Mislim da je moguce i naslijediti neke osobine od svojih dalekih predaka a koje nemaju tvoji roditelji.int21 wrote:Dobro. Fizicke osobine daju predispoziciju. Ali to ne znaci da neko drugo dijete nece da "povuce" takve iste fizicke osobine odnosno kombinaciju istih od nekog dalekog rodjaka, i da ima iste predispozicije kao i dijete fudbalera.
Ali kombinacija tih gena ne daje mu samo prednost ili talenta za fudbal, nego i ostale sportove u kojima su te karakteristike bitne. Sto znaci, da ima uticaj ali ne toliko znatan. I jos ako uzmemo u obzir da postoje talentovani ljudi koji nisu iskoristili taj dar, onda zakljucimo da je ipak nesto drugo uticalo na njihove odluke.
A o inteligneciji i da ne govorim. Jer smatram da se mi svi rodimo praznog mozga, i procesima za ucenje i oponasanje. Stvar je samo u uticaju okoline, prvenstveno roditelja, kako ce da pomognu djetetu u psihickom razvoju.
Sto se tice kombinacije gena za sportove, mislim da nisu bas ideticne kombinacije za sve sportove, ima dosta zejdnickih zbog kojih ce neko ko ma predispozicije za jedan sport puno lakse moci preci na jos neki nego neko ko nema predispozicije za bilo kakav sport, ali ima i odredjenih razlika, tako da recimo imaju neke predispozicije koje su potrebne za kosarku ali ne i za fudbal, kao i obrnuto, dok ima dosta i zajednickih.
Svakako se slazemo da je ogroman i uticaj okoline zbog kojeg neko ne iskoristi svoje ogromane predispozicije, dok neko puno postigne i sa jako malim predispozicijama.
Sto se tice praznog mozga, slazem se da je prazan sto se tice znanja i iskustava, ali to ne znaci da sva djeca pri rodjenju imaju potpuno isti mozak. Ima tu dosta razlika zbog kojih djeca razlicito reaguju na iste uticaje. Slazem se da je uticaj roditelja vjerovatno najvazniji, ali ipak mislim da nije jedini.