Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#1601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
realist idealist
Izvinjenje prihvaceno, sve ok.
(Ja sam s obzirom na vase ranije postove i argumentaciju bio iznenadjen i drago mi je da je greska)
p.k.
Izvinjenje prihvaceno, sve ok.
(Ja sam s obzirom na vase ranije postove i argumentaciju bio iznenadjen i drago mi je da je greska)
p.k.
-
Pedja Kojovic
#1602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
real kahn
Vi ste jednim djelom u pravu.
SDP ne pripada spisku stranaka cije ste programa nabrojali.
SDP nije na vlasti.
A zasto ostale stranke koje ste nabrojali i koje su na vlasti (i u koaliciji ) vec skoro 15 godina nisu sprovele ono sto u programu zastupaju morate pitati njih.
Mi-Nasa stranka- upravo i pozivamo glasace da smjene oe koji nisu uradili ono sto su govorili.
p.k.
Vi ste jednim djelom u pravu.
SDP ne pripada spisku stranaka cije ste programa nabrojali.
SDP nije na vlasti.
A zasto ostale stranke koje ste nabrojali i koje su na vlasti (i u koaliciji ) vec skoro 15 godina nisu sprovele ono sto u programu zastupaju morate pitati njih.
Mi-Nasa stranka- upravo i pozivamo glasace da smjene oe koji nisu uradili ono sto su govorili.
p.k.
- Real Khan
#1603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Iskreno se nadam da će Naša stranka ova moja "nezgodna" pitanja razumjeti kao kvalitetan trening pred izbore i da će ući pripremljena u izbornu kampanju...jer tamo vrebaju još "nezgodnija" pitanja i tu nema milosti. Šta mislite šta će vam tek uraditi oni nacionalistički spin-doktori? Ma nećete znati jeste li došli ili pošli, moj Peđa...Nema tu zaštite administratora koji jednostavnim klikom otjeraju smetnju i kampanja teče dalje...Welcome to reality Cinderela! Ujedno da napomenem kako je smiješno kada te stranački vojnici ("simpatizeri") popljuju nakon svega par neugodnih pitanja koja ruše idilu o "neupitnoj političkoj mudrosti stranačkih prvaka"... Dragi moji forumaši, shvatite da ne postoji savršeni političar i nema onoga koji sve zna (osim dragoga Allaha dž.š. a ovo spada u dogmu, neupitnu istinu). Vjerujte da ne pomažete stranci ukoliko ućutkujete neugodna pitanja (SDP je već napravio slične greške i njihov odbjegli kadar trenutno nastanjen u NS izgleda nije naučio pouku).
Na primjeru samo nekoliko stranaka i njihovih programa sam dokazao kako Naša stranka barem na papiru ne nudi ništa novo i epohalno (a iskreno, jako je teško reći nešto novo jer su se ovi stari nacionalistički lisci dosjetili svih kvalitetnih pro-europskih i pro-ekonomskih fraza i floskula)... Dobro, kažete da nudite neiskvarene i poštene ljude, ali narod će prije reći da nudite naivce koji lutaju i ne znaju šta KONKRETNO hoće mijenjati, ali eto "hoće mijenjati...nešto" i odvesti nas u "lijepu EU" i to ni manje ni više nego uz potpuno uvažavanje statusa quo...Zar ovo nije malo oksimoronski? Nedorečeno? Naivno? Koliko ljudi uopće zna zašto mi nikada nećemo ući u punopravno članstvo u EU? Koliko ljudi uopće zna da vrlo malo (ili nimalo) se mi sami pitamo oko toga?
Zato sam očekivao da će ta neiskvarena mladost barem pokazati da, ako već nema dovoljno znanja, onda barem da pokaže da ima muda i barem kaže mnogima bolnu istinu - "Ustav ne valja jer je neprijateljski prema bilo kakvoj građanskoj političkoj misli", "Ustav ne valja jer favorizira snage koje žele uništiti NAŠU domovinu svih naroda i građana"...ali ništa od toga svega...samo mantraju kako bi nešto mijenjali, ali da ako ikako može da ne diraju ništa... Ma ljudi, ako mislite nešto uraditi na ovim izborima, manite se Bajićeve socijal-darvinističke demografske filozofije, otjerajte Fadila Šeru, profesora demagogije Kazaza (i to iz svih sfera), uključite još onih mladih stručnjaka što diplomiraše vani i udrite jednu hrabriju kampanju i to bez stranačkih "apaurina" i otpadaka SDP-a...
Ja više nemam namjeru pisati na ovu temu, ali ako me neko povuče za tipku na tastaturi (jer ne može za jezik
) onda ću morati opet oplesti.
U zdravlje i u pamet!
Na primjeru samo nekoliko stranaka i njihovih programa sam dokazao kako Naša stranka barem na papiru ne nudi ništa novo i epohalno (a iskreno, jako je teško reći nešto novo jer su se ovi stari nacionalistički lisci dosjetili svih kvalitetnih pro-europskih i pro-ekonomskih fraza i floskula)... Dobro, kažete da nudite neiskvarene i poštene ljude, ali narod će prije reći da nudite naivce koji lutaju i ne znaju šta KONKRETNO hoće mijenjati, ali eto "hoće mijenjati...nešto" i odvesti nas u "lijepu EU" i to ni manje ni više nego uz potpuno uvažavanje statusa quo...Zar ovo nije malo oksimoronski? Nedorečeno? Naivno? Koliko ljudi uopće zna zašto mi nikada nećemo ući u punopravno članstvo u EU? Koliko ljudi uopće zna da vrlo malo (ili nimalo) se mi sami pitamo oko toga?
Zato sam očekivao da će ta neiskvarena mladost barem pokazati da, ako već nema dovoljno znanja, onda barem da pokaže da ima muda i barem kaže mnogima bolnu istinu - "Ustav ne valja jer je neprijateljski prema bilo kakvoj građanskoj političkoj misli", "Ustav ne valja jer favorizira snage koje žele uništiti NAŠU domovinu svih naroda i građana"...ali ništa od toga svega...samo mantraju kako bi nešto mijenjali, ali da ako ikako može da ne diraju ništa... Ma ljudi, ako mislite nešto uraditi na ovim izborima, manite se Bajićeve socijal-darvinističke demografske filozofije, otjerajte Fadila Šeru, profesora demagogije Kazaza (i to iz svih sfera), uključite još onih mladih stručnjaka što diplomiraše vani i udrite jednu hrabriju kampanju i to bez stranačkih "apaurina" i otpadaka SDP-a...
Ja više nemam namjeru pisati na ovu temu, ali ako me neko povuče za tipku na tastaturi (jer ne može za jezik
U zdravlje i u pamet!
-
Freak On The Leash
#1604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Aj da i ja upadnem na temu, cijlo vrijeme citam sta vi to kako vi to i naravno ko i 90% mog okruzenja ne govorim nista, u ovoj zemlji nesmijemo reci da smo drugaciji, svi nas osudjuju cim bilo sta uradimo na tom planu...
Kao sto vidim iz prilozenog, NS je po mom nekom laickom sudu drugacija od ostalih. Ljudi vele da nisu nacionalisi, i samim time logicno je da su drugaciji, no problem se stvara bas tu. Osim sto su drugaciji, nisu nacionalisti, to je za pojam nas Bosanaca neshavtljivo. Nismo mi navikli da nam neko kaze da nije nacionalno opredjelejn i da prihvata sve ljude. Nema toga kod nas. Odkako je nastala BiH kao nezavisna drzava, tako nam je i niko nikada nie zelio da to ukine,nie dobro za procenat na izborima. Zato mi i nemozemo u Evropu, previse je to za nas da se nezna ko je ko i da imamo ista prava.
Na vlasti su nam ljudi koji rade sve po zakonu, jedini problem je uvijek bio sto oni te zakone i kreiraju. No situacija je da ljudi vladaju zadnjih 15 -20 godina i sve sto nam je u nekom porastu jeste nezaposlenost i sve vise socialnih slucajeva.
Rijesenje problema lezi u tome da prestanemo sa nacionalizmom, mozda u tom momentu shvatimo da imamo puno bitnijih stvari za razrijesiti.
Ljudi kazu da imaju rijesenje,a to je ne-nacionalizam. Svi imaju neki takoreci logotip za bolju BiH, ali smatram ja ukidanje nacionalizma u ovoj drzavi jedino pravo rijesenje. Samim time rijesevamo i probleme ujedinjenja drzave, entitetske granice i sta sve ne, jer ako rijesimo ovaj problem sve navedeno postaje nebitno.
Mozda su ovo ljudi koje cekamo cijelo vrijeme, nie bitno da li su umjetnici ili ne, bitno je da naprave nesto a ne samo povisuju poreze, smanjuju penzije i legalno stavljaju sebi u dzep. A sve po zakonu...
-
Pedja Kojovic
#1605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Moje licno vidjenje(Unaprijed se izvinjavam jer je post lican i podug)
Sasvim je izvjesno da su nacionalisticke stranke izazvale sukob i da nijedna nije "djelimisno trudna".
Medjunacionani sukobi su njihova politicka priroda, njihov razlog postojanja. One su jedino u tome efikasne.
To sto su u BiH sukobu SDS i HDZ imale materijalnu i vojnu podrsku susjednih drzava, a sto je SDA u ostvarenje svog politickog programa povela nenaoruzan narod su cinjenice koje su nasoj tragediji samo dodale jos vecu dubinu i kompleksnost.
U jednoj gruboj analizi, poput onih koje prave CIA za Balkan, bi se moglo reci da su ratni zlocini pocinjeni u onom omjeru u kojem su nacioanalisticke stranke bile vojno uspjesne u ostvarenju svojih ciljeva.(Iz moje perspektive, koja ne bi nasla mjesto u takvom izvjestaju, se cini da se ABiH u pocetku najvise mada ne sasvim "suzdrzavala" od masovnih ratnih zlocina)
Prisustvo JNA, upad srbijanskih i hrvatski paravojnih(A i zvanicne vojske) na teritoriju BiH, te prisustvo radikalnih islamskih boraca iz stranih zemalja, uz domacu logisticku i politicku podrsku SDS-a, HDZ-a, SDA i drugih, manjih nacinionalistickih stranaka je, nazalost, bilo dovoljno da napeti medjunacionalni odnosi u BiH prerastu u oruzani sukob i gradjanski rat.(Pri tome je, naravno, vrlo vazno dodati da je rukovodstvo SDS-a zastupalo najradikalniju opciju koja je ukljucivala politiku etnickog ciscenja i da ce sudjenje Radovanu Karadzicu to jasno pokazati).
Naravno. Svako od nas, raspolazuci i dan danas nepotpunim informacijama ima fragmentiranu sliku o ratu.
Ja sam rat jednim dijelom proveo u Sarajevu i Istocnom Mostaru i moja slika o ratu je, recimo, formirana iz tih perspektiva.
Imao sam, takodje, zahvaljujuci svom poslu, priliku da rat vidim i sa druge strane. Upoznao sam ljude koji su mi ispricali, i ja na osnovu njihovog karaktera, nisam imao razloga da im ne vjerujem, koji su mi govorili o svojim perspektivima i kako su oni vidjeli rat. Malo je reci, da je iz njihove perspektive objasnjenje ko i zasto bilo sasvim drugacije.
(Ponekad je njihovo objasnjenje, (zasto ste u rovovima?) bilo apsurdno jer su recimo tvrdili da je susjedno selo iz kojeg sam ja upravo dosao puno cetnika/mudzahedina. Seljaci iz sela iz kojeg sam upravo dosao su opet tvrdili da su u rovovima jer je susjedno puno cetnika/mudzahedina, itd.)
U svakom slucaju.
Kad pucanje krene i kad padnu prve zrtve rat, koji do tada moze imati bilo koji ideoloski razlog, se pretvara
u stalno sireci krug krvnih osveta.
Ali da ne duzim...
Nekako se tako potrefilo i ja sam "balkanske" ratove prosao od prvih pobuna na Kosovu ("krvavi utorak"), preko kninskih barikada i rata u Hrvatskoj(Borovo selo, pa nadalje) i onda u BiH. Eksplozivna "smjesa", "recept" za rat je svuda bio isti.
Strah, oruzje, prijetnje prosloscu i "ljudi sa strane" zaduzeni da otpucnu pucnjavu.
E, da, i jos jedan vazan elemenat.
Politicari koji nude jednostavna rjesenja za komplikovane probleme.
(Npr."Ukinuti RS" ili "Otcjepicemo se")
"Naivni", naravno, u takvim prilikama ne dolaze u obzir.
p.k.
Sasvim je izvjesno da su nacionalisticke stranke izazvale sukob i da nijedna nije "djelimisno trudna".
Medjunacionani sukobi su njihova politicka priroda, njihov razlog postojanja. One su jedino u tome efikasne.
To sto su u BiH sukobu SDS i HDZ imale materijalnu i vojnu podrsku susjednih drzava, a sto je SDA u ostvarenje svog politickog programa povela nenaoruzan narod su cinjenice koje su nasoj tragediji samo dodale jos vecu dubinu i kompleksnost.
U jednoj gruboj analizi, poput onih koje prave CIA za Balkan, bi se moglo reci da su ratni zlocini pocinjeni u onom omjeru u kojem su nacioanalisticke stranke bile vojno uspjesne u ostvarenju svojih ciljeva.(Iz moje perspektive, koja ne bi nasla mjesto u takvom izvjestaju, se cini da se ABiH u pocetku najvise mada ne sasvim "suzdrzavala" od masovnih ratnih zlocina)
Prisustvo JNA, upad srbijanskih i hrvatski paravojnih(A i zvanicne vojske) na teritoriju BiH, te prisustvo radikalnih islamskih boraca iz stranih zemalja, uz domacu logisticku i politicku podrsku SDS-a, HDZ-a, SDA i drugih, manjih nacinionalistickih stranaka je, nazalost, bilo dovoljno da napeti medjunacionalni odnosi u BiH prerastu u oruzani sukob i gradjanski rat.(Pri tome je, naravno, vrlo vazno dodati da je rukovodstvo SDS-a zastupalo najradikalniju opciju koja je ukljucivala politiku etnickog ciscenja i da ce sudjenje Radovanu Karadzicu to jasno pokazati).
Naravno. Svako od nas, raspolazuci i dan danas nepotpunim informacijama ima fragmentiranu sliku o ratu.
Ja sam rat jednim dijelom proveo u Sarajevu i Istocnom Mostaru i moja slika o ratu je, recimo, formirana iz tih perspektiva.
Imao sam, takodje, zahvaljujuci svom poslu, priliku da rat vidim i sa druge strane. Upoznao sam ljude koji su mi ispricali, i ja na osnovu njihovog karaktera, nisam imao razloga da im ne vjerujem, koji su mi govorili o svojim perspektivima i kako su oni vidjeli rat. Malo je reci, da je iz njihove perspektive objasnjenje ko i zasto bilo sasvim drugacije.
(Ponekad je njihovo objasnjenje, (zasto ste u rovovima?) bilo apsurdno jer su recimo tvrdili da je susjedno selo iz kojeg sam ja upravo dosao puno cetnika/mudzahedina. Seljaci iz sela iz kojeg sam upravo dosao su opet tvrdili da su u rovovima jer je susjedno puno cetnika/mudzahedina, itd.)
U svakom slucaju.
Kad pucanje krene i kad padnu prve zrtve rat, koji do tada moze imati bilo koji ideoloski razlog, se pretvara
Ali da ne duzim...
Nekako se tako potrefilo i ja sam "balkanske" ratove prosao od prvih pobuna na Kosovu ("krvavi utorak"), preko kninskih barikada i rata u Hrvatskoj(Borovo selo, pa nadalje) i onda u BiH. Eksplozivna "smjesa", "recept" za rat je svuda bio isti.
Strah, oruzje, prijetnje prosloscu i "ljudi sa strane" zaduzeni da otpucnu pucnjavu.
p.k.
- Banksy
#1606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Vrlo koristan post, za one s dilemama ...
-
stari grad Visegrad
#1607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
@Pedja Kojovic,
pojma nemas o ratu i istoriji. Mozda da uzmes tacnu knjigu iz istorije ili da prestanes lagati. Procirtao sam par prvih recenica tvog posta, i niasm mogao dalje, demagogije i lazi.....
pojma nemas o ratu i istoriji. Mozda da uzmes tacnu knjigu iz istorije ili da prestanes lagati. Procirtao sam par prvih recenica tvog posta, i niasm mogao dalje, demagogije i lazi.....
-
VjecitiStudent
#1608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ili kad se od drveca ne vidi suma.Pedja Kojovic wrote:Moje licno vidjenje(Unaprijed se izvinjavam jer je post lican i podug)
O uzrocima rata obavezno stivo je
http://www.pescanik.net/images/stories/ ... d_sfrj.pdf
- jeza u ledja
#1609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja se slazem sa tvrdnjom da su "ratovi na tlu bivse Jugoslavije (91-95) prouzrokovani cinom odcjepljenja Slovenije, pa Hrvatske, pa BiH". Samo se apsolutno ne slazem da su ti cinovi bili protuustavni.VjecitiStudent wrote:Ili kad se od drveca ne vidi suma.Pedja Kojovic wrote:Moje licno vidjenje(Unaprijed se izvinjavam jer je post lican i podug)
Takodje, slazem se sa tim da se SDA nije borila za cjelovitu i multietnicku Bosnu i Hercegovinu, te da su svojom politikom, djelimicno pogresnom, a djelimicno namjernom, doprinjeli da: 1) rat poprimi onoliko razorne i krvolocne razmjere i 2) rat dobije karakter gradjanskog. Drugim rijecima smatram ih izdajicama nacela za kojih su se deklarativno borili.
Jedna stvar s kojom se nikako ne slazem s Pedjom je ovo:
Naime ne moze nikako biti tacno da je izmedju ostalog i prisustvo "radikalnih islamskih boraca iz stranih zemalja" bio jedan od uzroka uopste izbijanja sukoba. I malom djetetu na graniPrisustvo JNA, upad srbijanskih i hrvatski paravojnih(A i zvanicne vojske) na teritoriju BiH, te prisustvo radikalnih islamskih boraca iz stranih zemalja, uz domacu logisticku i politicku podrsku SDS-a, HDZ-a, SDA i drugih, manjih nacinionalistickih stranaka je, nazalost, bilo dovoljno da napeti medjunacionalni odnosi u BiH prerastu u oruzani sukob i gradjanski rat.(
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1610 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa nisu,u pravu si .
Ali prisustvo tih islamskih boraca je u svakom' slucaju jos vise zakomplikovalo situaciju,i radikaliziralo pojedine jedinice ARBIH. Sto je uz dodatno "aminovanje" pojedinaca iz SDA dovelo do ciscenja jedinica ARBIH od pripadnika ne bosnjacke nacionalnosti.
Da je Armija RBIH ostala na fonu pocetne platforme,i da se odrzao pocetni procenat raznolikosti unutar redova ARBIH manipulacija,teznja protivnika da se sve pretvori u gradjanski rat,bi bila samo neuspijesan pokusaj.
Na zalost,u pojedinim segmentima ove agresije na BIH,sve se to pretvorilo u opsti haos i ratovanje na principu narodi-religije-regionalna pripradnost (jer kako drugacije objasniti Fikreta Abdica,koji je u povremenim intervalima imao podrske hrvatske vojske,pa do pred sami kraj otvorenu podrsku srpske vojske,kako objasniti HVO u posavini,Tuzli,Sarajevu,kako objasniti jedinice HOS-a,i sve to uz prisustvo paravojnih jedinica,ali i regularnih vojnih formacija i Srbije i Hrvatske)
Vrlo ,vrlo kompleksna problematika.
Samo sto je osnovni problem sto ako na "bosnjackoj"strani se usudis reci da nije bila samo cista agresija (barem jednim dijelom),a na "srpskoj" strani ako se usudis reci na je bila agresija ,il' pak ako se na "hrvatskoj" strani usudis reci je Hrvatska bila agresor (barem u pojedinim dijelovima rata) na BiH..automatski ce te ,svaki od ova tri korpusa,proglasiti izdajicom,kvislingom i ispljuvati te maksimalno.
mislim da je neophodno da se pojave politicari novoga kova,ljudi koji ce rjesavati aktuelne probleme,a proslost ne zaboraviti,ali svakako,ostaviti istoricarima (domacim i stranim,znaci cisto strucnim ljudima) i medjunarodnim institutima da se bave tim istorijskim pricama i raspravama.
A i svako od nas ima svoj dozivljaj,i neki licni stav,kada je u pitanju taj ratni period.
I trebamo,svi zajedno,teziti ,dati sve od sebe,da se to nikada vise ne ponovi.
p.s nemam pojma kao se upustismo u ovu pricu

Ali prisustvo tih islamskih boraca je u svakom' slucaju jos vise zakomplikovalo situaciju,i radikaliziralo pojedine jedinice ARBIH. Sto je uz dodatno "aminovanje" pojedinaca iz SDA dovelo do ciscenja jedinica ARBIH od pripadnika ne bosnjacke nacionalnosti.
Da je Armija RBIH ostala na fonu pocetne platforme,i da se odrzao pocetni procenat raznolikosti unutar redova ARBIH manipulacija,teznja protivnika da se sve pretvori u gradjanski rat,bi bila samo neuspijesan pokusaj.
Na zalost,u pojedinim segmentima ove agresije na BIH,sve se to pretvorilo u opsti haos i ratovanje na principu narodi-religije-regionalna pripradnost (jer kako drugacije objasniti Fikreta Abdica,koji je u povremenim intervalima imao podrske hrvatske vojske,pa do pred sami kraj otvorenu podrsku srpske vojske,kako objasniti HVO u posavini,Tuzli,Sarajevu,kako objasniti jedinice HOS-a,i sve to uz prisustvo paravojnih jedinica,ali i regularnih vojnih formacija i Srbije i Hrvatske)
Vrlo ,vrlo kompleksna problematika.
Samo sto je osnovni problem sto ako na "bosnjackoj"strani se usudis reci da nije bila samo cista agresija (barem jednim dijelom),a na "srpskoj" strani ako se usudis reci na je bila agresija ,il' pak ako se na "hrvatskoj" strani usudis reci je Hrvatska bila agresor (barem u pojedinim dijelovima rata) na BiH..automatski ce te ,svaki od ova tri korpusa,proglasiti izdajicom,kvislingom i ispljuvati te maksimalno.
mislim da je neophodno da se pojave politicari novoga kova,ljudi koji ce rjesavati aktuelne probleme,a proslost ne zaboraviti,ali svakako,ostaviti istoricarima (domacim i stranim,znaci cisto strucnim ljudima) i medjunarodnim institutima da se bave tim istorijskim pricama i raspravama.
A i svako od nas ima svoj dozivljaj,i neki licni stav,kada je u pitanju taj ratni period.
I trebamo,svi zajedno,teziti ,dati sve od sebe,da se to nikada vise ne ponovi.
p.s nemam pojma kao se upustismo u ovu pricu
-
Pedja Kojovic
#1611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
jeza u ledja
Nije razlog rata bilo razdruzivanje republika nego Miloseviceva namjera da prekroji granice buduce Jugoslavije/
Slazem se sa korekcijama u vezi islamskih boraca.
Nepreciznost se pojavila zbog konciznosti.
Takodje.
Prvih par mjeseci rata u Sarajevu to je zaista bila ABiH.
Ali vratimo se temi...
p.k.
Nije razlog rata bilo razdruzivanje republika nego Miloseviceva namjera da prekroji granice buduce Jugoslavije/
Takodje.
Ali vratimo se temi...
p.k.
- essex
#1612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pedja, sta ima?Pedja Kojovic wrote:jeza u ledja
Takodje.
Ali vratimo se temi...
p.k.
pazi, prva greska je sto milosevic nije zelio nikakvu jugoslaviju nego veliku srbiju...pa dovoljno ti je da je prije svih izuzeo srbiju iz ustavnopravnog poretka jugoslavije...da je on stvarao neku novu jugu (sa "prekrojenim" unutrasnjim granicama) nikada srbiju nebi izuzeo iz njenog ustavnopravnog poretka...nadam se da smo to rijesili, i da, taj njegov postupak je za sobom povlacio i sloveniju i hrvatsku, i...da ne nabrajem sve osim drugog oka u glavi, koje je tek kasnije postalo zrikavo...
za AR BiH, u prvim mjesecima nije ni postojala, to je bila TO koja je kasnije prerasla u armiju (i ne samo u sarajevu...slabo se prepoznaju depese iz bjeligrada) i sve to bila do bosnjaskog sabora kada se etnificira i kristalizuje voljom maloumnika...hebote, i ti bi u parlament da nas pretstavljas...neka, zaobidji...
- Realist-idealist
#1613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zahvaljujem se Pedji sto je jos jednom pruzio dokaz da NE TREBA dovesti NS na vlast. Konacno je pokazao nedvosmisleno kako igra po diktatima i ritmovima koji stizu iz Beograda. Ovdje nije u pitanju samo stranka SDA i bacanje lage na nju, ovo je pitanje bosanskog ponosa i naseg otpora agresiji. Sada je dosao Pedja da nas ubjedjuje da su nacioanlisticke stranke "izazvale SUKOBE" te time skida odgovornsot sa Miloseviceve Srbije.Pedja Kojovic wrote:Moje licno vidjenje(Unaprijed se izvinjavam jer je post lican i podug)
Kakva laz! SDA povela u ostvaranje svog politickog programa (kojeg to !? ) nenaoruzan narod!? Ne Pedja, trebali su sjediti mirno dok ih je cetnicka bratija klala. Ne vidim da su nesto militantni posebno ljudi bili u Podrinju pa ih je cetnicka bulumenta bezocno poklala. Niko ih nije tamo vodio u rat zarad ostvarivanje politickih programa vec su ljude pofatali na spavanju.To sto su u BiH sukobu SDS i HDZ imale materijalnu i vojnu podrsku susjednih drzava, a sto je SDA u ostvarenje svog politickog programa povela nenaoruzan narod su cinjenice koje su nasoj tragediji samo dodale jos vecu dubinu i kompleksnost.
Trebao bi se stidjeti zbog ovakvih manipulatorskih izjava.
Da li su mozda trebali svi sjediti, ukljucujuci i Hrvatsku pa sacekati da nas Srbija prepavspita. Po Pedji, najbolje bi bilo da nismo uopste ni organizirali referenum jer pazite molim vas, nase "nacionalisticke" teznje su nas odvele u propast pa je jadna Srbija bila primorana da nas napadne i vrati u okvire Srboslavije i da!, da odbrani nevini srpski narod od istrebljenja kojim su im prijetili islamski fundamentalisti.
Neistina. Masovne zlocine ne dizajniraju stranke u BiH vec drzavne ideologije. Tvoj pokusaj redefiniranja istine nece nas natjerati da zaboravimo da je prije svega SANU i cetnicka ideoloska bratija osmislila Veliku Srbiju u cijem sastavu su muslimani predstavljali smetnju. A SDS-ovi nacionalisti su iskoristeni kao dzelati i izvrsioci.U jednoj gruboj analizi, poput onih koje prave CIA za Balkan, bi se moglo reci da su ratni zlocini pocinjeni u onom omjeru u kojem su nacioanalisticke stranke bile vojno uspjesne u ostvarenju svojih ciljeva.(Iz moje perspektive, koja ne bi nasla mjesto u takvom izvjestaju, se cini da se ABiH u pocetku najvise mada ne sasvim "suzdrzavala" od masovnih ratnih zlocina)
Opet Pedja, treba da se stidis! Radikalnih islamskih boraca iz stranih zemalja NIJE bilo u Bosni i Hercegovini u pocetnoj fazi AGRESIJE koju je izvrsila Srbija! To je bezocna i besramna laz! Dakle, Pedja i Bojan zele da nas ubijede da je Karadzic bio u PRAVU te da je poceo rat iz straha od islamskog fundementalizma. Drago mi je da su karte konacno otvorene.Prisustvo JNA, upad srbijanskih i hrvatski paravojnih(A i zvanicne vojske) na teritoriju BiH, te prisustvo radikalnih islamskih boraca iz stranih zemalja, uz domacu logisticku i politicku podrsku SDS-a, HDZ-a, SDA i drugih, manjih nacinionalistickih stranaka je, nazalost, bilo dovoljno da napeti medjunacionalni odnosi u BiH prerastu u oruzani sukob i gradjanski rat.(Pri tome je, naravno, vrlo vazno dodati da je rukovodstvo SDS-a zastupalo najradikalniju opciju koja je ukljucivala politiku etnickog ciscenja i da ce sudjenje Radovanu Karadzicu to jasno pokazati).
Vidim da zastupas tezu o gradjanskom ratu takodjer. Gradjanski ratovi po principu se ne zanimavaju PREKRAJANJEM GRANICA vec je isti rezultat borbe za vlast ili nacionalnu prevlastu UNUTAR tih granica. Mi na drugoj strani znamo da su domaci Srbi iskoristeni kao armija koja ce omoguciti Srbiji da otme bosanskij teritorij.
Opet si izrekao neistinu kada si ustvrdio da su gore navedeni faktor izazvali napetost a da je napsteost prerasla u "oruzani sukob i gradjanski rat" (primijetite tipicno politikanstvo u Pedjinom koristenju terminologije gdje razvodnjava i koristi floskulu "oruzani sukob" koja vise sakriva nego sto otkriva karakter bosanskog rata). Ponavaljam, neporeciva je istina da je Srbija vodila ratove teritoraijalnog osvanja a to se pokazalo i u Hrvatskoj gdje nije postojao SDA i nije bilo toboznjih islamskih fundamentalista od kojih se trebalo braniti kninske i slavonske Srbe. Samo te korak dijeli od SDS-ove politike a jos bitnije, ono sto dijeli NS od cetnicke politike SNSD-a je samo metodologija borbe a nikako razlika u ziljevima.
Bojanove izjave o opasnosti bosnjacke demogragije u kontekstu Pedjinih novootrkivenih stajalista sada imaju mnogo vise smisla.
Pa bujrum blentavi bosanci, patriote, glasajte za NS!
Dobro, ja razumijem tvoju novinarsku logiku. Ali ovdje nije rijec o onome cime se ti bavis implicitino a to je manipulacija. Normalno je da su SDS-ovi kadri lagali i izmisljali opasnost od mudzahedina i da su sirili famu da su Srbi ugrozeni u vremenu kada su Srbi kontrolirali procentulano daleko najvise resursa bivse Jugoslavije. A tvoja implicitna teza o "krvnim osvetama" i o Balkanu kao o crnoj rupi historije koja je bila popularna za vrijeme Klintonove administracije u Americi, je iznenadjujuca (ili nije) s obzirom da, kao novinar, trebao bi vise biti informisan od autora koji proteziraju svoje nerazumijevanje dubine historije, poput iznesenog u knjizi "Balkanski duhovi."Naravno. Svako od nas, raspolazuci i dan danas nepotpunim informacijama ima fragmentiranu sliku o ratu.
U svakom slucaju.
Ne negira niko ovdje grass-roots motivacije obicnog svijeta. Mi ovdje govorimo o politikama i kako su te politike, na najvisem nivou proizvele stradanja. Tvoja teza je prakticki relativizacija odgovrnosti za rat gdje su ti potrebni nacioanlisti na svim stranama da ih optuzis i na taj nacin operes Srbiju.Ali da ne duzim...
Ko biva, glavni motivi su ovdje nekakva netrpeljivost i mrznja a nikako se ne pitamo ko je koristio mrznju za ostvarivanje svojih drzavnih ciljeva.
Namjerno zanemarujes pravicnost i pravednost jednih zahtjeva a nepravicnost drugih kada poistovjecujes zahtjev za ukidanjem rs-a sa zahtjevom za otcjepljenjem. Jedno je pravican zahtjev jer je ista prvo, rezultat etnickog ciscenja, i drugo, predstavlja etntitet ne svih naroda i gradjana vec iskljucivo jednog.
Al eto Pedja, nek si nas prosvijetlio jos jednom. Ostace zapisano za one koji imaju pameti da je NS samo varijacija na temu SNSD-a i da je stvorena kao opcija koja treba jos vise primiriti, omadjijati i rasprsiti bosansko glasacko tijelo (primarno bosnjake). Ovakve radikalne i nepatriotske stavove nismo do sada imali priliku cuti niti od jedne stranke unutar Federacije! Nek ostane i to zapamceno jer na pr. koliko god SDP i SDA se nisu ideoloski slagali SDP je uvijek prihvatao primat odgovornosti Srbije za rat u Bosni i Hercegovini.
A koliko su ljudi unutar NS-a manipulatori se pokazuje upravo iz tvrdnje Pedjine da je ko biva SDA iskoristila svoje glasace i narod za neki politicki program, citaj za stvaranje islamske drzave. Tipicna cetnicka podvala koja zanemaruje cinjenicu da Alija Izetbegovic nije bio glup covjek i da je znao (sve i da je htio tu toboznju findzan drzavicu, a laz je da je htio) da u Bosni i Hercegovini dzamahirija ne samo sto bi bila nemoguca vec i neodrziva. To su bili glupi ljudi koji su za rad svoje dzmahirije toboze bili spremni zrtvovati stotinu hiljada ljudi i plus (pazi ovo) staviti se u jos gori medjunarodni polozaj, u jos vecem sendvicu izmedju Srbije i Hrvatske.
NS je izgubila svako moje postovanje i smatram vas otvorenim neprijateljima Bosne i Herecevoine koji se ne libe da izvrcu istinu i da manipuliraju cinjenicama stavljajuci lazni akcenat (na pr.) na mudzahedine u Bosni i Herecegovini koji nisu rezultat rata nego njegova posljedica, tj. dosli su ljudi u ispomoc svojoj vjerskoj sabraci (barem su oni na to tako gledali) kao sto su dosli razni ukrajinci, grci, rusi i rumuni u ispomoc svojoj pravoslavnoj braci. U ostalom, kao novinar trebao bi da budes svjestan da u sklopu 250 000 boraca ARBiH mudzahedini nisu cinili ni pisljivih jedan posto tako da ti pada teza u vodu kada se sagleda sa svakog aspekta.
-
letacina
#1614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
essex wrote:pedja, sta ima?Pedja Kojovic wrote:jeza u ledja
Takodje.
Ali vratimo se temi...
p.k.
pazi, prva greska je sto milosevic nije zelio nikakvu jugoslaviju nego veliku srbiju...pa dovoljno ti je da je prije svih izuzeo srbiju iz ustavnopravnog poretka jugoslavije...da je on stvarao neku novu jugu (sa "prekrojenim" unutrasnjim granicama) nikada srbiju nebi izuzeo iz njenog ustavnopravnog poretka...nadam se da smo to rijesili, i da, taj njegov postupak je za sobom povlacio i sloveniju i hrvatsku, i...da ne nabrajem sve osim drugog oka u glavi, koje je tek kasnije postalo zrikavo...
za AR BiH, u prvim mjesecima nije ni postojala, to je bila TO koja je kasnije prerasla u armiju (i ne samo u sarajevu...slabo se prepoznaju depese iz bjeligrada) i sve to bila do bosnjaskog sabora kada se etnificira i kristalizuje voljom maloumnika...hebote, i ti bi u parlament da nas pretstavljas...neka, zaobidji...
Pa znaš kako, Feđa ti je prije dvije godine stigao iz SAD-a, i prema ovim odgovorima je evidentno da on još uvijek nije upućen u sva dešavanja u BiH. Istina da 2 godine nisu baš kratak period, ali ja drugo opravdanje ne vidim, Ili se čovjek jednostavno ne bavi detaljno sumornom političkom situacijom u BiH, ali u tom slučaju je zalutao u krivu ulicu, jer za političku scenu u BiH i rezonovanje iste očito kompetentan nije.
Iz ovih njegovih postova vidimo da su mu stavovi na nivou jeftinih i nimalo inteligentnih političkih floskula- rušimo nacionaliste, nacionalisti su zavili narod u crno......
Sve tačno, ali za svaku osobu s IQ-om većim od broja cipela floskularno i preplitko. Ipak, zbog osoba poput Bojana Bajića ili Dine Mustafića još uvijek vjerujem u potencijal Naše stranke.
- Realist-idealist
#1615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kome je sta drago i mrsko je irelevantno na ovoj ozbiljnoj temi. Tako da ne razumijem tvoju djeciju potrebu da se javis ovdje da nam kazes za koji tim navijas. Apsurdno mi je vise objasnjavati ljudima da ne treba da trose dragocjeni cyber prostor iskazujuci svoje zelje vec da bi bilo pozeljnije da napisu, objasne, kontriraju dokazima itd.alternativni wrote:A meni je bas drago sto neko od politicara ima stav kao Pedja, stoga smatram da treba na vlast dovesti NS...Realist-idealist wrote:Zahvaljujem se Pedji sto je jos jednom pruzio dokaz da NE TREBA dovesti NS na vlast.Pedja Kojovic wrote:Moje licno vidjenje(Unaprijed se izvinjavam jer je post lican i podug)
-
Pedja Kojovic
#1616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
realist idealist
Izvrcete moje rijeci, implicirate da radim za projekat "velike Srbije" i mislite da je moj cilj da relativiziram odgovornost ratnih zlocinaca...
Ako ste iz ovoga sto sam napisao i onoga sto znate o Nasoj stranci to zakljucili onda je vas svaki dalji boravak na ovoj temi cisto gubljenje vremena.
Dosli ste , pitali, vidjeli sta nudimo - ne odgovara vam.
Cilj ove teme i jeste da vam pruzimo informaciju o Nasoj stranci.
E sad,
kad pogledate stvari racionalno, sve sto bi trebalo da uradite je da "NE kliknete" na ovu temu.
p.k.
Izvrcete moje rijeci, implicirate da radim za projekat "velike Srbije" i mislite da je moj cilj da relativiziram odgovornost ratnih zlocinaca...
Ako ste iz ovoga sto sam napisao i onoga sto znate o Nasoj stranci to zakljucili onda je vas svaki dalji boravak na ovoj temi cisto gubljenje vremena.
Dosli ste , pitali, vidjeli sta nudimo - ne odgovara vam.
Cilj ove teme i jeste da vam pruzimo informaciju o Nasoj stranci.
E sad,
kad pogledate stvari racionalno, sve sto bi trebalo da uradite je da "NE kliknete" na ovu temu.
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 29/04/2010 05:52, edited 2 times in total.
- Realist-idealist
#1617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne Pedja nego je tvoj daljni boravak na ovoj temi gubljenje vremena jer su ljudi dobili sasvim ispravnu sliku o tome sta ste vi i sta zastupate, posebno zadnjim postom gdje si bezocno pokusao da relativiziras ratnu proslost okrivljujuci "nacionalne" stranke, islamske fundamentaliste i medjuetnicku napetost a saprao si odgovornost sa Srbije!Pedja Kojovic wrote:realist idealist
Ako ste tako zakljucili onda to znaci da je vas svaki dalji boravak na ovoj temi cisto gubljenje vremena.
Potpuno je iracionalno da dalje ucestvujete.
Dosli ste , vidjeli ste sta nudimo - ne odgovara vam.
p.k.
Ja shvatam da ti nisam ostavio prostora da argumentirano odgovoris jer nisi u stanju argumentirano odgovoriti na optuzbe koje sam iznio bez da se zanegiras, da se uhvatis za neku novu manipulaciju i tome slicno. Tako da, nisam iznenadjen tvojim odgovorom. I ovdje se ne radi o mom "zakljucivanju", ovdje si ti jasno i nedvosmisleno iznio svoja gledista koja se ni u cemu ne razlikuju od Dodikovih i srpskih radikala.
Vidio sam sta nudite, vidio je cijeli forum, bilo bi posteno da barem i dalje ne nastavis revitalizirati i svaljivati sve na "moje" vidjenje stvari. Ovdje je zapravo stvar sasvim jasna, NS je jos samo jedna ujdurma koja treba da nasteti Bosni i Hercegovini.
-
Pedja Kojovic
#1618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Realist idealist
Mozda vi osjecate potrebu da zastitite forumase od mog stetnog uticaja.
Ne bojte se i nemojte ih patronizirati.
Informisani glasaci u BiH, kao i svuda u svijetu, su u stanju sami donijeti odluku o tome sta je dobro za njih.
Ako vam je, iz nekog razloga, tesko da svoje znanje i politicke ideje zadrzati za sebe i osjecate neodoljivu potrebu da ih "prosvijetlite" (Ne mislim nista lose o tome. To je politicki aktivizam i to je ono sto i ja ovdje radim) i druge onda vam predlazem da ili otvorite drugu temu -"Sve sto ste zeljeli cuti protiv Nase stranke",
ili da, sto bi bilo jednostavnije i postenije, otvorite temu i tamo propagirate stavove onih stranaka za koje vi mislite da "nisu stetne za Bosnu i Hercegovinu".
Vrijeme u kojem su politicki komesari odredjivali ko i gdje i sta moze govoriti je davno proslo.
p.k.
Mozda vi osjecate potrebu da zastitite forumase od mog stetnog uticaja.
Ne bojte se i nemojte ih patronizirati.
Informisani glasaci u BiH, kao i svuda u svijetu, su u stanju sami donijeti odluku o tome sta je dobro za njih.
Ako vam je, iz nekog razloga, tesko da svoje znanje i politicke ideje zadrzati za sebe i osjecate neodoljivu potrebu da ih "prosvijetlite" (Ne mislim nista lose o tome. To je politicki aktivizam i to je ono sto i ja ovdje radim) i druge onda vam predlazem da ili otvorite drugu temu -"Sve sto ste zeljeli cuti protiv Nase stranke",
ili da, sto bi bilo jednostavnije i postenije, otvorite temu i tamo propagirate stavove onih stranaka za koje vi mislite da "nisu stetne za Bosnu i Hercegovinu".
Vrijeme u kojem su politicki komesari odredjivali ko i gdje i sta moze govoriti je davno proslo.
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 29/04/2010 08:18, edited 2 times in total.
- essex
#1619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pazi, ne bih se bas slozio...to mi pocinje liciti na onu "ma pusti aliju, nije za njega politika, vidis da ga preveslavju kako hoce, vozaju ga i tri puta mu naplacuju", i slicne...nije on toliko naivan i neobavjesten, ipak njemu recepti za leskovacku muckalicu stizu iz iste kuhinje kao i tihicu, iz beograda....obrati paznju na ovo...letacina wrote:essex wrote:pedja, sta ima?Pedja Kojovic wrote:jeza u ledja
Takodje.
Ali vratimo se temi...
p.k.
Pa znaš kako, Feđa ti je prije dvije godine stigao iz SAD-a, i prema ovim odgovorima je evidentno da on još uvijek nije upućen u sva dešavanja u BiH. Istina da 2 godine nisu baš kratak period, ali ja drugo opravdanje ne vidim, Ili se čovjek jednostavno ne bavi detaljno sumornom političkom situacijom u BiH, ali u tom slučaju je zalutao u krivu ulicu, jer za političku scenu u BiH i rezonovanje iste očito kompetentan nije.
Iz ovih njegovih postova vidimo da su mu stavovi na nivou jeftinih i nimalo inteligentnih političkih floskula- rušimo nacionaliste, nacionalisti su zavili narod u crno......
Sve tačno, ali za svaku osobu s IQ-om većim od broja cipela floskularno i preplitko. Ipak, zbog osoba poput Bojana Bajića ili Dine Mustafića još uvijek vjerujem u potencijal Naše stranke.
znas otkad velikosrbi pricaju o gradjanskom ratu u bosni? otkada su izvrsili agresiju i genocid...treba samo upratiti termine koji se koriste, sva ostala prica je stiropor i zbuka na zidove velikosrpstva od betonskih elementa...Pedja Kojovic wrote: Prisustvo JNA, upad srbijanskih i hrvatski paravojnih(A i zvanicne vojske) na teritoriju BiH, te prisustvo radikalnih islamskih boraca iz stranih zemalja, uz domacu logisticku i politicku podrsku SDS-a, HDZ-a, SDA i drugih, manjih nacinionalistickih stranaka je, nazalost, bilo dovoljno da napeti medjunacionalni odnosi u BiH prerastu u oruzani sukob i gradjanski rat.(Pri tome je, naravno, vrlo vazno dodati da je rukovodstvo SDS-a zastupalo najradikalniju opciju koja je ukljucivala politiku etnickog ciscenja i da ce sudjenje Radovanu Karadzicu to jasno pokazati).
p.k.
za bojana bajica i dinu mustafica...sretno, ali samo mogu u srbijanski parlament ako ih prime kao zasluzne, medjutim, kako ima i nas koji ih otkrivaju i negiraju, tesko je da ce i to uspeti...
a vidim da sam za pedju postao prevruc pa mi salje tampona...nema veze i preko tebe cu ja njega dohvatiti, nece ga zaobici ono sto mu slijeduje...
- essex
#1620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
jezek, pa de si ti bre majka mu stara...sta je, zalutao? sada cemo mi to ispraviti...hajmo prvo ovo:jeza u ledja wrote:Ja se slazem sa tvrdnjom da su "ratovi na tlu bivse Jugoslavije (91-95) prouzrokovani cinom odcjepljenja Slovenije, pa Hrvatske, pa BiH". Samo se apsolutno ne slazem da su ti cinovi bili protuustavni.VjecitiStudent wrote:Ili kad se od drveca ne vidi suma.Pedja Kojovic wrote:Moje licno vidjenje(Unaprijed se izvinjavam jer je post lican i podug)
Takodje, slazem se sa tim da se SDA nije borila za cjelovitu i multietnicku Bosnu i Hercegovinu, te da su svojom politikom, djelimicno pogresnom, a djelimicno namjernom, doprinjeli da: 1) rat poprimi onoliko razorne i krvolocne razmjere i 2) rat dobije karakter gradjanskog. Drugim rijecima smatram ih izdajicama nacela za kojih su se deklarativno borili.
Ja se slazem sa tvrdnjom da su "ratovi na tlu bivse Jugoslavije (91-95) prouzrokovani cinom odcjepljenja Slovenije, pa Hrvatske, pa BiH". Samo se apsolutno ne slazem da su ti cinovi bili protuustavni.
pazi, ti se mozes sloziti i da postoji boja limun plava i pohovani sladoled, cak i drvena pec...medjutim to ih ne cini mogucim i prihvatljivim...pazi, da cika zlobo nije izuzeo srbiju iz ustavnopravnog poretka nikada se ni slovenija ni hrvatska ne bi samovoljno odvajale, pa dalje bosna i makedonija i na kraju kosovo...zato se ti i apsolutno neslazes da je bilo protivustavno (samovoljno odvajanje ovih 5) samo da bi opravdao ono sto ti rekoh o cika zlobi...eh, da vas covjek nezna pa da mozete valjati kragujevke, eh bre brale...
dalje:
slazemo se oko sda....znas zasto? sda je stvorena od kos-a i odigrala je svoju ulogu...danas je drugo vrijeme i prica se o gradjanskom uredjenju...i gle, evo nam Njihove Stranke bas po voznom redu potreba velikosrpstva...samo su se ovaj put zahebali...sa sda su imali nepismene, a cim se pomene gradjanska opcije, ma cemo vas oderemo bre jer mi koji smo za gradjansko uredjenje najmanje smo nepismeni a najvise sve ostalo...i da, gradjanski rat...nikad robom sinko, nikad robom...sve je to samo "udruzeni zlocinacki poduhvat" i nista manje...,da, sa tezinom sudske presude za genocid, a kada se sicko travar napokon osudi, e bre brale...
jos jedna stvar...koliko god ja negirao sda, ipak se zna ko je do septembra 1992 sta uradio i doprinjeo, misim na ono razorno i krvolocno...
eto jezek, dovedoh te ja do raskrsnice i pravog puta...skreni desno, nakon jedno 300 metara je kafana, tamo toce pice besplatno za one sve propale velikosrpske teze i teoreme i njihove ucviljene protagoniste...cokanj-dva, haj veselim se ja...
-
Pedja Kojovic
#1621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naša stranka: Poziv gradonačelnika Sarajeva u vezi Dobrovoljačke je politički pritisak
Poziv gradonačelnika Sarajeva da se zabrani skup u Dobrovoljačkoj ulici koji je MUP Kantona Sarajevo prethodno odobrio je politički pritisak na nezavisne organe unutrašnjih poslova, saopćeno je iz Naše stranke.
„Izlazeći ovom gestom iz okvira svojih nadležnosti i ovlaštenja gradonačelnik Sarajeva je grubo zaprijetio jednoj od osnovnih demokratskih sloboda kakva je sloboda mirnog okupljanja.
U okolnostima u kojima je krhka bosanskohercegovačka demokratija pred dnevnim izazovima Naša stranka očekuje od nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti da principijelno i kontinuirano štite demokratske slobode i ljudska prava“, izjavio je član Izvršnog odbora Naše stranke Srđan Dizdarević.
Naša stranka poziva gradonačelnika Behemna da stane u zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda među kojima su posebno važna sloboda mirnog okupljanja i sloboda govora.
"Pozivamo sve državne organe i sve političke faktore da puže podršku MUP-u Kantona Sarajevo i učini sve da najavljeni skup prođe bezbjedno i mirno, te u skladu sa zakonom", navodi se u saopćenju Naše stranke.
Poziv gradonačelnika Sarajeva da se zabrani skup u Dobrovoljačkoj ulici koji je MUP Kantona Sarajevo prethodno odobrio je politički pritisak na nezavisne organe unutrašnjih poslova, saopćeno je iz Naše stranke.
„Izlazeći ovom gestom iz okvira svojih nadležnosti i ovlaštenja gradonačelnik Sarajeva je grubo zaprijetio jednoj od osnovnih demokratskih sloboda kakva je sloboda mirnog okupljanja.
U okolnostima u kojima je krhka bosanskohercegovačka demokratija pred dnevnim izazovima Naša stranka očekuje od nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti da principijelno i kontinuirano štite demokratske slobode i ljudska prava“, izjavio je član Izvršnog odbora Naše stranke Srđan Dizdarević.
Naša stranka poziva gradonačelnika Behemna da stane u zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda među kojima su posebno važna sloboda mirnog okupljanja i sloboda govora.
"Pozivamo sve državne organe i sve političke faktore da puže podršku MUP-u Kantona Sarajevo i učini sve da najavljeni skup prođe bezbjedno i mirno, te u skladu sa zakonom", navodi se u saopćenju Naše stranke.
- Dozer
#1622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Realist-Idealist....mislim da je vrijeme da pod hitno promijenis nick jer ti ovaj ama bas nikako ne odgovara.
S obzirom da ti u teznji da svi gradjani ove zemlje imaju isti status (ali stvarno, a ne samo deklarativno) i bez nacionalno-etnicko-vjerskih prefixa i/ili sufixa, vidis da NS radi na tragu Miloseviceve, ili ti velikosrpske politike, tebe se onda moze svrstatu u jednu od dvije kategorije - ili si SDA trol ovdje (sto je i ocigledno), ili si ti taj koji je zalutao i ne vidi ili nece da vidi razloge i krivce zbog kojih je BiH danas gdje jeste.
Samo par detalja, podsjecanja radi. Srbija JESTE izvrsila agresiju na BiH, uz svesrdnu pomoc DOMICILNIH bosanskih Srba utjelovljenih u SDS-u. Srbija i domaci Srbi JESU pocinili genocid, iako se Srbiju ne tereti za to bas tako direktno, nego samo za "nesprecavanje genocida", sto je budalastina, ali ipak dokazuje da je i Srbija na neki nacin kriva.
Medjutim, taj isti SDS, a i HDZ, sve sto su radili i uradili nisu uradili bez znanja i dogovora sa SDA, jer i SDA sa Alijom na celu nije htjela nista drugacije od Bosne nego ostale dvije grupe morona - svoj komadic Bosne da u njemu vlada. Cinjenica je da SDA nije znala do koje mjere ce se sve desavati na nacin na koji se desavalo, ali da su imali dogovor o pdojeli Bosne - jesu.
E sad, samo mi objasni u cemu se to razlikuju velikosrpski, velikohrvatski i mladomuslimanski snovi?!
Meni je sve to isti i identicni kretenizam, nacional-etno-vjerskog profila, koji nikome niti je, niti ce donijeti nista dobro, sto, usotalom, i vidimo iz prilozenog zivota u BiH.
A cinjenica je da su politike u BiH i danas identicne i da su teznje takodjer identice - i dalje sve tri strane hoce svoj komadic BiH u kojem ce vladati i stvarati mini drzavice, samo sto neke to rade javno, jasno i glasno, a neke prikriveno i hinjski.
Ti ako sve ovo ne vidis i ne razumijes, kao vise nego ocite stvari o kojima je na ovom forumu pisano nebrojeno puta i potkrijepljeno sa nebrojeno detalja, onda zaista ne znam sta trazis ovdje... kao ni bilo ko tvojih razmisljanja.
I sada, pojavila se stranka koja sve te tri imbecilne politike, koje NAS JESU utjerale u krvavi rat i koje nam i danas @ebu majku kroz majku, jednostavno ne prihvata i zeli ih totalno ukinuti.
I ni to ne valja...
Iako je ta NS i ljudi u njoj cisti ko suza u politickom smislu, bez ikakvih repova tipa korupcije, kriminala i sl., izgleda da ni to ne valja. Samo nemojte poceti sa Serom, Bajicem i sl. i o tome kako su oni "otpatci SDP-a". Bili ljudi u SDP-u, pa sta?! Ima li neko neki konkretan slucaj kriminala, korupcije ili bilo kakve nelegalne radnje koju su doticni pocinili ili u njoj ucestvovali? Jedino je to relevantno, pa ako neko nesto ima, neka to i napise, a ako ne - onda se pustite supljiranja tipa "bili su tamo, bili su 'vamo".
A kome je u ovom i ovakvom sistemu i drzavi dobro, i ko ne zeli da mijenja bilo sta, ko zeli i dalje da zivi u korupciji, kriminalu, nepotizmu i ucahuren u ovih par hiljada kvadrata koji se nazivaju BiH, pa...izbori su u oktobru gospodo, pa bujrum.
Edit: Cinjenica jeste da se i NS tu i tamo pogubi u toj silnoj zelji da sve ucini ravnopravnima u gradjanskom smislu, a ovo gornje saopstenje to i dokazuje. Taj skup treba zabraniti iz 1001 razloga, a najveci je sto dolaze da poloze nesto za nekoga nepostojeceg, tacnije za nepostojeci broj ubijenih. Fula...totalna...
S obzirom da ti u teznji da svi gradjani ove zemlje imaju isti status (ali stvarno, a ne samo deklarativno) i bez nacionalno-etnicko-vjerskih prefixa i/ili sufixa, vidis da NS radi na tragu Miloseviceve, ili ti velikosrpske politike, tebe se onda moze svrstatu u jednu od dvije kategorije - ili si SDA trol ovdje (sto je i ocigledno), ili si ti taj koji je zalutao i ne vidi ili nece da vidi razloge i krivce zbog kojih je BiH danas gdje jeste.
Samo par detalja, podsjecanja radi. Srbija JESTE izvrsila agresiju na BiH, uz svesrdnu pomoc DOMICILNIH bosanskih Srba utjelovljenih u SDS-u. Srbija i domaci Srbi JESU pocinili genocid, iako se Srbiju ne tereti za to bas tako direktno, nego samo za "nesprecavanje genocida", sto je budalastina, ali ipak dokazuje da je i Srbija na neki nacin kriva.
Medjutim, taj isti SDS, a i HDZ, sve sto su radili i uradili nisu uradili bez znanja i dogovora sa SDA, jer i SDA sa Alijom na celu nije htjela nista drugacije od Bosne nego ostale dvije grupe morona - svoj komadic Bosne da u njemu vlada. Cinjenica je da SDA nije znala do koje mjere ce se sve desavati na nacin na koji se desavalo, ali da su imali dogovor o pdojeli Bosne - jesu.
E sad, samo mi objasni u cemu se to razlikuju velikosrpski, velikohrvatski i mladomuslimanski snovi?!
Meni je sve to isti i identicni kretenizam, nacional-etno-vjerskog profila, koji nikome niti je, niti ce donijeti nista dobro, sto, usotalom, i vidimo iz prilozenog zivota u BiH.
A cinjenica je da su politike u BiH i danas identicne i da su teznje takodjer identice - i dalje sve tri strane hoce svoj komadic BiH u kojem ce vladati i stvarati mini drzavice, samo sto neke to rade javno, jasno i glasno, a neke prikriveno i hinjski.
Ti ako sve ovo ne vidis i ne razumijes, kao vise nego ocite stvari o kojima je na ovom forumu pisano nebrojeno puta i potkrijepljeno sa nebrojeno detalja, onda zaista ne znam sta trazis ovdje... kao ni bilo ko tvojih razmisljanja.
I sada, pojavila se stranka koja sve te tri imbecilne politike, koje NAS JESU utjerale u krvavi rat i koje nam i danas @ebu majku kroz majku, jednostavno ne prihvata i zeli ih totalno ukinuti.
I ni to ne valja...
Iako je ta NS i ljudi u njoj cisti ko suza u politickom smislu, bez ikakvih repova tipa korupcije, kriminala i sl., izgleda da ni to ne valja. Samo nemojte poceti sa Serom, Bajicem i sl. i o tome kako su oni "otpatci SDP-a". Bili ljudi u SDP-u, pa sta?! Ima li neko neki konkretan slucaj kriminala, korupcije ili bilo kakve nelegalne radnje koju su doticni pocinili ili u njoj ucestvovali? Jedino je to relevantno, pa ako neko nesto ima, neka to i napise, a ako ne - onda se pustite supljiranja tipa "bili su tamo, bili su 'vamo".
A kome je u ovom i ovakvom sistemu i drzavi dobro, i ko ne zeli da mijenja bilo sta, ko zeli i dalje da zivi u korupciji, kriminalu, nepotizmu i ucahuren u ovih par hiljada kvadrata koji se nazivaju BiH, pa...izbori su u oktobru gospodo, pa bujrum.
Edit: Cinjenica jeste da se i NS tu i tamo pogubi u toj silnoj zelji da sve ucini ravnopravnima u gradjanskom smislu, a ovo gornje saopstenje to i dokazuje. Taj skup treba zabraniti iz 1001 razloga, a najveci je sto dolaze da poloze nesto za nekoga nepostojeceg, tacnije za nepostojeci broj ubijenih. Fula...totalna...
Last edited by Dozer on 29/04/2010 10:50, edited 1 time in total.
-
klixober
#1623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovo vam je velika greska.Pedja Kojovic wrote:Naša stranka: Poziv gradonačelnika Sarajeva u vezi Dobrovoljačke je politički pritisak
- Warhead
#1624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mozda ti je trebao i nacrtati...alternativni wrote:...ovo boldirano, ja u tvojim komentarima nisam vidio nijedan dokaz...Realist-idealist wrote: Kome je sta drago i mrsko je irelevantno na ovoj ozbiljnoj temi. Tako da ne razumijem tvoju djeciju potrebu da se javis ovdje da nam kazes za koji tim navijas. Apsurdno mi je vise objasnjavati ljudima da ne treba da trose dragocjeni cyber prostor iskazujuci svoje zelje vec da bi bilo pozeljnije da napisu, objasne, kontriraju dokazima itd.
- buzzer
#1625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
komentirati i kritizirati moral i lose namjere organizatora ovog provokativnog predizbornog skupa mozemo mi na forumu, ali ns kao polticki subjekt koji se zalaze za vladavinu zakona se mora zalagati za zakonito pravo svih gradjana na javno okupljanje i slobodu govora.Dozer wrote:Edit: Cinjenica jeste da se i NS tu i tamo pogubi u toj silnoj zelji da sve ucini ravnopravnima u gradjanskom smislu, a ovo gornje saopstenje to i dokazuje. Taj skup treba zabraniti iz 1001 razloga, a najveci je sto dolaze da poloze nesto za nekoga nepostojeceg, tacnije za nepostojeci broj ubijenih. Fula...totalna...
tako ce se neuporedivo vise doprinjeti buducnosti u kojoj ovakvi podmukli pokusaji radikalizacije nece imati odjeka u narodu, odnosno situaciji u kojoj ce i oni kojima se ovaj skup ima namjeru obracati shvatiti pogubnost ovakvog vodjenja politike/rata drugim sredstvima. iako mi se gadi manipulacija zrtvama, smatram da se ovo okupljanje ne treba zabraniti, nego treba ostati priseban i ne dozvoliti da nacionalisti ponovo uspiju profitirati iz ovakvih prljavih rabota.