Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#16051 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Capajebo wrote:
arzuhal wrote:E, čuj, nako trunje jedu za sehur, prave hašuru u po ramazana, pometu šta ima u špajzu :mrgreen: ...Grah se jede za sehur, djeco lijepa, more uz ćasu graha kakav integralni hljeb ili somun od heljde, malo narendanog kupusa i ajrana, i postiš do 12-tog ševala tekuće godine, samo ti kahva naumpane oko ikindije... :mrgreen:
a cigar?
Meni ne naumpada, prest'o sam brojat godine :-D
frameni

#16052 Re: Ramazan, opet ;)

Post by frameni »

Meni isto prijaju sjemenke.Sameljem lan i dodam chia sjemenke,sve to prelijem vrelim mjekom kad se malo prohladi dodam ljesnike i orahe mada moze i svjeze voce.I sve bude haman-taman :D
Kahva i cigare tek poslije teravije.
Capajebo

#16053 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

arzuhal wrote:
Capajebo wrote:
arzuhal wrote:E, čuj, nako trunje jedu za sehur, prave hašuru u po ramazana, pometu šta ima u špajzu :mrgreen: ...Grah se jede za sehur, djeco lijepa, more uz ćasu graha kakav integralni hljeb ili somun od heljde, malo narendanog kupusa i ajrana, i postiš do 12-tog ševala tekuće godine, samo ti kahva naumpane oko ikindije... :mrgreen:
a cigar?
Meni ne naumpada, prest'o sam brojat godine :-D
Karakter :thumbup: :D
arzuhal

#16054 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Capajebo wrote: Karakter :thumbup: :D
Ma jok, kakav karakter, to nije bila stvar volje nego čista logika i suočavanje s brutalnom istinom :mrgreen:
nasa

#16055 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nasa »

cuj sad i somun od heljde :-? :D
arzuhal

#16056 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

nasa wrote:cuj sad i somun od heljde :-? :D
Da vi'š jesu dobri, nemaju onu unutrašnjost k'o obični somun tip 500, nego samo dvije korice, isto sirijski hubz... :thumbup:
nasa

#16057 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nasa »

:D
hajd kad ti kazes, a znamo da vazis za poguziju :oops:

za nocas imamo samo ove obicne

A bez sale i ja sam cula da ove sjemenke zasite i daju energije, imam jednu radnu kolegicu koja to inace doruckuju.Navece potopi sjemenja sa suhim vocem i ujutru jede....
skupljac_zeljeza

#16058 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skupljac_zeljeza »

nasa wrote:
A bez sale i ja sam cula da ove sjemenke zasite i daju energije...
Ima nešto u toj papagajskoj hrani. Tahin (pasta od susama) pomiješan sa medom je kao nekakav lijek, a ja zakačio zbog zanimljivog ukusa par kašika i dešava se nešto.
nasa

#16059 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nasa »

jela sam tahin u nekim drugim stvarima ali ne s medom, sta lijeci

Ovo mi se svidjelo na jednoj drugoj temi pa nadam se da se autor ne ljuti da i ovdje stavim:

mirzaaa33 wrote:
Još jedna stvar vezana za ramazan. Trebao bi biti mjesec solidarnosti, suosjećanja, odricanja, darovanja, skromnosti. Pojede se i popije, potroši više(uglavnom na sebe i vlastite potrebe) dvostruko više u odnosu na druge mjesece.

commendatore

#16060 Re: Ramazan, opet ;)

Post by commendatore »

skupljac_zeljeza wrote:
nasa wrote:
A bez sale i ja sam cula da ove sjemenke zasite i daju energije...
Ima nešto u toj papagajskoj hrani. Tahin (pasta od susama) pomiješan sa medom je kao nekakav lijek, a ja zakačio zbog zanimljivog ukusa par kašika i dešava se nešto.
da neš postat ajronman :lol:
jao_situacije

#16061 Re: Ramazan, opet ;)

Post by jao_situacije »

nasa wrote:jela sam tahin u nekim drugim stvarima ali ne s medom, sta lijeci

Ovo mi se svidjelo na jednoj drugoj temi pa nadam se da se autor ne ljuti da i ovdje stavim:

mirzaaa33 wrote:
Još jedna stvar vezana za ramazan. Trebao bi biti mjesec solidarnosti, suosjećanja, odricanja, darovanja, skromnosti. Pojede se i popije, potroši više(uglavnom na sebe i vlastite potrebe) dvostruko više u odnosu na druge mjesece.

kako uspiju potrošiti više
nasa

#16062 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nasa »

jelo ovo, ono, ja prva daleko vise kuham tokom ramazana itd. cak i da se potrosi isto sasvim jasna je poenta, da fokus treba biti na drugim stvarima, bar onaj unutrasnji...
Da budem jasna, nemam ja nista protiv okupljanja, spravljanja raznih jela, uzivanja u svakojakim delicijama, stvaranja praznicne atmosfere ali ne treba zaboraviti na sustinu price...
MOSALJOZE

#16063 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

To je slično onome,drugi dan ramazanskog bajrama Dan šehida,a njima glavna baklava.
:-)
skupljac_zeljeza

#16064 Re: Ramazan, opet ;)

Za štitnu nešto, ali ja malo prevrtim na googletu pa od svačega ili za svašta.

commendatore wrote: da neš postat ajronman :lol:
Zahrđat ću do bajrama. :mrgreen: Uzeo i nekakvih tableta u kojima 45 mg Iron-a po bobi kao dodatak jer me troši nekada na poslu.

Nekada davno čuo ovu hićaju i naiđoh opet.
Prije mnogo godina jedan zapadnjak nabas’o u jedno bosansko selo za vrijeme Ramazana. Proveo tu desetak dana jer su domaćini bili više nego ljubazni i s gostom se sporazumjevali i rukama i nogama. Vratio se musafir kući te prepričavajući gdje je sve bio i šta je sve vidio na svom putu za ove dobre seljane i njihov običaj reče: „ Probude me u toku noći i onda jedemo, zatim tokom čitavog dana nedaju ništa jesti ni piti. Negdje predveče naprave hrane i jela kao da će četa vojske jesti i čekaju znak. To im određuju mala djeca koja trče ulicom i dozvoljavaju jelo i piće baš u to vrijeme. Najedemo se i napijemo, ma ljepota. E onda na večernju fiskulturu. Svi se spreme pa u jednu veliku salu. Trener ispred, pa muškarci i iza njih žene. Onda trener naređuje: -Gore, dole, gore, dole... Onda se svi ušutimo i čekamo da vidimo jel dobro. Trener sjedi i razmišlja i onda se okrene na desnu pa na lijevu stranu i kaže: -Ne valja, ne valja! Hajd ponovo!!!“
jao_situacije

#16065 Re: Ramazan, opet ;)

Post by jao_situacije »

nasa wrote:jelo ovo, ono, ja prva daleko vise kuham tokom ramazana itd. cak i da se potrosi isto sasvim jasna je poenta, da fokus treba biti na drugim stvarima, bar onaj unutrasnji...
Da budem jasna, nemam ja nista protiv okupljanja, spravljanja raznih jela, uzivanja u svakojakim delicijama, stvaranja praznicne atmosfere ali ne treba zaboraviti na sustinu price...
ma svakako, meni računica ne ide tako, možda je to do mene, ali imam 2 obroka umjesto 3 ne popijem 2-3 kahve koliko inače pijem svaki dan, ne pušim, ne jedem vani
nema teorije da potrošim više, možda eventualno goriva ili struje, ali hrane ne
jao_situacije

#16066 Re: Ramazan, opet ;)

Post by jao_situacije »

skupljac_zeljeza wrote:
Za štitnu nešto, ali ja malo prevrtim na googletu pa od svačega ili za svašta.

commendatore wrote: da neš postat ajronman :lol:
Zahrđat ću do bajrama. :mrgreen: Uzeo i nekakvih tableta u kojima 45 mg Iron-a po bobi kao dodatak jer me troši nekada na poslu.

Nekada davno čuo ovu hićaju i naiđoh opet.
Prije mnogo godina jedan zapadnjak nabas’o u jedno bosansko selo za vrijeme Ramazana. Proveo tu desetak dana jer su domaćini bili više nego ljubazni i s gostom se sporazumjevali i rukama i nogama. Vratio se musafir kući te prepričavajući gdje je sve bio i šta je sve vidio na svom putu za ove dobre seljane i njihov običaj reče: „ Probude me u toku noći i onda jedemo, zatim tokom čitavog dana nedaju ništa jesti ni piti. Negdje predveče naprave hrane i jela kao da će četa vojske jesti i čekaju znak. To im određuju mala djeca koja trče ulicom i dozvoljavaju jelo i piće baš u to vrijeme. Najedemo se i napijemo, ma ljepota. E onda na večernju fiskulturu. Svi se spreme pa u jednu veliku salu. Trener ispred, pa muškarci i iza njih žene. Onda trener naređuje: -Gore, dole, gore, dole... Onda se svi ušutimo i čekamo da vidimo jel dobro. Trener sjedi i razmišlja i onda se okrene na desnu pa na lijevu stranu i kaže: -Ne valja, ne valja! Hajd ponovo!!!“
jel to imaš problema sa željezom ?
samo jedi hurme, otprilike 10 hurmi je dnevna količina potrebnog željeza pored toga ima bakra kalija kalcija magnezija natrija fosfora itd.
art vandeley

#16067 Re: Ramazan, opet ;)

Post by art vandeley »

Samo da zazelim hajr i sabur, da nam drugi dan Ramazana prodje lakse nego prvi i tako redom insallah do kraja.
wewa

#16068 Re: Ramazan, opet ;)

Post by wewa »

hadzinicasa wrote:
Capajebo wrote:
hadzinicasa wrote:
Dragi Idrize, zar opet... :D
Ramazan nije Ramazan bez ove prepiske na forumu :mrgreen:
cru det.
kakve su se tu rasprave vodile.... :)
ja ovdje dobrog derneka!

maksuz selam postacima i topa-filozofima :)
arzuhal

#16069 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Šta duh ramazana čini, gledaj nekadašnjih džematlija šta je, vela havle :lol: Čak i na Eterniji zajedno iftare dočekuju He-Man, ratnica Teela, General Duncan i ostali, a i u zloćama Skeletoru i njegovim kompanjonima se nešto stislo pa šute dok puca top sa saraja Grayskulla :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#16070 Re: Ramazan, opet ;)

jao_situacije wrote: jel to imaš problema sa željezom ?
Skupljaci zeljeza ga vazda imaju. :P Dešavalo se par puta kada me posao zapotjera da ga počnem gubiti, pa sada više preventive radi. Znao sam da su dobre hurme, ali da su baš ovoliko, nisam. Vele da su šiijske najbolje. Ne znam jel' bilo novih fetvi. :mrgreen:
kritichar

#16071 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

medinske od po kile u vakuumu, šijjske su praktičnije za rukovanje golim rukama
Rijeka_snova

#16072 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rijeka_snova »

Ramazan serif mubarek olsun :)
Towelie

#16073 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

:D
Image
beautyfool

#16074 Re: Ramazan, opet ;)

Post by beautyfool »

Da nije foruma ja vjerovatno ne bih znala da postoji i ta vrsta ljudi koja ne pije samo za vrijeme ramazana :lol:
beautyfool

#16075 Re: Ramazan, opet ;)

Post by beautyfool »

a gdje kupujete te somune od heljde, ova nasa lokalna pekara nije toliko napredna iako samo somune prodaje :-)
Locked