naravno da joj trebaju radikalne promjene, ali ne možeš ti alkoholičara liječit u kafani. moraš ga odvest na drugo mjesto, gdje barem nema nekih podsjetnika i početi lagano usađivati neke nove ideje u glavu, alternative. Nije radikalno - brzo i na silu!Optimus Prime wrote:Ko visoko leti obicno nisko pada!japijem wrote:
to bi bila najbolja opcija za sve, odgodili bi ovu priču o formiranju vlasti bar na nekoliko mjeseci, pa ope poslije izbora po oprobanom receptu.
Ova zemlja treba radikalne, a ne kozmeticke promjene!
Citav sistem vrijednosti se mora promijeniti, politika torova iskorijeniti, kriminal kaznjavati!
Ako cemo poceti pola godina kasnije, ali zato sa punom snagom, ja sam ZA!
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Murisno1
#1601 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
palermo
#1602 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A ništa, na kraju ipak dođeš do tipične Čovine i Dodine priče......što je zapravo i vrlo logično, jer nema treće alternative, ili jesi za Bosnu i hercegovinu ili nisi......čuj otima državu od drugihMurisno1 wrote: ne! nego, ne želim da živim u državi u kojoj matematika vlada jer se nije imalo muda da se sjede i popriča o realnim stanjima. danas nije stanje ko 92' ... tada je bila drugačija atmosfera i imali smo argumentaciju mnogo bolju nego danas i opet desilo nam se to što nam se desilo. sreća naša je što su srbija i hrvatska u svojim govnima i ovi ovdje "njihovi" ih i ne interesuju. ovdje SDP, svjesno ili nesvjesno, otima državu od drugih ...
- ultima_palabra
#1603 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jes' vidio logike... jesmo mi Bošnjaci mazohisti u pmpalermo wrote:A ništa, na kraju ipak dođeš do tipične Čovine i Dodine priče......što je zapravo i vrlo logično, jer nema treće alternative, ili jesi za Bosnu i hercegovinu ili nisi......čuj otima državu od drugihMurisno1 wrote: ne! nego, ne želim da živim u državi u kojoj matematika vlada jer se nije imalo muda da se sjede i popriča o realnim stanjima. danas nije stanje ko 92' ... tada je bila drugačija atmosfera i imali smo argumentaciju mnogo bolju nego danas i opet desilo nam se to što nam se desilo. sreća naša je što su srbija i hrvatska u svojim govnima i ovi ovdje "njihovi" ih i ne interesuju. ovdje SDP, svjesno ili nesvjesno, otima državu od drugih ...a oni se jadni upeli da je sačuvaju
-
Murisno1
#1604 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
da bi dobio izbore prvo moraš obećati da nećeš dirat administraciju i to indirektno, jer to je 100 000 ljudi * familija koji su živo zainteresovani da izađu na izbore jer, hajd što biraju vlasti, biraju direktore.madner wrote:Ne mozes dovesti u red stvari tako sto apriori prihvatiti da neces nista dovoditi u red.Murisno1 wrote:mislim na referendum ... ali ne na ovo sto optimus prime potencira. objasnio sam to dole. govorim o tome da matematika i logika ovdje ne pije vode i da smo svjedoci da moramo vidjeti dalje od nje. ne smijemo zanemariti činjenicu da je ovo država vrlo komplikovana i zapetljana, ali se može raspetljati i dovesti u red, ali ne preko k?!#"$a!madner wrote:
Na sta mislis?
a sad, da bi se ovdje stvari promijenile, moraš prvo ukinut pola administracije, ondnono stvoriti uslove da se ukine, a ako to kažeš pred izbore, znači nema te nigdje! Što hoće reć, moraš slagat prije izbora. Eto ti paradoksa ..
Mozes pristati na neke stvari površno, a u suštini, baviti se alternativom i graditi svoj koncept. Nije fol da se sjebe konkurencija, fol je da se ponudi bolje rješenje od konkurencije. Još bitnije, fol je UVIJEK biti korak barem ispred konkurencije!
- Optimus Prime
#1605 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Moze i te kako moze! To i jeste citav problem u ovoj diskusiji!Murisno1 wrote:
naravno da joj trebaju radikalne promjene, ali ne možeš ti alkoholičara liječit u kafani. moraš ga odvest na drugo mjesto, gdje barem nema nekih podsjetnika i početi lagano usađivati neke nove ideje u glavu, alternative. Nije radikalno - brzo i na silu!
Ovdje se sa vrlo malo dobre volje mogu pomicati planine, a to sto ti nasjedas na nacionalisticku propagandu, koja te uvjerava suprotno, nije moj problem.
Last edited by Optimus Prime on 03/03/2011 11:54, edited 1 time in total.
- madner
#1606 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali odvesti alkoholicara iz kafane jeste radikalan potez. Ti predlazes da mu u stok sipas malo kole da se navuce.Murisno1 wrote:naravno da joj trebaju radikalne promjene, ali ne možeš ti alkoholičara liječit u kafani. moraš ga odvest na drugo mjesto, gdje barem nema nekih podsjetnika i početi lagano usađivati neke nove ideje u glavu, alternative. Nije radikalno - brzo i na silu!Optimus Prime wrote:Ko visoko leti obicno nisko pada!japijem wrote:
to bi bila najbolja opcija za sve, odgodili bi ovu priču o formiranju vlasti bar na nekoliko mjeseci, pa ope poslije izbora po oprobanom receptu.
Ova zemlja treba radikalne, a ne kozmeticke promjene!
Citav sistem vrijednosti se mora promijeniti, politika torova iskorijeniti, kriminal kaznjavati!
Ako cemo poceti pola godina kasnije, ali zato sa punom snagom, ja sam ZA!
-
Murisno1
#1607 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma ja, eto .. to je to.ultima_palabra wrote:Jes' vidio logike... jesmo mi Bošnjaci mazohisti u pmpalermo wrote:A ništa, na kraju ipak dođeš do tipične Čovine i Dodine priče......što je zapravo i vrlo logično, jer nema treće alternative, ili jesi za Bosnu i hercegovinu ili nisi......čuj otima državu od drugihMurisno1 wrote: ne! nego, ne želim da živim u državi u kojoj matematika vlada jer se nije imalo muda da se sjede i popriča o realnim stanjima. danas nije stanje ko 92' ... tada je bila drugačija atmosfera i imali smo argumentaciju mnogo bolju nego danas i opet desilo nam se to što nam se desilo. sreća naša je što su srbija i hrvatska u svojim govnima i ovi ovdje "njihovi" ih i ne interesuju. ovdje SDP, svjesno ili nesvjesno, otima državu od drugih ...a oni se jadni upeli da je sačuvaju
kako ne shvatate da je Zlatko u prilici (bio) da pokaže glasačima ovih drugih (nebosanskih) snaga da ima rješenje za njihove zivotne probleme. Nisam reko da je dodiku otimo drzavu, otimo je nadu (u drzavu) onima koji su bili ni tam ni vam! A prije ovog sranja, bilo je ... Sada su stvari radikalizovane a vi postavljajte smajlije ako vam je do zajebancije...
- torcida
#1608 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
da rezimiram, izlaz iz nacionalističke propagande jeste isključivo u građanskom konceptu?Optimus Prime wrote:Moze i te kako moze! To i jeste citav problem u ovoj diskusiji!Murisno1 wrote:
naravno da joj trebaju radikalne promjene, ali ne možeš ti alkoholičara liječit u kafani. moraš ga odvest na drugo mjesto, gdje barem nema nekih podsjetnika i početi lagano usađivati neke nove ideje u glavu, alternative. Nije radikalno - brzo i na silu!
Ovdje se sa vrlo malo dobre volje mogu pomicati planine, a to sto ti nasjedas na nacionalisticku propagandu, koja te uvjerava suprotno, nije moj problem.
- Optimus Prime
#1609 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Podcjenjujes nas!japijem wrote: Ne postoje reforme koje u određenim pitanjima mogu načiniti promjene u svijesti ljudi koji žive u bosni, to je opasno zavaravanje, da nadodam da ne postoje reforme koje od bosne mogu učiniti ekonomski uspješnu državu, za to treba narod, a naš narod nije takav, ruku na srce, doduše, možda griješim, radin je naš narod, kad ga ima ko na rad natjerati, takvih primjera imamo po puno po svijetu, ali naš narod iz svojih redova ne može iznjedriti takvu, ekonomsku i političku elitu, jedino da je uvezemo, ako i njih ne bi pokvarili.
Proslo je ipak 20 godina!
Kriticna masa ovdje definitivno postoji, i mnogo ljudi koji su izmedju!
- Optimus Prime
#1610 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Procitaj prvo platformu, barem one stavke koje se ticu nacionalnih pitanja, pa cemo onda razgovarati!torcida wrote:da rezimiram, izlaz iz nacionalističke propagande jeste isključivo u građanskom konceptu?Optimus Prime wrote:Moze i te kako moze! To i jeste citav problem u ovoj diskusiji!Murisno1 wrote:
-
Murisno1
#1611 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jeste radikalan potez ako je to sve sto si planiro odraditi sa alkoholicarem. Ako imas neke dublje planove, onda je to mala maca sta nas ceka. Ali, jedno po jedno i što brže. Znači, nisam protivnik radikalnih promjena. Trebaju nam hitno, ali moramo to raditi mirno. Ne smiješ odavat nervozu onom koga liječiš, moraš imat samopouzdanje i zračit nekim smirajem i pozitivom ... ne smiješ s kravom na silu, em neš dobit mlijeka, em neće valjat ni ako ga dobiješ, em postoji šansa da te ritne... ovo ja znam pošto nisam iz sarajevamadner wrote:
Ali odvesti alkoholicara iz kafane jeste radikalan potez. Ti predlazes da mu u stok sipas malo kole da se navuce.
-
patria
#1612 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Fino. Vlast u koliko kantona moze da se formira? U ZH, Livno, Posavina ne moze. Ne znam za Mostar. Pretpostavljam SB moze. HDZ ojacan, HSP oslabljen. Vanistitucionalno djelovanje. Plus mozda jos nesto. Je li aktivno oponiranje zadovoljava? Postavlja se (meni) pitanje sta je krajnji cilj, tj sta nas na kraju zadovoljava?madner wrote:Prelomna tacka je zato sto HDZovi nemaju mogucnost aktivnog oponiranja, tj. mogu samo ometati. Ako se vlada formira HDZovi postaju opoziciaj do novih izbora. Nemaju nista za ponuditi sto bi koaliciji bilo zanimljivo.patria wrote:Dobro. Na osnovu cega je ta najava krupna promjena i prelomna tacka? I to poslije 5 mjeseci.... za sad. Nema sarkazma, stvarno me zanima.madner wrote: Propustio si najavu formiranja vlade.
I to posle 5 mjeseci?
- ultima_palabra
#1613 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Glasači tih drugih snaga su rekli svoje, i govore to isto već 20 godina. Sit sam više od dokazivanja da sam za suživot. A tih koji su ni tamo ni vamo je sve manje, haman da ih je i nestalo.Murisno1 wrote:ma ja, eto .. to je to.
kako ne shvatate da je Zlatko u prilici (bio) da pokaže glasačima ovih drugih (nebosanskih) snaga da ima rješenje za njihove zivotne probleme. Nisam reko da je dodiku otimo drzavu, otimo je nadu (u drzavu) onima koji su bili ni tam ni vam! A prije ovog sranja, bilo je ... Sada su stvari radikalizovane a vi postavljajte smajlije ako vam je do zajebancije...
Radikalizovane? Kako? Ne vidim da je iko ikome i prozor razbio
-
palermo
#1614 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Očito neki ne znaju šta znači radikalizacija. Nadam se da ni mi ni oni nećemo to nikada saznati. A jedini način da ne dođe do istinske radikalizacije je upravo prestanak sa trulim kompromisima.ultima_palabra wrote:Glasači tih drugih snaga su rekli svoje, i govore to isto već 20 godina. Sit sam više od dokazivanja da sam za suživot. A tih koji su ni tamo ni vamo je sve manje, haman da ih je i nestalo.Murisno1 wrote:ma ja, eto .. to je to.
Radikalizovane? Kako? Ne vidim da je iko ikome i prozor razbioAko je prestanak politike popuštanja i Kalimero politike radikalizam, onda sam i ja radikal, veći od Šešelja
-
Murisno1
#1615 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Glasači tih drugih strana su ovdje i to ne možemo promijeniti. Ne možemo promijeniti ni to za koga glasaju ali se ukazala prilika da im se pokaže da postoje alternative onom što oni biraju konstantno. U sva tri tora. Ne radi se o dokazivanju suživota ... poso politike je da se dokazuje glasačima i da ima što veće povjerenje na određenom prostoru. Najokorjele neprijatelje moraš slušati da bi znao šta dalje.ultima_palabra wrote:Glasači tih drugih snaga su rekli svoje, i govore to isto već 20 godina. Sit sam više od dokazivanja da sam za suživot. A tih koji su ni tamo ni vamo je sve manje, haman da ih je i nestalo.Murisno1 wrote:ma ja, eto .. to je to.
Radikalizovane? Kako? Ne vidim da je iko ikome i prozor razbioAko je prestanak politike popuštanja i Kalimero politike radikalizam, onda sam i ja radikal, veći od Šešelja
- torcida
#1616 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Optimus Prime wrote:
Procitaj prvo platformu, barem one stavke koje se ticu nacionalnih pitanja, pa cemo onda razgovarati!
iskren da budem, nisam išao u tančinu..ali recimo, izmamio mi je osmijeh nagovještaj formiranja vrhovnog suda bih...i praktički, tom 'banalnom' stavkom je potvrđena površnost inicijatora koji je išao samo na kvantitetu akta...slatkorječivost, apstraktnost...ma papir trpi svašta, ništa drugo
- ultima_palabra
#1617 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne znam, ja mislim da su se iskristalisale dvije politike, jedna za BiH, a jedna protiv... i nema sjedenja na dvije stolice, ako pokušaš to, prođeš kao NSMurisno1 wrote:Glasači tih drugih strana su ovdje i to ne možemo promijeniti. Ne možemo promijeniti ni to za koga glasaju ali se ukazala prilika da im se pokaže da postoje alternative onom što oni biraju konstantno. U sva tri tora. Ne radi se o dokazivanju suživota ... poso politike je da se dokazuje glasačima i da ima što veće povjerenje na određenom prostoru. Najokorjele neprijatelje moraš slušati da bi znao šta dalje.ultima_palabra wrote:Glasači tih drugih snaga su rekli svoje, i govore to isto već 20 godina. Sit sam više od dokazivanja da sam za suživot. A tih koji su ni tamo ni vamo je sve manje, haman da ih je i nestalo.Murisno1 wrote:ma ja, eto .. to je to.
-
Nass
#1618 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tako je, upravo to!Optimus Prime wrote:Zlaja, samo tako! Dokazanim neprijateljima BiH ne treba popustati, ako ne gori pod nogama! A jos smo daleko od toga, sto je vidljivo iz frustracija kojima odisu probrani mediji i postovi mnogih forumasa!
Seperatisti se moraju u svakom slucaju obuzdati a energetskoj mafiji dati konacni, smrtonosni udarac.
- serafim 1
#1619 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Lagumdzijunu izjavu da ce Libijska desavanja biti Diznilend u odnosu na eventualna u BiH ,ako se ne formira vlast (pretpostavljam kakvu on hoce) smatram sumanutom .madner wrote:
Hrvatska ovisi od ljetnog turizma i nece podrzati ama bas nista sto bi moglo ugroziti sezonu.
Jos jednom potvrdjuje one koji kazu da ih podsjeca na Miloseveca .
Ja licno se sa tim ne slazem Milosevic je bio mnogo jaci.
Ovo mu nije prvi put i taj covjek definitivno postaje politicki jastreb, cija politika moze izazvati veliko zlo .
Ovdje prjecenjem nikad nikog nisi mogao uplasiti , naprotiv...Taki smo...pa ga ebi.
PS.
Ima sezona i dogodine.
-
Murisno1
#1620 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
to što kažeš stoji, ali to ne mijenja činjenicu da je ovo vrlo zapetljana država. Jebo stranku koja nije svjesna s kakvom državom i situacijom ima posla. Ne možeš ti reći, ja imam svoje iako je to moje ništa s obzirom na to u kakvom vremenu i prostoru živimo ... To nije principijelnost. To je glupost ..ultima_palabra wrote: Ne znam, ja mislim da su se iskristalisale dvije politike, jedna za BiH, a jedna protiv... i nema sjedenja na dvije stolice, ako pokušaš to, prođeš kao NSNaravno da su svi dobrodošli u prvi tabor, ali SDP ne može kompromitirati osnove svoje politike da bi pridobio 1-2% glasača iz Herceg-srpske... mnogobrojnim primjerima dokazano da ne pije vodice.
- black
#1621 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
mozda postoji ali jos uvijek u malom broju, najveca kriticna masa bi trebala biti medju studentima, medjutim do sada su (ne svi ali vecina) truba, izborni rezultati u rs-u i hercegovini pokazuju kolika je ta kriticna masa i zelja za promjenom, najteze je pokrenuti ove pasivne uljuljkane u siviloOptimus Prime wrote:
Podcjenjujes nas!
- torcida
#1622 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
teške izraze koristite...nije ni čud(n)o što druga strana zauzima gard pri svakoj strelici odaslanoj iz rajvosa.ultima_palabra wrote: Ne znam, ja mislim da su se iskristalisale dvije politike, jedna za BiH, a jedna protiv... i nema sjedenja na dvije stolice, ako pokušaš to, prođeš kao NSNaravno da su svi dobrodošli u prvi tabor, ali SDP ne može kompromitirati osnove svoje politike da bi pridobio 1-2% glasača iz Herceg-srpske... mnogobrojnim primjerima dokazano da ne pije vodice.
dakle, sa moje točke gledišta...a evo komentirat ću južniju situaciju ne ulazeći u viđenje 2 ent., nitko ne radi državi o glavi..niti je sporan naziv države..njena obilježja, datumi, značenje i ostali sinonimi....već isključivo unutarnje uređenje!
ne može biti fašista niti radikalan element onaj pojedinac-grupacija koja se bori za svoj status i svoja prava na demokratski način...shvatite već jednom da postoji lice i naličje jedne te iste medalje...i da ona druga strana ako se ne slaže sa ideologijom većine, nije po defaultu desničarski orijentirana.
uvažavanje, kompromis, tolerancija, razgovor....tri naroda, tri vjere, tri identiteta....kako možete očekivati da će jednostrane odluke biti blagoslovljene bez uvažavanja stava onog drugog...trećeg?
- ultima_palabra
#1623 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa evo ja sam prvi prije 15ak dana rekao da trebaju pružiti još jednom ruku HDZ-ovima, mada se neki nisu slagali sa tim. I tako je uradio i SDP... ponudili su im sasvim dobre uslove za učešće u vlasti. Do koga je sad?Murisno1 wrote:to što kažeš stoji, ali to ne mijenja činjenicu da je ovo vrlo zapetljana država. Jebo stranku koja nije svjesna s kakvom državom i situacijom ima posla. Ne možeš ti reći, ja imam svoje iako je to moje ništa s obzirom na to u kakvom vremenu i prostoru živimo ... To nije principijelnost. To je glupost ..ultima_palabra wrote: Ne znam, ja mislim da su se iskristalisale dvije politike, jedna za BiH, a jedna protiv... i nema sjedenja na dvije stolice, ako pokušaš to, prođeš kao NSNaravno da su svi dobrodošli u prvi tabor, ali SDP ne može kompromitirati osnove svoje politike da bi pridobio 1-2% glasača iz Herceg-srpske... mnogobrojnim primjerima dokazano da ne pije vodice.
- Corto Maltese
#1624 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne samo da postoji kritična masa, nego mnogo više od toga. Postoje tri, u stvari tri i po, potpuno odvojene kritične mase, koje dodirnih tačaka nemaju.black wrote:mozda postoji ali jos uvijek u malom broju, najveca kriticna masa bi trebala biti medju studentima, medjutim do sada su (ne svi ali vecina) truba, izborni rezultati u rs-u i hercegovini pokazuju kolika je ta kriticna masa i zelja za promjenom, najteze je pokrenuti ove pasivne uljuljkane u siviloOptimus Prime wrote:
Podcjenjujes nas!
- ultima_palabra
#1625 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bacaš floskule... ja nisam spomenio fašizam, radikalizam, desničarenje niti bilo šta što mi imputiraš.torcida wrote:teške izraze koristite...nije ni čud(n)o što druga strana zauzima gard pri svakoj strelici odaslanoj iz rajvosa.ultima_palabra wrote: Ne znam, ja mislim da su se iskristalisale dvije politike, jedna za BiH, a jedna protiv... i nema sjedenja na dvije stolice, ako pokušaš to, prođeš kao NSNaravno da su svi dobrodošli u prvi tabor, ali SDP ne može kompromitirati osnove svoje politike da bi pridobio 1-2% glasača iz Herceg-srpske... mnogobrojnim primjerima dokazano da ne pije vodice.
dakle, sa moje točke gledišta...a evo komentirat ću južniju situaciju ne ulazeći u viđenje 2 ent., nitko ne radi državi o glavi..niti je sporan naziv države..njena obilježja, datumi, značenje i ostali sinonimi....već isključivo unutarnje uređenje!
ne može biti fašista niti radikalan element onaj pojedinac-grupacija koja se bori za svoj status i svoja prava na demokratski način...shvatite već jednom da postoji lice i naličje jedne te iste medalje...i da ona druga strana ako se ne slaže sa ideologijom većine, nije po defaultu desničarski orijentirana.
uvažavanje, kompromis, tolerancija, razgovor....tri naroda, tri vjere, tri identiteta....kako možete očekivati da će jednostrane odluke biti blagoslovljene bez uvažavanja stava onog drugog...trećeg?
Spomenuo sam da su HDZ-ovi protiv BiH... jel ti misliš da nisu? A zašto onda ulaze u predizborne i postizborne saveze sa rušiocima države? Zašto u zapadnoj Hercegovini Dodik ima status poluboga?
Koliko znam, Hrvati su zabrinuti za svoj status u Federaciji... nešto od toga je opravdano, a nešto je pretjerivanje. Zar nije logično da dogovorom sa Bošnjacima pokušaju naći način da se taj status popravi? Umjesto toga, oni idu Dodiku i sakrivaju se pod njegove skute, kao da im on može nešto pomoći. To je namjerno guranje prsta u oko Sarajevu i normalno da će isprovocirati reakciju... sjećaju se svi ovdje dobro i Karađorđeva i 1993. i svi su osjetiljivi kad im srpska i hrvatska politika zajedno rade o glavi.
Na kraju će i Čović i ostala HDZ bratija se uhvatiti noge iz BiH, a hrvatski narod će plaćati cijenu njihove politike.