Moze li bez visanja?melrose wrote: ja sam na medenom srcu (zadnji put sam ga pravila prosle zime, nekako mi ukus cimeta ide uz zimu), recept je sa Coolke: http://www.coolinarika.com/recept/meden ... visnjama-/ samo bez visanja!
Recepti
Moderator: anex
- Nekatamo
#1601 Re: Recepti
- vazi
#1602 Re: Recepti
sha je ba ovo, kod mene samo 65 stranica, gdje su ba recepti
hakeri sve pojeli
edit: greska u koracima, do mene je , pobrkala s temom "sta ste danas vi , licno kuhali"
hakeri sve pojeli
edit: greska u koracima, do mene je , pobrkala s temom "sta ste danas vi , licno kuhali"
- Nekatamo
#1603 Re: Recepti
Najavili su mi se gosti za vikend pa sam htjela da pravim nesto od pileceg filea.Sta bi mogla?
- manekenka u penziji
#1604 Re: Recepti
Mozes ga rolovati sa suhim mesom, sirom i kiselim krastavcem. Mozes ga izdinstati s nekim povrćem i puniti tortile, ili palačinke, ili lisnato tijesto.
- melrose
#1605 Re: Recepti
Mozes i curry od piletine i rizu kao prilog ili naan hljeb...
- vazi
#1606 Re: Recepti
ja ih volim i ovako: proprzim dosta luka , dodam isjeckane filete, so, biber, kumin, da se dinsta na tihoj vatri. Na kraju prelijem vrhnjem za kuhanje, meni bud epredobro. NA isti nacin pravim i rakove, jednostavno, brzo za spremiti i veoma ukusno.Nekatamo wrote:Najavili su mi se gosti za vikend pa sam htjela da pravim nesto od pileceg filea.Sta bi mogla?
Ti vjerovatno zelis nesto malo delikatnije tj kao specijalitet, mozda moze ovo:
potrebno za dvije osobe:
2 filea (ili fileta, ne zam kako je ispravno)
2 supene kasike meda
dvije case vrhnja
kolik ljesnjak putera
so, biber
3 supene kasike balzamikovog sirceta
Priprema:
u tavi rastopiti maslac, dodati filete i lijepo ih isprziti da lijepo porumene, na kraju dodati zacine. Servirati s rizom ili po ukusu s povrcem.
mi smo to neki dan pravili i svidja nam se
-
NeenaSa
#1608 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Blamiras me/se postavljanjem fotke na temi.idic wrote:Ukusne oblatne sa čokoladom i orasima
250 g putera
250 g šećera
100 g mliječne čokolade
200 g mljevenih oraha ili lješnika ili badema ( šta ko voli )
4 jaja
3 velike kašike ruma
stavi se puter i šećer u šerpu na laganu temperaturu da se tope. Kad postane tečno doda se izlomljena čokolada i miješa se dok se sve ne otopi, onda se dodaju mljeveni orasi i dalje miješa. Kad se ova masa sjedini dodaje se jedno po jedno jaje snažno mješajući da se masa sjedini. Bude prilično tečno na kraju. U ohlađeno se doda još 3 kašike ruma.
Ovim hladnim filom se premazuju listovi oblatni. Potrebno je nečim pritisnuti oblatne odozgo da se lijepo sjedine sa filom.
![]()
Nego, sto se tice recepta mozes;
U masu za oblatne (pored ostalog) isjeckati suhe smokve / sljiive, sve dok se ne sjedine i tako filovovat'.
- vazi
#1609 Re: Recepti
naletih sucajno na ovaj recept, meni bi bilo zao kvariti i sjeckati filete al' eto neko voli i ovakoNekatamo wrote:Hvala,napravicu nesto
Sastojci
oko 400gr. pilećih grudi
2 jaja
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 češnja belog luka
2 kašike skroba (gustina)
6 kašike majoneza
mirođiju ili peršun (po želji)
so i mleveni biber
ulje za prženje
Način pripreme
1.Belo pileće meso sitno iseckajte i stavite u sud, dodajte paprike iseckane na sitne kocke, seckani beli luk, seckan peršun ili mirođiju, sve posolite, pobiberite, dodajte skrob i majonez, sve izmešajte i ostavite u frižider da odstoji oko 1h. Nakon tog vremena u smesu dodajte 2 jaja i sve lagano sjedinite da dobijete kompaktnu masu.
2.Uzimajte po punu kašiku smese i stavljajte na zagrejano ulje. Pržite šnicle po 3-4 min. sa obe strane.
3.Ove šnicle ne upijaju masnoću, ali ja praktikujem da uvek nakon prženja stavljam na papirni ubrus, kako bi upio eventualni višak ulja.
Posjetite web stranicu Glamurozne domacice sa koje je ovaj recept preuzet - domacica.net - i pogledajte ostale fantasticne recepte nasih glamuroznih domacica.
http://domacica.net/snicle-od-pilecih-grudi-i-povrca/
- Nekatamo
#1610 Re: Recepti
I ja sam ga pravila bez visanja i izgled mi nije ovakav .Stavil sam 7 kasika pekmeza umjesto 5 i malo vise cimeta.Odlican jemelrose wrote: ja sam na medenom srcu (zadnji put sam ga pravila prosle zime, nekako mi ukus cimeta ide uz zimu), recept je sa Coolke: http://www.coolinarika.com/recept/meden ... visnjama-/ samo bez visanja!
-
Dinzo
#1611 Re: Recepti
Ja sam juce ovaj sa domacice napravio ,
Meni je ekstra ,socan,malo se osjeti naranča. a Bio je bas prejednostavan za napraviti.
Cini mi se da bi bio dobar iz bez jabuke
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 8/ofu2.jpg
ako nekog interesuje cijeli recept
http://domacica.net/brzi-kolac-od-jabuka-narance/
Meni je ekstra ,socan,malo se osjeti naranča. a Bio je bas prejednostavan za napraviti.
- popi
-
NeenaSa
#1613 Re: Recepti
Up!
Komad junetine, Tafelspitz (guglajte
) pristavila na laganoj "vatri" ... i kupila pjenu koja stvara tokom kuhanja. Krckala je sat i pol. Potom sam dodala, na pola isjecen crni neoguljeni luk malo proprzen na polovkama u tavi bRez iceg', (daje boju i smek juhi) vezu zeleni i krompir. Kuhati dok bude al dente. Osim krompira. Treba uvarisat'
Dok se krcka, napravila umak.
Ugrijati ulje i dodati brasno, dok ne pokupi isto. Zaliti vodom i mlijekom posoliti, i mijesati dok se ne dobije kompaktna smjesa bez grudvica. Najmanje 10-ak minuta. Mozete i juhice dodavat. Na kraju, smanjite vatru i kad prestane da kuha, dodajte pavlaku i mirodjiju oliti koper.
Procijedila juhu i zakuhala ju sa domacim rezancima.
Meso isjekla poprecno vlaknima, te ostale dodatke servirala uz umak.
Cica mica gotova prica.
Komad junetine, Tafelspitz (guglajte
Dok se krcka, napravila umak.
Ugrijati ulje i dodati brasno, dok ne pokupi isto. Zaliti vodom i mlijekom posoliti, i mijesati dok se ne dobije kompaktna smjesa bez grudvica. Najmanje 10-ak minuta. Mozete i juhice dodavat. Na kraju, smanjite vatru i kad prestane da kuha, dodajte pavlaku i mirodjiju oliti koper.
Procijedila juhu i zakuhala ju sa domacim rezancima.
Meso isjekla poprecno vlaknima, te ostale dodatke servirala uz umak.
Cica mica gotova prica.
- vazi
#1614 Re: Recepti
predratni, isprobani recept:
ZARBO SNITE
200 gr margarina ili putera/maslaca
350 gr brasna
1 kasika secera
1 kesica vanilije
1 jaje
1/2 kesice praska za pecivo
20 gr svjeze germe
Za fil:
25 dkg oraha , 30 dkg secera i neki dzem ili pekmez
Umutiti puter, jaje, secer, dodati brasno pomjesano s praskom za pec, dodati germu prethodno rastopljenu u malo mlijeka sa 1 kesicom vanilije i 2 kasike brasna zamijesiti malo mekse tijesto , podijeliti na 3-4 kugle i ostaviti malo da odmori (20 ak minuta)
Razvuci kore po mjeri tepsije, slagato koru pa premazati dzemom, po tom posuti izmijesanim secrom i orasima (po zelji pola mljeveni /pola sjeckani), druga kora i sve tako redom.
Gornja kora se ne filuje.
Peci 20' na 200°C.
Ohladjen kolac preliti glazurom od 100 gr cokolade , 2 kasike mlijeka i 8 dkg putera.
ZARBO SNITE
200 gr margarina ili putera/maslaca
350 gr brasna
1 kasika secera
1 kesica vanilije
1 jaje
1/2 kesice praska za pecivo
20 gr svjeze germe
Za fil:
25 dkg oraha , 30 dkg secera i neki dzem ili pekmez
Umutiti puter, jaje, secer, dodati brasno pomjesano s praskom za pec, dodati germu prethodno rastopljenu u malo mlijeka sa 1 kesicom vanilije i 2 kasike brasna zamijesiti malo mekse tijesto , podijeliti na 3-4 kugle i ostaviti malo da odmori (20 ak minuta)
Razvuci kore po mjeri tepsije, slagato koru pa premazati dzemom, po tom posuti izmijesanim secrom i orasima (po zelji pola mljeveni /pola sjeckani), druga kora i sve tako redom.
Gornja kora se ne filuje.
Peci 20' na 200°C.
Ohladjen kolac preliti glazurom od 100 gr cokolade , 2 kasike mlijeka i 8 dkg putera.
- vazi
#1615 Re: Recepti
naletih na predratni rokovnik, tek ga bila "otvorila" tj pocela pistati recepte u njega , ovih 20 recepata mi vise znace vec ne znam se sta...
elem ovaj extra cevap je zaista extra, necete se pokajati ako ga probate:
1/2 kg mljevenog mesa
1/2 kg kuhanog krompira
2 cesnja saransaka (bijelog luka
)
1 zumanjak
Biber, so, vegeta i 1/2 soljice ulja
Od ove smjese napraviti malo vece cevape.
Umutiti dva bjelanca pa svaki cevap u umuceno bjelance pa u prezlu i prziti na umjerenoj vatri.
SOS: 1 casa pavlake, 1 kesa majoneze, 1 kasicica senfa (moze i vise, po zelji) 2 cesnja saransaka, po zelji persun.
Sve umutiti i preliti preko pecenih , u zdjelu slozenih cevapa.
elem ovaj extra cevap je zaista extra, necete se pokajati ako ga probate:
1/2 kg mljevenog mesa
1/2 kg kuhanog krompira
2 cesnja saransaka (bijelog luka
1 zumanjak
Biber, so, vegeta i 1/2 soljice ulja
Od ove smjese napraviti malo vece cevape.
Umutiti dva bjelanca pa svaki cevap u umuceno bjelance pa u prezlu i prziti na umjerenoj vatri.
SOS: 1 casa pavlake, 1 kesa majoneze, 1 kasicica senfa (moze i vise, po zelji) 2 cesnja saransaka, po zelji persun.
Sve umutiti i preliti preko pecenih , u zdjelu slozenih cevapa.
- Nekatamo
#1616 Re: Recepti
Neki dan sam u Hrana i vino gledala kremenadle na bulzurski nacin(ili tako nekako).Znam da idu kremenadle(bile su svinjske ja bi stavila neke druge) i plavi patlidzan,kuha se u vinu,ne znam recept ali mi se mnogo svidio pa bih napravila.Ima li ko da mi kaze recept ako ima?
I treba mi jos neki lagani nezahtjevni kolac od oraha?Imam nekih oraha pa sta da napravim
I treba mi jos neki lagani nezahtjevni kolac od oraha?Imam nekih oraha pa sta da napravim
-
NeenaSa
#1617 Re: Recepti
Fakat, ne znam na sto si mislila na "bulzuski nacin", i ne da mi se guglat'.
Sto se tice oraha, najjednostavnije, mozes umijesiti smjesu za palacinke i puniti smjesom sjeckanih i samljevenih oraha.
Smjesa:
Ugrijati mlijeko i dodati isjeckane i samljevene orahe, secer , kakao, i sto god ti volja.
Edit: Da ne pisem kako se pravi strudla sa istim.
Sto se tice oraha, najjednostavnije, mozes umijesiti smjesu za palacinke i puniti smjesom sjeckanih i samljevenih oraha.
Smjesa:
Ugrijati mlijeko i dodati isjeckane i samljevene orahe, secer , kakao, i sto god ti volja.
Edit: Da ne pisem kako se pravi strudla sa istim.
- graue_maus
#1618 Re: Recepti
http://www.coolinarika.com/recept/boeuf ... urgundski/Nekatamo wrote:Neki dan sam u Hrana i vino gledala kremenadle na bulzurski nacin(ili tako nekako).Znam da idu kremenadle(bile su svinjske ja bi stavila neke druge) i plavi patlidzan,kuha se u vinu,ne znam recept ali mi se mnogo svidio pa bih napravila.Ima li ko da mi kaze recept ako ima?
- Nekatamo
#1619 Re: Recepti
Nije to taj recept u ovaj ide patlidzan a ne sampinjoni.Mislim da ni ostatak nije isti
- kanocale
#1620 Re: Recepti
koliko jabuka? nista ne pise u receptu? odokativno?Dinzo wrote:Ja sam juce ovaj sa domacice napravio ,
- Nekatamo
#1621 Re: Recepti
Zna li neko recept kako se prave okruglice od griza imaju isti ukus kao one u supi ali se koriste kao glavno jelo,malo su tvrdje i vece nego one u supi.
-
NeenaSa
#1622 Re: Recepti
DanasKE
i ne samo danas -riba.
Dorada i kromrpir salata.
Doradu posolt', ..pobiberit' umotat' u alufoliju , dodat zacine ,tek toliko da ne prekriju osnovu.
Ne povezujte me sa postom.
Ukljuchite ribu u jelovnik, ali kvalitetnu.
Edit: Kad si nadjem vremena, ide detaljno.
Dorada i kromrpir salata.
Doradu posolt', ..pobiberit' umotat' u alufoliju , dodat zacine ,tek toliko da ne prekriju osnovu.
Ne povezujte me sa postom.
Ukljuchite ribu u jelovnik, ali kvalitetnu.
Edit: Kad si nadjem vremena, ide detaljno.
-
Niemand
-
Niemand
- Nekatamo
#1625 Re: Recepti
Danas sam kupila sparoge.Nisu debele i mesnate nego du vise bijele.Prvo sam ih proprzila na maslacu ali su mi bile cudne kao da im se kora guli nekakako je kao prvi sloj luka poslije koze.Mozda sam ih trebala oguliti?
Onda sam ih skuhala jer tako ih nisam mogla jesti.Kao skuhane su uzasno gorke.Naposljetku sam ih blendirala
Pa cu uzimati po kasikicu dvije ili u hranu stavljati.Kako ih vi pravite?
Onda sam ih skuhala jer tako ih nisam mogla jesti.Kao skuhane su uzasno gorke.Naposljetku sam ih blendirala
Pa cu uzimati po kasikicu dvije ili u hranu stavljati.Kako ih vi pravite?