Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sodom1

#16051 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sodom1 »

Ja nikad nisam bio u Hercegovini :(
Zbog te janjetine dalo bi se otici na put :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16052 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Bakir1 wrote:Sto je problem prestići policiju :mrgreen:
Ego bi ih pojeo dacia da ih pretekne :lol:

Zato josanica - do kuce okruglo sat :skoljka:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16053 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote:odmor na Komadinovon vrelu uz malo janjetine odlicna stvar.... nisi valjda namjeravao proci bez stajanja cak i da si ih pretekao sviju.... ?
prije desetak dana se zamalo ne zabih u jednog idiota s bijelom corsom koji je nicim izazvan ,bez zmigavca samo zakocio iznenada i tu skrenuo.
pozelio sam da mu janjetina ne ostane u njemu...
Travnički Noćni Šetač

#16054 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

E zmigavac se treba davati.... ali janjetina je vrh....
Travnički Noćni Šetač

#16055 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Sodom1 wrote:Ja nikad nisam bio u Hercegovini :(
Ako si ozbiljan ovo se odmah prvom prilikom treba ispraviti... dobrovoljno se javljam da idem sa tobom....
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16056 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote:E zmigavac se treba davati....
treba. pogotovo kad nekome oduzimas prvenstvo nenadano..
Sodom1

#16057 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sodom1 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Sodom1 wrote:Ja nikad nisam bio u Hercegovini :(
Ako si ozbiljan ovo se odmah prvom prilikom treba ispraviti... dobrovoljno se javljam da idem sa tobom....
Za ovo te drzim za rjec , treba to obici ,
Sramota je da lunjam po svjetu a u Hercegovini nisam bio
Laplace

#16058 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

zdruzdjo wrote:A sto li se ne raspreda o teoriji relativiteta. Ono ako nista povezana je sa brzinom. Zamislis kad bi se kretali brzinom svjetlosti kakvi bi tu sudari bili i oduzimanje prvenstava. Ili da moras pjesaku zakociti negdje kod alfa kentaura.
Pri kretanju relativističkim brzinama energija tijela se računa po formuli E=gama*m*c^2. Odatle bi, kako se brzina tijela približava brzini svjetlosti, energija potrebna za daljnje ubrzavanje eksponencijalno rasla, odnosno bila bi potrebna praktično beskonačno velika energija za makar najmanje ubrzavanje.

U CERN-u se koriste energije reda TeV za ubrzavanje protonskih mlazova na brzine 99,999999% brzine svjetlosti, za šta se koriste supermagneti hlađeni do temperature 1,9 K (najhladnije mjesto u svemiru) a cijelo postrojenje vuče32 MW snage. Za automobil mase 1~2 tone potrebna energija bi bila naprosto neostvariva.

Međutim, ukoliko zamislimo da se dva automobila ipak ubrzaju do te brzine i dovedu u čeoni sudar, šta bi se desilo? sudar bi se pretvorio u "događaj" (raspršenje) iz kojeg bi izletjele veoma zanimljive čestice, možda čak i graviton.
Laplace

#16059 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote:
Sodom1 wrote: Hajmo mi o autima pusti ovo kraju :D
ma pun mi je q auta :lol:
Auto je Bog stvorio na sliku i priliku svog osobnog automobila, da služi čovjeka i da mu uvijek bude pri ruci. Od poluosovine tog automobila napravio je prikolicu, da se automobilu nađe i da mu rađa potomke.
Laplace

#16060 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

amar1994 wrote:kako ce bez radara napisat kaznu :-D
Kazna se ne piše radarom nego hemijskom olovkom. :D :D :D

(Trolam te malo)
zdruzdjo

#16061 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Laplace wrote:......Međutim, ukoliko zamislimo da se dva automobila ipak ubrzaju do te brzine i dovedu u čeoni sudar, šta bi se desilo? sudar bi se pretvorio u "događaj" (raspršenje) iz kojeg bi izletjele veoma zanimljive čestice, možda čak i graviton.

Konacno smislen odgovor.
E sad dolazimo do situacije. Zamisli oduzme se nekome prvenstvo pa ovaj mora kociti. Gubitak energije za usporavanje i ponovo uspostavljanje brzine svjetlosti bi bio ogroman. Ili da se mora zaustaviti i izaci da se pobije na cesti. Huuuuh.
Ili da otvoris prozor pa pljunes onoga pored sebe. Sta bi bilo sa pljuvackom......
Ihhhhh pitanja je puno.
Sodom1

#16062 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sodom1 »

:D :D
Laplace

#16063 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

zdruzdjo wrote:
Laplace wrote:......Međutim, ukoliko zamislimo da se dva automobila ipak ubrzaju do te brzine i dovedu u čeoni sudar, šta bi se desilo? sudar bi se pretvorio u "događaj" (raspršenje) iz kojeg bi izletjele veoma zanimljive čestice, možda čak i graviton.

Konacno smislen odgovor.
E sad dolazimo do situacije. Zamisli oduzme se nekome prvenstvo pa ovaj mora kociti. Gubitak energije za usporavanje i ponovo uspostavljanje brzine svjetlosti bi bio ogroman. Ili da se mora zaustaviti i izaci da se pobije na cesti. Huuuuh.
Ili da otvoris prozor pa pljunes onoga pored sebe. Sta bi bilo sa pljuvackom......
Ihhhhh pitanja je puno.
Kod događaja sa česticama izgubljena energija se emituje u obliku fotona. Ti fotoni bi mogli zaslijepiti vozača koji se iz Makarske vraća u Sarajevo pa bi on promašio Zdravu Vodu i ostao bi bez jagnjetine.
xamp

#16064 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Nije prekoracenje brzine u ovom slucaju zbog policije, tu je problem prestizanje cijele kolone. Kolona se racuna 3 auta i vise (samim tim imas kolonu) i tu ne smijes prestizati... Ili sto bi drotovi rekli (zaustavljali su me zbog toga), da kada prestizes do 3 vozila, nakon svakog vozila se moras vratiti u svoju traku (suludo) ali eto... tako da mozes dobiti kaznu bez obzira da li drzao brzinu ispod ogranicenja ili iznad a da oni nemaju radar, ili ako imas i viska ziherica u prvoj pomoci :)
Travnički Noćni Šetač

#16065 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Zbog kolone od 8 vozila sam zato gore i napisao...
Travnički Noćni Šetač wrote: hm... teoretski minimalno 4 poteza za takvu kolonu...
...
Travnički Noćni Šetač

#16066 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

xamp wrote: Ili sto bi drotovi rekli (zaustavljali su me zbog toga), da kada prestizes do 3 vozila, nakon svakog vozila se moras vratiti u svoju traku (suludo) ali eto...
Nakon svakog vozila??? pogrešno su ti rekli druže... nakon svaka dva vozila u redu...
xamp

#16067 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Travnički Noćni Šetač wrote:Zbog kolone od 8 vozila sam zato gore i napisao...
Travnički Noćni Šetač wrote: hm... teoretski minimalno 4 poteza za takvu kolonu...
...
Zakonski ne smijes uopste, a ne iz 4 puta :)
xamp

#16068 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Travnički Noćni Šetač wrote:
xamp wrote: Ili sto bi drotovi rekli (zaustavljali su me zbog toga), da kada prestizes do 3 vozila, nakon svakog vozila se moras vratiti u svoju traku (suludo) ali eto...
Nakon svakog vozila??? pogrešno su ti rekli druže... nakon svaka dva vozila u redu...
U zakonu se ne spominje trece vozilo, vec iskljucivo drugo vozilo (ono ispred tebe koje pretices). Obzirom da nije jasno definisano koliko se vozila smije prestici, a iskljucivo se pise o "drugom vozilu", moze se tumaciti da je dozvoljeno prestici samo jedno vozilo i vratit se u svoju traku.
https://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi ... /zoobs.pdf - Clanovi od 57. (62., p2)
Travnički Noćni Šetač

#16069 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Druže prvo ovo ti je stari ZOBS ...
drugo zabranjeno je preticanje kolone vozila a kolona je tri i više vozila i naravno da ZOBS spominje treće vozilo u članu 9. tačka 14....
treće naravno da smiješ preteći kolonu od 100 vozila ali dva po dva vozila inače činiš prekršaj... apsolutno je jasno definisano sve...
...
Moraš malo bolje protumačiti ...
Dope_Man

#16070 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dope_Man »

Bakir1 wrote:Sto je problem prestići policiju :mrgreen:
Hebote koliko puta sam ovo u gradu vidio.. 3 trake, policija u bilo kojoj lagano kruza nekih 45-50.. i ostali se zalijepe na par metara iza, blokiraju sve tri trake, ali nema sanse da neko pukne gascinu na 55 i prodje svojoj trakom brze od policijskog :-)

O prestizanju na magistrali da i ne govorim. Ali jednom sam zahvaljujuci policiji bas imao pozitivnu situaciju. Ide kolona, ja mozda 5-6 auto od Konjica prema Jablanici.. i idu nekih 70tak max. U tom se ubaci odnekud policija na vrhu kolone i onda ovi iza pocese drzati tempo za njima, a policija je vozila nekih 85-90 na onim pravcima.
xamp

#16071 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Travnički Noćni Šetač wrote:Druže prvo ovo ti je stari ZOBS ...
drugo zabranjeno je preticanje kolone vozila a kolona je tri i više vozila i naravno da ZOBS spominje treće vozilo u članu 9. tačka 14....
treće naravno da smiješ preteći kolonu od 100 vozila ali dva po dva vozila inače činiš prekršaj... apsolutno je jasno definisano sve...
...
Moraš malo bolje protumačiti ...
Imamo razlicita tumacenja, a vjeruj mi da bi ti sa tim svojim dobio kaznu kod vecine drotova.
Travnički Noćni Šetač

#16072 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

To kako postavljaš tezu sam prvi put čuo i potpunu je nelogično i netačno sa zakonske strane...
ponoviću da je zakon sve precizno definisao i ne možeš reći "Obzirom da nije jasno definisano koliko se vozila smije prestici" ...
I dalje stojim na tome da nisi razumio ZOBS, a preticao sam i policijska vozila u koloni dva po dva i tu kazne nema... no nema potrebe da polemišemo u ovoj temi ima tema za ZOBS...
no ipak predlažem da malo bolje pročitaš jer ovo je ipak javni forum, neki ljudi dodju ovdje da nešto i nauče i postoji odgovornost svakog učesnika rasprave da ne navodi na netačne zaključke...
Dope_Man

#16073 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dope_Man »

Vezano za broj vozila, mene su prije otprilike godinu i po kod Rogatice zaustavili jer sam obisao dvojicu koji su se vukli ni 30 sigurno. I kazu da sam pored pune (to sam kriv, mada je ne vidjeh da je puna jer je snijeg + izlizana maksimalno, ali kriv sam) prestizao ''kolonu vozila''. Tad nisam imao sta reci, kasnije sam procitao bas zbog tog slucaja zakon i vidio da dva vozila nisu kolona, i da smijem dva prestici, da 3 ne smijem.
drug_profi

#16074 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Dva po dva je dozvoljeno i ako imaš dovoljno ceste da bez prekoračenja brzine prođeš 20 vozila, nisi napravio prekršaj.
Druga je stvar hoće li se njemu dići neka stvar da te pegla, ali te kazniti za takvo preticanje ne može.

Mene je baš zaustavio lani na onom pravcu kod Drežnice jer sam nanizao jedno 8 auta 2 po 2. Eto samo da me zajebe da moram ponovo preticati... nikakve kazne, samo kontrola...
arslanica

#16075 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by arslanica »

drugi profil wrote:Vidi sad najednom nickova kojih nije na temi ranije bilo... :lol:
:kiss:
i mi, koji se rijetko javljamo, znamo voziti :D

nego nam ne dozvoljavate vi pametnjakovići ... :-) :-)
Post Reply