U Čikagu mi živi tetka i njena porodica. Prilično su situirani za svoju životnu dob, a djeca su već i samostalna te uz školovanje svo troje zarađuju.
Šta mi se ne dopada u Čikagu? Bez auta si kao bez nogu. Bukvalno. Radni dan traje s prevozom 10 - 12 sati. Na ulici (tokom vožnje gradom) nećeš vidjeti ljude da šetaju. U Berlinu, Minhenu, Beču to je normalna pojava. Bukvalno se svi voze. Djecu malodobnu voze do škola i vrtića autom. Nikog nisam upoznala da dijete pusti u javni prevoz do škole ili da do vrtića ide podzemnom. Što je kod nas u EU također normala. Gužve u prometu znaju biti višesatne.
Stanovi za iznajmljivanje u solidnim dijelu grada su također jako skupi.
Za kuće po predgrađima oni nisu zainteresirani, jer im se to ne održava a i djeca će uskoro seliti. Za 3 godine ostaće sami sa tečinom mamom.
Svakodnevna nabavka namirnica zbog poslovnih i privatnih obaveza nemoguća je.
Dakle obično se vikendom ide u tržne centre i te velike kupovine. Gužve su užasne. Svijet bukvalno opterećuje svojim prisustvom.
Od teče majka je starija gospođa, koja je preko radne sedmice izolirana i vezana isključivo za stan. Ne snalazi se u prometu i vožnji i njen život se sveo na preživljavanje između 4 zida. Jezik poznaje za osnovnu komunikaciju...Udovica je, pa nema ni muža da popuni tu prazninu i usamljenost.
Predpostavljam da je tako svim ljudima iz BiH, koji su u poznoj dobi došli u USA.
Praznik je otići vikendom na jezero i odmoriti mozak. I familijarni život sa druženjem je također sveden na vikende...
U toku sedmice rijetko do nikako se ne izlazi...
Što se tiče poslovnog dijela i mog života u USA skoro godinu dana, priznajem da je bio donekle zadovoljavajući.
Imale sam zdravstveni problem odnosno alergiju, te sam otkrila zaškoljice zdravstvenog osiguranja kod Amerikanaca.
Uglavnom, mi svi ja i kolege evropljani (Nijemci, Skandinavci) imali smo neku verziju koju smo mogli koristiti isključivo u slučaju nesreće.
To nam nije rečeno prije polaska. Ni nagoviješteno našom poslodavcima (institutima sa kojih smo došli) Tako da sam svaki pregled plaćala.
Starije kolege sa diabetesom njih troje, bili su također primorani plaćati posjete ljekarima.
Bila sam smještena skupa sa ljudima s kojim sam došla i osjećali smo se pomalo izolirano u prvo vrijeme.
Kolege iz USA poslovno rangirane kao i mi, nas sa njemačkog govornog područja nisu tako dobro prihvaćali kao Skandinavce. I pokušavali su mentore izigravati što smo mi odlučno odbijali. Skandinavci su od svih evropljana bili najbolje uklopljeni.
Niko od nas nije tražio zelenu kartu,
Iskustvo nam je bilo poučno i dobrodošlo a jezik i kontakt pogotovo... Poslovno svi smo napravili (skoro) što smo planirali.
Ja sam među onim "skoro"