Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#1601 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

int21 wrote:Dobro. Fizicke osobine daju predispoziciju. Ali to ne znaci da neko drugo dijete nece da "povuce" takve iste fizicke osobine odnosno kombinaciju istih od nekog dalekog rodjaka, i da ima iste predispozicije kao i dijete fudbalera.

Ali kombinacija tih gena ne daje mu samo prednost ili talenta za fudbal, nego i ostale sportove u kojima su te karakteristike bitne. Sto znaci, da ima uticaj ali ne toliko znatan. I jos ako uzmemo u obzir da postoje talentovani ljudi koji nisu iskoristili taj dar, onda zakljucimo da je ipak nesto drugo uticalo na njihove odluke.

A o inteligneciji i da ne govorim. Jer smatram da se mi svi rodimo praznog mozga, i procesima za ucenje i oponasanje. Stvar je samo u uticaju okoline, prvenstveno roditelja, kako ce da pomognu djetetu u psihickom razvoju.
Mislim da je moguce i naslijediti neke osobine od svojih dalekih predaka a koje nemaju tvoji roditelji.

Sto se tice kombinacije gena za sportove, mislim da nisu bas ideticne kombinacije za sve sportove, ima dosta zejdnickih zbog kojih ce neko ko ma predispozicije za jedan sport puno lakse moci preci na jos neki nego neko ko nema predispozicije za bilo kakav sport, ali ima i odredjenih razlika, tako da recimo imaju neke predispozicije koje su potrebne za kosarku ali ne i za fudbal, kao i obrnuto, dok ima dosta i zajednickih.

Svakako se slazemo da je ogroman i uticaj okoline zbog kojeg neko ne iskoristi svoje ogromane predispozicije, dok neko puno postigne i sa jako malim predispozicijama.

Sto se tice praznog mozga, slazem se da je prazan sto se tice znanja i iskustava, ali to ne znaci da sva djeca pri rodjenju imaju potpuno isti mozak. Ima tu dosta razlika zbog kojih djeca razlicito reaguju na iste uticaje. Slazem se da je uticaj roditelja vjerovatno najvazniji, ali ipak mislim da nije jedini. :)
Ateista

#1602 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

int21 wrote:Odoh sada da ne gnjavim. Sad ce mi kraj radnog vremena.
Pozdrav za vjernike i nevjernike i one trece koji neznaju sta su :D :D
Blago tebi, ja sam danas do 8 sati... :D
terapija

#1603 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

int21 wrote:
Optimus Prime wrote:
int21 wrote:
Fizicke osobine da. Nemoze neko ko ima predispozicije da bude debeljuca, da bude atleticar. Mozda i moze ali uz mnogo vise truda. Sto se tice inteligencije, tu se djelimicno slazem, jer ako imamo fizicke smetnje koje uticu na inteligenciju onda da. Inace mislim da se to ne prenosi genima. A za talente, ja licno smatram da je to izmisljotina. Ali kao sto rekoh, to je samo moje misljenje.
Pa kako objasnjavas da su sinovi mnogih uspjesnih fudbalera takodjer vrlo uspjesni fudbaleri ili u najmanju ruku dobri fudbaleri.
Pa jednostavno. Jedinim faktorom gorespomenutim, uticajem okoline.

Jer pazi, da bi genetski prenio talenat, morao bih modificirati gene, jer nisu svi u porodicno stablu bili talentovani za to i to.
Zanci struktura DNK bi se morala mijenjati, i to znatno. Ne samo jedan gen za odlican dobar ili onako talentovan. A kao sto rekoh, DNK se ne mijenja. Odredjena je prilikom zaceca, i ne mjenja se vise.

E sad uzmi u obzir da se DNK nije promjenio recimo zadnjih 5000 godina, ili se minorno promjenio. Kako bi ti objasnio prenos talenta, recimo za fudbal, koji se igra nekoliko stotina godina(neznam ovo tacno)?? Uz nepromjenjivu DNK strukturu tokom zivota.
Jesi ti cuo za seksualno razmnozavanje :D Uzmes malo od oca malo od majke, kombinatorika odradi svoje.. Upravo u tome i jeste prednost svospolnog razmnozavanja.
NIN

#1604 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

Uvijek je posrijedi kombinacija veceg broja gena kada pricamo o fenotipskim karakteristikama (fizickim osobinama). Za neku konkretnu fizicku osobinu nikada nije odgovoran samo jedan gen. Recimo, boju ociju determinira kombinacija nekoliko gena, a ne jedan. Prilikom oplodnje, tacnije, prije same fertilizacije, jajne celije majke i ocevi spermatozoidi nose vec odabran genski zapis koji ce biti kompletiran prilikom fertilizacije u kompletan genetski kod (svakim sljedecim snosajem odabrani genski zapis roditelja biva donekle drugaciji). Veoma komplikovani mehanizmi dalje determiniraju koji ce geni biti aktivirani i kada, i koji ce biti utihnuti kao recesivni, tj. oni koji nece imati uticaj na fizicke osobine (fenotip jedinke).

Takoder, i mentalni procesi su direktno vezani za biohemiju organizma koji je opet genetski determiniran sto dalje povlaci cinjenicu da su sve mentalne retardacije (osim onih kojima je uzrok povreda) posljedica genetskih aberacija prilikom oplodnje (rekombiniranja) ili mutacija. S druge strane, pod uslovom da osoba posjeduje normalnu mentalnu aktivnost (dakle, ako nema neki oblik mentalne retardacije), onda slobodno mozemo reci da je inteligencija cisto socioloski determiniran fenomen.

Dokaz za ovu moju tvrdnju je na pretek - recimo, uzmemo dva jednojajcana blizanca i nakon rodjenja jednog ostavimo dobrostojecoj i akademski nastrojenoj porodici na Zapadu dok drugog odnesemo Aboridzinima ili plemenima visoravni Papua Nove Gvineje. Nakon nekih 30 godina das im identican IQ test nakon cega ces ostati zaprepascen razlikom u rezultatima, bez obzira sto im je genetski materijal gotovo pa identican. Kad smo vec kod IQ testiranja, misljenja sam da se testovi ove vrste interpretiraju (i koriste) na sasvim pogresan nacin ali, bez obzira na tu cinjenicu, oni nam ipak mogu dokazati da kada govorimo o inteligenciji onda ustvari mislimo na svoju okolinu i pritom pokazati u kojoj je mjeri esencijalan taj socioloski faktor prilikom formiranja licnosti i njene mentalne snalazljivosti, kako ja zapravo nazvam ono sto mnogi nazivaju inteligencijom. :D
Ateista

#1605 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

@NIN

U potpunosti se slazem sa prvim dijelom, ali sto se tice drugog, hoces da kazes da geni ne igraju nikakvu ulogu kod intelektualnih predispozicija (ako iskljucimo retardacije naravno)?

Slazem se da okolina ima najveci uticaj na intelektualni razvoj individua, ali mislim da ipak nije jedini. Naime, ako uzmemo slican primjer, dvoje djece izmedju kojih nema razlike u godinama (a da nisu blizanci pa ne dijele iste gene) i koji odrastaju u identicnim uslovima gdje ih odgajaju isti roditelji, opet se moze desiti da imaju razlicito izrazene talente za neke stvari. Naravno, ne mogu ovo tvrditi 100% ali mislim da djeca ipak imaju neke urodjene talente.

Ja se bavim muzikom i poznajem ljude koji jako dugo sviraju neki instrument i jako se trude, ali se jednostavno vidi da su antitalenti, dok ima nekih koji za tako malo vremena i sa tako malo truda zvuce puno bolje, mislim da su to ipak neki urodjeni talenti koji bez pravih uticaja i usmjeravanja ne bi dosli do izrazaja, ali uz minimum pozitivnih uticaja se jednostavno pokazu, dok nekima ni najidealnija sredina za razbof odredjenih sposbnosti ne moze pomoci ako su za to antitalenti.

Jos jedna stvar, moja profesorica (tada asistentica) nacrtne geometrije je rekla za prostornu percepciju da otprilike trecina ljudi na svijetu ima talenat da to jednostavno i bez problema shvati i razumije, trecina ima dovoljno talenta da se moze nauciti a trecina se nikako ne moze nauciti. :D
Last edited by Ateista on 20/08/2009 18:58, edited 1 time in total.
Kuglivoje

#1606 Re: PITANJE A T E I S T I M A!!!

Post by Kuglivoje »

[/quote]
Odgovor glasi:
Ako ateista vjeruje u nepostojanje boga, on nije ateista jer VJERUJE, pravog ateistu ne interesuje sta i kako ni argumentacija sta je starije koka il jaje, interesuje ga samo da su i koka i jaje dobro peceni da ne dobiju salmonelu.[/quote]

Bravo!

Postavljaču teme,jesi sad dobio odgovor?

(Mi) ateisti ne uvjeravamo u nepostojanje boga,zapravo,ne uvjeravamo ni u šta,jer nas zivo boli briga za sve te gluposti... :zzzz:
said.sa

#1607 Re: Pitanje ateistima

Post by said.sa »

Nema potrebe da se mi i vi raspravljamo kad se nikada nećemo složiti. Ne bih vas ja ništa pitao već da vam nešto predložim.

Večeras nastupa sveti mjesec Ramazan pa ne bi bilo loše da se vratite Gospodaru svih svjetova.

Eto, toliko od mene uz želje da vam predstojeći mubarek dani prođu hairli i da vam se Allah swt smiluje!
beautyfool

#1608 Re: Pitanje ateistima

Post by beautyfool »

said.sa wrote:Nema potrebe da se mi i vi raspravljamo kad se nikada nećemo složiti. Ne bih vas ja ništa pitao već da vam nešto predložim.

Večeras nastupa sveti mjesec Ramazan pa ne bi bilo loše da se vratite Gospodaru svih svjetova.

Eto, toliko od mene uz želje da vam predstojeći mubarek dani prođu hairli i da vam se Allah swt smiluje!
Amin Ya Rabbi :)
sarajlija8888

#1609 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

ne mogu hodat pa sam jedva dosao do kompa :D nije bitno sta je s nogom,bitno je da sam uspio doci do kompa huh :D
nemam volje ni za pisanjem,ali eto da opet kazem po 100 put da pise u kjizi krajni rezultat naseg zivota zbog praiskona Bozijeg,ali mi ne znamo sta pise..tako da sta god uradili misleci da cemo to promjenit ipak nismo nista promjenili jer je bash tako odredeno... kao sto sam rekao ne znamo krajni rezultat...da znamo krajni rezultat onda bi mogli reci da ste vi ateisti upravu...cijelo vrijeme govorite kako je Bog htio da vi budete takvi kakvi jeste,ali kako kad vi ne znate sta je htio?zar je to tesko shvatit...i zar je tesko tebi ATEISTA da shvatis da ta tvoja logika valja kada bi uporedivo 2 programa napravljena od 2 covjeka..ali mi smo program od Boga tako da ne mozes poredit sa covjekovim...daba vam sva izvlacenja o slobodnoj volji...ja sad odem i ubijem 100 ljudi i kazem Bog mi tako odredio..mislim...

''mislim da su to ipak neki urodjeni talenti ''
svako ko se rodi ima svoje mane i vrline...kada bi svakom uzeo manu x i oduzeo sa vrlinom y (MANA-VRLINA) svakom bi ispalo rezultat 0...neko dobije nesto sto drugi nema,a taj drugi sto prvi nema i bla bla...ti dobijes prosjecnu inteligenciju i nekakvih mana npr u ponasanju...stephen hawking dobije veliku inteligenciju i manu(bolest da ne rade misici)...kada svima saberes i oduzmes manu i vrlinu ustvari svi smo isti...

''Večeras nastupa sveti mjesec Ramazan pa ne bi bilo loše da se vratite Gospodaru svih svjetova.''

moram obloge stavljat :P
NIN

#1610 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

Ateista wrote:@NIN

U potpunosti se slazem sa prvim dijelom, ali sto se tice drugog, hoces da kazes da geni ne igraju nikakvu ulogu kod intelektualnih predispozicija (ako iskljucimo retardacije naravno)?

Slazem se da okolina ima najveci uticaj na intelektualni razvoj individua, ali mislim da ipak nije jedini. Naime, ako uzmemo slican primjer, dvoje djece izmedju kojih nema razlike u godinama (a da nisu blizanci pa ne dijele iste gene) i koji odrastaju u identicnim uslovima gdje ih odgajaju isti roditelji, opet se moze desiti da imaju razlicito izrazene talente za neke stvari. Naravno, ne mogu ovo tvrditi 100% ali mislim da djeca ipak imaju neke urodjene talente.

Ja se bavim muzikom i poznajem ljude koji jako dugo sviraju neki instrument i jako se trude, ali se jednostavno vidi da su antitalenti, dok ima nekih koji za tako malo vremena i sa tako malo truda zvuce puno bolje, mislim da su to ipak neki urodjeni talenti koji bez pravih uticaja i usmjeravanja ne bi dosli do izrazaja, ali uz minimum pozitivnih uticaja se jednostavno pokazu, dok nekima ni najidealnija sredina za razbof odredjenih sposbnosti ne moze pomoci ako su za to antitalenti.

Jos jedna stvar, moja profesorica (tada asistentica) nacrtne geometrije je rekla za prostornu percepciju da otprilike trecina ljudi na svijetu ima talenat da to jednostavno i bez problema shvati i razumije, trecina ima dovoljno talenta da se moze nauciti a trecina se nikako ne moze nauciti. :D
Po meni, ispravniji pojam bi bio afinitet, kada pricamo o razlicitim zanimanjima prilikom formiranja licnosti kod djece. Dakako da genetika ima donekle uticaja u formiranju zanimanja jer, da banalizujem, ako dijete izraste iznad prosjeka za svoju dob onda su male sanse da ce ono postati gimnasticar iako ima odlicnu psihomotoriku i odlican osjecaj za prostor, sto je jedan od osnovnih preduslova za gimnastiku uz, naravno, svoj rast koji je direktno determiniran genima. Ali, moj fokus je bio na inteligenciji koja nema tolko veze sa afinitetima. Navodis primjer sluha u muzici i slazem se da je masa antitalenata za bilo koji instrument ali to nema veze sa inteligencijom. Ti mozes skinuti Hammettovu solo dionicu od prve dok je tvoj jaran nece nikada ni blizu skinuti, i nakon milion pokusaja. Ali, tvoj jaran je mozda bolji u crtanju. On ce iz prve nacrtati konja dok ce tvoj pokusaj ostati na nekom nedefinisanom bicu. Ipak, niti jedan od ovih afiniteta ne govori konkretno o vasoj inteligenciji iako oni donekle imaju korijen u genetici. Eto, sam kazes da imas talent za muziku ali da si kojem slucajem nakon svog rodjenja odnesen Inuitima na sjever Kanade budi siguran da ne bi nikada prosvirao to sto sada sviras jer ipak je okolina ta koja te oblikuje.

To za percepciju prostora i profesorici je donekle istina ali opet nema neke bitne veze sa inteligencijom nego sa osjecajem za prostor. Naime, on je nama primatima jako bitna stavka u svakodnevnici, bas kao i percepcija boje i ove dvije stvari imaju korijen u nasoj evoluciji u originalnom habitatu. Ako dodjes u dilemu u vezi ove zadnje trecine, kojima prostorna percepcija i nije jaca strana, i zasto je prirodni odabir dopustio ovu anomaliju da genetski opstane onda ne zaboravi da smo mi ekstremno socijalna i altruisticna bica. :wink:
Optimus Prime

#1611 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

said.sa wrote:Nema potrebe da se mi i vi raspravljamo kad se nikada nećemo složiti. Ne bih vas ja ništa pitao već da vam nešto predložim.

Ja mislim da je ovo bas pravo vrijeme da skontate da bog ne postoji, tako da se ne mucite dzaba na ovom celopeku sledecih 30 dana.
neko_ime

#1612 Re: Pitanje ateistima

Post by neko_ime »

Kuglivoje wrote: Odgovor glasi:
Ako ateista vjeruje u nepostojanje boga, on nije ateista jer VJERUJE, pravog ateistu ne interesuje sta i kako ni argumentacija sta je starije koka il jaje, interesuje ga samo da su i koka i jaje dobro peceni da ne dobiju salmonelu.
[/quote]
Bravo!

Postavljaču teme,jesi sad dobio odgovor?

(Mi) ateisti ne uvjeravamo u nepostojanje boga,zapravo,ne uvjeravamo ni u šta,jer nas zivo boli briga za sve te gluposti... :zzzz:
Ja mislim da su to zapravo agnostici. Dakle ta nezainteresirana skupina.
sarajlija8888

#1613 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Optimus Prime wrote:

Ja mislim da je ovo bas pravo vrijeme da skontate da bog ne postoji, tako da se ne mucite dzaba na ovom celopeku sledecih 30 dana.

kao sto sam rekao mi ne trazimo poklon od moderatora ako tebi objasnjavamo...ponavljam nama je zao jer smo 100 posto sigurni da Bog postoji,pa tako i dzenet i dzehenem..eh posto smo mi 100 posto sigurni mozes onda zamislit kolko je nama krivo sama pomisao na to da ce neko bit tamo vjecno i mucit se,pa pokusavamo da vas spasimo...vi ste svi pametni nema sumnje u to,samo malo vise treba da idete od svoje logike i ovog foruma...treba sve istrazivat sam..ne treba istrazivat ateisticke stranice nit islamske vec prirodu...zato sam naveo bjeloguzu jer je fenomen ..zato sam naveo harmoniju solarnog sistema i to dvoje je samo dio miliona lijepi stvari...zato su mnogi naucnici presli na islam...kad sam te upitao za harmoniju i nacin nastanka ti si rekao da ima neko objasnjenje...medutim naucnik nece reci ima neko objasnjenje vec ce ga istrazit i kad istrazi uvidi da je to jednostavno prekomlikovano da bi nastalo bilo kakvim spontanima reakcijama...zasto je tolko tesko istrazivat fenomene ovog svijeta?rekao sam da ne istrazivanjem samog Boga neces doci di spoznaje Boga vec istrazivanjem njegovih stvorenja-..u tom je caka...navest cu primjer najboljeg istrazivaca okeana na svijetu Jacque Cousteau (Zak Kusto) koji je kada je otkrio velikim savremenim istrazivanjima da se dva mora ne mijesaju,da bi nakon toga bio obavijsten o ajetu iz Kur'ana i odmah je presao na islam...znaci moras istrazivat pa ako treba i cijeli zivot...
NIN

#1614 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

sarajlija8888 wrote: kao sto sam rekao mi ne trazimo poklon od moderatora ako tebi objasnjavamo...ponavljam nama je zao jer smo 100 posto sigurni da Bog postoji,pa tako i dzenet i dzehenem..eh posto smo mi 100 posto sigurni mozes onda zamislit kolko je nama krivo sama pomisao na to da ce neko bit tamo vjecno i mucit se,pa pokusavamo da vas spasimo...vi ste svi pametni nema sumnje u to,samo malo vise treba da idete od svoje logike i ovog foruma...treba sve istrazivat sam..ne treba istrazivat ateisticke stranice nit islamske vec prirodu...zato sam naveo bjeloguzu jer je fenomen ..zato sam naveo harmoniju solarnog sistema i to dvoje je samo dio miliona lijepi stvari...zato su mnogi naucnici presli na islam...kad sam te upitao za harmoniju i nacin nastanka ti si rekao da ima neko objasnjenje...medutim naucnik nece reci ima neko objasnjenje vec ce ga istrazit i kad istrazi uvidi da je to jednostavno prekomlikovano da bi nastalo bilo kakvim spontanima reakcijama...zasto je tolko tesko istrazivat fenomene ovog svijeta?rekao sam da ne istrazivanjem samog Boga neces doci di spoznaje Boga vec istrazivanjem njegovih stvorenja-..u tom je caka...navest cu primjer najboljeg istrazivaca okeana na svijetu Jacque Cousteau (Zak Kusto) koji je kada je otkrio velikim savremenim istrazivanjima da se dva mora ne mijesaju,da bi nakon toga bio obavijsten o ajetu iz Kur'ana i odmah je presao na islam...znaci moras istrazivat pa ako treba i cijeli zivot...
Sve na stranu ali moram te razocarati to za Kustu, mislim Cousteaua. Ti tvoji, sto u svakom trenu ko fol gledaju u svog boga, su te smisljeno slagali jer nije istina da je Kusta presao na islam (mada meni ni iz dzepa ni u dzep, al' et', samo kazem ono sto jest).

E sad, de ti meni reci kako moze jedan super-ekstra vjernik smisljeno prodavat' muda pod bubrege, i to za dobre pare (u vidu knjiga koje ti podvaljuju gdje stoje ovakve manipulatorske lazi)?

Haj', bas me zanima sta mislis o ovome.
cistunac

#1615 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

sarajlija8888 wrote: ...ne treba istrazivat ateisticke stranice nit islamske vec prirodu...zato sam naveo harmoniju solarnog sistema i to dvoje je samo dio miliona lijepi stvari...zato su mnogi naucnici presli na islam...
Jedno je sigurno: ti ces ostat u svojim zabludama a mi cemo i dalje strpljivo cekati da nam se neke stvari dokazu i razjasne. Ali tu smo bare-bare jer vjernike i dalje nista ne interesuje do onoga sto 'knjiga' kaze.

Bilo kako bilo, od danas do kraja ramazana cu se suzdrzati od bilo kakvih komentara na religijskom podforumu. Vi koji vjerujete, uzivajte.
sarajlija8888

#1616 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

daba vama pricati..nista vi ne slusate...nisam rekao pred ina islam vec istrazuj svijet(nauka)
kaze ja cu cekati dokaz da mi se objasni..eto sad si rekao kolko si zainteresovan za nauku...neces da citas knjige vec cekas da ti na forumu nesto jave..a sto se tice muslimana i toga da nas nista ne interesuje onda si bash dokazao da nista ne citas...da si ikad knjige otvorio znao bi da nije bilo arapa nebi nista bilo od ovoga danas...oni su svijet digli na noge iz mracnih doba...
Optimus Prime

#1617 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:daba vama pricati..nista vi ne slusate...nisam rekao pred ina islam vec istrazuj svijet(nauka)
kaze ja cu cekati dokaz da mi se objasni..eto sad si rekao kolko si zainteresovan za nauku...neces da citas knjige vec cekas da ti na forumu nesto jave..a sto se tice muslimana i toga da nas nista ne interesuje onda si bash dokazao da nista ne citas...da si ikad knjige otvorio znao bi da nije bilo arapa nebi nista bilo od ovoga danas...oni su svijet digli na noge iz mracnih doba...
Ne budi smjesan.
Evropljani su bili ti koji su digli svijet na noge iz mracnih doba i to u onom momentu kada su odbacili dogmu.
Znacaj arapske kulture je ipak neosporan, ali u biti oni su bili samo jedna karika u historiji civilizacije, isto kao i Sumeri, Grci, Fenicani ili Rimljani.
Last edited by Optimus Prime on 21/08/2009 00:32, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#1618 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Hmmm kako meni ovi pojedini ateisti,agnostici,ne znam ni ja vise kako se sve nazivaju,znaju bit sega..cast izuzecima ala NIN itd,no evo konkretno Optimus,frajer je toliko zeljan da nekom nesto dokaze,nema topica gdje nije aktivan,sve nesto pokrece,daje "dokaze" itd...a slabo koga premunta... :D jos mi je gore kad akzu,da im nije cilje da ikog orkenu ovo ono,a itekako prpagandu po svijetu sire,dok mi vjernici ne krijemo,bar ja ne,kazem otvoreno da zelim da svakog covjeka na zemaljskoj kugli spaasim ukoliko je to moguce,propasti...
vidis,tebi je Optimuse drug to mrcvarenje postiti mejsec dana i bidi u ibadetu,a kad bi ti doktor propisao post kao lijek,ne tebi,nego bilo kome drugom,to bi ti kao ok bilo,jer to je zaboga doktor rekao :-) :roll: a pogledaj samo sta vele doktori za ramazanski post,koliko se covjek ocisti tokom ovog mjececa...od raznih stetocina i "otrova"...opet ces puci kontru sad,a koji to doktor,a nije on uticajan ovo ono,ali to me tvoje misljenje i en zanima plaho,nisi svu pamet svijeta pokupio,drzi se svog facha,kompjutera i programiranja a ostale ljude pusti da svoj posao rade... 8-) :oops:
vjerniku tvoji "dokazi" ne trebaju,svi od nas smo se toliko puta uvjerili da je On tu prisutan,tako da nema sanse da ikog od nas niti milimetra u vjerovanju poljuljas,jaki smo ko beton...nama nasa vjera(ponasanje),tebi tvoja vjera(ponasanje)..misli i dalje da su sve to placebo efekti,misli i cekaj,a i mi cemo cekati 8-)
Optimus Prime

#1619 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:Hmmm kako meni ovi pojedini ateisti,agnostici,ne znam ni ja vise kako se sve nazivaju,znaju bit sega..cast izuzecima ala NIN itd,no evo konkretno Optimus,frajer je toliko zeljan da nekom nesto dokaze,nema topica gdje nije aktivan,sve nesto pokrece,daje "dokaze" itd...a slabo koga premunta... :D jos mi je gore kad akzu,da im nije cilje da ikog orkenu ovo ono,a itekako prpagandu po svijetu sire,dok mi vjernici ne krijemo,bar ja ne,kazem otvoreno da zelim da svakog covjeka na zemaljskoj kugli spaasim ukoliko je to moguce,propasti...
vidis,tebi je Optimuse drug to mrcvarenje postiti mejsec dana i bidi u ibadetu,a kad bi ti doktor propisao post kao lijek,ne tebi,nego bilo kome drugom,to bi ti kao ok bilo,jer to je zaboga doktor rekao :-) :roll: a pogledaj samo sta vele doktori za ramazanski post,koliko se covjek ocisti tokom ovog mjececa...od raznih stetocina i "otrova"...opet ces puci kontru sad,a koji to doktor,a nije on uticajan ovo ono,ali to me tvoje misljenje i en zanima plaho,nisi svu pamet svijeta pokupio,drzi se svog facha,kompjutera i programiranja a ostale ljude pusti da svoj posao rade... 8-) :oops:
vjerniku tvoji "dokazi" ne trebaju,svi od nas smo se toliko puta uvjerili da je On tu prisutan,tako da nema sanse da ikog od nas niti milimetra u vjerovanju poljuljas,jaki smo ko beton...nama nasa vjera(ponasanje),tebi tvoja vjera(ponasanje)..misli i dalje da su sve to placebo efekti,misli i cekaj,a i mi cemo cekati 8-)
Odakle ti znas koliko ljudi sam ja premuntao. DA mozda ne vodis statistike. Do sada je vjerovatno vise od hiljadu ljudi citalo ono sto smo mi pisali. Nadam se da sam mnogima, koji nisu bili sigurni da li bog postoji ili ne, otvorio oci te ostalim ateistima dao argumente kojima se mogu sluziti u raspravama sa vjernicima.

Ljudima treba iznijeti argumente koje ne cuju bas svaki dan i kada malo bolje prokontaju shvatice da je covjek istvorio boga a ne obrnuto.
U Americi je ateisticka propaganda bila vrlo uspjesna zadnjih godina, milioni Amerikanaca su napustli crkvu zadnjih godina.

A sto se tice posta opet si pogodio. To da je zdravo postiti jer ko biva, tjelo se ocisti od otrovnih stvari je takodjer jedan obican mit.
Ono sto je sigurno je to da moze biti i opasno.
Butcher

#1620 Re: Pitanje ateistima

Post by Butcher »

Optimus Prime wrote:
BHF_Manijak wrote:Hmmm kako meni ovi pojedini ateisti,agnostici,ne znam ni ja vise kako se sve nazivaju,znaju bit sega..cast izuzecima ala NIN itd,no evo konkretno Optimus,frajer je toliko zeljan da nekom nesto dokaze,nema topica gdje nije aktivan,sve nesto pokrece,daje "dokaze" itd...a slabo koga premunta... :D jos mi je gore kad akzu,da im nije cilje da ikog orkenu ovo ono,a itekako prpagandu po svijetu sire,dok mi vjernici ne krijemo,bar ja ne,kazem otvoreno da zelim da svakog covjeka na zemaljskoj kugli spaasim ukoliko je to moguce,propasti...
Odakle ti znas koliko ljudi sam ja premuntao. DA mozda ne vodis statistike. Do sada je vjerovatno vise od hiljadu ljudi citalo ono sto smo mi pisali. Nadam se da sam mnogima, koji nisu bili sigurni da li bog postoji ili ne, otvorio oci te ostalim ateistima dao argumente kojima se mogu sluziti u raspravama sa vjernicima.

Ljudima treba iznijeti argumente koje ne cuju bas svaki dan i kada malo bolje prokontaju shvatice da je covjek istvorio boga a ne obrnuto.
U Americi je ateisticka propaganda bila vrlo uspjesna zadnjih godina, milioni Amerikanaca su napustli crkvu zadnjih godina.

A sto se tice posta opet si pogodio. To da je zdravo postiti jer ko biva, tjelo se ocisti od otrovnih stvari je takodjer jedan obican mit.
Moze biti opanso Voziti bicikl, pod određenim okolnostima ili sjediti za kompjuterom po cijeli dan i stampati postove po ovom forumu, to moze biti jako pogubno za zdravlje, jednom mom rođaku se pocela kriviti kicma od pretjeranog sjedenja. Postiti nisu duzne osobe koje nisu to sposobne i kojima to ugrozava zdravlje. Ovo, kao i sve ostalo u islamu je razrađeno u detalje, tako da se ne moras tim zamarati. I usput, iznesi malo bolje argumente, vjeruj mi i ja bi ih volio cuti kao i svi ostali. A sad odoh spavati, treba sutra lijepo rucati, pa na sabah, pa postiti lijepi ramazan ako Bog da.
BHF_Manijak

#1621 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

:lol: ti me uvijek nsmijes Optimuse i jedino ti na tome zahvaljujem...postiti moze bit opasno,kako da ne druze,milioni muslimana poste i ja ne cuh da se ikad iko razbolio od toga,a kako da ne,sigurno je zdravije prezderavati se i trapti nekontrolisano sve u svoj zeludac nego se odredjeni period ustezati od hrane,tvojom logikom sigurno :roll:
mit je sve ono sto ti ne mozes da prihvatis i ono sto ne ide na tvoj mlin,prokonto sam te davno,sve sto ne mozes da prihvatis i sto ide u korist vjere,makar to i najuticajniji neki naucnik rekao,ti ces naci nesto,nesto u tome sto ti ne sjeda pa ces reci,eh etro jesam vam reko,ma to je mit,prica glupsti bla bla bla...opt ti ponavljam,nisu svu pamet svijeta pokupio,mozes biti dominantan u diskusiji o racunarima i programiranju,ali ne petljaj se tamo gdje imas povrsno znanje,konkretno medicina,siguran sam da doktori od tebe znaju bolje voj posao,pa im nemoj bas plaho ti pronalazit nova neka otkrica sta je stetno po organizam a sta dobro...
ti i takvi kao ti,opisani su jos davno u Knjigama,do u detalje receno kakvi ste,tako da me ne cudi,ti i tebi slicni samo ste mi potvrda onoga sa cime je Resul dosa,eto vidis,postavljas kontraefekat kod mene,umjesto da mi slabis,ti mi pojacavas iman 8-) nema veze,za tebe sam glup,zaostao,fanatik,trivijalan,no nisu ni Poslaniku se bolje obracali,cak 100 puta je vise napada imao i istrajao u tome,a znamo svi da ni ateisti nisu 100% sigurno u svoje ubjedjenje i da u svima u dubini ima nesto sto ih tjera na sumnju da li pak postoji neka visa sila,nesto sto im dusu zamara i mira ne da,to Kur`an kaze i uvjerio sam se xx puta da je to tako,znam Oprimuse da nije bas lahko zivjeti sa tim u prsima,kad ti je tjesno,no proci ce kad tad,samo polahko..ovo mi neces potvrditi,negirat ces,no ne osvrcem se na to plaho,znam da to bas i nije tako,no tesko je priznati...

odoh sad da malo ibadetim pa na sehur lagano,moj Optimuse valja mi postit,pardon valja mi svoje tijelo izlozit "necemo nezdravom i opasnom" :lol: :lol:
sarajlija8888

#1622 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

Allahu ekber kako ste pametni,a ti manijak svaka cast..samo tako...morat cu i ja malo tako..valjda cu i ja tako kad malo dobijem godina..jer stariji si me kolko sam primjetio ;)
et steta ja ne mogu postit ni teraviju dok noga ne prode :D
Optimus Prime

#1623 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Butcher wrote:
Optimus Prime wrote:

Moze biti opanso Voziti bicikl, pod određenim okolnostima ili sjediti za kompjuterom po cijeli dan i stampati postove po ovom forumu, to moze biti jako pogubno za zdravlje, jednom mom rođaku se pocela kriviti kicma od pretjeranog sjedenja. Postiti nisu duzne osobe koje nisu to sposobne i kojima to ugrozava zdravlje. Ovo, kao i sve ostalo u islamu je razrađeno u detalje, tako da se ne moras tim zamarati. I usput, iznesi malo bolje argumente, vjeruj mi i ja bi ih volio cuti kao i svi ostali. A sad odoh spavati, treba sutra lijepo rucati, pa na sabah, pa postiti lijepi ramazan ako Bog da.
Po stoti put : Niste vi moja publika.
Oni za koje je namjenjeno su i shvatili. Znam to iz licnog iskustva.

Najvise je onih koji misle da moraju da vjeruju zato sto im drustvo to nalaze. A u biti su vrlo skepticni u pogledu boga i religije posto im je jasno da nesto u toj prici jednostavno ne stima i da je ta logika koja stoji iza vjerskih ubjedjenja vrlo trula. Ali ti ljudi su zbog indoktrinacije od strane drustva vrlo nesigurni jer otkako znaju za sebe bivaju konfrotnirani sa bogom, kroz fraze: bog ovo, bog ono, kaznit ce te bog, pokarat ce te bog itd.

Kad tim ljudima fino objasnis neke stvari onda skonaju da nema ama bas nikakvog racionalnog razloga da se boje boga posto je on samo jedno fiktivno bice.
BHF_Manijak

#1624 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Ma fiktivno je mnogo toga kod tebe,zamisljam tvoj zivot i...panika me odmah uhvati,jer ti ni samom sebi ne vjerujes u ono sto vidis a kamo li tudijim rijecima,pricama itd,ljudi danas masovno nemaju povjerenja a to je kod ateista posebno do izrazaja doslo!naravno da nisam tvoja publika,bezze bi se slamo oko mene a ne bi me milimetra preokrenuo,no da i ja tebi kazem,da isto tako kao sto vjernici NAVODNO prelaze mnogo na ateizam,odnsono ne prelaze nego...ma nemam rijeci,jer ateizam nije religija to je nesto aman,tako isto da i ja tebi kazem,da mnogi kad dodju u razgovor sa pravim ljudima i PROGLEDAJU i VIDE neke stvari VRATE se vjeri i postanu vjernici...a da ce se ateizam masnovno sirit,to ti macku o rep...to je samo tvoja zelja,a nesto sasvim drugo je realnost,i sama propaganda ateizma je jaca od vjerske,to vidim po mnogim natpisima,palkatima,reklamama,toliko zele da se cuje njihov glas,pa stoga covjek bi i pomislio da se sire ko epidemije a ustvari mizeran im je broj!!zamisli svijet gdje bi se ljudi sasvim SLOBODNO ponasali,tj da je sviejt pun ateista,da nema nikakvih moralnih principa niti granica,haos bi nastao vjeruj,nije toliko ni atiezam bajan kakvim ga ti zamisljas,dok vjernici imaju kodekse kako,sta,gdje treabaju radit,zamisli zivot ateista,gdje se orgija,derneci,pije,svak sa svakim spava,nema granica,nema nicega,na sta bi to licilo..samo nemoj potegnuti pricu,kako i ateisti imaju moral i ovo i ono,ok imaju,ali STA taj moral vama govori da trebate radit?!po cemu je tebi nemoralno otici i spavati sa tudjom zenom,neces nikom odgovarat za to,nisi nikakvo kazneno djelo napravio glde zakona drzave,stoga,po cemu je to nemoralno?!govori ti neki unutrasni kodeks?!otkud ti taj uasdjeni kodeks i moral?!drustvo nametnulo?ne bih ja bas rekao!!
ovim prekidam diskusiju sa tobom,nemoras se muciti da mi odgovaras,jer nemam namjeru da nastavljam,ne zelim da raspravljam..ko ostavi raspravu,makar i u pravu bio,ja mu garantujem kucu u Dzennetu,rece Poslanik,pa to slijedim,iako to je za tebe,beeezzeee satro ovo ono jel de?! 8-) samo naprijed,prepametno moje,o ti poznavaoce svih velikih nauka ovoga svijeta! :D
Optimus Prime

#1625 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:Ma fiktivno je mnogo toga kod tebe,zamisljam tvoj zivot i...panika me odmah uhvati,jer ti ni samom sebi ne vjerujes u ono sto vidis a kamo li tudijim rijecima,pricama itd,ljudi danas masovno nemaju povjerenja a to je kod ateista posebno do izrazaja doslo!naravno da nisam tvoja publika,bezze bi se slamo oko mene a ne bi me milimetra preokrenuo,no da i ja tebi kazem,da isto tako kao sto vjernici NAVODNO prelaze mnogo na ateizam,odnsono ne prelaze nego...ma nemam rijeci,jer ateizam nije religija to je nesto aman,tako isto da i ja tebi kazem,da mnogi kad dodju u razgovor sa pravim ljudima i PROGLEDAJU i VIDE neke stvari VRATE se vjeri i postanu vjernici...a da ce se ateizam masnovno sirit,to ti macku o rep...to je samo tvoja zelja,a nesto sasvim drugo je realnost,i sama propaganda ateizma je jaca od vjerske,to vidim po mnogim natpisima,palkatima,reklamama,toliko zele da se cuje njihov glas,pa stoga covjek bi i pomislio da se sire ko epidemije a ustvari mizeran im je broj!!zamisli svijet gdje bi se ljudi sasvim SLOBODNO ponasali,tj da je sviejt pun ateista,da nema nikakvih moralnih principa niti granica,haos bi nastao vjeruj,nije toliko ni atiezam bajan kakvim ga ti zamisljas,dok vjernici imaju kodekse kako,sta,gdje treabaju radit,zamisli zivot ateista,gdje se orgija,derneci,pije,svak sa svakim spava,nema granica,nema nicega,na sta bi to licilo..samo nemoj potegnuti pricu,kako i ateisti imaju moral i ovo i ono,ok imaju,ali STA taj moral vama govori da trebate radit?!po cemu je tebi nemoralno otici i spavati sa tudjom zenom,neces nikom odgovarat za to,nisi nikakvo kazneno djelo napravio glde zakona drzave,stoga,po cemu je to nemoralno?!govori ti neki unutrasni kodeks?!otkud ti taj uasdjeni kodeks i moral?!drustvo nametnulo?ne bih ja bas rekao!!
ovim prekidam diskusiju sa tobom,nemoras se muciti da mi odgovaras,jer nemam namjeru da nastavljam,ne zelim da raspravljam..ko ostavi raspravu,makar i u pravu bio,ja mu garantujem kucu u Dzennetu,rece Poslanik,pa to slijedim,iako to je za tebe,beeezzeee satro ovo ono jel de?! 8-) samo naprijed,prepametno moje,o ti poznavaoce svih velikih nauka ovoga svijeta! :D
Sta necu sve na ovom forumu cuti.
Ateisticka propaganda jaca od vjerske :run:

A ako te vec interesuje kako funkcionisu drustva sa ateistickom absolutnom vecinom, predlazem ti da odes u Svedsku ili Dansku.
Ne znam koliko poznajes zapadnu Evropu, ali ovdje su ateisti vec u vecini jarane. Malo ko ovdje stvarno vjeruje u boga. Sve se svodi na odlazak na bozicnicu.

U Americi taj proces tek pocinje. Prije deset godina bilo ih je oko 9% ateista, danas preko 15%, a sto je najbitnije medju mladjom rajom ih je preko 25%.
A uskoro ce to i zahvatiti i islamski svijet.
Locked