CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SaljevamStravu

#1601 Re: CARINA U BiH

Post by SaljevamStravu »

Nefs-i Mulhima wrote:
SaljevamStravu wrote: (da se zahvalim prvo na odgovoru i pristojnosti)
izvini nisam razumio najbolje, od ukupne cijene (zajedno sa postarinom 101,92) si izvukao zbir vise postotaka ( postotak na carinu + PDV 17% + psototak na ovo+ na ono) ????
Nema na cemu.

((((Cijena + postarina) + na to ide carina ) + na sve ovo pdv ) + 1% carinske evidencije na sve ovo ) + cirka 10KM manipulativnih troskova = ukupna cijena

Inace, evo opet u exelu sto sam pravio za carine, da posluziti :)

https://www.dropbox.com/s/ghblhwdpr5urz3z/carine.xlsx

Doduse nisam stavio funte, jer do sada nisam imao potrebe za tim.
Svaka cast, stvarno cijenim trud :thumbup: jel pdv, carinu, carinske evidencije izvode iz same cijene proizvoda ili cijene proizoda u zbiru sa postarinom?
ja drzave, uzeli bi i suzu iz oka da mogu :twisted:
anonimnaosoba

#1602 Re: CARINA U BiH

Post by anonimnaosoba »

Cijena+poštarina
Kofer

#1603 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

Jeli istina da se do 100 km ne carini?? :?
motorola01

#1604 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Kofer wrote:
zbrgbl wrote:Evo da podjelim svoje iskustvo sa dhl-om i sportdirectom. Prije 4 dana sam platio robu sa sportdirecta, ukupna vrijednost sa postainom 95eura, i znao sam da ce roba proci proces carine i pdva, sto bi na tu vrijednost trebalo iznostiti nekih 50km, sto je i prihvatljiva cijena. Za siping je pisalo Internation Air Service, nigdje nije bio pomenut dhl, tek kada su mi poslali mail sa tracknig numberom da mogu pratiti kretanje paketa sam shvatio da je to poslano dhl-om, i to dhl expresom, kao da sam ja negdje naveo da mi je hitno i da mora da stigne za 2 dana :roll: Juce sam dobio poziv od sluzbenice dhla iz banja luke, kaze imamo informaciju da treba da stigne paket na vase ime na aerodrom u sarajevo, pa nam posaljite kopiju licne karte, order confirmation i pojedinacno za svaki predmet sta je, majica sorc ili slicno( ne znaju ljudi engleski :-) ). I posto sam ovih dana malo citao o tome kako dhl dere ljude, a i drug mi je rekao da bi na tu cijenu od 190km trebalo biti nekih 100tinjak km carine, pdva i njihovih usluga carinjenja i posaljem mail toj zaposlenici da pitam za cijenu njihovih usluga, da sam cuo da svoje nekakve usluge naplacuju 40km, ona mi salje sledece:
Od prije nekih dva mjeseca sve posiljke za fizicka lica se carine po istoj proceduri kao za pravna /document u prilogu/ na carinsku deklaraciju ciji su troskovi izrade 53,90 KM - taxa 20 KM, provizija na taxu 0,5 KM, prijava i pregled robe 20 KM + PDV, bankarska garancija 10 KM/.
Dakle, ovi troskovi nisu nesto sto naplacuje DHL, nego carina, odnosno drzava BIH.

E sad se ja pitam u kakvoj to drzavi zivimo, gdje na robu od 190km trebam po ovim ciframa patit jos 110km carine, i kome se ja sad mogu zaliti zato sto od strane sportdirecta nigdje nisam bio obavjesten da salju to kurirskom sluzbom a ne drzavnom postom, i da mogu imati nekakvih dodatnih izdataka sto se transporta tice? Kako je moguce da ako sam za siping naveo grad banja luku i svoju adresu, ta roba ne stize u banja luku na carinjenje, vec ostaje na aerodromu u sarajevu? i da li neko zna , posto mi je doticna rekla ako odbijem da platim to i da oni carine da ce paket biti poslan nazad, da li ce mi sportdirect vratiti novac i koji dio?
Majketi bolje da si ovdje kupio,bar netrebaš čekati odmah je dostupno.

Možda je jeftinije tamo ali kada platiš sva carinska sranja dođe te isto ko i ovdje.
Kako drzava moze naplatiti taxu od 20KM kao i pravnom licu (ovo ti je odluka direktora DHL, Fedexa i UPS-a(?)-njihov interni dogovor) koji uvozi robe za 100 000KM i tebe koji uvozis za 100 eura?
Takodjer slicno pitanje ide i za ovaj pregled koji naplacuju 20KM. Znaci ne trazi drzava to od njih nego su to oni sami dogovorili izmedju sebe. Reci cu ti isto to sam rekao vec nekoliko puta i drugima; posalji mail sjedistu DHL u EU sa printscreen-om svih racuna (vrijednost paketa i naravno ono najvaznije, vrijednost usluge bosanske ispostave DHL-a) pa da vidis sta ce ti odgovoriti.
motorola01

#1605 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Kofer wrote:Jeli istina da se do 100 km ne carini?? :?
Do 50KM.
Nefs-i Mulhima

#1606 Re: CARINA U BiH

Post by Nefs-i Mulhima »

SaljevamStravu wrote: Svaka cast, stvarno cijenim trud :thumbup: jel pdv, carinu, carinske evidencije izvode iz same cijene proizvoda ili cijene proizoda u zbiru sa postarinom?
:)

Ide na cijenu +postarinu, stim uzmi u obzir da je ovaj obracun u excellu napravljen za nasu postu. Za DHL i ostale je drugacije jer oni uzimaju dodatne taxe i naknade za svoje "usluge", zako da cijena zna narast za jos 50tak KM.
Koliko sam ja upoznat do 50KM je al sam nacuo da neki govore 100KM. Nisam upucen jos uvijek niti sam probao tako da nez. Orjentir nek ti bude 50KM.

Inace DHL izbjegavati i ostale privatnike. Jeste "nesigurnije" preko poste, medutim, ako su vece vrijednosti u pitanju dokaz o preuzimanju robe je potpis i jmbg koji se daje prilikom preuzimanja iste. Tako da ne moze neko treci prezuzeti robu, a taj dokaz se salje prodavcu i ostaje u registru.
daramo

#1607 Re: CARINA U BiH

Post by daramo »

Pa ima li iko provjerene podatke da je dignuto na 100 KM, pošto bih odmah naručio jedan android mobitel?

Koliko ja znam po zakonu je 50 KM i to sam davno čitao, gdje ste dobili informacije da je nešto u međuvremenu mijenjano?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1608 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Nije i ne znam odakle vam se te informacije svako malo pojave.

Sent from my SGH-I997 using Tapatalk 2
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1609 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

motorola01 wrote:
Kofer wrote:
zbrgbl wrote:Evo da podjelim svoje iskustvo sa dhl-om i sportdirectom. Prije 4 dana sam platio robu sa sportdirecta, ukupna vrijednost sa postainom 95eura, i znao sam da ce roba proci proces carine i pdva, sto bi na tu vrijednost trebalo iznostiti nekih 50km, sto je i prihvatljiva cijena. Za siping je pisalo Internation Air Service, nigdje nije bio pomenut dhl, tek kada su mi poslali mail sa tracknig numberom da mogu pratiti kretanje paketa sam shvatio da je to poslano dhl-om, i to dhl expresom, kao da sam ja negdje naveo da mi je hitno i da mora da stigne za 2 dana :roll: Juce sam dobio poziv od sluzbenice dhla iz banja luke, kaze imamo informaciju da treba da stigne paket na vase ime na aerodrom u sarajevo, pa nam posaljite kopiju licne karte, order confirmation i pojedinacno za svaki predmet sta je, majica sorc ili slicno( ne znaju ljudi engleski :-) ). I posto sam ovih dana malo citao o tome kako dhl dere ljude, a i drug mi je rekao da bi na tu cijenu od 190km trebalo biti nekih 100tinjak km carine, pdva i njihovih usluga carinjenja i posaljem mail toj zaposlenici da pitam za cijenu njihovih usluga, da sam cuo da svoje nekakve usluge naplacuju 40km, ona mi salje sledece:
Od prije nekih dva mjeseca sve posiljke za fizicka lica se carine po istoj proceduri kao za pravna /document u prilogu/ na carinsku deklaraciju ciji su troskovi izrade 53,90 KM - taxa 20 KM, provizija na taxu 0,5 KM, prijava i pregled robe 20 KM + PDV, bankarska garancija 10 KM/.
Dakle, ovi troskovi nisu nesto sto naplacuje DHL, nego carina, odnosno drzava BIH.

E sad se ja pitam u kakvoj to drzavi zivimo, gdje na robu od 190km trebam po ovim ciframa patit jos 110km carine, i kome se ja sad mogu zaliti zato sto od strane sportdirecta nigdje nisam bio obavjesten da salju to kurirskom sluzbom a ne drzavnom postom, i da mogu imati nekakvih dodatnih izdataka sto se transporta tice? Kako je moguce da ako sam za siping naveo grad banja luku i svoju adresu, ta roba ne stize u banja luku na carinjenje, vec ostaje na aerodromu u sarajevu? i da li neko zna , posto mi je doticna rekla ako odbijem da platim to i da oni carine da ce paket biti poslan nazad, da li ce mi sportdirect vratiti novac i koji dio?
Majketi bolje da si ovdje kupio,bar netrebaš čekati odmah je dostupno.

Možda je jeftinije tamo ali kada platiš sva carinska sranja dođe te isto ko i ovdje.
Kako drzava moze naplatiti taxu od 20KM kao i pravnom licu (ovo ti je odluka direktora DHL, Fedexa i UPS-a(?)-njihov interni dogovor) koji uvozi robe za 100 000KM i tebe koji uvozis za 100 eura?
Takodjer slicno pitanje ide i za ovaj pregled koji naplacuju 20KM. Znaci ne trazi drzava to od njih nego su to oni sami dogovorili izmedju sebe. Reci cu ti isto to sam rekao vec nekoliko puta i drugima; posalji mail sjedistu DHL u EU sa printscreen-om svih racuna (vrijednost paketa i naravno ono najvaznije, vrijednost usluge bosanske ispostave DHL-a) pa da vidis sta ce ti odgovoriti.
Mogu tako jer smo im mi dozvolili.

Sent from my SGH-I997 using Tapatalk 2
KID

#1610 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

Ljudi, prije nego što bilo šta planirate da uvezete, predlažem Vam da se dobro raspitate i da se tek onda upustite u tu avanturu... A ako nešto ne znate predlažem pojedinim osobama da ne pričaju gluposti kao npr. da su DHL, Fedex ili neka druga brza pošta odlučila da naplaćuju taksu od 20 KM...
Svi VI koji nešto carinite - vi ste učesnici u carinskom postupku. A da bi bili učesnici u carinskom postupku morate naći nekoga ko će Vas zastupati jer se ne možete sami pojaviti pred carinom. To mora neko da uradi umjesto Vas... A taj neko je špediter.. ni jedan špediter Vas neće besplatno zastupati... što je i logično... isto što Vas neki Advokat neće besplatno zastupati... ljudi žive od tih usluga... samo što neko te špediterske usluge naplaćuje 20KM a neko 50 ili 100KM... A taksa na uvoz se naplaćuje po svakom pojedinačnom predmetu ili po svakoj carinskoj deklaraciji i ona je propisana carinskim zakonom i iznosi 20KM... znači bez obzira na vrijednost i količinu pošiljke, bila ona 100KM ili 5000 KM vi morate platiti taksu na uvoz od 20 KM....
znači špediter će VAm fakturisati sljedeće:
Taksu na uvoz 20KM
Špeditersku uslugu za carinsko posredovanje (zavisno od špeditera: od 20 - 100KM ili više)
Iznos carine (0, 5, 10 ili 15% - zavisno od tarifnog broja proizvoda)
PDV 17%

Znači - prvo se raspitajte oko uvoza: vrijednost robe - porijeklo robe - njegov tarifni broj - pa tek onda nešto naručujte...
Evo obračun carine za ovog momka što je naručio robu sa sportdirecta

185,75 KM vrijednost robe
15% carina na obuću: 27,85KM
PDV 17%: 36,31
znači imaš ukupno 64,16KM troškova carine i PDV-a po carinskoj deklaraciji
pored toga moraš da platiš taksu na uvoz od 20KM
i moraš da platiš špediterske troškove.
Špediterski troškovi nisu isti kod svih špeditera.. Kažem, neko će vam naplatiti 20KM a neko će 100KM...
E sad sebi saberi: 64,16 + 20KM + recimo 40KM (špediterskih usluga) = 104,16KM
agent_001

#1611 Re: CARINA U BiH

Post by agent_001 »

Je li nekad, neko prodavao nešto pre ebay-a i kako ide procedura da pošalješ nekome nešto bh poštom?
un1ted

#1612 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Špediterski troškovi nisu isti kod svih špeditera.. Kažem, neko će vam naplatiti 20KM a neko će 100KM...
Hoces li ti reci da je normalno platiti sve to !? Ja vec PLATIM USLUGE DHL-u transporta, te bi tu trebali biti uracunati i spediterski troskovi jer to oni rade. Nikako ne moze biti normalno izjednacavanje takse za fizicka i pravna lica.

Zasto BHPOSTA ne naplacuje isto za fitzicka i pravna lica !? Zasto DHL u reicmo Spaniji, Italiji ili Njemackoj ne izjednaci namete za pravna i fizicka lica !?

Dok je ovaca biit ce i vune..
KID

#1613 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

un1ted wrote:
Hoces li ti reci da je normalno platiti sve to !? Ja vec PLATIM USLUGE DHL-u transporta, te bi tu trebali biti uracunati i spediterski troskovi jer to oni rade. Nikako ne moze biti normalno izjednacavanje takse za fizicka i pravna lica.

Zasto BHPOSTA ne naplacuje isto za fitzicka i pravna lica !? Zasto DHL u reicmo Spaniji, Italiji ili Njemackoj ne izjednaci namete za pravna i fizicka lica !?

Nisi u pravu... ti plaćaš troškove transporta tj. dostave a troškovi carine nisu uključeni u dostavu...
Prijatelju... kažem ti da je taksa propisana zakonom... razumiješ li zakonom....
a zakon kaze da se uz carinsku deklaraciju mora uplatiti taksa od 20KM, bio ti fizičko ili pravno lice to nije bitno... Bitno je da država uzima novac i tu nema nikakve rasprave niti logike...
I pusti ti Španiju i Italiju... ili neku drugu zemlju... naš zakon je takav...
BH pošta i DHL su nebo i Zemlja.... BH Pošta je samo pošta... a DHL u Bosni ima i svoju špediciju koja vrši posredništvo tj. zastupanje u carinskom postupku... i kada ti kao fizičko lice želiš nešto da ocariniš ti se obratiš DHL-u ili nekom drugom špediteru.... koji će ti naplatiti svoje troškove jer su oni uslužna djelatnost....
Nefs-i Mulhima

#1614 Re: CARINA U BiH

Post by Nefs-i Mulhima »

KID wrote:Nisi u pravu... ti plaćaš troškove transporta tj. dostave a troškovi carine nisu uključeni u dostavu...
Prijatelju... kažem ti da je taksa propisana zakonom... razumiješ li zakonom....
a zakon kaze da se uz carinsku deklaraciju mora uplatiti taksa od 20KM, bio ti fizičko ili pravno lice to nije bitno... Bitno je da država uzima novac i tu nema nikakve rasprave niti logike...
BH pošta i DHL su nebo i Zemlja.... BH Pošta je samo pošta... a DHL u Bosni ima i svoju špediciju koja vrši posredništvo tj. zastupanje u carinskom postupku... i kada ti kao fizičko lice želiš nešto da ocariniš ti se obratiš DHL-u ili nekom drugom špediteru.... koji će ti naplatiti svoje troškove jer su oni uslužna djelatnost....
Molim link prema zakonu ili nekoj direktivi.

Unaprijed hvala.
KID

#1615 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

Nefs-i Mulhima wrote:
KID wrote:Nisi u pravu... ti plaćaš troškove transporta tj. dostave a troškovi carine nisu uključeni u dostavu...
Molim link prema zakonu ili nekoj direktivi.

Unaprijed hvala.
Pročešljaj malo google... nemam sad vremena... Nove takse su stupile na snagu od januara 2013. godine.. taksa sa 5KM se uvećala na 20KM... http://www.nezavisne.com/posao/privreda ... 72405.html
To ti je: "Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim taksama"
Kofer

#1616 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

Nefs-i Mulhima wrote:
SaljevamStravu wrote: Svaka cast, stvarno cijenim trud :thumbup: jel pdv, carinu, carinske evidencije izvode iz same cijene proizvoda ili cijene proizoda u zbiru sa postarinom?
:)

Ide na cijenu +postarinu, stim uzmi u obzir da je ovaj obracun u excellu napravljen za nasu postu. Za DHL i ostale je drugacije jer oni uzimaju dodatne taxe i naknade za svoje "usluge", zako da cijena zna narast za jos 50tak KM.
Koliko sam ja upoznat do 50KM je al sam nacuo da neki govore 100KM. Nisam upucen jos uvijek niti sam probao tako da nez. Orjentir nek ti bude 50KM.

Inace DHL izbjegavati i ostale privatnike. Jeste "nesigurnije" preko poste, medutim, ako su vece vrijednosti u pitanju dokaz o preuzimanju robe je potpis i jmbg koji se daje prilikom preuzimanja iste. Tako da ne moze neko treci prezuzeti robu, a taj dokaz se salje prodavcu i ostaje u registru.
Te expresne službe jako masno naplaćuju.

Najbolja je obična pošta jeftina i dobra.

A je malo nesigurno preko pošte ali štaje tu je,jbg-a bolje i to nego da ti masno naplate dhl i ostali expresni servisi.
Kofer

#1617 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

un1ted wrote:

Država je nikakva,dopustili smo sve da rade,briga ih dadnu ti fakturu pa ti plati ako ne ode pošiljatelju.
motorola01

#1618 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

KID wrote:
un1ted wrote:

Nisi u pravu... ti plaćaš troškove transporta tj. dostave a troškovi carine nisu uključeni u dostavu...
Zasto onda BHP ne naplacuje svoju uslugu carinjenja? Znaci narucis patike iz USA, jedne stignu preko drzavne poste, a druge preko DHL-a. I jedne i druge idu na carinu jer visestruko prevazilaze limit za uvoz.

Za jedne platis DHL-u 50 i kusur maraka start, dok kod poste platis nekoliko KM ili porez i carinu, nigdje troskova carinjenja??? Mozes li ovo objasniti?
Informacija o dogovoru one 2-3 firme, a u vezi zauzimanja stava o visestrukom guljenju je iz jedne od tih firmi, odnosno radnika koji rade direktno na uvozu!
Te firme ucestvuju u dobiti od naseg placanja postarine i isporuke na kucnu adresu sa nekih 20-30 posto od visine postarine.
motorola01

#1619 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Zaboravih reci nesto i u vezi ove takse koja je povecana sa 5 na 20KM. Oni ( spediteri) mogu vrsiti i grupno carinjenje robe koja je stigla za privatna lica i tako smanjiti troskove "uvoznicima"( da hoce), ali tako bi jel, radili protiv sebe i zato svima naplacuju po 20KM po pisljivom paketicu ili sleperu.

Ja sam odavno prestao narucivati sve sto ide preko ovi privatnih distributera.
Steph

#1620 Re: CARINA U BiH

Post by Steph »

Nema previše veze sa temom ali da ne otvaram novu pa ću pitati ovdje.

Ima li neko iskustva sa slanjem paketa u USA? Kakva je procedura itd. Hvala unaprijed na odgovorima.
KID

#1621 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

motorola01 wrote:Zaboravih reci nesto i u vezi ove takse koja je povecana sa 5 na 20KM. Oni ( spediteri) mogu vrsiti i grupno carinjenje robe koja je stigla za privatna lica i tako smanjiti troskove "uvoznicima"( da hoce), ali tako bi jel, radili protiv sebe i zato svima naplacuju po 20KM po pisljivom paketicu ili sleperu.

Ja sam odavno prestao narucivati sve sto ide preko ovi privatnih distributera.
Opet pricate gluposti... Grupno prijavljivanje tj. Zbirni transport se moze prijavljivati samo na ulazu u drzavu kada se pravi provozna zbirna prijava do konacnog mjesta carinjenja... A na konacnom odredistu se vrsi pojedinacno prijavljivanje po svakoj posebnoj firmi jer svaka firma ima svoj pdv broj...

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
motorola01

#1622 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Ne moze zbirna na sarajevskom aerodromu jer roba ulazi u drzavu avionskim putem? Govorimo od privatnim licima i uvozu jednog paketa (patike, majica nebitno).
KID

#1623 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

motorola01 wrote:Ne moze zbirna na sarajevskom aerodromu jer roba ulazi u drzavu avionskim putem? Govorimo od privatnim licima i uvozu jednog paketa (patike, majica nebitno).
A jesi ti pametnjakovic... pa de malo ukljuci taj mozak... zasto postoji pdv broj...

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
motorola01

#1624 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Opet informacija od speditera da mogu uraditi zbirno carinjenje za privatna lica.
KID

#1625 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

motorola01 wrote:Opet informacija od speditera da mogu uraditi zbirno carinjenje za privatna lica.
Evo druže stojim ti na raspolaganju... Pitaj me šta god želiš i ja ću vrlo rado pomoći svakome od Vas..
Koliko mi to bude slobodno vrijeme dozvoljavalo....
Šta god te interesuje oko carinjenje i carinske procedure, tarifnih brojeva, carinske stope itd..itd..
ja sam špediter... istina ne radim u Sarajevu nego u jednom drugom gradu i koliko mogu odgovorit ću Vam na sva pitanja koja Vas muče... Carinski Zakon i procedura carinjenje je u čitavoj državi ista i ne može se razlikovati npr. u Tuzli ili u Sarajevu.. ... a vjerovatno Vas u Sarajevu udaraju po ušima DHL-ovci i drugi špediteri jer ipak može se reći da drže monopol kada je riječ o avionskom transportu... Ne mogu da ulazim u njihove cijene. Mada se o špediterskim uslugama uvijek može razgovarati i zato Vam svima predlažem prije nego što naručite robu... raspitajte se oko kompletne carinske procedure... nazovite DHL i sve ih pitajte... Svako normalan Vam mora dati informaciju vezanu za carinjenje... :)
Post Reply