IRAN

Post Reply
Jazz_Junkie

#1601 Re: IRAN

Post by Jazz_Junkie »

Apsurdno shvacanje politike, ili pak neshvacanje, pojedinih nam zeli kazati kako za iranski narod postoje samo dvije opcije: klerofasisti (sto oni tumace kao slobodu i nezavisnost) ili americko vazalstvo. U tome se uvijek primjecuje licemjerstvo islamista i laznih prijatelja Iranaca ili Palestinaca, koji bi jedno represivno stanje (u slucaju Palestinaca) zamijenili samo drugim.
madner

#1602 Re: IRAN

Post by madner »

Meni je najapsurdnije kada Bosanci pocnju pljuvat USA. Zemlja koja je nama vise valjala od onih nasih izabranih vodja.
black

#1603 Re: IRAN

Post by black »

...

Washingtonska licemjerna politika

Washington je odlučio preuzeti iranske demonstracije kako bi unaprijedio svoju strategiju „promjene režima“ u Iranu, te promijenio mišljenje svijeta o sebi nakon debakla američke politike u Egiptu i tunisu, a iznad svega zbog odgovornosti podržavanja diktatorskih režima poput Mubarakovog i Ben Alijevog.

U svome govoru od utorka, predsjednik Obama je rekao da je „ironično da iranski režim proslavlja ono što se dogodilo u Egiptu“, tvrdeći da su iranske vlasti „djelovale suprotno od onoga što se događalo u Egiptu“, koristeći represiju protiv demonstranata. Činjenica da su stotine Egipćana ubijene u ustanku protiv Mubaraka, a još hiljade njih povrijeđeno, zatvoreno i mučeno, nije spomenuto u službenom američkom stajalištu o egipatskom „demokratskom pokretu.“ U nekoliko navrata, Obama je hvalio egipatsku vojsku finansiranu od strane SAD, istu ona koja je preuzela kontrolu nad državom i sada nastoji razbiti štrajkove i proteste.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je u svome govoru u ponedjeljak osudila Iran zbog represije nad demonstrantima, optužujući Teheran za „licemjerstvo“ zbog podržavanja protesta u Egiptu, dok ih istovremeno zabranjuje u Iranu. Pri tome je ponovila podršku Washingtona „univerzalnim ljudskim pravima iranskog naroda“.

Ono što primjetno nedostaje njenim ocjenama jeste spominjanje bilo kakvih prava za ljude koji demonstriraju protiv ostatka proameričkih bliskoistočnih diktatora i monarha u državama kao što su Jemen, Bahrein, Jordan i Saudijska Arabija.

Dok zbacivanje iranske vlade i njena zamjena režimom direktno subordiniranim interesima SAD, ostaje strateški cilj američkog imperijalizma, Washington bi uzdizanje izvornog iranskog radničkog pokreta, dakle izazov s lijeva, a ne s desna, tretirao istom količinom neprijateljstva koje gaji naspram nezavisne radničke borbe u Tunisu, Egiptu i državama širom regiona.

Bill Van Auken (WSWS)
NIN

#1604 Re: IRAN

Post by NIN »

mir-vama wrote:
GOLFER wrote:Image

Neka ga Allah nagradi i da Irancima da snage da pobijede ove neprijatelje, smutljivce i zlocince, i one unutrasnje i one vanjske...

Iranci e veliki narod i nece dopustiti da padnu pod robiju ni USA ni Izraela a ni nekih domacih NEPRAVEDNIKA pa makar i sam Ahmediedzad bio takav... Izdrzali su vise o 30 godina raznoraznih napada i sankcija izdrzat ce ako Bog da uz Boziju pomoc jos 30... Ja im zelim puno snage, mudrosti i sloge u njihovim zivotima i napretku.
amin!
Vidim, ovdje na politici pojedini se 'bajagi satrase u podrsci narodu Irana dok isti ti likovi na religiji ne znaju sta bi od mrznje i netrpeljivosti prema istom tom narodu jer su, jebiga, siiti. Iranci su im ovdje braca dok su tamo na religiji otpadnici, kjafiri, sektasi, idolopoklonici, najgori, 'vaki, 'naki, ... , a vecina ih ne zna Iran nac' ni na mapi, da ne spominjem globus.

Pa ti sad budi pametan... :roll:
bogoljub

#1605 Re: IRAN

Post by bogoljub »

Licemjerna politika zapada.

Kada su u pitanju protesti u Egiptu, sada u Bahrejnu zapad poziva demonstrante na suzdržanost,
Kada su u pitanju tzv. ''protesti'' u Iranu, pozivaju narod da se pridruži.

To je krajnje licemjerstvo!
Ustvari protesti u Iranu uopšte nisu protesti. To je grupa koja nikad ne prelazi prag 1000 osoba.
Volja naroda Irana je sasvim nešto drugo. Pogledajmo odgovor naroda. Danas su pravi protesti naroda poslije džume namaza, koji traži da se predvodnici fitne kazne najgorom kaznom, TO JE ZAHTJEV naroda. Na ovim protestima su prisutni milioni ljudi širom zemlje. Narod već odavno traži od najvišeg suda Irana da kazni predvodnike smutnje, vidjet će mo, da li će udovoljiti želji naroda.
bogoljub

#1606 Re: IRAN

Post by bogoljub »

NIN wrote:
mir-vama wrote:

Neka ga Allah nagradi i da Irancima da snage da pobijede ove neprijatelje, smutljivce i zlocince, i one unutrasnje i one vanjske...

Iranci e veliki narod i nece dopustiti da padnu pod robiju ni USA ni Izraela a ni nekih domacih NEPRAVEDNIKA pa makar i sam Ahmediedzad bio takav... Izdrzali su vise o 30 godina raznoraznih napada i sankcija izdrzat ce ako Bog da uz Boziju pomoc jos 30... Ja im zelim puno snage, mudrosti i sloge u njihovim zivotima i napretku.
amin!
Vidim, ovdje na politici pojedini se 'bajagi satrase u podrsci narodu Irana dok isti ti likovi na religiji ne znaju sta bi od mrznje i netrpeljivosti prema istom tom narodu jer su, jebiga, siiti. Iranci su im ovdje braca dok su tamo na religiji otpadnici, kjafiri, sektasi, idolopoklonici, najgori, 'vaki, 'naki, ... , a vecina ih ne zna Iran nac' ni na mapi, da ne spominjem globus.

Upravu si 100 %
To je posljedica zabluda, predrasuda i krivog informisanja.
Zašto je tako teško trezvene glave analizirati Šijtski islam!? Racionalno analiziranje bi dalo sasvim konkretne činjenice kada je u pitanju Politički islam tj. Šijtski islam. To je najopsaniji Islam za njegove neprijatelje. Kakvi talibani, kakvi bakraći!
zonbirile

#1607 Re: IRAN

Post by zonbirile »

najjebenije se kriti iza naroda.Narod sve trpi,kao amorfna kategorija,bez persinoficirane odgovornosti zgodan za sve.Tako je jedan narod želio istrebiti drugi,sve narod,nisu pojedinci :x
GOLFER

#1608 Re: IRAN

Post by GOLFER »

NIN wrote:
mir-vama wrote:

amin!

Upravu si da pojedini forumasi SIJE cak ne smatraju muslimanima, ali ja te takve nisam vidoo na ovoj temi. Ja licno vidim sve muslimane kao bracu pa i sije, vjerujemo u 1 Boga, Bozijeg poslanika, Kur'an, sudnji dan, meleke, namaz obavljamo, zekat dajemo i hadz obavljamo dakle nikakve razlike... sada sto neke grupice daju sebi za pravo da odredjuju ko je koliki vjernik i ko bolje a ko pogresije vjeruje to je neka druga tema kojom ja ne zelim da se bavim...
cikafe

#1609 Re: IRAN

Post by cikafe »

arzijini klonovi :lol:
zonbirile

#1610 Re: IRAN

Post by zonbirile »

cikafe wrote:arzijini klonovi :lol:
------------------------------------------------------
najnovija ubleha ,može se reći preporuka,da ne čestitaju kjafirima njihove blagdane.Još malo nosiće vijence bijelog luka oko vrata protiv D.Mraza
potpuni stranac

#1611 Re: IRAN

Post by potpuni stranac »

zonbirile wrote:
najnovija ubleha ,može se reći preporuka,da ne čestitaju kjafirima njihove blagdane.Još malo nosiće vijence bijelog luka oko vrata protiv D.Mraza
šefe, a jel tebi mnogo smeta iran?
zonbirile

#1612 Re: IRAN

Post by zonbirile »

potpuni stranac wrote:
zonbirile wrote:
šefe, a jel tebi mnogo smeta iran?
---------------------------------------------------
takvim glupostima samo potvrđujete svoje opšte nerazumijevanje stvari.Bojim se da mi ne otpadne koliko sam puta ponovio ,da me boli qurac za Iran.Smetaju mi nebuloze i zasljepljenost,hinjeni patriotizam,vjerski panislamizam i sl. gluposti,kao atributi pravovjernosti i aduti diskusije.
bogoljub

#1613 Re: IRAN

Post by bogoljub »

Odgovorno tvrdim da ZONBIRILE uopšte ga Iran ne interesuje! :lol: :lol: :lol:
black

#1614 Re: IRAN

Post by black »

zonbirile wrote: takvim glupostima samo potvrđujete svoje opšte nerazumijevanje stvari.Bojim se da mi ne otpadne koliko sam puta ponovio ,da me boli qurac za Iran.Smetaju mi nebuloze i zasljepljenost,hinjeni patriotizam,vjerski panislamizam i sl. gluposti,kao atributi pravovjernosti i aduti diskusije.

a ti kao razumijes :lol: veliki "poznavalac", eto ti gore isjecak od van aukena, vjerovatno i on 'nerazumije' i ti bi mu trebao pojasniti, to sta tebi smeta vise i ptice na grani znaju :mrgreen:
potpuni stranac

#1615 Re: IRAN

zonbirile wrote:[q
takvim glupostima samo potvrđujete svoje opšte nerazumijevanje stvari.Bojim se da mi ne otpadne koliko sam puta ponovio ,da me boli qurac za Iran.Smetaju mi nebuloze i zasljepljenost,hinjeni patriotizam,vjerski panislamizam i sl. gluposti,kao atributi pravovjernosti i aduti diskusije.
a jel ti smetaju neokolonijalizam, globalizacija, svijetska vlada, pljačka, ubijanje, "demokratija", svijetska banka..............

ne misliš li da je u najmanju ruku neumjesno zabadati nos u tuđe dvorište i priželjkivati agresiju na nekoga ko se eto tebi ne sviđa?

kakav god bio iran je nesebično pomogao BiH u momentima kada je trebala nestati, za razliku od bjelosvijetskih demokrata. no, tvoj je problem izgleda što si bio od onih koji su težili raspadu bih?
severin

#1616 Re: IRAN

Post by severin »

zonbirile wrote:
nekom kome je stalo do naroda nece ovako sigurno pisati..
ahh to licemjerstvo je cudo 8-)
Last edited by severin on 18/02/2011 12:24, edited 1 time in total.
zonbirile

#1617 Re: IRAN

Post by zonbirile »

bogoljub wrote:Odgovorno tvrdim da ZONBIRILE uopšte ga Iran ne interesuje! :lol: :lol: :lol:
---------------------------------------------
prvo,napisao bih na tvom mjestu,smisleniju rečenicu,ali shvatio sam.Interesuje me tema Iran,ali u gore navedenom smislu.Tvrdnje kojekakvih analitičara,znalaca i životnih praktikanata iranskog društvenog života u meni izazivaju osječaj žaljenja i očaja i samo je to razlog da se javljam.
@black
ni jednom riječju nisam tvrdio da sam poznavalac Irana i njegove tradicije,kulture,konačno ni drugi,svi mi c/p kojekakve postove,ali POZNAJEM ljudsku glupost imanentnu ovim prostorima i pojedinim forumašima na ovoj i sl. temama.Jednostavno svaka ovakva i sl.tema je poziv na homogenizaciju,"branjenje" na posljednjoj liniji odbrane vjere,nacije,ideala,tradicije....koje u osnovi niko ne ne napada,ali su zgodan argument u vođenju jalove diskusije.
zonbirile

#1618 Re: IRAN

Post by zonbirile »

potpuni stranac wrote:
zonbirile wrote:[q
a jel ti smetaju neokolonijalizam, globalizacija, svijetska vlada, pljačka, ubijanje, "demokratija", svijetska banka..............

ne misliš li da je u najmanju ruku neumjesno zabadati nos u tuđe dvorište i priželjkivati agresiju na nekoga ko se eto tebi ne sviđa?

kakav god bio iran je nesebično pomogao BiH u momentima kada je trebala nestati, za razliku od bjelosvijetskih demokrata. no, tvoj je problem izgleda što si bio od onih koji su težili raspadu bih?
----------------------------------------------------
ma i za tvoja nabrojanja pitanja,zaboli me.Ostalo,navedi mi postove,gdje ja priželjkujem agresiju,raspad BiH.Upravo takvo pisanje,inputiranje nebuloza i sl.gadosti je ono što iritira.E da vam je ljepote,pa da na osnovu tvog posta,neko mi zakuca na vrata i proguta me mrak.
bogoljub

#1619 Re: IRAN

Post by bogoljub »

zonbirile wrote:
bogoljub wrote:Odgovorno tvrdim da ZONBIRILE uopšte ga Iran ne interesuje! :lol: :lol: :lol:
---------------------------------------------
prvo,napisao bih na tvom mjestu,smisleniju rečenicu,ali shvatio sam.Interesuje me tema Iran,ali u gore navedenom smislu.Tvrdnje kojekakvih analitičara,znalaca i životnih praktikanata iranskog društvenog života u meni izazivaju osječaj žaljenja i očaja i samo je to razlog da se javljam.
@black
ni jednom riječju nisam tvrdio da sam poznavalac Irana i njegove tradicije,kulture,konačno ni drugi,svi mi c/p kojekakve postove,ali POZNAJEM ljudsku glupost imanentnu ovim prostorima i pojedinim forumašima na ovoj i sl. temama.Jednostavno svaka ovakva i sl.tema je poziv na homogenizaciju,"branjenje" na posljednjoj liniji odbrane vjere,nacije,ideala,tradicije....koje u osnovi niko ne ne napada,ali su zgodan argument u vođenju jalove diskusije.
Zašto onda diskutuješ o nečemu što dovoljno ne poznaješ, to nije baš neka dobra odlika diskutanta!
zonbirile

#1620 Re: IRAN

Post by zonbirile »

severin wrote:
zonbirile wrote:
-------------------------------------------------------
kako se zove narod koji slavi D.Mraza.Mrazovci?Joj izvini,ti si mislio na narod koji bi tamanio Mrazovce.Hajde saberi se,definiši lijepo o kom narodu bi razglabao u kontekstu D,Mraza i skoro zaboravih,bijelog luka.
potpuni stranac

#1621 Re: IRAN

zonbirile wrote:[
@black
nije šefe tako, i ti si sklon podvaljivanju. iran je pomogao bosni i bosancima pomogao kada je najpotrebnije bilo, bosanci mu sada uzvraćaju onako kako mogu, simpatijama. e sad, to što si ti najvjerovatnije bio na ONOJ strani razumljivo mi je što drugačije razmišljaš.

nadalje, bosancima je dosta siledžija koji pljačkaju i otimaju pod plaštom branjenja nejači, demokratije, uvođenja ravnopravnosti...............
zonbirile

#1622 Re: IRAN

Post by zonbirile »

potpuni stranac wrote:
zonbirile wrote:[
@black
nije šefe tako, i ti si sklon podvaljivanju. iran je pomogao bosni i bosancima pomogao kada je najpotrebnije bilo, bosanci mu sada uzvraćaju onako kako mogu, simpatijama. e sad, to što si ti najvjerovatnije bio na ONOJ strani razumljivo mi je što drugačije razmišljaš.

nadalje, bosancima je dosta siledžija koji pljačkaju i otimaju pod plaštom branjenja nejači, demokratije, uvođenja ravnopravnosti...............
--------------------------------------------------------------
opet rekoh,postaj i obrazloži sve moje podvale,na onoj strani nisam bio,a ne bih prozivao ko je koliko daou borbi.Odvikni se kvalifikacija i unaprijed,uglavnom lošeg zaključivanja.O pomoći Irana,pa kao i ostali.Prestani se kriti iza naroda Bosne,iznosi svoj stav,a i ravnopravnost???
severin

#1623 Re: IRAN

Post by severin »

ahh to licemjerstvo je cudo 8-)[/quote]
kako se zove narod koji slavi D.Mraza.Mrazovci?Joj izvini,ti si mislio na narod koji bi tamanio Mrazovce.Hajde saberi se,definiši lijepo o kom narodu bi razglabao u kontekstu D,Mraza i skoro zaboravih,bijelog luka.[/quote]

ma nebitno .. sto je tesko ostaviti muslimane da sami sebi uredjuju kako oni hoce svoje zemlje i naravno ni da se oni ne petljaju u tudje a ne toliko biti bezobrazan pa jos i sankcije navalaiti ...
eto pitam te dal je moguce da ih ameri ostave na miru da kazu vasa dvoriste uredjujte ga sami samo nas ne dirajte?
zonbirile

#1624 Re: IRAN

Post by zonbirile »

severin wrote:nekom kome je stalo do naroda nece ovako sigurno pisati..
kako se zove narod koji slavi D.Mraza.Mrazovci?Joj izvini,ti si mislio na narod koji bi tamanio Mrazovce.Hajde saberi se,definiši lijepo o kom narodu bi razglabao u kontekstu D,Mraza i skoro zaboravih,bijelog luka.[/quote]

ma nebitno .. sto je tesko ostaviti muslimane da sami sebi uredjuju kako oni hoce svoje zemlje i naravno ni da se oni ne petljaju u tudje a ne toliko biti bezobrazan pa jos i sankcije navalaiti ...
eto pitam te dal je moguce da ih ameri ostave na miru da kazu vasa dvoriste uredjujte ga sami samo nas ne dirajte?[/quote]
----------------------------------------
jarane,ja razumijem zašto je teško i to kad kažem pogrešno se tumači-INTERS.Sve ostalo je prdomahovina i prazna priča,još kada se sveda na ličnu netrpeljivost,ispada smiješno.
zonbirile

#1625 Re: IRAN

Post by zonbirile »

severin wrote:nekom kome je stalo do naroda nece ovako sigurno pisati..

eto pitam te dal je moguce da ih ameri ostave na miru da kazu vasa dvoriste uredjujte ga sami samo nas ne dirajte?[/quote]
----------------------------------------
jarane,ja razumijem zašto je teško i to kad kažem pogrešno se tumači-INTERS.Sve ostalo je prdomahovina i prazna priča,još kada se sveda na ličnu netrpeljivost,ispada smiješno.
Post Reply