Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

lol_sa

#1601 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lol_sa »

Gospodja doktorica je trebala zavrsit veterinu a ne medicinu.

Krvnicki je ugurala onaj kljun (ne znam tacno ime sprave) u mene. Nije uzela u obzir moju opasku, da moja doktorica koristi virgo kljun pri pregledu. Na to je samo zakolutala ocima i rekla pa nisi nevina :roll:
Naravno, jauknem jer me zabolilo, kaze ona, ma opusti se, sto jauces nije ti prvi put..
Nakon toga "rucni" pregled koji je bio jos gori.
Sidjem sa stola, sjetim joj se blize i sire familije i preko vrata.
Bolilo me 5 dana poslije..Pravo neugodan osjecaj..

U zivotu nisam imala odvratniji i neugodniji pregled, a imala sam ih jako puno..

U biti, ja pri uzimanju brisa oplacem od smijeha, skaklji me onaj stapic :-D
LaCici

#1602 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

semmy wrote:
LaCici wrote:I ja sam ga milion puta do sada radila i svaki put sam imala blago krvarenje, ne da krvarim cijeli dan, nego samo nakon uzimanja uzorka i kao neko ziganje i blagi bol u tom predjelu. :-? E onda je mozda do mene, jer i ja sam radila kod razlicitih doktora. Pitala sam bas jednog doktora (ne sjecam se kod koga je to bilo) da li je to normalno i rekao mi je da se moze javiti blago krvarenje i bol, tako da sam ja to shvatila kao nesto uobicajeno prilikom uzimanja pape. :roll:
neugodan osjecaj, blaga bol u trenutku kad uzima bris cetkicom je ok ali da boli poslije nije normalno i nebi trebalo da se desi...pa je li ti test ok, koliko su meni objasnjavali kod uzimanja brisa nebi trebalo ni krvi da ima jer tada nije mjerodavan test. kazem ti kod njih sam redovna ali nikad nisam imala ni boli niti sam prokrvarila ni taj trenutak..jedino na biopsiji sam imala uzasnu bol, iako nisam trebala osjecati bol ali sam preosjetljiva pa su mi morali dati lokalnu anesteziju, tada sam i prokrvarila ali to je normalno na biopsiji.
Ovo je bilo bas nakon uzimanja brisa, nije bilo krvi na cetkici, nego tek poslije na vesu, vise kao roskasto. Test mi je svaki put bio ok, ali ja sam eto imala to krvarenje i boluckanje nakon pregleda. I to nije samo kod jednog doktora, pa da mogu pripisati njegovoj grubosti, nego kod vise ginekologa. Zato sam i mislila da je to normalno. I pogotovo kada mi je i doktor potvrdio da je moguce.
semmy

#1603 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

LaCici wrote: Ovo je bilo bas nakon uzimanja brisa, nije bilo krvi na cetkici, nego tek poslije na vesu, vise kao roskasto. Test mi je svaki put bio ok, ali ja sam eto imala to krvarenje i boluckanje nakon pregleda. I to nije samo kod jednog doktora, pa da mogu pripisati njegovoj grubosti, nego kod vise ginekologa. Zato sam i mislila da je to normalno. I pogotovo kada mi je i doktor potvrdio da je moguce.
bitno je da ti je test ok..ja samo znam da mi su mi testovi dojadili i mi je muka kad moram na pregled
ema_

#1604 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ema_ »

Gdje je najpovoljniji ginekološki pregled (privatno)? (obični i papa eventualno, bez uzv)
dona

#1605 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

semmy wrote:
LaCici wrote: Ovo je bilo bas nakon uzimanja brisa, nije bilo krvi na cetkici, nego tek poslije na vesu, vise kao roskasto. Test mi je svaki put bio ok, ali ja sam eto imala to krvarenje i boluckanje nakon pregleda. I to nije samo kod jednog doktora, pa da mogu pripisati njegovoj grubosti, nego kod vise ginekologa. Zato sam i mislila da je to normalno. I pogotovo kada mi je i doktor potvrdio da je moguce.
bitno je da ti je test ok..ja samo znam da mi su mi testovi dojadili i mi je muka kad moram na pregled
Semmy, ista sam :shock: em mi je muka od pregleda em imam fobiju od rezultata i svih tih nekih promjena u njima. Evo dok cekam utorak i nalaz, padam u neke dubioze i neuroze...huh :cry:
semmy

#1606 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

dona wrote: Semmy, ista sam :shock: em mi je muka od pregleda em imam fobiju od rezultata i svih tih nekih promjena u njima. Evo dok cekam utorak i nalaz, padam u neke dubioze i neuroze...huh :cry:
biopsiju cekati je nesto najgore, ona nemoze ni preko stele biti gotova prije 20/30dana..ostalo se sve moze ubrzati...
ja sam nakon 5 godina prvi put na zadnjem pregledu cula '' nalaz vam je odlican, nikad nije bio ovako dobar, vidimo se za 6 mjeseci''... prvo sam mislila da me zeza pa sam od radosti pocela da se smijem :D
dona

#1607 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

semmy wrote:
dona wrote: Semmy, ista sam :shock: em mi je muka od pregleda em imam fobiju od rezultata i svih tih nekih promjena u njima. Evo dok cekam utorak i nalaz, padam u neke dubioze i neuroze...huh :cry:
biopsiju cekati je nesto najgore, ona nemoze ni preko stele biti gotova prije 20/30dana..ostalo se sve moze ubrzati...
ja sam nakon 5 godina prvi put na zadnjem pregledu cula '' nalaz vam je odlican, nikad nije bio ovako dobar, vidimo se za 6 mjeseci''... prvo sam mislila da me zeza pa sam od radosti pocela da se smijem :D
:-D To je za pohvalu, mora da si i mnogo truda ulozila u podizanje imuniteta. U svakom slucaju, hvala na odgovoru i sretno. Nadam se da ja necu ni doci do biopsije :) Vidjet cemo...
Kapri

#1608 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Dona kakvi su ti do sada bili nalazi?Meni uvjek uredu a uvjek me strah i sva objelim dok nalaz papa testa ne stigne
semmy

#1609 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

Kapri wrote:Dona kakvi su ti do sada bili nalazi?Meni uvjek uredu a uvjek me strah i sva objelim dok nalaz papa testa ne stigne
vjerujte mi kad nalaz papa nije ok zovu oni odma, necakaju da dodjete po njega...
Kapri

#1610 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Ja sam radila privatno,juce sam uradila.Rekli su mi najdalje za 7 dana da ce me zvati kada dodje nalaz.
Emich

#1611 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

dona wrote:Da li je neka od vas imala tu ranicu u kombinaciji sa promjenama ASCUS??? Ja sam to imala prije 4 mjeseca, sad cekam novi nalaz... Da li se radi o nekoj upali, ili nagomilanim upalama i infekcijama, jer sam preosjetljiva na to?!
Dona s ranicom se borim vec dvije godine....imala sam ASCUS na predzadnjoj papi....radila sam papa prije 15 dana i uredu je......dr.Anja Tomic mi predlaze da radim biopsiju ranice jer stoji vec duze vremena....pa vidjet cu u februaru na kontroli....sto ce bit...imala sam razne infekcije od nje....trihomonas vaginalis...iz mene su izlazili zeleni komadi kao slina....sve infekcije i upale sam dobila od ranice....bolan odnos grozno....sada se malo stabilizovalo....
dona

#1612 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

Kapri wrote:Dona kakvi su ti do sada bili nalazi?Meni uvjek uredu a uvjek me strah i sva objelim dok nalaz papa testa ne stigne
Imala sam ja prije problema sa cistama, policisticnim janicima itd ( cak sam imala i operaciju jajnika, koji je odstranjen zbog cokoladne ciste )., ali s obzirom da nisam bila spolno aktivna nisam ni radila papa test. Tek u julu ove godine sam uradila prvi i shok, jer nisam ocekivala takav nalaz niti sam bila upucena. Dr mi je preko telefona samo rekao imas promjene, al nista strano. Medjutim, mene niko ne moze ubijediti da se ne sekiram :D

Razumijem te kroz sta prolazis jer se i meni ovih sedam dana oduzilo kao sedam godina :?
dona

#1613 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

Emich wrote:
dona wrote:Da li je neka od vas imala tu ranicu u kombinaciji sa promjenama ASCUS??? Ja sam to imala prije 4 mjeseca, sad cekam novi nalaz... Da li se radi o nekoj upali, ili nagomilanim upalama i infekcijama, jer sam preosjetljiva na to?!
Dona s ranicom se borim vec dvije godine....imala sam ASCUS na predzadnjoj papi....radila sam papa prije 15 dana i uredu je......dr.Anja Tomic mi predlaze da radim biopsiju ranice jer stoji vec duze vremena....pa vidjet cu u februaru na kontroli....sto ce bit...imala sam razne infekcije od nje....trihomonas vaginalis...iz mene su izlazili zeleni komadi kao slina....sve infekcije i upale sam dobila od ranice....bolan odnos grozno....sada se malo stabilizovalo....
:sad: lakse mi je kad cujem da jos neko dijeli isti problem.... vjerovatno si citala da je kantarion dobar kod ranica. Ja cekam nalaz pa cu intenzivno poceti da ga koristim.
Sretno i nadam se da ipak nece doci do biopsije. :wink:
Michun

#1614 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

Imaju i vaginalete od nonija koje su jos bolje...ali samo ih u srbiji i mozda u bl. Pa ako imate koga tamo da vam zbavi, bilo bi dobro.
Kapri

#1615 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Meni je nalaz uvjek bio uredu i nisam se ni nesto sikirala.Sada,zbog krvarenja me je strah nalaza.Ali proci ce valjda brzo.Kad su tebi dona nalazi?Meni bi trebali biti najdalje do cetvrtka
dona

#1616 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

Kapri wrote:Meni je nalaz uvjek bio uredu i nisam se ni nesto sikirala.Sada,zbog krvarenja me je strah nalaza.Ali proci ce valjda brzo.Kad su tebi dona nalazi?Meni bi trebali biti najdalje do cetvrtka
Meni su rekli iza praznika, znaci ponedjeljak- utorak... Da je nesto hitno, valjda bi me zvali dosad?!
Ako ti je krvarenje zbog hormonskih promjena moguce da i nalaz papa testa bude malo promijenjen, ali nadajmo se da ce sve biti mnogo bolje nego sto mislimo :)
Kapri

#1617 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Citala sam rekle su mi pojedine clanice da je to normalno poslije papa testa to malo krvarenje,a doktor mi je rekao da ranica krvari zbog upale koju imam.Nadam se da ce sve biti ok sto i tebi zelim, i javi rezultate :)
semmy

#1618 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

najbolje je koristiti domace kantarionovo ulje.. pamucni tampon ( ne ob jer ima plastificiranu foliju, najbolji su jess iz dm-a pamucni tamponi ) natopiti u kantarionovo ulje i koristiti 40 dana preko noci kao vaginalete. kantarion ce izvuci svaku upalu, infekciju koju imate.
dona

#1619 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

semmy wrote:najbolje je koristiti domace kantarionovo ulje.. pamucni tampon ( ne ob jer ima plastificiranu foliju, najbolji su jess iz dm-a pamucni tamponi ) natopiti u kantarionovo ulje i koristiti 40 dana preko noci kao vaginalete. kantarion ce izvuci svaku upalu, infekciju koju imate.

:thumbup: hvala
Sara1605

#1620 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Sara1605 »

dona wrote:
semmy wrote:najbolje je koristiti domace kantarionovo ulje.. pamucni tampon ( ne ob jer ima plastificiranu foliju, najbolji su jess iz dm-a pamucni tamponi ) natopiti u kantarionovo ulje i koristiti 40 dana preko noci kao vaginalete. kantarion ce izvuci svaku upalu, infekciju koju imate.

:thumbup: hvala
Slažem se za kantarion 100 %, ali ti kažeš "domaće ulje" - tu je jedino pitanje higijene i izrade istog. Preporučujem kantarion vagitorije ili ako ćeš već domaću radinost ulje kantariona iz apoteke i to za unutarnju upotrebu zbog čistoće.
Kapri

#1621 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Da li se tamponi umoceni u kantarionovo ulje mogu koristiti zajedno sa vaginaletama za upalu i gdje je najbolje drzati kantarionovo ulje za tu primjenu,na hladnom ili toplom?
Michun

#1622 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

Kapri wrote:Da li se tamponi umoceni u kantarionovo ulje mogu koristiti zajedno sa vaginaletama za upalu i gdje je najbolje drzati kantarionovo ulje za tu primjenu,na hladnom ili toplom?
za upalu ti nece pomoci kantarion...
kantarion sluzi za odnavljanje sluznice i za podizanje imuniteta kao i za "ciscenje" nakon menzesa.
e sad ako mislis stavljati vaginaletu uvece a tampon ujutro ili obrnuto, mislim da je OK. ali ne treba ni pretjerivati.
ulje na hladnom, da ne uzegne.
jako je dobro ono iz apoteka denida.
Kapri

#1623 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Meni od ljetosd stoji u vetrini u kupatilu,na toploj sobnoj temperaturi.Smeta li?
Michun

#1624 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

Kapri wrote:Meni od ljetosd stoji u vetrini u kupatilu,na toploj sobnoj temperaturi.Smeta li?
pomirisi - ako smrdi onda se pokvarilo.
mada sumnjam...nije na suncu bilo.
Kapri

#1625 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Za svaki slucaj bacila sam ga.Kupicu u apoteci drugo samo razmisljam da li poceti odmah ili cekati da uzmem te vaginalete za upalu.Inace kantarion bi koristila radi ranice a posto imam jaku upalu cekam nalaze papa testa i dace mi vaginalete vjerovatno
Post Reply