Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ja prošle sezone uzeo Dunlop Sport BlueResponse u dimenziji 205x55 R26 i stvarno nemam primjedbi na gume. Samo nedavno postavim gume i ove što su bile nazad stavim naprijed a ove što su bile naprijed nazad, po X sistemu. Zadnja lijeva sada je prednja desna i zadnja desna sada je prednja lijeva. Znam da su asimetrične gume ali nešto pogledam na gumama i primjetim ovaj znak kao strelicu smjera rotacije.
Pogledam na webu i nigdje ne mogu naći da imaju smiejr rotacije dakle asimetrične i mogu se postaviti kako hoćeš samo da se pazi vanjska unutrašnja strana. Nazovem Makbel isto kažu nema smjera rotacije ali mene to kopka pa ima li ko da je imao slična isksutva sa ovom gumom?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja prošle sezone uzeo Dunlop Sport BlueResponse u dimenziji 205x55 R26 i stvarno nemam primjedbi na gume. Samo nedavno postavim gume i ove što su bile nazad stavim naprijed a ove što su bile naprijed nazad, po X sistemu. Zadnja lijeva sada je prednja desna i zadnja desna sada je prednja lijeva. Znam da su asimetrične gume ali nešto pogledam na gumama i primjetim ovaj znak kao strelicu smjera rotacije.
Pogledam na webu i nigdje ne mogu naći da imaju smiejr rotacije dakle asimetrične i mogu se postaviti kako hoćeš samo da se pazi vanjska unutrašnja strana. Nazovem Makbel isto kažu nema smjera rotacije ali mene to kopka pa ima li ko da je imao slična isksutva sa ovom gumom?
Pa smjer ti odredjuje unutrasnja i vanjska strana to ti je nevidljiva strelica (r)
pokidao je krunu alata kojim se odvija sigurnosni vijak i ta kruna je ostala u utoru.
Jučer je problem riješen, našao sam boljeg majstora sa boljim alatima i profesionalnim aparatom za zavarivanje ali i on kaže da je uništio tri gedore dok je uspio odvrnuti.
E jest i saraf
Kod mene su sigurnosni malo drugaciji, recimo znatno stabilniji bili. Ovo na slici je prdizvek da kazem, toplo rukom da zavrnes, strah te odvrnut
nakon (pogotovu) zimske sezone.
Kod mene su samo na ljetnim (Al) felgama bili, zimske obicni sarafi i obicne celicne felge. 16 godina i jos uvijek imam i sigurnosne sarafe i taj
nastavak za iste.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja prošle sezone uzeo Dunlop Sport BlueResponse u dimenziji 205x55 R26 i stvarno nemam primjedbi na gume. Samo nedavno postavim gume i ove što su bile nazad stavim naprijed a ove što su bile naprijed nazad, po X sistemu. Zadnja lijeva sada je prednja desna i zadnja desna sada je prednja lijeva. Znam da su asimetrične gume ali nešto pogledam na gumama i primjetim ovaj znak kao strelicu smjera rotacije.
Pa smjer ti odredjuje unutrasnja i vanjska strana to ti je nevidljiva strelica (r)
Ne baš! Ako ti je samo smjernica unutrašnja-vanjska strana onda tu gumu možeš postaviti na sva četiri točka. Ali ako ima izričit smjer rotacije onda možeš samo prednji ili zadnji točak na jednoj strani vozila.
Zadnja lijeva, prednja lijeva itd. x sistem ne poznajem. Tako sam, i tako cu i u buduce mjenjati.
Zadnja lijeva, prednja lijeva itd. x sistem ne poznajem. Tako sam, i tako cu i u buduce mjenjati.
X sistem je najbolji ako dizajn gume to dozvoljava jer se najvise stede na taj nacin.
X sistem je najbolji ako dizajn gume to dozvoljava jer se najvise stede na taj nacin.
Poznajem samo sistem prednja lijeva zadnja lijeva, da desne gume malo vise trpe (bar gdje vazi pravilo voznje desnom stranom to mi je jasno( sahtovi itd.))
Druge prednosti kod ispravnog vozila ili vidove ustede ne vidim.
Ibg, da li vidis ili ne vidis je sad druga stvar. Sve kompanije preporucuju X sistem ako diazajn dozvoljava.
Auta nemaju idealan raspored tezine niti idealno rasporedjuju snagu. Neka auta to rade daleko bolje od ostalih (BMW) dok neka to rade lose (npr. Hyundai).
X sistem dozvoljava da se ravnomjernije gume trose i da se opterecenje na strukturu gume rasporedi bolje.
jbg sad, jaki bmw_i jedu zadnje gume za dorucak
ali da, imaju blizu 50/50 raspored , GTR ima 50/50
Oni sa motorom u sredini vecinom imaju 50/50 raspored tezine kao npr. boxter, cayman, nsx itd
mada zavisi i od voznje, ma od svega zavisi jbte nego mi nemamo dovoljno love da cesto mijenjamo gume
ado-šampion wrote:Mogu potvrditi da su Primacy 3 jako udobne, gotovo se ne osjeti razlika u odnosu na Conti WinterContact, jos su V, a WinterC. su bile H.
To bi bile odgovarajuce gume definitivno za taj auto i nekih 160 konja. I nesto sumnjam da su skuplje od Dunlopa Sport Maxx. Eh jedini je problem mogu li se naci kod nas.
Opet, gume kao Sport Maxx su na 520d bacanje para i plus gubis na udobnosti, treba im vise da se zagriju, itd.
Sad je gotovo. Mislim da nije problem u gumama, moze biti i u felgama. Ali definitivno nešto nije kako treba, od 80-120 volan treska, ispod i iznad te brzine je sve ok. E jbg. Tačno cu prodati auto radi guma.
Ne valja ti balans. Trebas uraditi balans pod opterecenjem. Klasicni balans ti ih ne moze dovoljno izbalansirati. Imao isti problem, i poslije balansa pod opterecenjem sve rjeseno.
Nedostaju prstenovi na felgama. Sira rupa na felgi nego glavicina ili kako se već zove. Gdje to kupiti, napraviti?
Onda ti ne valjaju ni konusi na felgi/sarafima, odnosno vjerovatno nemas pravi raspon sarafa. Ako to sve pase, bez obzira sto je centralna rupa sira od glavcine i ako su ravnomjerno pritegnuti sarafi, to se ne bi smjelo dogoditi (sjetimo se recimo Renaulta 4 i nekih Peugeota koji uopce nisu imali centralnu rupu, pa nije nista treslo). U principu centralna rupa sluzi da se felga lakse montira na auto. Bez obzira na gore napisano ja sam za varijantu prstenova, i to plasticnih, zato sto metalni hoce zahrdjati pa se zalijepe ili za felgu ili za glavcinu i ne mozes ga skinuti da si Tito (cak se nekada desi da ne mozes uopce skinuti tocak sa auta). Ja sam to narucivao preko eBaya cak iz Litvanije za 5-6USD za cetiri komada, dok su mi ovdje razni strucnjaci u BiH trazili 10KM po komadu. Doduse, meni nije bila nikakva zurba, ali brzo je i doslo, za 10ak dana.
Lik ima raznih kombinacija, ali naravno prije svega moras znati promjer felge i promjer glavcine, i prema tome i narucis, svaka kombinacija ima svoju sifru.
Čovjek objasnio. Zato trese i ispada iz balansa, ipak Renault 4 nije razvijao brzine preko 150, ja danas poludio na Sa obilaznici, tri puna kruga na 220, mislio sam da će se raspasti sve, ali nije, a nakon sto postavim te prstenove, vidjet cu kakav je Dunlop u Y verziji, te da li moze 2.0 D sa 177 KS zakucati na 250 KM/h.
Pa ti sam kazes da ti trese izmedju 80 i 120km/h. Moja je cetvorka mogla ici 130km/h +'85e bez da ista trese.
Ja ti opet kazem, felga mora sjesti u centar ako je dobar konus na sarafima i na felgi i ako ravnomjerno stezes i naravno ako su isti rasponi sarafa na felgi i na glavcini. Opet ti ponavljam, ja sam za prstenove i imam ih, ali ti isto tako kazem da ako je sve drugo kako treba, prsten nema skoro pa nikakvu funkciju osim one koju sam ti vec naveo.
Trebaju mi nove gume (zimske i ljetne),a veliki servis je takodjer na vidiku,pa se odlucio za all season gume.Inace godisnje predjem do 30 000 km,od cega 2/3 u ovim toplijim periodima.Auto je xsara picasso,a dimenzije guma su 185 65 R15.
Trenutno je izbor suzen na tri gume: Michelin CrossClimate, Nokian WeatherProof i Good Year Vector 4Season-Gen2.
Pored vaseg iskustva,interesuje me gdje se mogu kupiti i koja im je cijena?
NediM17 wrote:Pa ti sam kazes da ti trese izmedju 80 i 120km/h. Moja je cetvorka mogla ici 130km/h +'85e bez da ista trese.
Ja ti opet kazem, felga mora sjesti u centar ako je dobar konus na sarafima i na felgi i ako ravnomjerno stezes i naravno ako su isti rasponi sarafa na felgi i na glavcini. Opet ti ponavljam, ja sam za prstenove i imam ih, ali ti isto tako kazem da ako je sve drugo kako treba, prsten nema skoro pa nikakvu funkciju osim one koju sam ti vec naveo.
Ako ravnomjerno stezes. A meni ga danas stegnuse onim pištoljem i to prvi do kraja, pa drugi i tako redom, pa ti vidi koliko je to ravnomjerno.
tovarish wrote:Trebaju mi nove gume (zimske i ljetne),a veliki servis je takodjer na vidiku,pa se odlucio za all season gume.Inace godisnje predjem do 30 000 km,od cega 2/3 u ovim toplijim periodima.Auto je xsara picasso,a dimenzije guma su 185 65 R15.
Trenutno je izbor suzen na tri gume: Michelin CrossClimate, Nokian WeatherProof i Good Year Vector 4Season-Gen2.
Pored vaseg iskustva,interesuje me gdje se mogu kupiti i koja im je cijena?
Ako već toliko prelaziš dva seta se sasvim isplate.
NediM17 wrote:Pa ti sam kazes da ti trese izmedju 80 i 120km/h. Moja je cetvorka mogla ici 130km/h +'85e bez da ista trese.
Ako ravnomjerno stezes. A meni ga danas stegnuse onim pištoljem i to prvi do kraja, pa drugi i tako redom, pa ti vidi koliko je to ravnomjerno.
Meni su nekad davno na alfi, sjebali navoj pistoljem.
Od tog momenta pa sve do danas, kad mijenjam tockove, disem za vratom vulkanizerima. De ti taj pistolj odlozi, il' ga podesi na skakiljanje ako moze, nemoj da je podesen za dampera, a ako ne moze, imate ruke i kljuc hebemu zakon.