Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
sumirprimus
#16051 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa o tom i govorim tuzla i autoputevi u bih nisu u istoj recenici, tako da mi je potpuno svejedno hoce li ovi nasi pravit most kod pocitelja il nedaj boze strahovat hoce li srbi uvezat banjaluku s beogradom preko bijeljine...
-
sumirprimus
#16052 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
sto bi rekli zeleni sta kukate lijepo vam je.. plaho fajn...Nivelacija wrote:Koliko kukate rekao bi covjek da ste stvarno ugrozeni kao Bihac ili Krajina a blok7 TE Tuzla najveca investicija u historiji FBIH..Karaula se pegla sa desetinama miliona, non stop subvencije i pomoc aerodromu u milionima itd..
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#16053 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
De mi posalji slike sa vidimo dokle je doslo sa gradnjom najvece investicije u historiji FBIH?Nivelacija wrote:a blok7 TE Tuzla najveca investicija u historiji FBIH
A ja mislio da je koridor 5C najveca investicija
- Alfons Kauders
#16054 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Opet došao da se provaljuješ?Nivelacija wrote:Koliko kukate rekao bi covjek da ste stvarno ugrozeni kao Bihac ili Krajina a blok7 TE Tuzla najveca investicija u historiji FBIH..Karaula se pegla sa desetinama miliona, non stop subvencije i pomoc aerodromu u milionima itd..
- So What!
#16055 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa ako tako razmišljaš, ne razumijem onda tvoju toliku aktivnost na ovoj temi.sumirprimus wrote:pa o tom i govorim tuzla i autoputevi u bih nisu u istoj recenici, tako da mi je potpuno svejedno hoce li ovi nasi pravit most kod pocitelja il nedaj boze strahovat hoce li srbi uvezat banjaluku s beogradom preko bijeljine...
- So What!
#16056 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
BiH se ne žuri s izgradnjom autoputa, zato se kamen temeljac danas polaže u Srbiji
Klix
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović danas će u društvu Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana u poslijepodnevnim satima položiti kamen temeljac u Sremskoj Rači za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo.
Naša država nije uradila ništa po pitanju ovog autoputa na bh. teritoriji, uprkos zelenom svjetlu iz Turske da finansijski podrži ovaj veliki projekt.
Nije započet proces osiguranja potrebne dokumentacije, eksproprijacije zemljišta, trasa puta je izazivala brojne svađe i trzavice, a o polaganju kamena temeljca, pripremnim radovima i početku gradnje niko i ne razmišlja. Sve je to na dugom štapu, baš kao i stav kolektivnih šefova naše zemlje.
"Ništa nije urađeno, živa je sramota ići tamo", poručio je Dodik uoči polaska.
No, zato će tročlano Predsjedništvo BiH u Sremskoj Rači aplaudirati, popiti piće i s osmijehom se diviti infrastrukturnom zamahu susjedne Republike Srbije. Sve će to nadzirati, finansirati i "aminovati" lider Turske Recep Tayyip Erdogan.
A šta za to vrijeme planira Srbija?
U Srbiji će početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo biti ozvaničen 10 mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona eura.
Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, ovaj autoput gradit će se u dva pravca Bijeljina - Sremska Rača (granica s BiH) - Kuzmin dužine oko 18 kilometara i Požega - Kotroman (granica sa BiH) dužine oko 60 kilometara.
Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača - Kuzmin predviđeno je 225 miliona eura, a za dionicu Požega - Kotroman 25 miliona eura. Projekt će se finansirati iz kredita turske Exim banke i budžeta Srbije.
Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin - Sremska Rača, počeli su krajem augusta. Dionica je projektovana kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom za svaki smjer vožnje i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na sat.
Dionica autoputa od Kuzmina do Sremske Rače projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.
Glavni objekt na trasi autoputa je most preko rijeke Save kod Sremske Rače dužine oko 1,3 kilometra. Pored mosta predviđena je i izgradnja graničnog prijelaza.
Dionica autoputa Požega - Užice - Kotroman (granica s BiH) s Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora se povezuje u Pojatama s Koridorom 10.
- So What!
#16057 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Od Mostara, preko Širokog do RH novom brzom cestom
Akta
Hoće li Mostar kao kulturno, gospodarsko i prometno središte Hercegovine u doglednoj budućnosti preko zapadne Hercegovine biti spojeno s Hrvatskom novom i primjerenijom prometnicom pitanje je na koje se dugi niz godina traži adekvatan odgovor, no, ako je suditi prema planovima nadležnih institucija u Federaciji, ovaj dio Hercegovine vrlo skoro mogao bi postati novo gradilište.
Naime, u godišnjem izvješću o poslovanju javnog poduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoceste i brze ceste donesen je opis brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.
Spojna točka
Navodi se kako je u tijeku izrada glavnoga projekta (idejnog rješenja) trase, kao i multikriterijalne analize, prometne studije i prethodne studije izvodljivosti, kao i prethodne procjene utjecaja na okoliš ove brze ceste prema uvjetima i ograničenjima lokalne zajednice. Također je upućen dopis resornom ministarstvu za usklađivanje spojne točke na granici s Republikom Hrvatskom.
Po završetku izrade prvog dijela projekta idejnog rješenja, planira se izrada idejnog i glavnog projekta i odgovarajućih studija brze ceste: Mostar - Široki Brijeg - granica RH, a treba podsjetiti kako su odlukom Vlade Federacije BiH o usvajanju utroška dijela sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima - transfer za izgradnju autoceste i brzih cesta" (utvrđenih proračunom FBiH za 2018. godinu) (utvrđenih proračunom FBiH za 2018. godinu) za izgradnju ove dionice odobrena sredstva u visini od 13 milijuna maraka koja će se utrošiti na projektiranje i eksproprijaciju.
Kada je riječ o uslugama projektiranja koje se financiraju iz vlastitih sredstava, za glavni projekt i studiju isplativosti ulaganja ove brze ceste u prošloj godini od predviđenih 220.000 maraka ostvareno je 219.658, a utvrđuje se kako je realizacija ugovora u skladu s planiranom dinamikom te je završetak ovih pripremnih aktivnosti planiran u ovoj godini.
Ova prometnica, jednom kada bude dovršena, donijet će mnogo koristi kada je riječ o boljem prometnom povezivanju unutar Hercegovine, ali i nameđunarodnim cestovnim pravcima te će u zajedništvu s koridorom Vc, koji bi do tada već trebao prolaziti kroz Mostar i dalje prema sjeveru, omogućiti pozicioniranje Hercegovine na europskoj prometnoj karti.
Strateški značaj
Ova, prometnica trebala bi povezati čvor Mostar na autocesti na koridoru Vc s čvorom Zagvozd na Dalmatini, odnosno Jadran- sko-jonskoj autocesti, a treba navesti i kako se u ovom trenutku aktivno radi i na još jednoj strateškoj prometnici koja će povezati Počitelj - Neum - Trebinje te granicu s Crnom Gorom, i to kao dio europski važnog Jadransko-jonskog koridora koji ide do Grčke.
-
sumirprimus
#16058 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
imam pravo kritikovat i ismijavat nerad drzavnih aparacika...So What! wrote:Pa ako tako razmišljaš, ne razumijem onda tvoju toliku aktivnost na ovoj temi.sumirprimus wrote:pa o tom i govorim tuzla i autoputevi u bih nisu u istoj recenici, tako da mi je potpuno svejedno hoce li ovi nasi pravit most kod pocitelja il nedaj boze strahovat hoce li srbi uvezat banjaluku s beogradom preko bijeljine...
- Hugo Chavez
#16059 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hahahaha uvijek me dobro nasmije ovaj početak prvog postains wrote:Posto su stare teme neupotrebljive, a ocekuje nas malo veca dinamika izgradnje u narednim godinama ...
- So What!
#16060 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pošteno onda.sumirprimus wrote:imam pravo kritikovat i ismijavat nerad drzavnih aparacika...
Kritikuj, ako misliš da je to učinkovito raditi na ovoj temi.
- Haris.ba
#16061 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Do nas je. Nikoga više. Mi biramo šta hoćemo.Dino34 wrote:Hoće li taj autoput povezati tuzlu i sarajevo?
- Thorgerson
#16062 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno, to je njihov plan upravo i bio. Prvo da uvežu srpske teritorije, a tačno im se jebe hoće li taj autoput ikada nastaviti do Tuzle, a pogotovo im se jebe hoće li ići dalje do Sarajeva. I opet ponavljam još jednom, nema ništa od toga, ne budite toliko naivni - govorim o tom kraku Tuzla. Neće se to nikad izgradit.Haris.ba wrote:Do nas je. Nikoga više. Mi biramo šta hoćemo.Dino34 wrote:Hoće li taj autoput povezati tuzlu i sarajevo?
Pod plaštom kobajagi autoputa Beograd - Sarajevo uz malo vazelina "krak Tuzla" poturi srpski autoput Beograd - Bijeljina - Banja Luka.
Samo jos cekam kad ga završe da vidim kako će se zvati. Eh to će tek da bude zanimljivo.
Pa mislim sami su ljudi to rekli i priznali. Neka bude granica, ali srbi će se uvezati u jednu cjelinu.
Ja opet kažem to je ok i bilo bi normalno da se radi o normalnom narodu. Pa i švabe, francuzi su u švici uvezani i nemaš pojma kad pređeš u francusku sve je haman ko jedna država. Al pričamo o normalnom narodu. Ovdje narod nije normalan, jer ako podržavaš Vučića, ako ti osuđeni Šešelj sjedi i kroji politiku u parlamentu, ako ti je glavna politika NEGIRATI ZLOČINE I GENOCID. Pa sa s takvim ljudima treba uzeti kredit i pravit žicu, a ne autoput.
-
Naslovnica
#16063 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Boli me briga, Alija je ostavio Bosnu Erdoganu u amanet, nema šta da se brinemo, sultan je mudar i pametan!

- drug_profi
#16064 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Isitina, ja sam uvijek govorio da Drini treba raskopat obale, korito prosirit, a sve mostove porusit.
Samo sto za taj poduhvat treba NVZ a ne SDA.
Samo sto za taj poduhvat treba NVZ a ne SDA.
- Haris.ba
#16065 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa i pod plaštom autoputa Beograd - Sarajevo ako se uspije uraditi ono što je interes Tuzle ne vidim problem.Thorgerson wrote:Pod plaštom kobajagi autoputa Beograd - Sarajevo uz malo vazelina "krak Tuzla" poturi srpski autoput Beograd - Bijeljina - Banja Luka.
Tuzli ne treba prioritetno ni dionica prema Beogradu, ni Bijeljini, pa ni prema Sarajevu. Prvi prioritet je prema sjeveru i dionica prema Orašju (novi granični prelaz u Posavskom kantonu to podrazumjeva) . I to je ono što treba ispregovarati. Veza na Brčko sa tom dionicom je logična.
Tek onda vidjeti da li će se ići na Žepče, Doboj ili kuda.
- Thorgerson
#16066 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Neke procjene su da BiH svoj dio autoputa neće započeti ni za 10 godina.Haris.ba wrote:Pa i pod plaštom autoputa Beograd - Sarajevo ako se uspije uraditi ono što je interes Tuzle ne vidim problem.Thorgerson wrote:Pod plaštom kobajagi autoputa Beograd - Sarajevo uz malo vazelina "krak Tuzla" poturi srpski autoput Beograd - Bijeljina - Banja Luka.
Tuzli ne treba prioritetno ni dionica prema Beogradu, ni Bijeljini, pa ni prema Sarajevu. Prvi prioritet je prema sjeveru i dionica prema Orašju (novi granični prelaz u Posavskom kantonu to podrazumjeva) . I to je ono što treba ispregovarati. Veza na Brčko sa tom dionicom je logična.
Tek onda vidjeti da li će se ići na Žepče, Doboj ili kuda.
Srbija svoj dio koji će se spojiti sa Bijeljinom počinje danas.
Toliko o tome i nekakvom autoputu Sarajevo - Beograd / koji će ustvari na kraju ispasti autoput Srbija - Republika Srpska.
-
mostarac1905
#16067 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
koliko kuknjave oko tuzle, čovječe...
na par prethodnih stranica rasprava o Vc, sta je isplativo, sta nije. To je tema koja je 'prozvakana' prije x godina. Vc je europski koridor koji samo dijelom (doduse dobrim) prolazi kroz BiH, nase je da gradimo na manje-vise ranije ucrtanom.
Mozda necu dozivjeti da se punim profilom autoceste provozam od mostara do sarajeva (a 30 mi je), ali kad je napravljen onaj dio do tarcina ja sam se preporodio covjece.
Samo obilaznice oko gradskih sredina najprije pravit, lako cu ja od tarcina ovamo
na par prethodnih stranica rasprava o Vc, sta je isplativo, sta nije. To je tema koja je 'prozvakana' prije x godina. Vc je europski koridor koji samo dijelom (doduse dobrim) prolazi kroz BiH, nase je da gradimo na manje-vise ranije ucrtanom.
Mozda necu dozivjeti da se punim profilom autoceste provozam od mostara do sarajeva (a 30 mi je), ali kad je napravljen onaj dio do tarcina ja sam se preporodio covjece.
Samo obilaznice oko gradskih sredina najprije pravit, lako cu ja od tarcina ovamo
- Haris.ba
#16068 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Srbija opstruira gradnju autoputa u TK?Thorgerson wrote:Neke procjene su da BiH svoj dio autoputa neće započeti ni za 10 godina.
Toliko o tome i nekakvom autoputu Sarajevo - Beograd / koji će ustvari na kraju ispasti autoput Srbija - Republika Srpska.
Ama nek svako gradi šta hoće za svoje pare. Fakat ne kontam šta nekoga briga što neko troši svoje pare na asfalt.
Daj da vidimo što TK neće zakopati autoput u slijedećih 10 godina.
- Thorgerson
#16069 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa upravo boldirano. Zasto smo uopste pristali na ovaj paket Sa-Bg gdje su nam jedva odobrili i taj krak ka Tuzli.Haris.ba wrote:Srbija opstruira gradnju autoputa u TK?Thorgerson wrote:Neke procjene su da BiH svoj dio autoputa neće započeti ni za 10 godina.
Toliko o tome i nekakvom autoputu Sarajevo - Beograd / koji će ustvari na kraju ispasti autoput Srbija - Republika Srpska.![]()
Ama nek svako gradi šta hoće za svoje pare. Fakat ne kontam šta nekoga briga što neko troši svoje pare na asfalt.
Daj da vidimo što TK neće zakopati autoput u slijedećih 10 godina.
Znaci mi placamo, jos ih molimo. Tebi je to normalno?
Umjesto da smo sami rekli mi ba hocemo da zavrsimo sebi koridro i hocemo krak ka Tuzli. A jebe nam se za spajanje Bijeljine i Beograda. Mozemo spojiti Bijeljinu i Tuzlu. Praviti mostove ka zemlji koja otvoreno pretenduje ka tvojoj teritoriji ne da nije pametno, nego je ultra glupo!
Mada shvatam želju Bakira za svojim rodnim zavičajem. Ali meni je cilj Beč, Budimpešta, Ljubljana...a ne prljavi istok.
- Haris.ba
#16070 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
O čemu ti uopšte pričaš? Sada da Turcima dođemo i kažemo hoćemo milion miliona kilometara autoputa oni bi objeručke pristali.Thorgerson wrote:Pa upravo boldirano. Zasto smo uopste pristali na ovaj paket Sa-Bg gdje su nam jedva odobrili i taj krak ka Tuzli.
Znaci mi placamo, jos ih molimo. Tebi je to normalno?
Umjesto da smo sami rekli mi ba hocemo da zavrsimo sebi koridro i hocemo krak ka Tuzli. A jebe nam se za spajanje Bijeljine i Beograda. Mozemo spojiti Bijeljinu i Tuzlu. Praviti mostove ka zemlji koja otvoreno pretenduje ka tvojoj teritoriji ne da nije pametno, nego je ultra glupo!
Mada shvatam želju Bakira za svojim rodnim zavičajem. Ali meni je cilj Beč, Budimpešta, Ljubljana...a ne prljavi istok.
FBiH plaća za kilometre u FBiH, RS plaća za kilometre u RS. Brčko plaća za kilometre u Brčkom.
Ja ne vidim problem na mostu kod Rače. Jer po tom principu - treba prekinuti gradnju mosta na Svilaju i naravno u Bosanskoj Gradiški. I Hrvatska i Srbija imaju istu politiku prema BiH. Nema tu suštinske razlike.
Za one koji nisu baš pratili, Turci prodaju kredite i svoju operativu za gradnju. FBiH treba za cilj da bude TK na Orašje, pa na Žepče.
Sa Sarajeva cilj treba da bude samo da se pravi sjeverna obilaznica i spaja ili u Jošanici, ili kod Pretisa u Vogošći da bi se izbjegao tranzit kroz grad. RS neka pravi po Sokocu i Rogatici. FBiH će praviti što pravi prema Goraždu.
-
Naslovnica
#16071 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
SVE O AUTOPUTU BEOGRAD-SARAJEVO Kuda će proći saobraćajnica, kolika će biti ograničenja i detaljna MAPA dva pravca

Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji doneće dvema zemljama nove ekonomske dogovore, ali je ovo prilika i za obeležavanje već postignutih. Tako će u danas, u prisustvu predsednika Srbije i Turske, svečano biti označen početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo, deset meseci nakon potpisivanja komercijalnog ugovora vrednog 250 miliona evra za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju ove saobraćajnice.
Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, odnosno Republiku Srpsku, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.
Kako je ranije isticao Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, planirana izgradnja ovog autoputa je od ogromne važnosti za odnose Srbije i BiH, jer su to "dve zemlje koje imaju najveću trgovinsku razmenu, a najgore puteve".
Ukupna vrednost 1,05 milijarde evra
Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača (granica sa BiH) - Bijeljina i Požega - Kotroman (granica sa BiH). Deonica Sremska Rača – Kuzmin ima dužinu od oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman je dugačka oko 60 kilometara.
Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost izgradnje deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.
Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača-Kuzmin, a rok za izgradnju je dve i po godine. Inače, na putu iz Srbije prema BiH, kroz naseljena mesta Kuzmin, Bosut i Sremsku Raču dnevno prođe nekoliko hiljada vozila.
Klasičan autoput
Deonica Sremska Rača-Kuzmin, dužine oko 18 kilometara, projektovana je, objašnjavaju nadležni, kao klasičan autoputni profil sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom (za svaki smer vožnje) i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas. Projektuje se kao deo budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.
Početak saobraćajnice najvišeg putnog ranga predviđen je u blizini postojeće takozvane denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut, a sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače. Glavni objekat na trasi autoputa je most preko reke Save kod Sremske Rače, čija je dužina oko 1,3 kilometra. Pored mosta, predviđena je i izgradnja novog graničnog prelaza.
Drugi pravac, deonica Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH), dužine oko 60 kilometara, sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se u Pojatama poveže sa Koridorom 10.
"Kada završimo autoput do Požege, tu će biti račvanje na dva kraka: jedan ka Dugoj Poljani odnosno Novom Pazaru, Sjenici, Boljaru i granici sa Crnoj Gorom, drugi ka Kotromanu i granici sa BiH, a onda dalje ka Sarajevu. Za deonicu Požega - Kotroman očekujemo da bude završena dokumentacija i da sledeće godine vidimo sa prostornim planom", ističu u Ministarstvu građevinarstva.
Od tehničke dokumentacije za ovu deonicu, kažu u ministarstvu, usvojena je Prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koju je Reviziona komisija usvojila 2010. godine. Potrebno je još izraditi preostalu dokumentaciju, što je obuhvaćeno komercijalnim ugovorom sa kompanijom Tašjapi.
Kako je rekla ministarka Zorana Mihajlović, početak radova na ovoj deonici može da se očekuje u 2021. godini.
Ugovori
Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu, a ovaj strateški dokument potpisali su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrualh Turanli.
Vrednost ugovora je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin - ukupno 225 miliona evra - i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman - 25 miliona evra. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije.
Komercijalnim ugovorom predviđeno je da Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.
Most preko Save
Iz "Puteva Srbije" kažu da će ukupna dužina mosta preko Save kod Sremske Rače biti 1.310 metara.
"Most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 i 450 metara, i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara", ističu i dodaju kako je opšte poznato da su objekti poput tunela i mostova najzahtevniji deo projekta prilikom izgradnje puteva.
https://www.blic.rs/biznis/vesti/sve-o- ... ti/h90p2qb
Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji doneće dvema zemljama nove ekonomske dogovore, ali je ovo prilika i za obeležavanje već postignutih. Tako će u danas, u prisustvu predsednika Srbije i Turske, svečano biti označen početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo, deset meseci nakon potpisivanja komercijalnog ugovora vrednog 250 miliona evra za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju ove saobraćajnice.
Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, odnosno Republiku Srpsku, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.
Kako je ranije isticao Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, planirana izgradnja ovog autoputa je od ogromne važnosti za odnose Srbije i BiH, jer su to "dve zemlje koje imaju najveću trgovinsku razmenu, a najgore puteve".
Ukupna vrednost 1,05 milijarde evra
Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača (granica sa BiH) - Bijeljina i Požega - Kotroman (granica sa BiH). Deonica Sremska Rača – Kuzmin ima dužinu od oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman je dugačka oko 60 kilometara.
Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost izgradnje deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.
Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača-Kuzmin, a rok za izgradnju je dve i po godine. Inače, na putu iz Srbije prema BiH, kroz naseljena mesta Kuzmin, Bosut i Sremsku Raču dnevno prođe nekoliko hiljada vozila.
Klasičan autoput
Deonica Sremska Rača-Kuzmin, dužine oko 18 kilometara, projektovana je, objašnjavaju nadležni, kao klasičan autoputni profil sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom (za svaki smer vožnje) i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas. Projektuje se kao deo budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.
Početak saobraćajnice najvišeg putnog ranga predviđen je u blizini postojeće takozvane denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut, a sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače. Glavni objekat na trasi autoputa je most preko reke Save kod Sremske Rače, čija je dužina oko 1,3 kilometra. Pored mosta, predviđena je i izgradnja novog graničnog prelaza.
Drugi pravac, deonica Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH), dužine oko 60 kilometara, sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se u Pojatama poveže sa Koridorom 10.
"Kada završimo autoput do Požege, tu će biti račvanje na dva kraka: jedan ka Dugoj Poljani odnosno Novom Pazaru, Sjenici, Boljaru i granici sa Crnoj Gorom, drugi ka Kotromanu i granici sa BiH, a onda dalje ka Sarajevu. Za deonicu Požega - Kotroman očekujemo da bude završena dokumentacija i da sledeće godine vidimo sa prostornim planom", ističu u Ministarstvu građevinarstva.
Od tehničke dokumentacije za ovu deonicu, kažu u ministarstvu, usvojena je Prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koju je Reviziona komisija usvojila 2010. godine. Potrebno je još izraditi preostalu dokumentaciju, što je obuhvaćeno komercijalnim ugovorom sa kompanijom Tašjapi.
Kako je rekla ministarka Zorana Mihajlović, početak radova na ovoj deonici može da se očekuje u 2021. godini.
Ugovori
Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu, a ovaj strateški dokument potpisali su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrualh Turanli.
Vrednost ugovora je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin - ukupno 225 miliona evra - i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman - 25 miliona evra. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije.
Komercijalnim ugovorom predviđeno je da Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.
Most preko Save
Iz "Puteva Srbije" kažu da će ukupna dužina mosta preko Save kod Sremske Rače biti 1.310 metara.
"Most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 i 450 metara, i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara", ističu i dodaju kako je opšte poznato da su objekti poput tunela i mostova najzahtevniji deo projekta prilikom izgradnje puteva.
https://www.blic.rs/biznis/vesti/sve-o- ... ti/h90p2qb
- Alfons Kauders
#16072 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovaj... A tunel Hranjen... Nije na južnoj dionici? 
-
Naslovnica
#16073 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Šifra "reference EA"Alfons Kauders wrote:Ovaj... A tunel Hranjen... Nije na južnoj dionici?
- drug_profi
#16074 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hranjen će na kraju biti dat u koncesiju uzgajivačima šampinjona.
-
SSemir
#16075 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
FInansijska podrska turske za izgradnju autoputa u srbiji i bosni izgleda ovako:
bosna i srbija ce da placa kredit turskoj banci a pare od te banke ce ici turskoj firmi koja ce da gradi.
hvala turcima na datoj podrsci

bosna i srbija ce da placa kredit turskoj banci a pare od te banke ce ici turskoj firmi koja ce da gradi.
hvala turcima na datoj podrsci