Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#1601 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

U zadnje vrijeme sve teze, sto zbog zatrpanosti motornog prostora sto zbog plastikurina u 90 slucajeva ne vidis krakove, a i majstori su omudrali pa varove sklanjaju pod kedere ili plastike.
Nije kao nekad na otpadima rezu po pola auta, onaj ko ce raspunktovati po fabrickim varovima taj ce i naplatiti a u kontekstu brze muzike ta melodija bas i ne ide.
Dok pod i krov nisu odgovorili da se to nasminkati do vrlo lijepog stanja, prevazisli su fulanje nijansi to samo teskim amaterima pobjegne
GileŠampion

#1602 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by GileŠampion »

Imam skoro pa nov auto i nisam u procesu kupovine vec sam rekao, iz cistog hobija izuvacam razne sklopove i nacin rada, od motora, mjenjaca, preko klima uredjaja i ostalog pa evo sad do sasije.

Nisam nigdje mogao naci konkretne odgovore da li se sasija uvija i koliko ovdje jesam i hvala raja na tome. Zakljucili smo da cak moze da se desi trajno uvijanje sasije pri udarcu u rupu, brzom prelasku preko nezgodne neravnine, ili pri zescem ulasku u krvinu, ali kako kaze Esso to se moze desiti jedino na krsu (ne ukljucujuci ako se zvekne u rupu).

Kao zavrsnica "elaborata" me interesuje da li se moze desiti da iskrivimo sasiju, a da toga nismo ni svjesni a auto nikad nije lupano, morali takvo auto pokazati neke simptome, na upravljivosti, na karoseriji ili da negdje odgovori ili ne mora?
vješalica

#1603 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vješalica »

Da li ce se vidjeti previse na limariji ako se odgovarajucom arbom zafarbaju sitne ogrebotine msm nisu parnice nego tackice,u pitanju je metalik boja
esso_sa

#1604 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

vješalica wrote:Da li ce se vidjeti previse na limariji ako se odgovarajucom arbom zafarbaju sitne ogrebotine msm nisu parnice nego tackice,u pitanju je metalik boja
Ako mislis na tackice - ostecenja od kamencica, vidjet ce se i dalje ali ce biti u boji auta. Ako ima puno tackica na jednom mjestu, bolja varijanta je uraditi fleku. Ali i za fleku treba dobar lakirer koji ce je uraditi da se ne vidi...
530i

#1605 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Ako su samo tačkice možeš slobodno tankim kistom ili drugim odgovarajućim sredstvom staviti po jednu manju kap farbe, to bi trebalo biti dovoljno. Izradi malo boje po fabričkom kodu i trebalo bi da odgovara. Primjetit će se, ali samo iz blizine.
quarterback

#1606 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

gdje se moze kupiti boja po kodu a da nije neko veliko pakovanje nego neko minimalno upravo tako za popravljanje packica?

i gdje bih mogao na autu naci kod boje? dobio sam neka 2 stikera uz auto, imaju neki bar kodovi, tu mi je recimo kod od cda i sl, pretpostavljam da je tu i taj kod ?

ne bi to trebalo biti nesto skupo pretpostavljam?
Bakir1

#1607 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

pod haubom kod forda na plocici pise paint code, logicno , 12 KM 1 dcl boje u svakoj prodavnici boja i lakova
Emir92

#1608 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Emir92 »

quarterback wrote:gdje se moze kupiti boja po kodu a da nije neko veliko pakovanje nego neko minimalno upravo tako za popravljanje packica?

i gdje bih mogao na autu naci kod boje? dobio sam neka 2 stikera uz auto, imaju neki bar kodovi, tu mi je recimo kod od cda i sl, pretpostavljam da je tu i taj kod ?

Na Cengic VIli u onim zgradama od cigle imas boje i lakove mene je za metalik boju doslo 10KM pakovanje dvije bocice, prva je boja a druga je da se sjaj vrati ako ti nije metalik boja onda samo dobijas jednu bocicu. boju su radili po kodu, procitali ispod haube. bilo gotovo za 10tak min.

http://pokit.org/get/?4f6671b456c8704a2 ... b61661.jpg
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1609 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

imas i u zeljinom stadionu boje i lakove ,mute po kodovima i mozes kupiti decilitar :thumbup:
Hemera

#1610 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Hemera »

Emir92 wrote:
quarterback wrote:gdje se moze kupiti boja po kodu a da nije neko veliko pakovanje nego neko minimalno upravo tako za popravljanje packica?

Na Cengic VIli u onim zgradama od cigle imas boje i lakove mene je za metalik boju doslo 10KM pakovanje dvije bocice, prva je boja a druga je da se sjaj vrati ako ti nije metalik boja onda samo dobijas jednu bocicu. boju su radili po kodu, procitali ispod haube. bilo gotovo za 10tak min.

daa u ciglastoj zgradi,najbolji što se tiče spravljanja boja :mrgreen:
quarterback

#1611 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

hvala puno svima ljudi i lijepo se provedite sutra (ko slavi) :thumbup:
shandrprcSA

#1612 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

Hemera wrote:
Emir92 wrote:

daa u ciglastoj zgradi,najbolji što se tiče spravljanja boja :mrgreen:
nema ga boljeg neg' u Velesicima iza mjesne zajednice :skoljka:
bitanga_sa_otesa

#1613 Re: Pitamo Mehanicare ?

shandrprcSA wrote: nema ga boljeg neg' u Velesicima iza mjesne zajednice :skoljka:
jel to ona mala neugledna radnja na autobuskom prosirenju?
esso_sa

#1614 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:
shandrprcSA wrote: nema ga boljeg neg' u Velesicima iza mjesne zajednice :skoljka:
jel to ona mala neugledna radnja na autobuskom prosirenju?
Ne znam jel na autobuskom stajalistu ali ja za Velesice znam samo za Tomu.... Odmah poslije onih krivina kad se krenes pentrati uz Muhameda Pandze. Radnja izgleda isto okovana trafika :lol: ali covjek ima kvalitetnu ponudu i miksa sta god hoces. Dobar je i za pogadjanje nijansi ako ti boja odstupa od fabrickog koda, a ima i uvijek trazene 3M dvostrane ljepljive trake :D Ne lupa se ciframa (ko Sikens kod velepekare npr) a i dosta poznatih sarajevskih lakirera kod njega nabavljaju materijal :thumbup:
Last edited by esso_sa on 01/05/2015 09:05, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#1615 Re: Pitamo Mehanicare ?

to je taj ,isao sam kod njega ,zamutio je jednom neku zajebanu nijansu i naravno pogodio :) :thumbup:
esso_sa

#1616 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:to je taj ,isao sam kod njega ,zamutio je jednom neku zajebanu nijansu i naravno pogodio :) :thumbup:
Tomo legenda ! Nagodan pravo i nikad mu nije mrsko objasnjavati, savjetovati, muckati egzotike itd :thumbup:
shandrprcSA

#1617 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shandrprcSA »

esso_sa wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:to je taj ,isao sam kod njega ,zamutio je jednom neku zajebanu nijansu i naravno pogodio :) :thumbup:
Tomo legenda ! Nagodan pravo i nikad mu nije mrsko objasnjavati, savjetovati, muckati egzotike itd :thumbup:
eto sve ste rekli :D :D
Kataklinger

#1618 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Ima li kakav majstor da se bavi korekcijom interijera auta (plastika)? Konkretno, nekoliko tipki na radiu izgrebano (NAV tipka i ova tipka za nazad), sitnica ali ubada u oči..takođe ovo srednje orkuglo dugme je kao malo naborano. Ovo bi trebalo malo isplorat ili šta već.

Image
530i

#1619 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Nema tu poliranja, nije metal. Rješenje je zamijeniti te prekidače ili komplet taj dio sa svim prekidačima, bilo polovnim - ispravnim, bilo novim...iako to novo nije jeftino.
dgL_

#1620 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

pitanje.

prilikom brzine od 40ak km/h i jace mi se od pozadi u desnom tocku cuje kao da nesto struze...iz pocetka sam pomislio da mi se cuje lezaj... stanem pogledam tocak onako topao, nije vreo ali je topal... dignem auto na dizalicu i vidim da mi blokira zadnji desni tocak... dobosi su nazad... na tom tocku je mjenjan lezaj prije mjesec dana otprilike. Sajla od rucne mi je stara i zanima me da li ona pravi problem ili je nesto do tocka ? Takodjer sam primjetio kada jace onako muski probam pomjeriti tocak lijevo desno, ima mrvicu lufta... neko pomoc ? Hvala
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#1621 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bordo gandalf »

Nije automobil ali se tice mehanike tj elektrike, naime imam mini motoric 49 kubika i nece da upali, svjecica ne baca varnicu, sta je ciniti?

Ovakav je motoric slican
Image
supercali

#1622 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

Kataklinger wrote:Ima li kakav majstor da se bavi korekcijom interijera auta (plastika)? Konkretno, nekoliko tipki na radiu izgrebano (NAV tipka i ova tipka za nazad), sitnica ali ubada u oči..takođe ovo srednje orkuglo dugme je kao malo naborano. Ovo bi trebalo malo isplorat ili šta već.

Image
Ovo jedino bez mijenjanja mozes bojiti onim kao tus bojama za auta
Sad kako ce to izgledati ne znam al ako se to fino uradi vjerovatno bolje nego sto trenutno izgleda
Kuvet

#1623 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kuvet »

Ljudi u pitanju je peugeot 407, 2006. godiste... Da li je iko ugradjivao cd sa mapama u navigaciju? posto nemam originalni cd, a vidim na peugeotovim forumima da raja ima te mape, da li ja mogu staviti te mape na cd(skinuo sam ih) i onda odraditi instalaciju? Da li ce se nesto zeznuti? Objasnjeno je da se samo skinu te mape, narezu na cd, i samo se stave u player i on za sat vremena updajteuje..da li je to bezbjedno?
supercali

#1624 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

Zavisi koji ti je model u auti pretpostavljam ili rt3 ili rt4
Ako su ta 2 oni imaju hard disk i samo prebacis mape
Ako je kojim slucajem onaj stari mada ne vjerujem samo ubacis cd s mapama i mora stajati citavo vrijeme unutra da radi navigacija
Uglavnom sve zavisi koji ti je.model
began

#1625 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by began »

Focus 1.6tdci 80kw imam problem sa paljenjem vergla i baci bjelog dima bruku nakon nekoliko sec verglanja i nakon prvog paljenja normalno poslje pali malo dima baci i ja ga malo turiro kad se ugrijo odem nazad ima cadji na zemlji i stavim prst u izduv i ima ulja zivog crnog sta bi to moglo bit ?
Link slike : http://postimg.org/image/oag94t4f5/
Post Reply