Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
ZAGORS

#1601 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Škobo Habu wrote:
XOX100 wrote:
Sedma jeste najbolja jedinica od svih muslimanskih. Bilo ih je i u pokusaju probijanja blokade Sarajeva. Prvi su razgulili kada su shvatili da ovi iz Sarajeva imaju vise dousnika nego pravih vojnika.

Njihovi uspjesi se moraju priznati i respektovati. Rasparcali su HVO na svakom bojistu. Divno su odradili posao kod repetitora na Vlasicu. Pa Vozuca. Itd.
Oni su bili elitni u svakom pogledu.
Očigledno se ne razumijemo.
Nisam nigdje napisao da Sedmu ne treba respektovati, već da je godinama nakon rata građen image Sedme kao najzaslužnije brigade koja je odbranila BiH. Govorim iz pozicije nekoga koje odlužio bivšu VFBiH u Sedmom Muslimanskoj brigadi. Bio sam i u Zenici, i u Travniku.
Naslušao sam se tih moralista i kojekakvih hodžica iz zavidovački, kakanjski i zenički sela, koji su nam ispirali mozak i o Vlašiću, i o Srednjoj Bosni, i o Vozući. Ostalih kao da nema.
Nije samo Sedma odradila Vlašić, bili su tu i borci 17. Krajiške.
Na kraju, dok su te bradonje iz Sedme po Zavidovićima ganjali ljude koji su se kupali po Gostoviću i sprovodili šerijat, momci iz olovskog IDV-a su zarobljavali po Kalašima habuci 155 mm.
Samo kažem da se Sedma precjenjuje na uštrb jedinica koje nisu bile ništa efikasnije i hrabrije od njih.

Dobro spominješ Olovo mada treba istaći i Gradačac i Goražde.
Škobo Habu

#1602 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

animals wrote:
Ajant wrote: Imali su i partizani muslimansku brigadu, 16.-ta muslimanska je jedna od prvih ili prva koja je ušla u Sarajevo, pa se to ne kosi sa multikulturalnošću partizana.
Ti poredis muslimansku brigadu partizana i ove bradonje koje su se kleli pod Arapskim zastavama i ratovali za Alaha..oni u partizanima su samo nosili ime muslimani..
16. Istočno-bosanska NOB brigada je imala i onda svog imama. Naravno, nije to ni bilo blizu Muderizu i sličnim emirama koji su opasani sabljama skakali pred kamerama.
ZAGORS

#1603 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Škobo Habu wrote:
animals wrote:
Ajant wrote: Imali su i partizani muslimansku brigadu, 16.-ta muslimanska je jedna od prvih ili prva koja je ušla u Sarajevo, pa se to ne kosi sa multikulturalnošću partizana.
Ti poredis muslimansku brigadu partizana i ove bradonje koje su se kleli pod Arapskim zastavama i ratovali za Alaha..oni u partizanima su samo nosili ime muslimani..
16. Istočno-bosanska NOB brigada je imala i onda svog imama. Naravno, nije to ni bilo blizu Muderizu i sličnim emirama koji su opasani sabljama skakali pred kamerama.
Alaj vi pljujete Muderisa pa i on je sam bio ranjavanj 2-3 puta. Još uvijek ima dva gelera u glavi. To sigurno nije mogao zaraditi skrivajući se po podrumima.
animals

#1604 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by animals »

Problem kojeg vi necete da vidite je da Bosnjaci zive u Evropi, a ne na Bliskom Istoku, i da jedan dio vuce politiku u tom smjerui to je naravno samo lose po same Bosnjake i davanje vjetra u ledja Dodiku..
Škobo Habu

#1605 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

ZAGORS wrote:
Alaj vi pljujete Muderisa pa i on je sam bio ranjavanj 2-3 puta. Još uvijek ima dva gelera u glavi. To sigurno nije mogao zaraditi skrivajući se po podrumima.
Ne pljuje niko po Muderisu, već ga ti cijelo vrijeme forsiraš kao neki verziju bošnjačkog ratnog heroja.
Fazon je da ja nemam nikavog respakta prema njemu u smislu u kom ga ti dižeš u visine. Zapravo, kakav je to ratni komadant koji mrtav-hladan kaže da JNA avijacija, nakon tog famoznog rušenja aviona i helikoptera oko Konjica, nije više vršila napade na prostoru BiH? Čovjek ne vlada osnovnim činjenicama kada je riječ o bitnim stvarima iz rata.
Ono što meni lično ide na živce kod ovih pojava tipa Muderiza jeste da oni svakodnevno dobijaju medijsku pažnju, ček i dokumentarce, dok ljudi, koji su bili podjednako, ili čak više zaslužni za neke ratne uspjehe, tavore na dnu te tabele, i samo ih se rijetke sjete. Ovaj čovjek je poginuo u jeku srpske ofanzive na Bakićima, za vrijeme obilaska linija. I nigdje nije mrdao od svojih boraca. Ranjen je od strane srpske granate, preminuo u Tuzli. Ko se njega prisjeća na način Muderiza ilijednog Brzine?
ZAGORS

#1606 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Tu je pogriješio nema šta, ali isto tako su glupe price krio se, iskako nakon pobjede sa sabljom pred kamerom. Sada eto ne treba imati resprekta ni prema 7 Muslimanskoj, ni prema jednoj brogadi koja nosi prefiks musliamnska. Ne kazem ja da su samo one uspjesne imas i brigade u Gorazdu, Gradačcu, Buzimsku, koje su isto tako elitne.
PM72

#1607 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Bilo ih je i u pokusaju probijanja blokade Sarajeva. Prvi su razgulili kada su shvatili da ovi iz Sarajeva imaju vise dousnika nego pravih vojnika.
Budala i krivih drva nikad neće nestati.Čuj "ovi iz Sarajeva imaju više doušnika nego pravih vojnika".Imaš li ti neki kompleks niže vrijednosti u odnosu na Sarajevo pa te strah tramvaja,kao i svakog drugog hojrata? Kakvi doušnici,o čemu ti sereš u par navrata? Bosna se odbranila upravo u Sarajevu a ne u Zavidovićima ili Kalesiji.Ne ponižavaj žrtve i borce Sarajeva.Ako nemaš šta pametnije reći - okani se te papanske priče i terminologije,fino sam ti rekao i preko pp.
ZAGORS

#1608 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Bio je ovdje negdje na KLIX-u intervju sa vođom odreda El-Mudžahid gdje govori da je bilo mudžahedina u pokušaju oslobađanja Sarajeva. Mislim da je spomenuo da se operacija zvala JUG92. Prema njegovim riječima operijacija se neuspješno završila zbog toga što je izostala podrška ARBIH.
PM72

#1609 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

operijacija se neuspješno završila zbog toga što je izostala podrška ARBIH.
A kome su oni pripadali? Kolu srpskih sestara ili mirovnim snagama?

Operacija "jug 92" se odvijala 1992,što samo ime kaže. 7-ma muslimanska nikad u ratu nije bila u Sarajevu.Bili su na Igmanu,ljeto 1993 i na Ilijaškom ratištu 1994 - 1995.U samom gradu nisu bili.Bili su dobri borci,dosta ih je stradalo ali nisu navikli na ratovanje kao na sarajevskom ratištu.Ovdje nije bilo da drekneš "Alahu egber" pa se zaletiš preko livade i padne brdo ili kota.Bili su i Crni labudovi jednom i to na Špicastoj stijeni,čak ima snimak te akcije ali to ovdje nije moglo proći.I da su uzeli samu Špicastu stijenu,dočeka ih druga linija koja je ukopana skoro kao i prva, prage i plus artiljerija sa pet-šest mjesta.Kad se to sve upotrijebi na 500 metara kvadratnih - uspjeh redovno izostaje.Dakle,to nije do kukavičluka ili pete kolone,kako ovaj mamlaz tvrdi.Trebalo je prvo ućutkati četničku artiljeriju na Trebeviću (na pet mjesta),pa Lapišnicu,Hrešu,Borije,Mrkoviće,Poljine a mi to nismo mogli jer nismo imali čim.Tih 30-tak artiljerijskih položaja koje je trebalo uništiti nije sjebao ni NATO 1995.Oko Sarajeva je bilo raspoređeno između 16 i 20 000 vojnika i to na prostoru 10 x 10 km.Imali su mobilne jedinice odlično opremljene i naoružane,putne komunikacije,transportna vozila od oklopnih transportera,helikoptera,kamiona,autobusa tako da su mogli vrlo brzo prebaciti nekoliko stotina vojnika na bilo koju tačku sarajevskog ratišta.

A nama kad dođe par troblona i zolja - praznik.I hoćeš da napraviš "deblokadu"? :skoljka:
stakasa

#1610 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by stakasa »

PM72 wrote:
Bilo ih je i u pokusaju probijanja blokade Sarajeva. Prvi su razgulili kada su shvatili da ovi iz Sarajeva imaju vise dousnika nego pravih vojnika.
Budala i krivih drva nikad neće nestati.Čuj "ovi iz Sarajeva imaju više doušnika nego pravih vojnika".Imaš li ti neki kompleks niže vrijednosti u odnosu na Sarajevo pa te strah tramvaja,kao i svakog drugog hojrata? Kakvi doušnici,o čemu ti sereš u par navrata? Bosna se odbranila upravo u Sarajevu a ne u Zavidovićima ili Kalesiji.Ne ponižavaj žrtve i borce Sarajeva.Ako nemaš šta pametnije reći - okani se te papanske priče i terminologije,fino sam ti rekao i preko pp.
Jao posta...
Strah od tramvaja, Bosna se odbranila u Sarajevu a ne negdje drugo, prjetnje nakve...
XOX100

#1611 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

PM72 wrote:
operijacija se neuspješno završila zbog toga što je izostala podrška ARBIH.
A kome su oni pripadali? Kolu srpskih sestara ili mirovnim snagama?

Operacija "jug 92" se odvijala 1992,što samo ime kaže. 7-ma muslimanska nikad u ratu nije bila u Sarajevu.Bili su na Igmanu,ljeto 1993 i na Ilijaškom ratištu 1994 - 1995.U samom gradu nisu bili.Bili su dobri borci,dosta ih je stradalo ali nisu navikli na ratovanje kao na sarajevskom ratištu.Ovdje nije bilo da drekneš "Alahu egber" pa se zaletiš preko livade i padne brdo ili kota.Bili su i Crni labudovi jednom i to na Špicastoj stijeni,čak ima snimak te akcije ali to ovdje nije moglo proći.I da su uzeli samu Špicastu stijenu,dočeka ih druga linija koja je ukopana skoro kao i prva, prage i plus artiljerija sa pet-šest mjesta.Kad se to sve upotrijebi na 500 metara kvadratnih - uspjeh redovno izostaje.Dakle,to nije do kukavičluka ili pete kolone,kako ovaj mamlaz tvrdi.Trebalo je prvo ućutkati četničku artiljeriju na Trebeviću (na pet mjesta),pa Lapišnicu,Hrešu,Borije,Mrkoviće,Poljine a mi to nismo mogli jer nismo imali čim.Tih 30-tak artiljerijskih položaja koje je trebalo uništiti nije sjebao ni NATO 1995.Oko Sarajeva je bilo raspoređeno između 16 i 20 000 vojnika i to na prostoru 10 x 10 km.Imali su mobilne jedinice odlično opremljene i naoružane,putne komunikacije,transportna vozila od oklopnih transportera,helikoptera,kamiona,autobusa tako da su mogli vrlo brzo prebaciti nekoliko stotina vojnika na bilo koju tačku sarajevskog ratišta.

A nama kad dođe par troblona i zolja - praznik.I hoćeš da napraviš "deblokadu"? :skoljka:
Ti si se vjerovatno sakrivao u svom haustoru kada je bio pokusaj deblokade Sarajeva. Jer iskreno nemas pojma o cemu pricas. Prijetis meni preko PP nekim banovanjem samo zato jer govorim istinu ???

Svi relevantni zapadni vojni analiticari se slazu, Sarajevo se moglo odblokirati sa onim materijalno-tehnickim srestvima i vojskom koju je Armija imala 95e.
Moglo! .. Da nije bilo kompleksa nesposobnosti nekih sarajevskih vojnika (ta nesposobnost je ocita u svakoj tvojoj rijeci). Da nije bilo veleizdaje i zelenastva u samom vrhu 1 Korpusa !
Najveci oficiri tog korpusa su bili umjesani u sverc i preprodaju kroz citavo Sarajevo. Ne radi se o vojnim starjesinama nego o pijacnim svercerima.

Nikad u istoriji covjecanstva nije jedan napad uspio gdje je neprijatelj znao unaprijed gdje i kad ce napad poceti.
A u Sarajevu je znalo i malo djete 7 dana unaprijed kada ce napad krenuti. I znalo se da ce krenuti po kotama izvan Sarajeva.
XOX100

#1612 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

Kada je Napoleon osvajao Sjevernu Italiju, on je maskirao trecinu svoje vojske laznim oruzjem i stacionirao ih je u Parizu da bi neprijatelj (tadasnja Austrija) pomislio kako oni planiraju proboj prema istoku.
Sa ostatkom vojske je teskom mukom prosao preko Alpi i napao neprijatelja tako gdje se nije nadao. Rezultat: citava Sjeverna Italija je pala u njegove ruke.

Isto se moglo u Sarajevu uraditi 1995e. Stroga tajnost i disciplina. Moglo se napraviti lazni proboj recimo prema koridoru u Posavini. Plasirati vijesti dousnicima kako se sprema veliki napad na probijanju koridora. Neprijatelj bi stacionirao sve svoje najbolje snage tamo. Tek onda iznenada poceti deblokadu Sarajeva.
Uspjeh bi bio garantovan.
Ali ne... Vi iz Sarajeva kukate kako je VRS bila spremna. Pa normalno da je spremna. Opomenuli ste ih prije napada !
Last edited by XOX100 on 10/03/2014 10:05, edited 1 time in total.
joint union

#1613 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by joint union »

XOX100 wrote:
Ti si se vjerovatno sakrivao u svom haustoru kada je bio pokusaj deblokade Sarajeva. Jer iskreno nemas pojma o cemu pricas. Prijetis meni preko PP nekim banovanjem samo zato jer govorim istinu ???

Svi relevantni zapadni vojni analiticari se slazu, Sarajevo se moglo odblokirati sa onim materijalno-tehnickim srestvima i vojskom koju je Armija imala 95e.
Moglo! .. Da nije bilo kompleksa nesposobnosti nekih sarajevskih vojnika (ta nesposobnost je ocita u svakoj tvojoj rijeci). Da nije bilo veleizdaje i zelenastva u samom vrhu 1 Korpusa !
Najveci oficiri tog korpusa su bili umjesani u sverc i preprodaju kroz citavo Sarajevo. Ne radi se o vojnim starjesinama nego o pijacnim svercerima.

Nikad u istoriji covjecanstva nije jedan napad uspio gdje je neprijatelj znao unaprijed gdje i kad ce napad poceti.
A u Sarajevu je znalo i malo djete 7 dana unaprijed kada ce napad krenuti. I znalo se da ce krenuti po kotama izvan Sarajeva.
A to si citao gdje? I opet ti o Sarajevu, na svakoj mogucoj temi. Kakav kompleks, za doktorata!
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1614 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

Hem smjestite Sarajevo u sukob sa HVO-m, hem ga smjestite u Srednju Bosnu, hem serete... :-)
ZAGORS

#1615 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Bio je pokušaj deblokade Sarajeva i 1995-te, ali je neuspješno završila.
Škobo Habu

#1616 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

ZAGORS wrote:Tu je pogriješio nema šta, ali isto tako su glupe price krio se, iskako nakon pobjede sa sabljom pred kamerom. Sada eto ne treba imati resprekta ni prema 7 Muslimanskoj, ni prema jednoj brogadi koja nosi prefiks musliamnska. Ne kazem ja da su samo one uspjesne imas i brigade u Gorazdu, Gradačcu, Buzimsku, koje su isto tako elitne.
Ovo je tvoj zaključak. Ti započeo tiradu o 4. Muslimanskoj i Muderizu, obaranju aviona i helikoptera, a nigdje niti jednog dokaza o tome. Ušli smo u raspravu zbog tvojih tvrdnji o oslobađanju "Igmana" u Konjicu, mada tada nije ni bilo zvanično formirane niti jedne brigade ABiH-a.
Sa druge strane, 1. Muslimanska iz Kladnja je, u to sam siguran, imala više poginulih boraca i išla gdje god zagusti, pa je niko ne forsira k'o Sedmu ili Četvrtu, valjda, u to sam siguran, što nisu bili muslimani po mjeri ovih kojima su glavni logističari bili arapski petro-dolari.
Škobo Habu

#1617 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

ZAGORS wrote:Bio je ovdje negdje na KLIX-u intervju sa vođom odreda El-Mudžahid gdje govori da je bilo mudžahedina u pokušaju oslobađanja Sarajeva. Mislim da je spomenuo da se operacija zvala JUG92. Prema njegovim riječima operijacija se neuspješno završila zbog toga što je izostala podrška ARBIH.
Prva velika akcija Sedme muslimanske bila je ucesce u deblokadi Sarajeva, decembra 1992. Brigada je tada bila pod rukovodstvom OG Visoko, gdje se nalazio i kasniji komandant Armije BiH Rasim Delic. Njihov zadatak je bio da - djelujuci iz pravca Visokog - u prvom borbenom esalonu, preko dvije kote, omoguce uvodenje drugog borbenog esalona i prodor prema Sarajevu. Vrijeme za pripremu je bilo vrlo kratko - dva dana - sto je, vojnicki receno, bio klasicni nedostatak prilikom upotrebe jedinica u organizacijskom smislu. Sedma muslimanska je 28. decembra 1992. svoj zadatak izvrsila upotpunosti kako je bilo planirano. "Ali, tada sam se prvi put kao covjek nasao u ocajnoj situaciji. Uvodenje drugog esalona je bilo katastrofalno. U vrijeme kada je drugi esalon trebao krenuti u borbu, on je tek krenuo iz Kaknja", pricao je Patkovic. U proboju je poginuo jedan covjek, a dok se cekao Drugi esalon poginulo je 36, a ranjeno oko 100 od ukupno 400 ljudi koje je vodio Patkovic.

Da bi se iznio jedan ranjenik, bila su potrebna cetvorica ljudi jer je udaljenost od mjesta polaska do borbenih linija bila sest sati hoda. Kada su se pripadnici Sedme podijelili kako bi nosili ranjenike, na liniji nije mogao ostati niko. Mrtve nisu nosili. Neposredno nakon ove akcije - 1. januara 1993. - Amir Kubura postaje nacelnik staba Sedme muslimanske.
Škobo Habu

#1618 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

Woody wrote:Hem smjestite Sarajevo u sukob sa HVO-m, hem ga smjestite u Srednju Bosnu, hem serete... :-)
Eto, jedinice 1. Korpusa nisu učestovale u sukobima sa HVO!? :roll:

Zar unproforovi posmatrači, zaduženi za poštovanje primirja, nisu u Haagu svjedočili o Rajićevom bombardovanju Sarajeva.
Fantassin

#1619 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Fantassin »

stakasa wrote:
PM72 wrote:
Jao posta...
Strah od tramvaja, Bosna se odbranila u Sarajevu a ne negdje drugo, prjetnje nakve...
Ja zivio u Tuzli koju VRS je mooozda mogla viditi dvogledom onako u daljini - dok vi u Sarajevu koji ste "odbranili BiH" niste mogli glavu kroz prozor proviriti, sto znaci da ste jedva neprijatelja drzali da vam ne dodje na kafu za stolom :mrgreen: za razliku od nekih drugih gradova odakle su ljudi isli po raznim vrletima i gradovima da pomazu.
PM72

#1620 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Nisam u situaciji da ti prijetim banovanjem,kako ti fino kažeš,nego sam ti se javio preko PP da se ne prepucavamo ovako javno pošto me tegliš za jezik.Fino sam ti pojasnio neke stvari ( a ti se ušutio kao pizda) tako da nema svrhe sa takvim kao ti komunicirati jer je uzaludan posao budalu savjetovati i staro krpiti.
PM72

#1621 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Ja zivio u Tuzli koju VRS je mooozda mogla viditi dvogledom onako u daljini - dok vi u Sarajevu koji ste "odbranili BiH" niste mogli glavu kroz prozor proviriti, sto znaci da ste jedva neprijatelja drzali da vam ne dodje na kafu za stolom :mrgreen: za razliku od nekih drugih gradova odakle su ljudi isli po raznim vrletima i gradovima da pomazu.
Šta je pisac htio reći?
Fantassin

#1622 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Fantassin »

PM72 wrote:
Šta je pisac htio reći?
pisac je htio reci da se drzava ne brani ispred dnevnog boravka nego malo dalje :D
PM72

#1623 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

A ko je branio državu iz dnevnog boravka?
Tutnjavac

#1624 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Stvarno prznite temu... Otvorite sebi Sedma muslimanska, imate o Opsadi Sarajeva i Deblokadi dosta tema...
ZAGORS

#1625 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Upravi si odmakli smo se od teme. Da se vratimo na Srednju Bosnu. Izdvojio bih bitku za Bugojno. Vođene su teške bitke ali ARBIH je osvojila planirano područje i porazila HVO.
Post Reply