Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
brewer

#1601 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by brewer »

TRŠ wrote:Evo otvorio sam slavinu kad iz nje neki mulj smedji, sta je ovo :?
čestitka od muamere srne :D

ja sam jutros u 5.45 poranio da se istuširam dok je još pritisak dovoljan da može povući vodu iz bojlera, tako da nemam danas zamjerki. a nemam šta da se žalim, fino piše na dezodoransu 24h da "drži" a ja uduplam dozu i miran sam 48 sati :lol: :lol:

svi uređaji sa vodenim pumpama u domaćinstvu su mi već crkli, tako da sam miran, nemam oko čega više da se sekiram. :D
Troll_Happens

#1602 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Troll_Happens »

Code: Select all

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/izmjesteni-pacijenti-s-hematoloske-klinike

kakva smo mi stoka pa to je cudo jedno... svaki dan se sve vise i vise izenadim...
dobro ne nalaze lubenice, glavice kupusa, i djecje pelene u odvodima... zato i nema vode... :-)
O'zone
Globalni moderator

#1603 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

TRŠ wrote:Evo otvorio sam slavinu kad iz nje neki mulj smedji, sta je ovo :?
Dodatak prehrani
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1604 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

šta će biti zimi
Nisrin

#1605 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

Black swan wrote:šta će biti zimi

Prosle godine su masovno ljudima PUCALE i to po onim minusima, pa ih nisu nicim mogli odlediti i tako su ljudi bili po 20ak dana bez vode :S Posebno je takva situacija bila na Vratniku jer su ljudi imali redukcije i nisu bili OK sahtovi i vodomjeri...cak se desavalo da im popucaju cijevi i unutar zidova pa nastane havarija koje se nisu rijesili do maja!

Evo u kojem grmu lezi zec, s jucerasnje pressice, a sto smo davnooo zakljucili:

"Ipak, najveće poboljšanje u vodosnabdijevanju očekuje se nakon uvođenja mjerenja potrošnje vode i tada bi svako domaćinstvo trebalo imati svoje brojilo. S početkom realizacije tog projekta početkom naredne godine u Kantonu će doći i do blagog povećanja cijena vode."
mahalas505

#1606 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mahalas505 »

Nisrin wrote:

Prosle godine su masovno ljudima PUCALE i to po onim minusima, pa ih nisu nicim mogli odlediti i tako su ljudi bili po 20ak dana bez vode :S Posebno je takva situacija bila na Vratniku jer su ljudi imali redukcije i nisu bili OK sahtovi i vodomjeri...cak se desavalo da im popucaju cijevi i unutar zidova pa nastane havarija koje se nisu rijesili do maja!

"Ipak, najveće poboljšanje u vodosnabdijevanju očekuje se nakon uvođenja mjerenja potrošnje vode i tada bi svako domaćinstvo trebalo imati svoje brojilo. S početkom realizacije tog projekta početkom naredne godine u Kantonu će doći i do blagog povećanja cijena vode."
Pa sta je trebalo ocekivati, da se postavi kakav dobar rukovodni kadar u vodovodu, da podigne malo firmu :lol:
I hajte ljudi ne morate stalno se zaliti, bice vode...
Nisrin

#1607 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

mahalas505 wrote:
Nisrin wrote:

Pa sta je trebalo ocekivati, da se postavi kakav dobar rukovodni kadar u vodovodu, da podigne malo firmu :lol:
I hajte ljudi ne morate stalno se zaliti, bice vode...
Iskreno se nadam da ces uskoro imati dnevne redukcije, a vodu samo 3h nekad u toku dana, pa se ne zali!
starii

#1608 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by starii »

u normalnoj drzavi bi direktor vodovoda i ministar podnijeli ostavku radi ovolikih gubitaka vide..kod nas to ko normala :D
VjecitiStudent

#1609 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Hajlac wrote:
JeronimoBa wrote:Samo da pomenem da građani ne smiju dozvoliti da se privatiziraju vodovodi... Francuska je privatizirala svoje, pa vlasnik samo podizao cijenu, nije ništa radio na rekonstrukciji, (ala ovi naši sada), pa kasnije kad su shvatili da tako ne funkcionira, otkupljivali svoje vodovode od privatnika... Dakle ne prodaja privatnicima, nego rekonstrukcija ovih preduzeca, kad iz vodovoda dodju na lokaciju da popravljaju cijev, onda ne moze biti da ih devet gleda a jedan kopa, nego ili svi da kopaju, ili ih je ddevet viška :x :x :x
+ glas kontra najveceg zla u ovako korumpiranom sistemu - privatizacije. Onda im ni kaRton, ni drzava ne moze nista sta god radili.
Trazili ste, gledajte
Zbog svih tih problema cilj ministarstva je da se u narednih tri do pet godina gubici vode sa 70 smanje na 20 posto.

To će se u narednom periodu nastojati postići putem javno-privatnog partnerstva i putem projekata od kojih su neki u završnoj fazi, a drugi trebaju početi tek 2013. godine.
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/pet ... asice-vode
Takodjer, redukcija ce posluziti da se napusu troskovi popravki:
Na osnovu pripremljenog projekta „Sanacije dostrajalih dijelova vodovodnog i kanalizacionog sistema“ procjenjuje se da je za zamjenu vodovodne i kanalizacione mreže, kao i drugih neophodnih radova koji bi rezultirali poboljšanju stanja u vodosnabdijevanju u Kantonu Sarajevo potrebno oko 320 miliona KM.
mahalas505

#1610 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mahalas505 »

Nisrin wrote:Iskreno se nadam da ces uskoro imati dnevne redukcije, a vodu samo 3h nekad u toku dana, pa se ne zali!
Sta da ti kazem, djelit cu onda sudbinu sa ostalim gradjanima :D . Ipak za ovo smo glasali, jel tako, nije niko drugi dosao da glasa za nas.

Ali mislim da ce biti bolje kad se privatiziraju izvorista, a mreza ostane u vlasnistvu drzave :lol: .
saja_dj

#1611 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by saja_dj »

brewer wrote:
ja sam jutros u 5.45 poranio da se istuširam dok je još pritisak dovoljan da može povući vodu iz bojlera, tako da nemam danas zamjerki. a nemam šta da se žalim, fino piše na dezodoransu 24h da "drži" a ja uduplam dozu i miran sam 48 sati :lol: :lol:
Imas onaj Rexona 72h, ha ja sta ce nam voda pored hemije. :D
amko76

#1612 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

Šta ste se ušutili, jel to imate vodu? Ili ste oguglali? :D
zLatk0

#1613 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by zLatk0 »

Primjer zanemarivanja Vodovoda prema ocuvanju ciste vodi koja curi vec 3-4 mjeseca. Skoro pa svakodnevno se ovo prijavljuje Vodovodu koji bezobrazno odbija popraviti problem, iako je ovo voda iz cijevi - jasan zakljucak tome je sto se cesta osusi do ujutro, a voda se zatvori u 00.00. Trenutno voda curi na 3-4 mjesta.
Prosle godine je slican bio problem, a pogotovo u vrijeme velikog snijega kada se ulicom nije moglo hodati uslijed vode i temperatura ispod nule, a radnici su dosli tek sa proljeca da "zakrpe" problem, iako su dobili bezbroj poziva prije zime.
Također, veliki problem je pritisak vode na tusu koji je skoro pa ravan nuli.

Toliko o tome kako GRAĐANI BEZPOTREBNO TROSE vodu..

Stari Grad..

Image
Image
Image
Image
nermin.padez

#1614 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nermin.padez »

VODOSNABDIJEVANJE GRADA 23.10.2012

Komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" a.d. Istočno Sarajevo obavještava korisnike svojih usluga da je zbog dugotrajne suše, smanjen dotok vode sa izvorišta"Tilava".
Apeluje se na sve potrošače vode iz javnog vodovodnog sistema "Tilava" da vodu koriste racionalno, kako ne bi došlo u pitanje redovno snabdijevanje vodom prostora opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Ukoliko se nastavi sa prekomjernom dnevnom potrošnjom vode, planira se uvođenje svakodnevne redukcije u snabdijevanju vodom za piće.

OBAVJEŠTENJE

Komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija"a.d. Istočno Sarajevo obavještava korisnike svojih usluga koji se vodom napajaju sa izvorišta Tilava da se zbog malog dotoka vode uvode redukcije u vodosnabdjevanjui to:

- ponedeljak22.10.2012.godine - naselje Vojkovići u periodu od 10 do 14 časova;

- utorak23.10.2012.godine - naselje Dobrinja I u periodu od 10 do 14 časova;

- srijeda24.10.2012.godine - naselje Dobrinja IVu periodu od 10 do 14 časova.

Redukcije će se sprovoditi do daljnjega zavise od dotoka vode.

Molimo stanovništvo za razumijevanje.
Neće valjda i kod mene.. :-) :mrgreen: :run:

Rokajte kiše.. :dance:
Truba

#1615 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

kud god da krenem redukcija me prati :roll:
hzsa22

#1616 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by hzsa22 »

Na Vratniku od 3h nema vode -_-
Nisrin

#1617 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

hzsa22 wrote:Na Vratniku od 3h nema vode -_-

Danima je nisu imali oni iznad vas, pa su njima danas pustili, vama zavrnuli, nesto kopaju, preusmjeravaju vodu itd, barem tako kazu...nadam se da cemo se moci okupati za Bajram! :x
Coppertone

#1618 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Coppertone »

Ovo je historijsko-povijesni dan za SA!!! Nocas nije nestajalo vode! Ustanem sinoc u dva, vec pripremljen za odvrtanje boce, kad ono mirikl, curi podjednako dobro ko u po bijela dana. Jutros ustanem nema sistanja zraka iz cijevi. ZIVJELO BACEVO!!!

Jesam dobro upratio po tv prilozima, protok Baceva je oko 2600 m3/s ili svi zajedno toliko daju?
Truba

#1619 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

ljudi se manje kupaju jer im zima :D

samo da mi je vidjeti face damica i pedera kad se spremaju za izlazak a ono nema vode

a prije su je trošili u cisternama :D :x :evil:
Coppertone

#1620 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Coppertone »

VIKSA je na stranici iznio podatak za protok od 2620m3/s sto je oko 5,24 litara/s po stanovniku odnosno 314 litara po minuti, ako pretpostavimo da Sarajevo ima 500 000 stanovnika.
Ako bi Istanbul od nekih 13,5 mil. stanovnika snabdjevali tom kolicinom vode, onda bi svaki njegov stanovnik imao nekih 0,19 L/s odnosno nekih 11L po minuti. Neki dan na TV iz VIKSA izjavise kako su na nivou EU prihvaljivi gubitci od do 20% kod vodosnabdjevanja, sto znaci da bi stanovnik Istanbula dobivao 8,8 L po minuti, a stanovnik SA nekih 250 litara po minuti. Trenutni gubitci su 70% pa stanovnik SA dobije 1,5 L/s odnosno 94,2 litra po minuti.

Poredjenja radi, HE Zvornik ima instalirani protok od 620 m3/s, a HE Djerdap 4800 m3/s. Ako cifri od 2620 m3/s dodamo protoke Miljacke, Zeljeznice i jos nekih manjih vrela, moglo bi se parirati Djerdapu.
Stratesko rijesenje - HE Rajvosa instalisane snage 1000 MW :D
BHF_Manijak

#1621 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

Mami im ga zavrnem!!! :x :x :x Kreno se kupat i sipak, hoces mudo marjanovo! Fuj! Joj Svabo kud nas ikad i napusti, dodji i uredi ovu stoku.
starii

#1622 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by starii »

BHF_Manijak wrote:Mami im ga zavrnem!!! :x :x :x Kreno se kupat i sipak, hoces mudo marjanovo! Fuj! Joj Svabo kud nas ikad i napusti, dodji i uredi ovu stoku.
:D :D :D :thumbup:
agent_zero

#1623 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by agent_zero »

starii wrote:
BHF_Manijak wrote:Mami im ga zavrnem!!! :x :x :x Kreno se kupat i sipak, hoces mudo marjanovo! Fuj! Joj Svabo kud nas ikad i napusti, dodji i uredi ovu stoku.
:D :D :D :thumbup:
:thumbup: :thumbup: :lol:
Nisrin

#1624 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

E sjetim im se i ja svih do 10, koljena, kako ih vise nije sramota, nema vode dan pred Bajram! Nek sebi uvode dnevne redukcije jadovi jadni! Stvarno mi ih je vise preko glave! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
VjecitiStudent

#1625 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Strpite se malo, Bakir je pisao pismo Nikolicu nema ni dva dana.
Post Reply