Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#16001 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kurdi melju!

Ako se Turska ne umjesa uskoro, dzihadisti ce biti proslost na sjeveru Alepa!

Oslobodjen Deir Jamal!
Kikibombona

#16002 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Image
Kaligula I

#16003 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Grean wrote:
Kikibombona wrote:
To ja govorim cijelo vrijeme ovdje.

Koji sunit, bez ozbira da nikad nije prosao pored dzamije, da sa sektastvom nema nista, moze mirno gledati kako dolaze nabrijane siitske milicije da ratuju "za svoju stvar" i ono kao tebi je svejedno, mene to ne interesuje, ja sam za Asada jer on je nas predsjednik. Ma nema sanse, ako i jesu tamo onda gledaju samo da zdime ili su tu sto moraju. Sute i trpe.

Ja mislim da njima vise nema zivota zajedno, samo je pitanje ko' u Bagdadu gdje ce ko zivjeti a onda ide zid za sigurnost jednih i drugih.
...a ima li zajedničkog života za nas u BiH?...trebaju li nama zidovi?...ti rezoniras po psihologiji dr. Žapca, koji o Okeanima sudi kroz prizmu svoga bunara...
Last edited by Kaligula I on 08/02/2016 03:24, edited 1 time in total.
Krokodajl

#16004 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Navodno će signal da su se jedinice FSA u Ibti i Daelu predale biti podizanje Sirijske zastave iznad gradova (ove "Asadove")

Nagradno pitanje, u kojoj se državi nalazi grad sa slike ?

Image
DuckZz

#16005 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Odličan potez pobunjenika na sjeveru Aleppa. Mislim na ove koji se nalaze u Kurd koaliciji.

Sudeći prema mišljenju ovog Kurda, pripadnika SDF-a na Aleppu kaže :

" Znamo tačno šta radimo. Nismo, niti cemo ikada biti partneri Assadu. Pripadnici režimske vojske su poremeceni idioti, necemo im dozvoliti da napreduju prema Turskoj granici. Druga stvar što pripadnici ostalih grupa ih ne mogu sprijeciti, Sham Front, Sultan Murad, svi oni cekaju pomoć Erdogana, a mi njega ne podržavamo. Mjesta koja zauzimamo su prazna, jasno je svima da jedino mi možemo spasiti sjever Alepa. Nek režim pokuša da napadne. "
Image
handžar88

#16006 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

A ko ce to pitat sta tog vojničića? :lol: ti ljudi u Siriji se fakat trebaju prestat drogirat ..
Samo vidis koliko su ti ljudi dole glupi kad tako razmisljaju, Ameri ce zajebat i Turke i Saudijce a da ne zajebu male Kurde..
sunceKOtepsija

#16007 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Krokodajl wrote:Navodno će signal da su se jedinice FSA u Ibti i Daelu predale biti podizanje Sirijske zastave iznad gradova (ove "Asadove")

Nagradno pitanje, u kojoj se državi nalazi grad sa slike ?

Image
Turkiye?
sunceKOtepsija

#16008 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Sheraton wrote:Ovdje je medja i brata cu ubiti ako je predje :zjev:

Image
:shock: :lol:
nego hocel kurdi spojit Afrin s ostatkom?
Kikibombona

#16009 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Sheraton wrote:
Kikibombona wrote:Kurdi melju!

Ako se Turska ne umjesa uskoro, dzihadisti ce biti proslost na sjeveru Alepa!

Oslobodjen Deir Jamal!

Kurdi upozoravaju SAA da se ne priblizava Tal Rifatu!!!!!

Nesto tu ne stima! Ili je dogovor da Kurdi preuzmu sjever Alepa i time Rusi jos vise Erdogana stave na iskusenje ili ce kad tad puci izmedju SAA i Kurda!
Tvoje misljenje?
Huh, tesko je reci, vise opcija je u igri...

1. Najizglednija opcija je da Rusi podrskom Kurdima zele uvaliti Erdoganu. Ako Kurdi poklope cijeli sjever to ce biti nevjerovatan i potpuno neocekivan razvoj situacije. Kurda ima malo, na sirijski teritorij ni najveci kurdski nacionalisti nisu posebno racunali (tek mali dio oko Kamislija, Amude i Derika), a sada kontrolisu teritorij tri puta veci od Libanona. Predjeli bogati naftom su pod kontrolom Kurda.

Sirijski Kurdi su interesa radi uskocili u americku orbitu, ali Rusi dobro znaju da su njima ideolosko i kulturoloski dosta blizi. Vjerovatno smatraju da ih u buducnosti mogu pridobiti. Uz to, podrskom Kurdima, Rusi produbljuju jaz izmedju Amerike i Turske. Rusi su par puta pecnuli Amerikance izjavama tipa 'kako je moguce da vase saveznike, sirijske Kurde, bombarduju vasi saveznici Turci'.

Rusima ne odgovara sukob SAA i Kurda. Tesko bi opravdali bombardovanje Kurda i tako se svrstali u savez sa Turcima i indirektno radili za njihove interese potpuno besplatno. Uz to, ako bi zakuhali sa Kurdima, SAA bez se nasla u velikom problemu i stvari bi se vratile na pocetak. Iz ofanzive bi ponovo presli u defanzivu. Tako bi se Rusi popisali na dosad ulozeni trud.

2. Moguce je da Amerikanci zele da Kurdi preuzmu sjever Alepa. Do sada su se tome protivili i otvoreno upozoravali Kurde da ne idu prema Azazu. Sada sute. Svjesni su da je sjever gotov, pa razmisljaju da je bolje da Azaz preuzmu Kurdi nego SAA. Jucerasnji ultimatum Turske je veoma zagonetan. Sultan je porucio: 'birajte, mi ili PYD/Sirijski Kurdi/teroristi'. Ameri su ih i ovaj put ignorisali. Prije tri-cetiri dana su dostavili tri transportna aviona pomoci za SDF. Uskoro slijedi ofanziva na Manbij.

3. Mozda i pobunjenici razmisljaju da je za njih bolje da sjever preuzmu Kurdi nego SAA. Njihovi mentori Turci se tome sigurno protive, ali sta se moze... Vec kruze informacije o 'izdaji'. Navodno, neke pobunjenicke formacije napustaju linije i zele prepustiti gradove kurdskim snagama.

4. I na kraju SAA. Njima nikako ne odgovara sukob sa Kurdima. Iznad objasnjeno i zasto. Ne odgovara im sukob sa Turcima. Mozda je za njih bolje da sa Turcima granicu dijele Kurdi i da se oni sa njima gombaju.

I ovo se moze shvatiti kao mala osveta Erdoganu. Naime, Erdogan nikada nije postavio 'crvene linije' za SAA, ali jeste za Kurde. Nema nikakve sumnje da bi Erdogana vise zaboljelo ako bi granicu preuzeli Kurdi nego sa to uradi SAA.
Kikibombona

#16010 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

handžar88 wrote:A ko ce to pitat sta tog vojničića? :lol: ti ljudi u Siriji se fakat trebaju prestat drogirat ..
Samo vidis koliko su ti ljudi dole glupi kad tako razmisljaju, Ameri ce zajebat i Turke i Saudijce a da ne zajebu male Kurde..
Nema nikakve sumnje da 99% Kurda u redovima YPG prezire Baath rezim. Medjutim, kao sto kazes, vojnike niko nista ne pita. Ocigledno je da kurdska politika ne iskljucuje Asada iz igre. Par puta su novinari pitali Saliha Muslima da li je kurdski stav da 'Asad mora otici'. Svaki put je izbjegao direktan odgovor. Stavise, jednom je porucio da ako sirijska vlada zeli zadrzati politicki uticaj neophodno je da promijene 'baathisticki/diktatorski mentalitet' koji je za Kurde i mnoge druge Sirijce neprihvatljiv. Dakle, svaki put ostavi prostor za dogovor, ali jasno naglasi da je 'treca strana'. I Asad je par puta izjavio da je spreman podrzati kurdsku autonomiju. E sad...

Da selefije nisu preuzele sirijsku pobunu Asad bi davno bio bivsi. Na pocetku rata Kurdi su bili jedni od zescih demonstranata protiv Baath rezima. Cak su i krscani protestovali, kao i mnogi drugi... Svi sa 'zastavom revolucije'. Medjutim, kada su vidjeli da je od borbe za smjenu rezima vaznija borba za 'selefijski islam', distancirali su se. Odmah je krenulo sa formiranjem dzihadistickih skupina i tu je bio kraj revoluciji.
Kikibombona

#16011 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Sheraton wrote:
Kikibombona wrote:
Opet se vracamo na pocetak!
US special forces advisers arrive in Kobane to help in the upcoming YPG/DF Manbij offensive vs ISIS.
Ovim mi se cini da ce jedini ceh platiti DeirezZor! Podjela je neminovnost!

..a i Rusi su najavili spajanje Afrina sa Hasakah!
Ne znam kako sada izvesti podjelu?

Pobunjenici bez Alepa ne bi htjeli razgovarati. Dakle, Alep, Idlib, Raka i Zor.

Ne vjerujem da ce se drzava raspasti. Vjerovatno Dejton.
Kikibombona

#16012 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

YPG gomila velike snage na Tishrin brani.

Sprema se ofanziva na Manbij!
Maystor

#16013 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Piše se o bezuslovnoj predaji gradića Ibta i Dael:

Cities Ibtaa and Dael in the Daraa province surrendered to the Syrian Arab Army (an unconditional surrender) a few hours ago.

http://southfront.org/ibtaa-and-dael-in ... -to-assad/
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16014 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

da su svi pametni da se predaju pod patronatom UN-a
i da koljači pobjegnu a obični vojnici nek polože oružje
sumirprimus

#16015 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:YPG gomila velike snage na Tishrin brani.

duhovi su stigli..
sace kurdi to momacki odradit... :D
sumirprimus

#16016 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

eee mozda je ovo bio jedan od uslova za onaj nuklearni dil? :skoljka:
turci su taman naograjsali zbog kobaje, ameri izgubli strpljenje,zazmirili i okrenuli se na drugu stranu,dobro jednim dobro drugim dobro trecim,a cetvrti i peti kmece...
jefff

#16017 Re: Sirija vol. 2

Post by jefff »

Battles for Syria | February 3rd 2016
https://www.youtube.com/watch?v=hbSaujIvt48
apsidejzi

#16018 Re: Sirija vol. 2

Post by apsidejzi »

Posto je tesko upratiti sve promjene odjednom a pogotovo meni koji ne poznajem bas najbolje geografiju sirije, ja pregledam timeline na liveuamap stranici i onda se vide pomaci kada se izaberu malo veci intervali. Ono sto primjecujem je navala kurda na ovaj sjeverni dio pobunjenicke teritorije. Haman su dosli do gradova Azaz i Minaq. Koliko se meni cini, asadove snage su prepolovile pobunjenicku teritoriju na dva dijela i gornji dio ostavili kurdima a oni napadaju na donji dio. Pogledaj malo stanje pocetkom januara pa onda prebaci da danasnji datum. Tacno se vidi taj trent. Moguce je da asad nema vise snage da zauzme sjevernu teritoriju pa zato stoji a kurdi koriste momentum. U svakom slucaju, cini mi se da ce kurdi uzeti gornji dio iznad alepa.
ioannes

#16019 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

Super stranica za ratne karte

http://militarymaps.info/info/info-page.html
Krokodajl

#16020 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

apsidejzi wrote:

Posto je tesko upratiti sve promjene odjednom a pogotovo meni koji ne poznajem bas najbolje geografiju sirije, ja pregledam timeline na liveuamap stranici i onda se vide pomaci kada se izaberu malo veci intervali. Ono sto primjecujem je navala kurda na ovaj sjeverni dio pobunjenicke teritorije. Haman su dosli do gradova Azaz i Minaq. Koliko se meni cini, asadove snage su prepolovile pobunjenicku teritoriju na dva dijela i gornji dio ostavili kurdima a oni napadaju na donji dio. Pogledaj malo stanje pocetkom januara pa onda prebaci da danasnji datum. Tacno se vidi taj trent. Moguce je da asad nema vise snage da zauzme sjevernu teritoriju pa zato stoji a kurdi koriste momentum. U svakom slucaju, cini mi se da ce kurdi uzeti gornji dio iznad alepa.
U ovom trenutku i Kurdima a i SAA je u interesu da Kurdi zauzmu taj sjeverni dio Azaz - Manbij

SAA nije bitan taj dio jer svi znaju da je majka svih bitaka Alep, onaj ko uspostavi kontrolu nad Alepom pobjedio je rat, SAA je za cilj imala presjeci koridor Azaz - Alep i to su uradili, sada vidimo avijacija bombarduje juzno tako da mislim da ce sljedeca ofanziva uslijediti juzno od Nubla i Zahrae i cilj ce biti stavljanje Alepa pod opsadu, vjerujem da ce izaci negdje kod Khan Tunisa, odnosno kod cvorista ceste Idlib - Alep - Raka.
SAA u isto vrijeme ratuje sa ISILom tako da im je u interesu da ne snose sami teret te borbe, po njih je bolje da Kurdi uzmu taj sjever i da se i oni capaju sa ISIL-om pogotovo ako znamo da se gore nalazi grad Dabiq koji ima veliki znacaj za ISIL. SAA opet zeli dobre odnosne sa Kurdima u to sam ubijedjen te zele izbjeci moguce sukobe sa njima.

Kurdi sa druge strane imaju jasan cilj od pocetka a to je spajanje 3 Kurdska kantona u jedan, nakon sto je Kobani odrbanjen spojili su Kamisli sa Kobanijem, sada zele spojiti i Efrin, to ne kriju i to je im je cilj, da li ce Kurdi krenuti na Azaz prije nego krenu na Manbij ili ce krenuti koordinirani na oba grada ne znam ali sam prilicno siguran da su SAA i Kurdi postigli sporazum koji je mozda i precutan ali jasna je cinjenica da sukob SAA - Kurdi necemo gledati sve dok traje sukob SAA - FSA + Nusra i Kurdi - Isil.
Čitalac

#16021 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Još jedan haotičan dan na severu...
Observatory: Kurdish forces approaching Meng village and its airport.
"Rebels" have arrested the man accused of "handing over" Deir Jemal to YPG. They are a mess right now.
Kikibombona

#16022 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

apsidejzi wrote:

Tako nekako.

Vazno je istaci da se sa Kurdima bore arapske sekularisticke skupine poput Jaysh al-Thuwar ili pro-pobunjenicka Jabhat al-Akrad.

Kurdska enklava je iz pobunjenickog koridora napadana bezbroj puta. Kada bi god krenuli naprijed stizale su prijetnje od Amerikanaca koji su tvrdili da nam tom podrucju ima umjerenih pobunjenika. Za to vrijeme, dzihadisticke skupine poput Nusre i Ahrar Shama su etnicki ocistile kurdska sela.

Sada ce najebati za sve, mada im je olaksavajuca okolnost sto uvijek mogu pobjeci u Tursku.

Inace, prokurdski SDF napreduje veoma brzo. Padaju pobunjenicka uporista jedno za drugim. Pobunjenici ukazuju na izdaju nekih 'pobunjenickih' skupina. Kurdi tvrde da ih poziva lokalno stanovnistvo da zauzmu gradove i sela da to ne bi uradila SAA.

Pobunjenici su uhvatili jednog 'svog' covjeka koji je navodno izdao i pomogao Kurdima da zauzmu Deir Jamal!

Maltretiraju covjeka! Tesko da ce ostati sa glavom na ramenima...

https://mobile.twitter.com/thedreams1/s ... 6454404096
Lincoln-Burrows

#16023 Re: Sirija vol. 2

Post by Lincoln-Burrows »

Kikibombona wrote: Kurdi tvrde da ih poziva lokalno stanovnistvo da zauzmu gradove i sela da to ne bi uradila SAA.
Erdoganu se neće svidjeti takav razvoj događaja.
ifas

#16024 Re: Sirija vol. 2

Post by ifas »

Ne znam samo kako to jedan poderan nikakav insan moze izdati grad. Hajd da je general kakav ali ovaj jadnik nema zvjezde na nebu i opet se kola slomise na njemu.

Al' sta ces....teroristicki mozgovi
Kikibombona

#16025 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Lincoln-Burrows wrote:
Kikibombona wrote: Kurdi tvrde da ih poziva lokalno stanovnistvo da zauzmu gradove i sela da to ne bi uradila SAA.
Erdoganu se neće svidjeti takav razvoj događaja.
Naravno. Erdoganu bi vis odgovaralo da podrucje zauzme SAA.

Evidentno je da su civili uplasene. Plase se ruskog bombardovanja i siitskih milicija.

Za njih je bolje da podrucje zauzme kurdsko-arapska koalicija.

Inace, izbglice pristizu u kurdsku enklavu. Danas je vec stiglo novih 2 000 izbjeglica.

Image
Locked