Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
drift

#1601 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by drift »

goran16v wrote:Pusti se te romantike i simbolizma. Od, nazalost neuspjelog, ali placenog i dogovorenog izlaska, iz cega ne treba istaviti detalje pita ko je i s kim tad mogao dogovarati i platiti izlaz, je napravljena bezgresna sekspirijanska tragedija koja se dobro prodavala, a da je sve proslo kako treba, to ne bi bili nikakvi Romeo i Julija, a kamo li kost u grlu nego jos jedan u nizu mutnih likova koji je sa curom, zenom, komplet familijom, nebitno nelegalno izasao iz grada.
Hajd nek bude. Al ja bi ipak reko da je u pitanju placeno i dogovoreno i dobro promisljeno ubistvo, zarad nepoznatih ciljeva od kojih jedan moze biti bjesomucna medijska exploatacija. Tome u prilog moze ici cinjenica da su nesretnici ostavljeni tamo izmedju linija (ne volim pojam Nicija Zemlja :? :koluta: ) da bi se osigurao dolazak price do medija.

EDIT: Nije li Boskov glavni haver bio shef vojne policije il vako nesto, i.e. znacajan dio establishmenta?

PS - eh stvarno isprike svima, ova prica je prilicno offtopic
Last edited by drift on 19/09/2013 12:19, edited 1 time in total.
goran16v

#1602 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

KatarinaKosaca wrote:
goran16v wrote:
Zato sto se radi o idilicnoj novinarskoj bajci iz koje je puno toga bitnog izostavljeno koja se valjda se lokacijsku uklapa u temu...
Lokacijski se u klapa u temu, a i zanimljivo je čuti ko, koga, kako i gdje. Odnosno kanale suranje, šverca, štimanja itd. Osim toga, jako suptilno, ali tako tipično za strance nam se nameću potpuno novi kriterijumi (hoću reći, nastoje nam se nametnuti) oko rata, prelaska na Grbavicu, šverca itd. Strancima je za premedet da su kao postojali neki Srbin i neka Bošnjakinja u vezi, nama je to sasvim normalno. Strancima je sasvim normalno kao preći na Grbavicu, meni je to bar izazivalo jezu u kičmi i ne bih ni pomislila od straha, na stranu sad moralni aspekt. Utolko je ova priča nama koji smo bili u Sarajevu ratnih godina sa novinarske strane, da blago kažem, neobična.
Kao sto sam napisao, puno je toga iz novinarske price izostavljeno i ostavljeno je samo ono da bi dobro zvucala. Nebitno je sto je zakonski bilo nemoguce da zdrav-prav 25-isnjak bira da nece u vojsku, nebitno je cime se bavio do tad, koliko je to bilo moralno i ispravno i u kakvim se krugovima kretao, nebitno je sto je prelazio na neprijateljsku teritoriju.
Nekako s proljeća

#1603 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Suštinska poruka koju treba da pošalje ovaj, tragični slučaj ubistva dvoje mladih stanovnika Sarajeva pod barbarskom opsadom, jeste da za njihovu smrt nije odgovornost na srpskoj strani. Srpska strana na te optužbe odgovara kontaroptužbama da je odgovornost na tajnoj antiterorističkoj jedinici MUP-a R BiH tzv ''Ševe'' . A sve u smislu ili besmislu njihovih tvrdnji da smo se mi u opkoljenom Sarajevu sami ubijali a za to optuživali njih.

Zaboli njih neka stvar za ovo dvoje mladih stanovnika Sarajeva. Njihova konstrukcija ide da se ovaj slučaj poveže sa navedenom jedinicom, a zatim ova jedinica sa , po njima, njihovim nalogodavcima iz najvišeg političkog vodstva bosanske Vlade.

Svaki komentar u smislu ili besmislu upletenosti ''Ševa '' u ovaj slučaj se može iznijeti na temi :
http://www.klix.ba/forum/istina-o-sevam ... 44s50.html
svjezi_ustipak

#1604 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Tesko da je klinac bio neki krupni svercer. Po prici iz filma navukao ga je jaran dobro naivnog u talove, onda ga jos uvalio kad je pobjegao. Vjerovatno je zaboravio napomenuti da je usput ponio necije pare a klinca ostavio da objasnjava sta se i kako desilo. Kad je mali shvatio da se nece nanosati glave u Sarajevu uradio je sto je uradio. Steta sto nije poslusao Celu, nije mu ovaj to bezveze govorio.
To sto je svercovao naftu sa UNPROFOR-om, neka je. Klinac je ostao sam i valjalo je nekako prezivjeti. To sto nije htio pusku moze se razumjeti. Uzeli su puske ovi jarani @Dezurnog_kriticara pa su zavrsili u Kazanima zato sto su se pogresno zvali. Klinac je imao uvjerenja i drzao ih se. Puno Sarajevo bilo has muslimana i velikih Bosnjaka, starih Sarajlija koji su bjezali od puske po radnim obavezama a sad mali kriv sto nije htio u rov? Ma bas.
Klinci su nastradali kao zrtve naivnosti i ljubavi. RIP
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1605 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

svjezi_ustipak wrote: To sto nije htio pusku moze se razumjeti. Uzeli su puske ovi jarani @Dezurnog_kriticara pa su zavrsili u Kazanima zato sto su se pogresno zvali. Klinac je imao uvjerenja i drzao ih se.
Ovim dijelom posta vrijeđaš ne samo žrtve i borce, nego i građane opkoljenog Sarajeva. Kao biva koji je god Srbin ili Hrvat uzeo pušku završio u Kazanima. Odvratno i degutantno podmetanje i laž. :ups:
svjezi_ustipak wrote: Puno Sarajevo bilo has muslimana i velikih Bosnjaka, starih Sarajlija koji su bjezali od puske po radnim obavezama a sad mali kriv sto nije htio u rov? Ma bas.

Dezerteri i oni, a tačno je to da su se krili i on. Nacija nema sa tim veze. I 25 godina nije nikakav klinac, nego sposoban vojni obveznik. Kao da pišeš o djetetu od 15 godina.
aut

#1606 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aut »

Ja znam za sličnu priču. Samo sa sretnim završetkom. I malo drugačijim pravcima kretanja. U ovom slučaju je neko zbog ljubavi ušao u opkoljeno Sarajevo.
Ripicipi

#1607 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Ripicipi »

Zanimljivo je to da cim se sve glasnije pocelo suskati kako su ih nasi ubili, prica se odjednom okrece na dezertera, svercera, buduceg cetnika itd, a nju kao neposlusno dijete.
Bosko i Admira su ubijeni kao CIVILI.

Da su ih 100% Srbi ubili, ove price ne bi bilo, a oni bi ostali kao "romeo i julia" koje su ni krive ni duzne ubili bradati cetnici sa one strane.

Ovo okretanje price mi je poprilicno licemjerno.
karanana

#1608 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

ne slazem se.
moje misljenje bi bilo isto nebitno ko ih je ubio.
KatarinaKosaca

#1609 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

Ripicipi wrote:Zanimljivo je to da cim se sve glasnije pocelo suskati kako su ih nasi ubili, prica se odjednom okrece na dezertera, svercera, buduceg cetnika itd, a nju kao neposlusno dijete.
Pred dokazom "sve glasnije forumsko šuškanje" :-) :D nije ni čudo da se okrene priča :unesvijest:
skuterrr

#1610 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by skuterrr »

svjezi_ustipak wrote: To sto je svercovao naftu sa UNPROFOR-om, neka je. Klinac je ostao sam i valjalo je nekako prezivjeti. To sto nije htio pusku moze se razumjeti. Uzeli su puske ovi jarani @Dezurnog_kriticara pa su zavrsili u Kazanima zato sto su se pogresno zvali. Klinac je imao uvjerenja i drzao ih se. Puno Sarajevo bilo has muslimana i velikih Bosnjaka, starih Sarajlija koji su bjezali od puske po radnim obavezama a sad mali kriv sto nije htio u rov? Ma bas.
svaka cast za komentar :thumbup:
svjezi_ustipak

#1611 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

KatarinaKosaca wrote:
Ovim dijelom posta vrijeđaš ne samo žrtve i borce, nego i građane opkoljenog Sarajeva. Kao biva koji je god Srbin ili Hrvat uzeo pušku završio u Kazanima. Odvratno i degutantno podmetanje i laž. :ups:
I svi Srbi i Hrvati koji su uzeli puske da brane BiH su kraj rata docekali u Armiji RBiH i MUP-u uvjereni u ciljeve borbe kao i prvi dan?
Ono sto je odvratno sto je Sarajevo dopustilo da se desi tim ljudima u tisini. Ne vjerujes meni? Treba li ti Srba i Hrvata koji su BH patriote a koji su bili proglaseni neprijateljima da ti navedem par primjera? Ili da se samo vratis koju stranicu naprijed i procitas sta je covjek na ovoj istoj temi napisao.

KatarinaKosaca wrote:Dezerteri i oni, a tačno je to da su se krili i on. Nacija nema sa tim veze. I 25 godina nije nikakav klinac, nego sposoban vojni obveznik. Kao da pišeš o djetetu od 15 godina.
Jasta. Puni stabovi, komande, logistike i pozadina bili vojno sposobnih koje je imao ko skloniti. Ovog klinca je trebalo zavaliti negdje na liniju da bi se valjda ispunila opstinska kvota mobilizacije. Aha. Sve inace lete vojno sposobni obveznici da se sami jave kad treba u rov. Sta mislis da se napravila anketa 1993 u Sarajevu medju borcima Armije RBiH koliko bi ih napisalo da bi rado zbrisalo iz vojske? Sumnjam da bi to bilo malo.
KatarinaKosaca

#1612 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

svjezi_ustipak wrote:
KatarinaKosaca wrote:
I svi Srbi i Hrvati koji su uzeli puske da brane BiH su kraj rata docekali u Armiji RBiH i MUP-u uvjereni u ciljeve borbe kao i prvi dan?
Ono sto je odvratno sto je Sarajevo dopustilo da se desi tim ljudima u tisini. Ne vjerujes meni? Treba li ti Srba i Hrvata koji su BH patriote a koji su bili proglaseni neprijateljima da ti navedem par primjera? Ili da se samo vratis koju stranicu naprijed i procitas sta je covjek na ovoj istoj temi napisao.
Nisu kao prvi dan, nisam ni ja. Nije ni puno Bošnjaka.. Posebna priča, posebna tema. Deyton, reintegracija, islamizacija Armije i puno toga. Ti si napisao jednu vrlo opasnu petokolonašku tezu da su svi Srbi i Hrvati završili u Kazanima što je gnusna laž. Štaje sa zlatnim ljiljanima Šućurom, ili Komšićem? Upsss, zaboravih... pa oni su "Alijini bojovnici" po toj tezi.
I nemam ja tebi šta vjerovati (po postovima ne bih ti ni vjerovala>), ali govorim o gradu u kojem sam rođena i provela rat i ne baš u podrumu.

svjezi_ustipak wrote:
KatarinaKosaca wrote:Dezerteri i oni, a tačno je to da su se krili i on. Nacija nema sa tim veze. I 25 godina nije nikakav klinac, nego sposoban vojni obveznik. Kao da pišeš o djetetu od 15 godina.
Jasta. Puni stabovi, komande, logistike i pozadina bili vojno sposobnih koje je imao ko skloniti. Ovog klinca je trebalo zavaliti negdje na liniju da bi se valjda ispunila opstinska kvota mobilizacije. Aha. Sve inace lete vojno sposobni obveznici da se sami jave kad treba u rov. Sta mislis da se napravila anketa 1993 u Sarajevu medju borcima Armije RBiH koliko bi ih napisalo da bi rado zbrisalo iz vojske? Sumnjam da bi to bilo malo.
Ko ti je osporio ovo oko volje dezerterstva i drugih? Napisala sam da je tačno. Šta dalje potenciraš? Ali i oni su dezerteri kao i on. I nikako klinac sa 25 godina, baš nikako
goran16v

#1613 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

svjezi_ustipak wrote:Ovog klinca je trebalo zavaliti negdje na liniju da bi se valjda ispunila opstinska kvota mobilizacije. Aha. Sve inace lete vojno sposobni obveznici da se sami jave kad treba u rov. Sta mislis da se napravila anketa 1993 u Sarajevu medju borcima Armije RBiH koliko bi ih napisalo da bi rado zbrisalo iz vojske? Sumnjam da bi to bilo malo.
Ovog klinca od 25 god je trebalo pustiti da iseta preko linije (nako sto se malo talio i rastaljivao), a mene od 18. god i nekog od mojih najboljih drugova koji su BTW Musliman je trebalo zavaliti na liniju???? Ni meni se nije islo u rat, i meni se '93 vjerovatno izlazilo, ali me niko nije pitao ni sta mi se radi ni sta bih volio, a njega je kao trebalo pitati
Sipu ga ti filozofe malo na konto logike.
Dezurni_kriticar

#1614 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dezurni_kriticar »

Mislim da goran i nekako s proljeća zapravo daju najrealniji prikaz cjelokupne situacije. Tu se sa svojim postovima uklapa i katarina kosača...
Baviti se švercom i trgovinom u vrijeme dok okolo bijesni rat i dok drugi skapavaju po linijama gladni, polugoli i siromašni, i gube živote za svoju domovinu, u najmanju ruku je zločin samo po sebi. To je li neko "želio" ili nije "želio" uzeti pušku je kretenizam. Od momenta kada je raspisana mobilizacija, od tada je to prestala biti stvar dobre volje a postala OBAVEZA svakog punoljetnog i vojno sposobnog muškarca. Gledam ove slike, pa bolan ovaj Boško je bio dva puta jači od mene a umjesto da se prihvatio pucaljke kakve i stao u odbranu domovine, on se okrenuo Babuki, kriminalu i švercu. I još legenda krenuo serbez zdrav-prav na Grbavicu... E jebi ga. Admiru nebih ni da komentarišem a neću ni da pomislim šta bi se sa nje radilo da je i uspjela preći na Grbavicu među Batkove pulene... Pa pogledajte samo facu ovome Miši koji je pobjegao sa Koševskog brda u Srbiju...
Dezurni_kriticar

#1615 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

aut wrote:Ja znam za sličnu priču. Samo sa sretnim završetkom. I malo drugačijim pravcima kretanja. U ovom slučaju je neko zbog ljubavi ušao u opkoljeno Sarajevo.
Evo samo da potvrdim. I moja sestra se zbog ljubavi 1995. vratila iz Splita kroz tunel u Sarajevo. Udala se, rodila troje djece i evo i dan danas živi u sretnom braku...
drift

#1616 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by drift »

Ok haj ovako: Bosko Brkic je bio dezerter a Admira Ismic njegova pomocnica u dezerterstvu (sic! :?).

Zasto su strijeljani bas na onom mjestu gdje ih onako jadne vide sve (tri?) vojske koje tu imaju pristup plus i UN? I ostavljeni tako da leze na tom mjestu i to 7 dana? UN je bukvalno odbio da ih izvuce...

Grozan je nacin na koji je korisceno to ubistvo od strane sviju ukljucujuci i "medjunarodnu zajednicu".
Dezurni_kriticar

#1617 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

svjezi_ustipak wrote:Tesko da je klinac bio neki krupni svercer. Po prici iz filma navukao ga je jaran dobro naivnog u talove, onda ga jos uvalio kad je pobjegao. Vjerovatno je zaboravio napomenuti da je usput ponio necije pare a klinca ostavio da objasnjava sta se i kako desilo. Kad je mali shvatio da se nece nanosati glave u Sarajevu uradio je sto je uradio. Steta sto nije poslusao Celu, nije mu ovaj to bezveze govorio.
To sto je svercovao naftu sa UNPROFOR-om, neka je. Klinac je ostao sam i valjalo je nekako prezivjeti. To sto nije htio pusku moze se razumjeti. Uzeli su puske ovi jarani @Dezurnog_kriticara pa su zavrsili u Kazanima zato sto su se pogresno zvali. Klinac je imao uvjerenja i drzao ih se. Puno Sarajevo bilo has muslimana i velikih Bosnjaka, starih Sarajlija koji su bjezali od puske po radnim obavezama a sad mali kriv sto nije htio u rov? Ma bas.
Suviše ste vi balavi i slinavi da uzimate u usta heroje ovoga grada. Oni nisu jarani dežurnog kritičara, oni su ljudi sa svojim imenom i prezimenom. Nikolić Ergin i Jovanović Duško. Ako me išta na svijetu nervira, nervira me kada pi..ice počnu po svojim slinavim ustima da preturaju mrtve heroje. :bih:
Dezurni_kriticar

#1618 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

goran16v wrote:
svjezi_ustipak wrote:Ovog klinca je trebalo zavaliti negdje na liniju da bi se valjda ispunila opstinska kvota mobilizacije. Aha. Sve inace lete vojno sposobni obveznici da se sami jave kad treba u rov. Sta mislis da se napravila anketa 1993 u Sarajevu medju borcima Armije RBiH koliko bi ih napisalo da bi rado zbrisalo iz vojske? Sumnjam da bi to bilo malo.
Ovog klinca od 25 god je trebalo pustiti da iseta preko linije (nako sto se malo talio i rastaljivao), a mene od 18. god i nekog od mojih najboljih drugova koji su BTW Musliman je trebalo zavaliti na liniju???? Ni meni se nije islo u rat, i meni se '93 vjerovatno izlazilo, ali me niko nije pitao ni sta mi se radi ni sta bih volio, a njega je kao trebalo pitati
Svaka čast lave moj. Sve si rekao...
goran16v

#1619 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

drift wrote:Ok haj ovako: Bosko Brkic je bio dezerter a Admira Ismic njegova pomocnica u dezerterstvu (sic! :?).

Zasto su strijeljani bas na onom mjestu gdje ih onako jadne vide sve (tri?) vojske koje tu imaju pristup plus i UN? I ostavljeni tako da leze na tom mjestu i to 7 dana? UN je bukvalno odbio da ih izvuce...

Grozan je nacin na koji je korisceno to ubistvo od strane sviju ukljucujuci i "medjunarodnu zajednicu".
Uz svo potovanje prema zrtvama, Admira naravno nije bila nikakva pomocnica, ali ne mogu oteti utisku da nesretna djevojka bila nista vise nego kolateralna steta kompletne situacije vezane iskljucivo za njega.
goran16v

#1620 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Dezurni_kriticar wrote:
goran16v wrote:
Svaka čast lave moj. Sve si rekao...
Ha ja, sta drugo da napisem kad se ovdje postavljaju stvari kao da su odlazak u vojsku ili otici iz grada kad pozelis bile stvari slobodnog izbora, pa je eto njemu kao to uskraceno.
KatarinaKosaca

#1621 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

Na pitanje da li smo legalisti svatko ce potvrdno odgovoriti. Onda je pitanje jednostavno: Sta je legalno netko stariji od 18 a mladji od 65 godina, pri tom nije majka djeteta mladjeg od 7 godina uratnom stanju? Odgovor je valjda onaj od 26 klinac. Zao mi j sto ovako moram o poginulom momku, ali mi je bas muka od izvrtanja teza
svjezi_ustipak

#1622 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

KatarinaKosaca wrote: Nisu kao prvi dan, nisam ni ja. Nije ni puno Bošnjaka.. Posebna priča, posebna tema. Deyton, reintegracija, islamizacija Armije i puno toga. Ti si napisao jednu vrlo opasnu petokolonašku tezu da su svi Srbi i Hrvati završili u Kazanima što je gnusna laž. Šta je sa zlatnim ljiljanima Šućurom, ili Komšićem? Upsss, zaboravih... pa oni su "Alijini bojovnici" po toj tezi.
I nemam ja tebi šta vjerovati (po postovima ne bih ti ni vjerovala>), ali govorim o gradu u kojem sam rođena i provela rat i ne baš u podrumu.
u gradu u kojem si rodjena desila se porodica RIstovic, Josip Gogala, desio se Juka i Kazani. u gradu u kojem si rodjena je Jovan Divjak malo drugacije pricao o svom statusu u Armiji nego ti.

ali hajde de ustrijeliti 25 godisnji par i onda to objasnimo kaznjavanjem dezertera. aferim.
drift

#1623 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by drift »

"Kolateralna steta" je odvjec povrsan izraz za ovakvu tragediju. Nije to u dure.
KatarinaKosaca

#1624 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

svjezi_ustipak wrote:ali hajde de ustrijeliti 25 godisnji par i onda to objasnimo kaznjavanjem dezertera. aferim.

Hajd ti ziv bio citiraj gdje ko pravda ubojstvo? Jedno je reci staa je radio , a sasvim drugo pravdati pa jos ubojstvo. Kad vec tako izvrce stvari napravi citat
Last edited by KatarinaKosaca on 19/09/2013 19:47, edited 1 time in total.
svjezi_ustipak

#1625 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

goran16v wrote:
nisi se ti borio sto si htio vec sto si morao. da si bio u njegovoj poziciji razgulio bi samo tako?

ovo klinca nije trebalo pustiti da svercuje. ali je svercovao izgleda jer ga je onaj sto je zbrisao u cetnike navukao na tanak led. i to sve uz blagoslov komandanta Vojne policije (?!)
odlicna ti je logika wannabe dezerter. kaznimo "dezerterstvo" hladnokrvnim ubistvom dok legalno dezertira pola grada. ma bravo pravednice.
Post Reply