Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
StLouis

#1601 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by StLouis »

Image

Hvala.

Moj zuco
StLouis

#1602 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by StLouis »

Sada je Bubica ostala sama :sad: ovo je moja druga maca koja ima 6 i pol godina

Image
StLouis

#1603 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by StLouis »

[quote="StLouis"]Sada je Bubica ostala sama :sad: ovo je moja druga maca koja ima 6 i pol godina

Image
luna09

#1604 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

StLouis wrote:Moj zuti macak je umro jucer, bilo mu je tek 5 godina :sad: najtuzniji dan u mom zivotu :sad: :sad: otkazali mu bubrezi..sve smo pokusali da ga spasimo, ali uzalud..i operacija, cat scan, prociscavanje bubrega i ko zna sto sve nisu veterinari pokusali uraditi ali uzalud..nikad prije nije bio bolestan..tako, tako sam tuzan..

Zuco moj Barney, pocivao u miru u svom macijem svijetu!
:( :( :( žao mi je .....
erni3

#1605 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by erni3 »

Moze pomoc ovdje :)

Rijec je o mojoj maci. Sve do sada bila je cista i uredna, nuzdu je obavljala u pjesku koji smo mjenjali svako jutro (ili u najnajnajgorem slucaju, svako drugo jutro). Medjutim, evo ima nekoliko dana kako obavi nuzdu u pijesak a zatim nakon nekog vremena ode ponovo u pijesak i iz pijeska iskopa sve ono sto je zakopala. Kasnije tu kakicu razvlaci po kuci i igra se sa tim. Do sada mi je nesto razvukla po knjigama koje su bile otvorene i skroz ih zamazala. Veceras je prevrsila svaku mjeru jer sam to nasao u svom krevetu (gdje inace i ona spava).
Da ne bude zabune, igracaka joj ne manjka. Ima ih dosta, a i ukucani uvijek kupe nesto zanimljivo usput.

Sta bi bio mogao biti problem? Strah me je i pomisliti, ali ako ne budem mogao rijesiti ovaj problem - morat cu je se rijesiti (sto nikako ne bih volio, jer sam se navikao da neko spava ispod mojih nogu, da me "masira", saceka na vratima kad dolazim, radoznalo gleda sta sam joj kupio) Do sada sam svasta tolerisao, ali ovo stvarno ne mogu

Sta da radim?
DON_eARL

#1606 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Problemi i kod mene. Otkad smo uzeli još jednu macu(polurasna,čupava,par mjeseci stara) sa ulice u kući je haos par puta na dan. "Stari" mačak (i on je uličar star par mjeseci) svoju hiperaktivnost ispoljava na ovoj čupavoj maci, koja iskreno nije nevinašce neko, provocira pa bježi... Imaju i pozitivne trenutke kada skupa spavaju i jedu, ili ganjaju nešto, ali ova "igra" sa ganjanjem po stanu i vriskom postaje nepodnošljiva. Uz to na mačku primjetih i ranu, vjerovatno nastalu u jednom od napada.

Kako ih smiriti? :) Rezati im nokte ili ne?
despina

#1607 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by despina »

@erni3 ne kontam zašto mijenjaš pijesak svaki dan?pijesak, ako je kvalitetan (ja koristim Vitakraft Magic Clean) on bez problema može 4 sedmice, samo govanca vadim.moj mačak je to isto radio kada je bio skroz mali, jedino što sam ja mogla da uradim jeste da izvadim govanca čim ih zakopa.mislim da je to neka faza, jer se moj odvikao nakom par dana.

@DON_eARL ništa se ti ne sekiraj :D to je sasvim normalno, stari mačak se već navikao na svoju teritoriju i odjednom mu je došao novi podstanar :D ako je tuče, to je normalna pojava, jer hoće da joj pokaže ko je glavni u kući. maca je još mala i provocira, to je sastavni dio igre...izazivanje, bježanje, sakrivanje, marisanje.... možda to tebi sa strane strašno izgleda, ali kod maca je to normalno. bilo bi gore da se ignorišu. jedino što ti možeš uraditi jeste da im skratiš noktiće i kastriraj obje mačke.
DON_eARL

#1608 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Ma nije meni strašno toliko, samo tražim način da ih smirim malo. Nepodnošljivo je kad počnu da skaču i urliču u 1 iza ponoći ili u 5 ujutro. :D

Može li i par informacija o kastriranju? Gdje preporučujete, koliko košta i slične informacije. :)
Mada je svim ukućanima nekako žao to uraditi...
despina

#1609 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by despina »

kastracija je kod mog mačka trajala 5 min.rutinski zahvat. to moraš učiniti pogotovo ako imaš mačka i mačku.
i meni je bilo žao, ali nisam imala drugog izbora jer je moj postao agresivan i sve je ukućane ujedao, teror mačak :twisted:
ja sam jako zadovoljna sa Amarom, ima svoju ordinaciju kod kuće na otoci, evo ti broj : 061397178

ne mogu da se sjetim koliko sam platila kastraciju, ali nije neka cifra.
kakav nered

#1610 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

DON_eARL wrote:Problemi i kod mene. Otkad smo uzeli još jednu macu(polurasna,čupava,par mjeseci stara) sa ulice u kući je haos par puta na dan. "Stari" mačak (i on je uličar star par mjeseci) svoju hiperaktivnost ispoljava na ovoj čupavoj maci, koja iskreno nije nevinašce neko, provocira pa bježi... Imaju i pozitivne trenutke kada skupa spavaju i jedu, ili ganjaju nešto, ali ova "igra" sa ganjanjem po stanu i vriskom postaje nepodnošljiva. Uz to na mačku primjetih i ranu, vjerovatno nastalu u jednom od napada.

Kako ih smiriti? :) Rezati im nokte ili ne?
bila sam u toj situaciji prije godinu dana... stari mačak je tukao novu malu macu... bilo je strašno gledati i slušati to... jedno vrijeme sam ih i odvajala... i sad se ganjaju po stanu ali to više nije ona početna agresiva, nego igra... ganjaju se, skrivaju jedno od drugog, gambaju se... nekad izgleda strašno, on je kao grize, ona frkće na njega,... ali rastavim ih i ona (koja je tu izgledala kao žrtva) skoči na njega, fol napada... a on duplo veći od nje... provocira ga... ma sve je to igra... koja nama nekad izgleda strašno... ja ih i volim kad tako poblesave... umirem im od smijeha šta sve rade...
maximilijana

#1611 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by maximilijana »

da li neko zna koliko otprlikike kosta dolazak na kucnu adresu radi pregleda?
kontam zvati Harisa, macor mi ima neko zadebljanje na stomaku..da pogleda sta je..rekose da je moguce da je bruh..pa da ipak dodje Haris da pogleda..
i koliko kod njega kosta kastracija?
naravno moze i na pp :)
hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaa
kakav nered

#1612 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

maximilijana wrote:da li neko zna koliko otprlikike kosta dolazak na kucnu adresu radi pregleda?
kontam zvati Harisa, macor mi ima neko zadebljanje na stomaku..da pogleda sta je..rekose da je moguce da je bruh..pa da ipak dodje Haris da pogleda..
i koliko kod njega kosta kastracija?
naravno moze i na pp :)
hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ja sam kod Harisa kastraciju platila 50 KM.
TarTef

#1613 prva vakcinacija macke

Post by TarTef »

Dragi ljudi,
Niti jedna kantonalna i federacijska veterinarska stanica nema vakcinu za macku. Ja svog macica moram vakcinisati prvi put, dali smo mu tabletu protiv parazita i u ova dva dana trebamo ga vakcinisati.

Znate li koji privatnik moze da mi vakcinise macica?
TarTef

#1614 Re: prva vakcinacija macke

Post by TarTef »

Niko nema vakcina. :( haris je rekao da ce imati za 10-ak dana, pa cu kod njega. Covjek je izuzetno ljubazan za razliku od ostalih. Cekat cemo njega.
maximilijana

#1615 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by maximilijana »

thnx na informaciji...
bio mi je Haris dogovorili smo u subotu termin.. :) divan je lik.. totalno me pozitivno iznenadio (da ga ne ureknem)
a kod macora mi se taj "bruh" povukao ali rekao je da pratim ako opet iskoci.. :)
:sax:
kakav nered

#1616 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

maximilijana wrote:thnx na informaciji...
bio mi je Haris dogovorili smo u subotu termin.. :) divan je lik.. totalno me pozitivno iznenadio (da ga ne ureknem)
a kod macora mi se taj "bruh" povukao ali rekao je da pratim ako opet iskoci.. :)
:sax:
jeste, dobar je lik... morat ću i ja uskoro odvesti svoju ženkicu kod njega...

drago mi je da ti se mačku to povuklo :)
fatamorgana

#1617 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fatamorgana »

:)
maximilijana

#1618 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by maximilijana »

Cale prezivio kastraciju..ja jedva hahahaha dobro nisam ja sta dobila za smirenje hahahahah
i brzo se probudio i sad njuska po stanu :D
Haris je :thumbup: :thumbup:
suncica24

#1619 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Ja bih samo da javno skinem kapu royal hrani :thumbup:
3mj nakon prelaska na istu, s tim sto su bez mog znanja macija poceli hraniti i royal vlaznom hranom... bankrooooot (ulicna cica-mica je kraljevski prosla :D macak je prestao da se nenormalno linja (mislim, linja se ali ne celavi :D ), ne rasipa bobe i pojede sve (sto je zapravo usteda jer smo whiskasa i ostalih hrana pola bacali), pa je i dobio fino na kilazi :)
Uglavnom, jeste nesto skuplje za dzep, ali se isplati se ta kraljevska hrana :)
enushky

#1620 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by enushky »

erni3 wrote:Moze pomoc ovdje :)

Rijec je o mojoj maci. Sve do sada bila je cista i uredna, nuzdu je obavljala u pjesku koji smo mjenjali svako jutro (ili u najnajnajgorem slucaju, svako drugo jutro). Medjutim, evo ima nekoliko dana kako obavi nuzdu u pijesak a zatim nakon nekog vremena ode ponovo u pijesak i iz pijeska iskopa sve ono sto je zakopala. Kasnije tu kakicu razvlaci po kuci i igra se sa tim. Do sada mi je nesto razvukla po knjigama koje su bile otvorene i skroz ih zamazala. Veceras je prevrsila svaku mjeru jer sam to nasao u svom krevetu (gdje inace i ona spava).
Da ne bude zabune, igracaka joj ne manjka. Ima ih dosta, a i ukucani uvijek kupe nesto zanimljivo usput.

Sta bi bio mogao biti problem? Strah me je i pomisliti, ali ako ne budem mogao rijesiti ovaj problem - morat cu je se rijesiti (sto nikako ne bih volio, jer sam se navikao da neko spava ispod mojih nogu, da me "masira", saceka na vratima kad dolazim, radoznalo gleda sta sam joj kupio) Do sada sam svasta tolerisao, ali ovo stvarno ne mogu

Sta da radim?

Prvo ne mjenjaj pjesak toliko cesto samo vadi izmeti lopaticom malom,zato i imas lopaticu .....Drugo ako si u mogucnosti stavi posudu sa pijeskom u neku prostoriju tipa spajza ili cak u wc vas. Ona ce mjaukati kad hoce u wc,ti joj otvoris ,ona obavi svoje, kad izadje zatvoris i gotovo. To ce ti trajati mjesec dva dok je prodje faza..... Mi smo drzali u hodniku malom u kom samo stoje cipele...tako da kad Filip ili ostali hoce da kake ili piske ....mjaucu pored vrata ,ja otvorim,sacekam i zatvorim.Mackama je sve zanimljivo,dok ne nadju nesto zanimljivije....Skloni joj to s ociju dok ne nadje drugu zanimaciju i gotovo....
žulijan asanž

#1621 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by žulijan asanž »

zna li mi neko reći što je ovom mom mačoru odjednom počelo strašno da bazdi iz usta? :roll: :D

ozbiljno, to je strašno. sve je bilo ok, nikada to nije bilo tako i odjednom se to desi. hranu istu cijelo vrijeme jede, ništa mu se u životu nije promijenilo....

hmmm
despina

#1622 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by despina »

žulijan asanž wrote:zna li mi neko reći što je ovom mom mačoru odjednom počelo strašno da bazdi iz usta? :roll: :D

ozbiljno, to je strašno. sve je bilo ok, nikada to nije bilo tako i odjednom se to desi. hranu istu cijelo vrijeme jede, ništa mu se u životu nije promijenilo....

hmmm

odvedi ga veterinaru, to je obično znak pokvarenog zuba.
tabtabcoon

#1623 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by tabtabcoon »

Da, najčešće je to pokvaren zub, ali može da bude i upala desni ili neki poremećaj u varenju. U svakom slučaju, posjetite veta.
DON_eARL

#1624 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Jesu li se gdje pojavile vakcine za mace?
Pikaboo

#1625 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

Pate li mace kad se odvoje od druge mace s kojom su vec nekih pola godine i strasno se vole? Ima sanse da budu usvojeni,ali je mala sansa da budu zajedno i to me sada uzasno muci,kako ce jedno bez drugog :(
Post Reply