BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

madner

#1601 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Mah jedino Srbija jos koliko toliko gaji nade da ce jednog dana moci na Kosovo poslati vojsku. Pa su ove njihove brigade tako formirane da se mogu brzo povecati.
kojetou

#1602 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Zar i Gorazde ima svoj dnevnik. Omg..... :-)

Dobro je povecali ljudi za 110%. :thumbup:
The 51st State

#1603 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

155_mm wrote:
Tacticus wrote:
i vec sam jednom pisao da najveci dio tih pusaka je dobro isluzen, ali slicna situacija je i kod susjeda

jednostavno vise niko u regionu nema veliki arsenal oruzija
ma problem je sto susjedi mogu lakse doci do oruzja u slucaju potrebe nego probosanske snage. opasnost da se ponovo nadjemo u potpunoj blokadi je veoma vjerovatna. zbog toga je potrebno imati opremu za bar 100.000 vojnika. za odbranu je dovoljna solidno opremljena pjesadija potpomognuta sa solidnom artiljerijom a to bi se moglo itekako imati cak i pod ovim politickim i ekonomskim uslovima.
zbog te blokade nam je potreban "blue print" pjesadijskog naourazanja.
155_mm

#1604 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

madner wrote:Mah jedino Srbija jos koliko toliko gaji nade da ce jednog dana moci na Kosovo poslati vojsku. Pa su ove njihove brigade tako formirane da se mogu brzo povecati.
ma nije samo u pitanju kosovo nego i bosna i crna gora i makedonija pa ni hrvatska nije iskljucena iz plana "rijesenje nacionalnog pitanja srba na balkanu" kako ga danas zovu srpski stratezi. plan je vrlo jednostavan sacekati povoljan razvoj dogadjaja u svijetu. ustvari cekati da dodje do jacanja nacionalistickih pokreta u europi i samim tim gasenja ideje o zajednicoj europi, i tad se mora biti spreman. sto podrazumijeva jaku namjensku industriju i veliku rezervu koju mozes brzo mobilizirati jer su u srbiji svjesni da nisu samo oni ti koji imaju plan "rijesavanja nacionalnog pitanja svoga naroda" na ovim prostorima. rijesili bi i albanci, bugari, rumuni i madjari neka nacionalna pitanja na ovim prostorima. a kad austrija i italija vidi da se "stvari rijesavaju" nema razloga da i oni ne rijese neka pitanja kako medjusobno (juzni tirol) tako i na podrucju slovenije i hrvatske. ako stvari budu tekle ovim pravcom srbi bi mogli biti najspremnija za ovaj scenario od svih titinih naroda. a ako stvari krenu drugim pravcem da se ekonomska kriza rijesi bez problema i ideja zajednicke europe pobijedi nacionalne pokrete u europskim drzavama onda bi srbija najlosije docekala ovaj rasplet dogadjaja.

e sad gdje je bosna u tome svemu je velika nepoznanica. :? mada i tu postoje samo dvije mogucnosti ili se ukopati u bosanskim brdima ili se seliti "odavlena".

pa ko u svecku ko u tursku :mrgreen: .
155_mm

#1605 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

The 51st State wrote: zbog te blokade nam je potreban "blue print" pjesadijskog naourazanja.
velis kad mogu crnogorci i pusku i pistolj sto nebi mogli i mi bar pusku. :D

pa ima godina kako se pominju neke price o saradnji sa ceskom u domenu pjesadijskog naoruzanja ali od toga do sad nista. navodno bi cesi preko bosne pokusali da se probiju na bliskoistocno trziste kao misle da mi imamo neke veze sa "bracom" arapima. a ovi nasi se kao nadaju vlastitoj licencnoj proizvodnji ceskog pjesadijskog naoruzanja za izvoz a i nesto za domace potrebe.

mislim da bi cesi vece sanse imali da se obrate srbiji za pomoc oko suradnje sa arapima na podrucju oruzja. :D

ali 100.000 komada ceskih "kalasnjikova" za rezervni sastav (ustvari oznake SA vZ 58) koju i oni sami koriste u vlasitoj rezervi nebi trebali odbiti ako bi neko ponudio i mile dodik se sa tom nabavkom slozio (a nece). :-D
kad bi ih sami pravili po ceskoj licenci sigurno bi cijena bila takva da bi mogli da platimo ovih 100.000 komada a da ne umremo od gladi.

u svakom slucaju bi suradnja sa cesima na podrucju pjesadijskog oruzja bila prava stvar.

Image
Image
The 51st State

#1606 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

155mm, imaju cesi zanimljivijih i modernijih stvari od replika kalasa ala http://www.youtube.com/watch?v=JJl0YxoCils, vrhunski proizvod, a nemaju ga kome masovno tusiti, mozda je to ta prica sa arapima...., a sto se tice crnogoroca to je ista prica kao ova potencijalna sa cesima, svicarci ulozili i cekaju da negdje krene...
155_mm

#1607 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

The 51st State wrote:155mm, imaju cesi zanimljivijih i modernijih stvari od replika kalasa ala http://www.youtube.com/watch?v=JJl0YxoCils, vrhunski proizvod, a nemaju ga kome masovno tusiti, mozda je to ta prica sa arapima...., a sto se tice crnogoroca to je ista prica kao ova potencijalna sa cesima, svicarci ulozili i cekaju da negdje krene...
ma znam da cesi imaju dobrog oruzja zato i kazem da bi saradnja sa cesima u tom pogledu bila prava stvar. a za te modernije stvari koje cesi imaju mi nemamo novaca. zato sam i rekao u predhodnom postu da bi mogli kupiti 100.000 komada ovi ceskih "kalasa" a da ne umremo od gladi. a druga stvar cesi ih i sami koriste u svom rezervnom sastavu tako da nevidim razloga da nama nebi valjali. cak sto vise sa ovim ceskim "kalasima" u rezervi imali bi najbolje opremljenu rezervu u okruzenju. sta mislis sta SLO i HR imaju od pjesadijskog naoruzanja za svoj rezervni sastav?

a za aktivni sastav OS BiH se navodno uvodi M-4 (neka vrsta "sadaka made in USA" pretpostavljam) a one M-16A1 se unistavaju vjerovatno su vec i sve unistene. nekad davno se pricalo da su se odlucili bili za G33 da ih kupe od turske za aktivni sastav OS ali izgleda nije bilo novca pa su se odlucili za sadaku tipa M-4. :D
Gojeni H

#1608 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

Kad vec pricamo o Cesima, meni ovo izgleda ekstra dobro. Jedino sto tukne na HK.

http://www.youtube.com/watch?v=g45ymu6Zs_8
madner

#1609 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Puska bez nekog plan i rezervnog sastava i nema nekog smisla.

Odnosno ima, ali najrealniji scenario sukoba u BiH nije napad Srbije, nego OSBiH protiv iredentista. Tako da je mozda bolje da nema tih 100 000 cijevi.
kojetou

#1610 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Sto neko rece nase najvece oruzije se nalazi u Italiji. To je u onoj Americkoj vojnoj bazi odakle polecu NATO avioni. Sve u svemu nama je bitno da imamo namjensku industriju i da se razvija i da jaca. Pored toga je bitno da smo demografski sve jaci. Recimo da je u BiH Bosnjaka 70% jebalo bi mi se za najmjensku industriju.

Dok ne ojjacamo demografski da se drzimo oruzija i da razvijamo namjensku industriju. Time se samo povecava prag kojeg Srbi ili Hercegovi Bosnjaci moraju preci da bi nesto probali. Taj prag je vec jako visok zbog Turske politike koja ima direktnu podrsku Amerike. To je nase pravo oruzije.

A do rata nece doci upravo zbog ta dva faktora jer je jednostavno neizvjesnost u koju bi se neki seperatisti bacili previse visoka. Recimo sve ovi signali koje salje Turska uznemiruje Srbe u Srbiji i oni pjevaju tonom nize. Ako gledate neke diskusije preko you-tube-a na Srbijanskoj televiziji svaka druga emisija je o uticaju Turske u Makedoniji, Sanndzaku, Kosovu i Bosni ili opet neka izjava Erodgana ili Dovodoglua koja je u njihovim ocima "provokatorska" itd.

Znaju Srbi itekako daje Turska druga Armija NATO pakta ali ono sto ih jos vise zabrinjava je to sto im Amerikanci davaju zeleno svijetlo za tu politiku na balkanu i sto imaju zeleno svijetlo i od uticajnih zapadnih zemalja pa i od visokog predstavnika u BiH koji je rekao da je:
"Logicno sto se Turska mjesa u BiH jer u Turskoj zivi vise bosanaca nego u Bosni."

To je znaci sve politika. Interes Amerike je taj da zeli da ima dva prijateljska naroda na balkanu preko kojih moze u ovom dijelu svijeta da dijeluje kad god i kako god zeli. To su Albanci i Bosnjaci. A Turska im tu pomaze jer stavlja Srbiju i Ruski uticaj u sah mat poziciju jer Rusija nemoze Srbiji pomoci ni u kojem slucaju jer je okruzena NATO paktom; Bosnom, Velikom Albanijom, Ustaskom Hrvatskom i Turskom.

Image

Neznam dali je neko postavljao ove slike Turske mornarice u Neumu?

Image
andromeda101

#1611 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Samo u se i u svoje kljuse.

92-95 je dokaz.
kojetou

#1612 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

Ono sto je Turska obecala je znaci ispostovala i ispostava. Rekli su da ce dati snazan impuls nasoj vojnoj industriji kako bi se BH vojna industrija mogla opraviti.

Sada se zapitajte. Turska koja ima vojnu industriju toliko jaku da moze napraviti sve od metka do bezpilotne letijelice ili Altay tenka 15 raznih oklopnjaka, razno raznih brodova, raznoraznih topova.... ma sve zivo.... zasto bi oni od nas kupovali u Gorazdu kapsule za metke? Oni to mogu i sami proizvesti.

Oni to rade zato sto zele da ojacaju vojnu industriju BiH a za njih je to sitnica. Tako jacaju svoj geopoliticki uticaj jer cim BiH bude imala jaku vojnu industriju to je i za Turke a i za Ame3riku bolje jer im daje veci manevaraski prostor. Jos ako Amerikanci kao sto je Bush rekao naoruzjau Albance....
kojetou

#1613 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

andromeda101 wrote:Samo u se i u svoje kljuse.

92-95 je dokaz.
Dokaz je da bez jakog uticaja sa vana nema sanse da BiH bude za nekih 30 godina nacionalna drzava ili neka ozbiljna unitarna ili polu unitarna drzava.

Srbi znaju da ako ne uspiju da razjebu BiH i narednih 5- 10 godina da je njihovih 5 minuta definitvno proslo. Time i 5 minuta Herceg Bosne prolazi. Tada ce Bosnjaci biti na 60% i imati vojnu industriju; imati Sandzak kao adut i cao djaci. I onda je sve gotovo. Ali bez Amerike i Turske i njihoe volje... budi siguran da bi se drugacije price pricale i u Zagrebu i u Beogradu. To bi bile nacionalisticke retorike svaki dan i rat naravno. Nista tu puskice nebi pomogle. Ali ovako Erdogan dodje i kaze:
"Niko nesmije dovoditi u pitanje BiH"

I to odmah ima tezinu jer iza njega stoji armija od 2,5 miliona ljudi najjaca u NATO-u posle Amerike.

To znaju amerikanci a to znaju i Turci. Zato je Dodik tako isfustriran. Jer Amerika i Turska zele BiH u NATO i vide svoj interes. A Srbi zele da igraju sa rusijom. Znaci sukob interesa.

Vojna industrija biH je samo jedan faktor koji jaca nasu poziciju.
Last edited by kojetou on 10/04/2013 12:01, edited 1 time in total.
andromeda101

#1614 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Šta je nama Turska pomogla za vrijeme 92-95?

Turska je američki pijun i bez Amerike je Turska ništa.

Ja se ne uzdam što Erdogan drži dres Džeke, nego u našu sopstvenu moć.
andromeda101

#1615 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Izvini kojetu, ali ti si naivan.

A Alijina naivnost nas je skupo koštala i na kojeg "konja" je Alija stavljo pare 92-95.

To smo debelo platili. Od klanjanja po UN-u pa na dalje.
andromeda101

#1616 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

....
Last edited by andromeda101 on 10/04/2013 12:07, edited 2 times in total.
kojetou

#1617 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

andromeda101 wrote:Šta je nama Turska pomogla za vrijeme 92-95?

Pa najvece postignuce u ratu je sto su Amerikanci izvrsili vojne udare. Znaci sjebali Srpsku vojsku za 3 sedmice zar ne? To puskaranje mladica u tenama je bilo simbolicno dok nije dosao Ante do Banja Luke uz Americku podrsku.

Onda sto su Amerikanci natjerali Tudjmana pod prijetnjama za stol sa Alijom da sklopi pakt zar ne? Natjerali ga da posalje vojsku prema Banja Luci i da Hrvatskim tenkovima i Americkim avionima slome Srbe kako iz zraka tako i oklopnjacima sa zemlje.

To je nase najvece postignuce a to je zahvaljujuci Americi i zahvaljujuci tome sto oni imaju interes u nama.

Turska nije bas tek tako pijun Amerike to samo neznalci mogu reci. Zasto je Turska bila prekinula sve veze sa Izraelom pa se Izrael tek prije 2 sedmic eizvinuo? Da je pijun Amerike Amerika bi natjerala tUrsku da sjedne za stol sa Izrealom za dan dva.

Turska je mocna zemlja. Ima vojsku od 3 miliona vojnika; pametnom dosta. Ima 300 operativnih vojnih aviona i kupila je 150 komada Joint strike FGightera. Najjacu flotu u evropi. Pametnom dosta.
Last edited by kojetou on 10/04/2013 12:07, edited 1 time in total.
andromeda101

#1618 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Ko i ova budala, njegov sin, što šalje vjernike ko ambasadore, pa ga i sami Arapi ismijavaju.

Religija je jedno. A interesi su drugo.

Sa svakim fino, ni skim iskreno.
andromeda101

#1619 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Ja ne kažem da mi sad ne trebamo gledati da uspostavljamo što bolje odnose i alijanse.

Ali ne stavljaj sva jaja u istu korpu.

Prvo mi, a ostalo je šlag na tortu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1620 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by JoseMujica »

do sad su nas Turci tako branili da su nam prvi glave skidali....volio bih dijeliti taj entuzijazam sa vama glede njihove pomoći, al historija kazuje neku drugu priču...ko je ne nauči iz prve osuđen je da je ponavlja, za šta smo baš pravi primjer
155_mm

#1621 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Gojeni H wrote:Kad vec pricamo o Cesima, meni ovo izgleda ekstra dobro. Jedino sto tukne na HK.

mnogo toga tukne na HK cak i M-4. sta ces takav je trend.
Cyrax

#1622 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Cyrax »

Gojeni H wrote:Kad vec pricamo o Cesima, meni ovo izgleda ekstra dobro. Jedino sto tukne na HK.

Jbg svi danas prave sa klix sinom puske pa lice jedna na drugu :D
Tuzio bi njih HK da su im podjonili pusku sigurno. Mimo toga umije Zbrojevka kvalitetno oruzje da napravi :thumbup:
Mislim ako je tacno ovo za tal BiH + Cesi = Arapi oparili bi se dobro.
Cyrax

#1623 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Cyrax »

JoseMujica wrote:do sad su nas Turci tako branili da su nam prvi glave skidali....volio bih dijeliti taj entuzijazam sa vama glede njihove pomoći, al historija kazuje neku drugu priču...ko je ne nauči iz prve osuđen je da je ponavlja, za šta smo baš pravi primjer
Ja sam za varijantu da ne ovisimo o bivsim okupatorima :D
Nemamo vise taj luksuz da opet cekamo 3-4 godine na zelena svjetla, intervencije, embarga i sl. zajebancije od kojih najvise stradasmo mi. :-)
155_mm

#1624 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ovi sto tvrde da nam je najjace oruzje u avianu vjerovatno znaju vise nego mi obicni smrtnici. oni sigurno znaju da postoji ugovor izmedju NATO i 2.000.000 dobrijeh bosnjana da nas NATO mora braniti jer smo mi neka posebna vrsta ljudske rase. izgleda da ja nisam bio kod kuce kad su donosili taj ugovor na potpis svakom bosnjaninu. :D

neznam da postoji i jedan narod na ovoj planeti da svoju sudbinu i sudbinu svoje djece stavlja prvenstveno na sadaku i milost drugih. sigurno da je NATO pomogao u proslom ratu ali mi smo tu pomoc platili sa skoro 70.000 mrtvih od jednomjesecne bebe do 100godisnjaka jer jednostavno nisu vise mogli da okrecu glavu od toga kako nas mrcvare.

sve ono sto je NATO uradio za nas u proslom ratu mozemo i mi sami sa 400 minobacaca 120 mm, 200 haubica 155 mm i 5 orkana i namjenskom industrijom koja moze da proizvodi municiju u uslovima potpune blokade i to da ne cekamo da nam ucine genocid.

pa sirija je 100 puta strateski vaznija od bosne i za Tursku, USA i NATO pa gledaju kako ih asad mrcvari evo preko dvije godine a za bosnu bi se odmah digli avioni iz baze u avianu i turska mornarica. :shock:
TheMule

#1625 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

kojetou wrote:
andromeda101 wrote:Šta je nama Turska pomogla za vrijeme 92-95?

Pa najvece postignuce u ratu je sto su Amerikanci izvrsili vojne udare. Znaci sjebali Srpsku vojsku za 3 sedmice zar ne?To puskaranje mladica u tenama je bilo simbolicno dok nije dosao Ante do Banja Luke uz Americku podrsku.
Onda sto su Amerikanci natjerali Tudjmana pod prijetnjama za stol sa Alijom da sklopi pakt zar ne? Natjerali ga da posalje vojsku prema Banja Luci i da Hrvatskim tenkovima i Americkim avionima slome Srbe kako iz zraka tako i oklopnjacima sa zemlje.

To je nase najvece postignuce a to je zahvaljujuci Americi i zahvaljujuci tome sto oni imaju interes u nama.Turska nije bas tek tako pijun Amerike to samo neznalci mogu reci. Zasto je Turska bila prekinula sve veze sa Izraelom pa se Izrael tek prije 2 sedmic eizvinuo? Da je pijun Amerike Amerika bi natjerala tUrsku da sjedne za stol sa Izrealom za dan dva.

Turska je mocna zemlja. Ima vojsku od 3 miliona vojnika; pametnom dosta. Ima 300 operativnih vojnih aviona i kupila je 150 komada Joint strike FGightera. Najjacu flotu u evropi. Pametnom dosta.
Jesi li ti normalan?
Post Reply