Ovaj član je toliko jednostavan a vi ga toliko komplikujete
(1)član/članak 39.
Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u smjeru kretanja.
Vozimo po pravilu desnom stranom kolovoza a ne lijevom (nismo englezi

)
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/
kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila,
uslove/uvjete saobraćaja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugrožava
druge učesnike/sudionike u saobraćaju/prometu i sebe ne izlaže opasnosti.
Prilično jasna odredba za dvosmjerne ulice
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti
naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom
smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje
vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi
desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se
kreću iza vozila kojim upravlja.
Ovo bi se u slučaju ove rasprave odnosilo na recimo ulicu Zmaj Od Bosne gdje imamo tri trake koje vode u jednom smijeru i imamo se pravo kretati u bilo kojoj od njih.
(4) Odredba stava/stavka (3) ovog člana/članka ne odnosi se na vozača
autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500
vozača vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veću
40 km na čas/sat i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom,
osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem
vozilo skreće ulijevo.
Ova tačka je izazvala naj više pometnje ovdje a jednostavna je iz primjera vozač bilo kojeg vozila koje se ne može kretati brže od 40 km/h nesmije da koristi niti jednu drugu traku u naseljenim mjestima osim krajne desne što se može vidjeti i u Sarajevu jer gotovo 99% vozača teških kamiona i autobusa se kreće krajnjom desnom trakom.
Čitava ova priča oko toga da li se ja moram prestrojiti ako idem krajnom desnom trakom recimo od Pofalića do Malte brzinom od 60 km/h a iza mene ide neko sa nabrijanim autom ko hoće da vozi 80 km/h je bezveze ne postoji zakonski osnov da mu se ja mičem da ću nekoga namjerno uštopati neću ali ako se desi da su uporedo samnom u druge dvije trake još dva automobila i vozimo propisanom brzinom a iza lafina koji hoće da propuše motor u gradu ja se maknuti neću jer bi to značilo da ja moram ili da ubrzam i prekršim zakon da bi on prošao ili da moram da prikočim da bi se napravilo mjesta da bi on prošao čime bi pravio ometanje u saobračaju i opet prekršio zakon.