Kviz "Književnost"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
sadmire

#1601 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

ipak je bio 'laksi' od onog tvog Kineza!?
Pa tu su negdje :-D Čitala sam ''Dijanine krugove'',a za ovu drugu, iskreno , nisam ni čula do sad ,ali ide na spisak u svakom slučaju :)
"Dijanini krugovi" mi je privukla paznju zato sto je pisac muskarac a glavni lik zena koja pripovijeda u prvom licu, sa cim se do sada nisam cesto susretao pa sam iz radoznalosti poceo citati da vidim kako to izgleda i nisam se pokajao.
"Rijecko sentimentalno putovanje" sam pronasao kod tate u ormaru, valjda ju je nekad dobio na poklon, ni sam ne zna od koga!?
Ima definitivno nesto u sebi, vrijedi je procitati. Sad kad bolje razmislim, glavni lik uopce nema ime, nijednom se ne spominje!
funeral blues

#1602 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

sadmire wrote:
Pa tu su negdje :-D Čitala sam ''Dijanine krugove'',a za ovu drugu, iskreno , nisam ni čula do sad ,ali ide na spisak u svakom slučaju :)
"Dijanini krugovi" mi je privukla paznju zato sto je pisac muskarac a glavni lik zena koja pripovijeda u prvom licu, sa cim se do sada nisam cesto susretao pa sam iz radoznalosti poceo citati da vidim kako to izgleda i nisam se pokajao.
"Rijecko sentimentalno putovanje" sam pronasao kod tate u ormaru, valjda ju je nekad dobio na poklon, ni sam ne zna od koga!?
Ima definitivno nesto u sebi, vrijedi je procitati. Sad kad bolje razmislim, glavni lik uopce nema ime, nijednom se ne spominje!
Sad si me još više zainteresovao.
Evo brzinski jedno lagano : ko pjeva o sirotinji koja živi u vagonu?

Hint: Hrvatski pjesnik, rođen 1902. Napisao i pjesmu o jednoj voćki poslije kiše .
Sookie McSue

#1603 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

funeral blues wrote:
sadmire wrote:
Sad si me još više zainteresovao.
Evo brzinski jedno lagano : ko pjeva o sirotinji koja živi u vagonu?

Hint: Hrvatski pjesnik, rođen 1902. Napisao i pjesmu o jednoj voćki poslije kiše .
Dobriša Cesarić? skroz sam loše upućena u poeziju, ali voćka poslije kiše je hint nad hintovima :)
funeral blues

#1604 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Znam da jeste :D ali moram ići a odgovora nema ,pa da skratimo postupak :D i pjesma je ''Vagonaši''.
Sookie McSue

#1605 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

:D

evo mog pitanja: bračni par iz SAD - oboje su pisci; on je poznatiji (savremeni autor, čija djela često uključuju elemente krimi-romana, misterije i egzistencijalizma); ona je autorica, imeđu ostalog, sjajnog romana koji je u izdanju Lagune preveden kao "Sve što sam voleo".
funeral blues

#1606 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Siri Hustvedt i Paul Auster?

ako je tačno, prepuštam pitanje nekom drugom, nemam više vremena :)
Sookie McSue

#1607 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

jeste :-D
SinjaD

#1608 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Nabacat ću par riječi koje će vas, nadam se, asocirati na naziv romana + pisac:

alegorija, bruka stranica-cca 700, magijski realizam, Buker, nos i iks noge, iks noge i nos, društvo, nezavisnost.
Svejetorokenrol

#1609 Re: Kviz "Književnost"

Post by Svejetorokenrol »

Da nije Djeca ponoci, od Rushdie-a?
SinjaD

#1610 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Svejetorokenrol wrote:Da nije Djeca ponoci, od Rushdie-a?
:thumbup: :thumbup:
Svejetorokenrol

#1611 Re: Kviz "Književnost"

Skroz slabo stignem pratiti forum od ovih dusmana kapitalistickih, ali evo jedna od mene:

I u ovoj knjizi se spominje nos glavnog lika. Vise od toga: nos je pocetak svega.
Brojevi.
funeral blues

#1612 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Svejetorokenrol wrote:Skroz slabo stignem pratiti forum od ovih dusmana kapitalistickih, ali evo jedna od mene:

I u ovoj knjizi se spominje nos glavnog lika. Vise od toga: nos je pocetak svega.
Brojevi.
Sirano de Beržerak?
sadmire

#1613 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

funeral blues wrote:
Svejetorokenrol wrote:Skroz slabo stignem pratiti forum od ovih dusmana kapitalistickih, ali evo jedna od mene:

Brojevi.
Sirano de Beržerak?
i meni je on prvi pao na pamet, al sam ga davno citao, jos u srednjoj, pa mi asocijacija brojevi i ne govori bas previse.
Osim toga, mogao bi biti i Pinokio, a da se pominje njuh, a ne nos, to bi vjerovatno bio Parfem!
funeral blues

#1614 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

sadmire wrote:
funeral blues wrote:

Brojevi.
Sirano de Beržerak?
i meni je on prvi pao na pamet, al sam ga davno citao, jos u srednjoj, pa mi asocijacija brojevi i ne govori bas previse.
Osim toga, mogao bi biti i Pinokio, a da se pominje njuh, a ne nos, to bi vjerovatno bio Parfem!
Pa i meni su ovi brojevi nekako :-) nigdje ih ne uspijevam svrstati a da imaju veze sa nosom... skleroza :D
Svejetorokenrol

#1615 Re: Kviz "Književnost"

Stump! Zvuk klopke u koju si pala... :P Nos nije velik, vec kriv.
Ja bih se vise osvrnuo na one brojeve.
Autor djela je vjerovatno poznatiji kao dramski pisac.
Edit: nije ni Pinocchio. :)
A nije ni Parfem, jedna od mojih omiljenih knjiga, uzgred receno. :D
Svejetorokenrol

#1616 Re: Kviz "Književnost"

Jos jedan hint: Pisac je nobelovac. :)
Begam na pauzu za 10ak minuta, pa recite da li zelite odgovor ili cete jos mozgati.
sadmire

#1617 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

Svejetorokenrol wrote:Jos jedan hint: Pisac je nobelovac. :)
Begam na pauzu za 10ak minuta, pa recite da li zelite odgovor ili cete jos mozgati.
vidi ti njega, ima i pauzu a zali se na kapitaliste, cccc!?
Hintovi su ti malo siromasni, zaboravljas da je ova ekipa skleroticna!?
SinjaD

#1618 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Svejetorokenrol wrote:Jos jedan hint: Pisac je nobelovac. :)
mozgat ćemo
samo ti polako kahveniši
Svejetorokenrol

#1619 Re: Kviz "Književnost"

Pauza, ali zato mi nema kuci do 18 i kusur.

Knjiga: Jedan, nijedan i sto hiljada.
Pisac: Luigi Pirandello.

Glavni lik ulazi u krizu identiteta kad mu supruga kaze da ima malo kriv nos. On to nikad nije primjetio, ali pocinje provoditi vrijeme ispred ogledala i postepeno realizuje da je stvarno tako. Shvata da drugi ljudi imaju potpuno drugaciju sliku o njemu naspram one koju je on stvorio u svojoj glavi i odluci da zeli otkriti ko je on zapravo. Mijenja zivot, prolazi kroz hiljadu peripetija...

Ovako mozda zvuci kao neka pseudofrojdovska gnjavaza, ali ovaj roman je pravi pravcati dragulj, obavezno ga stavite na listu knjiga za procitati.

Na vama sljedece pitanje, ja odoh hapiti. :D
SinjaD

#1620 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Svejetorokenrol wrote:Pauza, ali zato mi nema kuci do 18 i kusur.

Knjiga: Jedan, nijedan i sto hiljada.
Pisac: Luigi Pirandello.

Glavni lik ulazi u krizu identiteta kad mu supruga kaze da ima malo kriv nos. On to nikad nije primjetio, ali pocinje provoditi vrijeme ispred ogledala i postepeno realizuje da je stvarno tako. Shvata da drugi ljudi imaju potpuno drugaciju sliku o njemu naspram one koju je on stvorio u svojoj glavi i odluci da zeli otkriti ko je on zapravo. Mijenja zivot, prolazi kroz hiljadu peripetija...

Ovako mozda zvuci kao neka pseudofrojdovska gnjavaza, ali ovaj roman je pravi pravcati dragulj, obavezno ga stavite na listu knjiga za procitati.

Na vama sljedece pitanje, ja odoh hapiti. :D
Taman sam htjela pitati je li djelo koje tražimo drama i ako jeste da li je to 6 osoba traži autora :D
Svejetorokenrol

#1621 Re: Kviz "Književnost"

Jeste se usutili. :D Evo jos jedno pitanje od mene:
Naslov knjige je na neki nacin povezan sa pokretom kojem pisac pripada.
Knjiga je tako lagana za citati, a tako krcata porukama i hajmo reci zivotnim lekcijama.
nellington

#1622 Re: Kviz "Književnost"

Post by nellington »

Suzi izbor malo, godinom ili lokacijom :)
Svejetorokenrol

#1623 Re: Kviz "Književnost"

Recimo hej hej daavno. :D Da ne bi bilo previse jasno.
Lokacija. Mogu reci da nije samo jedna drzava, protagonisti su pravo pokretni, pogotovo za svoje vrijeme. :-D
Svejetorokenrol

#1624 Re: Kviz "Književnost"

Jos jedna pomoc, posto planiram razguliti za koju minuticu. :D
Na pocetku knjige se cesto spominje jedna rijec koja je nazalost i danas aktuelna: zemljotres.
Svejetorokenrol

#1625 Re: Kviz "Književnost"

Neko ce vec dati tacan odgovor, moj OPTIMIZAM je neunistiv. :D :D
Post Reply