BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

plavi_E

#16026 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

E sad si sve zbunio. Ali istina je da transportni avioni rijetko lete prazni. To ono bas kad mora.
PM72

#16027 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

Moreš li šta sredit na aerodromu? Nabavićemo PRESS kartice pa za Ankonu...ko Švrakići :D
lajkujMe

#16028 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

Seawolf wrote: 04/03/2022 12:20
lajkujMe wrote: 04/03/2022 11:39 Vidio ja prije 20 min sletio jedan.
Mogao bi se zakleti da je na njemu bila Ukrajinska zastava ali nisam apsolutno siguran vidio plavo zutu zastavicu na njemu ali nisam mogao dovoljno dugo gledati da prepoznam cija je
Do maloprije sam bio pored njega .... C-27J Spartan .... Ne mogu ti napisati iz sastava čijeg ratnog zrakoplovstva.

I ne mogu ti, naravno, napisati šta je bilo u njemu.

Bolje onda da nisi nista rekao a ja cu te sad zasuti s dvije teorije :skoljka:

Moze biti samo ovo dvoje

C-27 koriste Bugarska, Rumunija i Slovacka, dole quote je od Eufora o pojacanju koje stize ovih dana.
Znaci opskrba novih jedinica ili dolazak njihovih vojnika.
Tu mi nije onda jasno sto krijes jer je to javna informacija.
Vojnici iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke stižu u BiH dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

Druga opcija koja moze biti da je to avion USAF to jest
Američko zapovjedništvo za specijalne operacije: zapovjedništvu je dodijeljeno sedam C-27J iz flote USAF-a.
Americko zapovjednistvo za specijalne operacije :D

A zbog toga bih te vec mogao zamisliti da neces da kazes prosto jer to nije javna operacija nego black ops mada bi sletjeli nocu a ne sad :-)
gold'n'brown

#16029 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by gold'n'brown »

prasoje wrote: 02/03/2022 22:27
zanovetalo wrote: 02/03/2022 22:18 https://youtu.be/IPwN4xxPisY

Koliko ima istine u ovome ?
Da li mi imamo ovo sve ?
Istina je SVE to! :-D

I sve je operativno, naročito avioni. Da tek ne spominjemo dodatne tenkove, topove, "orkane" i helikoptere iz rezerve. Ali mogu brzo da se osposobe ako zatreba.

Gramatika u videu je najbolja. :-D
U onog Sokola ko sjedne treba mu dati nobelovu nagradu za hrabrost. Ako se to uopste vise moze i upaliti :D
plavi_E

#16030 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

lajkujMe wrote: 04/03/2022 12:44 Americko zapovjednistvo za specijalne operacije :D

A zbog toga bih te vec mogao zamisliti da neces da kazes prosto jer to nije javna operacija nego black ops mada bi sletjeli nocu a ne sad
Ti stvarno hoces da Covica i Dodika i pola ovog foruma strefi srcani.
:lol:

Mozda je slijetanje po danu poruka za nekog.
:D
ultrajvosa 1987

#16031 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ultrajvosa 1987 »

Seawolf wrote: 04/03/2022 12:35
namiami wrote: 04/03/2022 12:31

more li barem je li izvoz ili uvoz :D
Export / import.

Bez veze bi bilo da leti prazan u jednom smjeru.

Doso Bayro, otislo milion metaka iz Konjica :D
jasib

#16032 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jasib »

....
Last edited by jasib on 05/03/2022 11:24, edited 1 time in total.
Haris.ba

#16033 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haris.ba »

jasib wrote: 05/03/2022 11:18 Kako se pravi Molotovljev koktel?

Nemoj to postavljati. Ako treba objasnice se na pp zasto. Auta svakako se pale u Sarajevu, jos i to da im padne na pamet.
jasib

#16034 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jasib »

Haris.ba wrote: 05/03/2022 11:21
jasib wrote: 05/03/2022 11:18 ....

Nemoj to postavljati. Ako treba objasnice se na pp zasto. Auta svakako se pale u Sarajevu, jos i to da im padne na pamet.
Jasno. Brisala. U međuvremenu našla na internetu :D
anelsol

#16035 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Sad mi pade na pamet je li moguće da su Ameri kada potpisaše sa Igmanom i Pretisom onaj veliki ugovor već tada imali na umu sukob u Ukrajini? Ovo iz razloga sto obadvije ove firme rade i istočnoevropske kalibre.
Guadalajara

#16036 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 05/03/2022 15:14 Sad mi pade na pamet je li moguće da su Ameri kada potpisaše sa Igmanom i Pretisom onaj veliki ugovor već tada imali na umu sukob u Ukrajini? Ovo iz razloga sto obadvije ove firme rade i istočnoevropske kalibre.
Dobro jutro :D

I to Dzahid fino kaze da uglavnom rade vojnu municiju. Znaci serije od 5.56/7.62x39/7.62x51/12.7mm

Tek bi sad kad dodje nova linija za 7.62x51 trebali da pocnu civilni i lovacki program. :D

Ukrajina nema nikakvu proizvodnju sitne municije. Imali su malu fabriku u Donjecu ali ona radi za Ruse.
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#16037 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Str0nz »

Zrak spajaju s TRZ Hadžići: Hoće li imovina ostati Amko Komercu?

Image

(Patria) - Obistinili su se strahovi radnika sarajevskog Zraka, koji štrajkuju već duže vrijeme zbog otežanog poslovanja i maćehinskog odnosa vlasnika Vlade FBiH jer se planira njihovo iseljenje, tačnije izmještanje kruga preduzeća u Buća Potoku u Hadžiće!

Naime, prema dokumentaciji koju je Patria imala na uvid planira se ujedinjenje Zraka i Tehničkog remontnog zavoda Hadžići!?

Namjenska industrija koja zauzima značajan udio u vanjsko-trgovinskom prometu BiH je na koljenima. U izuzetno teškoj sigurnosnoj situaciji kada se treba jačati rad namjenske industrije resorni ministar Nermin Džidić (SBB) potpomognut premijerom Fadilom Novalićem (SDA) učinio je sve da rad određenih fabrika namjenske industrije dovedu na rub propasti.

O tome šta je pravi motiv uništenja Zraka sumnjaju i radnici, pa je tako potpredsjednik Sindikata Zraka Mirsad Ademović nedavno za Kalman otkrio shemu po kojoj se radnici Zraka trebaju izmjestiti ili u Hadžiće ili u krug Pretisa.

„Vlada FBiH je većinski vlasnik Zraka, a ne pristupaju sistemskom rješenju. Imali smo bezbroj sastanaka sa resornim ministrom Nerminom Džindiće, ali evo jedan primjer kako se oni ponašaju i ophode prema državnoj imovini.

Oni umjesto da je čuvaju, oni uništavaju državnu imovinu. Bivši naš direktor kojeg smo jedva otjerali Ismo Hebibović, sada su ga postavili za direktora TRZ u Hadžićima. U Zrak je na mjesto direktora došao Nedžad Koldžo, bivši načelnik općine Novo Sarajevo.

Vlada nedavno postavlja njegovu bivšu sekretaricu za članicu Nadzornog odbora, znači mi se plašimo tih struktura. U firmi Zrak je podstanar i firma Amko Komerc, čitavo Sarajevo bruji o tome da je suvlasnik 'Amka' Nedžad Koldžo. A, on je sada došao za direktora Zraka.

Mi radnici se bojimo da on 'ne završi' taj objekat gdje su oni podstanari, to je veliki objekat od 5.000 kvadrata. I oni zamislite tih 5.000 kvadrata plaćaju 2 KM po kvadratu, dakle 10.000 KM zakupnine, a od tih novaca pola ostaje Amku zbog adaptacije koju su napravili“, istakao je Ademović.

Da je strah opravdan iščitavamo iz Informacije Vlade FBiH od 21. feburara 2022. godine. Naime na sastanku gdje su učestvovali Fadil Novalić, njegova savjetnica Aida Soko, te Nedžad Koldžo i Ismo Hebibović kao i načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović zauzet je zajednički stav o pokretanju aktivnosti u cilju procjene mogućih zajedničkih aktivnosti u funkcionisanju privrednih društava Zraka i TRZ-a Hadžići.

„U vezi predloženog potrebno je prethodno pribaviti određene odluke i mišljenja nadležnih tijela, kao i odluke organa upravljanja Zraka i TRZ-a te u roku od 30 dana izvijestiti Ministarstvo o ishodu poduzetih aktivnosti iz svoje nadležnosti“, navodi se u Informaciji koju potpisuje resorni ministar Džindić.

Radnici sumnjaju da će imovina Zraka biti prodata za račun građevinskih lobija.

„Nedavno je Novalić kazao u jednom intervjuu da se Vlada ne može oduprijeti građevinskom lobiju, a oni razmišljaju da se Zrak, TRZ i još neke firme spoje u holding i sklone s te lokacije, ima priča da bi išli u Pretis, a neki da idemo u Hadžiće, tako da njima ostaje čist prostor da grade zgrade, ne znam šta bi drugo mogli graditi“, ističe Ademović.

Inače, trenutno stanje je takvo da radnici potražuju tri i po plate i četiri i po topla obroka, a šest godina im nije uvezan staž.

Socijalno i zdravstveno se nekako uplaćuje na osnovu Sporazuma koji je napravila firma sa Zavodom za javno zdravstvo KS, plaćaju 3.000 po tom sporazumu, ali nekada bude da i to ne mogu uplatiti. Onda se radnici ne mogu liječiti.

„Prije rata Zrak je upošljavao preko 4.000 radnika samo u sarajevskom bazenu. Imali smo radnika i van Sarajeva, ali na lokaciji Buća Potoka bilo je više od 4.000 radnika. Vjerujte od 1996. godine ja sam u Sindikatu i ova agonija traje od tada. S tim što je svake godine sve izraženija kriza. Ova trenutačna Vlada je najgora od poslije rata na ovamo. Zašto? Zato što smo im se bezbroj puta obraćali i tražili pomoć. Međutim, oni pomognu, ali samo kratkoročno ugase požar sa 100.000 KM za jednu plaću daju, ali nikada to sistemski nije riješeno“, istakao je Ademović.

Firma Zrak u svom vlasništvu posjeduje 200.000 m2 građevinskog zemljišta na trenutačno najatraktivnijoj lokaciji u Sarajevu.
https://nap.ba/news/90777
GOLDZEN

#16038 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Str0nz wrote: 05/03/2022 16:09
Zrak spajaju s TRZ Hadžići: Hoće li imovina ostati Amko Komercu?

Image

(Patria) - Obistinili su se strahovi radnika sarajevskog Zraka, koji štrajkuju već duže vrijeme zbog otežanog poslovanja i maćehinskog odnosa vlasnika Vlade FBiH jer se planira njihovo iseljenje, tačnije izmještanje kruga preduzeća u Buća Potoku u Hadžiće!

Naime, prema dokumentaciji koju je Patria imala na uvid planira se ujedinjenje Zraka i Tehničkog remontnog zavoda Hadžići!?

Namjenska industrija koja zauzima značajan udio u vanjsko-trgovinskom prometu BiH je na koljenima. U izuzetno teškoj sigurnosnoj situaciji kada se treba jačati rad namjenske industrije resorni ministar Nermin Džidić (SBB) potpomognut premijerom Fadilom Novalićem (SDA) učinio je sve da rad određenih fabrika namjenske industrije dovedu na rub propasti.

O tome šta je pravi motiv uništenja Zraka sumnjaju i radnici, pa je tako potpredsjednik Sindikata Zraka Mirsad Ademović nedavno za Kalman otkrio shemu po kojoj se radnici Zraka trebaju izmjestiti ili u Hadžiće ili u krug Pretisa.

„Vlada FBiH je većinski vlasnik Zraka, a ne pristupaju sistemskom rješenju. Imali smo bezbroj sastanaka sa resornim ministrom Nerminom Džindiće, ali evo jedan primjer kako se oni ponašaju i ophode prema državnoj imovini.

Oni umjesto da je čuvaju, oni uništavaju državnu imovinu. Bivši naš direktor kojeg smo jedva otjerali Ismo Hebibović, sada su ga postavili za direktora TRZ u Hadžićima. U Zrak je na mjesto direktora došao Nedžad Koldžo, bivši načelnik općine Novo Sarajevo.

Vlada nedavno postavlja njegovu bivšu sekretaricu za članicu Nadzornog odbora, znači mi se plašimo tih struktura. U firmi Zrak je podstanar i firma Amko Komerc, čitavo Sarajevo bruji o tome da je suvlasnik 'Amka' Nedžad Koldžo. A, on je sada došao za direktora Zraka.

Mi radnici se bojimo da on 'ne završi' taj objekat gdje su oni podstanari, to je veliki objekat od 5.000 kvadrata. I oni zamislite tih 5.000 kvadrata plaćaju 2 KM po kvadratu, dakle 10.000 KM zakupnine, a od tih novaca pola ostaje Amku zbog adaptacije koju su napravili“, istakao je Ademović.

Da je strah opravdan iščitavamo iz Informacije Vlade FBiH od 21. feburara 2022. godine. Naime na sastanku gdje su učestvovali Fadil Novalić, njegova savjetnica Aida Soko, te Nedžad Koldžo i Ismo Hebibović kao i načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović zauzet je zajednički stav o pokretanju aktivnosti u cilju procjene mogućih zajedničkih aktivnosti u funkcionisanju privrednih društava Zraka i TRZ-a Hadžići.

„U vezi predloženog potrebno je prethodno pribaviti određene odluke i mišljenja nadležnih tijela, kao i odluke organa upravljanja Zraka i TRZ-a te u roku od 30 dana izvijestiti Ministarstvo o ishodu poduzetih aktivnosti iz svoje nadležnosti“, navodi se u Informaciji koju potpisuje resorni ministar Džindić.

Radnici sumnjaju da će imovina Zraka biti prodata za račun građevinskih lobija.

„Nedavno je Novalić kazao u jednom intervjuu da se Vlada ne može oduprijeti građevinskom lobiju, a oni razmišljaju da se Zrak, TRZ i još neke firme spoje u holding i sklone s te lokacije, ima priča da bi išli u Pretis, a neki da idemo u Hadžiće, tako da njima ostaje čist prostor da grade zgrade, ne znam šta bi drugo mogli graditi“, ističe Ademović.

Inače, trenutno stanje je takvo da radnici potražuju tri i po plate i četiri i po topla obroka, a šest godina im nije uvezan staž.

Socijalno i zdravstveno se nekako uplaćuje na osnovu Sporazuma koji je napravila firma sa Zavodom za javno zdravstvo KS, plaćaju 3.000 po tom sporazumu, ali nekada bude da i to ne mogu uplatiti. Onda se radnici ne mogu liječiti.

„Prije rata Zrak je upošljavao preko 4.000 radnika samo u sarajevskom bazenu. Imali smo radnika i van Sarajeva, ali na lokaciji Buća Potoka bilo je više od 4.000 radnika. Vjerujte od 1996. godine ja sam u Sindikatu i ova agonija traje od tada. S tim što je svake godine sve izraženija kriza. Ova trenutačna Vlada je najgora od poslije rata na ovamo. Zašto? Zato što smo im se bezbroj puta obraćali i tražili pomoć. Međutim, oni pomognu, ali samo kratkoročno ugase požar sa 100.000 KM za jednu plaću daju, ali nikada to sistemski nije riješeno“, istakao je Ademović.

Firma Zrak u svom vlasništvu posjeduje 200.000 m2 građevinskog zemljišta na trenutačno najatraktivnijoj lokaciji u Sarajevu.
https://nap.ba/news/90777
Već su na forumu pisali da je neko bacio oko na tu lokaciju
anelsol

#16040 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 05/03/2022 15:19
anelsol wrote: 05/03/2022 15:14 Sad mi pade na pamet je li moguće da su Ameri kada potpisaše sa Igmanom i Pretisom onaj veliki ugovor već tada imali na umu sukob u Ukrajini? Ovo iz razloga sto obadvije ove firme rade i istočnoevropske kalibre.

I to Dzahid fino kaze da uglavnom rade vojnu municiju. Znaci serije od 5.56/7.62x39/7.62x51/12.7mm

Tek bi sad kad dodje nova linija za 7.62x51 trebali da pocnu civilni i lovacki program. :D

Ukrajina nema nikakvu proizvodnju sitne municije. Imali su malu fabriku u Donjecu ali ona radi za Ruse.
Ma znam, ali ono je bilo prije više od godinu dana. To znači da su duže od godinu dana znali da će biti invazija.
anelsol

#16041 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 05/03/2022 16:43 Image
Ko da si mi malo grohno :D
Guadalajara

#16042 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 05/03/2022 17:03
Guadalajara wrote: 05/03/2022 16:43 Image
Kako ba grohno pored toliko strucnjaka, pa ja sve ocekujem da nesto novo od vas forumasa saznam. :D

Slika je u kontekstu slanja trupa i oklopnih vozila od EUFOR-a u Gorazde, a prije toga gledam da je bila nekakva inspekcija u AC Unitiju, pa sam je zato metnuo na temu. :D
Guadalajara

#16043 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Guadalajara wrote: 05/03/2022 15:19

Ma znam, ali ono je bilo prije više od godinu dana. To znači da su duže od godinu dana znali da će biti invazija.
Ukrajina je u ratu od 2014. godine, a ova sitna municija se trosi k'o od sale. A jos Ukrajinci nemaju nikakvu proizvodnju municije. :shock:
anelsol

#16044 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 05/03/2022 17:13

Ukrajina je u ratu od 2014. godine, a ova sitna municija se trosi k'o od sale. A jos Ukrajinci nemaju nikakvu proizvodnju municije. :shock:
Golemo da nemeju proizvodnju malokalibarske municije a Rusi im u komsiluku.
anelsol

#16045 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 05/03/2022 17:12

Kako ba grohno pored toliko strucnjaka, pa ja sve ocekujem da nesto novo od vas forumasa saznam. :D

Slika je u kontekstu slanja trupa i oklopnih vozila od EUFOR-a u Gorazde, a prije toga gledam da je bila nekakva inspekcija u AC Unitiju, pa sam je zato metnuo na temu. :D
Ma znam. EUFOR se malo šepuri po Bosni. Da Bog da da bude od njih kakva hajra. Vidiš šta su poslali. Zreo za penzije odavno :D
Guadalajara

#16046 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 05/03/2022 17:18
Guadalajara wrote: 05/03/2022 17:12

Ma znam. EUFOR se malo šepuri po Bosni. Da Bog da da bude od njih kakva hajra. Vidiš šta su poslali. Zreo za penzije odavno :D
Samo da se podsjetimo ko su Englezi :bih:

1. Britanski independent objavio da BNT(nasa tvornica topova) prodaje ISIS-u minobacace u Siriji i Iraku. Ne svidja se Englezima sto kao mala drzava i narod imamo samostalnu i neovisnu proizvodnju haubica, topova, minobacaca, bestrzajnih topova, tenkovskih topova, visecijevnih lansera raketa.
Spoiler
Show
Jedna Ukrajina koja ima 10x vise populacije nema takve tvornice topova, a mi je imamo !

izvor: https://raskrinkavanje.ba/analiza/od-je ... minobacaca
2. Pa onda Odbor za kontrolu naoružanja Parlamenta Velike Britanije proziva nas sto prodajemo municiju
3. Pa opet ti Britanci i opet BNT
Spoiler
Show
Image

Image

Image

Image
Ne vjerujem ja njima ni 1% ! Sve je to peta kolona, spijuni, obavjestajci koji rade za interese Hrvatske ili Srbije !
Guadalajara

#16047 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 05/03/2022 17:16
Guadalajara wrote: 05/03/2022 17:13

Namazani i mudri Rusi. Nisu bili ludi da prave fabrike municije izvan Rusije tokom SSSR-a. Sve najbitnije fabrike kod sebe smjestili :D

Imaju ukrajinci brdo tenkova i artiljerije, ali proizvodnju municije nemaju. :roll:

Ovo je kod nas dobro. Bitno je da mozemo pusku da proizvedemo i metak za tu pusku, topove i granate, minobacace i mine.A neki hu-ha sistemi balsiticke raketa zemlja-zemlja. To nam ni ne treba :mrgreen:
Hrmpallier

#16048 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Guadalajara wrote: 05/03/2022 17:34
anelsol wrote: 05/03/2022 17:16

Namazani i mudri Rusi. Nisu bili ludi da prave fabrike municije izvan Rusije tokom SSSR-a. Sve najbitnije fabrike kod sebe smjestili :D

Imaju ukrajinci brdo tenkova i artiljerije, ali proizvodnju municije nemaju. :roll:

Ovo je kod nas dobro. Bitno je da mozemo pusku da proizvedemo i metak za tu pusku, topove i granate, minobacace i mine.A neki hu-ha sistemi balsiticke raketa zemlja-zemlja. To nam ni ne treba :mrgreen:
" ....... za tu puške, topove, granate, minobacače, mine"

Aha ! I to baš dok se ZRAK gasi.

Samo se metci proizvode 24/7, i to je ono što je sigurno. Sve ostalo je na dugom štapu. Ako bi slučajno puklo, to bi trajalo dvije hefte uvrh glave. Što imaš sad - imaš. Neće biti vremena ni sposobnosti za bilo šta drugo.
Eventualni neprijatelj vlada nebom.
aplik5

#16049 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by aplik5 »

Hrmpallier wrote: 05/03/2022 22:44

Sa svojih 20ak aviona iz vremena Juge...
pinkman

#16050 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by pinkman »

Hrmpallier wrote: 05/03/2022 22:44

" ....... za tu puške, topove, granate, minobacače, mine"

Aha ! I to baš dok se ZRAK gasi.

Samo se metci proizvode 24/7, i to je ono što je sigurno. Sve ostalo je na dugom štapu. Ako bi slučajno puklo, to bi trajalo dvije hefte uvrh glave. Što imaš sad - imaš. Neće biti vremena ni sposobnosti za bilo šta drugo.
Bitan je know-how :D
Post Reply