Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
mO k3

#1601 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by mO k3 »

Blagaj wrote:To ti je bajato kume, ili iz novina ili od raje ispred dragstora.
Malo se uključi više u čitanje a manje u pisanje. Ponavljaš se stalno.
haj da sam nesto napisao na ovu temu pa mi reci ponavaljam se ovako :oops:
poz kamenjarskom forumu i jos uz to srednji prst ;)

:mrgreen:
hercegovac_pravi

#1602 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by hercegovac_pravi »

Blagaj wrote: I naš bi ti hercegovac_pravi onda morao ići :)
.
Đe si "domaći" :-D ... Jeli ovo opet bilo njako "istraživanje" ili se radi o "procjeni" ? Ne sekiraj se ti za za mene. Kad budem u tvojih 30% onda me slobodno otjeraj...
Vego...da utanaćimo ...
Zašto si lagao o "istraživanju"..pardon "procjeni" i kakva se motivacija krije iza proturanja takve laži?
Zašto forumsko laprdanje nekolicine frustriranih "ćetnićkih podguznih muha" pokušavaš proturiti kao "istraživanje"?
Stidiš li se svoga naroda kad pomenu Vukovar, Škabrnju, Ravno, Ovčaru, Posavinu..itd..itd..?
Ispred koje stranke si prisustvovao OHR-ovom skupu, ako nisi ni Bošnjak ni Hrvat (sam to tvrdiš)?
De pola "pojasni" ovim ljudima ...vidiš da raja ćita..

Ovo su sve stvari koje si ti napisao na forumu a ni na jednu nisi ponudio odgovor :dance:
hercegovac_pravi

#1603 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Pošto smo tezu o "hrvatskoj većini" u Mostaru već dokazali kao najobičniju laž (da ponovim, u posljednje 22 godine broj Hrvata u Mostaru se povećao za svega 4,000, srednja Bosna prazna a oni još uvjek preko Bulevara nisu milimetra makli, dakle 30%), neophodno je napraviti presjek aktuelne političke situacije u Mostaru.

Mostar -- Put ka izlasku Mostara iz trenutne krize izbornih pravila je u rješavanju pitanja aktivnoga i pasivnoga biračkoga prava stanovnika centralne gradske zone, rekao je jučer za "Oslobođenje" Zijad Hadžiomerović, predsjednik mostarske gradske organizacije SDA.

On je kazao kako su i Ustavni sud BiH i Venecijanska komisija utvrdili da se stanovnicima centralne mostarske gradske zone krše ljudska prava, te kako je prvo potrebno riješiti to pitanje.

"Svi sudski zahtjevi, kao i oni upućivani prema međunarodnoj zajednici, nastali su zbog tog problema. Prema odluci Ustavnoga suda BiH, ta centralna zona je prepoznata kao područje Mostara u kojem su ugrožena ljudska prava. To je utvrdila i Venecijanska komisija", rekao je Hadžiomerović.
U prethodnome citatu jasno se vidi da su stvari koje sam ranije napisao a vezane su za izmjenu (ne ukidanje kako HDZ-ovci vole reći a prijedloga nigdje) Statuta odnose se isključivo na formiranje dodatne izborne jedinice u centralnoj gradskoj zoni. Tu počinje i tu se završava ubleha o "stolnom" gradu. Pošto od formiranja takve dodatne izborne jedinice nema ništa, komotno možemo zaključiti i da je teza o "stolnom" gradu doživjela svoj krah prije već što je pošteno i zaživjela. :mrgreen:

Pošto je ovakva teza bila neozbiljna u samom svom početku, nameće se pitanje, šta je ustvari HDZ želio postići tražeći izmjenu (ne ukudinje) Statuta grada?

Sasvim je očito da je ovim potezom HDZ želio obezbijediti trajnu podjelu Mostara jer kao što sam već rekao, teza o "stolnom" gradu je bila diletantska i nesprovodiva od samog svog početka. Međutim, zbog naglog zaokreta u politici OHR-a, (posljednji prijedlog OHR-a je bio 4 gradske opštine što je naravno odbijeno od SDA jer je krajnji cilj ukidanje svih podjela ili stvarnje isključivo 3 gradske opštine) HDZ je doveden pred svršen čin.

Podsjećam, prema odluci Ustavnog Suda, centralna gradska izborna jedinica mora biti rasformirana. I tu dolazimo do onog što sam već napisao. Zbog ukidanja ove izborne jedinice odnosno njene podjele i uključenja u postojeće (ili novoformirane, kako se god HDZ dogovori sa OHR-om i dokle god je dogovor onakav kakav mi želimo) gradske jedinice, HDZ gubi i dobar dio od onih 30%. Dakle, nije više pitanje da li će HDZ izgubiti dio onih 30% već je pitanje koliko će HDZ izgubiti.
Formiranje 3 opštine je još lošija solucija po HDZ jer vodi totalnom rastakanju njihovog glasačkog tijela. Ukidanje svih postojećih izbornih jedinica i pretvaranje grada u jedinstvenu izbornu jedinicu (bez promjena granica gradskog područja) je ipak po HDZ potencijalno najkatastrofalnije od svih mogućih riješenja. Ukoliko pogledamo rezutate posljednjih lokalnih izbora i lokacije na kojima je HDZ osvojio većinu, jasno se može zaključiti da će teritorij Mostara na koji bi HDZ imao utjecaj biti sveden na manje od 15% (http://www.izbori.ba/Mandati27102008/Sh ... tyCode=199)

Dakle, pokušaj HDZ-a da izmjeni postojeći Statut i na taj način obezbjedi trajnu podjelu grada i održi kakav-takav status quo, u potpunosti su propali jer postojeće stanje sigurno će biti promjenjeno. :bih:
mO k3

#1604 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by mO k3 »

@hercegovac iskreno ti si gori od ovoga blagaj ili tako nesto ,zasto pokusavas nesto da mu objasnis,dokazes sa deklarisanim bosnjomrzcima (neka nova rijech) pokusavas naci neku zajednicku??
Nazalost par tih sa poskok-cetnickig foruma bacaju losu sjenku na ostatak hrvatskog pucanstva i kroz tih par koji zagovaraju otvoreni aparthejd na svakom pedlju BiH mi daje dojam da ogromna vecina hrvata meni kao bosnjaku ne zeli nista dobro

Ne trepam sve u isti kos ,jer imam dobrih prijatelja koji su i hrvati i srbi ,zato ... imam jos nade
lafony

#1605 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by lafony »

kroz ova dva zadnja posta bosnjackih sovinista ,koji se kriju kroz univerzalnu globalisticku pricu ,moze se primjetiti jedno , nema vise zajedno u istoj jednospratnoj kuci , kuca mora bit na tri sprata pa svako svoj sprat neka uredjuje kako misli da treba.
mO k3

#1606 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by mO k3 »

lafony wrote:kroz ova dva zadnja posta bosnjackih sovinista ,koji se kriju kroz univerzalnu globalisticku pricu ,moze se primjetiti jedno , nema vise zajedno u istoj jednospratnoj kuci , kuca mora bit na tri sprata pa svako svoj sprat neka uredjuje kako misli da treba.
a ne samo sovinista ,da nijesi mozda zaboravio napomenuti mozda
-fasista
-mudzahedina
-zlocinaca
- lopova
-veliko bosjaka iz bosnjakistana

ah lafony,lafony prenesi onima tamo lijep poz sa 24 % teritorije ,kako oni to vole rechi :oops:
Blagaj

#1607 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Blagaj »

hercegovac_pravi wrote:Pošto smo tezu o "hrvatskoj većini" u Mostaru već dokazali kao najobičniju laž (da ponovim, u posljednje 22 godine broj Hrvata u Mostaru se povećao za svega 4,000, srednja Bosna prazna a oni još uvjek preko Bulevara nisu milimetra makli, dakle 30%), neophodno je napraviti presjek aktuelne političke situacije u Mostaru.
Eh, tjera me čovjek da budem nečiji advokat i protiv svoje volje i da se igramo brojki.
Da vidimo.
Navodno ste nešto ''dokazali''. Ja uopšte ne vidim te dokaze, osim psihodeličnog ponavljanja riječi Bulevar, 30% i Srednja Bosna i etiketiranja sugovornika. Niti jedan jedini konkretan broj.
Kažeš broj Hrvata se uvećao za 4 000 (po nekoj tvojoj gore navedenoj priprostoj procjeni - lafo 14 000 pridošlih, lafo trećina u Mostar, lafo 4 000.). i onda rafal bulevara i 30%.
Ne spomenu mi za koliki se broj u tom razdoblju povećao broj Bošnjaka u Mostaru. O tome, niti jedna jedina riječ. Ili ne znaš ili je nešto drugo po srijedi.
Znaš moj novopečeni mostarac, matematika je egzaktna nauka i traži dokaze. I sad bih i ja trebao tebe ovdje ''prozivati'' zašto obmanjuješ javnost i normalno ide smile :dance:
Daljni tekst neću komentirati, jer je to sve isto dobro poznato nacionalističko trabunjanje (doduše iz nemoći, pa imam razumoijevanja).
Nego kad si mostarac, pobroj mi plaže na Neretvi, popčevši od recimo Silosa pa do Kolonije. Ne trebaš baš svih tridesetak, dosta je 5-6. i jednoga kapetana plaže iz onih starih vremena.
Blagaj

#1608 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Blagaj »

Ženski Dr.Med wrote:@hercegovac iskreno ti si gori od ovoga blagaj ili tako nesto ,zasto pokusavas nesto da mu objasnis,dokazes sa deklarisanim bosnjomrzcima (neka nova rijech) pokusavas naci neku zajednicku??
Nazalost par tih sa poskok-cetnickig foruma bacaju losu sjenku na ostatak hrvatskog pucanstva i kroz tih par koji zagovaraju otvoreni aparthejd na svakom pedlju BiH mi daje dojam da ogromna vecina hrvata meni kao bosnjaku ne zeli nista dobro

Ne trepam sve u isti kos ,jer imam dobrih prijatelja koji su i hrvati i srbi ,zato ... imam jos nade
Vidiš, ti si meni, da se poslužim tvojim izrazom ''gori'' od hercegovca. Za njega imam razumijevanja bar donekle. Uostalom čak je i jedna vrsta heroja za takve likove. A ti čak i ne možeš ni prikriti tu mržnju.
Da se poslužim tvojim riječima: ''Tipovi poput tebe bacaju lošu sjenku na ostatak bošnjačkog pučanstva i kroz par takvih koji ne znaju ni prikriti mržnju prema ostalim, daje mi dojam.....čitaj sebe dalje, samo izmjeni subjekt i predikat. i čestitke na epitetu: bošnjomrzac. Možda si i ne znajući skovao novi jezički termin. Pošalji je kao prijedlog u ANUBiH.

Nego, znaš li ijednu pametnu i poučnu o Mostaru sastaviti, ili se isključivo baviš izradom kolektivnih profila za čitave narode. Šteta što si sam sebe limitirao na forumsko djelovanje. Ovaj produhovljeni i benevolentni stil pisanja zaslužuje mnogo širi auditorij.
lafony

#1609 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by lafony »

Sa tim svojim ,,mora ,,
bas tako, mora bit ustrojstvo ko u swici inace cemo se naprdjivat narednih 30 godina,ne volimo se , ne vole se ni u swici ,pljujemo se , pljuju se i u swici,mrzimo se a kofol ne mrzimo,i u swici je isto tako.
ova trenutna kriza u vlasti je radi odnosa hrvata i bosnjaka , bosnjo izabrao predsjednika hrvatu nesto kao preglasava ,ok nema problema vratit cemo vam ovo , doso budimir i evo vraca ,sve stoji.ne moze se u bih tlacit a da tlacitelju ne bude vraceno istom mjerom .
OpusDei

#1610 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by OpusDei »

lafony wrote:kroz ova dva zadnja posta bosnjackih sovinista ,koji se kriju kroz univerzalnu globalisticku pricu ,moze se primjetiti jedno , nema vise zajedno u istoj jednospratnoj kuci , kuca mora bit na tri sprata pa svako svoj sprat neka uredjuje kako misli da treba.
Ima, ima. I predsjednike cemo vam birati :-D
lafony

#1611 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by lafony »

Ko ide u potkrovlje :D Ostali ? Ko ide u podrum ? Cigani ?! :lol: :lol: A gdje ce bosanski katolici ? 8-) Njima cemo u avliji nesto sagradditi :lol: :lol: Steta sto ne pises cesce i vise tako si kreativan i mastovit , ne mogu da vjerujem , mora da si iz Listice :evil:
u potkrovlje idu "ostali" kojih se svi boje ,zapravo ne bi ih se bojali da nema jevreja , od jevreja se svima gace tresu
heckler

#1612 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by heckler »

Ako se podstanaru vise ne svidja kuca u kojoj zivi moze rahat seliti u drugu :oops:

Tuzno je da herceg-cetnicki pateticari 20 i kusur godina nakon uvodjenja visepartijskog sistema i parlamentarne dekomratije ne mogu kroz svoje fasizoidne tintare da provuku koncept demokratije pa se iz izbora u izbore silno razocaraju i pjene oko labrnja. :lol:

Upamtite bolidi ne biraju Bosnjaci nikome "vlast", vec biraci biraju sebi vlast po ustavu i zakonima ove zemlje. To sto se vi sebi zamislili da je taj ustav drugaciji i da je ovo nekakve konfederacija plemena koji interno biraju plemenske vodje pa ih delegiraju na konfederalni nivo je samo vas problem i niciji drugi. Ko jebe i vas i vase maloumne frustracije. :-) Vi zidajte kuce kakve hocete, i jednospratnice, dvospratnice i trospratnice i po njima grafite sarajte sa metaforama koje vam srcu gode ko vas jebe :zzzz:
Opetja033

#1613 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Opetja033 »

Samo je fazon u tome sto vam jedan od stanara ne da gradite jos jedan sprat a bez njegovog aminovanja ne mozete nista. Osim pusku u ruku pa na vrata komsiji... Komsija je spreman, imate li vi muda za to ili ce te nastaviti da kmecite?
lafony

#1614 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by lafony »

Samo je fazon u tome sto vam jedan od stanara ne da gradite jos jedan sprat a bez njegovog aminovanja ne mozete nista. Osim pusku u ruku pa na vrata komsiji... Komsija je spreman, imate li vi muda za to ili ce te nastaviti da kmecite?
nikakav problem al onda dodje jedan budimir povuce rucnu i onda nikom dobro nije. isto ko kad spasavas utopljenika pa te povuce za sobom u dubine. ne mozes pobjedit. u bosni pobjednika nema
Djuro11

#1615 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Djuro11 »

Evo da se i ja javim na ovoj temi, posto znam dosta o tome... :razz:

Ukupan broj katolika 1991/ukupan broj katolika 2013 po naseljima Mostara

Naselja gdje pad katolika izmedju 1991-2013

Donja i Gornja Dreznica 190/14
Donji Jasenjani 151/6
Gornji Jasenjani i Ravni 31/0
Raska Gora 140/50
Bogodol 160/70
Goranci 475/140
Vrdi 377/78
Zeljusa 3/0
Vrapcici 485/131
Humilisani 200/17
Kutilivac 640/168
Podgorani 10/0
Potoci 1120/775
Prigradjani 60/1
Sovici 18/9
Seliste 230/140
Slipcici 167/100
Sretnice 312/210
Vranjevici 66/1
Podgorje 236/165
Malo Polje 38/4
Blagaj 60/4
Cule 322/270
Dracevice 130/20
Gnojnice 700/60
Gubavica 46/15
Kamena 155/0
Kokorina 4/0
Kosor 160/31
Krivodol 322/230
Kremenac 98/3
Polog 950/845
Hodbina 125/100
Jasenica 1500/1300
Miljkovici 186/140

Rast izmedju 1991-2013 po selima.

Cim 3100/3200.Natalitet, ipak iseljavanje prema gradu prevalentno
Buna 720/950.Manji izbjeglicki kamp Buna.Centralna Bosna
Bacevici 2/280.Konjic, Centralna Bosna, Sarajevo naseljeni
Lakisevina 1/20.Par familija iz centralne Bosne
Ortijes 6/1500.Konjic, Centralna Bosna, Sarajevo.Najvece katolicko izbjeglicko naselje
Rastani 330/600.100 tinjak familija iz centralne Bosne naseljeno.Hrvatsko
Rodoc 2735/3000
Ilici 2700/2900
Vihovici 1550/1800
Zitomislic 6/600.Centralna Bosna.Izbjeglicka naselja Zito 1, 2 i 3
Vojno 460/460.Identicno

Sela Mostara cirka 21 500 katolika u 1991
Sela Mostara cirka 20 400 katolika u 2013

Neko spominje i Osnovne skole. Javljaju se dezurni demografi bez ijednog podatka vidim...

Mostar skolska 2011/2012 godina. Ukupan broj prvacica

508 Hrvatski nastavni plan
430 Bosanski nastavni plan

Od 508 po Hrvatskom nastavnom planu, imate 11 Bosnjaka
Od 430 po Bosanskom nastavnom planu, imate 1 Hrvata

Ukupno
496 Hrvata
441 Bosnjaka

Za podrucje opcine Mostar, skolska 2011/2012.Istina je da su Hrvati vecina u Mostaru, bas zbog centralne Bosne

Naselja Zito 1,2 i 3, kao i Ortijes, kao i doseljavanje, ali to je sve nebitno.Ono sto je bitno je da Bosnjaci drze cirka 70% opcine i preko 60% grada.kad pricate o statistici

Mostar gradsko podrucje ima 22,1 km2
Od tog broja 15.6 km2 je drzala Armija Bih.Ostatak je drzao Hvo.Istina, jedan dio tog ''grada'' je i Fortica, kao i Hum.Urbana zona Mostara nema ni 10 km2, sto je manje od Zenice, Tuzle, Bihaca i Banja Luke, ali i svih vecih gradova

Cinjenice su da podatke nemas i nikad neces imati

www.klix.com
www.klix.com/forum

U Busovaci imas 2/3 zivorodjenih Bosnjaka za ovu 2012, dok broj Hrvata je naglo opao, i mortalitet je povecan.Cinjenice su da Mostarski kanton i Sbk su mjesani kantoni gdje se sve odluke moraju vaznije donijeti s 2/3 kvorumom.Koje su sanse, ako vec i nisu, da Bosnjaci ne mogu da preuzmu cijeli Sbk kanton.A, koji to kanton moze Hdz i Hrvatska opcija da preuzme, sem ona njihova 3 kantona?

Opcina Konjic 31/12/2000 oko 2700 Katolika
Opcina Konjic 31/12/2012 oko 1500 katolika

Pad za cirka 1200 u 12 godina, pa sad skopcajte
hercegovac_pravi

#1616 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Blagaj wrote:
hercegovac_pravi wrote:Pošto smo tezu o "hrvatskoj većini" u Mostaru već dokazali kao najobičniju laž (da ponovim, u posljednje 22 godine broj Hrvata u Mostaru se povećao za svega 4,000, srednja Bosna prazna a oni još uvjek preko Bulevara nisu milimetra makli, dakle 30%), neophodno je napraviti presjek aktuelne političke situacije u Mostaru.
Eh, tjera me čovjek da budem nečiji advokat i protiv svoje volje i da se igramo brojki.
Da vidimo.
Navodno ste nešto ''dokazali''. Ja uopšte ne vidim te dokaze, osim psihodeličnog ponavljanja riječi Bulevar, 30% i Srednja Bosna i etiketiranja sugovornika. Niti jedan jedini konkretan broj.
Kažeš broj Hrvata se uvećao za 4 000 (po nekoj tvojoj gore navedenoj priprostoj procjeni - lafo 14 000 pridošlih, lafo trećina u Mostar, lafo 4 000.). i onda rafal bulevara i 30%.
Ne spomenu mi za koliki se broj u tom razdoblju povećao broj Bošnjaka u Mostaru. O tome, niti jedna jedina riječ. Ili ne znaš ili je nešto drugo po srijedi.
Znaš moj novopečeni mostarac, matematika je egzaktna nauka i traži dokaze. I sad bih i ja trebao tebe ovdje ''prozivati'' zašto obmanjuješ javnost i normalno ide smile :dance:
Daljni tekst neću komentirati, jer je to sve isto dobro poznato nacionalističko trabunjanje (doduše iz nemoći, pa imam razumoijevanja).
Nego kad si mostarac, pobroj mi plaže na Neretvi, popčevši od recimo Silosa pa do Kolonije. Ne trebaš baš svih tridesetak, dosta je 5-6. i jednoga kapetana plaže iz onih starih vremena.
E moj "doture"...lakše metar u...već cenat u glavu.
Hajde sada razligu jer se stvarno provaljuješ..kakvim bola mojim procjenama ? To su procjene Katoličke crkve...
Idi bola gunjinu na glavu i ne pojavljuj se više jer je i mene stid tvoje sramote.
Prema procjenama, broj Hrvata se od 1991. godine smanjio u svim županijama Federacije, osim u Hercegovačko-neretljanskoj županiji gdje se taj broj povećao za 13 tisuća.
http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/ ... e-sarajeva
Eto ti link pa gledaj sam..od riječi do riječi..
I jah..evo sve trčim da tebi objašnjavam gdje sam se rodio ili gdje sam išo na plažu.. :-)
mO k3

#1617 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by mO k3 »

Blagaj wrote:
Ženski Dr.Med wrote:@hercegovac iskreno ti si gori od ovoga blagaj ili tako nesto ,zasto pokusavas nesto da mu objasnis,dokazes sa deklarisanim bosnjomrzcima (neka nova rijech) pokusavas naci neku zajednicku??

Vidiš, ti si meni, da se poslužim tvojim izrazom ''gori'' od hercegovca. Za njega imam razumijevanja bar donekle. Uostalom čak je i jedna vrsta heroja za takve likove. A ti čak i ne možeš ni prikriti tu mržnju.
Da se poslužim tvojim riječima: ''Tipovi poput tebe bacaju lošu sjenku na ostatak bošnjačkog pučanstva i kroz par takvih koji ne znaju ni prikriti mržnju prema ostalim, daje mi dojam.....čitaj sebe dalje, samo izmjeni subjekt i predikat. i čestitke na epitetu: bošnjomrzac. Možda si i ne znajući skovao novi jezički termin. Pošalji je kao prijedlog u ANUBiH.

Nego, znaš li ijednu pametnu i poučnu o Mostaru sastaviti, ili se isključivo baviš izradom kolektivnih profila za čitave narode. Šteta što si sam sebe limitirao na forumsko djelovanje. Ovaj produhovljeni i benevolentni stil pisanja zaslužuje mnogo širi auditorij.
:mrgreen:
koji imas inace nick tamo na forumu??
hercegovac_pravi

#1618 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Halo bola drug...vidiš li da ložim "dotura".. :mrgreen:

Pa ko će sa njim ozbiljno razgovarati kad mu je izvor informacija Dodikov portal.. :-) ....pardon "istraživanje" :lol:
hercegovac_pravi

#1619 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Slažem se..ali znaš šta je smiješno i svemu tome? O tome ne odlučuješ ti već ja. Ali si uvjek dobrodošao da iskoristiš svoje demokratsko pravo....i odseliš se.. :D
hercegovac_pravi

#1620 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Djuro11 wrote:Evo da se i ja javim na ovoj temi, posto znam dosta o tome... :razz:

Ukupan broj katolika 1991/ukupan broj katolika 2013 po naseljima Mostara

Naselja gdje pad katolika izmedju 1991-2013

Donja i Gornja Dreznica 190/14
Donji Jasenjani 151/6
Gornji Jasenjani i Ravni 31/0
Raska Gora 140/50
Bogodol 160/70
Goranci 475/140
Vrdi 377/78
Zeljusa 3/0
Vrapcici 485/131
Humilisani 200/17
Kutilivac 640/168
Podgorani 10/0
Potoci 1120/775
Prigradjani 60/1
Sovici 18/9
Seliste 230/140
Slipcici 167/100
Sretnice 312/210
Vranjevici 66/1
Podgorje 236/165
Malo Polje 38/4
Blagaj 60/4
Cule 322/270
Dracevice 130/20
Gnojnice 700/60
Gubavica 46/15
Kamena 155/0
Kokorina 4/0
Kosor 160/31
Krivodol 322/230
Kremenac 98/3
Polog 950/845
Hodbina 125/100
Jasenica 1500/1300
Miljkovici 186/140

Rast izmedju 1991-2013 po selima.

Cim 3100/3200.Natalitet, ipak iseljavanje prema gradu prevalentno
Buna 720/950.Manji izbjeglicki kamp Buna.Centralna Bosna
Bacevici 2/280.Konjic, Centralna Bosna, Sarajevo naseljeni
Lakisevina 1/20.Par familija iz centralne Bosne
Ortijes 6/1500.Konjic, Centralna Bosna, Sarajevo.Najvece katolicko izbjeglicko naselje
Rastani 330/600.100 tinjak familija iz centralne Bosne naseljeno.Hrvatsko
Rodoc 2735/3000
Ilici 2700/2900
Vihovici 1550/1800
Zitomislic 6/600.Centralna Bosna.Izbjeglicka naselja Zito 1, 2 i 3
Vojno 460/460.Identicno

Sela Mostara cirka 21 500 katolika u 1991
Sela Mostara cirka 20 400 katolika u 2013

Neko spominje i Osnovne skole. Javljaju se dezurni demografi bez ijednog podatka vidim...

Mostar skolska 2011/2012 godina. Ukupan broj prvacica

508 Hrvatski nastavni plan
430 Bosanski nastavni plan

Od 508 po Hrvatskom nastavnom planu, imate 11 Bosnjaka
Od 430 po Bosanskom nastavnom planu, imate 1 Hrvata

Ukupno
496 Hrvata
441 Bosnjaka

Za podrucje opcine Mostar, skolska 2011/2012.Istina je da su Hrvati vecina u Mostaru, bas zbog centralne Bosne

Naselja Zito 1,2 i 3, kao i Ortijes, kao i doseljavanje, ali to je sve nebitno.Ono sto je bitno je da Bosnjaci drze cirka 70% opcine i preko 60% grada.kad pricate o statistici

Mostar gradsko podrucje ima 22,1 km2
Od tog broja 15.6 km2 je drzala Armija Bih.Ostatak je drzao Hvo.Istina, jedan dio tog ''grada'' je i Fortica, kao i Hum.Urbana zona Mostara nema ni 10 km2, sto je manje od Zenice, Tuzle, Bihaca i Banja Luke, ali i svih vecih gradova

Cinjenice su da podatke nemas i nikad neces imati

http://www.klix.com
http://www.klix.com/forum

U Busovaci imas 2/3 zivorodjenih Bosnjaka za ovu 2012, dok broj Hrvata je naglo opao, i mortalitet je povecan.Cinjenice su da Mostarski kanton i Sbk su mjesani kantoni gdje se sve odluke moraju vaznije donijeti s 2/3 kvorumom.Koje su sanse, ako vec i nisu, da Bosnjaci ne mogu da preuzmu cijeli Sbk kanton.A, koji to kanton moze Hdz i Hrvatska opcija da preuzme, sem ona njihova 3 kantona?

Opcina Konjic 31/12/2000 oko 2700 Katolika
Opcina Konjic 31/12/2012 oko 1500 katolika

Pad za cirka 1200 u 12 godina, pa sad skopcajte
Pa ja im ovo stalno ponavljam..ali džaba. FZS, Katolička crkva, CIK, situacija na terenu svi oni" lažu samo je naš "dotur" u pravu... :-)
Ne znam šta si uopšte trudio da ostavljaš egzaktne brojeve jer će sada početi relativizacija...Ali kao što već rekoh, ne lažu oni da bi slagali Bošnjake već da bi slagali svoj narod.
mO k3

#1621 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by mO k3 »

jednu stvar ne razumijem sta ovi sa poskok-cetnickog foruma zele da nam dokazu .
Sta je srz njihovog problema ?
Da ce ih ovi zlocasti bosnjaci da poklope u svim segmentima zivota ?
Po njihovim takozvanim "procjenama" oni imaju veci natalitet dok je kod "zlocasti" bosnji drugacije iz godine u godine bosnji je sve manje .
Zasto uvijek potezu demografiju kako su oni u plusu iz godine u godinu ,ako je tako u redu je meni ne smeta ...

Imam ja tu par mostaraca koji zive vani ,ali su krstili djecu dole ,koliko su sada relevantne crkvene knjige o tacnom broju hrvata u mostaru
CungaLunga

#1622 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by CungaLunga »

Kuca sa tri sprata? Zar se na hrvatskom ne kaze tri kata :?
lafony

#1623 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by lafony »

Slažem se..ali znaš šta je smiješno i svemu tome? O tome ne odlučuješ ti već ja. Ali si uvjek dobrodošao da iskoristiš svoje demokratsko pravo....i odseliš se.. :
prnu hercegovac i usmrdi forum.eto , bosnjaci sila isto sad-e.nisi jos odlucio jesil bosanac,hercegovac ,bosnjak il musliman .nisi odlucio za koga si iran,arabiju,tursku,europu il ameriku.nisi jos sto sta sa sobom odlucio.slab si, jos musliman jos u europi,djes ti odlucivat na tudjem terenu.ti u europi mosez dobit privid da odlucujes.
pa doduse jest, odlucujete ko u dejtonu.
Opetja033

#1624 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Opetja033 »

lafony wrote:
Slažem se..ali znaš šta je smiješno i svemu tome? O tome ne odlučuješ ti već ja. Ali si uvjek dobrodošao da iskoristiš svoje demokratsko pravo....i odseliš se.. :
prnu hercegovac i usmrdi forum.eto , bosnjaci sila isto sad-e.nisi jos odlucio jesil bosanac,hercegovac ,bosnjak il musliman .nisi odlucio za koga si iran,arabiju,tursku,europu il ameriku.nisi jos sto sta sa sobom odlucio.slab si, jos musliman jos u europi,djes ti odlucivat na tudjem terenu.ti u europi mosez dobit privid da odlucujes.
pa doduse jest, odlucujete ko u dejtonu.

Pa naravno da odlucujemo u svom na svom. Nije li to razlog sto kmecite i kukate? Ako ne odlucujemo onda nemate razlog da kukate - a to je ono sto konstantno radite. Hocete li se vise odluciti sta je u pitanju? Ne moramo biti na nivou SAD-a, dovoljno je da smo sila da vas ne moramo uzimati za ozbiljno - da u svojoj kuci radimo sto zelimo, naravno sve u demokratskim okvirima, i da mi samo biramo koja faca nam se najvise svidja da bude kucepazitelj. Sta neko drugi misli? Ma prosto nas se jebe. Kome se ne svidja ima tri mogucnosti:
1) boriti se za svoje misljenje demokratskim putem.
2) iseliti iz kuce.
3) uzeti pusku u ruke.

I opet, ali to je ono sto mi se tako svidja u nasoj situaciji - to je prava car, opet nas se prosto jebe koje od te tri mogucnosti nezadovoljni stanari zele da iskoriste.

A to vrijedjanje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi ostavi za svog kamenjarsko-cetnickog foruma. Dosao si u goste i pljujes domacine. Kamenjarska kultura. Nisam te prijavio cisto iz razloga jer sam danas ustao na pravu nogu.
Blagaj

#1625 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Blagaj »

Opetja033 wrote:[

Pa naravno da odlucujemo u svom na svom. Nije li to razlog sto kmecite i kukate? Ako ne odlucujemo onda nemate razlog da kukate - a to je ono sto konstantno radite. Hocete li se vise odluciti sta je u pitanju? Ne moramo biti na nivou SAD-a, dovoljno je da smo sila da vas ne moramo uzimati za ozbiljno - da u svojoj kuci radimo sto zelimo, naravno sve u demokratskim okvirima, i da mi samo biramo koja faca nam se najvise svidja da bude kucepazitelj. Sta neko drugi misli? Ma prosto nas se jebe.
Svaka čast. Svaka ti je k'o iz evanđelja.
Nego za Mostar, (pusti hercegovca, neozbiljan je), za Mostar ćeš morati uzeti par slobodnih dana u firmi, pa to argumentirano objasniti ljudima dole.Najbolje ti je organizirati kakav okrugli stol uz prisustvo printanih medija.
Na taj način bi do ljudi došle tih provjerenih činjenica koje si ovdje ovako lijepo argumentirao...
A ovako ne fermaju to tvoje ni 2%. Oni i dalje rade svoj posao, govorio ti, ne govorio. Čak sebi i kućepazetilja misle ponovo izabrati. Koje li drskosti.
Locked