Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Škobo Habu

#16001 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Škobo Habu »

Alfons Kauders wrote:
Na Nišićima bi se izmještanjem trase zapadno od Dolova mogla skresati još 2 kilometra (od Bakića nastaviti pravo ka deponiji umjesto na Dolove), a to bi bio mali tunel ili usjek, ne neki ogroman objekt. Ostatak bi bio obična magistralna cesta dužine kilometar i po. Recimo da je to 30 miliona.
Trasa je već zamišljena tako da se novom cestom i nadvožnjacima zaobilazi Olovo. Ta trasa bi išla kroz dio Olovskih Luku, šumu Jelik pored današnje komunikacije SA -TZ, pa putem vijadukta preko rijeke Bioštice bi izlazila iznad današnje "Panorame".

No, imam utisak da je to na dugom štapu, jer samo kada se sjetim da je izgradnja treće trake uz Ivanjsko brdo najavljena prije 5-6 godina, a nije ništa urađeno još po tom pitanju, osim mjerenja terena.

Što se tiče Krivajevića i Nišića, ta trasa je zamišljena da od Dolova zaobilazi Bakiće, Nišiće i Krivajeviće, te da se spušta okolo, ne poznajem sva ta sela, do Čevljanovića. Nije Drvosječa đabe napravio S.R.C. Ajdinoviće ondje gdje jeste.
Nivelacija

#16002 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

TK je zbog privrede važnije povezati sa 600 000 iz srednje Bosne ( zenicki i SBK) nego sa Sarajevom 400 000..

Pitajte Bingo ili aerodrom u Zivinicama.
dadoka84

#16003 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Po meni sarajevo ima dosta više od tih 400000. Koliko ljudi tu radi i boravi a nije prijavljeno. Naravno, tu računam i istočno sarajevo koje geografski i pripada gradu. Samo registrovanih vozila koja su u ks je oko 150.000.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#16004 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

Ja i dalje smatram da je autoput tuzla zepce bespotreban. Da je pameti trebalo je autoput od doboja do tuzle dovesti i time naprsviti vezu tuzle sa srednjom bosnom a i banjalukom. Niko nece ici u sarajevo preko zepca, za vezu tuzle sa sarajevo i dalje sa jugom je trebalo samo magistralu dovesti u red.

Autoput od tuzle prema sjeveru je veliki prioritet.
Vitezanin

#16005 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

dadoka84 wrote:Po meni sarajevo ima dosta više od tih 400000. Koliko ljudi tu radi i boravi a nije prijavljeno. Naravno, tu računam i istočno sarajevo koje geografski i pripada gradu. Samo registrovanih vozila koja su u ks je oko 150.000.
Teško. Urbana cjelina Sarajeva nevezano za administrativne granice ima ukupno 395.000 stanovnika.
Kanton Sarajevo i cijelo Istočno Sarajevo, sa svim mini gradićima i selima, zajedno imaju 478.000 stanovnika.
Veliki broj ljudi koji radi u Sarajevu, a da nisu iz Sarajeva, vozare. Visoko, Kiseljak, Kreševo, Vareš, Breza itd.
Laertes

#16006 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

izvrsni direktor wrote:Ja i dalje smatram da je autoput tuzla zepce bespotreban. Da je pameti trebalo je autoput od doboja do tuzle dovesti i time naprsviti vezu tuzle sa srednjom bosnom a i banjalukom. Niko nece ici u sarajevo preko zepca, za vezu tuzle sa sarajevo i dalje sa jugom je trebalo samo magistralu dovesti u red.

Autoput od tuzle prema sjeveru je veliki prioritet.
Potpisujem. Da se nas šta pita...
geralt

#16007 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Ja sam ispocetka bio skeptican prema autoputu Tuzla-Zepce, ali sad mislim da je to dobra ideja. Bolje napraviti skroz novu putnu vezu (u ovom slucaju izmedju Tuzle i Zenice) nego praviti autoputeve paralelno postojecim magistralama. Ne moraju sve ceste ici preko Sarajeva, a Tuzla vec ima magistralne veze i sa Dobojom i sa Sarajevom koje se mogu popravljati i prosirivati. Dodatni plus je sto se ovako saobracajno uvezuju Banovici i Zavidovici, sto je nekih 60 000 ljudi koji trenutno zive u "slijepim crijevima" sto se tice infrastrukture.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16008 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Zavidovici-Banovici je dobar put
Malo je uska dionica od raskrsnice do olova, a i tamo Transkop kamione redovno srecem
Last edited by mk ultra on 06/10/2019 21:45, edited 1 time in total.
shiljak

#16009 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

ovu temu treba zatvorit, niko ne postavlja slike samo se nešto raspravlja :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16010 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

shiljak wrote:ovu temu treba zatvorit, niko ne postavlja slike samo se nešto raspravlja :D
Image

Eto prosle sedmice, dionica Zavidovici Olovo, negdje iza vozuce :mrgreen:
Kad vec spominju dionicu :izet:
Max Bunker

#16011 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max Bunker »

Ja pokušavam skontati gdje ovi šta prave i počinju u skorijoj budučnosti praviti ali mi se zamanta u glavi? :D
Ima li gdje kakva mapa, slikovnica u fazonu šta se gradi, šta se počinje graditi i za šta su raspisani tenderi?

Jedino kontam da će praviti Tarčin do ulaza u tunel Ivan. I da li će kada to izgrade biti upotrebljivo?
drug_profi

#16012 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nece bez tunela.
Velika je razlika u n/v od magistrale, a planirana je privremena ptelja tek nakon tunela.

Tako da cemo vjerovatno svjedociti jos jednoj beskorisnoj dionici.
shiljak

#16013 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Max Bunker wrote:Ja pokušavam skontati gdje ovi šta prave i počinju u skorijoj budučnosti praviti ali mi se zamanta u glavi? :D
Ima li gdje kakva mapa, slikovnica u fazonu šta se gradi, šta se počinje graditi i za šta su raspisani tenderi?

Jedino kontam da će praviti Tarčin do ulaza u tunel Ivan. I da li će kada to izgrade biti upotrebljivo?
Ove dvije teme su najbolje :-D
https://www.skyscrapercity.com/showthre ... 2&page=913
https://www.skyscrapercity.com/showthre ... 5&page=263
dadoka84

#16014 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

shiljak wrote:
Max Bunker wrote:Ja pokušavam skontati gdje ovi šta prave i počinju u skorijoj budučnosti praviti ali mi se zamanta u glavi? :D

Ja te dvije uglavnom i pratim i eventualno gradski saobracaj. :D
Alfons Kauders

#16015 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shiljak wrote:ovu temu treba zatvorit, niko ne postavlja slike samo se nešto raspravlja :D
Evo, ja prilažem fotografije s gradilišta tunela Ivan i mosta Počitelj. Oprostite što neke nisu dobro fokusirane:

Postavljali bi slike kad bi bilo šta za slikati i kad bi se neka dionica zaista i izgradila...
Laertes

#16016 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Alfons Kauders wrote:
Evo, ja prilažem fotografije s gradilišta tunela Ivan i mosta Počitelj. Oprostite što neke nisu dobro fokusirane:

Postavljali bi slike kad bi bilo šta za slikati i kad bi se neka dionica zaista i izgradila...
Sljedeći put, molim te, malo to bolje izoštri. I koju panoramsku, da se vidi kako se uklapa u krajolik. :D
kakaljin

#16017 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Vjerovatno ti je nov fotoaparat pa ne znas sve opcije namjestiti, reci nam koji je model pa da ti pomognemo da slijedece slike budu bolje fokusirane :D :D :D :D :D :D :D
VladaFBiH

#16018 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

dadoka84 wrote:
shiljak wrote:

Ja te dvije uglavnom i pratim i eventualno gradski saobracaj. :D
isto samo u posljednjih dva-tri mjeseca imam problem sa prikazivanjem stranica - neke ne mogu da pročitam a neke uopšte ne vidim npr. sad ne vidim 263 a kada kliknem na 261 ne vidim ni 262 :(
Concord

#16019 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Concord »

Alfons Kauders wrote: Evo, ja prilažem fotografije s gradilišta tunela Ivan i mosta Počitelj. Oprostite što neke nisu dobro fokusirane:
Jbt kad prije ovoliko uradise :D
dadoka84

#16020 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Imaju onaj neki mobilni prikaz da to ne zeza. Probaj ocistiti keš brovsera.
VladaFBiH

#16021 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

dadoka84 wrote:Imaju onaj neki mobilni prikaz da to ne zeza. Probaj ocistiti keš brovsera.
probao na Chrome, IE, 2 različita kompa i 3 iPada :) - kada ručno ukucam stranicu pokaže je i to je to... dodatno nekad se promijeni izgled foruma i sve tada radi ali ne prikazuje stranice već samo imaš next dugme. Što je najčudnije nekada proradi i radi par dana ok.
dadoka84

#16022 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

VladaFBiH wrote:
dadoka84 wrote:Imaju onaj neki mobilni prikaz da to ne zeza. Probaj ocistiti keš brovsera.
probao na Chrome, IE, 2 različita kompa i 3 iPada :) - kada ručno ukucam stranicu pokaže je i to je to... dodatno nekad se promijeni izgled foruma i sve tada radi ali ne prikazuje stranice već samo imaš next dugme. Što je najčudnije nekada proradi i radi par dana ok.
Misteri :D
So What!

#16023 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

mk ultra wrote:Image

Eto prosle sedmice, dionica Zavidovici Olovo, negdje iza vozuce :mrgreen:
Kad vec spominju dionicu :izet:
Nije ovo put Zavidovići - Olovo, ovo si mogao vidjeti negdje pored puta. Dionica Zavidovići - Vozuća - Maoča je asfaltirana, a saobraćaj se odvija u dviej trake. S obzirom da je područje ruralno, vidjeti krave u blizini puta uopšte nije neki fenomen.

Neki ljubičasti dijelovi su sada u izgradnji, ali to je to otprilike.

Ukoliko izgrade ovu dionicu Tarčin - Ivan i dionicu tunel Ivan, moći će se odmah koristiti jer je predviđen privremeni spoj i naplata sa M17 kod Bradine.

Sve u svemu pogledaš i ovaj klip i biće ti jasno otprilike, ako poznaješ taj kraj.

Image
Alfons Kauders

#16024 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Image

Karta nije tačna. Most Počitelj još uvijek nije u izgradnji. :D
geralt

#16025 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Zar nije finansiranje obezbijedjeno za citavu dionicu do Medakova?
Post Reply