovom dosadašnjem političkom radu.
A i ovdje je jasno ukazao da je kršenje Ustava mac sa dvije oštrice.
Njegovo dosadašnje političko djelovanje se ticalo benignih stvari, gdje i nije neki problem biti hrabar, a na prvoj ozbiljnoj napravio grešku u koracima.
Sve što je napravio je otkrivanje tople vode i ukazao na svoju nedosljednost i površnost.
Ponavljam, za njega je sve ovo performans koji će se završiti kad mu istekne mandat. On nema nikakvih političkih ambicija i njega nije briga kakvu će štetu napraviti!
palermo

#16079 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by palermo »

tempuser wrote: 06/01/2021 14:40
Njegovo dosadašnje političko djelovanje se ticalo benignih stvari, gdje i nije neki problem biti hrabar, a na prvoj ozbiljnoj napravio grešku u koracima.
Sve što je napravio je otkrivanje tople vode i ukazao na svoju nedosljednost i površnost.
Ponavljam, za njega je sve ovo performans koji će se završiti kad mu istekne mandat. On nema nikakvih političkih ambicija i njega nije briga kakvu će štetu napraviti!
U jednom si u pravu, ovo istupanje Damira Nikšića i on sam po sebi i jeste ovdje najveći problem.

Ne zato što je on istupio, nego zato što drugi nisu istupili na ovaj način, i sasvim lagano pristaju na kršenje ustava i zakona, i sve pod krinkom (pazi sad) općih interesa. Ili što bi ti rekao, manja je šteta kršiti ustav i zakon nego....pa dopuni sam (jel ti ovo poznato)
kluz franjo

#16080 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Prije nego nastavimo sa "vrteškom", da se zadržimo na tvojoj početnoj konstataciji/čuđenju:
Meni je više za čuđenje da ti, kao neko ko drži do demokratskih vrijednosti , a koji podrazumjeva i etnički balans, u svemu tome ne vidiš problem?
Helem:
Škobo Habu wrote: 06/01/2021 14:16
kluz franjo wrote: 06/01/2021 12:56 a) "etnički balans" je vrlo često suprostavljen "demokratskom balansu"
Često? Gdje?
Ne znam zašto moram osnovna načela demokratije da ponavljam, ali hajde de...
1. Svako ima pravo da bira i da bude biran
2. Svaki glas vrijedi jednako
I u jednom i u drugom slučaju je "etničko balansiranje" (djelimično) suprostavljeno ovim načelima.
Ne kažem, ni da je dobro, a ni da nije, samo konstatujem.
Škobo Habu wrote: 06/01/2021 14:16 Etnički balans postoji i u državama koje su, u demokratskim standardima, daleko ispred nas. Belgija, Švicarska...
Slažem se. Nisam nigdje ni tvrdio da primjena "etničkog balansiranja" nije moguća u demokratskim društvima.
Škobo Habu wrote: 06/01/2021 14:16
kluz franjo wrote: 06/01/2021 12:56 b) postojeća "tronožac" primjena načela "konstitutivnosti" kao sredstvo namirivanja, destrukcije i blokade je direktno suprostavljena osnovnim načelima demokratskih vrijednosti
Da se držalo do načela demokratije misliš da bi Daytonski sporazum bio ikada potpisan?

Naš Ustav je, faktički, napisan u mirovnom sporazumu. Svi nesporazumi proizilaze iz njega.
Ne znam kakve veze ovo ima sa temom i tvojim početnim čuđenjem glede mog (ne)viđenja problema, ali hajde de...
Slažem se da DMS nije proizvod demokratskih procesa.
Škobo Habu wrote: 06/01/2021 14:16 To da je "konstituitivnost" problem - slažem se. No, pitam te, šta bi bilo sa svima onima koji su manjina, bez obzira na naciju, da nema konstituivnosti?
Etnička konstitutivnost ne vrijedi za etničke ili bilo koje druge manjine, tako da ne vidim poveznicu tvog pitanja sa temom.
Škobo Habu wrote: 06/01/2021 14:16 Da je konstituivnost toliko loša koliko ti tvrdiš - ta, ne bi SDS i HDZ još krajem devedesetih bili protiv nje.
Ti tvrdiš da je "konstitutivnost" problem. Ja spočitavam samo i upravo način primjene "konstitutivnosti" od strane tronošca.
Škobo Habu wrote: 06/01/2021 14:16 Stani malo, je l' se oni vode Anexom 7 ili sposobnošću?
Ne znam, pitaj ih. Tema je bila ustavnost izbora ovog sastava vlade.
Ja sam iznio tezu po kojoj je izbor novog sastava vlade KS jednako ustavan, kao i sastav Doma naroda FBiH. Ni manje, ni više.
Škobo Habu wrote: 06/01/2021 14:16 Ti, zapravo, ne razumiješ da trenutni koncept vlasti treba da bude odraz one mnogo veće priče na kojoj se Sarajevo reklamira. I u regionu, i u svijetu. A to je ona priča o multi-kulturalizmu, jednakopravnosti i građanskim slobodama. Prema tome, nije ovdje riječ samo o nečijem etniju, kada se ukaže na manjak ovih ili onih, niti se radi o prebrojavanju krvnih zrnaca, što je već opskurna poštapalica propalih ljevičara na temu fašizma, kojima samo pokazuju stupanj vlastite paranoje, već je i jasna poruka da na tom nivou Sarajevu neće biti mjera Banja Luka ili Mostar.

U tom smislu, ova vlast je, jednostavno, morala voditi računa, jer je i SDA, u neka vremena, imala više nebošnjaka u kantonalnoj vlasti od ove današnje.
Opet ne znam, na osnovu čega zaključuješ "šta ja zapravo razumijem ili ne razumijem".
Dio o "multi-kulturalizmu, jednakopravnosti, građanskim slobodama, krvim zrncima itd..." primam kao tvoje generalno mišljenje k' znanju iako ne vidim opet nikakvu direktnu poveznicu sa pitanjem ustavnosti sastava nove vlade KS, a niti sa aneksom 7.
Generalno sam kao Sarajlija ponosan, što je u Sarajevu i bez "ustavne prisile" normalno da premijeri i (grado)načelnici mogu biti i jesu nepripadnici većinske etnije.
tempuser

#16081 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tempuser »

palermo wrote: 06/01/2021 14:59
U jednom si u pravu, ovo istupanje Damira Nikšića i on sam po sebi i jeste ovdje najveći problem.

Ne zato što je on istupio, nego zato što drugi nisu istupili na ovaj način, i sasvim lagano pristaju na kršenje ustava i zakona, i sve pod krinkom (pazi sad) općih interesa. Ili što bi ti rekao, manja je šteta kršiti ustav i zakon nego....pa dopuni sam (jel ti ovo poznato)
Jel “pristaću ja na 2 umjesto 3” to dosljedno poštivanje ustava?
Sadašnji Ustav KS je ustav nacionalnih podjela koje se kose sa građanskom idejom koju zastupa SDP.
Ako je ljevičar i građanska opcija ne mogu ista ustavna rješenja biti loša za Sejdić-Finci, a dobra sa Nikšića!
Ako je već htio staviti poentu na neustavnost vlade on je to mogao elegantno rješiti, konstatovati neustavnost ali podržati građanska načela konstituisanja vlade!
palermo

#16082 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by palermo »

tempuser wrote: 06/01/2021 15:33

Sadašnji Ustav KS je ustav nacionalnih podjela koje se kose sa građanskom idejom koju zastupa SDP.
Ako je ljevičar i građanska opcija ne mogu ista ustavna rješenja biti loša za Sejdić-Finci, a dobra sa Nikšića!
Ako je već htio staviti poentu na neustavnost vlade on je to mogao elegantno rješiti, konstatovati neustavnost ali podržati građanska načela konstituisanja vlade!
koje se ovdje egzibicije izvode da bi se dokazalo nedokazivo.....

rekoh već, fenomenalno
last mohicans

#16083 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by last mohicans »

Evo najavljen konceptualni u Danu uzivo na N1. Pa da vidimo sta ima reci.
madner

#16084 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Ma sta ce reci, ista suplja. Ustav koji diskriminira gradjane treba postovati jer samo tako dolazimo do promjene ustava koji diskriminira gradjane. Nesto kao ovi na forumu, nisam za SDA ALI :D
tempuser

#16085 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tempuser »

palermo wrote: 06/01/2021 15:41

rekoh već, fenomenalno
Ja veće egzibicije od poštovanja zakona po principu “pristaću ja na 2 umjesto 3” i onih koji to pdržavaju nisam vidio!
doremifa

#16086 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by doremifa »

tempuser wrote: 06/01/2021 16:15

rekoh već, fenomenalno
Ja veće egzibicije od poštovanja zakona po principu “pristaću ja na 2 umjesto 3” i onih koji to pdržavaju nisam vidio!
Zato sto treba izmedju 3 i 4, je li imalo jasnije?
doremifa

#16087 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by doremifa »

kluz franjo wrote: 06/01/2021 12:28
doremifa wrote: 06/01/2021 12:06
kluz franjo wrote: 06/01/2021 11:57
I u jednom i u drugom slučaju se radi o identičnoj ustavnoj odredbi o primjeni popisa iz '91.
Ako je trenutni sastav vlade KS neustavan, onda je to i trenutni sastav Doma naroda FBiH.
Ne piše isto u Ustavu FBiH i Ustavu KS
...u skladu sa članom IX.11.a. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.
Dakle ovaj clan:
Ustav Federacije BiH Prijelazne i završne odredbe Članak IX 11.a;
„1. Proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti, uključujući i sudove, konstitutivni narodi i skupine ostali biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama Federacije BiH. Kao ustavno načelo, takva proporcionalna zastupljenost bazirati će se na popisu iz 1991. godine dok se Aneks VII. u potpunosti ne provede, sukladno Zakonu o državnoj službi Bosne i Hercegovine. Ovo opće načelo će se precizirati entitetskim zakonima. Entitetski zakoni će utvrditi konkretne rokove i regulirati će narečeno načelo sukladno regionalnom etničkom strukturom entiteta i kantona.
Javne institucije u smislu ovoga članka su ministarstva u Vladi FBiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji BiH.“

Ja moram priznati da ne vidim ovdje Dom naroda FBiH
tempuser

#16088 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tempuser »

madner wrote: 06/01/2021 16:12 Ma sta ce reci, ista suplja. Ustav koji diskriminira gradjane treba postovati jer samo tako dolazimo do promjene ustava koji diskriminira gradjane. Nesto kao ovi na forumu, nisam za SDA ALI :D
:thumbup:
Na temu promjene Ustava je ćutao kad su bili pozicija, ćutao je kad je bio opozicija, ali je počeo da se buni kad se glasalo za novi vladu.
Umjesto da ljulja brod u kojem sjedi mogao je sačekati formiranje vlade i kao poslanik pozicije u SKS-u inicirati promjenu ustava KS.
I šta je ovim napravio?! Vlada prošla s njim i bez njega, a on sebi okačio zvono oko vrata! Obični kratkovidi šarlatan!
tempuser

#16089 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tempuser »

doremifa wrote: 06/01/2021 16:18

rekoh već, fenomenalno
Još samo da objasniš kako može biti u skladu sa ustavom sa 2 srpska ministra, na šta bi on kao pristao?!?!? :lol: :lol: :lol: :lol:
doremifa

#16090 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by doremifa »

tempuser wrote: 06/01/2021 16:26

Još samo da objasniš kako može biti u skladu sa ustavom sa 2 srpska ministra, na šta bi on kao pristao?!?!? :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne znam, ali ti masis svaki put cijelu loptu, nije tema Damir Niksic, Dino Konakovic i ini nego je tema da li je Vlada KS ustavna ili ne. Bavis se osobom sto je iznijela problem a ne problemom.
tempuser

#16091 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tempuser »

doremifa wrote: 06/01/2021 16:30
tempuser wrote: 06/01/2021 16:26

Ne znam, ali ti masis svaki put cijelu loptu, nije tema Damir Niksic, Dino Konakovic i ini nego je tema da li je Vlada KS ustavna ili ne. Bavis se osobom sto je iznijela problem a ne problemom.
Pa ti braniš Nikšićevo insistiranje na ustavu po principu “pristaću ja na 2 umjesto 3”!
Bavim se osobom koja je iznjela problem i predložila rješenje da isti problem ostane! :lol: :lol: :lol:
mirza_15

#16092 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Mene samo zanima gdje su ovi borci za ustavna prava koji su zgroženi izborom Vlade KS bili proteklih godinu dana? Otkud odjednom tolika briga za ove odredbe, a te brige nije bilo u proteklom periodu?
JThomas

#16093 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

a je li to dva između tri i četiri...?
doremifa

#16094 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by doremifa »

mirza_15 wrote: 06/01/2021 16:44 Mene samo zanima gdje su ovi borci za ustavna prava koji su zgroženi izborom Vlade KS bili proteklih godinu dana? Otkud odjednom tolika briga za ove odredbe, a te brige nije bilo u proteklom periodu?
Kad je trebalo postaviti ovo pitanje da ti ne bi postavio to pitanje?
doremifa

#16095 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by doremifa »

JThomas wrote: 06/01/2021 16:45 a je li to dva između tri i četiri...?
Ne znam, šta kaže ustav koliko mora biti a koliko je sada?
kluz franjo

#16096 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

doremifa wrote: 06/01/2021 16:21
kluz franjo wrote: 06/01/2021 12:28
doremifa wrote: 06/01/2021 12:06 Ne piše isto u Ustavu FBiH i Ustavu KS
...u skladu sa članom IX.11.a. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.
Dakle ovaj clan:
Ustav Federacije BiH Prijelazne i završne odredbe Članak IX 11.a;
„1. Proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti, uključujući i sudove, konstitutivni narodi i skupine ostali biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama Federacije BiH. Kao ustavno načelo, takva proporcionalna zastupljenost bazirati će se na popisu iz 1991. godine dok se Aneks VII. u potpunosti ne provede, sukladno Zakonu o državnoj službi Bosne i Hercegovine. Ovo opće načelo će se precizirati entitetskim zakonima. Entitetski zakoni će utvrditi konkretne rokove i regulirati će narečeno načelo sukladno regionalnom etničkom strukturom entiteta i kantona.
Javne institucije u smislu ovoga članka su ministarstva u Vladi FBiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji BiH.“

Ja moram priznati da ne vidim ovdje Dom naroda FBiH
Prvo si tvrdio da u Ustavu KS i u Ustavu FBiH ne piše isto. Dobro, to smo riješili.

Da se vratimo na CIK i aneks 7 i popis '91.
Izborni zakon BiH predviđa za Dom naroda FBiH da se "Do potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, raspodjela mjesta po konstitutivnom narodu..." itd, itd... koristi popis iz 1991.
CIK prije dvije godine donosi odluku da se raspored izvrši po popisu iz 2013.
Niko zbog toga nije podnio ustavnu apelaciju ili slično.
I sam Damir Nikšić je aktivno glasao za delegate iz reda Bošnjaka u SKS za Dom naroda FBiH.
Ja iz toga izvodim zaključak, da ako je bio ustavan izbor delegata za Dom naroda FBiH u SKS po popisu iz 2013., onda je ustavan i izbor ovog sastava vlade KS.
Ne može aneks 7 i popis iz 91. istovremeno biti neustavan za izbor sastava vlade, a ustavan za izbor sastava delegata.
Bancho

#16097 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Bancho »

Mislim da je Nikšiću povrijeđen ego što nije više bio uključen u rad četvorke, nego što mu je stalo do ustavnosti vlade. Samo njegova izjava "može i dva umjesto tri" i postavljane nekih uslova, jasno govori njegovu želju da podigne sebi rejting i da izgleda važniji nego što jeste. Da se razumijemo, sve što je naveo stoji i potpuno je u pravu, međutim to je trebao da uradi ranije i da priča na tu temu sa Konakovićem, Nikšićem i Kojovićem ali on to nije uradio. On i Marijanović su predložili ministricu za visoko obrazovanje, zbog čega nisu ponudili srbina ili hrvata nego bošnjakinju? Kaže da nije bio svjestan, pa ako smo mi na forumu više manje znali imena, kako to on nije znao koji je bio uključen u sve to?

Nemam ništa protiv njega u skupštini, čak šta više ali je pokazao nestabilnost i nesigurnost. Čovjek nije timski igrač i vjerujem da će ga postepeno četvorka odstraniti.
JThomas

#16098 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

doremifa wrote: 06/01/2021 16:52
JThomas wrote: 06/01/2021 16:45 a je li to dva između tri i četiri...?
Ne znam, šta kaže ustav koliko mora biti a koliko je sada?
ne znam ni ja. nego mene zbuni ovo trebalo bi biti između tri i četiri, a čuvar ustavnosti predlaže dva?
JThomas

#16099 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

a suštinski, propis je neprovodiv. nije među onima koji se namjerno krše. prvo, precrtavane su i razdvajane granice opština i značajni dijelovi koji su i prije rata bili većinski nastanjeni srbima su i dalje to - samo nisu u kantonu sarajevo, a u sarajevu 1991. su bili. drugo, muslimana sa velikim m više nema, ili ima da se fiktivno naprave ostalim. treće, jugoslovena više nema, a bilo je više od deset posto. ovo su sve realne stvari zašto se ne može precrtati popis iz 1991., bar ne u sarajevu. nije "nema srba".
mirza_15

#16100 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Ne mogu ja supe viljuškom. Ovo nije bio problem ni za jednu vladu do sada, a trenutno je jedina tema i ne komentariše se ništa drugo. Licemjerno je to sada ovoj vladi uzimati za zlo, a do sada se podrazumjevalo. Pogotovo mi smeta kada to rade ovi "nisam za SDA ali..." Sutra da SDA sruši ovu vladu riječi ne bi progovorili o ovome kod sastavljanja nove. U prevodu, njih žulja nešto drugo, a ne kršenje te odredbe.
Locked