Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zikmu

#1601 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zikmu »

Koja je najpogodnija banka za otvorit debitnu karticu (kupovinu online), kursevi, provizije itd? Hvala :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1602 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Entropio »

zikmu wrote:Koja je najpogodnija banka za otvorit debitnu karticu (kupovinu online), kursevi, provizije itd? Hvala :D
Ja koristim Raiffeisen Bank i oni imaju najviše provizije i najnepogodnije kurseve. Ali zato imaš njihovu poslovnicu na svakom koraku, pa nije problem uplatiti/podići novac.

Najpovoljnija je, koliko sam uspio vidjeti, Intesa San Paolo Banka... ali ja znam za samo jednu njihovu poslovnicu u Sarajevu (kod Higijenskog). Vjerovatno ima još, ali nema ih k'o RF.

Unicredit je negdje između te dvije po provizijama i kursevima.
zikmu

#1603 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zikmu »

Hvala! ;-) :thumbup:
sarajev_o

#1604 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by sarajev_o »

pozdravi gore sam pitao sa amazon vidim niko ne znam
treba mi informacija prije godinu dvije sam naletion na par kompanija koje se bave specijalnom vrstom poste tj nesto narucis na str koja nema dostavu do bih ili slicno ali stavis adresu te kompanije oni to preuzmu i salju dalje mozeli mi neko pomoci ako je cuo/koristio za isto.
huxley

#1605 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by huxley »

Dodajem još jednu online radnju;

selectspecs. com

Dioptrijske i sunčane naočale i dodaci za iste.
Konkretno u mom slučaju, provjerio koje su sve info potrebne da bih naručio naočale sa staklima, otišao kod oftamologa, platio 50 KM, naručio okvirove na stranici i dobio ih cca 30 dana poslije.

Puno je jeftinije nego kupovina lokalno. Sad, s obzirom da se radi o specifičnoj stvari, okvirove možete probati na virtuelnom ogledalu u nekim drugim online radnjama (ova ga nema), ili probati okvir u nekoj od lokalnih optika, zapamtiti i zapisati model, i naručiti isti.

Možda ovo nije fer, ali nije fer ni astronomske marže. Za manje od 25% razlike, sumnjam da bih nekad naručio nešto online, ako je ta stvar dostupna lokalno, ali ovdje se radilo o 100%. A ni lokalni optičari ih ne prave u radnji, nego naručuju izvana, i u najboljem slučaju ubacuju stakla u vaše okvire.

Ranije sam naručivao istu stvar sa coastalcontacts, i sve je bilo OK, ali je isporuka u USA i onda morate naći modus da vam neko to dostavi. Što se selectspecs tiče, sve je OK, ali imate one opcije sa doplatom za tanja stakla itd, i imam osjećaj da tu zavrću, možda griješim. Ako imate manju dioptriju i ne treba vam high index lenses, onda nemate šta izgubiti.
Michun

#1606 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Michun »

Entropio wrote:
zikmu wrote:Koja je najpogodnija banka za otvorit debitnu karticu (kupovinu online), kursevi, provizije itd? Hvala :D
Ja koristim Raiffeisen Bank i oni imaju najviše provizije i najnepogodnije kurseve. Ali zato imaš njihovu poslovnicu na svakom koraku, pa nije problem uplatiti/podići novac.

Najpovoljnija je, koliko sam uspio vidjeti, Intesa San Paolo Banka... ali ja znam za samo jednu njihovu poslovnicu u Sarajevu (kod Higijenskog). Vjerovatno ima još, ali nema ih k'o RF.

a turkish?
novi.dan.nova.nafaka

#1607 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by novi.dan.nova.nafaka »

huxley wrote: Puno je jeftinije nego kupovina lokalno. Sad, s obzirom da se radi o specifičnoj stvari, okvirove možete probati na virtuelnom ogledalu u nekim drugim online radnjama (ova ga nema), ili probati okvir u nekoj od lokalnih optika, zapamtiti i zapisati model, i naručiti isti.

Možda ovo nije fer, ali nije fer ni astronomske marže. Za manje od 25% razlike, sumnjam da bih nekad naručio nešto online, ako je ta stvar dostupna lokalno, ali ovdje se radilo o 100%. A ni lokalni optičari ih ne prave u radnji, nego naručuju izvana, i u najboljem slučaju ubacuju stakla u vaše okvire.
I ja isto imam jako pozitivno iskustvo sa online kupovinom sunčanih naočala - u mom slučaju se radilo o trostrukoj zaradi. Također, kupovao sam sočiva, i prošao sa 40% iznosa od onoga što sam plaćao ovdje u Sarajevu za apsolutno ista sočiva u možda najpovoljnijoj optici. Da ne pričamo sad o onim razvikanim optikama...
travar

#1608 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by travar »

Da ne otvaram novu temu:
Zna li neko da li je BBI banka počela izdavati Visa Electron debitne s CVV brojem? :roll:
Prije par mjeseci su rekli da će uskoro početi, a meni mrsko mijenjati banku i čekati na novu karticu.
vozač

#1609 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by vozač »

travar wrote:Da ne otvaram novu temu:
Zna li neko da li je BBI banka počela izdavati Visa Electron debitne s CVV brojem? :roll:
Prije par mjeseci su rekli da će uskoro početi, a meni mrsko mijenjati banku i čekati na novu karticu.
ako ti je mrsko mijenjati banku, a ti onda čekaj da se umilostive ... biće ABD

ja ne znam nikog normalnog da ima bilo šta sa BBI bankom, osim ako ga nisu prinudili da bude njihov klijent putem nekih kreditnih obaveza i slično, u 21.vijeku oni nisu u stanju da ljudima daju kartice nego dijele one plastificirane komadiće kartona :lol:

natjerali su me zbog kantonalnog kredita da budem njihov klijent prije nekih 6-7 godina, pa jebo te zar još nisu uveli kartice, nivo na kojem oni posluju ti je otprilike kao da recimo danas kupiš novo auto i ponude ti kasetofon u najskupljem paketu opreme, tako otprilike izgleda kad ti kažu da nemaju kartice, majko draga pa zar i takvih banaka ima :lol: :lol: :lol:
travar

#1610 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by travar »

Ta plastificirana je privremena kartica dok ne dobiješ pravu :wink:
Daju oni kartice ali ne daju sa CVV brojem (barem nisu do sad, zato i pitam) koji je neophodana za internet kupovinu.
alica.k

#1611 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

ja se ne razumijem previse u te kartice, pa me zanima jel povoljnije uzeti ovu san paolo ili sparkasse?

stvarno u rf nisu normalni, svaki mjesec mi nekakav minus pisu iako se ja potrudim da uvijek na kraju mjeseca ima tih nekih 20tak KM za te neke njihove gluposti...
Ne.T.work

#1612 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ne.T.work »

ima li koja dobra stranica za kupit mobitel? ako neko zna, hvala ..
4m3l

#1613 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by 4m3l »

Predao sam zahtjev za debitnu karticu u raiffeisen banci, e sad me interesuje koliko trebam cekat da bude gotova ? Evo vec druga sedmica prosla a ja je nisam dobio :sad:
beautyfool

#1614 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by beautyfool »

Michun wrote:
Entropio wrote:

a turkish?
I mene interesuje ovo za turkish ziraat bank, jeli moze njihova kartica ? I kakve su im provizije ?
madFlava

#1615 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by madFlava »

kupljene patike s ebaya,cijena zajedno sa shippingom 100 KM.Ocel bit kakve carine i poreza? :?:
ako bude ne bi trebalo vise od 30 km biti i carina i porez? :?: :zoka:
motorola01

#1616 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

4m3l wrote:Predao sam zahtjev za debitnu karticu u raiffeisen banci, e sad me interesuje koliko trebam cekat da bude gotova ? Evo vec druga sedmica prosla a ja je nisam dobio :sad:
Naruci li ti one proteine???Ni za zivu glavu ne kupuj sa one stranice.Imas ih na piku za 110..ako treba mislim da imam i njihov broj ;-)
motorola01

#1617 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

madFlava wrote:kupljene patike s ebaya,cijena zajedno sa shippingom 100 KM.Ocel bit kakve carine i poreza? :?:
Zavisi ti od toga sta ce pisati na paketu i volje carinika...Ako budes morao placati carinu i pdv,sumnjam da ces proci ispod 50-60...
madFlava

#1618 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by madFlava »

motorola01 wrote:
madFlava wrote:kupljene patike s ebaya,cijena zajedno sa shippingom 100 KM.Ocel bit kakve carine i poreza? :?:
Zavisi ti od toga sta ce pisati na paketu i volje carinika...Ako budes morao placati carinu i pdv,sumnjam da ces proci ispod 50-60...

znaci jedino mi preostaje, da se molim da carinici budu milostivni? :? :shock:
motorola01

#1619 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

madFlava wrote:
motorola01 wrote:

Da li ti je prodavac rekao sta ce napisati na paketu?Za sve ostalo imas pp :D ,posto ovdje na forumu ima svega(citaj carinika :D )
madFlava

#1620 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by madFlava »

motorola01 wrote:
motorola01 wrote:

Da li ti je prodavac rekao sta ce napisati na paketu?Za sve ostalo imas pp :D ,posto ovdje na forumu ima svega(citaj carinika :D )

nije nista rekao :) na svakom forumu se krije neki carinik :) :-)
sarajev_o

#1621 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by sarajev_o »

postoji li neka formula ili cjenovnik carine u bih da znam koliko ce mi naplatiti
poznanik

#1622 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

sarajev_o wrote:postoji li neka formula ili cjenovnik carine u bih da znam koliko ce mi naplatiti
Carinska tarifa za 2011. godinu iz Zakona o carinskoj politici BiH, kao i kompletan ZOCP su "formule" za određivanje carinske osnovice i visine stope carine. Između ostalih...
sarajev_o

#1623 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by sarajev_o »

poznanik wrote:
sarajev_o wrote:postoji li neka formula ili cjenovnik carine u bih da znam koliko ce mi naplatiti
Carinska tarifa za 2011. godinu iz Zakona o carinskoj politici BiH, kao i kompletan ZOCP su "formule" za određivanje carinske osnovice i visine stope carine. Između ostalih...
Tvoj odgovor je detaljan i informativan i vidim da pomazes ljudima na forumu ali meni treba konkretna informacija.Ako nesto narucim koliko ce mi carina uzeti.
4m3l

#1624 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by 4m3l »

motorola01 wrote:
4m3l wrote:Predao sam zahtjev za debitnu karticu u raiffeisen banci, e sad me interesuje koliko trebam cekat da bude gotova ? Evo vec druga sedmica prosla a ja je nisam dobio :sad:
Naruci li ti one proteine???Ni za zivu glavu ne kupuj sa one stranice.Imas ih na piku za 110..ako treba mislim da imam i njihov broj ;-)
Ma pusti sad proteine xD kartica je u pitanju, ako nje ne bude nece biti ni proteina :)
motorola01

#1625 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

4m3l wrote:
motorola01 wrote:
Ma pusti sad proteine xD kartica je u pitanju, ako nje ne bude nece biti ni proteina :)
Ma pusti se kartice,ona ti ne treba zakupovinu proteina.Nazoves covjeka i oni ti dostave na kucnu adresu i tad platis..Ne moze biti bolje ;-) I jos jeftinije nego sa one stranice...
Post Reply