Ako mozes zatvoriti financijsku konstrukciju za autocestu od par kilometara kreditom EBRD-a, onda to isto mozes uraditi i sa dionicom od 100 kilometara. Svi kazu da je autocesta isplativa, onda u cemu je problem da se dobije kredit EBRD-a za nju?drugi profil wrote:Ako samo za takav nacin ima para, normalno da je pametnije.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Damir_5
#1601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
Tacticus
#1602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
lotovi od 10-tak kilometara su se pravili do prije 2-3 godine, sada se prave u prosjeku od 20-30 KM na razlicitim pravcima
jeste lakse dobiti bolje cjene na vece lotove, ali ti te ustede pojedu kamate kada koristis velike kredite, a pustas skoro cjeli auto-put odjednom, znaci nema prihoda ranije
a ako zelis graditi masovno odmah, trebaju velike pare, pa nemozes sudjelovati sa valastitim sredstvima i efekt zaposljavanja i angazovanja industrije je daleko kratkotrajniji i donekle je vise stetan nego sto odnosi dobit
a cjena od 3.5 miliardi za dalmatinu je mozda u ulozenom novcu, ali ja sam uzeo kredit od 28 000 i placam 40 000 za deset godina i koliko znam dalmatina je bila samo dio autoceste i tu su cjene eksprprijacije bile najnize (mrtva pustara bez obradivog i gradzevisnkog zemljista)
po meni bolje je graditi ovaj autoput jedno 6-8 godina tako da odrzis zaposlenost i industriju do izlaska iz krize, a taj duzi period ti omogucava djelomicno sufinansiranje kroz akcize i dobiti javnih preduzeca (telekoma i elektroprivrede), a sto je daleko jeftinije od najboljeg kredita
jeste lakse dobiti bolje cjene na vece lotove, ali ti te ustede pojedu kamate kada koristis velike kredite, a pustas skoro cjeli auto-put odjednom, znaci nema prihoda ranije
a ako zelis graditi masovno odmah, trebaju velike pare, pa nemozes sudjelovati sa valastitim sredstvima i efekt zaposljavanja i angazovanja industrije je daleko kratkotrajniji i donekle je vise stetan nego sto odnosi dobit
a cjena od 3.5 miliardi za dalmatinu je mozda u ulozenom novcu, ali ja sam uzeo kredit od 28 000 i placam 40 000 za deset godina i koliko znam dalmatina je bila samo dio autoceste i tu su cjene eksprprijacije bile najnize (mrtva pustara bez obradivog i gradzevisnkog zemljista)
po meni bolje je graditi ovaj autoput jedno 6-8 godina tako da odrzis zaposlenost i industriju do izlaska iz krize, a taj duzi period ti omogucava djelomicno sufinansiranje kroz akcize i dobiti javnih preduzeca (telekoma i elektroprivrede), a sto je daleko jeftinije od najboljeg kredita
-
Tacticus
#1603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
koridor 5 c ce biti isplativ u cjelini jer preko 50% stanovnistva i industrije se nalazi na njegovom potezu, ali neke dionice su veoma isplative (potez doboj-zenica-sarajevo), a neke uopste nisu (ivan)Damir_5 wrote:Ako mozes zatvoriti financijsku konstrukciju za autocestu od par kilometara kreditom EBRD-a, onda to isto mozes uraditi i sa dionicom od 100 kilometara. Svi kazu da je autocesta isplativa, onda u cemu je problem da se dobije kredit EBRD-a za nju?drugi profil wrote:Ako samo za takav nacin ima para, normalno da je pametnije.
- limeni
#1604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
prvo bi trebalo povezati sarajevo sa slavonijom, tj evropom...od putarine koja se zaradi finansirati gradnju prema mostaru i moru..
- shake69
#1605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I taj Ivan i jug preko Prenja ce biti isplativiji kad bi trasa Koridora bila gotova u cijelosti pa okrenuli dio turista iz srednej Evrope ka Dubrovniku i srednjoj Dalmaciji preko nas. Od maja do septembra bi to znacajno podiglo promet a to i u ovim strucnim kalkulacijama, bas kao i na forumu mogu biti samo nagadjanja, ali realno bi se tada protok vozila morao znacajno povecati.Tacticus wrote:koridor 5 c ce biti isplativ u cjelini jer preko 50% stanovnistva i industrije se nalazi na njegovom potezu, ali neke dionice su veoma isplative (potez doboj-zenica-sarajevo), a neke uopste nisu (ivan)Damir_5 wrote:Ako mozes zatvoriti financijsku konstrukciju za autocestu od par kilometara kreditom EBRD-a, onda to isto mozes uraditi i sa dionicom od 100 kilometara. Svi kazu da je autocesta isplativa, onda u cemu je problem da se dobije kredit EBRD-a za nju?drugi profil wrote:Ako samo za takav nacin ima para, normalno da je pametnije.
- drug_profi
#1606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da ti kazem jednu cinjenicu:
Ako ja mognem za malo vise od sata otfurati na more, ja cu vjerovatno bar dva-tri puta u toku sezone otici preko dana da skvasim gace, umjesto na Igman ili negdje drugo. I jos ponekad zimi kad nas pritisne snijeg i magla otici malo da procistim pluca. Porasce taj promet upravo zbog tih novih odnosa.
Ako ja mognem za malo vise od sata otfurati na more, ja cu vjerovatno bar dva-tri puta u toku sezone otici preko dana da skvasim gace, umjesto na Igman ili negdje drugo. I jos ponekad zimi kad nas pritisne snijeg i magla otici malo da procistim pluca. Porasce taj promet upravo zbog tih novih odnosa.
- shake69
#1607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
drugi profil wrote:Da ti kazem jednu cinjenicu:
-
kakaljin
#1608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
to vecina i ceka da preko dana moze otici do mora bez problema dva sata tamo, dva nazad i onda ce se cesce ici na more.drugi profil wrote:Da ti kazem jednu cinjenicu:
A ostale mnoge beneficije koje dolaze za privredu i laksu ostalu komunikaciju.
-
photo
#1609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
s ovim se slazemdrugi profil wrote:Da ti kazem jednu cinjenicu:
- Hugo Chavez
#1610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Drago dijete, nemoj zamjeriti, ali ti si tipičan primjerak eksperta za sve, pa samim tim i autoceste. Da se ti i tebi slični ne bi "informirali kroz medije", dozvolićeš da prezentiram par činjenica:Damir_5 wrote:Vidis kod mene je suprotno, ja se informiram kroz medije, a ovdje sam iskljucivo da bi stvar pogurao, pokazujuci i dokazujuci da ovo sto rade SDA i SDP sa koridorom 5C je uzasno sporo i lose.
BiH bi trebala godisnje praviti po 100 kilometara autoceste i to lagano, da se ne zuri.
Autocesta je jako skupa igračka (ovdje ću samo pomenuti održavanje, bez dodatne elaboracije), a prije izgradnje iste se mora uraditi jako puno posla, koje zahtijeva određeno vrijeme. Tako, recimo, da bi se dobile sve potrebne dozvole, neophodno je pripremiti tehničku dokumentaciju na način koji će omogućiti prostornim planerima da rade svoj posao. Dalje, da bi jedna siromašna država (poput naše) došla do povoljnih finansijskih sredstava, neophodno je pripremiti studijsku dokumentaciju (uključujući projektovana rješenja elemenata autoceste na traženom nivou razrade) koja će finansijske institucije uvjerioti da treba da finansiraju taj projekat, a ne neki drugi. Zatim se projektna rješenja razrađuju u detalje, kako bi izvođač mogao da radi svoj dio posla (glavni projekat). Za svaki od navedenih koraka, neophodno je ispoštovati procedure Zakona o javnim nabavkama, sa svim zavrzlamama kojim se tenderska procedura rasteže unedogled. Za dionice od Konjica do Mostara i od Zenice do Doboja još nije urađen glavni projekata. Stoga, priče o "probijanju Prenja" do 2016. (i slične) ostaju u domenu znanstvene fantastike.
- Alfons Kauders
#1611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo ovo bi te trebalo diskvalifikovati iz bilo kakve ozbiljne diskusije o privredi i politici.Damir_5 wrote:Vidis kod mene je suprotno, ja se informiram kroz medije, a ovdje sam iskljucivo da bi stvar pogurao, pokazujuci i dokazujuci da ovo sto rade SDA i SDP sa koridorom 5C je uzasno sporo i lose.drugi profil wrote:Opet ti moram reci da ja nismo MI. Kako se ti ogradjujes od njih jednako i ja. Istovremeno pokusavam biti realan i svjestan stanja u kojem jesmo i na taj nacin razmisljati o svemu. Nema koristi da pljujem po vladi ovoj ili onoj.
Radi se kako se radi, na ovoj temi se uglavnom pokusavamo informisati kako ide i koje dionice se rade, kako to sve izgleda na terenu i sl.
BiH bi trebala godisnje praviti po 100 kilometara autoceste i to lagano, da se ne zuri.
Koji ba druze medija? Oslobodjenje, Avaz, SB, tariguz do tariguza... Televizije je suvisno i pominjati. Danas je svako "novinar" a mahom se radi o ljudima koji nemaju blage veze o ekonomiji - rijec je o partijskim propagandistima koji serviraju govna iz tudje kuhinje. Ako ces vec prozivati Hadzica, prozivaj ga za nesto sto bi se teoretski moglo rijesiti brzo i jednostavno - neka napravi jebenu televiziju s pravim novinarima, pravim dnevnikom i pravim programom, i to je njegov resor. Da se ne lazemo, autoput ce biti gotov otprilike kad Hadzic bude zreo za penziju.
Elem, sto se tice usporedbe s Hrvatskom, bojim se da ne stoji. Kazes moglo bi biti gotovo do 2016? Kako? Ljudi ti fino kazu da za najzahtjevniju trasu nemamo ni papiric projektne dokumentacije. Hrvati su mogli graditi stotinjak kilometara godisnje zato jer su bili spremni, na vrijeme su sredili finansiranje, projekte... Nisu izasli na ledinu i upalili bagere.
Za razliku od njih, mi imamo kurac.
Za fragmentaciju dionica se slazem. A sto se tice price da je bolje raditi male dionice kako bi se efikasnije angazovala operativa i kako bi vise ljudi imalo koliko toliko stabilno zaposlenje, ko sto neki tvrde... Ne kontam - jebiga kad se radi deset lotova po 5km, za svaki valja raditi tender, i tako svakih godinu-dvije. Kako ce onda firme ulagati u opremu i zaposljavati ljude, kada bukvalno dobiju godinu ili manje posla, pa onda sljedece godine nemaju pojma hoce li proci na tenderu. Zasto bi onda ulagali u opremu i ljude?
- Alfons Kauders
#1612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne. Ta cesta se nikad nece cijela uraditi, jer se ne isplati. (cini mi se da su procjene bile preko 500 miliona, a za te pare bi se vec mogao uraditi prikljucak na Vc preko Zepca)udrch wrote:možda nije mjesto, ali neki dan sam vidio radove na obadvije strane na prevoju Karaula, put Tuzla-Sarajevo..
jel se to nastavlja gradnja one brze ceste?
Mislim da se sad rade dva vijadukta i tunel, kako bi se zaobisla Karaula. Dakle od tog mjesta gdje vidis da pocinju radovi (iz pravca TZ, stotinjak metara nakon onog mosta i znaka za prijevoj), pici se istocnije, nizom trasom, kroz tunel i preko vijadukta. Onda se ukljucuje na onaj novi dio uradjen prije Olovskih Luka, od Montane.
U biti radi se o ustedi od nekih 5-6 minuta po normalnom vremenu, ali puno vise po snijegu.
-
Tacticus
#1613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ko, kada i gdje je pomenuo lotove od 5 KM?Alfons Kauders wrote: Za fragmentaciju dionica se slazem. A sto se tice price da je bolje raditi male dionice kako bi se efikasnije angazovala operativa i kako bi vise ljudi imalo koliko toliko stabilno zaposlenje, ko sto neki tvrde... Ne kontam - jebiga kad se radi deset lotova po 5km, za svaki valja raditi tender, i tako svakih godinu-dvije. Kako ce onda firme ulagati u opremu i zaposljavati ljude, kada bukvalno dobiju godinu ili manje posla, pa onda sljedece godine nemaju pojma hoce li proci na tenderu. Zasto bi onda ulagali u opremu i ljude?
nemoj izvrtati rjeci, fino je receno da je bolje graditi po 40-60 KM godisnje i zavrsiti posao za nekih 6-8 godina i na taj nacin da se drzi solidan broj ljudi i industriskih kapaciteta iz BiH zaposlenim u periodu krize i tako omoguciti da se dio radova finasira iz drzavnih fondova i tako smanje kreditna zaduzivanja, nego navaliti ko lud da zavris autoput 3-4 godine pa da se zesteko zavalis u kredite, a da pri tome radi brzine posla moras angazovati daleko vise firmi iz inostranstva pa da u osnovi smanjis ekonomski efekat gradnje u domacem gradzevisnkom i industriskom sektoru + obzirom da ce i tada kriza najvjerovatnije trajati pitanje je koliko ce ta ista autocesta biti iskoristena
sto se tice jednodnevnih odlazaka na more, pa ista nece biti toliko isplativa jer ce sigurno cestarina u oba pravca kostati od 40-80 KM i to bez troskova benzina i boravka na moru
- kurty
#1614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja bih samo na ovo da se nadovezem...Tacticus wrote:
sto se tice jednodnevnih odlazaka na more, pa ista nece biti toliko isplativa jer ce sigurno cestarina u oba pravca kostati od 40-80 KM i to bez troskova benzina i boravka na moru
stoji to da ce mozda odlazak na more i skuplji biti nego danas... nece se moci ustediti na gorivu, koliko ce kostati putarina...
ali ce ljudi vise puta otici na te izlete, iz prostog razloga sto ce im trebati sad, dva manje vremena za vrijeme putovanja... a to je jako bitno...
faktor vremena putovanja ovdje niko nece da spominje
mali off, ali je mozda povezan sa razmisljanjem nasih ljudi... nekidan pricam sa covjekom koji ima svoju firmu... i nesto oko satnice koju placa kad govori on kako ne racuna u satnicu vrijeme koje radnici provedu u autu, kombiju.. ja gledam u njega... i on nastavlja... "ako dodje u firmu u 7, u 7.15 sjeda u kombi i ide da radi na radisliste koje je sahat voznje udaljeno, radi do 16 i u firmi je opet u 17, ja mi pisem 8h, osim onom koji vozi kombi, njemu je 8 h norlnalne satnice, adva sata neke nize, jer eto vozi"
nidze veze
Last edited by kurty on 27/02/2013 22:37, edited 1 time in total.
- shake69
#1615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@tec, sta je ovo, prekosutra Dan nezavisnosti BiH a niko ne spominje zavrsetak probijanja tunela Vijenac kako se dugo najavljuje!? Fakat sam mislio da ce uspjeti. Steta! 
- Damir_5
#1616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znaci ti bi cijelu zemlju drzao kao infrastrukturnog taoca vise godina, razvlacio bi izgradnju, zemlja se treba zaduziti da se to izgradi i to sve iskljucivo da recimo 3000 radnika ima posao sto duze? Ko ce ti dati takav kredit? Osim toga, za takvo sto trebas grejs period ogroman, svo vrijeme gradnje, sto znaci 6-8 godina, da bi nakon zavrsetka mogao otplacivati kredit? Glupost i nezvedivo. Jedini nacin otezanja je kao sto rade ovi nasi danas, svakih pet kilometara novi tender, novi izvodjac radova, nova dokumentacija i cijeli posao novi, sto barem udupla cijenu kostanja po kilometru. Ako se tako nastavi graditi, koridor 5C ce kostati 7 ili 8 milijardi eura za 320 kilometara, umjesto onih najvise 3,5 milijarde eura koje su i predvidjene. Da ne govorim koju ce BiH stetu imati ako se ovako puzevim koracima nastavi graditi po par kilometara.Tacticus wrote: ko, kada i gdje je pomenuo lotove od 5 KM?
nemoj izvrtati rjeci, fino je receno da je bolje graditi po 40-60 KM godisnje i zavrsiti posao za nekih 6-8 godina i na taj nacin da se drzi solidan broj ljudi i industriskih kapaciteta iz BiH zaposlenim u periodu krize i tako omoguciti da se dio radova finasira iz drzavnih fondova i tako smanje kreditna zaduzivanja, nego navaliti ko lud da zavris autoput 3-4 godine pa da se zesteko zavalis u kredite, a da pri tome radi brzine posla moras angazovati daleko vise firmi iz inostranstva pa da u osnovi smanjis ekonomski efekat gradnje u domacem gradzevisnkom i industriskom sektoru + obzirom da ce i tada kriza najvjerovatnije trajati pitanje je koliko ce ta ista autocesta biti iskoristena
Kad se odluci graditi, to se gradi na ho-ruk u tri ili cetiri godine najvise, otvori se i naplacuje se. Sve ostalo je teski gubitak. Ako se ne zeli graditi, onda se ne gradi nista i to je to.
-
udrch
#1617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
moje pitanje se i odnosilo samo na Karaulu, jer sam vidio radove sa obadvije strane..Alfons Kauders wrote:Ne. Ta cesta se nikad nece cijela uraditi, jer se ne isplati. (cini mi se da su procjene bile preko 500 miliona, a za te pare bi se vec mogao uraditi prikljucak na Vc preko Zepca)udrch wrote:možda nije mjesto, ali neki dan sam vidio radove na obadvije strane na prevoju Karaula, put Tuzla-Sarajevo..
jel se to nastavlja gradnja one brze ceste?
Mislim da se sad rade dva vijadukta i tunel, kako bi se zaobisla Karaula. Dakle od tog mjesta gdje vidis da pocinju radovi (iz pravca TZ, stotinjak metara nakon onog mosta i znaka za prijevoj), pici se istocnije, nizom trasom, kroz tunel i preko vijadukta. Onda se ukljucuje na onaj novi dio uradjen prije Olovskih Luka, od Montane.
U biti radi se o ustedi od nekih 5-6 minuta po normalnom vremenu, ali puno vise po snijegu.
u međuvremenu sam našao iscrpne informacije..
zasad se rade dva velika mosta ili nadvožnjaka, kad se oni završe, a trebali bi tokom ove godine, stvoriće se uslovi da se krene u probijanje tunela koji će biti dug 800 metara..završetak kompletne nove dionice preko Karaule očekuje se tokom 2015. godine, iako ministarstvo govori o kraju 2014-te, ali nema od toga ništa, jer evo početak gradnje ovih mostova kasni 4 mjeseca....
od ubrzavanja ove ceste se nije odustalo, poslije Karaule ide dionica Kladanj-Stupari, ali da li će ikad to biti brza cesta nije ni važno, bitno je da se neke katastrofalne greške isprave..
preko Karaule sam prešao minimalno 800 puta
-
tec
#1618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Previse trcis:shake69 wrote:@tec, sta je ovo, prekosutra Dan nezavisnosti BiH a niko ne spominje zavrsetak probijanja tunela Vijenac kako se dugo najavljuje!? Fakat sam mislio da ce uspjeti. Steta!
http://www.klix.ba/biznis/news/danas-pr ... /130228061
Evo i kako to izgleda unutra:http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=11476
-
Konjanik
#1619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
iskreno da kazem nekako sam pesimista kad je rijec gradnja autoputa kroz Zenicu, nekako ne mogu da zamislim (gledajuci nase trenutno stanje u politici i ekonomiji), koliko dugo ce to trajati.Ipak misliom da je to najzahtjevnija dionica koja ovisi o nekoliko velikih mostova i dugih tunela jako zahtjevno..nisam siguran da ce firme iz BH to moci uraditi ..al opet mozda i grijesim ne znam ..
- shake69
#1620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tec wrote:Previse trcis:shake69 wrote:@tec, sta je ovo, prekosutra Dan nezavisnosti BiH a niko ne spominje zavrsetak probijanja tunela Vijenac kako se dugo najavljuje!? Fakat sam mislio da ce uspjeti. Steta!
Evo i kako to izgleda unutra:http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=11476
- Damir_5
#1621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Najgore od svega je sto se u BiH te firme predstavljaju kao domace, a veliko je pitanje zapravo koliko je tu zapravo u opste domacih firmi ili tacnije domaceg kapitala, a koliko su to zapravo kcerke firme gradjevinskih firmi iz Hrvatske, koje su u BiH zakupile kancelariju, otvorile firmu sa par hiljada maraka kapitala i predstavljaju se kao BiH firme kako bi lakse dosle do poslova u BiH?Pored Euroa-Asfalta u konzorciju bh. firmi su još ŽGP Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, Entea Sarajevo i Butmir Sarajevo.
-
udrch
#1622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ovo su naše firme sve i jedna..Damir_5 wrote:Najgore od svega je sto se u BiH te firme predstavljaju kao domace, a veliko je pitanje zapravo koliko je tu zapravo u opste domacih firmi ili tacnije domaceg kapitala, a koliko su to zapravo kcerke firme gradjevinskih firmi iz Hrvatske, koje su u BiH zakupile kancelariju, otvorile firmu sa par hiljada maraka kapitala i predstavljaju se kao BiH firme kako bi lakse dosle do poslova u BiH?Pored Euroa-Asfalta u konzorciju bh. firmi su još ŽGP Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, Entea Sarajevo i Butmir Sarajevo.
-
tec
#1623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta bolan lupas zasto ne provjeris koje firme rade i ko su vlasnici, direktori, inzenjeri, i radnici. Ovdje starno ima forumasa koji se grcevito bore protiv svakog napretka. Jer im je mozak pun nekih mahalskih gluposti.Damir_5 wrote:Najgore od svega je sto se u BiH te firme predstavljaju kao domace, a veliko je pitanje zapravo koliko je tu zapravo u opste domacih firmi ili tacnije domaceg kapitala, a koliko su to zapravo kcerke firme gradjevinskih firmi iz Hrvatske, koje su u BiH zakupile kancelariju, otvorile firmu sa par hiljada maraka kapitala i predstavljaju se kao BiH firme kako bi lakse dosle do poslova u BiH?Pored Euroa-Asfalta u konzorciju bh. firmi su još ŽGP Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, Entea Sarajevo i Butmir Sarajevo.
- Damir_5
#1624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
OK, ko je vlasnik GP Put Sarajevo?tec wrote:Sta bolan lupas zasto ne provjeris koje firme rade i ko su vlasnici, direktori, inzenjeri, i radnici. Ovdje starno ima forumasa koji se grcevito bore protiv svakog napretka. Jer im je mozak pun nekih mahalskih gluposti.Damir_5 wrote:Najgore od svega je sto se u BiH te firme predstavljaju kao domace, a veliko je pitanje zapravo koliko je tu zapravo u opste domacih firmi ili tacnije domaceg kapitala, a koliko su to zapravo kcerke firme gradjevinskih firmi iz Hrvatske, koje su u BiH zakupile kancelariju, otvorile firmu sa par hiljada maraka kapitala i predstavljaju se kao BiH firme kako bi lakse dosle do poslova u BiH?Pored Euroa-Asfalta u konzorciju bh. firmi su još ŽGP Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, Entea Sarajevo i Butmir Sarajevo.
-
tec
#1625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Rok za probijanje obadvije i temelje je kraj marta 2013, a lijevu su bili obecali probiti do 1 marta. A 300m. su probili u lijevoj za 28 dana.shake69 wrote:tec wrote:Previse trcis:shake69 wrote:@tec, sta je ovo, prekosutra Dan nezavisnosti BiH a niko ne spominje zavrsetak probijanja tunela Vijenac kako se dugo najavljuje!? Fakat sam mislio da ce uspjeti. Steta!
Evo i kako to izgleda unutra:http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=11476Ali eto, ipak cujem ostalo jos 300 m u drugoj cijevi!