Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
LaCici
#1601 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma jedno je sto se zahtjeva da dijete u autu bude u autosjedalici, to se podrazumijeva. Meni je budalastina sto kada iznosis bebu iz bolnice traze da bude u tome, znaci dok ne dodjes do auta. Nekako mi je puno ljepse staviti bebu u jastucic ili platnenu korpu pa onda kada sjedas u auto premjesti je.
-
duboka_misao
#1602 Re: Trudnjače i porodilje online
mi slinu iznjeli u ovome i niko nista ne rece..imate ih u robotu jeftino

- wewa
#1603 Re: Trudnjače i porodilje online
ma zato sto jedino tako mogu vjerovati da ce se dijete voziti u sjedalici - a i pomognu da se bebac upakuje, sto je znacajno neiskusnim roditeljimaLaCici wrote:Ma jedno je sto se zahtjeva da dijete u autu bude u autosjedalici, to se podrazumijeva. Meni je budalastina sto kada iznosis bebu iz bolnice traze da bude u tome, znaci dok ne dodjes do auta. Nekako mi je puno ljepse staviti bebu u jastucic ili platnenu korpu pa onda kada sjedas u auto premjesti je.
- Irish
#1604 Re: Trudnjače i porodilje online
AJ LAV JUwewa wrote:tih jastuka ima svugdje gdje ima i odjece za bebe. ali oprez! u Opcoj bolnici ne daju iznijeti bebu ako nije u sjedalici, bar je tako bilo dok se provodio projekat sigurno u sjedalici. a to je i standard svugdje u svijetu - svaka je sjedalica adekvatne grupe pogodna za izvesti bebu, i novorodjenu
Zbog ovog sam se isprepirala sa mnooogim insanima, a prepirem se i dan danas, nakon sest mjeseci (a ima takvih koji misle da je jos uvijek mala za biti u tom polozaju)
Ali jok, mi smo dakako najpametniji i kod nas to ne treba, po ovim nasim rupcagama, sa nervoznim vozacima, sahtovima po autoputevima, cikmama i cikmicama
- Irish
#1605 Re: Trudnjače i porodilje online
ps. i mi smo nasu bebu iznijeli u mekanoj nosiljci ovog tipa, za hator svekrvi
koju inace jaako volim i cije misljenje uvazavam, ali tu je bila ubjedjena u svoj stav a meni se ne dade inatiti

- wewa
#1606 Re: Trudnjače i porodilje online
volim i ja vas dvijeIrish wrote:AJ LAV JUwewa wrote:tih jastuka ima svugdje gdje ima i odjece za bebe. ali oprez! u Opcoj bolnici ne daju iznijeti bebu ako nije u sjedalici, bar je tako bilo dok se provodio projekat sigurno u sjedalici. a to je i standard svugdje u svijetu - svaka je sjedalica adekvatne grupe pogodna za izvesti bebu, i novorodjenu![]()
Zbog ovog sam se isprepirala sa mnooogim insanima, a prepirem se i dan danas, nakon sest mjeseci (a ima takvih koji misle da je jos uvijek mala za biti u tom polozaju)MIslim, u cemu je stvar? Jesmo li mi pametniji od vas cijeloga svijeta, pa su kicme nase djece naispravnije, noge, ruke itd.?? Po cijelom haman svijetu je ovo praksa i obaveza vec godinama, osmisljaju se anatomski oblikovane sjedalice, kako bi bebe sto udobnije i sto je najvaznije, sto sigurnije doputovale kuci, a bome i kasnije u hodanje svaki naredni put
![]()
Ali jok, mi smo dakako najpametniji i kod nas to ne treba, po ovim nasim rupcagama, sa nervoznim vozacima, sahtovima po autoputevima, cikmama i cikmicama
ne budi cicija, daj posalji djahkad koju slikicu <3
a sto se argumenta skupoce tice - redovno zagledam auta s djecom-putnicima i po onom sto mogu primijetiti, obicno su roditelji sa starijim modelima auta dovoljno brizni da svoju djecu prevoze u sjedalicama. u mojoj mahali ima porodica sa scenicom, na zadnjem sjedistu 3 sjedalice! to se zove razvijena svijest o sigurnosti vlastitog djeteta.
da samo vidite kakvih sve primjera ima... vw touran i beba koja jos ni ne sjedi na babinom krilu, za volanom. ili troje djece, jedna sjedalica - pa ih valjda rotiraju prema vaznosti
- Cholina_Lokica
#1607 Re: Trudnjače i porodilje online
Ili dijete stoji na sjedalici 
- male_okice
#1608 Re: Trudnjače i porodilje online
i ja se apsolutno slazem sa tobom da dijete treba stavljati u autosjedalicu, ne pustiti ga da hoda i penje se po autu sa svih strana tokom voznje, to mi je pravo debilno i takve roditelje treba dobro namlatiti ali insistirati da bas moras dijete iznijeti u tome van bolnice je meni opet van svake pameti. Ja imam prijatelje koji uopste nemaju svoje auto a imaju 2 djece, ne mogu sebi ljudi priustiti i kad je izlazila kolegica iz bolnice suprug posudi sa posla auto vrati i nju i bebu kuci i tako, sad da oni extra kupuju sjedalicu koja kosta pofino para a ne mogu je koristiti fakticki nikako ne vidim tu nikakvu svrhu. O tome sam pricala ni o cemu drugom.wewa wrote:male_okice, govorimo o zakonu. prema zakonu o bezbjednosti u saobracaju fbih, obavezno je dijete visine do 150 cm prevoziti u autosjedalici.male_okice wrote:wewa wrote:tih jastuka ima svugdje gdje ima i odjece za bebe. ali oprez! u Opcoj bolnici ne daju iznijeti bebu ako nije u sjedalici, bar je tako bilo dok se provodio projekat sigurno u sjedalici. a to je i standard svugdje u svijetu - svaka je sjedalica adekvatne grupe pogodna za izvesti bebu, i novorodjenu
ma malo oni svi, uh da ne kazem sta...sve one sjedalice su jako skupe kao i sva oprema za bebu pa kao da svako sebi moze priustiti da to kupi, a sta je onda sa 1000 generacija prije koje su iznesene u jastucetu u dekici ili slicno kad sjedalica nije ni bilo i svi zivi i zdravi i nista im ne fali-ukljucujuci i nas sviju. Gluposti svakakvih
ako neko moze sebi priustiti auto, godisnju registraciju, gorivo do porodilista i nazad, bome moze i autosjedalicu.
one generacije prije nas nisu imale 4 kolovozne trake prepune auta, auta nisu rutinski bila bazdarena na 240 KM/h, a statistike nastradalih u saobracaju nisu bile toliko crne...
- wewa
#1609 Re: Trudnjače i porodilje online
jasno mi je o cemu govoris, stvarno. ko nema auta, apsurdno je da kupuje autosjedalicu. ali bi je mogao/trebao posuditi za tu priliku. odnosno, kod nas bi trebali postojati taksiji koji nude autosjedalice - u ne tako dalekoj hrvatskoj postoje i takve mogucnosti.male_okice wrote:
i ja se apsolutno slazem sa tobom da dijete treba stavljati u autosjedalicu, ne pustiti ga da hoda i penje se po autu sa svih strana tokom voznje, to mi je pravo debilno i takve roditelje treba dobro namlatiti ali insistirati da bas moras dijete iznijeti u tome van bolnice je meni opet van svake pameti. Ja imam prijatelje koji uopste nemaju svoje auto a imaju 2 djece, ne mogu sebi ljudi priustiti i kad je izlazila kolegica iz bolnice suprug posudi sa posla auto vrati i nju i bebu kuci i tako, sad da oni extra kupuju sjedalicu koja kosta pofino para a ne mogu je koristiti fakticki nikako ne vidim tu nikakvu svrhu. O tome sam pricala ni o cemu drugom.
radi se o tome da je kod nas svijest o znacaju upotrebe autosjedalice uzasno slaba. zbog toga ja pisem - zbog sve one djece ciji se zivoti svakodnevno rizikuju iz neznanja, nonsalancije, neosnovane samouvjerenosti u vlastite vozacke sposobnosti, miliona drugih razloga. a tuzne su cinjenice da djeca svakog dana stradaju, neka i smrtno, u saobracaju. pri tom mnogo teze i cesce ona djeca koja se nepravilno i nezakonito prevoze, bez autosjedalica ili nepravilno vezana u autosjedalicama.
ne pricam ja ovo zato da bih nekome popovala, pricam jer se iskreno nadam da ce moja prica biti povod barem jednom roditelju da svom djetetu osigura maksimalne, zakonom propisane uslove za ucestvovanje u saobracaju.
-
sabanss
#1610 Re: Trudnjače i porodilje online
Ovi sto pametuju za sjedalice nikada nisu dozivjeli udes, pogotovo udes gdje je u autu bilo dijete.
Roditelji koji svoja uvjerenja stavljaju ispred djecijih interesa nek' se pogledaju u ogledalo i malo preispitaju.
Ovo nije kao odluka dal' ces djetetu obuci kapu poslije kupanja...
Roditelji koji svoja uvjerenja stavljaju ispred djecijih interesa nek' se pogledaju u ogledalo i malo preispitaju.
Ovo nije kao odluka dal' ces djetetu obuci kapu poslije kupanja...
-
maajaa
#1611 Re: Trudnjače i porodilje online
meni uopste nije upitno da li koristiti autosjedalicu za izlazak iz bolnice. i prije devet godina sam tako kcerku iznijela iz bolnice bez obzira na komentare i zgrazavanja da patim dijete.
a neki dan gledam mamu koja lijepo sjeda naprijed i veze pojas i onda joj valjda muz dodaje bebicu koja sigurno nema vise od 6 mjeseci. ma mislim, nek si ti sebe obezbijedila ...
a neki dan gledam mamu koja lijepo sjeda naprijed i veze pojas i onda joj valjda muz dodaje bebicu koja sigurno nema vise od 6 mjeseci. ma mislim, nek si ti sebe obezbijedila ...
- wewa
#1612 Re: Trudnjače i porodilje online
a crash testovi fino pokazuju da u slucaju ceonog sudara ili naglog kocenja dijete koje je majka do tad drzala u narucju majci sluzi kao zracni jastuk. pametnome dosta.
-
mumy
#1613 Re: Trudnjače i porodilje online
Sjedalice su jako korisne i dobre za bebu.Bebe se uopste ne muce jer im to dodje ko prirodan polozaj(kao u maminoj tibi).Moja drugarica malu ne vadi iz tog cuda,nekad cak i spava u sjedalici.Ova ima i funkciju ljuljanja,a moze se staviti na tockove i dobijes kolica.
- wewa
#1614 Re: Trudnjače i porodilje online
sa sjedalicama ne treba pretjerivati - vidim slucajeve da roditelji, da bi sebi olaksali, i u setnju voze bebe u sjedalicama. to se ne preporucuje! tj. pedijatri i ortopedi ne preporucuju da se bebe voze duze od sat vremena u istom polozaju - za bebe je najbolji potpuno ravan polozaj kicme. autosjedalica je predvidjena da se koristi u autu, to joj i ime kaze.
- beautyfool
#1615 Re: Trudnjače i porodilje online
Cak sam ja citala da je za novorodjence preporuceno max 20 min u autosjedalici, to stavljanje bebe non sto u nju je van pameti, okruzenje nije isto kao i u stomaku, jer u stomaku beba tako reci pluta u plodovoj vodi i voda pridrzava tijelo a u autosjedalici bebina sva tezina ide na kukove i naslonjena je na kicmu i kosti koje su krhke i osjetljive u tom periodu zivota.
Poredjenje polozaja autosjedalice i bebe u stomaku je besmisleno, ne znam zasto se na taj nacin promoviraju a.s. ja ne pricam sad o sigurnosti u autu nego jednostavno koristenje iste i u druge svrhe jer mame misle da je to bebin prirodni polozaj a ne lezanje na pravoj podlozi.
Poredjenje polozaja autosjedalice i bebe u stomaku je besmisleno, ne znam zasto se na taj nacin promoviraju a.s. ja ne pricam sad o sigurnosti u autu nego jednostavno koristenje iste i u druge svrhe jer mame misle da je to bebin prirodni polozaj a ne lezanje na pravoj podlozi.
- wewa
#1616 Re: Trudnjače i porodilje online
ja nisam nigdje vidjela da se promovira koristenje autosjedalica u bilo koje druge svrhe osim tokom voznje - i eto, za iznijeti bebu iz porodilista, nakon cega se valjda podrazumijeva da se beba vozi, a ne nosi.
kad smo vec kod fizioloskog, odnosno optimalnog polozaja za bebu koja ne sjedi samostalno, nije zgoreg spomenuti ni stetnost klokanice/kengur nosiljke, odnosno svih onih nosiljki gdje je sva tezina bebe na njenim/njegovim karlicnim kostima, a gdje je beba okrenuta ledjima prema osobi koja je nosi - tu je kicma u potpuno pogresnom polozaju, pod opterecenjem.
onda, mozemo pricati i o famoznim hodalicama - koje su takodjer svugdje osim kod nas zabranjene, istina iz cesto apsurdnih razloga.
ako pogledate, sve su to sprave i proizvodi koji su namijenjeni da roditeljima 'olaksaju', ali uz nezanemariv rizik po zdravlje djeteta.
kad smo vec kod fizioloskog, odnosno optimalnog polozaja za bebu koja ne sjedi samostalno, nije zgoreg spomenuti ni stetnost klokanice/kengur nosiljke, odnosno svih onih nosiljki gdje je sva tezina bebe na njenim/njegovim karlicnim kostima, a gdje je beba okrenuta ledjima prema osobi koja je nosi - tu je kicma u potpuno pogresnom polozaju, pod opterecenjem.
onda, mozemo pricati i o famoznim hodalicama - koje su takodjer svugdje osim kod nas zabranjene, istina iz cesto apsurdnih razloga.
ako pogledate, sve su to sprave i proizvodi koji su namijenjeni da roditeljima 'olaksaju', ali uz nezanemariv rizik po zdravlje djeteta.
- beautyfool
#1617 Re: Trudnjače i porodilje online
Gdje god je prica o autosjedalici tu je i prica o prirodnom polozaju bebe, potrazi na google te teme pa ces vidjeti a i autosjedalica pored osnovne funkcije ima i funkciju ljulje tako da mame ostave bebu u istoj i po potrebi malo je poljuljaju, tako beba uvijek ima svoje mjestowewa wrote:ja nisam nigdje vidjela da se promovira koristenje autosjedalica u bilo koje druge svrhe osim tokom voznje - i eto, za iznijeti bebu iz porodilista, nakon cega se valjda podrazumijeva da se beba vozi, a ne nosi.
- vanad
#1618 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam svoju bebu iznjela u auto sjedaljci i to onoj najskupljoj a brata joj ako Bog da planiram iznjeti u istoj. Sjedalicu smo koristili skoro maksimalno jer smo cesto putovali. Svako ima pravo da iznosi dijete u cemu hoce ali sto se sigurnosti tice nema boljeg sretstva nego sjedalice. Ako nemam auto a planiram bebu autom voziti iz porodilista, naci ce sigurno nekoga da mu sjedalicu posudi. Ko hoce naci ce nacin, ko nece naci ce razlog.
- otherside
#1619 Re: Trudnjače i porodilje online
mi smo bebu iznijeli u korpi koja ima dodatak da se pričvrsti tokom vožnje i dosta je čvršća u odnosu na one mekane korpe. u to vrijeme nisam o tome nešto posebno ni razmišljala nego mi je ta korpa bila najbolje riješenje za tek rodjeno dijete a došla je kao dodatak za kolica zajedno sa autosjedalicom (bilo sve troje u kompletu).
e sad... ja se slažem sa svima vama koji kažete da se ježite na djecu koja sjede u krilu roditeljima ali... nadam se da nećete nikad doživjeti histerični napad malog djeteta kad ga pokušate staviti u autosjedalicu...koju okružite igračkama, dijetetu pjevušite dok pokušavate da ga smjestite u istu ali bacanje i udaranje nogama ne prestaju.
ovo se naravno ne dešava uvijek, tj. dešava se rijetko ali u takvim situacijama mi ne preostaje ništa drugo nego dijete u krilo, muž vozi 30/h
i laganini kući.
znam da djeci ne treba popuštati ali vjerujte nekad je ta cika nepodnošljiva. a da...ignorisanje kao jedna od metoda ne pomaže
da se razumijemo, grozim se ovakvog ponašanja ali ne znam da se izborim...btw, dijete mi je ojačalo pa kad mlati nogama, nije zanemarljivo
e sad... ja se slažem sa svima vama koji kažete da se ježite na djecu koja sjede u krilu roditeljima ali... nadam se da nećete nikad doživjeti histerični napad malog djeteta kad ga pokušate staviti u autosjedalicu...koju okružite igračkama, dijetetu pjevušite dok pokušavate da ga smjestite u istu ali bacanje i udaranje nogama ne prestaju.
ovo se naravno ne dešava uvijek, tj. dešava se rijetko ali u takvim situacijama mi ne preostaje ništa drugo nego dijete u krilo, muž vozi 30/h
znam da djeci ne treba popuštati ali vjerujte nekad je ta cika nepodnošljiva. a da...ignorisanje kao jedna od metoda ne pomaže
da se razumijemo, grozim se ovakvog ponašanja ali ne znam da se izborim...btw, dijete mi je ojačalo pa kad mlati nogama, nije zanemarljivo
- Alhemicarkaa
#1620 Re: Trudnjače i porodilje online
Kao i sa autosjedalicama, tako i sa hodalicama i dubcima - nisu namjenjeni da majku raserete od djeteta, kako većina roditelja misle, pa ukalupe dijete u hodalicu i ti se sine vozaj po kući, udariti se ne možeš. Ja sam ko beba koristila i hodalicu i dubak, i mama kaže držala sam te pet minuta u tome, i za to vrijeme sam te zabavljala i pričala, nije joj padalo napamet ostaviti me u hodalici satima i ona za svojim poslom. Znači i tada je bila razvijena svijest - ko je htio da mu bude razvijena.wewa wrote:
Nego, kad smo kod autosjedalica koju kupiti a da se dobije najbolji odnos kvalitete i para? I na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?
Također, gdje se može izvršiti pregled da li je autosjedalica dobro postavljena?
- Ridjobrki
#1621 Re: Trudnjače i porodilje online
Dajđđđđđđđđđđđđđđaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- vanad
#1622 Re: Trudnjače i porodilje online
[/quote]
Kao i sa autosjedalicama, tako i sa hodalicama i dubcima - nisu namjenjeni da majku raserete od djeteta, kako većina roditelja misle, pa ukalupe dijete u hodalicu i ti se sine vozaj po kući, udariti se ne možeš. Ja sam ko beba koristila i hodalicu i dubak, i mama kaže držala sam te pet minuta u tome, i za to vrijeme sam te zabavljala i pričala, nije joj padalo napamet ostaviti me u hodalici satima i ona za svojim poslom. Znači i tada je bila razvijena svijest - ko je htio da mu bude razvijena.
Nego, kad smo kod autosjedalica koju kupiti a da se dobije najbolji odnos kvalitete i para? I na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?
Također, gdje se može izvršiti pregled da li je autosjedalica dobro postavljena?[/quote]
Mi imamo Maxi-Cosi ali ne znam moze li se u BiH kupiti. U njihovom rangu je i Romer. Mi smo birali prema crash-testovima koje vrse razne firme.
Kao i sa autosjedalicama, tako i sa hodalicama i dubcima - nisu namjenjeni da majku raserete od djeteta, kako većina roditelja misle, pa ukalupe dijete u hodalicu i ti se sine vozaj po kući, udariti se ne možeš. Ja sam ko beba koristila i hodalicu i dubak, i mama kaže držala sam te pet minuta u tome, i za to vrijeme sam te zabavljala i pričala, nije joj padalo napamet ostaviti me u hodalici satima i ona za svojim poslom. Znači i tada je bila razvijena svijest - ko je htio da mu bude razvijena.
Također, gdje se može izvršiti pregled da li je autosjedalica dobro postavljena?[/quote]
Mi imamo Maxi-Cosi ali ne znam moze li se u BiH kupiti. U njihovom rangu je i Romer. Mi smo birali prema crash-testovima koje vrse razne firme.
- niko_niko_kao_ja
#1623 Re: Trudnjače i porodilje online
sto je dajo happyRidjobrki wrote:Dajđđđđđđđđđđđđđđaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
cestitke na bebcu.
-
zenicablues
#1624 Re: Trudnjače i porodilje online
Molim trudnice sa foruma da mi odgovore na slijedeće pitanje:
- počela sam raditi u državnoj instituciji, a imam još dva i po mjeseca do poroda, pa nisam sigurna da li ću imati pravo na ostvarivanje porodiljske naknade preko centra za socijalni rad? Naime, čula sam da je jedan od uslova da bi se ostvarilo pravo na naknadu, mora se imati uplaćeno najmanje 6 plata, a ja radim tek mjesec dana. Zanima me da li ću moći da ostvarim pravo na naknadu preko centra za socijalni rad, ili će mi institucija kod koje sam zaposlena isplaćivati naknadu plaće kao da sam na bolovanju?
- počela sam raditi u državnoj instituciji, a imam još dva i po mjeseca do poroda, pa nisam sigurna da li ću imati pravo na ostvarivanje porodiljske naknade preko centra za socijalni rad? Naime, čula sam da je jedan od uslova da bi se ostvarilo pravo na naknadu, mora se imati uplaćeno najmanje 6 plata, a ja radim tek mjesec dana. Zanima me da li ću moći da ostvarim pravo na naknadu preko centra za socijalni rad, ili će mi institucija kod koje sam zaposlena isplaćivati naknadu plaće kao da sam na bolovanju?
- otherside
#1625 Re: Trudnjače i porodilje online
dajđaRidjobrki wrote:Dajđđđđđđđđđđđđđđaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()