Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MarlboroGold

#16051 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:GC- nije ogranicen.
Jeste.
SaraFina

#16052 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

moonca wrote:
SaraFina wrote:
moonca wrote:oH .Sara fina - pa, ne mozes na osnovu jedog grada , par posjeta donijeti takvo misljenje..mislim mozes .. ali do tebe je.

Sve sto si napisla da je umjesto Cikaga bilo Sarajevo - mogla sam ja iskoristiti za moje vidjenje Sarajeva.

Nisi me pročitala vjerovatno. Bila sam ja i dva puta po 6 mjeseci poslovno na Floridi. (Jacksonville) :D

I to opisah.
To nam nije rečeno prije polaska. Ni nagoviješteno našom poslodavcima (institutima sa kojih smo došli) Tako da sam svaki pregled plaćala.
Starije kolege sa diabetesom njih troje, bili su također primorani plaćati posjete ljekarima.

Bila sam smještena skupa sa ljudima s kojim sam došla i osjećali smo se pomalo izolirano u prvo vrijeme.
Kolege iz USA poslovno rangirane kao i mi, nas sa njemačkog govornog područja nisu tako dobro prihvaćali kao Skandinavce. I pokušavali su mentore izigravati što smo mi odlučno odbijali. Skandinavci su od svih evropljana bili najbolje uklopljeni.
Ali, takvo ste osiguranje kupili - ako ste uopste. Ne razumijem zasto si ocekivala da je besplatno.

Nismo mi osiguranja "kupovali". Osiguranja su obezbijedili naši instituti s kojih su nas poslali i gdje smo imali ugovore. (Berlin, Minhen, Beč, Oslo, Štokholm)
I bila su u novčanoj visini osiguranja koja smo plaćali dok smo bili prijavljeni i zdravstveno osigurani u matičnim zemljama. Instituti u evropskim gradovima imaju otac je službe za te vrste poslova. Nisam ja ništa očekivala besplatno nego ono što sam imala u EU.
A ljudi s diabetesom pogotovo ne bi krenuli grlom u jagode da im je iko nagovjestio da polizza pokriva samo nesreću.
detroit-mercy

#16053 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

SaraFina wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
SaraFina wrote:

Nama nisu nudili ugovore niti smo išli u opciji koja je uključivala mogućnost zelene karte.
Ali logično da ko je htio, mogao je ostvariti kontakte za odlazak.
Ja nisam bila zainteresirana. Troje kolega je bilo u četrdesetima i radili su disertacije tamo, 5 je bilo mojih godina.
razumijem, ali sam samo dodalal zasto Njemci uzimaju Zelenu Kartu , iako nitko od njih ne planira ostati u US , jer Zelena Karta je ogrnicenog vremenskog perioda :)

Da, da. Jedan kolega iz Osla pokušao je auto kupiti jer je imao djevojku 200 km također zaposlenu. Samo naravno sasvim drugo zanimanje. Pa zbog odlazaka. I susreta.
To su bile peripetije na kub neke s papirologijom. :D
I ja sam htjela... Ali stvar je bila zbog tog našeg ograničenog boravka i statusa do zla Boga blesava :)))
Koje vrste peripetija :mrgreen: ovoj je sigurno drzava u svijetu gdje imas najmanje zajebancije sa administracijom i gdje imas najmanje pravila. Mozda je imao peripetija sa osiguranjem, jer ne postoji nikakva vozacka istorija iza njega pa onda osiguranja malo zatezu. Hoces da kupis nekretninu ako imas lovu izvoli, samnom rade ljudi koji imaju radne dozvole na 2-3 godine i normalno kupuju nektretnine. Cio administrativni proces ovdje je doveden na jako jednostavna nivo. Mislim da se po tome niko u svijetu ne moze mjeriti sa njima.
animals

#16054 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

detroit-mercy wrote:
amidzazeher wrote:A teme i govana! Kloniraj se Fudo ovo se ne moze durat’ :D
Fudo je meni bas zanimljiv lik, zao mi je sto opet fasova ban :mrgreen: al mislio sam ga pitat jel rano da sadim paradajz i paprike jer nama salaukovina vazda dolazi sa njihove strane :mrgreen:.
Ja preko vikenda posadio pa sta bude :mrgreen:.
Ono, Fudo voli da postavlja neke crnjake, te vidi ovo ovdje, te vidi ono ovdje a recimo da ga pitas gdje zivi, u kolikom prostoru zivi, kakav mu je komsiluk, dobio bi sasvim drugaciju sliku.
Evo recimo, moja kola su vazda parkirana pred kucom i nikada ih ne zakljucavam. U zadnjih dvadeset godina kazu da je bila jedna kradja automobila u ovom naselju.
Gdje to parkiras..
u Pentagonu..
SaraFina

#16055 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

alijagoro wrote:
SaraFina wrote:Ja nikad ne bi živjela u USA. Bila sam poslovno dva puta po pola godine a privatno 4 puta do sada.
U Čikagu mi živi tetka i njena porodica. Prilično su situirani za svoju životnu dob, a djeca su već i samostalna te uz školovanje svo troje zarađuju.

Šta mi se ne dopada u Čikagu? Bez auta si kao bez nogu. Bukvalno. Radni dan traje s prevozom 10 - 12 sati. Na ulici (tokom vožnje gradom) nećeš vidjeti ljude da šetaju. U Berlinu, Minhenu, Beču to je normalna pojava. Bukvalno se svi voze. Djecu malodobnu voze do škola i vrtića autom. Nikog nisam upoznala da dijete pusti u javni prevoz do škole ili da do vrtića ide podzemnom. Što je kod nas u EU također normala. Gužve u prometu znaju biti višesatne.
Stanovi za iznajmljivanje u solidnim dijelu grada su također jako skupi.
Za kuće po predgrađima oni nisu zainteresirani, jer im se to ne održava a i djeca će uskoro seliti. Za 3 godine ostaće sami sa tečinom mamom.
Svakodnevna nabavka namirnica zbog poslovnih i privatnih obaveza nemoguća je.
Dakle obično se vikendom ide u tržne centre i te velike kupovine. Gužve su užasne. Svijet bukvalno opterećuje svojim prisustvom.
Od teče majka je starija gospođa, koja je preko radne sedmice izolirana i vezana isključivo za stan. Ne snalazi se u prometu i vožnji i njen život se sveo na preživljavanje između 4 zida. Jezik poznaje za osnovnu komunikaciju...Udovica je, pa nema ni muža da popuni tu prazninu i usamljenost.
Predpostavljam da je tako svim ljudima iz BiH, koji su u poznoj dobi došli u USA.
Praznik je otići vikendom na jezero i odmoriti mozak. I familijarni život sa druženjem je također sveden na vikende...
U toku sedmice rijetko do nikako se ne izlazi...

Što se tiče poslovnog dijela i mog života u USA skoro godinu dana, priznajem da je bio donekle zadovoljavajući.
Imale sam zdravstveni problem odnosno alergiju, te sam otkrila zaškoljice zdravstvenog osiguranja kod Amerikanaca.
Uglavnom, mi svi ja i kolege evropljani (Nijemci, Skandinavci) imali smo neku verziju koju smo mogli koristiti isključivo u slučaju nesreće. :D
To nam nije rečeno prije polaska. Ni nagoviješteno našom poslodavcima (institutima sa kojih smo došli) Tako da sam svaki pregled plaćala.
Starije kolege sa diabetesom njih troje, bili su također primorani plaćati posjete ljekarima.
Bila sam smještena skupa sa ljudima s kojim sam došla i osjećali smo se pomalo izolirano u prvo vrijeme.
Kolege iz USA poslovno rangirane kao i mi, nas sa njemačkog govornog područja nisu tako dobro prihvaćali kao Skandinavce. I pokušavali su mentore izigravati što smo mi odlučno odbijali. Skandinavci su od svih evropljana bili najbolje uklopljeni.
Niko od nas nije tražio zelenu kartu, :D niti je ostvario kontakt, da bi po povratku u EU poslovno mogao nastaviti u USA.

Iskustvo nam je bilo poučno i dobrodošlo a jezik i kontakt pogotovo... Poslovno svi smo napravili (skoro) što smo planirali.
Ja sam među onim "skoro" :D Ali nisam razočarana. U Berlinu sam dovršila to poslovno poglavlje :D
Moguce je da grijesim, ali vecini ljudi se danas zivot svodi na poso, kuca i vozanje djece u skole i nazad, vikend malo opustanja i poneki sedmicni odmor na more i to je to.

Kad je lijepo vrijeme kod nas je svaki dan obala Dunava u Beču i okolni kafići puni. Ja sam stalno na rolama ili vozim bicikl. Kući dođem oko 10 radnim danom. Ovo proljeće je kišno nažalost, i maj je kao novembar, pa su ljudi kućama nakon posla.
Također djeca idu u školu pješice ili biciklima. Neki javnim prijevozom. Starije osobe su po parkovima u šetnjama ili u gradu u sitnim svakodnevnim kupovinama. Po pijacama i sl.
detroit-mercy

#16056 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

MarlboroGold wrote:
Jeste.
Ogranicena je kao i pasos. 10 godina pa izvadis drugu, niko ti nakon 10 godina nece reci e sad nemere :mrgreen:.
Mada vecina nakon par godina uzima pasos.
SaraFina

#16057 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

detroit-mercy wrote:
SaraFina wrote:
razumijem, ali sam samo dodalal zasto Njemci uzimaju Zelenu Kartu , iako nitko od njih ne planira ostati u US , jer Zelena Karta je ogrnicenog vremenskog perioda :)

Da, da. Jedan kolega iz Osla pokušao je auto kupiti jer je imao djevojku 200 km također zaposlenu. Samo naravno sasvim drugo zanimanje. Pa zbog odlazaka. I susreta.
I ja sam htjela... Ali stvar je bila zbog tog našeg ograničenog boravka i statusa do zla Boga blesava :)))
Koje vrste peripetija :mrgreen: ovoj je sigurno drzava u svijetu gdje imas najmanje zajebancije sa administracijom i gdje imas najmanje pravila. Mozda je imao peripetija sa osiguranjem, jer ne postoji nikakva vozacka istorija iza njega pa onda osiguranja malo zatezu. Hoces da kupis nekretninu ako imas lovu izvoli, samnom rade ljudi koji imaju radne dozvole na 2-3 godine i normalno kupuju nektretnine. Cio administrativni proces ovdje je doveden na jako jednostavna nivo. Mislim da se po tome niko u svijetu ne moze mjeriti sa njima.
Pa da s prijavom i osiguranjem. Uslovljavali su ga nerealnim nekim sumama, zbog tako ograničenog boravka.
detroit-mercy

#16058 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
detroit-mercy wrote:
amidzazeher wrote:A teme i govana! Kloniraj se Fudo ovo se ne moze durat’ :D
Fudo je meni bas zanimljiv lik, zao mi je sto opet fasova ban :mrgreen: al mislio sam ga pitat jel rano da sadim paradajz i paprike jer nama salaukovina vazda dolazi sa njihove strane :mrgreen:.
Ja preko vikenda posadio pa sta bude :mrgreen:.
Ono, Fudo voli da postavlja neke crnjake, te vidi ovo ovdje, te vidi ono ovdje a recimo da ga pitas gdje zivi, u kolikom prostoru zivi, kakav mu je komsiluk, dobio bi sasvim drugaciju sliku.
Evo recimo, moja kola su vazda parkirana pred kucom i nikada ih ne zakljucavam. U zadnjih dvadeset godina kazu da je bila jedna kradja automobila u ovom naselju.
Gdje to parkiras..
u Pentagonu..
Pred kucom, prijatelju ovo je zemlja sa toliko razlicitosti da ne povjerujes. Imas pojedine gradove, podrucja gdje je kriminal jako visok dok na drugu stranu imas podrucja gdje je fakat zero kriminal.
X puta mi se desi da odem na posao ili djeca u skolu a da garazu zaborave zatvoriti a kroz garazu moze uci u kucu :mrgreen:.
Ono, jednostavno nista se ne desava.
alijagoro

#16059 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by alijagoro »

SaraFina wrote:
alijagoro wrote:
SaraFina wrote:Ja nikad ne bi živjela u USA. Bila sam poslovno dva puta po pola godine a privatno 4 puta do sada.
U Čikagu mi živi tetka i njena porodica. Prilično su situirani za svoju životnu dob, a djeca su već i samostalna te uz školovanje svo troje zarađuju.

Šta mi se ne dopada u Čikagu? Bez auta si kao bez nogu. Bukvalno. Radni dan traje s prevozom 10 - 12 sati. Na ulici (tokom vožnje gradom) nećeš vidjeti ljude da šetaju. U Berlinu, Minhenu, Beču to je normalna pojava. Bukvalno se svi voze. Djecu malodobnu voze do škola i vrtića autom. Nikog nisam upoznala da dijete pusti u javni prevoz do škole ili da do vrtića ide podzemnom. Što je kod nas u EU također normala. Gužve u prometu znaju biti višesatne.
Stanovi za iznajmljivanje u solidnim dijelu grada su također jako skupi.
Za kuće po predgrađima oni nisu zainteresirani, jer im se to ne održava a i djeca će uskoro seliti. Za 3 godine ostaće sami sa tečinom mamom.
Svakodnevna nabavka namirnica zbog poslovnih i privatnih obaveza nemoguća je.
Dakle obično se vikendom ide u tržne centre i te velike kupovine. Gužve su užasne. Svijet bukvalno opterećuje svojim prisustvom.
Od teče majka je starija gospođa, koja je preko radne sedmice izolirana i vezana isključivo za stan. Ne snalazi se u prometu i vožnji i njen život se sveo na preživljavanje između 4 zida. Jezik poznaje za osnovnu komunikaciju...Udovica je, pa nema ni muža da popuni tu prazninu i usamljenost.
Predpostavljam da je tako svim ljudima iz BiH, koji su u poznoj dobi došli u USA.
Praznik je otići vikendom na jezero i odmoriti mozak. I familijarni život sa druženjem je također sveden na vikende...
U toku sedmice rijetko do nikako se ne izlazi...

Što se tiče poslovnog dijela i mog života u USA skoro godinu dana, priznajem da je bio donekle zadovoljavajući.
Imale sam zdravstveni problem odnosno alergiju, te sam otkrila zaškoljice zdravstvenog osiguranja kod Amerikanaca.
Uglavnom, mi svi ja i kolege evropljani (Nijemci, Skandinavci) imali smo neku verziju koju smo mogli koristiti isključivo u slučaju nesreće. :D
Niko od nas nije tražio zelenu kartu, :D niti je ostvario kontakt, da bi po povratku u EU poslovno mogao nastaviti u USA.

Iskustvo nam je bilo poučno i dobrodošlo a jezik i kontakt pogotovo... Poslovno svi smo napravili (skoro) što smo planirali.
Ja sam među onim "skoro" :D Ali nisam razočarana. U Berlinu sam dovršila to poslovno poglavlje :D
Moguce je da grijesim, ali vecini ljudi se danas zivot svodi na poso, kuca i vozanje djece u skole i nazad, vikend malo opustanja i poneki sedmicni odmor na more i to je to.

Kad je lijepo vrijeme kod nas je svaki dan obala Dunava u Beču i okolni kafići puni. Ja sam stalno na rolama ili vozim bicikl. Kući dođem oko 10 radnim danom. Ovo proljeće je kišno nažalost, i maj je kao novembar, pa su ljudi kućama nakon posla.
Također djeca idu u školu pješice ili biciklima. Neki javnim prijevozom. Starije osobe su po parkovima u šetnjama ili u gradu u sitnim svakodnevnim kupovinama. Po pijacama i sl.
Imas to sve u Americi, osim mozda ovo da djeca idu u skolu pjeske ili biciklima, ima i toga ali slabije.
detroit-mercy

#16060 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

SaraFina wrote:
detroit-mercy wrote:
SaraFina wrote:

Pa da s prijavom i osiguranjem. Uslovljavali su ga nerealnim nekim sumama, zbog tako ograničenog boravka.
E tu su majstori da te naguze :mrgreen: samo jel mogu :mrgreen: mada svuda ti je tako.
Connaisseur Karlin

#16061 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:
MarlboroGold wrote:
Jeste.
Ogranicena je kao i pasos. 10 godina pa izvadis drugu, niko ti nakon 10 godina nece reci e sad nemere :mrgreen:.
zar Njemci mogu zadrzati njemacko drzavljanstvo nakon primmanja US drzavljanstva ?

ja sma mislila da ne mogu zadrzati njamcko drzavljanstvo , takoje bilo, mozda se nesto promjenilo :)
animals

#16062 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

detroit-mercy wrote: Pred kucom, prijatelju ovo je zemlja sa toliko razlicitosti da ne povjerujes. Imas pojedine gradove, podrucja gdje je kriminal jako visok dok na drugu stranu imas podrucja gdje je fakat zero kriminal.
X puta mi se desi da odem na posao ili djeca u skolu a da garazu zaborave zatvoriti a kroz garazu moze uci u kucu :mrgreen:.
To mi je toliko nevjerovatno, ali nemam razloga da ti ne vjerujem..
jer, to se moze samo na selu, i to izolovanom od svega :D
Connaisseur Karlin

#16063 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

animals wrote:
detroit-mercy wrote: Pred kucom, prijatelju ovo je zemlja sa toliko razlicitosti da ne povjerujes. Imas pojedine gradove, podrucja gdje je kriminal jako visok dok na drugu stranu imas podrucja gdje je fakat zero kriminal.
pa i jeste selo vecina zivi u dorbom dijelu grada, oko 30km van grada :D
animals

#16064 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

animals wrote:
pa i jeste selo vecina zivi u dorbom dijelu grada, oko 30km van grada :D
Vjerovatno krimose mrzi tako daleko putovati.. :D
detroit-mercy

#16065 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
Sta je problem sa selom :mrgreen:.
Ne mozes sebi predstaviti dok ne dozivis, totalno drugi koncept gradova.
Od mene raskrsnica kilometer daleko, 4 grada se dodiruju na toj raskrsnici.
Ovdje u centrima velikih gradova ljudi rijetko zive, obicno su to poslovne zgrade, da imas apartmana/stanova ali velika vecina Amera voli da zivi u kucama sa dvoristima. Tako da oko ovih vecih centara imas masu manjih gradova sa svojim manjim centrima. Nije to kao kod nas, sto blize centru da sam :mrgreen: .
славянин

#16066 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Suburbs - the place where white ppl live :D
Connaisseur Karlin

#16067 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

detroit-mercy wrote:
MarlboroGold wrote: Jeste.
zar Njemci mogu zadrzati njemacko drzavljanstvo nakon primmanja US drzavljanstva ?

ja sma mislila da ne mogu zadrzati njamcko drzavljanstvo , takoje bilo, mozda se nesto promjenilo :)
detroicane, da li znas odgovor :)
detroit-mercy

#16068 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

detroit-mercy wrote:
MarlboroGold wrote: Jeste.

Mogu, ze zemlje poput Turske, i bivse Juge oni moraju uzimati ispisnice iz svog drzavljanstva da bi uzeli Svapsko. Za Amere, Engleze, Francuze vrijede druga pravila.
Connaisseur Karlin

#16069 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

славянин wrote:Suburbs - the place where white ppl live :D
Indijci i Pakistanic nisu white :)
SaraFina

#16070 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

detroit-mercy wrote:
animals wrote:
Gdje to parkiras..
u Pentagonu..
Pred kucom, prijatelju ovo je zemlja sa toliko razlicitosti da ne povjerujes. Imas pojedine gradove, podrucja gdje je kriminal jako visok dok na drugu stranu imas podrucja gdje je fakat zero kriminal.

Koliko godišnje plačaš školu za djecu? Ako nije indiskretno. Moj rođak će kredit za fax otplaćivati do 35 vjerovatno. (Još studira)A onda će se uvaliti u kredit za stan ili kuću. I to je USA
Jesi ti u Njemačkoj besplatno studirao ili u USA?

Kod nas u Beču semestar je 16,70 eura :D
Last edited by SaraFina on 20/05/2019 17:40, edited 2 times in total.
Connaisseur Karlin

#16071 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

detroit-mercy wrote:

Mogu, ze zemlje poput Turske, i bivse Juge oni moraju uzimati ispisnice iz svog drzavljanstva da bi uzeli Svapsko. Za Amere, Engleze, Francuze vrijede druga pravila.
tvrdis, a Njemci mogu zdrazti svoje drzavljanstvo i uzeti US drzavljanstvo ; Kad se doticno pravilo promjenilo, jer nije bilo tako :)
славянин

#16072 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Indijci u usa se prilicno dobro snadju pa i oni zive cesto i finim dijelovima grada-mada su malobrojni pa se i ne primjeti toliko,pakistanaca vrlo malo ima jel.

Image
American dream jel :D
Connaisseur Karlin

#16073 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

славянин wrote:
Indijci u usa se prilicno dobro snadju pa i oni zive cesto i finim dijelovima grada-mada su malobrojni pa se i ne primjeti toliko,pakistanaca vrlo malo ima jel.

Image
American dream jel :D
zaboravio si i Azijce , ni oni nisu bijeli :D
Hajvan

#16074 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

za neki normalan prosjecan zivot nekakvog profesionalca- skandinavija, Kanada, Australija, NZ, britasko otocje, pa i Fr
za exceptional professionals, ljude koji mogu nesto extra ponuditi- USA, definitivno…

za sve ostale- tu su drugorazredne zemlje sto se upinju u samoreklami- njemacka i slicne...
славянин

#16075 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

zaboravio si i Azijce , ni oni nisu bijeli :D
Ove azijate :

:D :lol:
Last edited by славянин on 20/05/2019 17:42, edited 1 time in total.
Post Reply