Ateista wrote:
1. Vec sam pisao o tome kako bi se moglo, napravi se nekoliko kategorija i za svaku posebna ogranicenja, tipa da za neku vaze +10 ili +20, a za neku i -10 od ogranicenja i slicno. Kategoriju dobijas nakon detaljnog ljekarskog pregleda gdje bi se ustanovila mentalna zrelost i fizicke karakteristike tipa refleksi, vid, salazenje u prostoru. Tu bi za vise kategorije trebao biti uslov i odredjeno iskustvo (znaci ne mozes je dobiti cim polozis) i polaganje posebnih testova koji bi pokazali znanje i iskustvo u praksi. Nakon ocjene iz svih testova, dobije se kategorija prema tim rezultatima. Isto uraditi i za vozila na tehnickom pregledu (slicno vec postoji za aspekta ekologije u evropi, koliki je zagadjivac neko vozilo) i dobijes naljepnicu koja dokazuje da to vozilo zadovoljava tu kategoriju. Kad vozis, racuna ti se ono losije, znaci ako imas visoku kategoriju a vozis slabiji auto racuna ti se kategorija za auta i obrnuto, kad sjednes u bolji auto jednake ili vise kategorije mozes ici u skladu sa svojom kategorijom, veoma jednostavno.
2. vec sam navodio, ne da mi se ponovo, kamere na semaforima gdje se sjecka zeleni val i gdje vecina ubrzava da stigne na zeleno pa usporava da ga ne uslika, recimo ona kod otoke. Sacekuse kod skola ili drugih mjesta sa ogranicenjima od 40 i 50 a nema zive duse.
3. Hocu da kazem da nisam ja bitan, jesam li ja dobar vozac ili nisam, cinjenica je da ima onih dobrih koji to mogu procijeniti, jsam li ja jedan od njih ili ne ne mogu dokazati preko foruma.
Ne mislim da su godine jedine bitne, to je samo jedna od stvari koja pravi razliku, da nije isto kad neki klinac od 20 godina ima recimo dvije godine iskustva i neki broj kilometara i neko od 30-40 godina sa isto toliko iskustva i kilometara.
4. Ne kazem da jesi, ja i ne znam nista o tebi tako da ne dajem sebi za pravo da komentarisem tvoju voznju ni tvoje iskustvo kada si imao ovoliko godina vozackog iskustva kao ja sada. Mozda si ti bio jako los vozac tada i trebalo ti je vise vremena da naucis, mozda si bio i odlican ali smatras da to nije dovoljno, moze biti puno opcija, ne znam koja je kao sto ni ti ne znas kako ja sad vozim da bi mene sada mogao porediti sa sobom tada.
Ja ne mogu nista tvrditi 100% pa tako ni to da nikad necu nista zeznuti, ali kad vidim kako voze drugi vozaci oko mene i kakve gluposti prave zbog nerazmisljanja mogu biti siguran da su manje sanse da se to desi meni nego bar 90% drugih vozaca, vozili po propisu ili ne.
Izilijetanje koje sam pomenuo je bilo davno, i moja voznja tada je daleko od ove sada, a ne vozim ni isti auto kao tad. "Cesanje" tokom preticanja nije moja krivica i nikad niko nije siguran od strane drugih vozaca koji rade nepromisljene stvari i to nema veze sa tim postujem li propise ili ne. Moje je prvenstveno da ja ne napravim neku glupost, a onda da ucinim sve sto je moguce da izbjegnem i greske drugih sto nije uvijek moguce, ali svejedno znam da cu se bolje snaci u situacijama kada drugi pogrijese nego vecina vozaca koji voze po propisima.
1. Lijepo si to objasnio sta bi trebalo uraditi i to onako u teoriji izgleda lijepo, a objasnjenje kako bi se vozaci klasifikovali ti je nesigurno ko Jelenko... Po tvojoj teroiji, svi bi morali ici na ljekarski i testove svakih godinu dana, bas kao i auto na tehnicki, jer se vid i refleksi, te opste zdravstveno stanje moze promjeniti u tih godinu dana, a da ti ne kazem da bi za vrijeme i poslije svake bolsti morali raditi vanredne ljekarske preglede jer niko nije jednako sposoban kad ima gripu, ili ga bole ledja ili glava ili itd...
2. E sad ti svarno moram reci da si apsolutni amater koji vidi sve kao urotu protiv sebe. Jesi li ikad razmislio o tome da su kamere na Otoci, Pofalicima, Campusu, RTV domu, Stupu postavljene poslije ne opterecienih raskrsnica na kojima se glavni pravac ne ukrstava ni sa jednom od transferzala. Evo redom:
- Otoka - semafor prije skretanje za Bazen i Dzamiju - nije transferzala, nisko opterecenje,
- Pofalici - semafor prije skretanje za Bristol, nije transferzala nisko opterecenje,
- Campus/skretanje teh. skola + pjesaki semafor kod Campusa, nije transferzala nisko opterecenje,
- RTV, semafor prije skretanje za GRAS, nije transferzala nisko opterecenje
- Stup, semafor prije skretanje za HECO pijacu, nije transferzala, nisko opterecenje
Te da su kamere potavljena i zeleni val prekinuti zbog:
1. Jer je statistika pokazala da se na tim potezima ucestalo krsi ogranicenje brzine - ugrozava sigurnost sabacaja i gradjana
2. Jer se presjecanjima zelenog vala na odredjenim tackama smanjuje dotok saobracaja i pritisak na kriticno opterecene raskrsnice cija je projektovana propusnost znatno manja od izmjerene frekvencije saobracaja.
E ako je ovo za tebe samo da bi ti uzeli pare onda ti nastavi biti levat i furaj svoj film...