Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#16001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

jedino da se Djape i Tare za ručice drže pod supervizijom Essa a.s. giganta

mislili smo da je Esso a.s. vrh trejda na foteljaškom draftu, ali su se sad i drugi, mali igrači povampirili......al će se vidjeti ko je slijedći Mister Dolar
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#16002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja.

Mozes li u par recenica prokomentarisati ova desavanja u parlamentarnoj vecini KS.

Ostavka ministra Marjanovica, kako ce se, i hoce li uopste, reflektirati na daljnu podrsku DF preko poslanice Vajzovic? Znam da ne znas unutarnje stvari DF i nihov odnos prema ovoj vecini u KS, ali eto...koja su tvoja predvidjanja i ocekivanja?

Sta se desava na realciji SDU i poslanik Hosic? Djeluje mi tu dosta zamrsena situacija, kao da se dr. Hosic "otima", barem djelomicno, cijelom tom uhodanom sistemu podjele stolica i pozicia, i da barem neke kriterije i nacela pokusava da podupre.

Eto ako moze par recenica vezano za ovu klimavu parlamentarnu vecinu, koja djeluje da je na "staklenim nogama".
Pedja Kojovic

#16003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

udrch&libero

Ako iskljucim mogucnost da je Marjanoviceva ostavka, nakon nedavne izjave Komsica o Radoncicu, priblizavanje DF-a i SBB-a, onda je to dobra vijest. Razlog je, kao sto sam i ranije pisao, sto smatram da je za izbore 2014. neophodno formiranje opozicionog bloka u politickom spektru lijevog centra i da je ucesce u koalicionoj vlasti do tada politicki neodbranjivo.
Vlada KS (odavno) nema vecinu.
Ne samo zbog posljednjih poteza SDU-a i DF-a.
Novca i "usluga" za lojalnost skupstinske vecine je nestalo.
Pred nama su dvije mogucnosti.
Prelazak samostalnih poslanika na SDP/SBB stranu i neka nova stranacka vlada.
Pristanak na nas prijedlog da se oko nestranackog mandatara sa sanacionim programom za budzet i komunalnu privredu okupi
grupa od 22/23 poslanika. Tako stvorena parlamentarna vecina bi predlozila ministarske kandidate a premijer bi ih birao sa dostavljenog spiska.
Ova druga opcija podrazumjeva, naravno, da bi Nasa stranka preuzela odgovornost u tako formiranoj vladi.
Ja licno je mogu zamisliti kao vladu u kojoj ministri poput Pecanca, Marjanovica i Petrovica ne bi bili casni izuzetci u radu Vlade.

p.k.
p.s.
Covjek bi naravno volio da misli da je vecina ljudi u SDU poput Pecanca, Komsica ili dr.Hosica.
udrch

#16004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

1. Prelazak samostalnih poslanika na SDP/SBB stranu i neka nova stranacka vlada.
2. Pristanak na nas prijedlog da se oko nestranackog mandatara sa sanacionim programom za budzet i komunalnu privredu okupi grupa od 22/23 poslanika.
šta je realnije?
Treebeard

#16005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Treebeard »

Pedja Kojovic wrote:Prelazak samostalnih poslanika na SDP/SBB/NS stranu i neka nova stranacka vlada.
Zasto ne napisati onako kako jeste? U svim dosadasnjim slucajevima obaranja/postavljanja vlade su imali vasu podrsku, garantujem da ce i dalje tako biti ako se to opet desi. 8-)
Pedja Kojovic wrote:Ja licno je mogu zamisliti kao vladu u kojoj ministri poput Pecanca, Marjanovica i Petrovica ne bi bili casni izuzetci u radu Vlade.
Mislim da nije ok da se poistovjecuju ona dvojica lopova sa prof. dr. Marjanovicem
cadburry

#16006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cadburry »

Pedja Kojovic wrote:udrch&libero

Ako iskljucim mogucnost da je Marjanoviceva ostavka, nakon nedavne izjave Komsica o Radoncicu, priblizavanje DF-a i SBB-a, onda je to dobra vijest. Razlog je, kao sto sam i ranije pisao, sto smatram da je za izbore 2014. neophodno formiranje opozicionog bloka u politickom spektru lijevog centra i da je ucesce u koalicionoj vlasti do tada politicki neodbranjivo.
Vlada KS (odavno) nema vecinu.
Ne samo zbog posljednjih poteza SDU-a i DF-a.
Novca i "usluga" za lojalnost skupstinske vecine je nestalo.
Pred nama su dvije mogucnosti.
Prelazak samostalnih poslanika na SDP/SBB stranu i neka nova stranacka vlada.
Pristanak na nas prijedlog da se oko nestranackog mandatara sa sanacionim programom za budzet i komunalnu privredu okupi
grupa od 22/23 poslanika. Tako stvorena parlamentarna vecina bi predlozila ministarske kandidate a premijer bi ih birao sa dostavljenog spiska.
Ova druga opcija podrazumjeva, naravno, da bi Nasa stranka preuzela odgovornost u tako formiranoj vladi.
Ja licno je mogu zamisliti kao vladu u kojoj ministri poput Pecanca, Marjanovica i Petrovica ne bi bili casni izuzetci u radu Vlade.

p.k.
p.s.
Covjek bi naravno volio da misli da je vecina ljudi u SDU poput Pecanca, Komsica ili dr.Hosica.
Stranka koja podržava Pećanca i Petrovića, ne kao nužno zlo, već iz uvjerenja da se radi o kvalitetnim kadrovima, može samo izgubiti moj glas i ostale potencijalne glasove (podsjecam Vas Peđa da sam ja, kao okorjeli SDPovac u vrhuncu slave SDPa 2010., između Fazlije i Vas, izabrao Vas i Tarika Haverića).
Pedja Kojovic

#16007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

treebeard&cadburry

Mozda nisam bio dovoljno precizan, ali mislim da trebate pazljivije procitati recenicu na koju se pozivate.
U sadasnjem sastavu vlade ova trojica ministara, po mom misljenju, odskacu po radu od ostalih.
Rekao sam da mogu zamisliti vladu u kojoj su i drugi ministri barem na tom nivou.

p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#16008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja.

Neozbiljno je izdvajati Pecanca kao nesto pozitivno. Jer taj covjek je cisti primjer demagoga i populiste, koji nema sta nije obecavao, do momenta kada se docepao stolice i onda nista od toga. Jos sva ta prica oko podnosenja ostavki, pa povlacenja i slicno. :shock: :zzzz:

Demagog i ubleha. Jedan od onih koji i jesu dio price koja forsira podjelu stolica, resora i poluga vlasti/novca. (raspitaj se kako to funkcionise unutar SDU-a, klasicno pijacarstvo :roll: )

On i slicno njemu, ne mogu biti primjeri bilo cega cemu nase drustvo, i politika, treba teziti.

Ako na njega i slicne njemu, cast rijetkim izuzetcima iz vrha SDU-a, bazirate neku eventualnu buducu koaliciju, to je zaista tragikomicno.

Nadam se da cete uvidjeti na vrijeme da je velika vecina kadra iz SDU, ukljucujuci i Pecanca, zapravo "Trojanski konj" u pokusaju i teznji da se oformi taj neki treci blok.

Oni nisu alternativa bilo cemu, pa tako ni SDP-SBB ni SDA&CO. jer oni su zpravo dio te price samo u drugim dresovima.

Nemojte prokockati i ovu sansu pristajuci na trule kompromise. A SDU je svakako jedan od njih.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#16009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

-LIBERO- wrote:Pedja.

Neozbiljno je izdvajati Pecanca kao nesto pozitivno. Jer taj covjek je cisti primjer demagoga i populiste, koji nema sta nije obecavao, do momenta kada se docepao stolice i onda nista od toga. Jos sva ta prica oko podnosenja ostavki, pa povlacenja i slicno. :shock: :zzzz:

Demagog i ubleha. Jedan od onih koji i jesu dio price koja forsira podjelu stolica, resora i poluga vlasti/novca. (raspitaj se kako to funkcionise unutar SDU-a, klasicno pijacarstvo :roll: )

On i slicno njemu, ne mogu biti primjeri bilo cega cemu nase drustvo, i politika, treba teziti.

Ako na njega i slicne njemu, cast rijetkim izuzetcima iz vrha SDU-a, bazirate neku eventualnu buducu koaliciju, to je zaista tragikomicno.

Nadam se da cete uvidjeti na vrijeme da je velika vecina kadra iz SDU, ukljucujuci i Pecanca, zapravo "Trojanski konj" u pokusaju i teznji da se oformi taj neki treci blok.

Oni nisu alternativa bilo cemu, pa tako ni SDP-SBB ni SDA&CO. jer oni su zpravo dio te price samo u drugim dresovima.

Nemojte prokockati i ovu sansu pristajuci na trule kompromise. A SDU je svakako jedan od njih.
SDU je zapravo skup nekadašnjih nebitnih i nevažnih SDP-ovaca koje je okupila samo jedna ideja : "kako zamijeniti SDP ?".
Čak je i njihov lider ka "slobodi" , Tokić Sejfudin , nogiran i s njim je vođen neki spor oko imena ili sl.
Uglavnom nije postao kalif umjesto kalifa.
A SDU je shvatio vrlo brzo da te prefiks "socijaldemokratski" uopšte neobavezuje , tako da možeš koalirati s kim hoćeš samo da postaneš kalifčić umjesto kalifčića.....bolje kalifčić nego ništa..ha ja.....

Mada libero, u svim ovim iščitavanjima postova , nigdje nisam uočila namjeru NS-ovaca da koaliraju sa MUP-om , ovaj Pećancem izuzev te neke buduće koncetracione vlade u kojoj bi čak i Čardžić Damir postao važan jer bi ta vlada bila stručna.... :?

Pozdrav
Pedja Kojovic

#16010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Da li ce do toga doci, ja, niti iko drugi, to zna u ovom momentu, ali mi se cini da bez "gradjanskog" bloka izbori 2014. nece donijeti mnogo toga novog. Cinjenica da blok cine razlicite politicke stranke koje se, po prirodi stvari, u necemu ne slazu i ne odobravaju sve poteze koje cine clanice - je nesto sto je tesko, ali zarad onoga o cemu se slazu i o cemu se unaprijed dogovore, vrijedi pokusati. Bilo bi prirodno da se u takvom bloku nadju NS i SDU.

Ja imam ,i iznio sam ga javno, pa i ovdje vise puta, svoje misljenje o SDU-u.
Takodje, znam da u SDU-u postoje frakcije.
Od te dvije frakcije SDU-a mislim da mi je lakse saradjivati sa onom koju predvodi Pecanac.

p.k.
akcid

#16011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by akcid »

tvsabina wrote:SDU je zapravo skup nekadašnjih nebitnih i nevažnih SDP-ovaca koje je okupila samo jedna ideja : "kako zamijeniti SDP ?"...
Ma ne možeš reći da je SDU skup nebitnih SDP-ovaca, to je nepromišljena tvrdnja :-)

U vrijeme njihovog napuštanja tadašnjeg prejakog SDP, takva odluka je bila više nego hrabra i više nego rizična, obzirom na formiranje nove političke opcije identične ideji SDP.

Međutim, pokazalo se da su u svojim mogućnostima bili preslabi ili manje sposobni da svoju politiku unesu paralelno dominantnim SDA ili SDP, itd.
sabina1

#16012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

akcid wrote:
tvsabina wrote:SDU je zapravo skup nekadašnjih nebitnih i nevažnih SDP-ovaca koje je okupila samo jedna ideja : "kako zamijeniti SDP ?"...
Ma ne možeš reći da je SDU skup nebitnih SDP-ovaca, to je nepromišljena tvrdnja :-)

U vrijeme njihovog napuštanja tadašnjeg prejakog SDP, takva odluka je bila više nego hrabra i više nego rizična, obzirom na formiranje nove političke opcije identične ideji SDP.

Međutim, pokazalo se da su u svojim mogućnostima bili preslabi ili manje sposobni da svoju politiku unesu paralelno dominantnim SDA ili SDP, itd.
Akcid , svjesno sam cinična. Sve osobe koje su svjesno obmanule vlastite napaćene glasače (građane) naše zemlje (koja je u ratu i nakon njega mnogo toga pretrpila i trpi) zarad vlastitih interesa treba istinski prezirati.

Međutim istina je blizu moje konstatacije. SDU nije rođen zbog nasušne potrebe za socijaldemokratijiom već zbog nasušne potrebe za vlašću :D . Ne znam govorimo li o istom periodu ali ne znam zašto je potrebna bilo kakva hrabtost :? . SDP i alijansa su tek bili pali sa vlasti i bili su prezreni u društvu zbog Lagumdžijinih izjava o borcima. Današnji koalicioni partner ih je "ubijao" u Avazu i jedva su dočekali da ih nazovu "krnjim".

Generalno smatram da je NS daleko ispred SDU-a u mnogo stvari. Ma kako regionalna bila , NS je mnogo ozbiljnija partija od SDU-a u političkoj dosljednosti , transparentnosti i opozicionoj borbi. Zato svako koaliranje sa njima zarad šire koalicije smatram....pozitivnim ukoliko se sam blok pokaže snažnim. Ukoliko blok bude samo forma zarad dizanja prašine , koaliranje sa SDU-om i Komšićem je nepotrebno koketiranje sa havom koje će donijeti samo negativan imidž....
Koliko je zapravo Naša Stranka spremna da bude lider toga bloka ?
Ne zamjerite na "glasnom" razmišljanju.....pozdrav
mikasa

#16013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

nisam neki fan Pecanca ali ga ne mogu bas nazvati demagogom i populistom. Znam da je proslo 10-tak godina ali njegovo drzanje kod suspenzije 19 specijalaca i borba sa SDA oko pretvaranja porodilista u hotel zasluzuju kod mene neku vrstu kredita, koji naravno, nije vjecan.
@libero, znam da imas prijatelje u SDU pa se malo raspitaj ko je ispred SDU pregovarao o pozicijama, podjeli stolica, upravnih odbora...
SDU je zapravo skup nekadašnjih nebitnih i nevažnih SDP-ovaca koje je okupila samo jedna ideja : "kako zamijeniti SDP ?".
Pa bas reci da su Miro Lazovic, Ivo Komsic, Nijaz Durakovic, Sejfudin Tokic, Sead Avdic nevazni i nebitni bivsi SDP-ovci ... ????
Čak je i njihov lider ka "slobodi" , Tokić Sejfudin , nogiran i s njim je vođen neki spor oko imena ili sl.
Spor je vodjen zbog Tokicevog nenemjenskog trosenja para, mislim da je u pitanju bila ljubav prema Coloseumu, pa tek poslije zbog imena. Koliko se ja sjecam, SDU je to dobio na sudu.
mikasa

#16014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

Pedja,
da li je o ovom trenutku za NS prihvatljiv ulazak u skupstinsku vecinu sa SDP/SBB, Hanka Vejzovic, Mujo Hosic, Zekovic i pod kojim uslovima? Naravno, moze i tvoje licno misljenje.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#16015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

@Drugarice Sabina, 95% se slazem sa tobom, sto se jako cesto desi tako da je i ovo ocekivano. :D

Ono sto se ne slazem to je da je SDU prihvatljiv u tom nekom novom, buducem, trecem bloku. SDU sa ovakvim politikanstvima, sa ovakvim rezonima bavljenja politikom..i ovim kadrom, nije prihvatljiv u bilo kojem bloku koji za sebe zeli reci da je alternativa. Ako se radikalno ne distanciraju od ove parlamentarne vecine, ako se unutar te stranke ne dese neki pozitivni pomaci i ako se ne reorganizuje, SDU je "nagazna mina" za taj novi blok.
mikasa wrote:
nisam neki fan Pecanca ali ga ne mogu bas nazvati demagogom i populistom. Znam da je proslo 10-tak godina ali njegovo drzanje kod suspenzije 19 specijalaca i borba sa SDA oko pretvaranja porodilista u hotel zasluzuju kod mene neku vrstu kredita, koji naravno, nije vjecan.
@libero, znam da imas prijatelje u SDU pa se malo raspitaj ko je ispred SDU pregovarao o pozicijama, podjeli stolica, upravnih odbora...
Apsolutno ga mogu nazvati demagogom i populistom, jer samo preslusaj sve njegove istupe u javnosti...preslusaj njegove istupe na skupstinama KS, pa ces vidjeti salvu "pljuvanja" i prozivanja SDP-a za sve zivo, od koaliranja sa SDA do prozivanja kako su dosli na vlast i redom poceli da postavljaju svoje ljude po UO i kantonalnim firmama...i sve je to bila opravdana prozivka. I sta se desilo onda?
Prva ukazana prlika, i pruzena ruka od strane SDA+Hanka+Radeljas+ko sve ne...ulecu u tu pricu, i rade identicne stvari zbog kojih su prozivali, pljuvali i cipelarili SDP. (mozda cak sve to jos i brutalnije) Ustao protiv porodilista-hotela, zasto nije otvoreno i isto tako ustao protiv slicne varijante Vojna bolnica-privatizacija...neke indicije govore opet o hoteljerstvu u tom slucaju? U cemu je sada problem? Morao bi se odreci fotelje? Morali bi se, SDU, odreci desetine mjesta po UO i drugim upravljackim strukturama?

Kako to nazvati? O kakvom "kreditu" vise da pricamo?

Istina, imam jako bliske ljude u strukturama SDU-a cak i familiju, i recu ti otvoreno. To nije stranka. To nije ideoloski i politicki udruzena skupina ljudi u cilju borbe za neke, bilo kakve, politicke ciljeve. Oni su klasican primjer neostvarenih karijerista, u borbi za poziciju i fotelju vise. Oni nisu politicka stranka.

I da, znam ko je pregovarao u njihovo ime prilkom raspodjele pozicija, vlasti i ucescu u istoj. Sama ta cinjenica sve govori o toj stranci. ;-)

I jos nesto. Ne bih se bas sa drugaricom Sabinom, slozio oko izjednacavanja DF i SDU. Ipak postoji neka razlika. Kolika tolika. Po meni, SDU je neuporedivo kompromitovanija i kvarljivija roba.
Pedja Kojovic

#16016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

mikasa

Iskreno, ne znam.

p.k.
sabina1

#16017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

-LIBERO- wrote:@Drugarice Sabina, 95% se slazem sa tobom, sto se jako cesto desi tako da je i ovo ocekivano. :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
-LIBERO- wrote: Ono sto se ne slazem to je da je SDU prihvatljiv u tom nekom novom, buducem, trecem bloku. SDU sa ovakvim politikanstvima, sa ovakvim rezonima bavljenja politikom..i ovim kadrom, nije prihvatljiv u bilo kojem bloku koji za sebe zeli reci da je alternativa. Ako se radikalno ne distanciraju od ove parlamentarne vecine, ako se unutar te stranke ne dese neki pozitivni pomaci i ako se ne reorganizuje, SDU je "nagazna mina" za taj novi blok.
100 % se slažem. Jedino što više može razočarati od SDP-a su izdajnici SDP-a. Ali , onda nema trećeg bloka jer svi su isti u pet-deset deka a gdje je u svemu ovome NS koja će opet ostati na famoznih kantonalnih 5 % uz bacanje graha za ulazak u federalni parlament ? Ja sam za ovo DRUGO po svaku cijenu , po cijenu vječitog opozicionarstva uz ozbiljnost jer odgovornih partija nemamo. No pitanje je za šta će se rukovdostvo NS-a odlučiti a "sporazum o OV i GV" je primjer šta se sve može desiti....
-LIBERO- wrote: Istina, imam jako bliske ljude u strukturama SDU-a cak i familiju, i recu ti otvoreno. To nije stranka. To nije ideoloski i politicki udruzena skupina ljudi u cilju borbe za neke, bilo kakve, politicke ciljeve. Oni su klasican primjer neostvarenih karijerista, u borbi za poziciju i fotelju vise. Oni nisu politicka stranka.
:D :D :D :D :D :D :D :D
-LIBERO- wrote: I jos nesto. Ne bih se bas sa drugaricom Sabinom, slozio oko izjednacavanja DF i SDU. Ipak postoji neka razlika. Kolika tolika. Po meni, SDU je neuporedivo kompromitovanija i kvarljivija roba.
Tako je. Ali DF još nije ustoličen - vidjet ćemo a tako bih voljela da se varam. Mislim da se ne varam.
Pozdrav :thumbup:
Pedja Kojovic

#16018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

tvsabina,
pise o dilemi koja i mene muci, pa da podijelim i ja svoja razmisljanja.

Preuzeti odgovornost u nekim resorima i pokusati demonstrirati ono o cemu govorimo u istupima ili
ne ulaziti u takve faustovske poslove.
Argumenti pro i contra su, barem u mom razmisljanju, skoro balansirani.
Gradjani kantona bi najvise koristi imali od vlade koja bi se u ostatku ovog mandata fokusirala na budzetsku i komunalnu konsolidaciju.
Osim politike stednje u javnoj potrosnji do izbora 2014. moguce je implementirati mnogo politika i projekata koji bi, ja mislim, promjenili zivot gradjana Sarajeva nabolje, a zahtijevaju nikakva ili vrlo mala finansijska sredstva.

S druge strane.
Kako u ovakvoj Skupstini pronaci 20-23/4 poslanika za - ne nuzno ovaj nas, nego bilo ciji - racionalan prijedlog?
A kako se elementi za perfektnu ekonomsku i socijalnu oluju u kantonu postrojavaju spremnost jednog dijela opozicije da
ucestvuje u buducoj vladi drasticno opada.
Nase clanstvo je tesko progutalo i jedan takav, po mom misljenju, banalni, tehnicki, sporazum o formiranju GV i tesko je predvidjeti kako bi reagovalo na ulazak NS-a u jedan takav neizvjestan projekt.

Tesko je pobiti argumente onih koji kazu da je za politicku prirodu Nase stranke najbolje da zadrzi sadasnju (o)poziciju do izbora. To je konvencionalan opozicijski stav koji ima racionalno uporiste.
S druge strane, stav da se nasa zemlja i kanton nalaze u politickoj i ekonomskoj krizi za koju je tesko ili nemoguce naci adekvatnu usporedbu navodi da mozda i rjesenje mora biti nekonvencionalno.

p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#16019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Po meni, Pedja, NS bi mogla prihvatiti ucesce u nekoj novoj kantonalnoj Vladi, samo i iskljucivo da ta Vlada dobije jako siroku podrsku, u stvari da ta Vlada, zapravo, bude zaista Vlada experata po mogucnosti i nestranacka.

Prihvatiti svrstavanje u jedan od ova dva postojeca bloka (SDP-SBB ili SDA-SDU-svi ovi ostali) bi fakticki od NS bilo pljuvanje u sve ono sto ste pricali, i pokusavali da implementirate kroz odredjenu principijelnost koju ste, ipak, u dobroj mjeri zadrzali.

Realno expertna Vlada, koju bi podrzala bas izrazena vecina u KS, bez uobicajene trgovine stranaka foteljama i dosadasnje otimanje za resore. To trebate prihvatiti, i resor koji bi eventualno dobili maksimalno iskoristiti da prikazete sta je to sta gradjani mogu ocekivati kada vi, NS, imate poluge odlucivanja u vasim rukama...uz radikalnu trensparentnost i stalni kontakt sa javnosti :thumbup:

Ja vam necu nikada halaliti ovo koketiranje i sporozume, medjusobno izgasavanje sa SDA& CO., to sam dozivio kao svojevrsnu uvredu ( :D ), ali kako vidim u kojem pravcu se razvija ova politicka utakmica, koliko je sve prepuno neprincipijelnosti, nemorala...borbe za fotelje i licni interes pojedinaca i njihovih familija...po svemu sudeci najblize je tome da moj glas ode, opet, vama. Jos ako to bude u varijanti DF-NS-LDS i jos neki (BEZ SDU-a)...sasvim sigurno opet ste najkvalitetnija opcija, bez obzira na sve mane koje imate.
JoseMujica

#16020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

de ba na kojem vi oblaku ljudi živite....kakva široka podrška, od koga i za šta :? Mislim da je svima više jasno na koji način se podrška dobija od Essa i Hanki iz kurtonalne skupšćine
sabina1

#16021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

JoseMujica wrote:de ba na kojem vi oblaku ljudi živite....kakva široka podrška, od koga i za šta :? Mislim da je svima više jasno na koji način se podrška dobija od Essa i Hanki iz kurtonalne skupšćine
Z N A L A S A M....... :-D :-D :-D :-D :-D ...Hanku sam predvidjela ali Eso....Z N A L A S A M..... :-D :-D :-D

Jose , Našu Stranku percipiram od samog starta kao partiju koja će sistem u ovoj zemlji kreirati tako da se podrška dobija političkim dogovorom a ne ucjenama i materijalnim ustupcima i nagradama te zapošljavanjem i babe i stričeva.
Sigurna sam da svugdje u politici postoje određeni uticaji i podrška i da ti uticaji definitvno koštaju ali nigdje tako bestidno , otvoreno i primitivno to nije izraženo kao u Bosni i Hercegovini.

Naša Stranka je već dokazala da može biti pouzdan partner vladajućim (suzdržanost u mnogim odlukama općinskih vijeća) ali je opet i jedina koja ponekad kritizira i koja koliko-toliko opoziciono djeluje.
Sve je stvar prioriteta. Izgubila sam nadu u bolje sutra i želim da me predstavlja jedini glas razuma. Ukoliko ikada taj glas razuma dobije većinu , znam da će nam biti svima bolje , ne protokolarno , demagoški ili populistički nego istinski.No da li članovi i simpatizeri NS-a mogu čekati? Da li mogu čekati svi ostali građani ?
Ne mogu zamisliti vladu Kifla & Čardžić & Kojović....ali mogu neku tehničku vladu bezstranačkog karaktera koja će otaljati posao d0 2014 uz lijepe naknade......Musićevu i Zeljkovićevu vladu mogu nadmašiti čak i izviđači na Boračkom jezeru....
JoseMujica

#16022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

dok god smo sirotinja kakva jesmo gledat ćemo to što i do sad gledamo...u banana državama ljudi su najjeftinija roba i more ih svak priuštiti crvene, zelene, poštene, kvarne. Bitno je samo da barem pristojno glume. Nije to više stvar individualnog obraza, poštenja ili etike ili da su ljudi kvarna roba, već za mnoge, pitanje egzistencije.

A moj Esso je srušio dosadašnje kulise ove naše Potemkinove kasabe.
Last edited by JoseMujica on 23/05/2013 21:28, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#16023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:tvsabina,
...
Osim politike stednje u javnoj potrosnji do izbora 2014. moguce je implementirati mnogo politika i projekata koji bi, ja mislim, promjenili zivot gradjana Sarajeva nabolje, a zahtijevaju nikakva ili vrlo mala finansijska sredstva.

...
p.k.
Ko što ste npr. u Centru implementirali potrošnju "nikakvih ili vrlo malih" sedam miliona km da bi guzonje na Poljinama dobile izvorsku vodu sa Bukovika?
-LIBERO-
Čiča Gliša

#16024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Vlast se ponasa kao pijani gost na svadbi.

Odgovorio sam, za jedan novinski medij, prije par dana, na nekoliko pitanja o stanju u Kantonu Sarajevo. Posto razgovor nije objavljen do danas pretpostavljam da je urednik odustao od takve namjere.
Od ukupno održanih devet sjednica Skupštine KS, u mandatu trenutne Vlade KS, prekinuto je njih pet, dok su poslanici zatražili 14 pauza.

1. Kako komentarišete veliki broj prekida i pauza?

Najveci broj pauza i prekida o kojima govorite su rezultat cinjenice da je tijesna parlamentarna vecina nedisciplinovana, neprofesionalna i da se pojedini poslanici iz te skupine moraju posebno pozivati da prisustvuju sjednicama ukoliko je na dnevnom redu nesto sto Vlada smatra da je vazno. Da je ova Vlada posvecena opstim interesima gradjana kantona, ja bih rekao, da je tako niska produktivnost losa, ali s obzirom da se radi o Vladi koja je fokusirana na zadovoljenje personalnih, porodicnih i stranackih ambicija onda je ova njena sporost i nefunkcionalnost mozda i sreca za gradjane.
2. Šta govori to o parlamentarnoj većini i samoj Vladi? Da li su posrijedi različiti stavovi, te se time “kupuje vrijeme” prije same odluke?

Kada imate tako ideoloski heterogenu parlamentarnu vecinu, a nemate politicke vizije i preciznog programa, kao sto ga ova Vlada nikada nije ni imala, onda ostavljate opoziciji i gradjanima da sami zakljuce na koje se sve nacine dobija podrska svakog od 18 potrebnih poslanickih glasova. Nema sumnje da jedan dio poslanika parlementarne vecine svoje pravo veta na odluke Vlade koristi za ostvarivanje licnih, nezakonitih, ciljeva. Ali budzetskog novca i drugih usluga kojima Vlada placa njihovu lojalnost je sve manje, ili ga vise i nema, i jedina cinjenica koja ovu SDA vladu odrzava na vlasti je nespremnost jednog dijela opozicije da u ovom finansijski i politicki teskom vremenu preuzme kormilo kao i odgovornost koja s tim dolazi.
Nema sumnje, barem za Nasu stranku, da se situacija moze poceti popravljati samo ukoliko se vrsenju vlasti pridje na jedan novi, potpuno transparentan, pa, ako hocete, i asketski, nacin koji ce ici ka radikalnom smanjenju javne potrosnje, pruziti ruku saradnje malim i srednjim preduzecima i konacno krenuti u pravedniju raspodjelu socijalnih fondova.
3. Kako se to odražava na cjelokupnu situaciju u KS, s obzirom da se često radi o važnim pitanjima, koja se prolongiraju?(npr. trenutno se čeka na odluka Skupštine vezano za deratizaciju u KS, dok se po cijelom gradu kote štakori i zmije)
Potpuno ste u pravu. Vlast nije u stanju obezbjediti tekucu vodu 24 sata, javni prevoz, sakupljanje smeca u kontejnere, sigurnost hrane, o psima lutalicama da i ne govorim. Spisak svega onoga za sta smo kao gradjani ovog grada uskraceni je dug i ponizavajuci. A pri tome drzava vam za te i takve servise uzima 70% vaseg licnog dohotka, pa onda PDV, pa vam povrh toga posebno naplacuje taksu za svaki “papir” koji ona od vas, kao gradjanina, trazi.
Simptomi o kojima govorite posljedica su stanja koje se, nazalost, moze dijagnosticirati i za druge nivoe vlasti, posebno, FBiH.
Institucije sistema ne funkcionisu, nisu u stanju ispunjavati svrhu zbog koje postoje i zbog kojih ih gradjani placaju i svakodnevni zivot i relativan red i mir se odrzavaju najvise zahvaljujuci nekoj vrsti socijalne inercije, stoicizmu gradjana. Samo jedna neuplacena transa medjunarodnog kredita nas dijeli od bankrota, a vlast se ponasa kao pijani gost na svadbi.

p.k.
Sarajevo11

#16025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Sarajevo11 »

Programska načela Naše Stranke je pogazilo samo predsjedništvo Naše Stranke tako da ideja koja je ulijevala u građanima nešto novo je izgubila svoj smisao,zbog narcisoidnosti pojedinih kao primjer Muhamed Gracić,Peđa Kojović,Sanja Lazar,kod njih je prevladala više želja za novcem,nego istinska ideja za pozitivnim promjenama u društvu.Žalosno,ali istinito.Pozdrav dobronamjernim građanima i svakako patriotima za bolji standard svih građana od Cazina-do Čajnića.
NAPOMENA:Kada članovi predsjedništva stranke kao i članovi glavnog odbora shvate daje samo odricanje prva i temeljna osnova za uspjeh društva možda nešto i bude od ideje Naše Stranke.
Locked