Ne znam sta da ti kazem, fali mi informacija, ali s obzirom da tramvaji mogu raditi i nakon 50 godina upotrebe, nije mi jasno kako ti ne proradise ikada... Osim ako to nema veze s onom pricom kod uvoza istih, nakon kojih su Holandezi prekinuli svaku saradnju... I ostale stvari ne kontam... Kako moze faliti vozaca....? Ne pratim temu redovno, mozda ste pisali, ali vozac i prevozno sredstvo su OSNOVNA djelatnost firme...? I inace mislim da su se sva sredstva prelako kanibalizirala i rezala (jos od plavih Karosa autobusa), posebno poklonjena, ali za to imam obajasnjenje, vlasnika boli dupe, upravu boli dupe, nadzor boli dupe, radnike boli dupe... Niko to nije morao kupiti (platiti), pa mi je jasno kako se prema tome mogu odnositi kao prema TUDJEM, za razliku od svojih Golfova 4 TDI, koje odrzavaju, a ne razrezuju... Ima tu jedan problem, malo morgen cemo vise ikada ista dobiti od bilo koga, svi su nas skontali, Sadako Ogata sindrom nas ubija...man_464 wrote:Režu se holandski tramvaji koji nikad nisu radili u Sarajevu, od njih 16 koliko je došlo, 6 nikad nije proradilo, oni se sijeku... i još par...drndalo wrote:Jucer prodjoh starom cestom pored Grasa, i imam sta vidjeti... Rezaliste skroz desno prema televiziji je puno, i radi punom parom svajs-aparat... Izgleda da misle prodajom starog zeljeza popraviti bilans... Da nije tuzno, bilo bi smijesno... Vidio sam raskomadan i "Amsterdamac", o Manovima iz Japanske donacije se nema vise sta reci jer ih skoro i nema vise u pogonu. Ikarusi neki su isto vec tamo, a vidio sam i 2 "nova" iz turske donacije sumnjivo blizu tome svemu, za sada "samo" razduzenih tockova, mada mi se cini i da je jednom motor "otvoren" naizvrat...
Elem, srljaju u prosperitet!!!
A Japanci, pa dobro, ako se ništa više ne može učiniti bolje i isjeći pa koju marku prikupiti, od tog novca planira se nabavka još 10 NOVIH minibusa...
A što se tiče turskih autobusa za njih nema zime, dva su u kvaru, jedan će ubrzo na cestu, dok drugi ima kontinuirani problem otkako je došao sa mjenjačem, dva puta pravljen, pa opet crkao....
Japanaca ima i ispravnih, ali leže jer nema vozača, ima ih 12 kratkih i 3 dupla koja bi mogla proraditi kad se zaposle novi vozači.
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- drndalo
#16051 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- trambusek88
#16052 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Što se tiče ovih tramvaja Holandskih za njih se više ne proizvode dijelovi, proizvedena ih je samo mala serija 30-35 tramvaja za Amsterdam.
6 ih je korišteno isključivo za dijelove.
Inače prvobitno je bilo planirano da se sjeku ona 2 tramvaja što su uništena u saobraćajnoj nesreći, i tako je bilo prvobitno i objavljeno. Ali kad se pokazalo da Duewag može raditi u Sarajevu i da će doći preostalih 19 za koje će trebati prostora u remizi onda su rješili da posjeku dodatne količine neispravnih tramvaja.
Što se tiče ovih autobusa, to su vozila koja su pala u periodu 2008-2014 i koja su kanibalizirana u jer su dijelovi stizali na kašičicu tako da im nije bilo spasa.
Meni je najviše žao što su posječena ona 2 niskopodna trolejbusa Škoda 21tr (nisam 100% siguran ali mislim da su isječeni), pokušavali su ih napraviti ali stalno su se kvarili. To je prva serija modernih Škodinih trolejbusa koja je patila od dječijih bolesti, a naši su sa samog početka proizvodnje, čini mi se 6 i 7 primjerak. Valjda se nije isplatilo dalje ulagati u ta vozila.
Nisu mnogo bolje prošli ni u Češkoj primjerci iz te prve serije
man_464, da te ispravim, nabavlja se 10 polovnih minibusa, za 10 novih bi trebao milion-milion i po.
Što se tiče ljudstva, ništa čudno, GRAS je ostao bez 400-500 radnika u zadnjih 5 godina, kako kroz penzionisanja, tako i kroz istek ugovora vozačima koji su radili na godinu ili dvije dana. Za to vrijeme nije se radilo na tome jer nije bilo ni vozila, jedino se na tramvajima osjetilo, ali tu su popunjavali radnicima s drugih pozicija koji su prošli obuku.
Uskoro bi trebalo biti primljeno 40 vozača na 2 godine tako da bi se trebalo pokrenuti još 15-20 autobusa.
6 ih je korišteno isključivo za dijelove.
Inače prvobitno je bilo planirano da se sjeku ona 2 tramvaja što su uništena u saobraćajnoj nesreći, i tako je bilo prvobitno i objavljeno. Ali kad se pokazalo da Duewag može raditi u Sarajevu i da će doći preostalih 19 za koje će trebati prostora u remizi onda su rješili da posjeku dodatne količine neispravnih tramvaja.
Što se tiče ovih autobusa, to su vozila koja su pala u periodu 2008-2014 i koja su kanibalizirana u jer su dijelovi stizali na kašičicu tako da im nije bilo spasa.
Meni je najviše žao što su posječena ona 2 niskopodna trolejbusa Škoda 21tr (nisam 100% siguran ali mislim da su isječeni), pokušavali su ih napraviti ali stalno su se kvarili. To je prva serija modernih Škodinih trolejbusa koja je patila od dječijih bolesti, a naši su sa samog početka proizvodnje, čini mi se 6 i 7 primjerak. Valjda se nije isplatilo dalje ulagati u ta vozila.
Nisu mnogo bolje prošli ni u Češkoj primjerci iz te prve serije
man_464, da te ispravim, nabavlja se 10 polovnih minibusa, za 10 novih bi trebao milion-milion i po.
Što se tiče ljudstva, ništa čudno, GRAS je ostao bez 400-500 radnika u zadnjih 5 godina, kako kroz penzionisanja, tako i kroz istek ugovora vozačima koji su radili na godinu ili dvije dana. Za to vrijeme nije se radilo na tome jer nije bilo ni vozila, jedino se na tramvajima osjetilo, ali tu su popunjavali radnicima s drugih pozicija koji su prošli obuku.
Uskoro bi trebalo biti primljeno 40 vozača na 2 godine tako da bi se trebalo pokrenuti još 15-20 autobusa.
-
StupskaBitanga
#16053 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ništa ovo neće biti unaprijeđeno bez stečaja koji je neminovan
- drndalo
#16054 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Stizali ? Izgleda da niko tamo nije cuo da se dijelovi mogu i kupiti VLASTITIM parama...? Ili se samo cekalo hoce li sta ko pokloniti/donirati/Kanton kupiti... Najlakse je kanibalizirati, pa s 18, spasti na 16, pa na 12, pa na 6, pa na 0... Jebote, ovo isto kao sjedi covjek na grani drveta i reze je pilom... I vidi iznenadjenja, grana pukne, a on tresne dupetm na zemlju... Sto li...?!trambusek88 wrote: Što se tiče ovih autobusa, to su vozila koja su pala u periodu 2008-2014 i koja su kanibalizirana u jer su dijelovi stizali na kašičicu tako da im nije bilo spasa.
-
StupskaBitanga
#16055 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kako ćemo lako ćemodrndalo wrote:Stizali ? Izgleda da niko tamo nije cuo da se dijelovi mogu i kupiti VLASTITIM parama...? Ili se samo cekalo hoce li sta ko pokloniti/donirati/Kanton kupiti... Najlakse je kanibalizirati, pa s 18, spasti na 16, pa na 12, pa na 6, pa na 0... Jebote, ovo isto kao sjedi covjek na grani drveta i reze je pilom... I vidi iznenadjenja, grana pukne, a on tresne dupetm na zemlju... Sto li...?!trambusek88 wrote: Što se tiče ovih autobusa, to su vozila koja su pala u periodu 2008-2014 i koja su kanibalizirana u jer su dijelovi stizali na kašičicu tako da im nije bilo spasa.
Zato će nas takav sistem i dovesti u ponor koji vjerovatno sada ne možemo ni zamisliti
- trambusek88
#16056 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vozači da kupuju dijelove?
Mogu oni sijalice, i neke jeftine sitnice kupovati, ali šta kad ode skuplji dio?
Možda je tek nekoliko vozača spremno ulagati u vozila, recimo posada sa onog žutog autobusa sa Haloo reklamom, što radi u zadnje vrijeme najviše na Podhrastovima, a i vozač onog međugradskog FAP-a što vozi za Aerodromsko dao je velike pare da se autobus dovede u vozno stanje kad je prošle godine ispao.
Uglavnom ako će se vozači angažovati za popravku, to su većinom stalni vozači sa boljih vozila, a ko će dati iz svoga džepa za 17 godina starog i izraubovanog japanca, za kojeg ne znaš hoće li nakon popravke raditi godinu dana ili mjesec?
Mogu oni sijalice, i neke jeftine sitnice kupovati, ali šta kad ode skuplji dio?
Možda je tek nekoliko vozača spremno ulagati u vozila, recimo posada sa onog žutog autobusa sa Haloo reklamom, što radi u zadnje vrijeme najviše na Podhrastovima, a i vozač onog međugradskog FAP-a što vozi za Aerodromsko dao je velike pare da se autobus dovede u vozno stanje kad je prošle godine ispao.
Uglavnom ako će se vozači angažovati za popravku, to su većinom stalni vozači sa boljih vozila, a ko će dati iz svoga džepa za 17 godina starog i izraubovanog japanca, za kojeg ne znaš hoće li nakon popravke raditi godinu dana ili mjesec?
- drndalo
#16057 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Niko nije rekao da vozaci kupuju dijelove, nije im to posao... Ali FIRMA mora kupovati dijelove i potrosni materijal, a ne samo cekati da neko posalje... Znam da je to problem kada su pare isle na svasta ranije, pa i na 5000 metli po 100 KM komad u skladistu... Ali za to stanje u firmi su svi krivi, ne isto krivi, zna se ko je imao vecu odgovornost i ko je drpao najvise para, ali nisu "pravi" ni oni koji su manje drpali...
Ispravan i perspektivan autobus je glupo kanibalizirati, jer kad ga se jednom "nacne" to nikada nece stati... I raznijece se... Pakriraj ga i nek' ceka vozaca, ako ih vec nema... Bolje da je parkiran i 3 mjeseca, nego da mu se skine 17 dijelova, jer mu se nikada svih 17 nece vratiti... Znam ja nas...
Ono sto toj firmi treba za pocetak je da se svi prema njoj odnose logikom kao da je najmanje njihova privatna...
Ispravan i perspektivan autobus je glupo kanibalizirati, jer kad ga se jednom "nacne" to nikada nece stati... I raznijece se... Pakriraj ga i nek' ceka vozaca, ako ih vec nema... Bolje da je parkiran i 3 mjeseca, nego da mu se skine 17 dijelova, jer mu se nikada svih 17 nece vratiti... Znam ja nas...
Ono sto toj firmi treba za pocetak je da se svi prema njoj odnose logikom kao da je najmanje njihova privatna...
- trambusek88
#16058 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Tako je izgledalo, jer ni ja pod stizanje dijelova nisam mislio na donacije, nego da ništa nije stizalo u skladišta.
A pljačkašima iz uprave nije bila bitna sudbina GRAS-a, već im je bilo na umu lično bogaćenje kad su kupovali metle od 25KM po komadu i šarafe od 50KM, i ima tog "ugrađivanja" i sada...
Sigurno su se i Dino i Avdo ugradili u ovih 300.000 što je sad leglo na račun GRAS-a za dijelove, možda tu ode i 50% iznosa, ali nakon aprila 2013 neka niko više ne očekuje radničke bune zbog toga kao što je bilo 2006 zbog metli, šarafa i mjenjača za tramvaje!
Niko neće kanibalizirati vozilo koje stoji zbog malog kvara i, ako dođe do skidanja dijelova usljed stajanja, na kraju se opet sastavi.
Niko neće dirati ni vozila koja ispravna ali nema ko da ih vozi, niti je toga kad bilo. ta će vozila čekati vozače. Ovi Japanci koji su radili do dolaska Turskih autobusa ponovo će raditi kad se prime vozači, pošto trenutno nema ni jedan autobus tog tipa u pogonu, nema ni dalje kanibalizacije. Oni što ih sjeku oni u prosjeku 3-4 godine nisu u funkciji
A pljačkašima iz uprave nije bila bitna sudbina GRAS-a, već im je bilo na umu lično bogaćenje kad su kupovali metle od 25KM po komadu i šarafe od 50KM, i ima tog "ugrađivanja" i sada...
Sigurno su se i Dino i Avdo ugradili u ovih 300.000 što je sad leglo na račun GRAS-a za dijelove, možda tu ode i 50% iznosa, ali nakon aprila 2013 neka niko više ne očekuje radničke bune zbog toga kao što je bilo 2006 zbog metli, šarafa i mjenjača za tramvaje!
Niko neće kanibalizirati vozilo koje stoji zbog malog kvara i, ako dođe do skidanja dijelova usljed stajanja, na kraju se opet sastavi.
Niko neće dirati ni vozila koja ispravna ali nema ko da ih vozi, niti je toga kad bilo. ta će vozila čekati vozače. Ovi Japanci koji su radili do dolaska Turskih autobusa ponovo će raditi kad se prime vozači, pošto trenutno nema ni jedan autobus tog tipa u pogonu, nema ni dalje kanibalizacije. Oni što ih sjeku oni u prosjeku 3-4 godine nisu u funkciji
-
bumerangss
#16059 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Svasta da cujem, u GRAS-u radi 1750 "radnika" a nemaju dovoljno vozaca!!!man_464 wrote:drndalo wrote:
Japanaca ima i ispravnih, ali leže jer nema vozača, ima ih 12 kratkih i 3 dupla koja bi mogla proraditi kad se zaposle novi vozači.
- perfect_guy
#16060 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
takoa ti je kad se zapošljava tamo gdje ne trebabumerangss wrote:
Svasta da cujem, u GRAS-u radi 1750 "radnika" a nemaju dovoljno vozaca!!!
-
bumerangss
#16061 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa zar u GRAS-ovoj remizi ima toliko kancelarija da se mogu nagurati toliki administrativni radnici?! 
-
neki
#16062 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to je nazalost istinita cinjenica, i treba je ponavljati i naglasavati sve dok gras ne ode u zasluzeni stecaj a iz njega budu izdvojena sredstva za rad i tacno odredjen i dovoljan broj radnika s kojima bi se formirala nova firma..bumerangss wrote:Svasta da cujem, u GRAS-u radi 1750 "radnika" a nemaju dovoljno vozaca!!!man_464 wrote:drndalo wrote:
- trambusek88
#16063 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Od nedavno ih ima oko 1500-1550.
Do osipanja voznog parka bio je optimalni broj vozača što u stalnom radnom odnosu, što na određeno vrijeme. a viškovi su se gomilali po kancelarijama.
Zadnje 4 godine se taj broj osipao prirodnim odlivom (penzija, prelazak u drugu firmu, istek ugovora kod vozača koji su bili na određeno vrijeme). Pošto se broj vozila osipao brže nego broj vozača nije bilo neke potrebe za prijem novih ljudi do sad. E sad su čekali da pošalju ovih 160 ljudi u penziju, i možda će sad gledati još koji mjesec da uštede prije nego prime nove ljude, ali ja se nadam da će se od septembra moći izlaziti sa 70-75 autobusa na linije tako da bi se moglo izvršiti oko 85% polazaka i 100% pokrivenost linija.
Jebi ga, rođaci, jarani, stranački kadrovici i drugi paraziti su se samo gomilali po kancelarijama i nekima su se izmišljala radna mjesta, a prave radne snage nikad nije bilo viška.
Do osipanja voznog parka bio je optimalni broj vozača što u stalnom radnom odnosu, što na određeno vrijeme. a viškovi su se gomilali po kancelarijama.
Zadnje 4 godine se taj broj osipao prirodnim odlivom (penzija, prelazak u drugu firmu, istek ugovora kod vozača koji su bili na određeno vrijeme). Pošto se broj vozila osipao brže nego broj vozača nije bilo neke potrebe za prijem novih ljudi do sad. E sad su čekali da pošalju ovih 160 ljudi u penziju, i možda će sad gledati još koji mjesec da uštede prije nego prime nove ljude, ali ja se nadam da će se od septembra moći izlaziti sa 70-75 autobusa na linije tako da bi se moglo izvršiti oko 85% polazaka i 100% pokrivenost linija.
Jebi ga, rođaci, jarani, stranački kadrovici i drugi paraziti su se samo gomilali po kancelarijama i nekima su se izmišljala radna mjesta, a prave radne snage nikad nije bilo viška.
- Dr. Kuca
#16064 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Himzanija novi sef revizora
. Zar moze predsjednik sindikata i sindikalac biti na rukovodecoj funkciji?
- vješalica
#16065 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
gdje ne može?Dr. Kuca wrote:Himzanija novi sef revizora![]()
- Dr. Kuca
#16066 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vješalica wrote:gdje ne može?Dr. Kuca wrote:Himzanija novi sef revizora![]()
Zar nije to sukob interesa?
- insaneinthebrain
#16067 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vidjeh ga jucer na stanici kod predsjednistva, umalo ne oplakahDr. Kuca wrote:Himzanija novi sef revizora![]()
- vješalica
#16068 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
što ga niste namlatili,uvijek vas nervira,bar ovdje na forumuinsaneinthebrain wrote:vidjeh ga jucer na stanici kod predsjednistva, umalo ne oplakahDr. Kuca wrote:Himzanija novi sef revizora![]()
- insaneinthebrain
#16069 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
da si ti bila tu onda bih ga namlatio, ovako nije imalo smislavješalica wrote:što ga niste namlatili,uvijek vas nervira,bar ovdje na forumuinsaneinthebrain wrote:vidjeh ga jucer na stanici kod predsjednistva, umalo ne oplakahDr. Kuca wrote:Himzanija novi sef revizora![]()
- vješalica
#16070 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nisi mu ni smio prismrdit,mislim da to ima smislainsaneinthebrain wrote:
da si ti bila tu onda bih ga namlatio, ovako nije imalo smisla
- insaneinthebrain
#16071 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
al bi mu ti prismrdila, cula bi se na kilometar 
- Dr. Kuca
#16072 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sta cu ga non stop mlatiti.

-
julisiz es grant
#16073 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nije.Dr. Kuca wrote:vješalica wrote:gdje ne može?Dr. Kuca wrote:Himzanija novi sef revizora![]()
Zar nije to sukob interesa?
Sukob interesa je kada je sindikalni vođa član upravnih organa preduzeća. To su direktor i pomoćnici direktora (u firmama postoji obično više pomoćnika, za razne sektore). Tu ne spadaju šefovi pojedinih odjela.
-
homar
#16074 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Već dva mjeseca ne koristim Grasov prijevoz, da li se šta promijenilo?
- trambusek88
#16075 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Stanje u autobuskom saobraćaju je pogoršano zbog godišnjih odmora a u trolejbuskom malo poboljšano.
Tramvaji su standardno redukovani zbog ljetnog rasporeda.
Tramvaji su standardno redukovani zbog ljetnog rasporeda.