Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alkalna_baterija

#1601 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by alkalna_baterija »

Ima li iko da mi odgovori na moje pitanje :blento:
tp-link8

#1602 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by tp-link8 »

Moze li mi neko reci koliko se isplati studirati fiziku (opsti smjer), tj. kakve su mogucnosti zaposljavanja u BiH i inostranstvu (ne gledajuci na alternativu- rad kao nastavnik/ profesor u srednjim i osnovnim skolama)? Da li je diploma sa pmf-a (sarajevski univerzitet) priznata igdje sem u BiH? Upisao sam istu, a sad nisam siguran koliko sam pametno postupio. Unaprijed hvala
racwhe955

#1603 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by racwhe955 »

tp-link8 wrote:Moze li mi neko reci koliko se isplati studirati fiziku (opsti smjer), tj. kakve su mogucnosti zaposljavanja u BiH i inostranstvu (ne gledajuci na alternativu- rad kao nastavnik/ profesor u srednjim i osnovnim skolama)? Da li je diploma sa pmf-a (sarajevski univerzitet) priznata igdje sem u BiH? Upisao sam istu, a sad nisam siguran koliko sam pametno postupio. Unaprijed hvala
I mene ovo interesuje.I ako moze neko odgovoriti je li odsjek FIZIKA zafrkan :D , ono bas?
minjonja

#1604 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

baterijo ako ces ici na predavanja i vjezbe to je potpuno bespotreno kupovati i kakav je to biznis prodavati za 5-10 KM nesto sto uzmes u kopirnici djaba ili za 10 feninga :roll:
nurr

#1605 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nurr »

Zna li neko da li je istina da faks pocinje tek 7. oktobra?
Ambrozija

#1606 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Ambrozija »

nurr wrote:Zna li neko da li je istina da faks pocinje tek 7. oktobra?
Na FF pocinje 7.10., vjerovatno i kod vas :)
La tulip

#1607 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by La tulip »

nurr wrote:Zna li neko da li je istina da faks pocinje tek 7. oktobra?
Jes, jes. 7.10. pocinje nastava ( pa msm na vecini fakulteta ) :-D
abima

#1608 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by abima »

Ostao mi je samo jedan nepolozen predmet iz ove godine tj. 6 kredita. Medjutim taj predmet se nalazi na spisku "obavezno prethodno polozeni moduli" za neke predmete iz naredne godine. Je li to znaci da se taj predmet ne moze ni prenijeti iako nosi 6 kredita? :( I u slucaju da ne polozim u septembarskom roku moram obnoviti godinu samo zbog tog jednog predmeta? :( U pitanju je odsjek biologija
purgatorio

#1609 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by purgatorio »

abima wrote:Ostao mi je samo jedan nepolozen predmet iz ove godine tj. 6 kredita. Medjutim taj predmet se nalazi na spisku "obavezno prethodno polozeni moduli" za neke predmete iz naredne godine. Je li to znaci da se taj predmet ne moze ni prenijeti iako nosi 6 kredita? :( I u slucaju da ne polozim u septembarskom roku moram obnoviti godinu samo zbog tog jednog predmeta? :( U pitanju je odsjek biologija
Da, znači da ne možeš.

Code: Select all

Ĉlan 68.
(Prelazak u narednu studijsku godinu)
(1) Student moţe prenijeti u narednu godinu studija unutar jednog ciklusa studija 
najviše šest (E)CTS studijskih bodova - kredita, ili najviše jedan nepoloţeni predmet, 
ukoliko on nosi više od šest (E)CTS studijskih bodova-kredita, pod uvjetom da 
nepoloţeni predmet koji se prenosi u narednu studijsku godinu nije preduvjet za 
slušanje drugog predmeta u narednoj studijskoj godini.
nurr

#1610 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nurr »

abima wrote:Ostao mi je samo jedan nepolozen predmet iz ove godine tj. 6 kredita. Medjutim taj predmet se nalazi na spisku "obavezno prethodno polozeni moduli" za neke predmete iz naredne godine. Je li to znaci da se taj predmet ne moze ni prenijeti iako nosi 6 kredita? :( I u slucaju da ne polozim u septembarskom roku moram obnoviti godinu samo zbog tog jednog predmeta? :( U pitanju je odsjek biologija
Ja licno mislim da normalno mozes prenijeti taj predmet ako ga ne polozis na septembarskom roku. Ja sam sa odsjeka biologija i znam osobe koje su normalno polagale ispite iz druge godine a prenijeli su neki iz prve koji je bio na spisku kao "obavezno položeno".Nije bilo nekih problema. E sad za vise godine ne znam, vjerovatno postoje profesori koji to ne dozvoljavaju.
minjonja

#1611 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

koji predmet je u pitanju?
nok

#1612 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nok »

.
Last edited by nok on 17/04/2014 17:50, edited 1 time in total.
abima

#1613 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by abima »

Moja sestra je odgovorila u moje ime. Hordati i to kod Lele :sad: Ima li nade za mene i za trecu god? Eh a taman Susku rijesila..
minjonja

#1614 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

abima wrote:Moja sestra je odgovorila u moje ime. Hordati i to kod Lele :sad: Ima li nade za mene i za trecu god? Eh a taman Susku rijesila..
ko je voditelj predmeta, jesu li se i prof. skrijelj i prof. lelo potpisivali u index? hordati su se prije mogli normalno prenijeti. znacemo u nekoliko narednih vijeca odgovor na taj problem. moguce je da ce se i etologija moci prenositi u narednu godinu, ako to bude moglo onda ce moci svaki predmet :D
minjonja

#1615 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

zanima me ova situacija:

neko ko upisuje obnovu cetvrte godine zbog evolucije (treba da slusa taj predmet prvi put) da li daje 100 KM za njega?

obnova je 200 KM + 100 KM za svaki nepolozeni predmet. s obzirom da se evolucija prvi put slusa ne znam jel se placa 100 KM ili ne. treba mi info iz prve ruke.
abima

#1616 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by abima »

minjonja wrote:
abima wrote:Moja sestra je odgovorila u moje ime. Hordati i to kod Lele :sad: Ima li nade za mene i za trecu god? Eh a taman Susku rijesila..
ko je voditelj predmeta, jesu li se i prof. skrijelj i prof. lelo potpisivali u index? hordati su se prije mogli normalno prenijeti. znacemo u nekoliko narednih vijeca odgovor na taj problem. moguce je da ce se i etologija moci prenositi u narednu godinu, ako to bude moglo onda ce moci svaki predmet :D
Ma potpisali su se obojica ali Lelo je glavni prof. na predmetu. Znala sam da ima nesto u vezi etologije ali za ovo mi nije palo na pamet. Tek skontah kad sam malo detaljnije proucavala predmete na trecoj. Zna li se kada je ta sjednica?
minjonja

#1617 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

abima wrote:
minjonja wrote:
Ma potpisali su se obojica ali Lelo je glavni prof. na predmetu. Znala sam da ima nesto u vezi etologije ali za ovo mi nije palo na pamet. Tek skontah kad sam malo detaljnije proucavala predmete na trecoj. Zna li se kada je ta sjednica?
prije godisnjih odmora je bila jedna sjednica vidjela sam ali nisam imala kad otici da vidim sta je odluceno. u srijedu cu otici pa cu se raspitati. nemoj me uzimati za rijec sto posto, ali posto je i prof. skrijelj profesor na tom predmetu mislim da on taj cirkus nece dozvoliti jer se previse stvari i zbog etologije i evolucije zakomplikovalo, a ne jos jedan problem da stvara sa jos jednim predmetom. ne znam stvarno ne mogu ti nista obecati. ti samo uci molim te, nije to tako tezak predmet. samo nauci, kad budes sigurna u svoje znanje ne moze ti niko nista. ako znas da znas a obori te, uvijek mozes na komisijski izaci. sistematika hordata je po obimu smijesna u odnosu na sistematiku ahordata.
abima

#1618 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by abima »

Polozila i zavrsni i popravni, ali nemam 55. zbog druge parcijale. Ko je izasao na taj ispit zna o cemu pricam. Zato sad bas bas moram dobro uraditi. Hvala ti u svakom slucaju :)
nurr

#1619 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by nurr »

abima wrote:Polozila i zavrsni i popravni, ali nemam 55. zbog druge parcijale. Ko je izasao na taj ispit zna o cemu pricam. Zato sad bas bas moram dobro uraditi. Hvala ti u svakom slucaju :)
Znam o cemu pricas, druga parcijala je bila prica za sebe :D Prva generacija koja je prof.Lelu dobila kao odgovornog profesora na tom predmetu, na nama se prelomilo. I tacno je da predmet nije obiman, ali kod prof.Lele ocekuj neocekivano tako da se nikad ne zna. Sretno ti! U svakom slucaju, mislim da bi ipak trebala (ako ti ostane nepolozen) moci upisati trecu :)
minjonja

#1620 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by minjonja »

samo uci, samo uci zakucaj test... koliko moras imati na zavrsnom da imas 55 bodova?
megaman4

#1621 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by megaman4 »

kakva je procedura kod II ciklusa kada je u pitanju završen magistarski rad?
alkalna_baterija

#1622 Re: Prirodno matematicki fakultet

Zna li iko kada počinje fax i počinje li prva godina ranije?
megaman4

#1623 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by megaman4 »

nastava ti počinje kasnije nego inače, tj. počinje 7. oktobra, ma ko će im ga znati, jer je na PMF-u sve naopako... :-)
alkalna_baterija

#1624 Re: Prirodno matematicki fakultet

Ma vidjela sam da rekoše da na svim fakultetima počinje tada, pa su onda govorili da će ipak početi 15. septembra :-) pa samo da provjerim jer na netu ne mogu da nađem ništa za ovu godinu... hvala na info :)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1625 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by un1ted »

Ne moze 15tog krenuti kada ispiti traju do 13tog :)
Post Reply