Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Locked
nosara

#1601 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nosara »

vivaldi wrote:
Napredak su donijele desetine milijardi donacija i zivot na guzove. Kad je toga pocelo nestajati onda je pocelo
:lol:

E, skolu koju si ti ucio treba zatvorit... :lol:

ili mislis na hrvatsku i BiH...? Tu si u pravu, potpuno... :thumbup:
Last edited by nosara on 14/11/2010 20:30, edited 1 time in total.
poznanik

#1602 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by poznanik »

@osa, daleko je komunizam od socijalizma, malo ponovi gradivo
osa

#1603 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

poznanik wrote:@osa, daleko je komunizam od socijalizma, malo ponovi gradivo

ja sam i mislio na komunizma, socijalizam ni teorijski nije bio idealno društvo, deder knjigu u šake...
vivaldi

#1604 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by vivaldi »

nosara wrote:
vivaldi wrote:
Napredak su donijele desetine milijardi donacija i zivot na guzove. Kad je toga pocelo nestajati onda je pocelo
:lol:

E, skolu koju si ti ucio treba zatvorit... :lol:

ili mislis na hrvatsku i BiH...? Tu si u pravu, potpuno... :thumbup:
Ne kontam sta je smijesno?
poznanik

#1605 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by poznanik »

osa wrote:
ja sam i mislio na komunizma, socijalizam ni teorijski nije bio idealno društvo, deder knjigu u šake...
U poziciji BiH, u kojoj se suočavaju tri globalne religijske zajednice, koje svaka za sebe snažno teže dominaciji i uticaju iza, oblik društvene organizacije sličan onom kojeg je ostvarila ranija država je jedini moguć, i jedini koji može spriječiti raspad ove države.

Kleronacionalistički koncept održanja vlasti, koji je sada na snazi, samo će definitivno dovesti do nestanka BiH.
osa

#1606 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

poznanik wrote:
osa wrote:
U poziciji BiH, u kojoj se suočavaju tri globalne religijske zajednice, koje svaka za sebe snažno teže dominaciji i uticaju iza, oblik društvene organizacije sličan onom kojeg je ostvarila ranija država je jedini moguć, i jedini koji može spriječiti raspad ove države.

Kleronacionalistički koncept održanja vlasti, koji je sada na snazi, samo će definitivno dovesti do nestanka BiH.
ja mislim da će baš pokušaji nametanja, nekakvog zajedništva, koje se u konačnici pokazalo kao greška, za što dokaze imamo u ubijenima i protjeranima u zadnjem ratu a i mnogim ratovima prije, dovesti do propasti države, takva država može funkcionirati samo kao nametnuta, kao što je uostalom i funkcionirala, čim su ljudi dobili pravo izbora, znamo šta se desilo. e sada da li se u današnje vrijeme ljudima može oduzeti to pravo....
poznanik

#1607 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by poznanik »

osa wrote:ja mislim da će baš pokušaji nametanja, nekakvog zajedništva, koje se u konačnici pokazalo kao greška, za što dokaze imamo u ubijenima i protjeranima u zadnjem ratu a i mnogim ratovima prije, dovesti do propasti države, takva država može funkcionirati samo kao nametnuta, kao što je uostalom i funkcionirala, čim su ljudi dobili pravo izbora, znamo šta se desilo. e sada da li se u današnje vrijeme ljudima može oduzeti to pravo....
Poenta tvog razmišljanja je - svak' na svoju stranu, i nek ponese što je njegovo... Da je neko mlađi ustvrdio da je zajedništvo bila greška i da je to uzrok krvoproliću, nekako bih i svario, ali od nekog ko je pola života proveo u sistemu u kojem je bilo sasvim normalno da Bosanka bude vjenčana s Zagorcem - e to mi nije jasno.

Da bi neko nametao drugom, mora prethodno dominirati. A to je protivno mom zagovaranju političke i svake druge ravnopravnosti. Niko me ne može ubijediti da se sporazum ne može postići dogovorom uz max. toleranciju, ustupke i obostrano uvažavanje, ali s prethodno odbačenim namjerama dominacije nad drugim. I apsolutnom sekularizacijom.

Zajednička je bila i Crnogorcima, Makedoncima, pa opet nije bilo krvoprolića.
heckler

#1608 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by heckler »

osa wrote:
poznanik wrote:
osa wrote: ja sam i mislio na komunizma, socijalizam ni teorijski nije bio idealno društvo, deder knjigu u šake...

ja mislim da će baš pokušaji nametanja, nekakvog zajedništva, koje se u konačnici pokazalo kao greška, za što dokaze imamo u ubijenima i protjeranima u zadnjem ratu a i mnogim ratovima prije, dovesti do propasti države, takva država može funkcionirati samo kao nametnuta, kao što je uostalom i funkcionirala, čim su ljudi dobili pravo izbora, znamo šta se desilo. e sada da li se u današnje vrijeme ljudima može oduzeti to pravo....
U konkretno "vasem slucaju" to pravo izbora je dovelo do:

1) Prepolovljavanje brojcanosti naroda i umalo pad na nacionalnu manjinu na nivou drzave
2) Bioloski nestanak iz 1 od 3 geografske regije tradicionalno nastanjene tvojim narodom
3) Svodjenje na nacionalnu manjinu u drugoj od te 3 geografske regije sa daljnom tendencijom opadanja.

I naravno kao i svaki istinski sizofrenicar, konacna realizacija pozicije i sumiranje dosadasnjih rezultata je rezultirala ne u korigovanju politike nego samo u regrupisanju, konsolidaciji i jos glasnijim zalaganjem za ISTU politiku.

Ne mora vama niko nista nametati, patrioti ove zemlje trebaju samo svoja posla gledati i naravno insistirati na provedbi zakona ove drzave a vas ostaviti samim sebi. Vi ste svakako sami sebi najveci neprijatelj.
osa

#1609 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

poznanik wrote:
osa wrote:ja mislim da će baš pokušaji nametanja, nekakvog zajedništva, koje se u konačnici pokazalo kao greška, za što dokaze imamo u ubijenima i protjeranima u zadnjem ratu a i mnogim ratovima prije, dovesti do propasti države, takva država može funkcionirati samo kao nametnuta, kao što je uostalom i funkcionirala, čim su ljudi dobili pravo izbora, znamo šta se desilo. e sada da li se u današnje vrijeme ljudima može oduzeti to pravo....
Poenta tvog razmišljanja je - svak' na svoju stranu, i nek ponese što je njegovo... Da je neko mlađi ustvrdio da je zajedništvo bila greška i da je to uzrok krvoproliću, nekako bih i svario, ali od nekog ko je pola života proveo u sistemu u kojem je bilo sasvim normalno da Bosanka bude vjenčana s Zagorcem - e to mi nije jasno.

Da bi neko nametao drugom, mora prethodno dominirati. A to je protivno mom zagovaranju političke i svake druge ravnopravnosti. Niko me ne može ubijediti da se sporazum ne može postići dogovorom uz max. toleranciju, ustupke i obostrano uvažavanje, ali s prethodno odbačenim namjerama dominacije nad drugim. I apsolutnom sekularizacijom.

nije i nikad nije bila, mislim moja poanta, zašto svak na svoju stranu, svatko svoj entitet, kao zaštitu od nametanja i preglasavanja na državnom nivou, dakle entitetski veto kao garancija. da je sustav koji glorificiraš valjao opstala bi i država u kojoj je bio uspostavljen, a u bih ne bi bilo krvoprolića koje se desilo. ne vidim zašto bi uspostava etničkih jedinica, regija ili kako god da ih nazovaš vodila raspadu države, pogotovo što bi te jedinice imale diskontinuitet teritorija, naime općine iz srednje bosne gdje su hrvati većina nisu povezane s hercegovinom, bihaćka krajina nije povezana s srednjom bosnom, a i republika srpska se presjeca u brčkom, dapače ja sam mišljenja da bi u slučaju ovakvog razvoja događaja brčko trebalo biti u bošnjačkoj teritorijalnoj jedinici, kao dodatni osigurač bilo kakvom raspadu.. i kako onda rastrojiti takvu državu, a opet bi narodi imali nekakvu garanciju da im neće moći biti nametane odluke koje nisu u njihovom interesu.
and

#1610 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by and »

osa wrote:
poznanik wrote:

nije i nikad nije bila, mislim moja poanta, zašto svak na svoju stranu, svatko svoj entitet, kao zaštitu od nametanja i preglasavanja na državnom nivou, dakle entitetski veto kao garancija. da je sustav koji glorificiraš valjao opstala bi i država u kojoj je bio uspostavljen, a u bih ne bi bilo krvoprolića koje se desilo. ne vidim zašto bi uspostava etničkih jedinica, regija ili kako god da ih nazovaš vodila raspadu države, pogotovo što bi te jedinice imale diskontinuitet teritorija, naime općine iz srednje bosne gdje su hrvati većina nisu povezane s hercegovinom, bihaćka krajina nije povezana s srednjom bosnom, a i republika srpska se presjeca u brčkom, dapače ja sam mišljenja da bi u slučaju ovakvog razvoja događaja brčko trebalo biti u bošnjačkoj teritorijalnoj jedinici, kao dodatni osigurač bilo kakvom raspadu.. i kako onda rastrojiti takvu državu, a opet bi narodi imali nekakvu garanciju da im neće moći biti nametane odluke koje nisu u njihovom interesu.
problem je što u njihovom interesu nisu odluke koje od bih prave normalnu državu.
čuj blokiraš državu u njenom približavanju evropi i još bi osigurače nekakve.svašta
poznanik

#1611 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by poznanik »

osa wrote:nije i nikad nije bila, mislim moja poanta, zašto svak na svoju stranu, svatko svoj entitet, kao zaštitu od nametanja i preglasavanja na državnom nivou, dakle entitetski veto kao garancija. da je sustav koji glorificiraš valjao opstala bi i država u kojoj je bio uspostavljen, a u bih ne bi bilo krvoprolića koje se desilo. ne vidim zašto bi uspostava etničkih jedinica, regija ili kako god da ih nazovaš vodila raspadu države, pogotovo što bi te jedinice imale diskontinuitet teritorija, naime općine iz srednje bosne gdje su hrvati većina nisu povezane s hercegovinom, bihaćka krajina nije povezana s srednjom bosnom, a i republika srpska se presjeca u brčkom, dapače ja sam mišljenja da bi u slučaju ovakvog razvoja događaja brčko trebalo biti u bošnjačkoj teritorijalnoj jedinici, kao dodatni osigurač bilo kakvom raspadu.. i kako onda rastrojiti takvu državu, a opet bi narodi imali nekakvu garanciju da im neće moći biti nametane odluke koje nisu u njihovom interesu.
Kako postići ravnopravno razgraničenje entiteta, teritorijalno-etničku zastupljenost, poziciju "ostalih", spriječiti disoluciju. Kako obezbjediti ravnopravnu etno-teritorijalnu administraciju na današnjem prostoru RS...itd, itd.
Teško, bolje reći - gotovo nikako.
Last edited by poznanik on 14/11/2010 21:29, edited 1 time in total.
nosara

#1612 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nosara »

poznanik wrote:
osa wrote:nije i nikad nije bila, mislim moja poanta, zašto svak na svoju stranu, svatko svoj entitet, kao zaštitu od nametanja i preglasavanja na državnom nivou, dakle entitetski veto kao garancija. da je sustav koji glorificiraš valjao opstala bi i država u kojoj je bio uspostavljen, a u bih ne bi bilo krvoprolića koje se desilo. ne vidim zašto bi uspostava etničkih jedinica, regija ili kako god da ih nazovaš vodila raspadu države, pogotovo što bi te jedinice imale diskontinuitet teritorija, naime općine iz srednje bosne gdje su hrvati većina nisu povezane s hercegovinom, bihaćka krajina nije povezana s srednjom bosnom, a i republika srpska se presjeca u brčkom, dapače ja sam mišljenja da bi u slučaju ovakvog razvoja događaja brčko trebalo biti u bošnjačkoj teritorijalnoj jedinici, kao dodatni osigurač bilo kakvom raspadu.. i kako onda rastrojiti takvu državu, a opet bi narodi imali nekakvu garanciju da im neće moći biti nametane odluke koje nisu u njihovom interesu.
Kako postići ravnopravno razgraničenje entiteta, teritorijalno-etničku zastupljenost, poziciju "ostalih", spriječiti disoluciju...itd, itd.
Sernja ko i obicno... Sto po hrvatskoj nije pravio etnicke teritorije...? Kako se mozete raspravljat sa bilmezom... :-)
osa

#1613 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:
poznanik wrote:

problem je što u njihovom interesu nisu odluke koje od bih prave normalnu državu.
čuj blokiraš državu u njenom približavanju evropi i još bi osigurače nekakve.svašta
ima istine i u tome što kažeš, ali dok se u potpunosti ne riješe svi nacionalni problemi, dakle dok svi narodi i građani ne budu osjećali da država bih može garantirati sva njihova prava i jednakost pred zakonom, i dalje će biti ovakvih pojava. kad bi to bilo riješeno, kakvi bi to bili interesi koji bi dovodili do ovakvih postupaka.
Komrad

#1614 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Komrad »

osa wrote:
ima istine i u tome što kažeš, ali dok se u potpunosti ne riješe svi nacionalni problemi, dakle dok svi narodi i građani ne budu osjećali da država bih može garantirati sva njihova prava i jednakost pred zakonom, i dalje će biti ovakvih pojava. kad bi to bilo riješeno, kakvi bi to bili interesi koji bi dovodili do ovakvih postupaka.
To se nikad nece desiti ... jer ce se uvijek potencirati nacionalno i gdje je potrebno i gdje nije ... pogotovo od strane hrvata koji su rovarili i bili ugrozeni i u jugoslaviji .. ne sumnjam da ce tako biti i u EU :)
vivaldi

#1615 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by vivaldi »

poznanik wrote:Kako postići ravnopravno razgraničenje entiteta, teritorijalno-etničku zastupljenost, poziciju "ostalih", spriječiti disoluciju...itd, itd.
Tvoja prica ima smisla, al je problem sto u praxi nema previse zainteresovanih
nosara

#1616 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nosara »

Komrad wrote:
osa wrote:
To se nikad nece desiti ... jer ce se uvijek potencirati nacionalno i gdje je potrebno i gdje nije ... pogotovo od strane hrvata koji su rovarili i bili ugrozeni i u jugoslaviji .. ne sumnjam da ce tako biti i u EU :)
Taman ce tovare neko pitat...
and

#1617 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by and »

@osa
znači treba raditi na jačanju države koja će svima omogućiti ravnopravnost.
osa

#1618 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

poznanik wrote:
Kako postići ravnopravno razgraničenje entiteta, teritorijalno-etničku zastupljenost, poziciju "ostalih", spriječiti disoluciju. Kako obezbjediti ravnopravnu etno-teritorijalnu administraciju na današnjem prostoru RS...itd, itd.
Teško, bolje reći - gotovo nikako.
kako uspostaviti državu bez etničkih jedinica, i ljudima dati osjećaj sigurnosti , da će svi njihovi interesi i prava biti zaštićeni?
1. izjašnjavanjem stanovnika općina.
2. ostale tretirati kao i danas, kao i u drugim zemljama.
3. izborima
itd.itd.
osa

#1619 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

and wrote:@osa
oprosti kako to država u kojoj imaš više naroda, a koja nema etničke teritorijalne jedinice, može garantirati ravnopravnost, znaš li i jedan takav slučaj.
a da država treba biti jača, treba, ustrojem o kakvom ja pričam bi to i bila, naime nacionalno pitanje, više ne bi bilo pitanje, energija bi se trošila na druge stvari, bar se nadam..
poznanik

#1620 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by poznanik »

osa wrote:kako uspostaviti državu bez etničkih jedinica, i ljudima dati osjećaj sigurnosti , da će svi njihovi interesi i prava biti zaštićeni?
3. izborima
itd.itd.
Vrati se nazad 3-4 stranice, na ovoj temi, @Muadib je dao odličnu mapu teritorijalnog razgraničenja BiH baziranu na istorijsko-geografsko-kulturološkim činjenicama. Od njih ne treba ići dalje, to su granice koje su ovdje skoro pa prirodno stvorene i koje su egzistirale vijekovima.

Bit uredne uspostave vlasti u BiH je u vladavini lokalne uprave, viši nivoi trebaju biti servis nižim. Osim onih u domenu "državničkih" poslova...
and

#1621 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by and »

osa wrote:
oprosti kako to država u kojoj imaš više naroda, a koja nema etničke teritorijalne jedinice, može garantirati ravnopravnost, znaš li i jedan takav slučaj.
a da država treba biti jača, treba, ustrojem o kakvom ja pričam bi to i bila, naime nacionalno pitanje, više ne bi bilo pitanje, energija bi se trošila na druge stvari, bar se nadam..
imaš li ti i jedan slučaj gdje na etnički očišćenim teritorijama ovi čistači drugima omogućuju ravnopravnost?
osa

#1622 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

poznanik wrote:
osa wrote:kako uspostaviti državu bez etničkih jedinica, i ljudima dati osjećaj sigurnosti , da će svi njihovi interesi i prava biti zaštićeni?
3. izborima
itd.itd.
Vrati se nazad 3-4 stranice, na ovoj temi, @Muadib je dao odličnu mapu teritorijalnog razgraničenja BiH baziranu na istorijsko-geografsko-kulturološkim činjenicama. Od njih ne treba ići dalje, to su granice koje su ovdje skoro pa prirodno stvorene i koje su egzistirale vijekovima.

Bit uredne uspostave vlasti u BiH je u vladavini lokalne uprave, viši nivoi trebaju biti servis nižim. Osim onih u domenu "državničkih" poslova...
čitao, nema prirodnih granica, po njima istra nikad ne bi trebal biti u hrvatskoj jer do 2. sv. rata i nije bila, šta da je vratimo, nema prirodnih granica, osim ako tu ne smatraš rijeke, planine i sl..
osa

#1623 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:
imaš li ti i jedan slučaj gdje na etnički očišćenim teritorijama ovi čistači drugima omogućuju ravnopravnost?
ima, usa, navodno su indijanci ravnopravni, kažu da su i kod nas u hrvatskoj srbi ravnopravni, ja mislim da nisu, kako već navedoh nekoliko puta na ovim prostorima nema naroda koji ima demokratski kapacitet koji može onima malobrojnijima garantirati ravnopravnost, moj narod nije takav, oprosti , mislim da nije ni tvoj, zato i smatram da treba imati etničke jedinice, kao bar neki garant, ravnopravnosti...
and

#1624 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by and »

niko nikom ništa ne treba da daje.organi države treba da svima garantuju prava i da sprovode zakon.ovi lokalno to ne znaju.ne želimo državu u kojoj je moguće da neko nekoga upuca i da mirno išeta iz pritvora i da niko zbog toga ne odgovara.
heckler

#1625 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by heckler »

osa wrote:
Ne izlazeci iz regiona, imamo Crnu Goru i Makedoniju. Imamo i lijep primjer Hrvatske koja je bila multietnicna drzava pa je primjenjen tvoj metod gradnje ravnopravnosti.

Na vrh svega toga, u BiH postoje etnicke teritorijalne jedinice. Hrvati samostalno raspolazu sa cak 3. I kako Covic non stop trazi imaju i sudsku, i izvrsnu vlast.

E hajde sad se opet pozovi na Svicarsku, pa kad te neko poput @hercegovac_pravi prozove i pita za detalje tog ustava i navede par detalja koji su kontra tvom argumentu, onda se istopi kao i prosli put kad si se pozvao na tu suplju.
Locked